LES AVANTGUARDES i JOAN BROSSA

Curs 2012-2013

1.- TEORIA (Avantguardes-Europa-Catalunya)
Avantguarda: conceptes, moviments, autors i obres: http://www.slideshare.net/Manelic/les-avantguardes Avantguarda a Catalunya: http://www.slideshare.net/sicafe/avantguarda-a-catalunya

2.- JOAN BROSSA.VIDA-OBRA
Joan Brossa –biografia i obra: El prestidigitador de la paraula. Visualització vídeo bioblibliogràfic. http://lletra.uoc.edu/ca/autor/joan-brossa pàgina de referència sobre la vida i obra del poeta http://tmiquebrossa.blogspot.com.es/search/label/BIOGRAFIA prezi de la biografia del poeta

3.- CONCEPTE DE POESIA VISUAL I OBJECTUAL
Cerqueu informació sobre què és la poesia visual i objectual a les pàgines del bloc i copiar en un word cinc definicions que s’hi trobin, per tal de preparar el projecte d’elaboració d’un poema objectual. Presentació de les frases en format word per a una posterior selecció que formarà part de l’exposició per portes obertes. Cal que indiqueu la font de consulta específica. http://lletra.uoc.edu/especial/brossa/ http://www.joanbrossa.org/

4.- LECTURA DE TEXTOS POÈTICS DE JOAN BROSSA
Realitzeu una lectura de textos de la pàgina web que teniu a continuació: http://www.joanbrossa.org/obra/brossa_obra_poesia.htm Classifiqueu la temàtica dels textos llegits per grups de treball Elaboreu un esquema (mapa conceptual). Presenteu-lo en format paper i oralment a l’aula (se seleccionarà un grup per a la presentació i correcció).

5.- RUTA POESIA VISUAL
Cal portar gps o plànol de bcn. Cerqueu cada un dels poemes al googlemaps i guardeu la ruta. Es revisarà si es porta la informació durant la ruta.

ABANS DE LA RUTA
Cerqueu informació (webs anteriors ) sobre cada poema visual: UBICACIÓ ORIGEN i DESCRIPCIÓ SIGNIFICACIÓ

DURANT LA RUTA
Anoteu idees durant la ruta o a la galeria Tatxé. Realitzeu fotografies dels poemes visuals i objectuals (menys a la Galeria Tatxé que no està permès)

EN RUTA
POESIA URBANA.ITINERARI PER BARCELONA 1- POEMA TRANSITABLE EN TRES TEMPS. Velòdrom d’Horta 2- EL LLAGOST. FAÇANA DEL COL·LEGI D’APARELLADORS I ARQUITECTES Col·legi d’Arquitectes i Aparelladors c/ Bon Pastor 3.- GALERIA TATXÉ, Carrer Consell de Cent, 290 Visitarem la galeria d’art. Cerqueu informació sobre aquesta galeria, any de fundació, tipus d’exposicions que fan, la de Joan Brossa fins quan dura, si la fan cada any, etc. Anoteu poemes de la galeria que us cridin l’atenció, per després cercar informació a la xarxa i poder-los comentar si s’escau. A la galeria hi entrarem en grups de 20 persones. Fins aquí anirem tots junts, a partir d’aquí els grups aniran sortint i seguiran la ruta sols. 4- HOMENATGE AL LLIBRE Cruïlla Passeig de Gràcia - Gran Via. 5- L’ANTIFAÇ Les Rambles (al mig – a terra), Cruïlla carrer del Carme, gairebé davant de l’església de Betlem. 6- LLETRES GIMNASTES. (Botiga El Ingenio) c/ Raurich, 6 7- BÀRCINO Plaça Nova (Catedral)

6.- TALLER DE POESIA: fotopoesiavisual
a) Elaboració del projecte seguint el model següent: PROJECTE DE POESIA VISUAL relacionat amb Ciències pel Món Contemporani, concretament amb el tema, ja treballat a classe, d’Astronomia i Astrologia.
La condició per a l’elaboració del poema és l’ús d’un objecte com a punt de referència que serà per tothom IGUAL. Realització d’un fotomuntatge poètic amb l’objecte referenciat.

El poema visual s’ha de cenyir a les bases següents:

BASES
1. El poema ha de tenir com a tema l’astronomia i l’astrologia (per als alumnes, cal tenir en compte els conceptes estudiats a la matèria de CMC) 2. El poema ha de seguir l’estètica brossiana: simplicitat, originalitat, capacitat de sorpresa. 3. En el poema hi ha d’aparèixer, com a condicionant, un objecte que es facilitarà des del col·legi i que serà igual per a tothom. 4. S’ha de realitzar primer el poema i després se n’ha de fer una fotografia de mida 15x24 cm.

Presentació:
En un full DIN-A4 inserir-hi la fotografia i a sota escriure-hi el títol en majúscules – calibrí 14-negreta. En un codi QR i en format àudio es presentaran els autors (nom, cognom i curs ) i es comentarà breument el motiu que ha inspirat la composició poètica. (màxim 1 minut). La mida del QR ha de ser petita i de color negre. (generador de QR: http://www.qrcode.es/es/generador-qr-code/ ) Un cop revisat es convertirà el full DIN-A4 en una imatge JPG (que contingui el poema, el títol i el codi QR, seguint model indicat més avall) Portar a imprimir sobre cartó-ploma en una botiga de fotografia. S’entregarà a finals de gener.
3 cm de marge

3 cm de marge

3 cm de marge

Poema visual 15x24 cm

Títol del poema

CODI QR

3 cm de marge

7.- BROSSA I LES NOVES TECNOLOGIES: experimentem, provem i innovem ...
Tots els treballs seguiran un full de ruta que pactaran professores i alumnes) Per a l’elecció del tipus de treball cal apuntar-se a la graella googledocs. TREBALLS PER ELEGIR:
1.- Twitter 2a.- Facebook Sant Miquel 2b.- Facebook Fundació Joan Brossa 3.- Instagram, xarxa social de fotografies: veure full de ruta 4.- Geolocalització: GPS i Eduloc 5.- Google maps 6.- Creació d’una APP 7.-Watshap 8.- Exposició (dues o tres persones per grup classe) 9.- Entrevista amb Joan Brossa (avatar i vídeo) 10.- Reportatge de tot el treball ( ruta, tallers, presentacions, classe....) 11.- Reportatge sobre poesia visual, amb entrevistes a poetes visuals, etc.... 12.- Joan Brossa avui. Estat de la qüestió: Fundació, museu, facebook, impuls educació.... 13.- Recital vídeo-poètic 14.- Revista Digital amb reportatges i entrevistes 15.- Realitat Augmentada de la ruta?

8.-TEMPORiTZACIÓ
Setmana 26-11/5-12 Avantguardes i Brossa Setmana 10 al 14-desembre:Informació web poesia i objectual -temes dels poemes al carrer

Dimecres 12 entregar i presentar el mapa conceptual de poemes de J.Brossa
I Les 5 frases que defineixen la Poesia visual Setmana del 17 al 21 desembre

Dilluns dia 17 portar la informació de cada poema i la situació en el google
maps

Dimarts dia 18 - Ruta de poesia visual a ¼ de 9 a l’estació d’autobusosarribada aproximadament a les 17h . Cal portar esmorzar i dinar. Setmana del 8 al 11 de gener Lliurament del fotomuntatge del poema visual i presentació oral en format paper i penjat al pou el dia 9 Setmana del 14 al 17 de gener Presentacions orals de tots els resultats: treballs i poema visual

9.-AVALUACIÓ
Criteris i notes
Nota del treball cooperatiu: esquema temàtic, poema visual i el treball de tecnopoesia. INDIVIDUAL: Autoavaluació amb un google formulari INDIVIDUAL: Nota d’un text argumentatiu (que es realitzarà a classe). PARTICIPAR de manera activa als blocs de poesia visual (amb comentaris). http://poesiavisual-martiriera.blogspot.com www.poemesvisuals.com

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful