Studentă: ZVORĂŞTEANU V.

ANAMARIA Anul I, psihologie, grupa 4

Estimări: -Total: 156. __On-Ogour__ care se traduce prin Zece Săgeţi.020.542 Monedă: Forint (HUF) .030 km² (locul 109) apă.000 locuitori (locul 79) -densitate: 107. Imnul Ungariei: Isten. áldd meg a magyart Limbi oficiale: limba maghiară Sistem politic: Republică parlamentară .preşedinte: Pál Schmitt -prim-ministru: Viktor Orbán Suprafaţă: total – 93. Denumirea ţării provine din limba turcă veche.84 loc.estimare: 10.Stema Ungariei Ungaria ( în maghiară Magyarország) sau Republica Ungară (maghiară Magyar Köztársaság) este o ţară din Europa Centrală. /km² -PIB (PPC).0.74% Populaţie: . din secolul VII.284 miliarde -pe cap de locuitor: 15.

VECINII UNGARIEI: -AUSTRIA (la vest) -SLOVACIA (la nord) -UCRAINA (la est) -ROMÂNIA (la est) Harta Ungariei -SERBIA (la sud) -CROAŢIA (la sud) -SLOVENIA (la sud) .

Ungaria a devenit membră a Mátyás Szűrös În mai 2004. democratice s-au desfăşurat în anul 1990. Ungaria a devenit membră a Uniunii Europene. . În 1999. Mátyás Szűrös a proclamat a treia Republică Ungară şi a devenit preşedinte.La 23 octombrie 1989. Primele alegeri libere.

2% Ucraineni: 0. Sunt în Români: 0. De asemenea există importante comunităţi creştine ortodoxe (române.1% Românii din Ungaria sunt grupaţi în special în zona oraşului Gyula (Giula). uniate (greco-catolice. obşti neo-protestante. .1% număr de 8000-10000 oameni din totalul populaţiei ţării. o limbă ugro-finică.2% Sârbi: 0. 16% -20% din populaţia maghiară din Ungaria este de religie reformantă (calvinistă) şi 3%-5% de religie evanghelică (lutherană). sârbe).5%).Maghiari: 89-95% Rromi: 5% Germani: 1. precum şi o comunitate musulmană.2% Slovaci: 0. Limba maghiară conţine şi multe cuvinte de origine slavă.4% Croaţi: 0. Limba Ungariei Limba oficială a Ungariei este maghiara. Religia maghiarilor Religia romano-catolică este cea dominantă (67. de exemplu la ruteni şi români).Populaţia în Ungaria (%) .

formată din 386 de membri. Primul ministru este desemnat de Preşedinte. . atunci se organizează o a două rundă. iar 58 sunt aleşi pentru realizarea reprezentanţei proporţionale. Sistemul electoral este unul dintre cele mai complicate sisteme din lume. Dacă în timpul primei runde electorale mai mult de jumătate din numărul votanților dintr-o circumscripție nu votează .Sistemul politic maghiar Odată la 4 ani sunt alegeri parlamentare. Parlamentul ungar are o singură cameră. În circumscripțiile regionale partidele pot face nominalizări pentru listele regionale. 176 de membri sunt aleşi pe circumscripţie unică. Prim-ministru numeşte miniştrii şi desemnează Guvernul. 152 prin reprezentare proporțională în circumscripţii multiple.

În caz că o lege nu corespunde cu constituția președintele are dreptul să anuleze legea inițiată de parlament. Constituția maghiară a fost modificată de mai multe ori. .apoi președintele le aprobă. funcția președintului este reprezentativă (simbolică) dar el desemnează premierul și este autoritatea supremă al armatei.FORMA DE STAT: Forma de stat a Ungariei este republică (în maghiară: köztársaság). prin Tribunalul Constituțional. prima oară în anul 1949 schimbarea cea mai mare a fost în 1989 a intrat în vigoare în 23 octombrie 1989 Președintele este ales odată la 5 ani. parlamentul inițiază legi care trebuie să corespundă cu constituția ungară.

ECONOMIE: în calitatea sa de membru nou al Uniunii Europene (din 2004). ei considerând perioada 2013-2014 mult mai probabilă. după ce măsurile luate de guvern în 2006 au avut drept efect mai degrabă creșterea încasărilor și mai puțin scăderea cheltuielilor. FORINŢI MAGHIARI Guvernul ungar și-a exprimat dorința de a adera la zona euro în 2010. Inflația și șomajul au crescut ușor în ultimii ani și se așteaptă să crească în continuare. . însă. Analiștii economici consideră. date fiind problemele existente. Încrederea investitorilor străini în economia Ungariei este într-o ușoară scădere. Din 1989 investițiile străine cumulează peste 23 miliarde de dolari.ar putea depăși Ungaria la capitolul adoptarea monedei euro. Unii analiști au sugerat chiar că alți membri UE 9 printre care și Bulgaria ori România . această dată drept nerealistă.

Miskolc Győr. Szombathely. Tatabánya. Győr. Eger. Szeged. Veszprém și Zalaegerszeg. Nyíregyháza. Dunaújváros. . Eger. Sopron. Oraşele principale. Székesfehérvár. Szolnok. Pécs. Hódmezővásárhely. Szekszárd. Debrecen.DIMENSIUNI ADMINISTRATIVE: Ungaria este împărțită în 19 județe (megye) și în capitala Budapesta. Székesfehérvár . Nagykanizsa. Esztergom. în afara capitalei Budapesta. Érd. Salgótarján. Kecskemét. sunt: Debrecen. Nyíregyháza. Sunt 23 municipii (megyei jogú város): Békéscsaba. Miskolc. Kaposvár.

BASILICA ESZTERGOM PARLAMENTUL DIN BUDAPESTA PODUL CU LANŢURI DIN BUDAPESTA PALATUL REGAL MUZEUL MARŢIPAN LABIRINTUL CASTELULUI BUDA .

FURDO PIAŢA SZECHENYI CASTELUL BUDA ŞI DUNĂREA .BISERICA MATYAS BĂILE TERMALE .BUDAPESTA .

Iepure cu sos de miere şi ananas Gulaş cu cârnaţi de casă Salată de dovlecei cu cârnăciori picanţi Supă gulaş .

Tocăniţă ungurească Langoşi Cartofi ungureşti Orez cu ciuperci .

Este însă cert că maghiarii. Tradiţie Maghiară “De la naștere la moarte omul străbate un drum alcătuit din cicluri existențiale și implicit cicluri rituale pe care și le respectă cu strictețe moștenite de la străbuni. fapt ce justifică deciziile tratatelor de pace luate după Primul Război Mondial. după dezintegrarea statului multinațional Austro-Ungaria. Nu sunt puțini conlocuitori ai Ungariei care până și astăzi suportă.” . până l pacea de la Trianon erau în minoritate față de toate celelalte naționalități din Ungaria. pace care a fost urmată de expulzări în masă și de așa numita purificare etnică în defavoarea concetățenilor imperiului multinațional de altădată. urmările reducerii teritoriale impuse prin tratatele de pace Ungariei de către marile puteri victorioase asupra Austro-Ungariei în Primul Război Mondial.În general maghiarii sunt mândri de propria „varietate” spre deosebire de majoritatea popoarelor din Europa care aparțin limbilor indoeuropene.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful