SHEIKH ZAYED

Moscheea cu 57 de cupole

Iată cel mai celebru monument din Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite. Această moschee a fost botezatã în onoarea ultimului seic, Zayed bin Sultan al Nahyan, fondatorul si primul presedinte al tãrii, decedat în 2004 si înhumat în acestã moschee.

La fel cum luna are un impact asupra mareelor, la fel aceeasi lunã are un impact asupra acestui edificiu.

Ideea a fost de a obţine un edificiu care, în timpul lunii pline, să rămână iluminat de lumina albă dând un aspect care aminteşte de nori în mişcare.

Aşa cum luna are un ciclu de 28 de zile, la fel este şi iluminarea interiorului moscheii: în timpul celei de a 14-a nopţi, noaptea lunii noi, moscheea este învăluită în albastru.

Moscheea este a treia cea mai mare din lume începând cu 2008. În plus, ea este deschisă şi non-musulmanilor. Are o capacitate de 30 000 de persoane şi este acoperită cu 57 de cupole de marmură albă. Faţada are 90 000 mp.

Interiorul conţine realizări prodigioase, ca, de exemplu, cel mai mare covor din lume: are 600 mp şi cântăreşte 47 de tone. Este realizat în întregime manual prin munca a 1 300 de iranieni.

Coloanele sunt din marmurã albã, iar desenele sunt din sidef.

Moscheea are 4 minarete de 107 m înãlţime, 57 de cupole din marmurã albã , identice cu decoraţia interioarã.

S-au folosit 220 000 mp de piatrã în acest proiect.

Aceastã curte este pavatã cu desene florale în marmurã şi ocupã o suprafaţã de 17 000 mp. Construcţia sa a avut nevoie de 110 000 mp de marmură albă Sivec.

Un detaliu al desenului, care se repetã în mii de exemplare.

La intrare, trebuie sã te descalţi.

Moscheea are cea mai mare lustrã realizatã vreodatã de industria germanã: 10 m în diametru şi 15 m înãlţime, fiind confecţionatã din aur, argint şi cupru. Aurul a fost folosit şi pentru desenele turnurilor.

Anticamera sãlii mari: covorul catifelat este o odihnã pentru picioare şi te face sã vrei sã atingi florile în relief care orneazã şi pereţii anticamerei.

Vedere de dedesubt a uneia din numeroasele lustre.

Incrustaţii de sidef pe pereţi

Salonul de rugãciune

O lustrã imensã atârnã de cupola principalã: aceastã lustrã are mii de pieţe de cristal şi mii de lumini colorate.

Multe cãrţi ale Coranului sunt afişate pe pereţi. În mijlocul salonului de rugãciune, se aflã o stranã mai înaltã cu o scarã: este cea de la care se citesc rugãciunele.

Când cade noaptea peste Abu Dhabi, o nuanţã de albastru lumineazã moscheea Sheikh Zayed de la un capãt la altul. Se poate vedea de departe şi se admirã în tãcere.

Muzicã arabã

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful