Program Ibu Bapa UPSR Pecutan Akhir (GALUS

)

2012

LAPORAN

PENGENALAN :

Ibu bapa mempunyai kedudukan yang tinggi pada pandangan masyarakat dan agama. Fungsi ibu bapa dalam membentuk anak-anak sukar dicari ganti. Melalui mereka anak-anak mengenal kasih sayang, nilai-nilai kehidupan dan erti kasih sayang. Islam sendiri menuntut supaya ibu bapa diberikan kedudukan yang tinggi dalam institusi keluarga dan masyarakat. Arahan berterimakasih diletakkan pada tempat yang pertama selepas ibadah kepada Tuhan kerana pengorbanan insaniah yang tidak berbelah bagi begitu juga keutamaan memberikan bantuan didahulukan ibu bapa di atas yang lain. Ibu bapa merupakan salah satu elemen tanpanya tidak wujud apa yang dipanggil masyarakat atau komuniti manusia. Ia berterusan membekalkan generasi baru kepada masyarakat. Mereka memainkan peranan yang amat penting dalam pembentukan masyarakat dan tamadun manusia masa hadapan Ceramah dan informasi yang akan diberikan oleh Guru Besar dapat memberikan impak kepada ibu bapa yang hadir dari segi kawalan emosi dan teknik mengawal tingkahlaku anak mereka supaya menjurus kepada prilaku pelajar yang cemerlang terutamanya semasa situasi yang terdesak atau masa yang terhad. Program ini adalah untuk memastikan bahawa semua ibu bapa yang menyertainya mendapat manfaat dari segi kefahaman yang lebih baik terhadap situasi pembelajaran, sosial anak-anak mereka. Penekanan tambahan yang diberikan adalah info berupa pengetahuan disusuli dengan etika sosial yang patut diamalkan agar anak-anak mereka memberikan fokus kepada peperiksaan yang bakal dijalankan pada bulan September ini. 1. 2. 3. Melahirkan pelajar yang bersemangat untuk maju dalam bidang akademik. Melahirkan pelajar yang seimbang dari segi akademik dan sahsiah yang positif. Prestasi pelajar meningkat daripada keputusan percubaan UPSR 2012 Peserta mengenali serta tahu pestasi anak mereka semasa percubaan UPSR 2012. Peserta tahu tentang perkembangan aktiviti akademik mereka di sekolah. Peserta tahu tentang keperluan anak mereka dan sokongan emosi diberikan apabila diperlukan.

RASIONAL :

MATLAMAT :

OBJEKTIF :

1. 2. 3.

UBK SKHMC

Program Ibu Bapa UPSR Pecutan Akhir (GALUS)

2012

SASARAN : TARIKH: TEMPAT :

Ibu Bapa Tahun 6 (kumpulan Galus) Sesi 2012 Program ini dijalankan pada 2 Ogos 2012 Kantin SKHMC

MASA DAN JADUAL: Seperti yang dilampirkan BIL 1. AKTIVITI Kata aluan Pengacara Majlis mengalu-alukan kedatangan Ibu Bapa Bacaan Doa 8.10 – 8.13 pg 2. Taklimat & Amanat Tuan Guru Besar En. Mohammad Rosli Bin Jaafar 3. Taklimat Wakil Guru Tahun 6 4. REHAT 9.00 pg – 9.10 pg 9.50 – 10.20 En. Zulkefli 8.15 – 9.00 pg Guru Besar SKHMC WAKTU 8.00 –8.10 pg TINDAKAN Guru Bimbingan

2.

Ustaz Jemputan

UBK SKHMC

Program Ibu Bapa UPSR Pecutan Akhir (GALUS)

2012

ANALISIS SWOT Objektif Kekuatan Kelemahan Peluang Ancaman Peserta mengenali serta tahu pestasi anak mereka semasa percubaan UPSR 2012 Penceramah menyatakan keputusan peperiksaan percubaan untuk kelas 6M,6S,6Y,6R dalam bentuk jadual agar mudah untuk dianalisa. Ibu bapa sukar membaca gambarajah dan hanya mendengar penerangan yang diberikan. Soalan boleh diajukan semasa penceramah menyampaikan maklumat. Ibu bapa tidak ambil tahu secara serius prestasi atau keputusan peperiksaan percubaan UPSR anak mereka. Peserta tahu tentang perkembangan aktiviti akademik anak mereka di sekolah Penceramah menerangkan dengan jelas kelemahan murid menjawab soalan untuk matapelajaran Sains dan Matematik. Penceramah mengingatkan kepentingan untuk mengukuhkan asas Bahasa Melayu. Murid memandang ringan matapelajaran Bahasa Melayu menyebabkan murid tidak mendapat 5A Ibu bapa boleh berbincang dengan guru matapelajaran Bahasa Melayu berkaitan cara membantu anak mereka. Murid tidak mengambil serius apa yang nasihati oleh ibu bapa mereka. Peserta tahu tentang keperluan anak mereka dan sokongan emosi diberikan apabila diperlukan Penceramah meminta agar ibu bapa berwaspada terutama musim perayaan dengan memantau anak mereka mengulangkaji pelajaran. Penceramah meminta kerjasama ibu bapa memberi galakan seperti hadiah atau pujian jika anak mereka menunjukkan sikap positif untuk berjaya dan mengulangkaji pelajaran dengan berdisiplin. Ibu bapa leka dengan persiapan menjelang Hari Raya. Ibu bapa boleh melayari internet untuk mengambil maklumat kata-kata nasihat serta motivasi sebagai peransang kepada usaha anak mereka. Ibu bapa meminta anak untuk membuat kerja persiapan raya tanpa memberi peluang untuk anak mengulangkaji pelajaran.

Objektif Kekuatan

Kelemahan Peluang Ancaman

Objektif Kekuatan

Kelemahan Peluang

Ancaman

UBK SKHMC

Program Ibu Bapa UPSR Pecutan Akhir (GALUS)

2012

CADANGAN Secara keseluruhan program berjalan baik namun masih ada perkara yang boleh diperbaiki iaitu:   Mengingatkan murid secara berkala dengan lebih awal agar ibu bapa mereka boleh merancang cuti untuk datang ke sekolah memandangkan program diadakan semasa hari bekerja. Menyediakan tempat yang lebih selesa seperti di makmal.

KEHADIRAN Secara keseluruhannya, kehadiran boleh dikatakan kurang memuaskan, hanya 24% Ibu bapa tahun 6M,6S,6Y dan 6R menghadiri program ini.

Laporan disediakan oleh :

..................................... (AHMAD KAMIL BIN SHARUDIN) Guru Bimbingan dan Kaunseling Sekolah Kebangsaan Hj Mahmud Chemor

Disemak dan disahkan oleh :

(MOHAMMAD ROSLI BIN JAAFAR) Guru Besar Sekolah Kebangsaan Hj Mahmud Chemor

UBK SKHMC

Program Ibu Bapa UPSR Pecutan Akhir (GALUS)

2012

Laporan bergambar

UBK SKHMC

Program Ibu Bapa UPSR Pecutan Akhir (GALUS)

2012

UBK SKHMC

Program Ibu Bapa UPSR Pecutan Akhir (GALUS)

2012

UBK SKHMC

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.