You are on page 1of 35

Az ismeretlen idel

Cikkek s szemelvnyek a kapitalizmusrl

Tartalom: Leonard E. Read: n, a Ceruza Ayn Rand: Hagyjanak bennnket bkn! Mark Skousen: Kzgazdasgtan egy oldalban Thomas J. DiLorenzo: Az "izzasztmhelyek" segtenek a szegnyeken Madsen Pirie: Fontos megrtennk a szegnysg okait Henry Hazlitt: Kltekezssel a mennyorszgba? Murray Rothbard: Gazdasgi sztnzk s jlti juttatsok Madsen Pirie: Az alapvet javak rt a kormnynak kellene szablyoznia, hogy a szegnyek mindenkor hozzjuthassanak Ludwig von Mises: [Az rstudk bigottsga]

Leonard E. Read n, a Ceruza


(The Freeman 1958. decemberi szmban jelent meg)

A csaldfm ahogy azt Leonard E. Readnek elmondtam n egy grafitceruza vagyok a kznsges fa ceruza, ismers minden finak s lnynak s felnttnek aki olvasni s rni tud.[1] Az rs nekem mind hivatsom, mind szenvedlyem; ez minden, amit teszek. n csodlkozhat azon, mirt kellene nekem csaldft rni. Nos, azzal kezdenm, hogy a trtnetem rdekes. s, kvetkezknt, n egy rejtly vagyok mg inkbb, mint egy fa vagy a naplemente vagy a villmls. Azonban, sajnlatos mdon, akik hasznlnak, magtl rtetdnek vesznek, mintha csak egy mellkes eszkz lennk minden httr nlkl. Ez a dlyfs attitd a kzhely szintjre szmz engem. Ez a gyszos hibnak egy olyan fajtja, amelyben az emberisg nem leledzhet tl sokig veszedelem nlkl. Mert ahogy a blcs G. K. Chesterton megfigyelte: A csodlkozs hinytl pusztulunk el, nem a csodk hinytl. n, a Ceruza, habr egyszernek ltszom, megrdemlem az n csodlatt s mulatt, amely lltst megksrlem majd bizonytani. Valjban, ha meg tud engem rteni nem, ez tl nagy krs lenne brkitl ha tudatba tud kerlni annak a csodlatossgnak, amit n kpviselek, segthet megmenteni azt a szabadsgot, amit az emberisg oly boldogtalanul elveszt. Egy mlyrehat leckt kell megtantanom. s ezt a leckt jobban tudom oktatni, mint egy automobil vagy replgp vagy egy mechanikus mosogatgp, mert nos, mert n ltszlag olyan egyszer vagyok. Egyszer? Mgis, nincs egyetlen ember a fld sznn, aki tudja, hogyan kszlk. Fantasztikusan hangzik, ugye? Klnsen, ha figyelembe vesszk, hogy nagyjbl egy, egy s fl millird darab kszl bellem az Egyeslt llamokban minden vben. Vegyen fel s nzzen meg jl. Mit lt? Nem sok lthat egy kis fa, lakk, a nyomtatott felirat, grafit bls, egy darabka fm, s egy radr.

Megszmllhatatlan eldk ppgy, ahogy n nem tudja nyomon kvetni a csaldfjt tl messzire, gy nekem is lehetetlen megnevezni s megmagyarzni minden eldmet. Szeretnk azonban eleget felidzni kzlk, hogy rzkeltessem nnel htterem gazdagsgt s komplexitst. A csaldfm valjban egy fval kezddik, egy tiszta magv cdrussal, amely szakKaliforniban s Oregonban terem. Most fontolja meg mind a frszeket, teherautkat, kteleket s a megszmllhatatlan egyb kellket, amit a cdrusrnkk kitermelsre s a vasti rakd vgnyhoz szlltsra hasznlnak. Gondoljon az sszes emberre s a szmtalan szakmra, amelyek ezek ellltsban kzremkdtek: az rc bnyszata, az aclgyrts s annak finomtsa frszekk, fejszkk, motorokk; a kender termeszts s annak nehz s ers ktll alaktsnak sszes fzisai; a fakitermel tborok gyaikkal s kantinjaikkal, az sszes tel elksztsvel s megtermelsvel. Lm, emberek elmondatlan ezrei jrultak hozz minden cssze kvhoz, amit a favgk isznak! A rnkket egy zembe szlltjk a kaliforniai San Leonardoba. El tudja kpzelni azokat az egyneket, akik rakoncs kocsikat, sneket, s mozdonyokat ksztenek s akik az ehhez jrul kommunikcis rendszereket ptik s teleptik? Ezek a lgik mind az eldjeim kztt vannak. Gondoljon az zemre San Leonardoban. A cdrusrnkket felvgjk kis, ceruzahosszsg, negyed hvelyknl vkonyabb lcekre. Mestersgesen megszrtjk ket, aztn megfestik ugyanazon okbl, amirt az asszonyok rzst tesznek az arcukra. Az emberek azt szeretik, ha szp vagyok, nem spadt fehr. A lceket viasszal kezelik, majd jra megszrtjk. Mennyi szakrtelem kellett a festk s a szrtkemenck ellltshoz, a h, a vilgts s az villamos ram, az kszjak, motorok, s az zemhez szksges minden ms kellk szolgltatshoz? A gyrudvart seprk az eldjeim kztt? Igen, s kzjk tartoznak azok az emberek is, akik a betont ntttk Pacific Gas & Electric Company vziermvnek gtjhoz, amely az zem szmra a villamos ramot biztostja!

Ne feledkezznk meg azokrl a jelenlv s tvoli eldkrl, akik kzremkdtek hatvan vagon lc szlltsban keresztl az orszgon. A ceruzagyrba rve 4 000 000 dollr gpekben s pletekben, az sszes tkt beoszt s takarkos szleim gyjtttk ssze minden egyes lcre nyolc hornyot vg egy komplex gp, azutn egy msik gp blseket fektet minden msodik lcbe, ragasztt tesz r, s rhelyez egy msik lcet egy grafitbls szendvics, hogy gy mondjam. Ht fivremet s engem mechanikusan faragnak ki ebbl a fargzts szendvicsbl. A blsem maga amit lomnak is hvnak, br egyltaln nem tartalmaz lmot szintn sszetett. A grafitot Ceylonban bnysszk. Gondoljon ezekre a bnyszokra s azokra, akik szmos szerszmukat ksztik s a paprzskok ksztire, amikben a grafitot szlltjk s azokra, akik a zsineget ksztik, amelyek megktik ezeket a zskokat s azokra, akik a hajra rakodjk ket s azokra, akik a hajkat ptik. Mg a vilgttornyok felgyeli az t mentn s a rvkalauzok is segdkeztek a szletsemnl. A grafitot Mississippi-bl szrmaz agyaggal keverik, amelyben ammniumhidroxidot hasznlnak a finomts sorn. Ezutn nedvest szereket adalkolnak, gy mint knezett faggyt llati zsiradkot knsavval kmiai reakciba hozva. Tljutva szmos gpen, a keverk vgl egy vgtelen rdknt jelenik meg mint egy kolbszdarlbl majd mretre vgjk, szrtjk, s nhny rn t 1850 Fahrenheit [2] fokon kigetik. Szilrdsgnak s egyenletessgnek fokozsra, a blseket azutn egy forr keverkkel kezelik, amely Mexikbl szrmaz kandelillaviaszt, paraffin viaszt, s hidrognezett termszetes zsiradkokat tartalmaz. A cdrusfm hat rteg lakkot kap. Ismeri a lakk minden sszetevjt? Ki gondoln, hogy a ricinusmag termeli s a ricinusolaj elllti rszesei ennek? Pedig azok. Lm, mg azok az eljrsok is, amelyek a lakkot olyan szp srgv teszik, tbb ember szakrtelmt ignylik, mint amennyik az ember meg tud szmolni! Figyelje meg a feliratot. Az egy film, amelyet gyantval kevert karbonfestk hkezelsvel alaktottak ki. Hogyan kszlnek a gyantk s, knyrgm, mi az a karbonfestk?

A fmdarabkm szortpnt srgarz. Gondoljon mindazokra az emberekre, akik a cinket s rezet bnysszk s azokra, akik kpesek fnyes srgarz lemezeket kszteni a termszet eme produktumaibl. Azok a fekete gyrk a szortpntomon fekete nikkelbl vannak. Mi az a fekete nikkel s hogyan hasznljk? Annak a teljes trtnett, hogy mirt nincs a szortpntom kzepn fekete nikkel, oldalakba telne megmagyarzni. Aztn ott van az n koronz glrim, amit a szakmban csiszolatlanul dug-knt emlegetnek, az a rsz, amelyet az ember arra hasznl, hogy kitrlje azokat a hibkat, amiket ejtett velem. Egy faktisz-nak nevezett alkotelem az, amely a trlst vgzi. Ez egy gumiszer termk amelyet a Holland Kelet Indikrl szrmaz repceolaj kn-kloriddal val reagltatsa rvn lltanak el. A gumi, a kzhiedelemmel ellenttben, csak sszekt szerepet tlt be. Azutn, emellett, ott van a szmos vulkanizl s ktsgyorst adalk. A habk Olaszorszgbl szrmazik; s a festk ami a dug sznt adja a kadmium-szulfid. Senki nem tudja Kvnja valaki megkrdjelezni azt a korbbi lltsomat, hogy nincs egyetlen ember a fld sznn, aki tudja, hogyan kszlk? Valjban emberek milliinak volt benne a keze a megalkotsomban, akik kzl egyik sem ismer tbbet nhnynl a msikak kzl. Most azt mondhatja, tl messzire megyek amikor a tvoli Brazlibl a kvbogy szretelt vagy mshonnan az lelem megtermelit kapcsolom ssze a ltrehozsommal; ez egy szlssges llspont. Maradni fogok az lltsomnl. Nincs egyetlen ember mindezek kztt a millik kztt, belertve a ceruzagyrt vllalat elnkt is, aki tbbel jrul hozz az ismeretnek egy apr, elhanyagolhat morzsjnl. Az ismeret szempontjbl az egyetlen klnbsg a ceyloni grafitbnysz s az oregoni favg kztt az ismeret tpusban van. Sem a bnysz, sem a favg nem nlklzhet jobban, mint a vegysz az zemben vagy a munks az olajmezn minthogy a paraffin kolaj mellktermke.

Egy meghkkent tny: Sem a munks az olajmezn, sem a vegysz, sem a grafit vagy agyag bnysz sem brmelyik a hajk vagy vonatok vagy teherautk szemlyzetbl sem annak a gpnek a kezelje, amelyik rovtkolst vgzi a fmdarabkmon sem a vllalat elnke nem azrt vgzi az egyedli feladatt, mert szksge van rm. Taln mindegyikknek kevsb van rm szksge, mint az elsosztlyos gyereknek. St, vannak nhnyan ebben a hatalmas sokasgban, akik soha nem lttak ceruzt, nem is tudnk, hogyan kell hasznlni. Az indtkuk ms, mint n. Taln valami ilyesmi: Minden egyes tagja ezeknek a milliknak ltja, hogy gy el tudja cserlni csekly ismerett azokra a javakra s szolgltatsokra, amikre szksge van, vagy amikre vgyik. n vagy kztk vagyok ezeknek a cikkeknek, vagy nem. Nincs Vezet Elme Van egy mg meghkkentbb tny: egy vezet elme hinya, egy olyan valaki, aki elrn vagy ervel irnytan azt a szmtalan tevkenysget, ami engem ltrehoz. Nyoma sem tallhat ilyen szemlynek. Ehelyett a Lthatatlan Kezet talljuk munkban. Ez az a rejtly amirl korbban szltam. Mondva van, hogy csak Isten tud ft alkotni. Mirt rtnk egyet ezzel? Nem azrt, mert felismerjk, hogy mi magunk nem tudunk ltrehozni egyet? St, le tudunk-e rni egy ft? Nem tudunk, legfeljebb felletes fogalmakkal. Mondhatjuk pldul, hogy egy bizonyos molekulris konfigurci faknt testesti meg magt. De milyen elme van az emberek kztt, amelyik akr lejegyezni, nemhogy irnytani tudn az lland vltozsokat a molekulkban amik vgbemennek egy fa letben? Egy ilyen tett teljesen elkpzelhetetlen! n, a Ceruza a csodk sszetett kombincija vagyok: egy fa, cink, rz, grafit, s gy tovbb. De ezekhez a termszetben megmutatkoz csodkhoz egy mg rendkvlibb csoda addott: az alkot emberi energik konfigurcija csekly ismeretek millii, amelyek termszetes s spontn mdon konfigurldnak vlaszknt az emberi szksgletekre s vgyakra minden emberi vezet elme ltezse nlkl! Mivel csak Isten kpes ft alkotni, ragaszkodom hozz, hogy csak Isten tudna megalkotni engem is. Az ember nem tudja jobban irnytani az ismereteknek ezen milliit, mint amennyire molekulkat tud sszelltani, hogy ft alkosson.

A fent lertra gondoltam, amikor azt rtam: Ha tudatba tud kerlni annak a csodlatossgnak, amit n kpviselek, segthet megmenteni azt a szabadsgot, amit az emberisg oly boldogtalanul elveszt. Hiszen, ha valaki tudatban van annak, hogy ezek az ismeretek termszetesen, igen, automatikusan rendezdnek alkot s produktv mintkk, vlaszolva az emberi szksgletre s keresletre azaz a kormnyzati vagy brmely ms knyszert vezet elme ltezse nlkl akkor az a valaki rendelkezni fog a szabadsg egy abszolt nlklzhetetlen sszetevjvel: a szabad emberekbe vetett hittel. A szabadsg nem lehetsges e hit nlkl. Amint a kormny monopliumot szerez egy alkot tevkenysg felett, mint pldul a postai kldemnyek kzbestse, a legtbb egyn azt fogja hinni, hogy a kldemnyek nem kzbesthetk hatkonyan szabadon cselekv emberek ltal. s itt az indok: Minden egyes egyn elismeri, hogy maga nem tudja hogyan kell a kldemnyek szlltsakor felmerl sszes dolgot vgrehajtani. Azt is felismeri, hogy egyetlen msik szemly sem kpes erre. Ezek a feltevsek helyesek. Egyetlen egyn sem rendelkezik inkbb elegend ismerettel az orszg postai kzbestsnek vgrehajtshoz, mind amilyen ismerettel brmely egyn rendelkezik ahhoz, hogy ellltson egy ceruzt. Namrmost, a szabad emberekbe vetett hit nlkl annak tudata nlkl, hogy csekly ismeretek millii termszetesen s csodlatosan alakulnnak s egyttmkdnnek ennek a szksgletnek a kielgtsre az egyn nem tud ellenllni a hibs kvetkeztets levonsnak, hogy a postai kldemnyek csak a kormnyzati vezet elme kzremkdsvel kzbesthetk. A bizonytk bsge Ha n, a Ceruza lennk az egyetlen cikk, amely bizonysgot knlhatna arra, mit rhetnek el a frfiak s nk amikor szabadon prblkozhatnak, azoknak, akiknek egy kis hite van, mr j eslyk lenne. Mindemellett, bsggel vannak bizonytkok; ott vannak krlttnk s mindentt. A postai kldemnyek szlltsa elkpeszten egyszer, ha pldul egy automobil vagy egy szmol gp vagy egy gabona kombjn vagy margp vagy ms dolgok tzezreinek ellltsval hasonltjuk ssze. Szllts? Nos, ezen a terleten, ahol az embereket szabadon engedtk prblkozni, elszlltjk egy esemny mozg kpt brmely szemly otthonba, amikor az trtnik; kevesebb mint ngy ra alatt szlltanak 150 utast Seattle-bl Baltimore-ba;

gzt szlltanak Texasbl a tzhelynkhz vagy klyhnkhoz New Yorkban hihetetlenl alacsony rakon s tmogats nlkl; minden ngy font olajat kevesebbrt szlltanak a Perzsa-blbl keleti tengerpartunkhoz flton a vilg krl mint amennyit a kormny szmol fel egy egyuncis levl kzbestsrt az utca msik oldalra! A lecke, amit tantanom kell, ez: Mentestsenek minden alkot energit a gtlsoktl. Csupn szervezzk a trsadalmat gy, hogy harmniban cselekedjen ezzel a leckvel. Eltvolttatni trsadalom jogi appartusval minden akadlyt a legjobb amit tehet. Engedjk ezeket az alkot ismereteket szabadon folyni. Higgynk benne, hogy a szabad frfiak s nk engedelmeskedni fognak a Lthatatlan Kznek. Ez a hit majd megerstsre kerl. n, a Ceruza, ltszlag egyszer vagyok ugyan, megalkotsom csodjt knlom bizonysgul, hogy ez egy megalapozott hit, ppoly megalapozott, mint a nap, az es, egy cdrusfa, a j fld. [1] Hivatalos nevem Mongol 482. Az n szmos sszetevmet sszelltja, gyrtja s kidolgozza az Eberhard Faber Pencil Company. [2] 1010 C [Fordt] A szveget Rzss Tams fordtotta. Forrs: https://sites.google.com/site/rozsasfamily/en-a-ceruza

Ayn Rand Hagyjanak bennnket bkn!


(1962 augusztusban jelent meg a Los Angeles Times-ban)

Mivel napjaink nagy problmja a "gazdasgi nvekeds", s mert a jelenlegi vezets azt gri, hogy e nvekeds rdekben "stimullni" fogja a gazdasgot, hogy az egyre szlesebb kormnyzati kontroll ltal ltalnos jltet teremtsen, mikzben elklti mg azt is, amit ltre sem hoztak - gy aztn kvncsi lennk, hogy vajon hny ember ismeri a laissez-faire kifejezs eredett. A XVII. szzad sorn Franciaorszg egy abszolt monarchia volt, melynek llamrendjt gy jellemeztk, mint "abszolutizmust, amit a kosz korltoz". Az uralkod teljhatalommal brt mindenki lete, munkja s vagyona felett, s az emberek szmra kizrlag a kormnyzati tisztsgviselk korrupcija nyjtott nmi szabad mozgsteret. XIV. Lajos egy klasszikus zsarnok volt: egy elbizakodott, kzpszer figura grandizus ambcikkal. Uralkodsnak idszakra mgis mint a francia trtnelem egyik ragyog peridusra szoks tekinteni: a kirly hossz s sikeres hbork alakjban "nemzeti clt" adott az orszgnak, s megteremtette Franciaorszgot, mint Eurpa vezet hatalmt s kulturlis kzpontjt. mde tudjuk, a "nemzeti clok" pnzbe kerlnek. XIV. Lajos kormnynak fisklis politikja pedig krnikus vlsghelyzethez vezetett, amit az orszg egyre nvekv adkkal trtn kiszipolyozsnak ugyancsak hagyomnyos mdszervel oldottak meg. XIV. Lajos ftancsadja, Colbert volt az egyik els modern etatista, aki hitt abban, hogy az llami szablyozs kpes nemzeti fellendlst hozni, s hogy a kirtt magasabb adkbl szrmaz bevteleket csak az orszg "gazdasgi nvekedse" kpes elteremteni. gy aztn elhivatottan kereste a mdjt, hogy "az ipar sztnzse ltal ltalnos gazdasgi nvekeds" jhessen ltre. s ez az sztnzs aztn szmtalan llami szablyozsban s aprlkos elrsban meg is valsult, ami megfojtotta az zleti tevkenysget, s aminek siralmas kudarc lett a vge.

Pedig Colbert nem volt ellensge az zletnek. Nem jobban, mint a jelenlegi adminisztrci. Colbert szves rmest hizlalta volna az ldozati brnyt, s egy alkalommal meg is krdezte a gyrtktl, hogy mit tehetne az ipar rdekben, amire egy Legendre nev iparos gy vlaszolt: "Laissez-nous faire!" ("Hagyjanak bennnket

bkn!")
Nos, gy tnik, a XVII. szzadi francia zletembereknek tbb btorsguk volt, mint XX. szzadi amerikai trsaiknak, s mg a kzgazdasgtanhoz is jobban rtettek. Tudtk ugyanis, hogy az zletnek nyjtott kormnyzati "segtsg" ppen oly vgzetes, mint a kormnyzati ldzs, s hogy az egyetlen dolog, amivel a kormny a nemzeti prosperits javra tehet az, ha tvol tartja magt az zlettl. Persze mondhatnnk erre, hogy ami igaz volt a XVII. szzadban, az nem lehet igaz ma, mert ma mr sugrhajts replkkel utazunk, mg rgen lovasszekerekkel utaztak. m ez pp olyan volna, mintha azt mondannk, hogy ma mr nincs szksgnk telre sem, miknt rgen volt, mert ma mr eskabtot s hossznadrgot hordunk rizsporos parkk s merevts szoknyk helyett. s valjban ppen ez a fajta, a konkrthoz tapad felletessg, a lnyegest a lnyegtelentl elvlaszt, s az elveket felismer kpessg hinya az, ami ma vakk teszi az embereket arra a tnyre, hogy napjaink gazdasgi vlsga valjban a legrgibb s legbanlisabb fajta. Koncentrljunk ht a lnyegre! Ha az llami kontroll mr a pre-indusztrilis korban sem volt kpes tbbet elrni, mint bnultsgot, hezst s sszeomlst, akkor vajon mi trtnik, ha valaki egy nagymrtkben iparosodott gazdasgot kontrolll? s a brokratknak vajon mit knnyebb szablyozni, a kzi szvszkek s kzi kohk vagy az aclmvek, replgp zemek s elektronikai vllalatok mkdst? s vajon kik kpesek inkbb knyszer alatt dolgozni, a szakkpzettsget nem ignyl fizikai munkt vgz nyers emberek serege vagy az a megszmllhatatlan teremt zseni, akik nlklzhetetlenek egy ipari civilizci felptshez s fenntartshoz? s ha az llami szablyozs mg az elbbi esetekben is csdt mond, akkor vajon mi adhat remnyt a modern etatistknak, hogy az utbbiakban sikerrel jrhatnak?

Az etatistk episztemolgiai mdszert az egyedi, konkrt, kontextusukbl kiragadott, pillanatnyi krdseknek a soha vget nem r vitja jelenti, ami semmilyen sszefoglal eredmny levonst nem teszi szmukra lehetv, s soha nem nyugszik alapelveken vagy vgs kvetkeztetseken, ami gy intellektulis szthzst idz el hveik kztt. Ennek a verblis kdnek pedig az a clja, hogy elfedje a kitrst a kvetkez kt fundamentlis tny ell: (a) a termels s a prosperits az emberi rtelemnek a termke, illetve (b) a kormnyzati hatalom a knyszerts hatalma fizikai er ltal. Mert amint ez a kt tny elismersre kerl, gy a megfelel konklzinak a levonsa is elkerlhetetlenn vlik: az rtelem nem mkdik erszak hatsra, az emberi elme nem fog funkcionlni, ha fegyvert szegeznek r. s ez az az alapvet krds, amit meg kell fontolni, s amihez kpest minden egyb vizsglds csak rszlet krds. Mert a rszleteket illeten egy orszg gazdasga pp annyira vltozatos lehet, mint ahny kultra s trsadalom ezidig tnylegesen ltezett. mde fggetlenl az egyes trsadalmi formktl, az emberisg egsz trtnelme gyakorlati bizonytkul szolgl arra az alapelvre, hogy az emberi jlt, teljestmny s fejlds mrtke kzvetlen fggvnye s folyomnya a politikai szabadsg mrtknek. Lsd az antik Hellszt, a renesznszt, a XIX. szzadot. Ami pedig sajt korunkat illeti, a Nyugat- s Kelet-Nmetorszg kztti klnbsg olyannyira kesen demonstrlja egy (relatve) szabad gazdasg s egy kontrolllt gazdasg hatkonysgnak a klnbsgt, hogy a dolog tovbbi megvitatsra nincs is igazn szksg. s nincs teoretikus, aki komoly figyelmet rdemelne, amennyiben megkerli ennek a kontrasztnak a tnyt, figyelmen kvl hagyja annak kvetkezmnyeit, okait meghatrozatlanul hagyja, s nem tanulja meg azt a leckt, amit mindez jelent. Vagy tekintsk akr Anglia helyzett, a "szocializmus bks ksrlett", egy olyan orszgnak a pldjt, amelyik ngyilkossgba szavazta magt, amennyiben nem volt sem erszak, sem vronts, sem terror, pusztn a "demokratikusan" hozott llami kontroll fojtogat folyamata. s figyeljk meg Anglia jelenlegi vlsgt, az

"agyelszvst". Azt, ahogy a legjobb s legtehetsgesebb emberek, klnsen a tudsok s mrnkk, elhagyjk Anglit, hogy rohanjanak oda, ahol a szabadsg brmilyen kis maradkt mg megtalljk a vilgban. s ne feledjk, hogy a Berlini falat is azrt emeltk, hogy meglltsa a hasonl "agyelszvst" Kelet-Nmetorszgbl, s ne feledjk azt sem, hogy 45 v totlis gazdasgi kontroll utn Szovjet-Oroszorszg, ami egykor a vilg legjobb termfldjnek egy rszt magnak tudhatta, ma nem kpes lelmiszerrel elltni a lakossgt, s gy kell importlnia a bzt a flig-kapitalista Amerikbl. Olvassuk csak el Werner Keller East Minus West = Zero cm knyvt, hogy szemlletes (s nem cfolt) kpet kapjunk a szovjet gazdasg impotencijrl, s ezutn tljnk szabadsg versus kontroll krdsben. Fggetlenl ugyanis attl, hogy azt milyen clra kvnjk felhasznlni, a gazdagsgot elszr el kell lltani. Amg a dolognak pusztn a gazdasgi oldalt nzzk, nem szmt, hogy mi motivlta Colbertet vagy Johnson elnkt. Tudjuk, mindkett nemzeti prosperitst kvnt elrni. Egy nemzet gazdasgi produktivitsnak alakulsra nzvst ugyanakkor mindegy, hogy a vagyont milyen clbl csapoljk meg adkkal, XIV. Lajos fnyzse vagy az "elnyomottak" javra. Mindegy hogy valakit nemes vagy alantas clbl ktnek gzsba, mindegy hogy a szegnyek vagy a gazdagok javra, hogy egyesek "szksglete" vagy pp "kapzsisga" vgett - ha valakit gzsba ktnek, az nem tud termelni. Nincs klnbsg a gzsba kttt gazdasgok vgs sorst illeten, mindegy mivel kvnjk igazolni a gzsba ktst. mde nzzk mgis prat ezekbl az lltlagos indokokbl: "Fogyaszti kereslet" teremtse? rdemes lenne kiszmolni, vajon hny hziasszony advisszatrtse lenne egyenl Madame de Maintenon s a trsai ltal tmasztott "fogyaszti kereslettel". "Igazsgos" jvedelemeloszts? XIV. Lajos kivltsgosai nem lveztek annyi tisztessgtelen elnyt msokkal szemben, mint manapsg a "protekci arisztokrati", a tnyleges s potencilis Billie Sol Estesek s Bobby Bakerek.

A "nemzeti rdek"? Ha ltezik olyan, hogy "nemzeti rdek", amit az egyn jogainak s rdekeinek a felldozsa rvn rnk el, akkor a maga rszrl XIV. Lajos ez all teljes mrtkben felmentette magt. m ez mgsem volt minden zben "nz": Franciaorszgot nagyhatalomm tette - s tnkre is vgta a gazdasgot. (Ms szval, XIV. Lajos jelents "presztizst" rt el egyb totalitrius zsarnok krben mindezt a jlt, a jv s sajt alattvalinak lete rn). A kulturlis s szellemi fejlds elmozdtsa? Ktsges, hogy egy llamilag tmogatott sznhzi projekt kpes lesz valaha is a zsenik olyan sort killtani, ami hasonlthatna XIV. Lajos udvara, mint mecns ltal tmogatott zsenikhez (Corneille, Racine, Molire stb.). mde soha nem fogja senki felbecslni azoknak az elvetlt zseniknek a szmt, akik tnkrementek abban a rendszerben, mert nem voltak hajlandk megtanulni a talpnyals mvszett, azrt hogy politikai mecnst talljanak a mvszetknek. (Olvassuk el a Cyrano de Bergeracot.) A helyzet az, hogy az indtkok nem vltoztatnak a tnyeken. Egy nemzet termelkenysgnek s prosperitsnak legfbb kvnalma a szabadsg. Az emberek nem tudnak s erklcsileg nem fognak termelni knyszer s kontroll alatt. Nincs ht semmi j vagy titokzatos a mai gazdasgi problmkban. Akrcsak Colbert, Johnson elnk is klnbz gazdasgi csoportokhoz fordul, s a tancsukat lesi, hogy vajon mit tehetne rtk. s ha nem Colberthez hasonlan kvn bevonulni a trtnelembe, gy jl teszi, ha odafigyel a modern Legendre hangjra (mr ha van ilyen), aki ma is ugyanazt a hallhatatlan tancsot adhatn neki egyetlen szban: dekontrolllj!

Mark Skousen Kzgazdasgtan egy oldalban


(The Freeman 1997. januri szmban jelent meg)

1. nrdek: Az ember azon trekvse, hogy javtson a krlmnyein mr a szletssel elkezddik, s nem is r vget mieltt mg srba nem teszik (Adam Smith). Senki nem kltheti olyan krltekinten a pnzt, ahogyan azt az ember a sajt pnzvel teszi. 2. Gazdasgi nvekeds: A gazdasgi nvekeds kulcsa az egyre bvl megtakarts, tkefelhalmozs, oktats s technolgia. 3. Kereskedelem: Amennyiben a felek jl informltak, az nkntes csere hasznra van mind a vevnek, mind az eladnak. Kvetkezskpp az egynek, csoportok s nemzetek kztti kereskedelem kibvlse elnyre van minden abban rsztvevnek. 4. Verseny: Miutn az erforrsok szksek, mikzben a vgyak korltlanok, gy minden ltez trsadalomban kell legyen verseny, amit kormnyrendeletekkel nem lehet eltrlni. 5. Egyttmkds: Mivel senki sem nellt, s mert minden termszeti erforrs talaktsra szorul, hogy hasznlhatv vljk, gy az embereknek legyenek br munksok, fldesurak, tksek vagy vllalkozk egytt kell mkdnik azrt, hogy rtkkel br javakat s szolgltatsokat llthassanak el. 6. Munkamegoszts s komparatv elny: A tehetsgbl, intelligencibl, tudsbl s tulajdonbl szrmaz klnbsgek specializcihoz s komparatv elnykhz vezetnek mind az egyes szemlyek, mind a vllalatok s a klnbz nemzetek esetben. 7. Sztszrt tuds: A piac llapotra vonatkoz informcik olyannyira sokrtek s szertegazk, hogy nem lehetsges egyetlen kzponti autorits ltal sszefogni s kikalkullni.

8. Profit s vesztesg: A profit s a vesztesg azok a piaci mechanizmusok, amelyek megmutatjk, hogy hossz tvon mit kell vagy nem kell termelni. 9. Alternatv kltsg: Lvn, hogy az id s az erforrsok vgesek, az letben mindig vannak kompromisszumok. Ha valamit meg akarsz tenni, akkor valami msrl le kell mondanod, amit esetleg szintn szvesen megtennl. A vlasztott tevkenysg ra pp a tbbi dologrl val lemonds. 10. relmlet: Az rakat a vevk (kereslet) s az eladk (knlat) szubjektv rtktlete hatrozza meg, s nem valamifle objektv termelsi kltsgek. Mennl magasabb valaminek az ra, annl kisebb a mennyisg, amit a vevk hajlandak megvsrolni, illetve annl nagyobb a mennyisg, amit az eladk viszont szeretnnek eladni. 11. Kvetkezmnyek: Mindennek van kvetkezmnye. Mind az egynek, mind a cgek s a kormnyok tettei elre lthat hatssal vannak a gazdasg tbbi szereplire, jllehet az elrelthatsg mrtke fgg a cselekedetek komplexitstl. 12. Bizonytalansg: A jvt illeten mindig van valamekkora bizonytalansg, mert az emberek trtkelik a dolgokat, tanulnak hibikbl, meggondoljk magukat stb., gy aztn nehz megjsolni a jvbeni viselkedsket. 13. Munkagazdasgtan: Magasabb brek hossz tvon csak nagyobb

termelkenysggel rhetk el, vagyis az egy fre es magasabb tkebefektetssel. A krnikus munkanlklisg oka a brek kormnyzati rgztse a piaci egyenslyi szint fltt. 14. Kormnyzati kontroll: Az rkontroll, a brleti djak s a brek nagysgnak szablyozsa bizonyos egynek s csoportok szmra ugyan kedvez lehet, de soha a trsadalom egsznek. Ezek az intzkedsek ui. vgl hinyhoz, feketepiacokhoz, valamint roml minsghez s szolgltatsokhoz vezetnek. Nincs ingyen ebd. 15. Pnz: A nemzeti valuta lertkelsre tett szndkos ksrletek, a

mestersgesen alacsonyan tartott kamatlbak, illetve az olcs pnz politikja elkerlhetetlenl inflcihoz, monetris ciklusokhoz, valamint gazdasgi vlsghoz

vezet. Nem az llamnak, hanem a piacnak kell meghatroznia a pnz- s hitelgyeket. 16. Kzpnzek: Ahhoz, hogy az llami szolgltatsok magas hatkonysgak s jl menedzseltek maradjanak, amennyire csak lehetsges piaci elvek szerint kell eljrni: (1.) A kormny csak olyan zletbe fogjon, amire a magnvllalkozsok nem kpesek; a kormny ne vegyen rszt olyan zletben, amit a magnvllalkozsok jobban csinlnak, (2.) a kormny ne nyjtzkodjon a takarn tl, (3.) kltsg-haszon elemzs: a hatrhaszon mindenkor haladja meg a hatrkltsget, (4.) az elszmoltathatsg elve: azok fizessenek egy szolgltatsrt, akik rszeslnek benne.

Thomas J. DiLorenzo Az "izzasztmhelyek" segtenek a szegnyeken


(Az Organized Crime: The Unvarnished Truth About Government cm ktetbl)

Az egyik legrgibb mtosz a kapitalizmust illeten, hogy azok az zemek, amelyek magasabb breket knlnak a szegnyeknek, hogy elcsbtsk ket az utctl (vagyis attl, hogy koldulsbl, lopsbl, prostitcibl vagy valami mg rosszabbl ljenek) vagy a kimert mezgazdasgi munktl, szval hogy ezek az zemek valamiflekppen elszegnytik s kizskmnyoljk a szegnyeket. E mtosz szerint a szegnyek "izzasztmhelyekben" dolgoznak "hbrrt". Nos, a XIX. szzadban is ppen ezt lltottk a marxizmustl megihletett szocialistk, s ma is ezt lltjk a klnfle neo-marxistk, akiknek a tbbsge persze soha nem vgzett ktkezi munkt, s soha sem tapasztalta meg, hogy milyen megizzadni a melban. A genercik ta tart antikapitalista kereszteshadjratban a szakszervezetek nzse s kapzsisga mindig is nyilvnval volt: a szakszervezetek nem ltezhetnek anlkl, hogy valamiflekppen ne akarjk korltozni a nem szervezett munkssg fell jv versenyt, s ezltal ne dmonizljk az olyan szakszervezetek ltal nem ellenrztt zemeket, mint amilyenek az "izzasztmhelyek" is. Persze az amerikai szakszervezeteket hangynyit sem rdekli a harmadik vilg szegnyeinek a sorsa, kizrlag sajt pnzgyi helyzetk miatt aggdnak. Ha a szakszervezeteken mlna, akkor az amerikai vllaltok ltal a harmadik vilgban mkdtetett "izzasztmhelyekbl" szp sorjban ki lennnek rgva a munksok, minek okn arra knyszerlnnek, hogy koldulsbl, lopsbl, vagy valami mg rosszabbl prbljanak meg meglni. s ezt az "erklcsi nvt" honostotta meg a szakszervezeti propaganda szerte az amerikai egyetemeken, ahol "izzasztmhelyellenes" kampnyokat, eladsokat s tntetseket szerveztek. Az izzasztmhely-elles kampny hamissgt Ben Powell s David Skarbek kzgazdszok 2007-es, a Journal of Labor Researchben megjelent cikke trta fel. A cikk tizenegy harmadik vilgbeli orszg "izzasztmhelyeinek" vizsglati eredmnyt

foglalja ssze. E szerint a tizenegy orszgbl kilencben a klfldi tulajdon "izzasztmhelyekben" magasabbak voltak a brek, mint a helyi tlagbr. Hondurasban pldul, ahol a dolgoz npessgnek csaknem fele l napi 2 amerikai dollrnak megfelel sszegbl, az "izzasztmhelyek" tbb mint hatszoros pnzt fizetnek napi 13,1 amerikai dollrnak megfelel sszeget. Az "izzasztmhelyekben" fizetett brek - Powell s Skarbek cikke alapjn Kambodzsban, Haitiban, Nicaraguban s Hondurasban meghaladta az ottani orszgos tlagbr ktszerest. Szval nem a Hondurashoz hasonl orszgok munksai panaszkodnak, hogy lteznek szakszervezet nlkli zemek, amelyek rgtn 500 szzalkkal magasabb breket knlnak szmukra, mint a helyi tlag. A mhelyek valjban fogyasztknt s termelknt is elnyre vannak az embereknek, mert tbb (s olcsbb) fogyasztsi javakat adnak gy el az egyes orszgokban. Termszetesen, az ilyen tkebefektetsek sszehasonlthatatlanul hasznosabbak, mint a "klfldi seglyek". A seglyek ui. kormnyok kztti transzferek, amelyek megerstik a tmogatott orszgok rezsimjt, akkor is, ha azok egybknt korrupt s elnyom rezsimek. A piaci alapon trtn tkebefektets valjban mindig sokkal kedvezbb, mint a tke politikai alapon trtn jraelosztsa. A harmadik vilgba trtn klfldi befektetseknek az a tovbbi haszna is van, hogy zleti tudst kzvett olyan orszgokba, ahol ilyen korbban nem volt. Nem egyszeren csak technolgia kerl ilyenkor tvtelre, de az zleti gyakorlatrl val ismeret, a kapitalizmus s a gazdagods, a jlt megteremtsnek egsz kultrja, ami nlkl egyetlen nemzet sem kerlhet ki a szegnysgbl. A klfldi tulajdonban lv zemek emellett megteremtik azt, amit a kzgazdszok "agglomercis gazdasgnak" neveznek, vagyis az zem (vagy gyr) krl szmos egyb zlet virgzsnak indul, gy is mint magnak az zemnek a kzvetlen beszlltja, s gy is mint az alkalmazottakat kiszolgl vllalkozs (pl. tterem). Vagyis nem csak kzvetlenl az zemben jn ltre munkahely. Mindezeken tl egy szegny orszgba trtn sikeres befektets egyttal jelzs a tbbi potencilis befektetnek, hogy az orszg kiszmthat krnyezetet jelent a befektetsek szmra, ami gy mg tbb befektetshez, munkahelyhez s mg nagyobb prosperitshoz vezethet. A klfldi befektetk ltali tkebefektetsek a szegny orszgokban nvelik a breket azltal, hogy emelik a termelkenysget, a munka hatrtermkt. Az ilyen

befektetsek megakadlyozsa, elbtortalantsa, ami az izzasztmhely-ellenes mozgalom clja, pedig ennek pp az ellenkezjt ri el, a brek stagnlst vagy cskkenst. A harmadik vilgbeli izzasztmhelyek ltnek egyik legfbb ernye, hogy cskkenti az amerikai szakszervezetek hatalmt. Nhny kivtelt leszmtva ui. a szakszervezetek mindenkor az antikapitalista ideolgia llovasai voltak, illetve a gazdasgi nvekedst megfojt kormnyzati intervencik f tmogati. gy mennl gyengbbek a szakszervezetek, annl jobb az amerikai munksoknak. A legjobb md pedig, amivel egynileg tmogathatjuk a harmadik vilgbeli szegnyeket az, ha mennl tbb, az ottani tks vllalkozsok ltal ellltott termket vsrolunk.

Madsen Pirie Fontos megrtennk a szegnysg okait


(Freedom 101 cm mbl)

A szegnysgnek nincsenek kln okai. A szegnysg maga az alaphelyzet, ami akkor trtnik, ha nem teszel semmit. Ha tallkozni akarsz a szegnysggel, ht egyszeren ne tgy semmit, s akkor garantltan megtapasztalod. A szegnysg okra krdezni olyan, mint a vilgrben lv hideg okra krdezni. A vilgrben azrt van hideg, mert nincs energia. Szegnysg meg azrt van, mert nincs gazdagsg. Az emberisg trtnetnek nagy rszben a szegnysg volt a norml llapot. Az emberek vadsztak a tllsrt, vagy valamilyen egyszer nellt gazdlkodst folytattak, s szegnyek voltak. A vilg bizonyos rszein mig ez a helyzet. Valjban a gazdagsg az, ami a nem szokvnyos; a gazdagsg az, ami vltozst jelent az alapllapothoz kpest. A gazdagsg feltteleire kell teht krdeznnk, hogy aztn mindjra megteremthessk ezeket a feltteleket. Ha a szegnysg okra krdezel, akkor egy rossz krdst teszel fel, ami vgl rossz vlaszokhoz vezet. s a rossz krdsek csapdba ejtik az emberek gondolkodst. Ezrt is hihetik sokan, hogy egyesek gazdagsga okozza msok szegnysgt, mintha legalbbis a gazdagsg valamifle adott nagysg lenne a vilgban, amibl a gazdagok gymond tl nagy rszt markolnak maguknak. Pedig a gazdagsg olyasvalami, amit mi magunk teremtnk, s csak kb. az elmlt 250 v sorn talltunk r annak mdjra, hogy miknt is kell ezt igazn nagyban csinlni. A gazdagsg forrsa a vllalkozs, a termels, a specializci, s legfkpp a csere. Ahelyett teht, hogy a tehetsegeket fosztogatnnk, hogy aztn a vagyonukat sztosztogathassuk, inkbb olyan feltteleket kell teremtennk, melyek ltal a lehet legtbb ember csatlakozhat az rtkteremts folyamathoz. pp gy a szegny orszgok sem lesznek attl gazdagok, hogy mi nekik adjuk sajt gazdagsgunk egy rszt. A szegny orszgok csak gy tudnak kimszni a

szegnysgbl, ahogyan azt tettk mi is. Azaz, termkek s szolgltatsok termelsvek s rtkestsvel, az rtkteremtsi folyamat segtsgvel.

Henry Hazlitt Kltekezssel a mennyorszgba?


(Newsweek 1949.mjus 9-i szmban jelent meg)

me, ht megtudtuk: az elmlt nhny v prosperitst a hatalmas kormnyzati kiadsoknak ksznhetjk. Kivlt a fegyverkezsre klttt pnzeknek s a klfldnek adott seglyeknek. s e kiadsok brmifle megkurttsa, mondjk figyelmeztet hangok, gazdasgi recesszihoz vezetne. St immr azt is megtudtuk, hogy amennyiben a recesszi jelei mutatkoznak, gy a kormnynak tovbbi pnzeket kell elkltenie, hogy ezltal letben tartsa a fellendlst. Ez a nzet persze teljessggel tves. Kiegyenslyozott kzponti kltsgvets mellett a kormnyzati kltekezs kiterjesztse egyltaln nem serkenti az zleti letet, lvn, hogy minden egyes elklttt dollrt a kormnynak elzleg el kellett vonnia az adfizetktl. gy aztn a kormny rszrl egy masszv kltekezsi program legfeljebb eltrteni tudja a pnzek folyst az egyik irnybl egy msikba. Ami pedig a seglyeket illeti, amennyivel tbb pnzt adunk az eurpaiaknak, hogy azok amerikai rukat vegyenek, pp annyival marad kevesebb pnz nlunk, hogy mi magunk amerikai rukat vegynk. s mennl tbbet kltnk hadszatra, pp annyival jut kevesebb TV kszlkre, htgpre, vagy lelmiszerre. Mg a ncik is tudtk, vlasztaniuk kell tank s vaj kztt. Kiegyenslyozott kltsgvets mellett egy tetemes mret kormnyzati kiadsi program nem hogy a gazdasgot nem stimullja, hanem ppensggel nagyban visszavesz a jltbl. Egy 15,3 millird dollr nagysg fegyverkezsi program, fggetlenl attl, hogy az hadszatilag egybknt mennyire indokolt, ppen ekkora sszeggel rvidti meg az j lakhzak ptshez, vagy ms egyb, a polgri javak termelshez szksges eszkzk fejlesztshez vagy gyaraptshoz rendelkezsre ll gazdasgi forrsokat. s pp gy elmondhatjuk, fggetlenl annak indokoltsgtl, az Eurpnak nyjtand jabb 5 millird dollros amerikai segly nyilvnvalan arra knyszert bennnket, hogy ugyanekkora sszeggel fogjuk vissza sajt fogyasztsunkat vagy tkefelhalmozsunkat. Lvn, hogy ugyanazt a tortt nem lehet megenni meg el is ajndkozni.

gy aztn az "irnytott gazdasg" pallrozottabb hvei mr flfogtk, hogy a kormnyzati kiadsok pusztn hatalmas mretknl fogva nmagukban mg nem kpesek prosperitst teremteni. Ezrt a hangslyt inkbb arra a vsrlerre helyezik, amelyet maguk a kormnyzati kiadsok adnak hozz gymond a gazdasghoz, s amely tbblet vsrler lnyegben a kormnyzati kiadsoknak az adbevtelek fltti rszvel egyenl. Avagy nmikpp przaian fogalmazva, e szofisztiklt nzet szerint a prosperits alapja a kltsgvetsi deficit. Vagyis nem a kormnyzati kiadsok ltalban, hanem csak a deficit "adja a tbblet vsrlert". m ha az "irnytott gazdasg" doktrnjnak lnyegt erre az egyszer s nylt alakjra hozzuk, vagyis hogy csak a deficit szmt, akkor lthatv vlik e tannak egy olyan kvetkezmnye, amit az "irnytott gazdasg" hvei vlhetleg mg nem teljesen fogtak fel. Hogy mire gondolok? Hivatalos becslsek szerint az 1950-es kltsgvetsi vre 41 millird dollr a vrt kltsgvetsi bevtel. Tegyk fel, hogy a jelenlegi gazdasgi fellendls tretlen folytatshoz egy 5 millird dollr nagysg kltsgvetsi deficitet vettek tervbe. Ez ugye 46 millird dollr nagysg kltsgvetsi kiadst jelent (amit a Truman ltal beterjesztett kltsgvetsi tervezet egybknt knnyedn hoz is). Ha azonban valban igaz, hogy csak a deficit nagysga szmt, akkor az dvzt 5 millird dollrnyi kltsgvetsi hiny gy is elrhet lenne, ha a kiadsi oldal volna 41 millird dollr, s egy adcskkentssel a bevteli oldal mindssze 36 millird dollr lenne. Vagy ppensggel a kiadsok adnnak 36 millird dollrt, a bevtelek meg csak 31 millirdot. Az mg nagyobb adcskkents. Valjban brmekkort vgjunk is a kiadsi oldalon, a vgyott "tbblet vsrler" mindig produklhat, feltve, hogy az adbevteleket mg jobban visszavgjuk. Radsul adkat cskkenteni vagy pp jra felemelni mindig sokkal gyorsabban s knnyebben megy, mint a kltsgvetsi kiadsokat visszafogni vagy jra emelni. A nvekv kltsgvetsi kiadsok ui. hajlamosak llandsulni, amennyiben a flmerl rdeksrelmek miatt utlag igen nehz azokbl visszavenni. Emellett a nvekv kiadsokhoz szksges nagyobb adbevtel mg a termelsre is ellensztnzen hat. Rviden, ha kltsgvetsi deficittel szeretnnk lnkteni a gazdasgot, azaz prolonglni a boomot, akkor az egy adcskkentssel sokkal rugalmasabban, hatkonyabban s veszlytelenebbl kivitelezhet, mint a kltsgvetsi kiadsok nvelsvel. De mindezzel persze csak az "irnytott gazdasg" doktrnjnak teljes csdjt kvnom hangslyozni. Nvekv adkbl fedezett nvekv llami kiadsokkal

egyltaln nem lehet gazdasgot lnkteni. Kizrlag egy pnz- s hitelteremtssel finanszrozott deficit kpes a gazdasgot stimullni. De az csak egy tmeneti inflcis fellendls lehet legfeljebb, ami ugyan kpes elnyjtani a gazdasgi boomot, de csakis egy ksbb elkerlhetetlenn vl slyos recesszi rn.

Murray Rothbard Gazdasgi sztnzk s jlti juttatsok


(The Free Market 1994. oktberi szmban jelent meg)

Az emberek tbbsge nem rt egyet a kzgazdszokkal abban, hogy a pnzgyi sztnzk jelents hatssal lennnek az gymond nem gazdasgi viselkedsre. Amikor a brazil fagy elpuszttja a kvtermst, vagy amikor a new yorki metrjegy ra megemelkedik, az emberek gy vlik, mindez nem fog igazn hatni a keresletre, mert az emberek "ragaszkodnak a kvjukhoz" meg aztn "csak el kell jutni a munkba reggelente". Az, amit az emberek tbbsge ilyenkor nem ismer fel (s amire a kzgazdszok klnsen alkalmasak rmutatni), hogy az egyes fogyasztk klnbzkppen viselkednek. Ktsg kvl mindig van olyan "kemny mag", amelyik alig-alig fogja vissza a fogyasztst, ha az ltala keresett termk vagy szolgltats ellltsi kltsge megn. De a tbbi vsrl igenis visszavesz a kvfogyasztsbl, vagy pp ttr a tera, kakara. s a metrt sem kizrlag a munkba jrk hasznljk, hanem olyan utasok is, akik bizony ms kzlekedst vlasztanak, ha a metrjegy ra megemelkedik. A metrjegyek ra ma huszontszr nagyobb, mint a II. vilghbor idejn volt, minek kvetkeztben csak fele annyian veszik a metrt ignybe, mint anno. Az emberek el vannak hlve, amikor a kzgazdszok azt lltjk, hogy a pnzgyi sztntk mg az olyan ltszlag teljessggel nem gazdasgi tevkenysgre is hatssal vannak, mint a gyermekvllals. Meg is kapjk a kzgazdszok, hogy lelketlen, minden embersget nlklz hideg pnztrgpek. Mrmint hogy egyltaln fel mernek vetni ilyesfajta sszefggseket. s br bizonyosan vannak olyanok, akik szmra a gyerekvllals valban nem a pnzgyi sztnzkn mlik, vagy csak elenysz mrtkben, n azrt hajland lennk fogadni, hogy ha a kormny pl. minden egyes megszletett gyermek utn 100 000 dollrt adomnyozna, akkor szmotteven tbb gyermek szletne.

A baloldaliakat szintn megdbbenti, hogy a kzgazdszok, vagy brki ms, komolyan kpesek azt gondolni, hogy a jlti juttatsok sznvonala s a gyermekek utn jr szocilis juttatsokbl l nk s gyermekek szma kztt szoros kapcsolat van. A gyerekvllals, lltjk, kizrlag "szerelem" dolga (mr ha ez itt a helyes kifejezs), s nem holmi kznsges pnzgyi megfontols. Mindazonltal, ha a jlti juttatsok sszege sokkal magasabb, mint az a pnz, amit egy egyedlll tindzser lny a piacon megkereshet, ugyan ki tudna ellenllni annak a lvnak, ami a kzsbl csurran, s amirt nem kell egy percig sem dolgozni? A konzervatv Change-NY nev szervezet nemrgiben kzreadott egy tanulmnyt azokrl a jlti juttatsokrl, amire egy new yorki lakos jogosult lehet. E tanulmny szerint a jlti juttatsok "tipikus" kedvezmnyezettjei a ktgyermekes egyedlll nk. Egy ilyen tipikus jlti "kliens" ves szinten 32 000 dollr nagysg (azaz risi sszeg) tmogatst kap - vrosi, llami s szvetsgi juttatsok formjban -, amely sszeg megkzeltleg 3 000 dollr kszpnzbl, 14 000 dollr egszsgbiztostsi juttatsbl, 10 000 dollr lakhatsi tmogatsbl s 5 000 dollr tkezsi tmogatsbl ll ssze. Mivel ezek a juttatsok nem adktelesek, gy ez a summa valjban egy 45 000 dollr ves brutt keresetnek felel meg. s ez a hihetetlenl magas szocilis tmogats mg "rendkvl konzervatv", lltja a Change-NY, amennyiben nem tartalmaz olyan egyb juttatsokat, mint vodai tmogats, szakmai kpzsek (gyakran olyan roppant gyakorlatias dolgokat rtve ez alatt, mint a "kommunikcis kszsgek" fejlesztse), gyermekgondozsi tmogats, kiegszt lelmezsi programok anyknak, csecsemknek, kisgyermekeknek stb. s valban, ezekkel a ttelekkel egytt az ves juttatsok rtke kzel 50 000 dollr lenne, feltve, hogy az anyuka nem csal, s nem ignyel tbb tmogatst, mint amire tnylegesen jogosult, mert bizony gyakran ez a helyzet. s ez az sszeg nem csak azt a pnzt haladja meg, amit egy egyedlll fiatal anya a piacon megkereshet, de lnyegesen magasabb annl is, mint amit egy kezd kzalkalmazott keres New York vrosban. A New York Post (aug. 2.) kzlse alapjn a kezd kzalkalmazotti ves fizetsek tlagosan: hivatali segd 18 000 dollr, csatorna munks 23 000 dollr, tanr 27 000 dollr, rendr hivatalnok s tzolt 27 000 dollr, szed 18 000 dollr. s mindezek az llsok olyan kpessgeket ignyelnek, amellyel a tipikus "jlti kliens" nem rendelkezik. Termszetesen ezek a fizetsek adktelesek is.

Meglep, hogy ilyen klnbsgek mellett New Yorkban 1,3 milli anya s gyermek l llami tmogatsbl, s hogy a seglyfggsg a lnyok egyik genercijrl a msikra rkldik? Vagy ahogy a Change-NY fogalmaz: "mirt is fogadna el valaki egy heti negyven rs llst, ha otthon is maradhat, gy hogy ezzel sszejn neki" egy vi 45 000 dollros keresetnek megfelel ellts? A kzgazdszok pontosan tudjk, hogy mennl inkbb tmogatva van egy termk, szolgltats vagy szocilis llapot, annl tbbre szmthatunk belle. Pontosan annyi ember fog tmogatsbl lni, amennyit hajlandak vagyunk megfizetni. s ha egyedlll tbbgyermekes anynak lenni a leggyorsabb mdja annak, hogy az ember pusztn jlti tmogatsokbl is meg tudjon lni, akkor a tbbgyermekes egyedlll anyk szma nvekedni fog. Ez termszetesen nem azt jelenti, hogy minden n a seglybl ls ksrtsbe esne, de azt viszont igenis jelenti, hogy mennl intenzvebb a seglyezs, s mennl nagyobb a juttatsok sszege a munkajvedelmekhez kpest, gy szmthatunk r, hogy annl tbb n s hzassgon kvl szletett gyermek marad seglyen. Radsul mennl hosszabb ideig mkdik egy ilyen rendszer, annl jobban kikezdi a kzssgben a munkamorlt s a seglyen lssel szembeni vonakods, ami egybknt mindig is jellemezte az Egyeslt llamok polgrait. s ha egyszer megvltozik az emberek munkamorlja, akkor a jlti rendszer egy egyre nvekv hgolyv vltozik t. Ahogy a Change-NY cspsen rmutat, az adfizetknek hossz tvon valjban olcsbb volna a Harvardra kldeni a "jlti klienseket", mint fenntartani ezt a tmogatsi rendszert. s ht tekintettel az oktatsban ltalnosan tapasztalhat roml sznvonalra, valamint az egyetem "politikai korrektsgre", a Harvard bizonyra szvesen fel is venn ket.

Madsen Pirie Az alapvet javak rt a kormnynak kellene szablyoznia, hogy a szegnyek mindenkor hozzjuthassanak
(Freedom 101 cm mbl)

Vannak dolgok, amik elmletben ugyan jl hangzanak, de a gyakorlatban katasztroflisak. Ilyen dolog a hatsgi rplafon is. Az rak ui. jelzsek, amelyek a kereslet s a knlat alakulsrl tudstanak, ppen gy, miknt a hmr a hmrskletrl. s ahogy nem lehet a hmr megbtyklsvel szablyozni a hmrskletet, pp gy nem lehet az rak rgztsvel sem szablyozni a keresletet s a knlatot. Ha valaminek az ra emelkedni kezd, akkor ez azt zeni az embereknek, hogy fogyasszanak kevesebbet az adott rubl. Vagy keressenek ms fogyasztsi alternatvt. Ugyanez az remelkeds msoknak azt zeni, hogy termeljenek tbbet az adott rubl, hiszen azt j haszonnal lehet eladni. Vgl az alacsonyabb fogyaszts s a nagyobb kibocsts e kombincija megsznteti az adott ru szkssgt. m ez csak akkor mkdhet gy, ha az rak valban a szkssg jelzszmai. Ha ui. a szegnyeket megvdend az rakat rendeletileg rgztik, akkor semmi sem fogja az embereket arra sztnzni, hogy visszafogjk a fogyasztsukat, vagy hogy j lehetsgeket keressenek, ami ltal a megdrgult rut valami mssal helyettesthetik. pp gy nem lesznek a termelk sem arra sztnzve, hogy nveljk a termelst, s ezltal a knlt mennyisget. Ha pl. kenyrhiny miatt a kenyr ra nvekszik, s ezrt az rat rendeletileg rgztik, akkor semmi sem fogja arra sztnzni az embereket, hogy a kenyrfogyaszts valamilyen ms alternatvjt keressk. Mondjuk nagyobb arnyban fogyasszanak ms pkrukat, vagy pp burgonyt. pp gy nem lesznek a gazdk sem arra sztnzve, hogy tbb bzt vigyenek piacra, vagy a klfldi gabonakereskedk sem arra, hogy a nagyobb bevtel remnyben gabonval lssk el a piacot. Semmi sem jelzi a gazdknak, hogy a nagyobb haszon remnyben a kvetkez vben rdemes tbb bzt vetnik.

Az rak hatsgi rgztsvel leginkbb azt lehet csak elrni, hogy a szban forg ruk knlata szpen felszvdik, mert a rgztett rak mellett senki nem lt majd zletet ezen ruk termelsben vagy kereskedelmben. s akkor jn jra az llam, hogy a szks jszg valamilyen "igazsgos" kiutalst vezesse be, illetve hogy felszmolja a kzben kialakult feketepiacokat. Lttunk mr ilyesmit a kenyr, az zemanyag, vagy pp a brlaksok esetben. Az eredmny vgl mindig egyrtelm: az rak rgztsvel csak a knlat kifulladst lehet elrni, ami mg nagyobb hinyhoz vezet.

Ludwig von Mises [Az rstudk bigottsga]


(Szemelvny a The Anti-Capitalistic Mentality cm knyvbl)

A napjaink eszmei ramlatait felsznesen tanulmnyoz megfigyel figyelmt knnyedn elkerlheti a kzvlemny meghatroz alaktinak vakbuzgsga, valamint azok a mesterkedsek is, amelyek elnyomjk a msknt gondolkodk hangjait. gy tnik, hogy mr a fontosnak tartott gyekkel kapcsolatban sincs egyetrts. Kommunistk, szocialistk, intervencionistk, valamint klnfle szektk s e prtok iskoli olyan lendlettel kzdenek egymssal, hogy a figyelem eltereldik arrl: az alapvet dogmk tekintetben teljes egyetrts van kzttk. Msrszt, lnyegben trvnyen kvl helyeztk azt a kevs gondolkodt, akik meg merik krdjelezni e dogmkat, gy az eszmik nem jutnak el az olvaskznsghez. A hatalmas progresszv propagandagpezet s a kikpzs sikeresnek bizonyul sajt tabuik betartatst illeten. Az gynevezett unortodox iskolk intolerns ortodoxija dominlja a sznteret. Ez az unortodox dogmatizmus valjban klnbz, egymssal

sszeegyeztethetetlen tanok zavaros s nellentmondsos keverke. Ez az eklekticizmus legrosszabb arca, tveszmkbl klcsnztt feltevsek flresiklott gyjtemnye. A dogmatika szmos tredket pt be a szocialista, az utpista, a tudomnyos marxista, a nmet trtneti iskolhoz tartoz, az amerikai institucionalista, a francia szindikalista, valamint a fabinus szerzk gondolatai kzl. Megismtli Godwin, Ruskin, Bismarck, Sorel, Veblen s seregnyi kevss ismert frfi tvedseit. E hitvalls alapvet dogmja kijelenti, hogy a szegnysg a rossz trsadalmi intzmnyek kvetkezmnye. Eszerint az eredend bn, amely az emberisget megfosztotta az denkert boldogsgtl, a magntulajdon s a vllalkozs intzmnynek ltrehozsa volt. A kapitalizmus kizrlag a kkemny kizskmnyolk nz rdekeit szolglja, mikzben az igaz emberek tmegeit arra tli, hogy az elszegnyeds s a lealacsonyods irnyba haladjanak. A npek prosperitshoz a kapzsi kizskmnyolk megzabolzsra van szksg, amelyet

az llamnak nevezett istensg hajt vgre. A profitot, mint indtkot a szolglattal kell helyettesteni. Szerencsre, mondjk, a pokoli gazdasgi royalistk intriki s brutalitsa sem tudja elfojtani a reformmozgalmat. A kzponti tervezs kornak eljvetele elkerlhetetlen, ekkor mindenkinek bsgben lesz rsze. A fenti nagy talakuls felgyorstsn fradozk progresszvnek nevezik magukat, mivel gy tesznek: annak megvalstsn dolgoznak, amely egyszerre kvnatos s egybevg a trtneti fejlds krlelhetetlen trvnyeivel is. Ezek reakcisknt becsmrlik azokat, akik elktelezettek a hibaval erfeszts mellett, hogy meglltsk az ltaluk ltal haladsnak nevezett jelensget. * Dogmik szempontjbl a progresszvek bizonyos szakpolitikai intzkedseket tmogatnak, mintha azokkal azonnal enyhteni lehetne a tmegek szenvedsn. Ajnlsuk szerint pldul hitelexpanzira s a pnzmennyisg nvelsre, a minimlbrek rvnyestsre van szksg; amelyet a kormnyzati s szakszervezeti nyoms, erszak, a nyersanyagrak s jradkok ellenrzse, valamint ms intervencionista intzkedsek is kiknyszerthetnek. A kzgazdszok ugyanakkor bebizonytottk, hogy az effle csodaszerek nem kpesek olyan eredmnyeket felmutatni, amelyek azok szszli szeretnnek elrni. Az intzkedseket ajnlk s az azok vgrehajtshoz folyamodk szempontjbl a kimenetek mg kevsb kielgtek, mint a megvltoztatni kvn korbbi llapotok. A hitelexpanzi gazdasgi vlsgot s depresszis peridusokat hordoz magban. Az inflci hatsra minden erforrs s szolgltats ra megugrik. A korltok nlkli piac ltal meghatrozott brszint feletti minimlbr bevezetsre irnyul ksrletek tartsan, vrl vre tmeges munkanlklisget eredmnyeznek. A szablyozott rak hatsra visszaeshet az rintett erforrsok knlata. A kzgazdszok megcfolhatatlanul bizonytottk e tteleket. Nincs olyan progresszv lkzgazdsz, aki valaha is megprblta volna megcfolni ket. A progresszvek alapvet vdja a kapitalizmus ellen az, hogy a vlsgok s a tmeges munkanlklisg annak inherens tulajdonsgai kz tartozik. A progresszv ideolginak annak bizonytsa ad kegyelemdfst, hogy ezek valjban a kapitalizmus szablyozsra s az egyszer emberek letkrlmnyeinek javtsra irnyul ksrletek kvetkezmnyei. Mivel a progresszvek nincsenek abban a helyzetben, hogy kifogsokat vessenek fel a kzgazdszok tantsaival szemben,

ezrt megprbljk elrejteni azokat a np, illetve fknt az rtelmisg s az egyetemistk ell. Minden effajta eretneksg emltse szigoran tilos. Azok szerzit becsmrl szavakkal illetik, hogy a hallgatkat eltrtsk bolondsgaik olvasstl. A dogmatikus progresszvek nzpontja szerint az emberek kt csoportja hatrozhat meg, akik a nemzeti jvedelembl sajt maguk szmra kihastott mennyisgrl vitznak. A vagyonos osztly, a vllalkozk s a kapitalistk akikre gyakran menedzsmentknt hivatkoznak a munksok, vagyis a brbl s fizetsbl lk szmra nem hajlandak tbbet adni nmi cseklysgnl, a puszta nfenntartshoz szksges mennyisgnl. Knnyen rthet, hogy a kapzsi menedzsment ltal bosszantott munkssg hajlik arra, hogy a kommunistkra hallgasson, akik a vezetst teljes mrtkben kisajttank. A munksosztly tbbsge ugyanakkor tlsgosan mrskelt ahhoz, hogy ne merljn a tlzott radikalizmusba. k elutastjk a kommunizmust s kszek megelgedni kevesebbel, mint a nem megrdemelt jvedelmek teljes elkobzsval. Cljuk egy kzputas megolds: a tervezs, a jlti llam, a szocializmus megvalstsa. Ebben a vitban az lltlagosan egyik csoportba sem tartoz rtelmisgtl azt vrjk el, hogy dntshozknt viselkedjen. A professzoroknak, a tudomny kpviselinek, illetve az rknak, az irodalom kpviselinek kerlnie kell mindkt csoport szlssgeit. Azokat is, akik a kapitalizmust ajnljk; valamint azokat is, akik a kommunizmust tmogatjk. A mrskeltek oldaln kell megjelennik; ki kell llniuk a tervezs, a jlti llam, a szocializmus mellett; s tmogatniuk kell azon intzkedseket, amelyek megfkezik a menedzsment kapzsisgt, s megelzik, hogy az visszaljen gazdasgi erejvel. * Nincs szksg arra, hogy jra belekezdjnk az sszes tveds s ellentmonds elemzsbe, amelyek ezt a gondolatvilgot jellemzik. Elg, ha kiemelnk hrom alapvet tvedst. Elszr is: korunk nagy ideolgiai konfliktusa nem a nemzeti jvedelem elosztsa krli harcrl szl. Nem kt olyan trsadalmi osztly kztti vitrl van sz, amelyben arra trekednek, hogy a lehet legnagyobb szeletet szerezzenek meg a teljes eloszthat jvedelembl. A trspont a trsadalom szmra legmegfelelbb gazdasgi szervezds kivlasztsa krl hzdik. A krds az, hogy a kt rendszer kzl melyik, a kapitalizmus vagy a szocializmus biztostja az emberi erfesztsek

nagyobb termelkenysgt az emberek letsznvonalnak javtsa rdekben. Krds az is, hogy felfoghat-e a szocializmus a kapitalizmus helyettestjeknt, illetve vgrehajthat-e brmifle racionlis termelsi tevkenysg, pldul gazdasgi szmtsra alapozott tevkenysg a szocializmus krlmnyei kztt. A szocialistk vakbuzgsga s dogmatizmusa abban a tnyben nyilvnul meg, hogy makacsul megtagadjk e problmk vizsglatt. Szmukra eldnttt kvetkeztetsnek szmt az, hogy a kapitalizmus minden gonoszsg legrosszabbika, mg a szocializmus megtestest mindent, ami j. Minden, a szocialista kzssg gazdasgi problminak vizsglatra irnyul trekvst felsgsrtsknt kezelnek. Mivel a nyugati orszgokban uralkod felttelek mg nem teszik lehetv az effle elkvetk orosz mdra trtn felszmolst, ezrt srtegetik s becsmrelik ket, illetve gyanba hozzk szndkaikat s bojkottljk ket.* Msodszor: szocializmus s kommunizmus kztt kzgazdasgi rtelemben nincs klnbsg. Mindkt terminus, szocializmus s kommunizmus is, a trsadalom egyazon gazdasgi szervezdsi mdjt jelzi, teht a termels teljes llami ellenrzst, szemben a termels magnjelleg ellenrzsvel, teht a kapitalizmussal. A kt fogalom, a szocializmus s a kapitalizmus tulajdonkppen szinonimk. Valamennyi marxi szocialista egyazon dokumentumot, a Kommunista Kiltvnyt tekinti hitvallsa megingathatatlan alapjnak. Msrszt: a kommunista orosz birodalom hivatalos neve a Szovjet Szocialista Kztrsasgok Unija.** A jelenkori kommunista s szocialista prtok kztt tapasztalhat ellentt nem politikjuk vgs cljbl fakad. Az ellentt leginkbb az orosz dikttorok minl tbb orszg (elssorban az Egyeslt llamok) leigzsra irnyul trekvsre reflektl. Ezen tlmenen a szban forg ellentt magban foglalja azt a krdst is, hogy az llami ellenrzst alkotmnyos mdszerekkel vagy a hatalomban lv kormny erszakos megdntsvel kell-e elrni. A tervezs s a jlti llam terminusok sem a kzgazdszok, sem a politikusok s llamfrfiak, sem brki ms szhasznlatban nem jelentenek mst, mint a szocializmus s a kommunizmus vgs cljait. A tervezs arra utal, hogy az egyni, llampolgri terveket kormnyzati tervekkel kell helyettesteni. A vllalkozkat s tkseket teht meg kellene fosztani attl a jogtl, hogy tkjket sajt terveik szerint hasznljk fel; s ktelezni kellene ket arra, hogy felttelek nlkl megfeleljenek

egy kzponti tervez testlet vagy hivatal utastsainak. Ennek megfelelen a tksek s a vllalkozk irnytsi jogai a kormnyzat kezbe kerlnek t. Emiatt komoly baklvs a szocializmust, a tervezst, vagy a jlti llamot a trsadalmi gazdasgi szervezds problminak olyan megoldsaknt lttatni, amely eltr a kommunizmustl, s amelyet kevsb abszolt vagy kevsb radiklis megoldsknt kell megbecslnnk. Br lthatan sokan gy hiszik, szocializmus s tervezs nem ellenszerei a kommunizmusnak. A szocialista jval mrskeltebb, mint a kommunista, hiszen nem adja sajt hazjnak titkos dokumentumait orosz gynkk kezbe, s nem tr antikommunista polgrok meggyilkolsra sem. Ez termszetesen nagyon fontos klnbsg. A klnbsg ugyanakkor nem utal a politikai cselekvs vgs cljra. Harmadszor: a kapitalizmus s a szocializmus a trsadalmi szervezds kt, egymstl elklnthet mintja. A termelsi eszkzk magn- s llami ellenrzse nem csupn egymssal ellenttes, hanem egymsnak ellentmond fogalmak. A kevert gazdasg, a kapitalizmus s a szocializmus kztt flton elhelyezked rendszer nem ltezik. A tvesen flton elhelyezked megoldsnak hitt rendszer hvei valjban nem kompromisszumot javasolnak szocializmus s kapitalizmus kztt, hanem egy harmadik mintt, amely sajtos jellemzkkel rendelkezik, s amelyet sajt rdemei alapjn kell megtlni. Ezen harmadik, a kzgazdszok ltal intervencionizmusnak nevezett rendszer bajnokainak lltsval szemben nem kombinlja kapitalizmus s szocializmus jellemzit. Az mindketttl teljes egszben eltr. Sem a kzgazdszok, sem az intervencionizmus szszlinak nzpontjbl nem szlssgesek s hajthatatlanok azon kzgazdszok, akik kijelentik: az intervencionizmus nem ri el a tmogati ltal elrni kvnt clokat, csak ront a dolgok llsn. k csupn lerjk a beavatkozsok elkerlhetetlen kvetkezmnyeit. Amikor Marx s Engels meghatrozott intervencionista intzkedsek mellett rvelt a Kommunista Kiltvnyban, nem a szocializmus s a kapitalizmus kzti kompromisszumot javasoltk. k ezen intzkedseket amelyek egybknt megegyeznek a New Deal s Fair Deal politikk alapjaival a teljes kommunizmus megvalstsa fel vezet t els lpseinek tekintettk. Ezen intzkedseket k maguk is kzgazdasgilag elgtelenknt s tarthatatlanknt rtk le, s csak azrt

tartottk mgis kvnatosnak azokat, mivel a mozgalom folyamn tlhajtanak nmagukon, s mint az egsz termelsi md talaktsnak eszkzei elkerlhetetlenek. gy a progresszvek trsadalmi s gazdasgi filozfija tulajdonkppen a szocializmus s a kommunizmus vdbeszde. *Az utols kt mondat nem vonatkozik hrom vagy ngy olyan szocialista szerzre, akik valjban nagyon ksn s egyltaln nem kielgt mdon belekezdtek a szocializmus kzgazdasgi problminak vizsglatba. A mondatok ugyanakkor sz szerint igazak az eszme kialakulstl kezdve napjainkig alkot sszes tbbi szocialista szerzre. ** Sztlin ksrletezett azzal, hogy hamis klnbsgttelt tegyen kommunizmus s szocializmus kztt. Lsd: Mises, Planned Chaos, Irvington-on-Hudson, 1947, pp. 4446 (reprinted in the new edition of Socialism, Yale University Press, 1951, pp. 552553.) A szveget zulik adta kzre. Forrs: http://mandiner.blog.hu/2012/08/25/az_irastudok_bigottsaga_ludwig_von_mises