You are on page 1of 16

Cercetare calitativ

Prac Eduard Marketing an 2 grupa 2

Cuprins Capitolul 1:Prezentarea mrcii... 3 1.1 Scurt istoric.. 3 1.2 Brandul Tefal... 3 1.3 Sortiment. 5 Capitolul 2: Testul de asociere... 6 2.1 Tabel.. 6 2.2 Interpretare.... 7 2.3 Concluzii 7 Capitolul 3: Metoda portretului chinezesc 8 3.1 Corelaia VIP-marc 3.2 Corelaia culoare-marc... 3.3 Corelaia animal-marc... 3.4 Corelaia sport-marc.. 3.5 Corelaia vehicul-marc.. 8 9 11 12 14

Capitolul 4: Concluzii 15 Tabelul de final.. 16

Capitolul 1:Prezentarea marcii

1.1 Scurt istoric


Gtitul la aburi a revenit! A aprut n anii 80, la nceputul nouvelle cuisine, o dat cu ntoarcerea mncrurilor naturale i a curelor de slbit. Dar, de fapt, originile sale se afl mult n urm n timp. Primii utilizatori ai acestei metode de gtit locuiau n Estul Indeprtat. n China antic, locuitorii gteau la aburi n couri de bambus. Mai n vest, alte naii utilizau aburul pentru a gti couscous sau tajine... n realitate, aburul a fost descoperit n secolul al 17-lea, o dat cu inventarea valvei de siguran. Pe generatorul de aburi, valva de siguran permitea o uurin n utilizare deoarece era un proces complet controlat. 2 secole mai trziu, n anii 50, Frana aclama faimoasa oal de fierbere n aburi, ce a devenit rapid un simbol al modernizrii gospodriilor. Abia la nceputul anilor 80 a aprut aprut primul aparat electric de gtit la aburi. Foarte uor de utilizat, apartele de gtit la aburi economisesc timp i energie, deoarece permit gtirea mai multor tipuri de mncare n paralel. Nu este necesar s supravegheai sesiunea de gtit, aceste genii n buctrie sunt complet autonome n buctrie, datorit cronometrului ncorporat. ntr-o er n care sntatea i forma fizic sunt venerate i virtuile gtitului la aburi sunt redescoperite, aparatul de gtit la aburi este cel mai bun mod de a ptrunde n secolul 21!

1.2 Brand Tefal

n 1954, TEFAL a inventat tigaia anti-aderent i a creat categoria articolelor de menaj anti-aderente.
3

n acest fel, a facut viaa fiecrui buctar mai uoar. De asemenea, a pornit ntro curs nesfrit spre inovaie. Prin cretere organic i achiziii, TEFAL a devenit liderul mondial al articolelor de gtit anti-aderente, n vase de gtit la aburi, aparate electrice de gtit, prepararea produselor alimentare i a buturilor, n fiare de calcat si cntare. Misiunea Tefal este s ofere produse ingenioase pentru a face gtitul ct mai simplu i plin de recompense, i pentru a transforma calcatul rufelor ntr-o aciune mult mai uoar si rapid. Tefal este dedicat nelegerii nevoilor consumatorilor i aducerii de soluii inovatoare. Istoria Tefal este marcat cu inovaii de clasa mondial.

Design-ul produselor Design-ul produselor Tefal comunic identitatea produsului: Design-ul Tefal exprim pertinent un puternic spirit inventiv, care poate fi apreciat de toi. Funcii Practice, inovatoare i durabile, care ies n eviden datorit unei ingenioziti evidente, vizibile i uor de neles. Formele se arat n mod clar, exprim i pun accentul pe inovaie i utilitate: sincere, generoase, deschise i contemporane, fr a fi la mod. O expresie care i gseste locul n diferite medii de stil de via. Experiena Consumatorului TEFAL creeaz produse pentru casa ta. Dar merge i mai departe. i mbuntete abilitile n activitile casnice. Produsele TEFAL i ofer succesul n tot ceea ce nterprinzi, ca s te poi bucurade frumuseea gtitului. Viaa este menita sa o trieti cu familia i prietenii. Gtitul este una din marile plceri ale vieii. Buctria este una din cele mai preferate camere ale casei. Acesta este motivul pentru care Tefal are ca scop oferirea de reete de gtit, sfaturi, lecii i instrumente pentru a te bucura de acele momente de plcere la maxim. Ce te-ai face fr el?

1.3 Sortiment

Capitolul 2: Testul de percepie


2.1 Tabel

NR.crt 1. 2.

Nume tigai bucatarie

3.
4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30.

tigaie
tigaie electrocasnice metal tigaie vopsea tigai tigai calitate tigaie oale fier calitate fier de calcat tigaie mancare tigaie vopsea metal tigai tigaie fara egal tigaie tigaie tigaie tigaie tigaie tigai

2.2 Interpretare
Pentru realizarea acestui proiect am folosit un eantion de 30 de persoane, femei i brbai care au fost supui testului de percepie i metodei portetului chinezesc. Testul de percepie ne-a ajutat s descoperim care sunt primele cuvinte pe care persoanele din eantionul nostru le coreleaz cu brand-ul Tefal. In urma testului de perceptie dintr-un esantion de 30 de personae, 21 au asociat obiecte de uz casnic (tigai,oale, electrocasnice, fier de calcat) brandului Tefal de aici rezultand faptul ca majoaritatea celor chestionati cunosc marca dar si produsele specifice acesteia. Un numar de 2 persoane asociaza cuvantul calitate cu brandul Tefal ceea ce denota faptul ca acestia cunosc marca si au fost si multumiti de aceasta. Un numar de 4 persoane asociaza cuvinte ca metal si vopsea brandului nostru de aici rezultand faptul ca acestia nu sunt familiari cu numele Tefal 2 persoane asociaza cuvintele bucatarie si mancare asta insemnand ca acestia percep numele Tefal ca fiind o sursa de alimentative O persoana asociaza un slogan la cuvantul Tefal si anume fara egal, el nefiind sigur ce anume reprezinta acest brand si astfel adauga un slogan asemanator cu numele brandului

2.3 Concluzii
In urma interpretarii am observat ca marca Tefal este cunoscuta in proportie de peste 70% din cei chestionati prin faptul ca acestia au asociat cuvinte care definesc in mare parte brandul nostru. In ciuda faptului ca au fost persoane care au fost nesigure sau nu au stiut ce semnifica brandul, marca Tefal a reusit sa acapareze majoritatea consumatorilor punandu-si amprenta in mintile acestora.

Capitolul 3: Metoda portretului chinezesc


3.1 Corelaia VIP-marc
La corelatia VIP-marca am analizat numele VIP-urilor dupa 2 criterii: persoane feminine vs persoane masculine si personalitati romanesti vs personalitati straine.
Tipuri de personalitati

47% 53%

personalitati feminine personalitati masculine

Dupa primul criteriu reiese faptul ca persoanele chestionate au asociat mai multe personalitati feminine decat cele masculine( 53%-47%). Diferenta foarte mica in foavoarea femeilor ne arata ca brandul Tefal este mai predispus folosirii de catre femei fata de barbati

Tipuri de personalitati
13% personalitati romanesti personalitati straine 87%

Din al doilea criteriu rezulta faptul ca 87% din personalitatile associate de catre subictii nostril sunt de origine romana iar restul de 13% sunt de origine straina. Acest lucru semnifica faptul ca reputatia numelui Tefal este recunoscuta in buna parte doar in mediul intern. Ca o concluzie putem spune ca brandul Tefal este destinat atat barbatilor cat si femeilor cu un mic plus pentru femei.El este asociat intr-o mare parte cu VIP-uri romanesti semnificand o reputatie ridicata interna.

3.2 Corelaia culoare-marc


Culorile, exercit asupra sistemului nervos uman, o influen deosebit producndreacii psihice i avnd semnificaii n planul experienei de via.

Tipuri de culori
3% 7% 7% 10% 20% 10% 14% 3% 3% negru gri 23% rosu albastru verde alb maro roz portocaliu mov

Intr-o proportie de 23% cea mai dominanta culoare este negru care semnifica profunzime, mister, tristete. El este folosit pentru echilibrarea unor culori mai vii. Culoarea gri o gasim in proportie de 20% ea semnificand seriozitate si sobrietate. Este folosit in special pentru decorarea birourilor Rosu apare in proportie de 14%.Aceasta culoare reprezinta sangele, viata,sexualitatea si are calitatea de a creste ritmul cardiac. Albastrul si verdele apar fiecare cu cate 10% ele semnificand atat linistea, contemplarea si seriozitatea dar si pacea, veselia si sensibilitatea Cu cate 7 procente regasim culorile alb si maro ele reprezentand puritatea si stabilitatea. In cele din urma cu cate 3 procente se gasesc culorile portocaliu, roz si mov care sunt atat culori vesele cu efecte positive asupra starii emotionale dar si culori cu efect purificator reducand pofta de mancare.

In urma interpretarilor am ajuns la concluzia ca negru si gri sunt culorile dominante associate marcii Tefal asta semnificand un brand avand o reputatie foarte buna cu produse de calitate. Culoare gri apare in sloganul marcii iar cea neagra apare mai ales in crearea tigailor, un produs de baza al marcii Tefal.

10

3.3 Corelaia animal-marc


Pentru aceasta corelatie am grupat animalele in 2 categorii: domestice vs salbatice si prada vs pradator.

Specii de animale
3%

37%

animale salbatice animale domestice

60%

abtinere

In urma clasificarii domestic vs salbatice am ajuns la concluzia ca animalele domestic se regasesc in numar relativ mare(60%) printer raspunsurile intervievatilor iar cele salbatice in procent de 37%, o persoana abtinandu-se. Dat fiind faptul ca domestic tine de interior iar salbatic de exterior putem afirma ca interiorul marcii este mai cunoscut decat exteriorul acesteia

Tipuri de animale
3% Prada Pradator 60% abtinere

37%

11

In urma clasificarii pradator vs prada am ajuns la concluzia ca animalele pradatoare aloca in conceptia consumatorului un procentaj relative mare in comparative cu prada. De aici rezulta concluzia ca brandul Tefal vine puternic din urma.

In urma interpretarilor am observat o instabilitate in alegerea unui animal, acest lucru semnificand faptul ca o buna parte din consumatori nu cunosc caracteristicile definitorii ale marcii Tefal si produsele ei.

3.4 Corelaia sport-marc


Pentru acest test am incadrat sporturile in 2 categorii: in functie de componenta echipei (individuale si de echipa) si in functie de locul de desfasurare (de interior si de exterior

Categorii de sporturi
3%

35% 62%

sporturi individuale sporturi de echipa abtinere

12

In functie de componenta echipei 62% din raspunsuri au fost in favoarea sporturilor individuale si doar 35% au fost in favoare celor de echipa.De aici rezulta ca majoritatea consumatorilor percep brand-ul ca fiind unic, bine definit.

Categorii de sporturi
3%

sporturi de interior 47% 50% sporturi de exterior abtinere

In functie de mediul in care se desfasoara sportul, cei intervievati au optat intr-o proportie mai mare pentru sporturile de exterior(50%) decat pentru cele de interior(47%). De aici reiese ca unii consumatori folosesc produsele marca Tefal mai mult intr-un mediu extern decat in cel intern.

Ca o concluzie in urma interpretarilor de mai sus pot spune ca indiferent de situatie de locul unde te-ai afla Tefal vine in ajutorul tau cu produse accesibile cu rolul de a-ti satisface nevoile zilnice.

13

3.5 Corelaia vehicul-marc


Pentru aceasta corelatie am impartit vehiculele in 4 categorii: vehicule care necesita eform uman, autoturisme de lux, autoturisme de clasa medie si autocamioane.

Categorii de vehicule
7% 13% vehicule care necesita efort uman autoturisme de lux 23% 57% autocamioane autoturisme de clasa medie

Cele mai frecvente vehicule aparute in tabel au fost vehiculele de clasa medie in proportie de 57%. Cei care au optat pentru aceasta categorie au asociat brand-ul Tefal cu un raport calitate-pret avantajos, cu un design simplu al produselor marca Tefal dar si cu o accesibilitate usoara. Autoturismele de lux ocupa locul 2 in optiunile intervievatilor cu un procent de 23%. Acestia asociaza Tefal cu eleganta, design fin si superioritate. Cei 13% care au optat pentru vehiculele care necesita efort uman nu sunt foarte convinsi de utilitatea produselor Tefal preferand sa se gandeasca de doua ori inainte sa le cumpere In ultimul rand acele 7 procente care au asociat autocamioane numelui Tefal nu cred in functionalitatea si utilitarea corespunzatoare a produselor Tefal.

Majoritatea celor intervievati percep marca Tefal ca fiind una de clasa medie accesibila unei mari parti a consumatorilor, o marca din care reiese o calitate-pret foarte avantajoasa.

14

Capitolul 4: Concluzii

In urma interpretarii testului de perceptie am observat ca marca Tefal este cunoscuta in proportie de peste 70% din cei chestionati prin faptul ca acestia au asociat cuvinte care definesc in mare parte brandul nostru. In ciuda faptului ca au fost persoane care au fost nesigure sau nu au stiut ce semnifica brandul, marca Tefal a reusit sa acapareze majoritatea consumatorilor punandu-si amprenta in mintile acestora. In urma testului de personalitate a rezultat ca Tefal este o marca predominanta consumatorului feminin cu toate ca se adreseaza atat femeilor cat si barbatilor. Persoanele care cauta un brand bine echilibrat si cunoscut sunt cele care definesc cel mai bine brand-ul Tefal. In urma interpretarilor testului de culoare am ajuns la concluzia ca negru si gri sunt culorile dominante associate marcii Tefal asta semnificand un brand avand o reputatie foarte buna cu produse de calitate. Culoare gri apare in sloganul marcii iar cea neagra apare mai ales in crearea tigailor, un produs de baza al marcii Tefal. In urma interpretarilor testului despre animale am observat o instabilitate in alegerea unui animal, acest lucru semnificand faptul ca o buna parte din consumatori nu cunosc caracteristicile definitorii ale marcii Tefal si produsele ei. In urma interpretarilor testului sport am ajuns la concluzi ca indiferent de situatie de locul unde te-ai afla Tefal vine in ajutorul tau cu produse accesibile cu rolul de a-ti satisface nevoile zilnice. In urma interpretarilor testului vehicul pot spune ca Majoritatea celor intervievati percep marca Tefal ca fiind una de clasa medie accesibila unei mari parti a consumatorilor, o marca din care reiese o calitate-pret foarte avantajoasa. Concluzia finala este aceea ca Tefal este un brand cu renume accesibil tuturor dar folosit cu preponderenta de consumatorii feminini. Este perceput corect de catre o mare parte din consumatori din punct de vedere a viziunii marcii.In cele din urma in mintea consumatorului exista o buna incredere in brand dat fiind faptul ca exista o buna corelatie intre calitate si pret.
15

NR.crt 1. 2.

Nume tigai bucatarie

VIP bucatarul James Sofia Vicoveanca

Culoare negru albastru

Animal pantera caine

Sport tenis tenis

Vehicul Dacia Logan Logan

3.
4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30.

tigaie
tigaie electrocasnice metal tigaie vopsea tigai tigai calitate tigaie oale fier calitate fier de calcat tigaie mancare tigaie vopsea metal tigai tigaie fara egal tigaie tigaie tigaie tigaie tigaie tigai

Andreea Marin
Marga Catone Maruta Andrea Marin Andreea Mantea Iftimoaie Stela Popescu Andreea Marin Teo Magda Catone Mihai Morar Basescu Mirabela Dauer Dani Otil Dragos Bucur Mirabela Dauer Mirabela Dauer Iulian Dascalu Chuck Norris Tiger Woods Adrian Nastase Ceausescu Magda Catone Mirabela Dauer Arnold Schwarzenegger Viorel Lis Andreea Balan Carmen Tanase

rosu
gri alb rosu negru negru gri negru negru roz mov portocaliu rosu alb gri maro verde verde negru verde gri albastru maro gri gri albastru negru rosu

pui
rata soarece pisica leopard caine soarec urs ursulet soarece caine caine delfin gandac pantera caine balena lup tigru tigru porc caine rata sconcs caine pisica soarece

haltere
tenis fitness bedminton volei atletism gatit fotbal culturism inot hochei fotbal aerobic pagging baschet fotbal handbal rugby tenis atletism polo hochei tenis K1 Inot tenis tenis

Citroen
bicicleta Lexus Opel Vectra VW Passat bicicleta BMW Peugeot bicicleta Opel Fiat Logan Mercedes VW Dacia Opel skateboard Volvo tir Lexus Mercedes Trabant Dacia Fiat Lada autobuz Audi Mercedes

16