Bahan-bahan nak buat Durian Crepe.

Senang je ok bahan-bahan dia: 250gm tepung gandum 3 biji telur 400ml santan 100ml air 1/2 sudu kecil garam 1 sudu kecil esen vanilla 1 sudu kecil pewarna kuning telur Untuk filling: 1 cawan whipping cream (aku memang suka gila brand yg dekat atas ni,sebab tak yah susah nak bubuh gula dah, sebab dia dah memang sedap)

Dan isi durian yang telah dilenyek. Dah nama pon durian crepe, wajib lah ada durian kan? Tak kan nak lenyek buah kedondong pulak. ye dak?

Cara-caranya senang je. Masuk tepung. tuang santan dan air. Eh senang nya? ye memang senang je ok Yang whipping cream tu pon jangan lupa pukul kasi kental dan gebu hokayyyy . garam. Ok dah siap. Pastu kacau je bagi sebati. esen vanilla dan pewarna kuning. Pastu masuk telur. Aku guna stand mixer je. Gaulgaul-gaul je.

Pastu tapis ah benda-benda tadi tu untuk mendapatkan kulit crepe yang halus mulus. Sebab takut kulit crepe tu menggerutu je. . Kalau tak nak tapis pon iolsss ok je.

buat ah crepe tu senipis yang boleh Masak crepe ni yang belah bawah je tau. boleh angkat. Oleskan butter sikit dekat pan tu. Yang belah atas tu kalau dah kering. Pastu goyang gerudi kan pan tu kasi merebak-rebak dan nipis crepe itu. Tapi kalau boleh.pastu boleh letak adunan tadi. Sebab yang part licin ni nak buat belah atas . Alahh masak ni macam masak lempeng je.Panaskan non-stick pan dengan api yang sangat-sangat kecik.

aku alas dengan plastik supaya tak melekat.Lepas masak sehelai (sehelai??) crepe ni. Tapi nak asing-asing dekat pinggan lain pon boleh. sebab yang part licin tu dekat atas . Ikut kreativiti masing-masing lah ok Ok part ni paling best. nampak cantik ah. Letak isi ni dekat permukaan yang masak ni eh. Sebab bila lipat. Letak whipping cream dengan isi durian dekat tengah-tengah. Pastu lipat macam bentuk bantal.

wahhh gebu nya durian crepe aku. selamat mencuba uolsss .kehkehkeh. Pastu boleh sejuk kan dalam peti ais.Bila terlampau nipis. So pada sesiapa yang nak cuba. Nak buat crepe tu bagi nipis adalah benda yang sangat mencabar sekali untuk resepi kali ni. Crepe yang koyak-koyak tu boleh lah makan sambil cicah dengan sambal ikan bilis. Makan sejuk-sejuk lagi sedap. crepe senang koyak.Jadi lah macam ni.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful