P. 1
Skobalj Trava

Skobalj Trava

|Views: 37|Likes:
Published by dzadas

More info:

Published by: dzadas on Dec 04, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/23/2013

pdf

text

original

Lov skobalja na travu

Lov skobalja na "travu" je u stvari lov na algu koja raste u reci Drini i njenim pritokama. Ribolovci je zovu Klodofora a stručni naziv je Kladofora. Raste na kamenju i stenama najčešće na prelivima, gde je plića i brža voda. Ima je na svim dubinama ali zbog fotosinteze i kiseonika voli više plića i vodom brza mesta. Alga raste u nitima- resama kraćim ili dužim zavisno od mesta i perioda rasta. Kada pokupite "travu" malo je ocedite kroz prste a onda je pažljivo pregledajte. Primetićete mnogo sitnih crvića, račića "gammarusa" i drugih organizama. Hraneći se "travom" skobalj i druga riba unose i belančevine koje se nalaze u organizmima.

Lov skobalja na "travu" na reci Drini postao je atraktivan u poslednjih 10-ak godina. Do tada skobalj se pecao na crviće i hleb. Skobalj se i danas lovi na hleb, crviće, ređe na veštačku mušicu ali kada krene period lova na "travu" većina ribolovaca zaboravlja ostale mamce. Na travu se lovi u periodu kada je alga najzastupljenija u vodi april- septembar mesec. Kada se nivo reke Drine stabilizuje na mali ili srednji-bez porasta nivoa više dana (ako nivo raste onda je to u kasne večernje sate ili noću) i kada je temperatura visoka sa dosta sunčanih dana očekujte dobre rezultate. Kada će skobalj početi da grize u toku dana i gde na kojim terenima nema pravila. Kao početnik pitajte iskusne ribolovace gde su "dobra mesta" za ribolov na travu ili idite zajedno sa njima. Na vodi često ćete primetiti periode kada skobalj počinje da se javlja izbacivanjem iznad vode "iskakanjem" ili "kupanjem" kada mu se na trenutak pokažu leđa na površini vode. Tada ribolovci počinju zabacivati "travu" na mesta gde se skobalj javlja. U većini slučajeva uspeh je zagarantovan, jer skobalj  počne da grize.

Pribor za lov skobalja na travu :

1/4

boja crna.5 do 4cm.olovo "suza" 4-10gr.karabinjer.ispod olova virbla. 2/4 . dužine 30-60cm .plovak 4-10gr. Udice su tipa Gamakatsu. Jedna od udica mora biti sa rupom "okcetom"-gornja udica. Potrebne su nam dve udice i najlon debljine 0.Kada ste završili namotavanje (oko 5-8 puta) provucite običnu udicu kroz poluomču (sl 3) . . tanji kraj ka plovku .predvez silk debljine 0.16-18mm .15mm. vrtilica . Owner veličine 10-12 i druge.mašinice srednje klase (malo robusnije) sa dobrim drilom .Lov skobalja na travu .udice (jedna ili dve) veličine 10-14. dok druga je obična udica za lov bele ribe.štapovi su tipa meč ili bolonjez (ređe). sa rupom "okcetom" a ne pločica Montaža 2 udice za travu : Sistem sa dve udice objasniću rečima i slikom. debljine 0. što će se prilikom namotavanja skratiti na oko 2 do 2.Uzmite donju vezanu udicu i počnite namotavanje oko vrata gornje udice (sl 2).Zatim prosto zategnite gornji kraj najlona (sl 4) . oblika suze (deblji kraj ka dužem delu antene) a može i "kontraš" .5cm. najmanji broj .najlon-silk osnovni za mašinicu.15mm. Kada uzmemo najlon za pravljenje sistema ne kidamo ga sa kalema već radimo sledeće: .Provucite nailon kroz udicu sa rupom "okcem" a zatim navežite običnu udicu na kraj nailona (sl 1). Dužina najlona od vrata gornje udice do početka donje na početku namotavanja treba da bude oko 3. akcije 10-30gr (jače akcije) . . dužine 4-6m.10-0. tip Gamakatsu. Owner.10-0.Čvor na gornjoj udici mora biti malo spušten ispod "okca" 1-2mm da ostane mesta za provlačenje trave kroz omču-petlju.

alge na udice : Stavljanje "trave" na dve udice objasniću tekstualno i slikom. .ako je to period kada nije moguće naći travu dovoljne dužine za stavljanje na gore opisane načine. zatim drugi slobodan kraj trave omotavamo oko gornje i donje udice u suprotnom smeru kretanja kazaljke na satu.uzmemo tanju nit trave (može i deblja) dužine tolike da kada je provučemo kroz petlju-omču na gornjoj udici da krajevi trave prođu donju udicu za par santimetara (sl 1).jedan kraj trave spiralno omotavamo od gornje ka donjoj udici u smeru kretanja kazaljke  na satu. a onda blago spiralno omotavamo travu oko udica ili pustimo travu niz udice probivši je vrhovima udica da se ne odvaja u vodi od udica (sl 4) 3/4 . . Krajeve otkidamo po želj (sl 3). Opisaću dva načina stavljanja sa dužom travom i jedan način stavljanja sa kraćom travom.uzmemo tanju nit trave (može i deblja) dužine tolike da kada je provučemo kroz petlju-omču na gornjoj udici da krajevi trave prođu donju udicu za par santimetara (sl 1). .Lov skobalja na travu Stavljanje "trave". Drugi kraj trave (ređe ili gušće) spiralno omotamo od gornje ka donjoj udici i krajeve trave iza donje udice otkinemo po želji. . . već je to kraća trava dužine jedva da pokrije obe udice tada radimo sledeće: . Nekada odmah iza donje udice a nekada ostavimo 2-3cm duže (kao rep) zavisno od toga kako skobalj uzima tog dana (sl 2).jedan kraj trave (onaj deblji) provučemo kroz petlju toliko samo da kada zategnemo petlju trava bude pričvršćena.jedan kraj trave ostavimo da visi niz udice s tim što ćemo ga probosti ovlaš prvom i drugom udicom da je drži da se nebi odvojila od tela udica. Postoji više načina za stavljanje "trave" na dve udice.

Lov skobalja na travu Kakvu staviti travu ? Pitanje na koje je teško dati pravi odgovor. U bolje opremljenim ribolovačkim prodavnicama prodaju ga pod nazivom "filament". Mnogi koriste niti izvučene iz oparanih itisona. Ispričaću vam samo jedan primer sa Drine:  pecali smo jednog lepog julskog dana. zimu tada neki pecaju na veštačku travu. Najbolji savet je eksperimentisati ili pitati kolege koji pored vas dobijaju ribu na koju travu ga dobijaju. Pri mom dolasku većina kolega je sedela u hladovini. Do kraja pecanja niko nije imao praznu čuvarku pecajući na "moju" travu. Pecanje na veštačku travu : Kada dodje period da trave nema i da je teško naći a to se dešava na početku sezone ribolova na travu ili u jesen. Boja ima od svetlozelenih. eksperimentišite. no pošto sam tek stigao rešio sam da zabacim koji put. Kolege su sa nevericom gledali šta radim vrteći glavom. U jednom trenutku dobra je svetlo zelena mlada trava. Šta je veštačka trava? Mogu se koristiti različiti uzorci od obične vune. Kolege ribolovci došli su u prepodnevnim satima na vodu dok sam ja došao iza podneva. da kada trave nestane (ona bolja) počne da grize na trulu-tamnosmeđu ili sivu(crnu) travu. Tada sam odlučio da probam jedan eksperiment. retki su bili uporni u pecanju. Nadam se da sam vam pomogao kolege ribolovci. sintetike koji imaju boju prirodne trave. Dešava se. BISTRO ! 4/4 . da bi drugi put bolje radio na stariju (matoriju) svetložutu travu. Nema pravila kolege. žutih do tamno braon. kudelje-kučine. sageo sam se i uzeo iz vode pored svojih čizama trulu crno-braon travu i stavio je na udicu. Kada sam za 10 minuta izvadio 3 kapitalca svi su skočili tražeći istu travu. skobalj slabo grize. Sve mi je bilo jasno. Sistem stavljanja na udice je isti. Nekada grize glatku travu a nekada frčkavu grubu koju je voda nanela na obale Drine. Skobalj nas nije primećivao.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->