You are on page 1of 8

Kesan Penjajahan Portugis dan Belanda Portugis Belanda .

Kewujudan perkataan yang berasal dari bahasa Portugis : almari. garfu dan tuala.Sosial . jendela. . . .Pengenalan tulisan rumi kepada masyarakat Melayu. pasu.Kewujudan masyarakat serani akibat perkahwinan orang Portugis dengan penduduk tempatan.

Kota A’Famosa dibina oleh Portugis sebagai kubu pertahanan. . .Politik – Kejatuhan Kesultanan Melayu Melaka yang membawa kemunculan kerajaan Melayu-Riau.Acheh dan Brunei sebagai pusat penyebaran Islam dan wujudnya kerajaan Johor dan Perak. .

.Pedagang perlu mendapat pas kebenaran untuk berdagang.Diskriminasi terhadap pedagang Islam.Monopoli barang dagangan utama. .Membeli dengan harga rendah. dijual dengan harga tinggi.Ekonomi – Kapal pedagang diwajibkan membayar cukai 6-10% . . .

Sosial .Singapura menjadi pelabuhan bebas antarabangsa dan pelabuhan entreport yang penting di Gugusan Kepulauan Melayu. .

. . .Pembahagian Kepulauan Melayu kepada dua lingkungan pengaruh iaitu pengaruh Inggeris dan Belanda.Politik – Menghancurkan kuasa Portugis di Melaka dengan matlamat untuk menarik pedagang ke Betawi. .Empayar Johor berakhir apabila Singapura dan Tanah Besar Johor jatuh ke tangan British.Kepulauan Melayu dipecahkan mengikut kehendak penjajah.

.Ekonomi – Menubuhkan Syarikat Hindia Timur Belanda pada tahun 1602. . Bertujuan untuk menguasai perdagangan rempah di Kepulauan Melayu.Memonopoli bijih timah di negeri-negeri Melayu.