You are on page 1of 5

Savu Alexandra

Studiul fenomenului de rezonanta


1. Materiale folosite -applet 2. Modul de lucru Capatul de sus al unui pendul elastic (cercul rosu) este miscat pe verticala sus-jos - de exemplu cu mana; aceasta miscare este considerata armonica, ceea ce inseamna ca este posibila descrierea miscarii cu o functie cosinus. Oscilatiile pendulului elastic realizate in acest fel se numesc oscilatii fortate. Butonul "Reset" aduce pendulul elastic in pozitia initiala. Cu celelalte doua butoane se poate porni, opri si continua simularea. Daca se alege optiunea "Miscare incetinita", miscarea va fi de cinci ori mai lenta. Constanta elastica a resortului, masa, constanta de atenuare si frecventa excitatorului pot fi modificate intre anumite limite. Se poate selecta una dintre cele trei diagrame folosind butonul radio adecvat:

Alungirea excitatorului si rezonatorului ca funtii de timp Aplitudinea oscilatiei rezonatorului in functie de frecventa excitatorului Diferenta de faza dintre oscilatiile excitatorului si a rezonatorului in functie de frecventa excitatorului

In esenta se pot observa trei tipuri diferite de comportament: Daca frecventa excitatorului este foarte mica (aceasta inseamna ca varful pendulului elastic este miscat foarte incet), pendulul va oscila aproape sincronizat cu excitatorul si aproape cu aceeasi amplitudine. Daca frecventa excitatorului coincide cu frecventa proprie a pendulului elastic, oscilatiile pendulului se vor intensifica (rezonanta); in acest caz oscilatiile sunt intarziate aproximativ cu o patrime de perioada in comparatie cu excitatorul. Daca frecventa excitatorului este foarte mare, rezonatorul va oscila doar cu o amplitudine foarte mica si aproape opus ca faza. Daca constanta de atenuare (frecarea) este foarte mica, faza tranzitorie va fi importanta; de aceea trebuie asteptat un timp pentru a putea observa tipul de comportament.

Savu Alexandra
3.Desen

4.Inregistrarea datelor experimentale si interpretarea lor

Caz I. Excitator Rezonator =


R-

w= 2 w0=3,16 rad

AE=2cm ; AR=3,33cm

E=0,021

Savu Alexandra
Caz II. Excitator: Rezonator : =
R-

w= 3 w0=3,16 rad

AE=2cm ; AR=17,1cm

E=0,172

Caz III.

Excitator: Rezonator : =
R-

w= 3 w0=3,16 rad

AE=2cm

; AR=6,57cm

E=0,924

Savu Alexandra
Caz IV.

Excitator: Rezonator : =
R-

w= 4,3 w0=3,16 rad

AE=2cm

; AR=2,34cm

E=0,968

Caz V. Excitator: Rezonator : =


R-

w= 5 w0=3,16 rad

AE=2cm

; AR=1,20cm

E=0,980

Savu Alexandra
Graficul amplitudinii rezonatorului in functie de pulsatia excitatorului

Interpretarea rezultatelor Se observa ca amplitudinea rezonatorului depinde de relatia dintre si 0. Ea este maxima atunci cand pulsatia excitatorului este egala cu pulsatia proprie a rezonatorului.In aceasta situatie transferul de energie de la excitatory la resonator este maxima.Fenomenul se numeste rezonanta.