Caminada per la Ruta de les Defenses de Costa de la Guerra Civil (primera etapa Vilanova-Cubelles

)
Diumenge 9 d’octubre de 2011

La Ruta de les Defenses de costa al Penedès Durant la guerra civil, arrel del bombardeig del creuer franquista Canarias a la població de Roses el 30 d’octubre de 1936, les costes catalanes es van fortificar tement un possible desembarcament de les tropes franquistes. A partir d'aquest fet la costa esdevingué front de guerra i començà el seu procés de militarització, consistent en un primer moment a artillar la costa i realitzar construccions defensives. S’instal·laren bateries a diferents punts de la costa catalana per protegir tot el litoral, però aquestes bateries, majoritàriament, tenien molt poc valor militar ja que eren peces desfasades, en molts casos amb més de cinquanta anys d’antiguitat. Tot i així, a principis del 1937, s’havien instal·lat un total de 120 peces d’artilleria, repartides entre una trentena de bateries al llarg de tota la costa catalana, entre elles a les poblacions penedesenques de Sitges, Vilanova i la Geltrú i Calafell, però a mesura que avançava el conflicte, aquest nombre de peces i bateries va anar disminuint davant la manca d’armament de l'Exèrcit Republicà. A principis de 1937, quan ja es portaven sis mesos de guerra civil, es va endegar la construcció de diverses obres de fortificació com nius de metralladores i búnquers a tot el litoral català, incloses les costes penedesenques. L’itinerari de les Defenses passa per diverses poblacions costaneres del Garraf i el Baix Penedès: Sitges (amb Vallcarca, el poble de Garraf i les Botigues de Sitges), Vilanova i la Geltrú, Cubelles, Calafell i El Vendrell. S’han recuperat i senyalitzat diferents vestigis per explicar la tasca realitzada en la rereguarda republicana per defensar-se d’un hipotètic atac per mar (desembarcament) de l’exèrcit franquista. Es poden veure nius de metralladora amb senyals explicatius a Sitges, Vilanova i la Geltrú, Cubelles i El Vendrell, i la ruta també incorpora una sèrie de cartelleres amb informació general sobre la guerra civil i els elements i les estratègies defensives que va crear el govern republicà a Sitges, Vilanova i la Geltrú i Calafell.

A Vilanova i la Geltrú
Vilanova i la Geltrú va comptar amb un bon nombre de posicions per defensar el seu litoral davant l’amenaça d’un hipotètic desembarcament de tropes franquistes. Moltes van ser realitzades pels mateixos veïns de la ciutat que, amb caràcter obligatori, hi treballaren des del gener fins l’abril del 1937.

Creuer franquista Canarias

Canal de navegació dels pesquers militaritzats per a la vigilància de costes (AGMA)

La vigilància de la costa era efectuada per forces del Cos de Carrabiners i per milicians, substituïts, aquests últims, davant la militarització, per forces de l'Exèrcit Republicà; en concret, la ciutat va ser la seu del Destacament número 10 de Defensa de Costes així com d’unitats més petites adscrites a aquesta defensa de la costa. Per completar aquesta defensa, es va instal·lar a Sant Gervasi, cap a finals de 1936, una bateria d’obusos d’artilleria per evitar qualsevol agressió costanera, construint una important fortificació per albergar les peces i cap a la segona meitat de 1937 es van militaritzar dos petites pesquers, el Maricel i el Joven Rosita que pertanyien a la Flotilla de Vigilància i Defensa Antisubmarina de Catalunya, encarregats de patrullar diàriament per tota la costa penedesenca, des de Vallcarca fins a les platges del Vendrell en busca de mines submarines.

Vilanova i la Geltrú no va sofrir cap desembarcament a les seves platges ni cap atac procedent del mar, tot i que l’amenaça va existir tot el temps que va durar el conflicte bèl·lic. L’exemple més clar va ser un intent de bombardeig de la costa vilanovina cap a principis de gener de 1939 com a operació de distracció de forces quan es planejava un desembarcament de tropes franquistes a l’Hospitalet de l’Infant, operació que al final no es va efectuar.

A Cubelles
La defensa de la costa a Cubelles durant la Guerra Civil, tal i com passava a la resta de municipis costaners de Catalunya, era exercida per tropes del Cos de Carrabiners. A mitjans de 1937 Cubelles comptava amb una dotació fixa de carrabiners. Formava part de la 4a secció de la 4a companyia de la Comandància de Barcelona, amb seu a Sitges, que abastava els carrabiners des de Castelldefels fins a Cubelles. Les construccions defensives més importants realitzades al litoral penedesenc foren les de Cubelles: el fortí de la Mota de Sant Pere i el niu de metralladora de la desembocadura del Foix.. El Fortí de la Mota Les tropes republicanes construïren el fortí de la Mota pràcticament inexpugnable i molt difícil d’atacar sobre un turonet. Ideat com un punt de suport de l'Exèrcit Republicà, pròxim a l’antiga caserna dels carrabiners, comptava amb un observatori, dos nius de metralladora, dues dependències sanitàries i dues més per emmagatzemar aigua. També tenia un camí de comunicació i una trinxera activa, amb dues entrades que pràcticament vorejaven el petit turonet. La trinxera, totalment coberta, comptava amb un petit esglaó lateral i amb nombroses espitlleres per obrir foc de fusell en diferents direccions i podia acollir un gran nombre de soldats al seu interior.

El niu de metralladora de la desembocadura del riu Foix Aquest niu, construït amb formigó armat, tenia una àmplia potència de foc gràcies, sobretot, al caràcter doble de la posició, que tenia capacitat per a dues metralladores, una per cada sector de costa a vigilar. La seva entrada, situada a la part posterior, donava pas a un passadís cobert i al final hi havia, a banda i banda, els nius de metralladora, amb dues troneres cadascun per on poder obrir foc. Les troneres estaven situades de costat, per utilitzar de manera òptima el tir de flanqueig, que era el més efectiu davant d’un desembarcament. No tenia cap tipus de camuflatge.

Plànol de la fortificació de la Mota

Punta Mabrera
(Vilanova i la Geltrú)

Primera Roca
(Vilanova i la Geltrú)

Platgeta de Sant Gervasi
(Vilanova i la Geltrú)

Racó de Sant Llúcia
(Vilanova i la Geltrú)

Búnquer desembocadura del riu Foix
(Cubelles)

Fortificació de La Mota
(Cubelles)