Vostinar Raluca Ioana Cls.

a XII-a A

SOCIETATEA POETILOR DISPARUTI

Partea I

La sfârşitul anilor ’50, într-o şcoală de elită din New England un profesor de literatură non-conformist (Robin Williams) îşi învaţă elevii să se abată de la litera cărţii şi să dea frâu liber pasiunilor. La început timoraţi şi obişnuiţi să respecte regulile rigide care le ordonează viaţa la şcoală şi acasă, băieţii sunt reticenţi la cerinţele acestui profesor excentric care îi împinge să rupă din manuale paginile cu comentarii stupide sau să se urce pe bănci ca să privească viaţa din alt unghi... Încetul cu încetul se lasă însă seduşi de stilul şi învăţăturile lui (Trăieşte clipa! Trăieşte ziua! Trăieşte o viaţă extraordinară!), prinzând curaj să se exprime liber şi să îşi urmeze visurile. Una dintre pasiunile lor e desigur poezia şi astfel descoperă că profesorul lor, care în adolescenţă învăţase la aceeaşi şcoală, făcuse parte din Cercul poeţilor dispăruţi, un cenaclu misterios format din elevi îndrăzneţi, care se reuneau într-un fel de grotă din apropierea şcolii şi citeau poezie - a lor sau a marilor dispăruţi. Cu această legătura peste generaţii care îi apropie de profesor, băieţii capătă mai multă îndrăzneală, dar viaţa şi libertatea din afara orelor de literatură se dovedesc a nu fi chiar atât de uşor de cucerit.

Vostinar Raluca Ioana Cls. a XII-a A

Prima scena din film este cea care m-a impresionat cel mai mult. Actiunea se desfasoara in caminul scolii unde are loc o disputa intre Neal si tatal sau. Neal este un baiat foarte sensibil, este editor asistent la revista scolii iar visul lui este sa devina actor in ciuda faptului ca tatal sau are o alta viziune asupra viitorului sau. Tatal lui Neal este un barbat autoritar care doreste ce mai bine pentru fiul sau, vrea sa il faca medic chiar daca acesta doreste sa urmeze o alta cariera. Nu tine cont de parea lui Neal si ii interzice sa se mai implice in activitati extrascolare.Veastea nu este una foarte buna pentru baiat, dar ne putand opune rezistenta,acesta renunta la ceea ce ii place sa faca,renunta sa mai scrie la revista scolii. Consider ca prima scena evidentiaza greselile mult parinti din ziua de azi si cred ca filmul este o lectie de viata nu numai pentru adolescenti cat si pentru parinti.

Vostinar Raluca Ioana Cls. a XII-a A

Partea a II-a

1. In film ati putut vedea secvente prin care sunt ilustrate metodele didactice folosite la anumite ore de curs de profesorii de la Academia Welton. Descrieti-le si spuneti-va parerea despre eficienta lor si daca in procesul de invatare va confruntati cu astfel de situatii (obligativitatea memorarii, folosirea de metode persuasive, etc). In film sunt prezentate diferite metode didactice de predare, consider ca metodele nonconformiste sunt eficiente deoarece prin folosirea acestora, prin renuntarea la “obiceiurile de predare invechite “ elevii sunt mult mai atenti si deschisi la “provocari”.Felul in care elevii sunt determinati sa invete conteaza cel mai mult, elevul atunci cand este atras de ceva invata din placere nu din obligatie. 2. Cum apreciati metodele nonconformiste folosite de profesorul John Keating si de ce credeti ca, folosindu-le, acesta a reusit sa ”schimbe” vieti si destine? Consider ca metodele folosite de profesorul John Keating sunt metode noi facute sa ii determine pe tineri sa invete. Cu ajutorul acestor metode profesorul a reusit sa schimbe mentalitatea elevilor invatati cu metodele “invechite” de predare,le-a acordat libertatea de care aveau nevoie. 3. Ca elevi, ati intalnit un un profesor care sa va inspire si pe care sa il considerati un model de viata? Detaliati! (disciplina predata, metode folosite, v-a determinat sa ii urmati cariera sau sa va ganditi la o

Vostinar Raluca Ioana Cls. a XII-a A

viitoare cariera care presupune sustinerea unui examen la disciplina respectiva, etc) (cu sinceritate!) Inca din clasele mici, atat eu cat si restul colegilor l-am avut alaturi de noi pe domnul profesor Chiutu Dan,un fel de John Keating,care ne-a sprijinit si ne-a ajutat sa ne dam seama ce cariere ar fi potrivita pentru fiecare. Pentru mine, sfaturile domnului profesor m-au ajutat in primul rand atunci cand am ales specializarea profilului de la liceu cat si alegerea facultatii.Consider ca a fost si este un bun indrumator si un exemplu pentru mine. 5. Care sunt factorii care va conduc in alegera viitoarei cariere (pasiunea pentru un anumit domeniu, banii, dorinta parintilor, etc). Pentru mine factorii care m-au influentat sa imi aleg carieta nu au fost banii sau dorinta parintilor, a fost alegerea mea pentru ca imi place foarte mult acest domeniu de activitate.Cred ca atunci cand faci ceva din placere si rezultatele vor fi conform asteptarilor. 6. Credeti ca v-ati gasit adevaratul drum in viata si in ce masura liceul v-a influentat in luarea deciziei privind viitoarea cariera? Consider ca am facut o alegere buna in ceea ce priveste cariera.Liceul a avut o mica influenta in luarea deciziei, cred ca participarea la diferite activitati extrascolare, la diferite cursuri de formare, implicarea in proiecte nationale/internationale a avut o mai mare influenta decizionala.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful