You are on page 1of 4

Az igazsggyi szakrti rendszer s a szakrt kirendelse Az igazsggyi szakrti rendszerrl rendelkez legfontosabb jogszablyok 1998. vi XIX. tv.

a bnteteljrsrl, 23/2003. (VI. 24.) BM-IM egyttes rendelet (NYUT), 53/1993. (IV. 02.) Kormnyrendelet, 2/1988. (V. 19.) IM rendelet (+ mellkletei). Az ignybevtel terletei - bncselekmnyek, - llamigazgatsi eljrsok, - szablysrtsi gyek, - polgri peres eljrsok, - a mindennapok gyei (pl. krszakrtk) esetben. A szakrt helye s feladata a bnteteljrsban - helye: nyomozsi, gyszi, bri szak, - feladata: bizonytsi eszkz ellltsa. A szakrt alkalmazsa Be. 99. . (1) Ha a bizonytand tny megllaptshoz vagy megtlshez klnleges szakrtelem szksges, szakrtt kell alkalmazni. Ktelez: a.) kros elmellapot, alkohol- illetve kbtszer-fggsg, b.) knyszergygyts, knyszergygykezels szksgessge, c.) a szemlyazonostst biolgiai vizsglattal vgzik (DNS), d.) elhalt szemly kihantolsra kerl sor. Szakrtt a brsg, az gysz, illetve az a.) s b.) pont kivtelvel a nyomoz hatsg alkalmazhat. A szakrt alkalmazsa kirendelssel trtnik. Az gysz s a nyomoz hatsg hatrozattal, a brsg vgzssel rendel ki szakrtt. Ha a szakvlemny elksztshez srgs rszvizsglatra van szksg, hatrozat nlkl, az gysz vagy a nyomoz hatsg szbeli rendelkezse alapjn is elvgezhet. Rendszerint egy szakrtt kell alkalmazni. A hall oka s krlmnyei, valamint az elmellapot vizsglatnl kett szakrtt kell alkalmazni. Jogszably fentieken kvl ms esetben is ktelezv teheti tbb szakrt alkalmazst. Igazsggyi szakrt lehet: Aki az adott szakterleten felsfok kpestssel s t v gyakorlattal, vagy ha az adott szakterleten nincs felsfok kpzs, szakirny kzpfok kpestssel s tz vi gyakorlattal rendelkezik.

Igazsggyi szakrt tevkenysget vgezhet: Az erre a clra feljogostott termszetes szemly vagy az e clra ltestett igazsggyi szakrti intzmny. Az igazsggyi szakrt a szakrti tevkenysgt az orszg egsz terletn kifejtheti (illetkes). Az eseti szakrt Be. 102. . (1) A brsg, az gysz, illetleg a nyomoz hatsg a szakrti nvjegyzkben szerepl igazsggyi szakrtt, ha ez nem lehetsges, kell szakrtelemmel rendelkez szemlyt vagy intzmnyt (eseti szakrt) rendelhet ki szakrtknt. Ms szakrt alkalmazsa Be. 111. . (1) Ha a szakrttl krt felvilgosts vagy a szakvlemny kiegsztse nem vezetett eredmnyre vagy egyb okbl szksges, ms szakrtt kell kirendelni. (2) A terhelt s a vd a nyomozs sorn indtvnyozhatja ms szakrt kirendelst. A kirendelsrl az gysz hatroz. A kirendels menete - szksgessg, - idszersg, - gondolati elkszts, - konkrt elkszts, - kirendel hatrozat. - A szakrt nyomozsi cselekmny foganatostsval nem bzhat meg. A kirendel hatrozat tartalmi kellkei Be. 100. . A szakrt kirendelsrl szl hatrozatnak meg kell jellnie - a szakrti vizsglat trgyt s azokat a krdseket, amelyekre a szakrtnek vlaszt kell adnia, - a szakrt rszre tadand iratokat s trgyakat, ha az tads nem lehetsges, az iratok s a trgyak megtekinthetsnek helyt s idejt, - a szakvlemny elterjesztsnek hatridejt, - a szakrt tovbbi rtestsnek rendjt. A fentieken kvl: - a szakrt (vagy intzmny) megnevezst, - a kirendels indoklst, - az tadott trgyak kezelsre, vizsglatra, megsemmisthetsgre vonatkoz rendelkezseket.

megvltoztathatsgra

vagy

A szakvlemny Be. 108. . (1) A szakrt a szakvlemnyt szban eladja, vagy a brsg, az gysz, illetleg a nyomoz hatsg ltal kitztt hatridn bell rsban terjeszti el. A szakvlemny lehet: - kategorikus (igen-nem), - eshetleges (ezen bell fokozatok lteznek), illetve lehet - egyttes, - egyestett. A szakrti vizsglatok fajti - trgyak, szemlyek azonossgnak megllaptsa, - esemnyek lefolysnak rekonstrukcija, - okozati sszefggsek feltrsa, - trgyak rejtett sajtossgainak vizsglata, - tnyek, krlmnyek megllaptsa. A szaktancsad Bntetgyben szaktancsad vehet ignybe, szbeli vagy rsbeli kirendelssel. A kirendel szerv kzli, milyen eljrsi cselekmnyeknl kell kzremkdnie, illetve mire kr felvilgostst. Szakrt s szaktancsad kztti klnbsg A szakrt: - bizonytsi eszkzt llt el (szakrti vlemny), - szigor szempontok szerint vonjk be az gybe, - a helysznen szaktancsadknt lehet jelen, - nem vgezhet nyomozsi cselekmnyt. A szaktancsad: - tancsot ad. A szakrti szervezet felptse Orszgos illetkessg: - BM Bngyi Szakrti s Kutat Intzet, - Nemzetbiztonsgi Hivatal Okmny- s rsszakrti Iroda, - Orszgos Igazsggyi Toxikolgiai Intzet, - MNB Emisszis Fosztly, - Nemesfmvizsgl s Hitelest Intzet. Terleti illetkessg: - mikrocentrumok, - mszaki szakrti intzetek, - knyvszakrti intzetek,

igazsggyi orvosszakrti intzetek.