P. 1
KAPSULE-PREZENTACIJA

KAPSULE-PREZENTACIJA

|Views: 197|Likes:
Published by Alma Kunic
KAPSULE-PREZENTACIJA
KAPSULE-PREZENTACIJA

More info:

Published by: Alma Kunic on Dec 18, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/18/2012

pdf

text

original

(CAPSULAE MEDICNALES

)

    

Najjednostavnija podjela lijekova u literaturi je : Oblici droga (biljni prašci,čajevi,infuzi,dekokti,macerati) ; Čvrsti ljekoviti oblici (prašci,pilule,tablete,kapsule,draţeje) ; Polučvrsti ljekoviti oblici (ljekovite masti,paste,galerte) ; Tekuči oblici (otopine za oči,uho,nos,usta,parenteralne otopine,kapi,emulzije,suspenzije) ;

Ljekovite kapsule su pripravci lijekova koji sadrţe tačno doziranu količinu ljekovitih supstancija. Primjenjuju se oralno,a apsorbiraju u ţelucu ili crijevima. Kapsule su čahurice,najčešće cilindrična,jajolika ili okrugla oblika,koje sedrţe doziranu količinu ljekovitih supstanica.

Sastav kapsule je ovojnica i punilna masa.

 

Da lijek dospije nepromjenjen do ţeluca ili crijeva,gdje će se kapsula razloţiti Da se izbjegne štetno djelovanje lijeka na zube,usnu šupljinu i ţeludac Da se pacijent zaštiti od neprijatnog okusa i mirisa lijeka Glatka površina kapsula olakšava gutanje Ljekovita supstanca je zaštićena od djelovanja vlage i zraka

Jedna kapsula sadrţi srednju pojedinačnu dozu . Kapsule se pri uzimanju ne otvaraju već se uzima cijela s tekućinom,najčešće vodom ili se mogu otvoriti i njihov sadrţaj istresti u malo čaja, mlijeka, soka ili vode te promiješati i odmah popiti što je opet prikladno za malu djecu ili odrasle koji teško gutaju.

   

Prema Prema Prema Prema

obliku sastavu konzistenciji punjenju

  

Jajolike Cilindrične Okrugle

 

Škrobne- capsulae amylaceae Ţelatinske kapsule – capsulae gelatinosae

Ljekoviti prašci neugodnog okusa i mirisa,raznih boja,te prašci koji izazivaju anesteziju jezika pune se u škrobne kapsule (capsulae amylaceae) oblika odsječka valjka,sastavljene od dva dijela koji se preklapaju.One se ne smiju koristiti za alkalijske jodide i higroskopske supstance.

Danas se sve više primjenjuju ţelatinske kapsule.Sastoje se od ţelatine, sa ili bez dodatka boja, učvršćivača, glicerola i vode. Magistralno izraĎeni prašci koji se trebaju apsorbirati u ţelucu stavljaju se u škrobne kapsule,dok se prašci namjenjeni za apsorpciju ili za lokalno djelovanje u tankom crijevu stavljaju u ţelatinozne kapsule.

 

Mogu biti meke (molle) i tvrde(durae). Tvrde se kapsule sastoje od tijela i kape a sluţe za punjenje čvrstim,suhim ili tekućim smjesama.IzraĎuju se najčešće od ţelatine sa ili bez dodatka boja,učvršćivača (saharoza),sredstava za postizanje neprozirnosti titan-dioksid i konzervansa.

Meke se kapsule izraĎuju u jednom dijelu,a pune se čvrstim,suhim,tekućim i pastoznim smjesama.Uz ţelatinu sadrţavaju i plastifikatore na bazi poliola (glicerol,sorbitol) u različitim odnosima kojima se regulira čvrstoća,sa ili bez dodatka konzervansa.

Pored ovih ,postoje još i capsulae gelatinosae operculatae,koje su izraĎene od krute ţelatine.Sastoje se od dva dijela,od kojih se jedan moţe navući preko drugog.Otvaraju se u ţelucu i tu se sadrţaj oslobaĎa. Capsulae gelatinosae geloduratae su obraĎene 1%-tnom etanolnom otopinom formaldehida.Ove kapsule nepromijenjene proĎu ţeludac,a otvaraju se tek u alkalnom mediju crijeva.

 

Kapsule sa praškom Kapsule sa tekućim,polučvrstim i čvrstim lijekom.

 

Metalni kalupi uronjeni u otopinu ţelatine (45-55 c0). Slijedi zatim sušenje Definiranje ţeljene veličine te zatvaranje tijela kapicom.

Tekuća ţelatina izlazi iz spremnika i oblikuje dvije trake (mogu biti tazličito obojene). Trake rotiraju izmeĎu dva kalupa koji definiraju oblik kapsule. U isto vrijeme doza lijeka injicira se izmeĎu traka ţelatine u trenutku kada je stvoren dţep.Kapsula se zatvara tlakom,toplinom.

      

Moguće brţe oslobaĎanje lijeka Postupno oslobaĎanje lijeka Nedostatci kapsula kao ljekovitih oblika su : Kapsuliranje sporije od tabletiranja Problem su voluminozni materijali Skupi postupci Prilikom uzastopne primjene moguća oštečenja sluznice,probavnog trakta i poticanje povračanje

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->