You are on page 1of 5

Atletism. Tehnica si metodica exercitiilor.

Alergari si sarituri

Atletism. Tehnica si metodica exercitiilor. Alergari si sarituri
1. Care sunt fazele alergarii pe distanta de 200m? Fazele alergarii pe 200m sunt startul si lansarea de la start, iar apoi alergarea pe parcurs. 2. Care sunt fazele sariturii in lungime cu un pas si jumatate? Fazele sariturii in lungime cu un pas si jumatate sunt: elanul, bataia, zborul si aterizarea. 3. Care sunt etapele invatarii probelor de atletism?
o o o

etapa pregatitoare etapa fundamentala etapa finala

4. Descrieti pozitia corespundatoare comenzii “pe locuri” la startul in probele de semifond. La comanda “per locuri”, alergatorul, aflat in spatele liniei de plecare, ocupa pozitia de incepere a alergarii. Piciorul mai puternic se aseaza in spatele liniei de plecare, flexat din articulatia genunchiului si sprijinit pe pingea. Celalalt picior se afla inapoia primului la o distanta de 1,5-2 talpi si usor lateral. Trunchiul este inclinat inainte, greutatea corpului fiind repartizata pe piciorul din fata. Bratele sunt indoite din articullatia cotului; bratul opus piciorului din fata este dus spre inainte, iar celalat spre inappooi. In aceasta pozitie, alergatorul astepata nemiscat comanda de plecare,, respectiv pocnetul pistrolului. 5. Care sunt comezile de la startul de jos? Comenzile la startul de jos sunt: „La start!”, „Per locuri!”, „Gata!” 6. Care este pozitia blocstartului la alergarile cu start in turnanta (200m si 400m)? Pozitia blocstartului este oblica. 7. La saritura in inaltime cu pasire bataia se executa: cu piciorul departat de stacheta. 8. Cate procedee de transmitere a stafetei cunoasteti?
o

alergare cu trecerea batului de stafeta dintr-o moara in alta;
1

Atletism. Tehnica si metodica exercitiilor. Alergari si sarituri
o o

alergare cu depunerea si ridicarea pe sol a unor obiecte; mers si alegare la semnalul dat de profesor se intinde bratul inapoi simuland primirea batului sau se intinde bratul inainte simuland predarea. Executantii asezati in sir si in trepte: transmiterea batului pe loc; idem din mers; idem din alergare usoara; pe perechi: transmiterea batului de stafeta din alergare, prin apropierea aducatorului de primitor; alergare de stafeta „du-te vino”, cu intrecere intre echipe; stafeta cu handicap (handicapul il constituie pozitia diferita la pornirea in alergare a primitorului fata de cea a aducatorului); transmiterea batului de stafeta in zona de schimb regulamentara; alergarea de stafeta (pe distante scurte, 40-60m) in conditii de concurs; studiul miscarilor primitorului (pozitia pe culoar, pozitia de start, distanta de asteptare, momentul plecarii s. a.); cu tot colectivul; pe grupe de 4-6-8 executanti; pe perechi.

o o o o o o o o o o o o

9. Ce actiuni sunt efectuate in timpul zborului la saritura in inaltime cu pasire? Actiunea efectuata in timpul zborului: piciorul de atac coboara dincolo de stacheta, piciorul de bataie se ridica dar numai ce i-a terminat miscarea de avantare piciorul de atac. Piciorul de bataie trece peste stacheta, iar trunchiul se rasuceste spre piciorul de bataie pentru a departa bazinul de stacheta. 10.Cati componenti are stafeta de 4 x 100m? Dar cea de 4 x 400m? Distanta de 4 x 100m poate fi parcursa de 6 componenti, iar cea de 4 x 400m, ar putea fi parcursa de 6 pana la 8 persoane. 11.Prezentati doua probe de stafeta, neclasice, inainte in atletism. Stafeta de 400m, 300m, 200m, 100m si 4 x 200m. 12.Care sunt dimensiunile spatiului de schimb in probele de stafeta? Dimensiunile spatiului de schimb, in probele de stafeta au o inaltime si latime de 5 cm. 13.La care din probele de stafeta primitorul poate incepe alergarea din afara spatiului de schimb? La probele de 4 x100m si de 4 x 400 m. 14.In cadrul stafetelor neclasice utilizarea batului de stafeta este obligatorie? Justificati raspunsul.
2

Atletism. Tehnica si metodica exercitiilor. Alergari si sarituri

Utilizarea stafetei este obligatorie, deoarece batul delimiteaza spatiul intre concurenti. 15.Probele de 3000m obstacole si 5000m fac parte din grupa alergarilor de semifond? Nu fac parte din grupa alergatorilor de semifond. 16.La proba de 1500m, plecarea se face per culoare? Plecarea se efectueaza in linie dreapta, iar toti concurenti de la aceeasi linie. 17.Ce distante parcurg pe culoare alergatorii de 800m? Pe culoare alergatorii de 800m, parcurg 400m sau 120m. 18.Ce se intampla cu un sportiv care calca linia alba dinspre interior a culoarului pe care alearga in probele de viteza? Sportivul va efectua desprinderea in mod gresit. 19.Enumerati ce probe de viteza cunoasteti:
o o o o o o

alergare concurs cu pornire din start, de jos, pe distante scurte (15 – 40m); pasul lansat in tempo maxim; alergare accelerata cu atingerea vitezei maxime, in finalul accelerarii, in linie dreapta si turnata; alergare accelerata cu atingerea vitezei maxime, in finalul accelerarii, urmata de alergare din inertie, in linie dreapta si in turnata; alergare accelerata cu atingerea vitezei maxime si mentinerea ei, in linie dreapta si turnata; alergare cu genunchii sus la diferite inaltimi; alergare pe linia culoarelui si cu examinarea urmelor.

20.Ce intelegeti prin viteza maxima controlata? Viteza maxima controlata inseamna viteza mentinuta. Sportivul mentinand un tempo pana la sfarsitul cursei, sportivul va creste viteza treptat ajungand la o viteza buna, el o va mentine pe parcursul intrecerii sportive. 21.Prezentati 5 exercitii din scoala sarituri efectuate pe un picior per loc.
o o o o

sarituri pe un picior din cerc in cerc; sarituri pe un picior peste obstacole; sarituri pe aparate asezate in serie, cu alergare 3-5 pasi intre ele, aparatele fiind asezate in serie si in urcare; sarituri peste obstacole cu desprindere pe un picior si aterizare pe celelalt: peste unul sau mia multe obstacole dispuse la intervale care sa poata fi parcurse in 3 si 4 pasi de alergare;

3

Atletism. Tehnica si metodica exercitiilor. Alergari si sarituri
o o

sarituri peste obstacol cu elan perpendicular pe stacheta si cu aterizare pe ambele picioare, cu sau fara sarcini de rezolvat in timpul zborului; saritura cu atingerea obiectelor suspendate.

22.Cum se face aterizarea in probele de sarituri? Saritura in inaltime cu pasire: aterizarea se face dincolo de stacheta pe piciorul oscilant. Saritura in lungime cu un pas si jumatate: aterizarea poate fi definita prin actiunile executante de saritor in partea descendenta a zborului pentru reluarea contactului cu solul. Contactul cu solul se face cu picioarele bine intinse, pe calcaie si cu talpile in flexie dorsal. La aterizare ambele brate sunt duse printr-o miscare foarte activa spre inainte – jos. 23.Precizati si alte probe din atletism, in care aterizarea pe saltele sau in groapa cu nisip: Saritura cu prajina, cea in lungime cu elan si cea in inaltime. 24.Precizati 5 exercitii pentru invatarea schimbului de stafeta:
o o o o o

in pereche, transmiterea stafetei din alergare, prin apropierea aducatorului de primitor; alergare cu trecerea stafetei dintr-o mana in alta; alergare cu depunerea si ridicarea de la sol a unor obiecte; mers si alergare la semnalul dat de profesor, se intinde bratul inapoi simuland primirea stafetei sau se intinde bratul inainte simuland predarea; alergare de stafeta „du-te, vino!”, cu intrecere intre echipe.

25.Dati exemplu de un exercitiu pentru invatarea tacticii in alergarile de semifond: Alergare cu pas lansat in tempo moderat pe terenul variat (200 – 600m). 26.In ce consta precizia elanului la saritura in lungime? Prezentati 3 exercitii pentru consolidarea preciziei elanului in aceasta proba:
o o o o o o o o o

orice saritura in lungime incepe cu faza de elan, prin care se urmareste acumularea unei viteze orizontale maxime; elanul trebuie sa masoare aproximativ 12 – 18 pasi, lungimea lui stabilindu-se in functie de varsta, sex; alergarea pentru elan trebuie inceputa intotdeauna cu acelasi picior, iar primii pasi sa fie de aceiasi marime; plecarea in elan sa se efectueze din pozitia stand, cu ambele picioare apropiate; in timpul alergarii corpul saritorului sa fie cat mai relaxat; alergarea sa fie supla, inalta si intr-un ritm mai accelerat; fiecare atlet sa-si gaseasca un ritm adecvat in functie de statura, varsta si sex; pe tot parcusul elanului frecventa pasilor se mareste treptat indiferent de procedeul tehnic folosit; in pregatirea pentru concurs se va pune accentul pe exersarea elanului.
4

Atletism. Tehnica si metodica exercitiilor. Alergari si sarituri

o o o

Exercitii: plecari in elan cu marcarea primilor pasi; saritura in lungime, in conditii de concurs; alergare accelerata, cu marcarea desprinderii si cu atingerea vitezei maxime la finalul ei.

27.De ce se folosesc exercitii in care stacheta se aseaza oblic la saritura in inaltime? Sunt efectuate exercitii, in care stacheta se aseaza oblic la saritura in inaltime, pentru o buna parcurgere in competitii pentru etalonarea precisa a elanului si executarea unor desprinderi in fata stachetei si sarituri la stacheta asezata in pozitie oblica, cu partea mai joasa in directia opusa elanului, pentru a usura miscarea de forfecare a piciorului. 28.Realizati clasamentul pentru primele 8 locuri in proba de 800m stiind ca seriile s-au desfasurat contratimp. Pozitia 1 2 3 4 5 6 7 8 Numele concurentului G. A. B. I. P. R. L. D. G. U. R. P. O. S. A. U. Rezultat 2:03,33 2:03,72 2:04,10 2:04,44 2:05,90 2:06,14 2:06,53 2:08,13

5