UNITĂŢI DE MĂSURĂ – ÎNVĂŢAREA PRIN EXERSARE PRACTICĂ

În procesul cunoaşterii, omul a avut nevoie de măsurări şi implicit de unităţi de măsurare pentru a efectua măsurările, el fiind singurul purtător conştient al principalelor unităţi de măsură utilizate astăzi.

De ce învăţarea prin exersare practică?
Pentru că învăţarea bazată pe exersare practică este o metodă de învăţare interdisciplinară cu multiple valenţe formative, care evaluează nu doar cunoştinţe, ci şi deprinderi, atitudini, competenţe de comunicare , iar noi punem accentul pe formarea copilului nu pe informarea lui. Dorim ca şi în practică elevul să se descurce cel puţin la fel de bine ca la teorie.

« Conul de Văd şi ţin minte. 10% experienţă al Fac şi înţeleg.Un vechi proverb chinezesc spune : « Aud şi uit. » din ce lui Dale » citesc 20 % din ce aud Studiile arată că oamenii reţin informaţia astfel: 30% din ce văd 50% din ce aud şi văd 90% din ce spun şi fac practic în acelaşi timp .

adresează întrebări. le ordonează. le selectează. le clasifică.Cum ? • În timpul lucrului . • Elevii colectează informaţii. capacitatea sau masa unor obiecte folosind unităţi de măsură . • Elevii vor putea răspunde la întrebările : “De ce au apărut unităţile de măsură?” “Care sunt mărimile măsurabile?” . aflate la îndemâna lor. • Elevii măsoară dimensiunile. orele vor fi organizate diferit de cele obişnuite.

mă ajutaţi? Bun… Sa văd cum vă descurcaţi! .orice-ar fi! Deci… copii. Vai. Ce vă dau să rezolvaţi! Că măsurile sunt grele Nu mă prea descurc cu ele. Am venit la voi chiar astăzi Cu o veste. aşa nu se mai poate! Dar eu ştiu că am copii Ce m-ajută . Dacă vreţi şi voi să fiţi Prinţese. Mă împiedic deseori De lungime şi de masă Nu ştiu ce-i uşor sau greu Sau cât valorează –un leu.PRINŢESA MĂSURĂTORILOR vă invită la ora de matematică! Sunt prinţesa fermecată Dintr-o lume de poveste. pitici sau prinţi Trebuie să m-ajutaţi. Nu ştiu când e zi sau noapte.

l m kg . Oamenii au inventat Unităţi de măsurat.Un secret vă spun acum Ne-abatem puţin din drum.

Pentru că sunteţi la drum Am venit la voi acum Eu sunt METRUL şi cu mine Măsuraţi orice lungime! Cu metrul măsurăm lungimile .

Hai să măsurăm împreună! înălţimea ferestrei lungimea creionului lungimea maşinii .

Aveţi nevoie de mine! De sunteţi băieţi sau fete Chiar la toţi vă este sete. Lapte .ştiţi bine.Dar… la orice drum. suc sau apă chioară Tot cu LITRUL se măsoară! Cu litrul măsurăm capacitatea vaselor .

Hai să umplem acvariul ! Câţi litri de apă trebuie să turnăm? 1 litru .

KILOGRAM eu mă numesc Cu cântarul vă servesc! Cu kilogramul măsurăm masa corpurilor ( greutatea ) .legumele Îmi măsoară numele.Nelipsite de la masă Pentru-o viaţă sănătoasă Fructele.

Cântărim! Aşezăm atâtea cuburi până se echilibrează balanţa! .

.

.

.

.

= .

= .

Ştim că un cub = 100 g şi mai ştim că… = = = 500g 700g 800g Aşezăm vietăţile astfel încât să obţinem o egalitate! .

Bravo ! .

În această împărăţie Eu sunt regele.iei de mâncare Tot mereu eu am valoare! Pentru că sunt suveran Numele meu este BAN! Cu banii măsurăm valoarea lucrurilor .se ştie! Mergi la drum .

bancnote - .Unitatea monetară utilizată în România este LEUL. .

.

MONEDE .

Moneda Uniunii Europene EURO .

Dragii mei. . mă bucur că ne-am cunoscut şi că voi aţi învăţat multe lucruri cât timp aţi mers prin Lumea minunată a măsurătorilor.

.CONCLUZII • Elevii îşi dezvoltă abilităţile de comunicare. • Elevii îşi organizează mai eficient timpul şi se autoevaluează. • Elevii sunt mai implicaţi şi mai interesaţi de informaţii pentru că ele sunt relaţionate cu viaţa reală. • Elevii înţeleg ceea ce învaţă la un nivel mai profund.

Călimănel ..Material realizat de învăţătoarele de la Şcoala Generală .ANDREI ŞAGUNA” Topliţa .

dar ne pot consola atunci când nu suntem!”(Jacinto Benavente) • ..Banii nu ne pot face fericiţi.Merită să ştim! • ..Cel mai sigur fel de a-ţi dubla banii. este de a-i îndoi o dată şi a-i pune în buzunar!”(Abe Martin) .

Şi nu uitaţi că… ..Leu la leu trage!” .

La omu’ sarac. nici banii nu trag!” Şi… Pusculiţa învăţătorului ...

Şi în loc de încheiere… .