P. 1
curs3

curs3

|Views: 11|Likes:
Published by Aha Aha

More info:

Published by: Aha Aha on Dec 10, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/19/2014

pdf

text

original

Tehnici de kinetoterapie

Curs 3

Forţa 5

Normală

Forţa unui muşchi capabil să mobilizeze segmentul pe toată amplitudinea de mişcare, împotriva unei rezistenţe maxime, aplicate pe segmentul mobilizat, cât mai distal Forţa unui muşchi capabil să mobilizeze segmentul în amplitudine completă şi împotriva unei rezistenţe cu valoare medie

Forţa 4

Bună

Forţa 3

Acceptabilă Forţa unui muşchi capabil să mobilizeze segmentul în amplitudine completă împotriva gravitaţiei, fără alte mijloace rezistive

Forţa 2

Mediocră

Permite muşchiului să mobilizeze segmentul în amplitudine completă numai cu eliminarea gravitaţiei
Sesizarea contracţiei muşchiului prin palparea lui sau a tendonului Muşchiul nu realizează nicio contracţie evidentă

Forţa 1 Forţa 0

Schiţată Zero

Poziții fundamentale și derivate

Poziții fundamentale

Stând – poziție ortostatică
• Bărbie anterior, privirea anterior, umerii relaxați, trunchiul drept, brațele relaxate lângă corp, palmele în poziție intermediară de pronosupinație, coapsele, genunchii extinși, picioarele orientate anterior, călcâiele și vârfurile apropiate; ca variantă - călcâiele se apropie, iar vârfurile se depărtează la un unghi de maxim 45° • Are cea mai mică bază de susținere • Centrul principal de greutate e în poz cea mai înaltă, se proiectează anterior de articulația talocrurală • Cea mai instabilă poziție, solicită musc posturală și reflexele • Indicată: reeducare deficiențe fizice globale, segmentare, mers și echilibru

genunchii ușor depărtați. Așezat  Poziții fundamentale  Subiect pe un scaun cu flexie de 90° a șoldurilor și genunchilor. orientate anterior. Centrul de greutate se proiectează spre partea posterioară a bazei de susținere. călcâiele și vârfurile apropiate. vf la max de 45° Caracteristici: • baza mai mare de susținere • Poziție fixatoare pentru coloana lombară și bazin. • centrul principal de greutate mai jos situat   Poziție comodă și odihnitoare. picioare în sprijin pe sol. menținere cu consum energetic scăzut. realizând spre anterior o stabilitate mai bună a corpului .

menținute în extensie maximă. sprijinul realizându-se pe fața anterioară a gambelor și fața dorsală a picioarelor. privirea anterior. în apropierea solului.cu trunchiul drept. membrele superioare pe lângă trunchi. centrul de greutate proiectându-se direct pe suprafața de sprijin. • centrul de greutate situat jos. umerii relaxați. degetele ușor flectate. bărbia orizontală. Menținerea acestei poziții= incomodă. genunchii flectați.Poziții fundamentale  "pe genunchi" .  Caracteristici: • bază mare de sustinere. trunchiul inferior și pelvisul se pot mobiliza cu ușurință. . palmele în pronosupinație.   Stabilitatea corpului este mai bună spre posterior.

  Punctele de sprijin sunt reprezentate de: regiunea occipitală.cu membrele inferioare apropiate. Menținerea ei îndelungată→ efecte osteoporotice generale. • centrul de greutate foarte aproape de suprafața de sprijin.Poziții fundamentale  Decubit dorsal . regiunea fesieră și călcâie. partea dorso-superioară a trunchiului. membrele superioare de-a lungul corpului. picioarele cu vârfurile orientate în sus.   Este poziția cea mai odihnitoare. relaxantă. Caracteristici: • baza de susținere mare. palmele în pronație sau pronosupinație. deoarece oferă gravitației posibilitatea acțiunii pe o suprafață întinsă . . extinse din șold și genunchi. în care corpul are o mare stabilitate.

 Caracteristici: • Poziția atârnat (suspendat) centrul de greutate este situat sub suprafața de sprijin (de susținere). membrele superioare abduse peste 90° din umeri. genunchi și picioare. fiind orientate în pronație sau supinație. . extinse din șold.  Poziția atârnat menține coastele ridicate și trunchiul ușor extins.corpul în rectitudine. nu ating solul. mâinile prind bara. blochează respirația în inspir și stânjenește circulația. membrele inferioare apropiate. • Menținerea impune un efort mare. coatele extinse. de aceea este contraindicată bolnavilor pulmonari și cardiovasculari.Poziții fundamentale  Atârnat .

 Poziției membrelor inferioare. realizând modificări complexe.  Combinații parțiale sau totale ale posibilităților anterioare.  Poziției membrelor superioare. .  Poziției trunchiului și/sau a capului.Poziții derivate Pozițiile derivate se obțin din pozițiile fundamentale prin modificarea:  bazei de susținere (suprafeței de sprijin).

călcâie. se flectează din coate. trunchiul îndoit anterior (peste 90°). mâinile pe șolduri (creste iliace). capul menținut la verticală. coatele flectate. pe vertex. trunchiul aplecat (până la 90°). cu capul în extensie. trunchiul și capul în extensie. pe marginea internă sau externă a piciorului. trunchiul înclinat dreapta . cu un picior în fața celuilalt.Derivate din Stând  modificarea bazei de susținere: pe vârfuri. la ceafă. coatele extinse se încrucișează anterior sau posterior  modificarea poziției membrelor inferioare = modificarea suprafeței de sprijin. genunchii si coapsele extinse.  modificări complexe: stând pe vârfuri. brațele abduse. trunchiul înclinat sau răsucit dreapta sau stânga  modificarea poziției membrelor superioare: cu coatele extinse se mențin lateral sau anterior. stând depărtat  modificarea poziției trunchiului și/sau a capului: trunchiul înclinat anterior (până la 30°). mâinile se mențin: pe umeri.

numai ca sprijinul se realizează pe mâini. așezat pe podea cu membrele inferioare depărtate modificări complexe: așezat pe podea cu sprijin posterior pe antebrațe și anterior pe plante (membrele inferioare flectate din genunchi și șold). trunchiul și capul în extensie.derivate      modificarea suprafeței de sprijin: așezat la marginea mesei de reeducare.Așezat . un genunchi flectat și celălalt extins. așezat pe podea modificarea poziției trunchiului și/sau a capului: așezat pe scaun cu trunchiul și capul în extensie. cu trunchiul aplecat peste coapse sau între coapse modificarea poziției membrelor superioare: idem poziția stând. așezat cu sprijin posterior pe mâini. modificarea poziției membrelor inferioare: așezat pe podea cu coapsele și genunchii flectați. trunchiul și capul se mențin în rectitudine. așezat pe o fesă (hemi-așezat). un membru inferior extins din genunchi și celălalt flectat și sprijinit pe plante . aceeași poziție.

pe genunchi depărtat cu trunchiul în extensie. la ceafă. centru de greutate în poziție medie (stabilitate relativă). pe vertex modificarea poziției membrelor inferioare: pe genunchi cu membrele inferioare depărtate sau cu un genunchi anterior față de celălalt modificări complexe: pe genunchi cu sprijin pe palme."Pe genunchi"   derivate    modificarea suprafeței de sprijin: pe genunchi cu sprijin pe palme. capul menținut în rectitudine. iar mâinile se mențin: pe umeri. sau cu trunchiul și capul înclinate lateral dreapta sau stânga modificarea poziției membrelor superioare: membrele superioare cu coatele extinse se mențin lateral sau anterior. trunchiul la orizontală. celălalt membru inferior extins din șold și genunchi. capul și trunchiul în extensie. mâna și genunchiul de aceeași parte (homolateral) sau de partea opusă (hetero.sau controlateral) situate anterior. pe genunchi în sprijin pe antrebrațe. capul flectat. gâtul în extensie . eliberează coloana. pe genunchi cu sprijin pe coate. pe un genunchi. poziție numită patrupedie: suprafață mare de sprijin. modificarea poziției trunchiului și/sau a capului: genunchi cu trunchiul înclinat anterior. trunchiul sub orizontală. facilitând astfel mobilizarea. se flectează din coate. sub sau deasupra ei. capul flectat. sprijin pe palme. cu trunchiul deasupra orizontalei.

.derivate  modificarea suprafeței de sprijin  decubit lateral (DL) este o poziție stabilă: are baza mare de susținere și centrul de greutate jos situat.  decubitul ventral (DV) are baza mare de susținere (menton sau partea laterală a feței.Decubit . fața dorsală a picioarelor) și centrul de greutate aproape de suprafața de sprijin. brațele depărtate de trunchi (abduse). sunt poziții relaxante. cu trunchiul la diferite grade de extensie "chaise longue".   modificarea poziției trunchiului: culcat rezemat. mișcări libere în pat. gambelor. decubit dorsal cu membrele superioare încrucișate anterior. decubit dorsal cu mâinile pe vertex. coapselor. pregătire pentru activități uzuale: îmbrăcat. umeri. pe șold. fața anterioară a toracelui. • folosită în reeducarea neuromotorie a marilor disabilitați. modificarea poziției membrelor superioare: decubit dorsal. membrele superioare cu coatele extinse. sub axile.

sprijinit pe antebrațul de partea decubitului (cotul flectat. spatelui și soldului. este asa numita "postură a păpușii". DL cu genunchii flectați.Decubitul și derivate  modificarea poziției membrelor inferioare:  decubit dorsal (DD) cu membrele inferioare depărtate (abduse) la diverse amplitudini. decubit dorsal cu genunchii flectați. capul în extensie. trunchiul în rectitudine. sprijin pe plante. trunchiul în rectitudine. folosită în reeducarea neuromotorie pentru tonificarea mușchilor extensori ai cefei.  modificări complexe:    . capul flectat. DV cu sprijin pe coate. trunchiul și capul în exten sie. membrele superioare cu mâinile la ceafă) DL cu membrul inferior contralateral în flexie.

capul în rectitudine. atârnat cu membrele inferioare extinse din genunchi și flectate la 90° din șold  modificări complexe: atârnat cu mâinile în supinație. încrucișate (adduse). membrele inferioare cu genunchii și șoldurile flectate la 90°  . flectate din șold și genunchi.  modificarea poziției trunchiului: cu fața la spalier. mâinile în pronație. dar cu menținerea coatelor în flexie. membrele inferioare adduse. trunchiul și capul răsucite dreapta-stânga. trunchiul extins.derivate modificarea suprafeței de sprijin: modificarea prizei. înclinat sau răsucit dreapta-stânga.  modificarea poziției membrelor inferioare: atârnat cu membrele inferioare depărtate (abduse).Atârnat . se poate folosi și sprijinul pe vârful picioarelor. sprijinul se realizează cu o mână orientată. trunchiul flectat. atârnat cu mâinile în pronație. în pronație sau supinație sau cu două mâini.  modificarea poziției membrelor superioare: modificarea suprafeței de sprijin.

Structura exercițiului fizic 1. 3. excentrică a antagoniștilor și statică a fixatorilor Menținerea poziției obținute – contracție statică. Poziția de start –poz fundamentală sau derivată Execuția mișcării – contracție concentrică a agoniștilor. izometrică Revenirea la poziția de start – inversarea agoniștilor și antagoniștilor . 2. 4.

Poziția de start   Depinde de starea funcțională a pacientului și de mișcările ce urmează a fi efectuate Poziția stabilă      Suprafață de susținere mare Perpendiculara din centrul de greutate să se proiecteze în centru suprafeței de sprijin Distanța de la centru de greutate la suprafața de sprijin cât mai mică Unghiul de stabilitate mare Greutatea corpului susținută de cât mai multe articulații   Pt contracții izometrice – poziții care încarcă articulația prin greutatea corpului sau permit compresiunea în ax Pt contracții izotonice – poziții care lasă articulațiile libere și permit chiar tracțiuni ușoare în ax. ale segmentelor .

Tehnici kinetologice de bază AKINETICE POSTURAREA Corectivă De facilitare IMOBILIZAREA De punere în repaus De contenție De corecție .

DINAMICE ACTIVE PASIVE Reflexe Relaxare musculară Tracțiuni Prin asistență Sub anestezie Voluntare Autopasivă Pasivo-activă Prin manipulare . STATICE Contracție izometrică II.KINETICE I.

a unei porţiuni de corp sau a corpului în întregime într-o anumită poziţie.TEHNICI AKINETICE  Imobilizarea- menţinerea şi fixarea artificială. Imobilizarea:  implică anularea mişcării articulare  permite numai contracţia izometrică a muşchilor din jurul articulaţiei respective . a unui segment . pentru o anumită perioadă de timp.

miozite. orteze tehnica este folosită: • Fracturi • Luxaţii • Entorse .► de punere în repaus . medulare. în eșarfe Imobilizarea: ► de contenţie    blochează un segment sau o parte a unui segment. atele. algii de mobilizare  Pentru segmentul respectiv pe pat. cu menţinerea cap la cap a suprafeţelor osoase utilizează un sistem de fixaţie externă : aparat gipsat. Infarct miocardic  procese inflamatorii localizate: artrite. corsete. cu indicaţii în:  traumatisme: cerebrale. toracice. arsuri. tendinite. suporturi speciale.

► de corecţie • constă în menţinera unei poziţii corectate sau hipercorectate pentru o anumită perioadă de timp • cu scopul de a reduce sau corecta o atitudine vicioasă • Postură prelungită în timp • Se corectează posturile ce țin de structuri moi (capsulă. mușchi) și nu de os (doar când osul e în creștere) • indicaţii: • deviaţiile coloanei vertebrale (scolioze. tendon. cifoze) • deviaţii articulare • în cadrul unor reumatisme inflamatorii (retracturi) • posttraumatice (rupturi tenomusculare) • neurologice .

apărând edeme și tromboze venoase  Tulburări trofice: escare  Discomfort fizic și psihic  . să nu provoace leziuni ale tegumentelor sau dureri  Să nu permită jocul liber al segmentelor imobilizate (să fie bine mulat)  Segmentele să fie poziționate în timpul imobilizării în poziții funcționale  Sub aparat să se mențină tonusul musculaturii prin contracții izometrice DEZAVANTAJE  Induce hipotrofii musculare de inactivitate  Redori articulare greu reductibile  Tulbură circulația de întoarcere.Reguli Aparatul să nu jeneze circulația.

Posturarea - atitudinea impusă unui segment, unei părţi a corpului sau a corpului în întregime în scop profilactic sau terapeutic, pentru a preveni/corecta unele poziţii vicioase/deformări sau pentru a facilita un proces fiziologic  Corectivă
    

cu adresabilitate doar părţilor moi utilizată la persoanele adulte Corectare devieri osoase doar copii și adolescenți în creștere Nu trebuie să provoace dureri indicaţii: reumatism inflamator (poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă), reumatism degenerativ (coxartroza, gonartroza), lombosacralgia de cauză mecanică, pareze sau paralizii centrale sau periferice Posturi seriate cu orteze amovibile pe măsură ce se câștigă din deficitul de corectat Noaptea favorabil – corecție sau păstrare amplitudine de mișcare câștigată în timpul zilei prin kinetoterapie

Din punct de vedere tehnic, posturile corective pot fi:

1. Posturări libere (autocorective)
atitudini impuse pacientului şi adoptate voluntar de acesta, pentru corectarea progresivă a limitărilor amplitudinilor articulare • indicate mai ales în retracţiile musculotendinoase Caracteristici: • nu necesită aparate sau instalaţii • solicită participarea pacientului la actul recuperator; el trebuie conştientizat asupra atitudinii vicioase pentru a-şi însuşi efectuarea corectă a posturii, încât aceasta să fie menţinută, chiar dacă este neconfortabilă • se utilizează mai ales pentru membrul inferior • şedinţele se completează cu masajul părţilor moi, crioterapie, aplicaţii de parafină •

• Posturările autocorective folosesc greutatea unui segment sau a întregului corp: • posturări segmentare, menţinute prin greutatea unui segment sau a unui membru în totalitate. • Se utilizează de obicei pentru reducerea flexum-ului genunchiului. • Se efectuează mai ales din decubit ventral. • Pentru aceasta subiectul se poziţionează cu genunchiul în afara suprafeţei de sprijin. • Postura se menţine în medie 2-3 ore; • posturări realizate prin greutatea corpului; • se efectuează din poziţia şezând. • De ex, într-o redoare a gleznei cu deficit de extensie se menţine sprijinul pe antepicior. • Pentru aceasta, se utilizează doar o parte a greutăţii corpului, pe o durată de aproximativ 15-20 minute.

.    Posturările manuale reprezintă tehnica de elecţie pentru articulaţiile: membrului superior: pumn. pentru a evita intervenţia compensatorie a acestuia. mediotarsiene și subastragaliene.   Posturări liber-ajutate prin suluri. police Membrului inferior: tibiotarsiene. chingi etc sau realizate manual Aceste posturări impun: • • cunoaşterea şi respectarea biomecanicii articulare fixarea segmentului de membru nemobilizabil.2. fixarea se poate realiza manual. degete. pe un plan înclinat (pentru braţ sau pumn). în chingi. manşoane rigide etc.

Posturări fixate  posturi exteroceptive   restabilesc mobilitatea articulară întrebuinţează aparate sau instalaţii: • directe (săculeţi de nisip. pentru celelalte putând fi chiar nefaste.  Menţinerea nu depăşeşte 15-20 de minute. perne).3. plasate proximal sau distal de articulaţia mobilizată • indirecte.  . aplicate prin intermediul montajelor cu scripeţi Aceste posturări solicită intens articulaţia. de aceea se folosesc mai ales pentru articulaţiile mari (genunchi şi şold). suluri.

vederea facilitării unui proces fiziologic perturbat de boală.  În . poziţionarea corpului într-o anumită postură poate reprezenta un tratament de o anumită valoare.Posturarea de facilitare  Posturările induc efecte de facilitare asupra organelor interne.

sau cu ajutorul pernelor. (favorabilă atât repausului. astfel încât antebraţul să realizeze un unghi ascuţit cu braţul. cât şi evitării edemului)  Pentru membrele inferioare cu ajutorul părților mobile și reglabile ale patului (bolnavi spitalizați). astfel încât membrele inferioare să fie ridicate la 30° față de planul patului  prodeclive (gravitaționale)  facilitează circulaţia arterială în capilare şi se obţin prin menţinerea extremităţilor în sens gravitaţional  . iar mâna să fie în poziţie verticală. sulurilor.Posturările cu efect asupra aparatului cardiovascular antideclive (antigravitaţionale)  facilitează circulaţia de întoarcere venoasă şi limfatică la nivelul extremităţilor  au rol profilactic sau curativ în edemele de stază  pentru membrele superioare se adoptă voluntar sau cu ajutorul pernelor sau sulurilor.

 terapeutice. Aceste posturi ale trunchiului favorizează drenajul bronşic al diferitelor segmente pulmonare asigurând o ventilaţie mai bună. Asocierea percuţiilor toracice şi masajului vibrator creşte eficienţa drenajului bronşic. abces pulmonar etc.Posturările cu efect asupra aparatului respirator  profilactice    previn instalarea unor afecţiuni pulmonare secundare scăderii ventilaţiei bazelor şi zonelor hilare. favorizează eliminarea secreţiilor bronşice din lobii şi segmentele pulmonare afectate în caz de: bronşite cronice. astfel. trunchiul se va ridica treptat cu ajutorul unor perne aşezate „în trepte” sau se vor adopta poziţii de decubit lateral. de drenaj bronşic   . în imobilizări la pat. bronşiectazii.

menţinut de activitatea permanentă a fibrelor intrafusale.locală: proces legat de un grup muscular . reprezintă o atenuare a oricărei tensiuni: nervoasă.generală: proces legat de relaxarea psihică . somatică.TEHNICI KINETICE STATICE A. când muşchiul îşi păstrează „tonusul muscular”. Relaxarea musculară  reprezintă starea inversă contracţiei musculare. cu realizarea unui echilibru optim tonico-emoţional   Relaxarea poate fi: • • . în timp ce fibrele extrafusale sunt relaxate. psihică.

Relaxarea musculară  Mijloace  de realizare:    conştientizarea stării de relaxare ca stare inversă contracţiei musculare posturarea segmentului în sprijin absolut masaj manual blând. vibrator asupra muşchiului contractat medicaţie miorelaxantă .

în funcţie de rolul static sau dinamic al muşchiului în activitatea profesională sau viaţa zilnică . lungimea fibrei lui rămânând constantă  contracţia izometrică se realizează fără deplasarea segmentelor.Contracţia izometrică  muşchiul lucrează contra unei rezistenţe egale cu forţa sa maximă. executându-se în anumite unghiuri articulare.

contracții izometrice întrerupte de pauze → lucru mecanic static intermitent  durata contracţiei este de 5-6 sec. în grupaje de 3-5 contracţii.Contracţia izometrică Forța dezvoltată de mușchi este maximă și datorită apariției oboselii se menține perioade limitate de timp. cu pauză de 2 minute  lungimea muşchiului la care se realizează contracţia izometrică   S-a constatat că în poziţia „lungă” a muşchiului contracţia izometrică dă rezultatele cele mai bune  determină hipertrofia muşchiului .

Avantajele contracţiei izometrice:   Simplitate în execuţie.utilă sub aparat gipsat: fracturi. inflamații Nu determină dureri articulare Necesită durată scurtă de execuţie Randament crescut    . entorse. nu necesită dotări speciale Nu solicită articulația. în articulații dureroase.

determinând creşterea tensiunii arteriale Tonifică muşchii doar la nivelul unghiului de activare. deci nu ameliorează coordonarea inervaţiei musculare Scad elasticitatea mușchiului. se realizează datorie mare de Oxigen și acumulare acid lactic.Dezavantajele contracţiei izometrice:   Reduce mobilitatea articulară și nutriția periarticulară Creşte munca ventriculului stâng. de aceea se limitează durata la 6 sec pentru neantrenați și 12 pentru antrenați Nu se poate stabili cu precizie şi urmări evoluţia antrenamentului izometric (doar cu aparatură specială de tipul dinamometrului)     . acesta e supus permanent unei tendințe de scurtare Scad circulația în mușchi.

fractura incomplet consolidată.  Excepţii:    acei muşchi care formează substratul lezional. când contracţia unui muşchi. . determinând conform legii inducţiei reciproce a lui Sherington. prin inserţiile sale. ar putea mobiliza capetele osoase  Contracţiile izometrice pot fi executate pe muşchii  antagonişti celor lezaţi. decontracturarea agonistului (deci a muşchiului lezat ).Exerciţiile izometrice Contracţiile izometrice pot fi executate pe toate grupele musculare.

Tehnicile kinetice dinamice Mobilizarea pasivă  se realizează fără travaliu muscular. cu ajutorul unei forţe exterioare în momentul unei inactivităţi musculare totale (determinată de boală) sau a unui maxim de inactivitate musculară-determinată voluntar (D. Gardiner) .

executarea se va face numai de către cadre bine instruite. colaborarea pacientului pentru realizarea acestei tehnici 4. .Condiţii de realizare a mobilizărilor pasive: cunoaşterea diagnosticului şi a statusului funcţional al pacientului 2. iar pacientul va urmări cu privirea mişcarea (important mai ales în patologia neurologică) 1. poziţionarea corectă. cu cunoştiinţe bune în domeniu 3.fiziokinetoterapeutul va fi plasat de aceeaşi parte cu segmentul de mobilizat. astfel încât să existe confort tehnic atât pentru fizikinetoterapeut cât şi pentru pacient .

pentru a nu declanşa reflexele musculare. ce vor fi adaptaţi stării locale nu trebuie să provoace durere. 6.5. 8. 7. durată. pregătirea prin aplicaţii miorelaxante sau/şi antalgice: electroterapie. masaj. frecvenţă. viteză. termoterapie mişcarea se va realiza pe direcţiile fiziologice de mişcare mişcarea prezintă parametrii de execuţie: forţă. inducând contracturi ce nu vor mai permite mobilizarea ulterioară .

Priza şi contrapriza fiziokinetoterapeutului se vor realiza astfel:    →priza trebuie plasată cât mai distal de articulaţia mobilizată. pentru a realiza o mai bună stabilitate →între ele nu trebuie să existe decât articulaţia vizată.9. nu se va mobiliza o articulaţie prin intermediul alteia. . pentru a crea un braţ cât mai mare al pârghiei →contrapriza este cât mai aproape de articulaţia respectivă.

Efectele mobilizărilor pasive:   Asupra aparatului locomotor: menţin amplitudinile articulare normale şi troficitatea structurilor cresc amplitudinile articulare prin asuplizarea structurilor capsulo-ligamentare. ruperea aderenţelor menţin sau chiar cresc excitabilitatea musculară scad contractura-retractura musculară prin întindere musculară progresivă declanşează stretch-reflexul prin întinderea bruscă a muşchiului     . întinderea tendomusculară.

mai ales prin prezenţa fiziokinetoterapeutului    Asupra aparatului cardiovascular: efect de pompaj asupra circulaţiei venolimfatice de întoarcere profilaxia sau îndepărtarea stazelor şi edemelor de imobilizare hiperemie locală şi un răspuns neurovegetativ cu o uşoară tahicardie   .  Asupra sistemului nervos: menţin memoria kinestezică pentru segmentul mobilizat (de o mare importanţă în patologia neurologică) contribuie la îmbunătăţirea tonusului psihic al pacientului.

  Asupra altor aparate şi sisteme: contribuie la menţinerea troficităţii ţesuturilor locale cresc schimburile gazoase la nivel tisular şi pulmonar Cresc tranzitul intestinal și ușurează evacuarea vezicii urinare        Indicaţiile mobilizărilor pasive: afecţiuni neurologice afecţiuni ortopedice afecţiuni reumatismale diverse patologii ale copilului mic şi sugarului .

7.Modalităţi tehnice de realizare a mobilizărilor pasive: 1. 3. 6. 2. 4. 5. tracţiunile mobilizarea forţată sub anestezie mobilizarea pură asistată mobilizarea autopasivă mobilizarea pasivă mecanică mobilizarea pasivo-activă manipularea .

1. Tracţiunile mobilizări în ax ale unui segment. scripeţi. arcuri. ghete . plan înclinat aplicarea tracţiunii continue se face prin broşe transosoase. corsete de fixaţie. manşoane. putându-se executa manual sau cu diferite instalaţii Clasificare:  tracţiuni continue (extensii continue)    cu ajutorul unor instalaţii cu contragreutăţi. benzi adezive la piele.

.

intensitatea durerii .Indicaţii:  decoaptări articulare. dependente de mărimea segmentului. generatoare de durere  corectarea articulaţiilor blocate şi deviate în flexie  realinierea segmentelor osoase fracturate și pentru deplasări ale capetelor articulare  întindere musculară Elementele caracteristice: forţa şi durata. cu scop de scădere a presiunii intraarticulare. masa musculară.

mâinii fiziokinetoterapeutului. Indicaţii:  redori articulare  articulaţii dureroase cu contractură musculară  procese inflamatorii articulare . tracţiuni  discontinue se realizează cu ajutorul unor instalaţii.

.

.

.

5 mm. Mod de aplicare:  tracţiunea lombară se face pe o masă corespunzătoare. prin suspendare pe un plan înclinat. C5-C6  tracţiunea cervicală se poate face pe o masă. . în poziţie aşezat sau pe pat. L4-L5=1.       Depărtare de 1. 10 kg pentru întinderea ligamentelor și discurilor și 145 kg pentru cedarea forței musculare) Tracțiune 5 min se obține un max de depărtare intervertebrală la L5S1=2. uneori chiar în pat.5 mm –tracțiune 330 kg (175 kg-contracararea frecării pe masa de elongație.Tracţiunile vertebrale procedeu terapeutic care constă în exercitarea unei forţe de-a lungul axei coloanei vertebrale cu ajutorul unor aparate.5 mm. L3-L4=1.3 mm distanțare ce se pierde la 30 min după încetarea tracțiunii Elongație pe verticală (fără frecare pe masă) – tracțiune de 135-150 kg pe coloana lombară pentru a obține un ecartament intervertebral Se obțin rezultate pozitive și fără asemenea forțe – întinderi țesuturi musculotendinoase Coloana cervicală – tracțiune 10 kg pe verticală șterge lordoza iar >12 kg = distanțare intervertebrală C4-C5.

.

.

de mai multe ori pe zi sau până la de 2 ori pe săptămână.durata prelungită face să cedeze rezistența musculară Se utilizează mai frecvent tracțiunea continuă de scurtă durată (minute) dar cu forță crescută se face la pat. cu durată de 20-30 de minute  Discontinuă  Forța de tracțiune se crește progresiv. atinge un maxim la care se menține câteva minute.Tracţiunea poate fi:  continuă    Ore sau zile Forța de tracțiune slabă. apoi se scade progresiv până la zero apoi se reia .

dar cu dificultăți de poziționare și menținere a poziției contra tendinței de ridicare la suprafața apei Ameliorarea/ dispariția durerii → tehnica a fost corectă  Durata = 10-15 min pentru coloana cervicală și 20-30 pentru coloana lombară (la aceste durate se ajunge progresiv)  1 ședință pe zi sau 3 pe săptămână  . șezut. chingi în apă caldă datorită efectului decontracturant al acesteia. ortostatism Aparataj:      Forța de tracțiune – greutatea parțială a corpului prin alunecare pe plan înclinat sau la verticală Contragreutăți Tamburi de tracțiune manipulați prin manivele sau cu comandă automată Contratracțiunea=căpăstru.  Poziții de culcat.

care nu pot fi tratate prin manipulare datorită inaplicabilităţii regulii nondolorităţii şi a mişcării contrare beneficiază de tracţiuni.Indicaţii:  radiculalgiile comune de origine vertebrală: nevralgie cervico-brahială. labile psihic Supraveghere continuă . crurală. Contraindicații:  Hiperalgii cervicale sau lombare  Fenomene neurologice  Devieri vizibile ale coloanei vertebrale  Vârstnici > 60 ani  Persoane anxioase. sciatica.  Un număr mare de nevralgii cervico-brahiale sau sciatici.

plastic sau gips. pe segmentele adiacente articulaţiei. prinse în aparate rigide amovibile. care infăşoară segmentele respective Indicaţii:  corecţia deviaţiilor articulare date de cicatrici retractile  redori articulare datorate retracturilor ţesuturilor moi.Tracţiuni-fixaţii alternante tracţiunea nu se face în ax.  sistemul de tracţionare este realizat prin tije cu şurub sau alte sisteme de tracţionare treptată.  . confecţionate din piele. ci oblic.

după aproximativ 48 de ore trebuie începută mobilizarea pasivă.2. . făcându-se în acest interval profilaxia edemului local articular. cu scopul de a rupe aderenţele din părţile moi    Riscuri: fracturile epifizare (copii) smulgeri de ligamente rupturi cutanate  Odată făcută. Mobilizarea forţată sub anestezie  este apanajul medicului ortoped.

DV  Poziția FKT comodă. Mobilizarea pasivă pură asistată    Mobilizare manuală Forma cea mai precisă a mobilizării pasive Parametrii     Poziția pacientului și a FKT Prizele și contraprizele Manevrele de mobilizare Forța și ritmul de mobilizare  Poziția pacientului  DD. DL.neobositoare  Prizele și contraprizele  Priza = poziția mâinii pe segmentul care va fi mobilizat   La distanță de articulația de mobilizat pt un braț al pârghiei lung Redori postfractură prize scurte pentru a nu solicita focarul de consolidare  Contrapriza= poziția mâinii care va fixa segmentul imediat proximal acestuia  Membrul trebuie să fie perfect relaxat și suspendat deci forță mare a kinetoterapeutului→ suspendare în chingi .3.

progresive. sportive Secvența mișcării de la distal la proximal cu favorizarea întoarcerii veno-limfatice. oboseală  Forța aplicată la nivelul maxim de amplitudine dozată în funcție de apariția durerii  Viteza: mișcarea lentă și insistentă scade tonusul muscular. pe toate amplitudinile posibile  Uneori mobilizări simultane mai multe articulații ca în activități cotidiene. la pacienții neurologici. Mobilizări lente. blândă  Suspendare în caz de durere. stare de enervare. contractură. mișcarea rapidă crește acest tonus  Ritmul mișcării: simplu. febră. sens proximo-distal corespunzător instalării controlului motor  Schimbarea prizelor lent. pendular sau în patru timpi la capetele mișcării menținându-se întinderea  Durata 10 min x 2-3 ori /zi  .

roată sau leviere . Mobilizarea autopasivă reprezintă tehnica prin care pacienții îşi mobilizează un segment prin intermediul celuilat sănătos sau cu ajutorul unor scripeţi.4. Modalităţi de execuţie:  prin presiunea corpului sau a unui segment al corpului   Ex: Picior equin – apăsarea cu greutatea corpului pe piciorul posterior   prin acţiunea membrului sănătos Ex: hemiplegie – cu mâna sănătoasă mobilizează cea bolnavă   prin intermediul unei instalaţii „coardă-scripete” Mobilizarea braț în redori de umăr cu mâna opusă. trecută peste un scripete   prin intermediul unei instalaţii de mecanoterapie Mobilizată de pacient printr-o manivelă. ce trage o coardă legată la o chingă de prins brațul.

5. Manipularea   mişcare forţată. care poartă brusc elementele articulare peste jocul lor fiziologic obişnuit. execută liber restul amplitudinii de mişcare Nu se utilizează pentru asuplizări articulare ci pt refacerea forței musculare 6. fără a depăşi limitele impuse de mişcarea lor anatomică. dar odată ce este ajutat în prima parte a mişcării. aplicată direct sau indirect pe o articulaţie sau un ansamblu de articulaţii. Mobilizarea pasivo-activă   pacientul nu poate iniţia activ mişcarea. care trebuie să fie executat plecând de la sfârşitul jocului pasiv normal. Este un impuls brusc. unic. .

Mobilizarea activă  Implică contracția musculară proprie segmentului ce se mobilizează  Contracția e reflexă sau voluntară →mobilizare activă reflexă sau voluntară  Reflexă se realizează prin contracţii musculare reflexe. prin reflexe motorii. necontrolate şi necomandate voluntar de către pacient. .  Mişcările apar ca răspuns la un stimul.

Voluntară este mişcarea comandată. dinamică. muşchiul modificându-şi lungimea prin apropierea (contracție concentrică) sau îndepărtarea capetelor de inserţie (contracție excentrică). ce se realizează prin contracţie musculară izotonică. Scopul mobilizărilor active voluntare:  menţinerea sau creşterea amplitudinii articulare  menţinerea sau creşterea forţei musculare  recăpătarea sau dezvoltarea coordonării neuromusculare  Menținerea unei circulații normale  Menținerea sau creșterea ventilației pulmonare  Ameliorarea condiției psihice  Menținerea echilibrului neuroendocrin  .

pt o corectă direcție pe toată amplitudinea. amplitudinea. sau pt refacerea completă a mobilității unei articulații Reguli • Forța exterioară să nu se substituie forței musculare. durata. forța. pt susținere și poziționare segment mobilizat. ritmul.Modalităţi tehnice de realizare a mobilizărilor active voluntare:  Mobilizarea liberă sau activă pură   Fără intervenție facilitatoare sau opozantă exterioară (în afara gravitației) Parametrii: direcția de mișcare. poziția Mușchiul cu forță musculară scăzută (2-3) mișcarea activă va fi ajutată Pentru protejarea forței musculare. ci doar să ajute • Forța exterioară aplicată pe direcția acțiunii mușchiului asistat • Forța de asistare mai mare la începutul mișcării și la sfârșit (pt ↑amplitudine)  Mobilizarea activă asistată    .

cu repetiții.Mobilizarea activă asistată  Forța exterioară:     Corzi elastice sau contragreutăți ale instalațiilor de scripeți Autoasistare: instalație cu scripete. baston pentru mobilizare cu cealaltă mână sau chiar membrul sănătos Suspendare în chingi a unui membru (asistarea= anihilarea gravitației) Executarea în apă a unor mișcări active  Mișcarea se face lent. necesită bună stabilitate a corpului . la comandă. continuu. fără bruscări.

După fiecare mişcare cu rezistenţă urmează o scurtă pauză de relaxare Ritmul mişcărilor active cu rezistenţă va fi în funcţie de rezistenţa aplicată. Reguli de aplicare:       . cu scopul de a creşte forţa şi/sau rezistenţa musculară Rezistenţa se aplică pe tot parcursul mişcării active Rezistenţa va fi mai mică decât forţa muşchilor Rezistenţa va fi pe faţa segmentului de mobilizat. grad de antrenament Poziţia de start trebuie să confere cea mai bună stabilitate pentru segmentul mobilizat. pentru că prin presiunea exercitată vor fi stimulaţi exteroceptorii şi implicit mişcarea. boli asociate. starea pacientului: vârstă.Mobilizarea activă cu rezistenţă  reprezintă mişcarea realizată contra unei opoziţii exterioare.

uneori pentru trunchi rezistenţa prin greutăţi este uşor de realizat. gantere. Pentru recuperarea prehensiunii se folosesc inele de cauciuc. are aplicaţii ca şi prima variantă  Materiale folosite: saci de nisip. deoarece este greu de adaptat. discuri metalice. . mai ales pentru recuperarea mobilităţii sau forţei musculare a piciorului. pentru a aprecia progresiunea creşterii forţei musculare  rezistenţa prin arcuri sau materiale elastice are o mai mică întrebuinţare în practica medicală. comportându-se invers cu forţa musculară fiziologică a muşchiului. bureţi sau mingi mici de cauciuc. să fie cunoscute valorile acestor greutăţi.Variante tehnice de realizare a mobilizărilor active cu rezistenţă:    rezistenţa prin scripete cu greutăţi este cel mai adesesa aplicată pentru grupele musculare ale membrelor. bile de plumb etc. și forţa de rezistenţă a arcului creşte pe măsură ce este întins.   o serie de mici aparate cu arcuri sau elastice. mingi medicinale.

se adaugă diverse substanţe ce cresc vâscozitatea.   rezistenţa realizată de fiziokinetoterapeut este cea mai bună tehnică.   rezistenţa prin materiale maleabile : ceară. lut. Pentru mărirea suprafeţei se aplică pe membrul respectiv diverse palete. plastilină. rezistenţa prin apă . iar pentru creşterea rezistenţei opuse de apă. când forţa musculară a muşchilor pentru care se lucrează are valoare mare.  rezistenţa opusă de pacient (autorezistenţă) prin membrul sănătos sau prin greutatea propriului corp. deoarece se poate grada în funcţie de forţa muşchiului în anumite puncte ale arcului de mişcare. Rezistenţa opusă de apă unei mişcări active este cu atât mai mare cu cât suprafaţa segmentului sau corpului care se mişcă este mai mare şi ritmul sau viteza de execuţie este mai crescută. nisip ud.  devine obositoare pentru fiziokinetoterapeut. flotoare. scuturi. . chit este utilizată pentru recuperarea mâinii şi a degetelor. care modelează şi remodelează diverse forme din aceste materiale.

.

• Ex : exerciţiile de flexie-extensie ale trunchiului făcute în forţă. care poate induce scăderea amplitudinii de mişcare. ce va arunca corpul (segmentul) în direcţie opusă. • Bun pentru încălzire mușchi înainte de exerc aerobice    stretching activ . prin contracţia agoniştilor care induce reflex relaxarea antagoniștilor stretching pasiv – printr-o forță exterioară (FKT.Stretchingul   Reprezintă tehnica prin care ţesutul moale scurtat patologic este alungit. • Riscul îl reprezintă leziunile musculare sau declanşarea stretch-reflexului cu contracţie musculară consecutivă.vizează tot o mişcare voluntară spre amplitudinea maximă de mişcare. • Se va creşte gradat fie amplitudinea. crescând astfel amplitudinea articulară. evitându-se oboseala musculară. echipament) stretching izometric – combinare cel pasiv cu contracție izometrică în poz de întindere pasivă realizată de kinetoterapeut . • Aplicabilitatea sa este mai ales în sport  stretching dinamic . propria greutate.utilizează muşchiul întins ca un resort. alte părți ale corpului. fie viteza. Tipuri de stretching:  stretching balistic . fie ambele. încercând să se treacă brutal peste amplitudinea maximă pasivă şi cu rapiditate. poziţie în care segmentul este menţinut 10-15 sec.se realizează prin mişcări voluntare lente ale segmentului încercând să se treacă blând peste punctul maxim al amplitudinii posibile de mişcare. • Se fac 10 repetiţii.

Stretching realizat activ .

Stretching cu ajutorul aparatelor .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->