LUCRARE SCRISĂ LA LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ Clasa a V-a, PE SEMESTRUL I Se da textul: ,,Nu mai era nici urma de palat, de curte imparateasca

si de multimea de servitori care forfoteau prin palat sa-i faca pe plac stapanei. Disparuse si mantia imparateasca, purpurie. Cand vazu vechea lor casuta, cu peretii scorojiti, se simti cu sufletul impacat; inauntru isi gasi nevasta, nestatornica si nemultumita, cum era si mai inainte. Totul era ca la inceput: viata lor era lipsita de bucurii si de bogatii, asa cum fusesera obisnuiti. Pescarul mai iesea din cand in cand la pescuit, dandu-si toata silinta sa prinda cat mai multi pestisori in carligul unditei. Duceau o viata grea, plina de griji, dar pescarul stia ca era tocmai viata pe care si-o dorise, desi nevasta continua sa-l dojeneasca pe nedrept in fiecare zi.” (Pestisorul de aur) Rezolva urmatoarele cerinte, pornind de la textul dat. Partea I (60 de puncte) A. 1. Identificaţi în textul dat un cuvant care conţine diftong, un cuvânt care conţine triftong şi un cuvânt care conţine vocale în hiat. 2. Subliniaţi varianta corect despărţită în silabe: Crean-ga/cre-ang-a Pri-vighe-toarea/ pri-vi-ghe-toa-rea Sta-pa-nei/stap-a-nei Do-jeneas-ca/do-je-neas-ca 3. Precizează numărul literelor şi numărul sunetelor din cuvintele de mai jos: Palat, inainte , raceala, pescuit 4.Completeaza spatiile libere: a pleca(mod indicativ, timp imperfect), a incepe(mod indicative, timp perfect compus),a gasi ( mod gerunziu), a arde (mod participiu-4 forme) 5. Numeşte patru termeni din familia lexicală a cuvântului a placea. B. 1. Scrie personajele care apar in text. 2. Ce moment al actiunii se prezinta in fragmentul de mai sus. 3. Extrage din text o structură de 2-4 cuvinte care să ilustreze tristetea celor doua personaje. De ce pescarul a renuntat la palat? PARTEA a II-a (30 de puncte)

Redactează o compunere de 8-10 rânduri (aproximativ 70-100 de cuvinte), în care să povestesti basmul „Aleodor imparat”. În compunerea ta, vei avea în vedere: – – – – folosirea naraţiunii; folosirea persoanei a III-a; înlănţuirea logică a ideilor şi ordonarea detaliilor; coerenţa şi echilibrul compoziţiei.