You are on page 1of 10

RITL RIIG

RZK: 1992-2012

Mszros Miln Relis Zldek Klubja Alfa Csoport Laboratriumok Trsulat 20 ves a Relis Zldek Klub, 2012. december 11.
1

A RII KONFERENCIK KPEKBEN

1992: RIO

2012: RIO+20

AZ TTEKINTS NZPONTJA S SZKSGESSGE

A MEGKZELTS ASPEKTUSA A dialektikus logika egyik legltalnosabb alaptrvnye, az elidegeneds trvnye.

MIRT VAN SZKSG EZEN TTEKINTSRE? A 20 ves fennlls alatt elvgzett munkval val szmvets miatt. (De nem csak azrt.) t kell tekinteni, hogy a vilg 20 vvel ezeltt kitztt s az 1992-es Rii Konferencin megfogalmazott krnyezetvdelmi cljaibl mik valsultak meg, illetve, hogy az eredeti clok hogyan mdosultak. (Azaz, mennyire bizonyultak idtllnak az eredeti clok. Rio+20.)

AZ ELIDEGENEDS TRVNYE

Megfelel nmagnak

Nem felel meg nmagnak

t1

t2

A legltalnosabb dialektikus logikai alaptrvny


(Megfelel nmagnak: megfelel nmaga lnyegnek)

Nem felel meg nmagnak

Megfelel nmagnak

RITL RIIG I.

1992
1/1. Az 1992-es rii konferencia a krnyezeti szempontot a nvekeds (fejlds) korltjaknt vezette be. 2/1. Az gy szembelltott krnyezeti s fejldsi szempont sszeeszkblsbl jtt ltre a fogalmi nonszensz, a fenntarthat fejlds.

2012
1/2. 2012-ben az RZK a krnyezeti szempontot a mr a nvekeds (fejlds) motorjaknt rtelmezi. 2/2. Az RZK megalkotta a Dinamikus s Organikus Fejlds Elmlett (DOFE), amely egy preventv gazdasgfejldsi stratgia is egyben.

RITL RIIG II.

1992
3/1. A krnyezet meghatrozsakor a rendszerelmleti szempont nem rvnyeslt: A krnyezet fogalmnak pusztn a termszeti oldalt emeltk ki. 4/1. Krnyezetterhels: (szennyezs): meghatrozott anyagnak vagy fizikai rtelemben vett energinak a krnyezetbe bocstsa.

2012
3/2. Az RZK kezdettl gy hatrozta meg a krnyezetet, hogy abban a termszeti oldal mellett a gazdasgi s trsadalmi szempont is megjelent. 4/2. Krnyezetterhels: Krnyezetterhels az, ha valami (brmi) valamikor nem megfelel helyen, vagy valahol nem megfelel idben, vagy nem felhasznlsra vrva tartzkodik.

RITL RIIG III.

1992
5/1. veghz-gzok: Ezek kzl a CO2 a legfontosabb. Az veghzhats a CO2 -infravrstkr-elv alapjn rvnyesl. Globlis felmelegeds. A Fld megmentse csak fenntarthat fejldssel s technolgia vltssal lehetsges. 6/1. Klmavltozs: (ghajlatvltozs): Egyenl a fldfelszn globlis felmelegedsvel.

2012
5/2. veghz-gzok: Mra kiderlt, hogy a CO2 nem veghzgz. A fldtrtnetben nincs korrelci a CO2 lgkri rtke s a fldfelszn tlaghmrsklete kztt. A valdi veghzgzok cskkentsre pedig elkpzels sem ltezik. DOFE 6/2. Klmavltozs: (ghajlatvltozs): Pusztn termodinamikai fzistalakulsokat jelent.

RITL RIIG IV.

1992
7/1. Megjul energia: Ingyen van, korltlanul rendelkezsre ll. Semmit sem kell befekteni, ez a jv tja, az emberisg megvltja. Kvetkezmnyek nlkl kitermelhet. 8/1. Atomenergia: Bns radioaktv hulladkkal fertz energia. Bezrni az sszes ermvet.

2012
7/2. Megjul energia: A rendszerbl szmottev kvetkezmny nlkl ismtlden kivehet. Ilyenekkel nem rendelkeznk. Kicsatolsuk belthatatlan fzistalakuls-lncokhoz vezet. 8/2. Atomenergia: Az atomermvek ptse az egsz vilgon msodvirgzst li. Paksot is bvtik.

RITL RIIG V.

1992
9/1. Vzerm s vzlpcs pts: Dunaszaurusz, paprtigris sztlinista megalomnia mint kzhangulat. Utcai politizls, s tntetsek. 10/1. Meteorolgiai hadvisels: Mg nem fegyvernem. Valdi fizikai elv nlkl. (Nem tudjk, de teszik.) A Big input Small effect hallgatlagos elve alapjn.

2012
9/2. Vzerm s vzlpcs pts: A legenyhbb kifejezssel lve is nagyon ellentmondsos. Ez a kosz azonban mr a rend kifejldsnek eljele. 10/2. Termszeti hadvisels: Ez mr ltez fegyvernem. Valdi fizikai elv ltezik: Small input Big eff-ect. Mg nem kellen kihasznlt 21. szzadi fizikai elv.

RZK A FIZIKBAN (1994-)

kkkkkkkkkk

10