GEOGRAFI TING.

3

TEMA 2: CUACA DAN IKLIM SERTA PENGARUHNYA
Soalan 1 berdasarkan peta di bawah.

1

Maklumat di atas merujuk kepada corak kehidupan penduduk yang tinggal di kawasan bertanda A B I II C D III IV

Soalan 2 berdasarkan rajah di bawah. 2 Berdasarkan rajah di sebelah , ekuinoks berlaku apabila bumi berada pada kedudukan A B C D I dan II I dan IV II dan III II dan IV

Soalan 3 berdasarkan peta di bawah.

3

Maklumat di atas menerangkan keadaan iklim di kawasan peta bertanda A B I II C D III IV

GEOGRAFI TING.3
4 Antara berikut kawasan manakah berkemungkinan mengalami hujan asid ? I Kuala Kedah III Petaling Jaya II Prai IV Labis A I dan II C III dan IV B II dan III D I dan IV Faktor – faktor yang mempengaruhi fenomena penipisan lapisan ozon ialah I penggunaan CFC oleh industri III pembakaran bahan api fosil II ujian senjata – senjata nuklear IV pembinaan bangunan konkrit A I dan II C III dan IV B II dan III D I dan IV

5

Soalan 6 berdasarkan rajah di bawah.

6

Rajah di atas dapat dikaitkan dengan A B C D Ekuinoks Musim Bunga Solstis Musim Panas Ekuinoks Musim Luruh Solstis Musim Dingin

Soalan 7 berdasarkan gambar rajah di bawah

7

Pergerakan bumi seperti dalam rajah di atas mengakibatkan I II III IV A B C D Pembiasan angin siang dan malam kejadian pasang surut kejadian empat musim I, II dan III I, II dan IV I, III dan IV II, III dan IV

  8 Hujan tahunan Suhu maksimum : : kira – kira 250 mm 42oC Ciri iklim di atas dapat dikaitkan dengan kegiatan A B C D Pertanian Penternakan Pembalakan Pelancongan 9 Antara pernyataan berikut manakah yang benar ketika peredaran bumi mengelilingi matahari Perkara Ekuinoks musim bunga Ekuinoks musim luruh Solstis musim panas Solstis musim sejuk Penerangan hemisfera selatan mengalami musim bunga berlaku dalam bulan september kutub utara 24 jam siang malam lebih panjang di hemisfera selatan A B C D 10 Antara berikut alasan manakah yang paling tepat menggambarkan mengapa penduduk di sesuatu iklim berpindah – randah ? Iklim A B C D gurun tundra siberia khatulistiwa Sebab berpindah ke kawasan lain untuk mencari tapak pertanian yang lebih subur berpindah berhampiran laut ketika musim sejuk dan pedalaman pada musim panas menebang balak ketika musim sejuk dan menjerat binatang ketika musim panas berpindah – randah mencari sumber air untuk minuman dan haiwan ternakan 11 Antara berikut pernyataan manakah benar tentang sistem angin di Malaysia A B C D Angin monsun timur laut bertiup ketika benua Australia mengalami musim panas Angin monsun timur laut akan terpesong menjadi angin monsun barat laut ketika merentasi lautan Pasifik Angin Sumatera bertiup pada bulan April hingga September ke seluruh pantai barat Semenanjung Malaysia Pantai barat Semenanjung Malaysia kurang menerima pengaruh angin monsun barat daya kerana terlindung oleh Pulau Jawa 12 Pilih pasangan yang benar Jenis Iklim Tundra Mediterranean Monsun Tropika Gurun Panas I dan II II dan III III dan IV I dan IV Ciri – ciri Sejuk sepanjang tahun Panas sepanjang tahun Lembab sepanjang tahun Kering sepanjang tahun I II III IV A B C D .3 Soalan 8 berdasarkan maklumat di bawah.GEOGRAFI TING.

II dan IV I. II dan III I. III dan IV Peredaran bumi mengelilingi matahari mengambil masa A B C D 1 hari 7 hari 30 hari 365 ¼ hari 15 Kegiatan manusia yang manakah membawa kesan buruk terhadap cuaca ? I II III IV A B C D Penebangan hutan Pembakaran terbuka Penggunaan racun serangga meluas Penggunaan kenderaan berkuasa solar I. III dan IV II.3 13 Antara berikut yang manakah kesan angin X terhadap kawasan berlorek di sebelah I II III IV A B C D 14 Hujan lebat Ombak besar Pantai terhakis Tanaman musnah I. III dan IV 16 Antara berikut manakah yang menerangkan kejadian hujan seperti rajah di sebelah ? I II III IV A B C D Disertai ribut petir Turun pada lewat petang Turun pada awal pagi Pertembungan udara panas dengan udara sejuk I dan II II dan III III dan IV I dan IV Soalan 17 berdasarkan peta dibawah 17 Apakah faktor yang mempengaruhi perbezaan julat suhu harian di kawasan X dan Y ? A B C D Kelautan Angin monsun Jumlah hujan tahunan Kedudukan di garisan lintang . II dan III I.GEOGRAFI TING. III dan IV II. II dan IV I.

GEOGRAFI TING. III dan IV II. pernyataan yang manakah benar ? I II III IV A B Julat suhu tahunan 20oC Hujan lebat musim panas Suhu minimum pada bulan Disember Hujan tahunan melebihi 1000 mm I dan II II dan III C D III dan IV I dan IV Soalan 19 berdasarkan pernyataan di bawah   19 Waktu siang dan malam sama panjang Matahari tengah hari tegak di garisan Khatulistiwa Pernyataan di atas berlaku pada bulan I II III IV A B Mac Jun Disember September I dan II II dan III C D III dan IV I dan IV 20 Apakah kaitan angin lazim yang bertiup antara bulan November – Mac di kawasan yang berlorek ? I II III IV A B C D Menyebabkan kenaikan aras laut Mengakibatkan ombak besar Membawa hujan lebat Laut bergelora I. II dan IV I. III dan IV . II dan III I.3 18 Berdasarkan graf di atas.

3 Soalan 21 berdasarkan rajah di bawah.GEOGRAFI TING. 21 Antara berikut manakah faktor utama yang mempengaruhi iklim di tempat tersebut A B C D Ketinggian Angin Monsun Sifat Kebenuaan Sifat Kepulauan 22 Angin X ialah A B C D Angin Sumatera Siklon Tropika Monsun Barat Daya Monsun Timur Laut 23 Apakah kesan pergerakan bumi seperti dalam rajah di sebelah? A B C D Gerhana bulan Siang dan malam Kejadian empat musim Ketinggian matahari berbeza 24 Kedudukan bumi seperti rajah di sebelah berlaku pada tarikh A B C D 21 Mac 21 Jun 23 September 22 Disember .

GEOGRAFI TING.3 ASIA 25 Angin lazim yang bertiup selepas merentasi garisan Khatulistiwa akan bergerak ke arah A B C D 26 Antara berikut manakah boleh dikaitkan dengan rajah di atas? I II III IV A B C D   27 21 Mac Ekuinoks musim bunga Siang dan malam Pembiasan angin Kejadian empat musim Perbezaan ketinggian matahari I dan II II dan III III dan IV I dan IV Antara berikut pernyataan manakah benar semasa kejadian di atas? I II III IV A B C D Matahari berada tegak di atas Garisan Khatulistiwa Kutub utara mengalami masalah matahari tengah malam Waktu malam lebih panjang di hemisfera selatan Semua tempat mengalami 12 jam siang dan 12 jam malam I dan II II dan III III dan IV I dan IV .

3   28 Julat suhu harian besar Kemarau sepanjang tahun Maklumat di atas menerangkan iklim jenis A B C D Gurun panas Khatulistiwa Mediterranean Tundra Soalan 29 berdasarkan peta dan gambar rajah di bawah 29 Berdasarkan peta di atas. II dan IV I. II dan III I. di kawasan manakah bentuk petempatan seperti yang digambarkan? A B I II C D III IV 30 Antara berikut. pernyataan yang manakah BENAR tentang iklim di Malaysia ? I II III IV A B C D Hujan tahunan melebihi 2000 mm Beza antara suhu tahunan melebihi 10oC Hujan maksimum pada bulan peralihan antara monsun Monsun Barat Daya bertiup pada bulan Mei hingga September I. III dan IV .GEOGRAFI TING. III dan IV II.

Para Saintis 34 Fenomena di atas berkaitan dengan I II III IV A B Penipisan lapisan ozon Pulau haba Kesan rumah hijau Hujan asid I. II dan IV C D I.3 31 Kawasan paling banyak menerima hujan di Malaysia A B Bukit Larut Kuala Pilah   32 C D Bukit Fraser Kuala Terengganu Kuala Lumpur 27oC Kundasang 18oC Apakah faktor yang mempengaruhi perbezaan suhu di kawasan tersebut? A B Ketinggian Angin monsun   C D Jarak dari laut Kedudukan garis lintang Tinggal dalam igloo pada musim sejuk Menggunakan harpun untuk menangkap ikan 33 Pernyataan di atas merujuk kepada cara hidup penduduk di kawasan A B Siberia Greenland C D Switzerland Mediterranean Purata suhu global bumi meningkat sebanyak 0.6 oC sejak awal abad lalu .GEOGRAFI TING. III dan IV II.3 oC – 0. III dan IV Soalan 35 berdasarkan graf di bawah . II dan III I.

3 35 Pilih pernyataan yang benar tentang graf di atas I II III IV A B C D 36 Suhu minimum 28 oC Bulan April sangat lembab Bulan Ogos sangat kering Suhu maksimum dua kali setahun I dan II II dan III III dan IV I dan IV Apakah faktor yang mempengaruhi julat suhu tahunan di Malaysia ? I II III IV A B C D dikelilingi laut kelembapan bandingan tinggi ketinggian pembiasan angin I dan II II dan III III dan IV I dan IV 37 Antara pernyataan berikut. pada kedudukan manakah hemisfera selatan mengalami siang dan malam yang sama panjang A B C D I dan II I dan III II dan III III dan IV .GEOGRAFI TING. yang manakah benar tentang iklim di Malaysia? A B C D Hujan turun dalam bentuk hujan perenggan Monsun barat daya bertiup pada bulan Mei hingga September Monsun timur laut membawa hujan lebat di pantai barat Semenanjung Angin Sumatera membawa hujan lebat ke seluruh pantai barat Semenanjung Soalan 38 berdasarkan rajah di bawah 38 Berdasarkan rajah.

3 Soalan 39 berdasarkan rajah di bawah 39 Antara berikut.GEOGRAFI TING. apakah faktor yang menyebabkan fenomena di atas berlaku? A B C D Halangan tanah tinggi Kelembapan udara Pengaruh lautan Perbezaan tekanan udara 40 Pernyataan yang manakah benar tentang putaran bumi? A B C D Pembiasaan angin lazim Kejadian empat musim Siang dan malam tidak sama panjang Matahari tegak di garisan Khatulistiwa Soalan 41 berdasarkan rajah di bawah 41 Apakah kesan pergerakan bumi seperti rajah di atas? A B C D Pasang surut Pembiasan angin Perbezaan waktu Perubahan musim .

GEOGRAFI TING.3 Soalan 42 berdasarkan rajah dibawah 42 Antara berikut yang manakah kesan dari hujan lebat dalam rajah di atas Lokasi I II III IV Kesan Kemusnahan hutan Banjir Pemendapan lumpur Kenaikan aras laut A B C D 43 Apakah kesan putaran bumi A B Gerhana bulan Siang dan malam C D Perubahan musim Perbezaan waktu tempatan Soalan 44 berdasarkan rajah di bawah 44 Pernyataan di atas merujuk kepada kedudukan matahari di lokasi A B I II C D III IV 45 Antara berikut yang manakah benar tentang nilai latitud yang dinyatakan Latitud Jadi Satan Artik Antartik Nilai 23 ½ 23 ½ 66 ½ 66 ½ o I II III IV Garisan Garisan Garisan Garisan U o S o U o S .

GEOGRAFI TING. II dan IV I. III dan IV Soalan 48 berdasarkan rajah di bawah 48 Apakah jenis iklim yang ditunjukkan dalam rajah di atas A B C D Gurun Tundra Khatulistiwa Sejuk sederhana kebenuaan 49 Faktor iklim yang mungkin sekali mempengaruhi industri pelancongan di Malaysia ialah A B C D Hujan lebat sepanjang tahun Tiupan angin monsun yang sepoi – sepoi Mendapat cahaya matahari sepanjang tahun Mengalami keadaan yang panas dan lembab .3 A B C D 46 I dan II II dan III III dan IV I dan IV   Bertiup pada April dan Oktober Membawa hujan lebat disertai ribut Pernyataan di atas merujuk kepada angin A B Monsun barat daya Monsun timur laut C D Sumatera Tenggara 47 Antara berikut yang manakah merupakan ciri – ciri iklim di Malaysia I II III IV A B C D Min suhu 27 oC Taburan hujan sekata Julat suhu tahunan kecil Hujan paling lebat lebat semasa peralihan monsun I. II dan III I. III dan IV II.

3    50 Hemisfera utara mengalami musim sejuk dingin Waktu malam lebih panjang di Hemisfera Utara Hemisfera Selatan mengalami masalah musim panas Maklumat di atas menerangkan iklim jenis A B C D Gurun panas Khatulistiwa Mediterranean Tundra Soalan 51 berdasarkan peta di bawah   51 Bertiup pada bulan Mei dan September Membawa hujan sederhana lebat Pernyataan di atas dikaitkan dengan arah yang bertanda A B C D I II III IV .GEOGRAFI TING.

kawasan di hemisfera utara mengalami A B C D Musim panas Musim luruh Musim sejuk Musim bunga Soalan 55 berdasarkan gambar rajah di bawah .3 Soalan 52 berdasarkan maklumat di bawah Ekuinoks Musim Bunga 52 Antara berikut manakah yang berkaitan dengan pernyataan di atas I II III IV A B C D Berlaku pada bulan September Musim luruh di Hemisfera Selatan Waktu siang dan malam sama panjang Matahari tengah hari tegak di Garisan Jadi I dan II I dan III III dan IV I dan IV Soalan 53 berdasarkan rajah di bawah 53 Ciri iklim yang dikaitkan dengan kawasan berlorek ialah A B C D Kering sepanjang malam Sejuk dalam musim sejuk Panas dalam musim panas Panas dan lembab sepanjang tahun   Matahari di hemisfera selatan Berlaku November hingga Januari 54 Berdasarkan maklumat di atas.GEOGRAFI TING.

GEOGRAFI TING.3 55 Antara bulan November hingga Mac aktiviti di atas dapat dilihat di perkampungan nelayan A B C D Kuala Kedah Pulau Ketam Pontian Kecil Kuala Kemaman Soalan 56 berdasarkan rajah di bawah 56 Kesan yang ditunjukkan dalam rajah di atas ialah I II III IV A B C D Suhu meningkat Mengurangkan sejat peluhan Jumlah hujan meningkat Tiupan angin perlahan I dan II II dan III III dan IV I dan IV Soalan 57 berdasarkan peta dan maklumat di bawah 57 Pernyataan di atas merujuk kepada kawasan bertanda A B C D I II III IV 58 Antara berikut yang manakah boleh dikaitkan dengan cara hidup di Gurun Thar ? I II III IV A B C D Menjerat binatang Menanam ubi kentang Menternak secara nomad Menanam gandum dan kapas I dan II II dan III III dan IV I dan IV .

150C 50C 200C 250C Soalan 60 berdasarkan peta di bawah SEMENANJUNG MALAYSIA 60 Angin lazim bertanda X bertiup antara bulan A B C D April – Mei Mei – September September – Oktober November – Mac Soalan 61 dan 62 berdasarkan rajah di bawah. 61 Berdasarkan rajah. kejadian ekuinoks musim luruh berlaku di kawasan bertanda A B C D I II III IV .3 Soalan 59 berdasarkan rajah di bawah 59 Julat suhu tahunan bagi Bandar Q ialah A B C D .GEOGRAFI TING.

III dan IV 64 Kombinasi manakah yang benar tentang bayu laut dan bayu darat Bayu Laut Berlaku pada waktu malam Tekanan udara di lautan tinggi Suhu di daratan lebih panas Udara bergerak dari darat ke laut Bayu Darat Berlaku pada waktu siang Tekanan udara di daratan tinggi Suhu di lautan lebih sejuk Udara bergerak dari laut ke darat A B C D Soalan 65 berdasarkan rajah di bawah 65 Kedudukan manakah yang menunjukkan berlakunya ekuinoks ? A B C D I dan II I dan III II dan IV III dan IV    Umiak Kayak Snowmobile 66 Senarai di atas merupakan jenis alat pengangkutan yang digunakan oleh.3 62 Pilih kombinasi yang tepat menggambarkan rajah di atas Lokasi I II III IV Ciri – ciri Kutub utara siang 24 jam Siang lebih panjang di hemisfera utara Matahari tegak di garisan sartan Kutub selatan malam 24 jam A B C D 63 Pernyataan manakah yang benar tentang hujan di Malaysia I II III IV A B C D Taburan hujan adalah tidak sekata Hujan maksimum semasa peralihan monsun Hujan lebat sepanjang tahun iaitu kurang dari 2000 mm Pedalaman Sarawak menerima hujan lebat akibat hujan relif I.II dan III I.. A B C D puak badwi puak inuit puak samoyed puak nomad . III dan IV II. II dan IV I....GEOGRAFI TING.

GEOGRAFI TING.3 Soalan 67 berdasarkan gambar rajah di bawah   67 Solstis musim sejuk 24 jam malam di Kutub Utara Maklumat di atas dapat dikaitkan dengan kedudukan bumi di A B C D I II III IV Soalan 68 berdasarkan rajah di bawah Hemisfera Utara Selatan Solstis musim Panas Sejuk 68 Maklumat di atas merujuk kedudukan bumi yang bertanda A B C D I II III IV Soalan 69 berdasarkan pernyataan di bawah   Membawa hujan lebat pada awal pagi di Semenanjung Malaysia Bertiup pada April hingga Mei dan September hingga Oktober .

III dan IV II.GEOGRAFI TING.II dan III I. III dan IV 73 Antara berikut yang manakah boleh dikaitkan dengan kehidupan di kawasan tundra ? I II III IV A B C D Iglu Umiak Silo Kereta Slad I. II dan IV I. III dan IV II. II dan IV I. III dan IV 72 Antara berikut manakah ciri iklim yang dialami oleh Malaysia ? I II III IV A B C D Julat suhu tahunan kecil Hujan tahunan melebihi 2000 mm Musim kering yang nyata Purata suhu tahunan 280C I.3 69 Pernyataan di atas berkaitan dengan A B C D 70 Siklon Tropika Angin Sumatera Monsun Timur Laut Monsun Barat Daya Peredaran bumi mengelilingi matahari mengakibatkan A B C D empat musim pasang surut pembiasan angin siang dan malam Soalan 71 berdasarkan rajah di bawah 71 Antara berikut yang manakah boleh dikaitkan dengan gambar rajah di sebelah? I II III IV A B C D Siang malam Pasang surut Kejadian empat musim Pembiasan angin I. III dan IV II.II dan III I. III dan IV . II dan IV I. II dan III I.

GEOGRAFI TING.3 Soalan 74 berdasarkan rajah di bawah 74 Kesan yang ditunjukkan dalam rajah di atas ialah I II III IV A B C D Soalan 75 berdasarkan rajah di bawah suhu meningkat mengurangkan sejat peluhan jumlah hujan meningkat tiupan angin perlahan I dan II II dan III III dan IV I dan IV 75 Antara berikut yang manakah benar mengenai rajah di atas? I II III IV A B C D Waktu siang lebih panjang di hemisfera utara Waktu malam lebih panjang di hemisfera utara Hemisfera selatan mengalami musim panas Hemisfera selatan mengalami musim sejuk I dan II II dan III III dan IV I dan IV   Tupik Igloo 76 Pernyataan di atas merujuk kepada cara hidup penduduk di A B C D Zurich Istanbul Upernavik Jacobabad 77 Antara berikut yang manakah menyebabkan suhu setempat meningkat? I II III IV A B C D Menebang hutan Kegiatan kuari Penggunaan baja organik Pembinaan bangunan – bangunan pencakar langit I dan II II dan III III dan IV I dan IV .

II dan IV 81 Antara berikut. II dan III I.3 78 Antara berikut pernyataan manakah menerangkan tentang hujan di Malaysia ? I II III IV A B C D 79 Turun pada awal pagi Sering disertai ribut petir Paling lebat semasa peralihan monsun Terbentuk akibat pertembungan udara panas dan udara sejuk I dan II II dan III III dan IV I dan IV Antara berikut yang manakah kenderaan yang digunakan oleh penduduk eskimo ? I II III IV A B C D Tupik Umiak Andur Salji Igloo I dan II II dan III III dan IV I dan IV  Menjerat binatang pada musim dingin di Siberia 80 Faktor yang menggalakkan kegiatan di atas ialah I II III IV A B C D sumber makanan utama kulit untuk dibuat khemah nilai perubatan yang tinggi bulu tebal untuk dijadikan pakaian I. II dan IV I.GEOGRAFI TING. kombinasi manakah yang benar? Iklim A B C D Gurun Khatulistiwa Siberia Tundra Kegiatan Utama Pembalakan Pertanian Perikanan Pertanian . III dan IV II.

GEOGRAFI TING.3 Soalan 82 berdasarkan peta di bawah Binatang ternakan : unta dan lembu Tanaman : gandum dan kapas 82 Maklumat di atas merujuk kepada corak kehidupan penduduk di kawasan peta bertanda A B C D I II III IV   83 Lindungan hujan Kawasan terkering di Malaysia Pernyataan di atas dapat dikaitkan dengan A B C D Jelebu Seremban Bukit Larut Kuala Terengganu Soalan 84 berdasarkan rajah di bawah 84 Antara berikut yang manakah dapat dikaitkan dengan rajah di atas A B C D Daratan mengalami tekanan udara tinggi Lautan mengalami tekanan udara tinggi Suhu di permukaan lautan lebih rendah Udara bergerak dari laut ke darat Soalan 85 berdasarkan gambar di bawah .

GEOGRAFI TING.3 85 Berdasarkan gambar di atas apakah kesan perubahan tersebut terhadap cuaca tempatan ? A B C D Suhu meningkat Jumlah hujan berkurang Litupan awan berkurang Kelembapan udara meningkat Jawapan Kertas Soalan CUACA DAN IKLIM SERTA PENGARUHNYA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 B D D B A B A B C B A D B D A A A B D D 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 A D B D C A D A A C A A B A C A B B D A 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 D C B D C C C B C D D B A C D A C C D D 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 C B B A C B B D B A B B B A D C D B B B 81 82 83 84 85 B B A A A .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful