You are on page 1of 3

Tehnologia de decantare lamelar de nalt performan

Decantor ultramodern
Provocare
Purificarea apelor provenite din surse variate, cum ar fi cele subterane, de suprafa (ruri, mri, etc.) precum i decantarea preliminar a apelor uzate a constituit dintotdeauna o provocare pentru inginerii din domeniul tratrii apei.

Aplicaii Ap potabil Ap pentru procese industriale Ape uzate municipale Ape uzate industriale

mbuntirea tehnologiilor existente


BHU Umwelttechnik GmbH prezint un decantor optimizat care combin toate etapele de tratare necesare, avnd urmtoarele caracteristici eseniale: Raport bun performan-costuri de investiie i exploatare Calitate optim a apei tratate la evacuare n raport cu Materiile Solide i Carbonul Organic Total eliminate Amprent terestr redus ceea ce face ca suprafaa necesar s fie micorat Concentraie mare a nmolului decantat ce determin o tratare a nmolului la costuri reduse

L H P S

Lamellar High Performance Settler

Etape de tratare Amestec rapid Floculare Sedimentare ngroare nmol Recirculare nmol
Decantor lamelar LHPS 2 x 1.250 m/h (Construcie din beton)

Vedere schematic a decantorului lamelar


Var Poli

Amestec rapid / Coagulare


Apa de tratat intr mai nti n cminul de amestec rapid unde sunt adugate sruri minerale (de exemplu FeCl3) ca ageni de coagulare, ce sunt amestecate intens i rapid cu apa. n aceast etap de tratare se formeaz aa-numitele micro-flocule compuse din materia solid n suspensie i coagulant.

Flocularea
Din bazinul de amestec rapid apa ajunge n reactorul de floculare prin intermediul unei conducte situat la baza cminul de agitare. Aceast conduct introduce ap brut n linia central a turbinei de floculare. De asemenea, n aceast conduct este injectat i nmol recirculat din bazinul de decantare. Scopul nmolului de recirculare este de a spori/nlesni formarea de macro-flocule prin nlesnirea contactelor dintre apa brut, materiile solide n suspensie i nmolul proaspt deja aflat n instalaie. Pentru mbuntirea formrii de flocule dense, robuste i totui mari, se injecteaz polielectrolii direct prin partea inferioara a turbinei de amestec i agitare.

LHPS 1 x 500 m/ (Construcie din oel)

Dedurizare cu var
Dac este necesar decarbonizarea, se adaug var pentru a crete nivelul pH-ului i pentru a declana precipitarea compuilor de carbon din apa brut. Aceast reacie are loc n reactorul de floculare unde, datorit turbulenei mari, amestecul este intens iar utilizarea substanelor chimice se desfoar optim.

Sedimentarea
Dup ce prsete bazinul de floculare, apa este distribuit pe toat suprafaa bazinului de sedimentare. Macro-floculele formate din materie solid n suspensie, coagulant, polielectrolii i materie organic dizolvat adsorbit se decanteaz i se adun la partea inferioar de ngroare a bazinului. Nmolul decantat este deplasat spre partea central a bazinului cu ajutorul unui raclor antrenat central, de unde se evacueaz ntr-o ba central. Din baa de nmol, nmolul care se recircul este extras de pompele care recircul nmolul. Surplusul de nmol format este de asemenea extras de aici de ctre pompele speciale i pompat n etapa ulterioar de tratare a nmolului. n continuare apa pre-tratat cu flocule reziduale intr ntr-o zon de decantare cu lamele ntr-un circuit ascendent. n acest sector sunt asigurate condiii de flux laminar care permit o sedimentare eficient a particulelor reziduale, rezultnd o ap de calitate mai bun. Modulele din plci sunt n form de fagure de miere. Dup ce iese din modulele lamelare prin partea superioar, apa limpede este colectat n deversoarele de efluent. De aici apa se ndreapt spre canalul colector Amplasament general al unui decantor LHPS din oel central prin intermediul cruia apa este evacuat din instalaie.

ngroarea, recircularea i extracia nmolului


Stratul de nmol se ngroa n interiorul decantorului datorit gravitaiei. Procesul de ngroare este nlesnit i prin aciunea raclorului care are un efect suplimentar de ngroare datorit presiunii aplicate asupra nmolului. Condiiile optime mai sus menionate care au permis formarea de micro i macro-flocule n interiorul bazinelor reactoare, determin acumularea unui strat foarte concentrat de nmol n zona de ngroare. Ca urmare, dimensiunea i costurile unor etape de tratare ulterioare a nmolului i a instalaiilor de deshidratare se reduc comparativ cu sistemele tradiionale.

Decantoare lamelare realizate de BHU


Christ AG

Ape de suprafa Central electric Ape uzate municipale SEAU Ape uzate municipale SEAU Ape de suprafa Central electric Ape de suprafa Central electric Ape de suprafa Central electric Ape de suprafa Rafinrie

Polonia Germania China Belgia China China China

Oraul Thalheim Oraul Bijie Biowanze Dezhou Wuhan Sinopec GPC