P. 1
OLANDA

OLANDA

|Views: 211|Likes:
Published by Mihai Alexx

More info:

Published by: Mihai Alexx on Dec 19, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/02/2015

pdf

text

original

Asist. Drd.

Şorcaru Iulian STUDENT Petrea Andreea

CUPRINS
1

.......... Turismul………………………….................14 Analiza swot............................................................................2 1........6 regimul politic........................Capitolul I : Repere geografice generale......................3 poziţia geografică a statului...1 2.................................................................1 4.....6 2.............................16 Bibliografie..........................1 3.......................................................................3 1.......................................................................................1 1.3 2........................................2 2...........4 relieful..........................5 ansamblul regional......................2 resursele naturale…………………………………………….............................................. Agricultura ..13 4............................................................2 industria şi agricultura..............................................................17 Capitolul I : Repere geografice generale 2 ........................................................10 3................8 valoarea IDU...............................6 nivelul Pib-ului...............4 suprafaţa.....................9 Capitolul III : Analiza resurselor…………………………………………...................................................................13 turismul................10 resursele umane………………………………………………10 Capitolul IV : Industria .................................................5 Capitolul II : Încadrarea în tipologia statală.....................

2.883 kmp. 0. uscat 33.Numele oficial: Olanda. Suprafata: totala 41. Asezare geografica: situat în nord-vestul Europei in vecinatatea Marii Nordului. 2.9% marocani. densitate de 14.0% surimanezi.0% altii. Belgiei si Germaniei. majoritatea populatiei din Olanda este de etnie olandeza. este limba cooficiala. vorbita de majoritatea populatiei. dintre care 80.) Limba oficiala: limba oficiala este Olandeza.000 locuitori.526 kmp. Resedinta guvernamentala: Haga(694000 loc. Este limba oficiala a institutiilor UE.1266 si Slovenia . 5045’E. Est-Germania.494). a doua limba pentru aproape 4% din locuitori. Densitatea populatiei: 462 loc/kmp (locul III in Europa.8% antilieni si arubani și 6.9% olandezi. 2. sud molucani) 2. Populatia: cu un total de 15.2% turci. apa 7. stat membru fondator al Beneluxului si al Uniunii Europene. protestanta reformata (20%). Religia: Romano-catolica (36%). Latitudine/longitudine: 52030’N.4% germani. Moneda natională: Euro.4% indonezieni(indo-olandezi. Capitala: Amsterdam. Frizona. Nord si Nord-Vest -Marea Nordului. dupa Malta . oficial Tările de Jos este o monarhie constitutionala.4 ori mai mare decat media europeana. neoreformata (8%). Prefix telefonic: 00 31 3 .878. 1. Vecini: in Sud-Belgia.643 kmp.

din care 33. Insule în sudvestul și nordul țării. Coordonate geografice: 51 NB. Teren: câmp. dealuri mici în sudul țării și multe lacuri în nordul țării.526 km². între Belgia și Germania.881 km² este pământ și 7645 km² este apă. Extremele altitudinii: cel mai scund punct: Nieuwekerk aan den IJssel.1.1 Poziţia geografică a statului Olanda este situată pe câmpia Europei de Nord și acoperă o suprafață de 41.526 km² • pământ: 33. -6. 5 OL Suprafaț ă: • total: 41.881 km² • apă: 7645 km² Graniț ă: • total: 1027 km • țări vecine: Belgia și Germania Linie de coastă: 451 km Climat: ierni și veri moderate. Poziț ionare: Nordul Europei. 321 m 4 . la graniță cu Marea Nordului.71 m cel mai înalt punct: Vaalseberg.

mai există şi corporaţiile profesionale. Ministru. Olanda a rămas neutră în Primul Război Mondial. Pe lângă autorităţile locale. În aceste limite. în timpul secolului al XVII-lea. se aplică principiul responsabilităţii colective. formând Regatul Olandei. ele se bucură de o mare libertate. ele sunt la acelaşi nivel cu municipalităţile provinciale şi de stat. la care iau parte toţi miniştrii şi care este prezidat de primul -. Olanda este de asemenea un exportator important de produse agricole. în 1815 s-a format Regatul ţărilor de Jos.3 Ansamblul regional Provinciile Unite Olandeze şi-au declarat independenţa faşă de Spania în 1579. căruia i se poate desemna prin statut responsabilitatea de a întări directivele emise de guvern. dar a fost invadată şi ocupată de către Germania în cel de-al Doilea Război Mondial. care este format din rege şi miniştri. Suprafața oficială este de 41.au devenit municipii în structura administrativă a Olandei. Deşi autorităţile provinciale şi municipale sunt subiect al supravegherii statului.În octombrie 2010. Sint Eustaius şi Saba . a căror jurisdicţie este limitată la un areal bine delimitat.O naţiune modernă şi industrializată. Regatul Ţărilor de Jos este compus din douăsprezece provincii: Provincie Frizia Groningen Drenthe Overijssel Flevoland Gelderland Utrecht Olanda de Nord Capitala Leeuwarden Groningen Assen Zwolle Lelystad Arnhem Utrecht Haarlem 5 . Din punct de vedere organizatoric. aceea a provinciilor şi cea a municipalităţilor. municipalitatea îndeplineşte rolul unui „laborator pentru administraţie” şi aduc astfel o combinaţie considerabilă la dezvoltarea dreptului administrativ.437 km2. Noile responsabilităţi pentru administraţie sunt introduse în majoritatea cazurilor la nivel local. Insulele mai mari ale Sint Maarten şi Curacao s-au alăturat Olandei şi Arubei ca ţări constituente. întregul Regat al Țărilor de Jos are o suprafață de 42. Administraţia de stat este condusă de guvern. În 1830 Belgia s-a separat şi a format un regat.1. Autorităţile publice sunt organizate pe trei nivele.Structura administrativă în Olanda este trasată de principiul unitar descentralizat.2 Suprafata Aria indicată de statisticile ONU are în vedere numai teritoriul continental al Olandei. 1.528 km2 . administraţia de stat. Fiecare ministru răspunde în faţa Parlamentului pentru portofoliul său. Olanda este unul din membrii fondatori ai NATO şi UE şi a participat la introducerea monedei euro în 1999. cu aşezări şi colonii în întreaga lume. În Consiliul de Miniştri. După o ocupaţie franceză de 20 de ani.Bonaire. au devenit o putere comercială şi maritimă. Antilele Olandeze s-au dizolvat şi cele mai mici 3 insule . Şi administraţia provincială are un „comisar regal”.

Pe teritoriul Olandei se află cursurile inferioare ale fluviilor Rhin (cu braţele sale Waal şi Lek). O reţea densă de canale şi mai multe lacuri completează hidrografia ţării .500 mile de diguri. Amsterdam Apeldoorn Arnhem Bilthoven Boekelo Capitolul II : Încadrarea în tipologia statală 2. in tinuturile aflate mai departe de mare este ceva mai mica. din care25 % se afla sub nivelul marii si este protejata prin diguri construite si prin dune de nisip. Olanda a avut de luptat in permanenta cu capriciile climaterice si.1 Relieful Olanda reprezinta partea europeana a Regatului Tarilor de Jos si este situata in vestul Europei avand unrelief dominat de o campie joasa in cea mai mare parte cu altitudini de sub 100 metri. fiind protejat de 1. rata şomajului şi inflaţiei relativ scăzute.2 Nivelul PIB-ului: Economia Olandei se remarcă prin relaţiile industriale stabile.645 km² ) fiind impartita in 12 provincii care la randul lor suntorganizate in 458 de municipalitati terestre si 27 de districte maritime. Masele de aer polar fac ca in multe ierni temperatura aerului sa scada sub temperatura de inghet. Cantitatea anuala de precipitatii este in jur de 800 mm. Activitatea industrială se bazează predominant pe 6 . Iarna este este un anotimp racoros.881 km² .In Olanda vara este calda. Calota glaciara cuaternara si apele curgatoare au modelat aceasta campie. in interiorul tarii mai scazuta. Atunci cand ninge canalele si lacurile se acopera cu gheata. 2. cu încercări de recuperare. Maas şi Schelde. temperatura medie a lunii ianuarie pe coasta fiind in jur de 2°C. O foarte mare parte din pământ este sub nivelul mării. fiind marginita la vest si nord de Marea Nordului.526 km² (pământ: 33. CLIMA . Tara riverana Marii Nordului. În partea de sud a ţării există câteva dealuri. temperatura medie a lunii iunie este de 16-17 °C. apă: 7. un surplus considerabil de bani şi joacă un rol important în ceea ce priveşte transportul european. Altitudinea maxima a tarii este Vaalserberg(321m) din masivul Limburg. cu pericolul diminuarii suprafetei de uscat din cauza eroziuniitarmurilor. conform ultimelor studii.Olanda de Sud Zeelanda Brabantul de Nord Limburg Haga Middelburg Hertogenbosch Maastricht (capitala) Delft Eindhoven Groningen Haarlem Haga Leiden Maastricht Rotterdam Utrecht Wageningen Oraşe din Olanda. căi navigabile importante ale Europei de vest. la est de Germania iar la sud de Belgia.Tara are o suprafata de 41.

Sectorul financiar a avut de asemenea de suferit. din cauza expunerii câtorva bănci olandeze la titlurile cu valori ipotecare americane .Sectorul agriculturii este unul mecanizat şi cuprinde doar 2% din forţa de muncă.9% (2008 7 .7 % (2010) LOCUL ÎN LUME: 160 -3. PIB-ul Olandei s-a micşorat la 3.RATA REALĂ DE CREŞTERE: 1. oferind încetarea taxelor de impozit pentru angajatori pentru a păstra muncitorii.9% în 2009. şi extinderea facilităţilor de credit pentru export. Olanda. programele de stimulare şi salvare pentru sistemul bancar au adus un deficit bugetar de aproximativ 4.procesarea produselor alimentare.6% în 2010. împreună cu cele 11 state europene partenere. Odată cu creşterea şomajului în sectorul privat. guvernul prim-ministrului Mark Rutte trebuie creeze o presiune pentru a ţine deficitul bugetar sub control în timp ce promovează redresarea economică. care contrastează puternic cu o creştere de 0.a fost puternic lovită de criza economică mondială. Guvernul a căutat de asemenea să stimuleze economia naţională prin accelerarea programelor de infrastructură. a început să pună în circulaţie moneda euro pe 1 ianuarie 2002.9% (2009) 1. economia Olandei .6% din PIB în 2009 şi 5.După 26 de ani de creştere economică neîntreruptă. dar asigură un surplus de cantitate pentru exporturi şi în industria procesării produselor alimentare. produselor chimice. rafinarea petrolului şi maşinăriile electrice. Olanda este una dintre ţările europene care atrag cele mai mari investiţii străine directe şi este unul dintre cei patru mari investitori în SUA.7% în 2008. Cu toate acestea. PIB . guvernul a naţionalizat două bănci şi a investit miliarde de dolari într-o a treia pentru a preveni riscul sistemic. în timp ce exporturile s-au diminuat cu aproximativ 25% din cauza cererii mici. Ca răspuns la turbulenţele de pe pieţele financiare.care este dependentă de comerţul străin şi serviciile economice .

După 1980. regina numește membrii guvernului. succesoarea reginei Juliana. Parlamentul este compus din două camere. urmând ca acesta să fie recunoscut de regină.000 $ (2009) 41.9% SERVICII: 72. prima cameră (Eerste Kamer). Teoretic. Olanda este reprezentată de regina Beatrix. după ce între 1581 și 1806 a fost o republică (țara a fost ocupată de Franța între 1806 și 1815).3 Regimul politic: Olanda este o monarhie constituțională din anul 1815.500 $ (2010) 40. se formează guvernul de coaliție (această etapă poate dura câteva luni). are o importanță mai mică.6% INDUSTRIE: 24.PONDEREA SECTOARELOR DE ACTIVITATE: AGRICULTURĂ: 2. Membrii celei de-a doua camere (Tweede Kamer) sunt aleși prin vot direct o dată la patru ani.4% (2010) 2. o dată cunoscute rezultatele alegerilor parlamentare. Senatul.800 $ (2008) LOCUL ÎN LUME: 18 PIB . Cele două camere formează adunarea Stărilor Generale (Staten Generaal).PIB PE CAP DE LOCUITOR: 40. Reprezentanții acesteia sunt aleși indirect de către parlamentele provinciale (care la rândul lor sunt alese direct de asemenea o dată la patru ani). 8 . Practic.

4 Valoarea IDU Indicele Dezvoltării Umane: Tendințe 1980 – prezent 9 .2.

Două treimi din volumul total al resurselor sunt offshore.000 locuri de muncă. Producţia de gaze naturale generează peste 2% din PIB-ul olandez şi asigură aproximativ 11. Este a 11-a cea mai populată țară din Europa și a 6-a cea mai populată țară din lume. Anual.852 persoane (8 martie 2009).9% marocani. Între 1900 și 1950 populația țării aproape s-a dublat de la 5. în ultimii 40 de ani. Între 15% şi 20% din consumul total anual de gaze naturale al Uniunii Europene este produs în Olanda. 2. turbă. şi continuă să aibă. 2. predominant în partea de nord a ţării. în Olanda se extrag circa 70 miliarde m3.2% turci.Oamenii din sud sunt in medie cu aproximativ 2cm mai scunzi decat cei din nord.0 la 15. La estimarea din 2005 număra: 80.Rotterdam și Haga în provincia Olanda de Sud și Utrecht în provincia Utrecht.9 milioane de locuitori.Este cea mai populată țară din Europa cu o populație de peste 16 milioane de locuitori.Africa de Sud și Statele Unite. Rata de creștere estimată este în prezent 0. 0. Rezerve valutare si rezervele de aur : 39. Astfel.600 miliarde m3 la care este posibil să se adauge resurse suplimentare.66 copii la o femeie (începând cu 2008).436% (începând din 2008). calcar.68m(5ft 6in)pentru femeile adulte.1 Resursele naturale gaze naturale.9% olandezi.55 migrații la 1.Rata fertilității în Olanda este de 1.4% germani.023/km pătrat)sau 484 de persoane pe kilometru pătrat(1.8% antilieni și arubani și 6. Țara are o rată de migrație de 2. industria naţională de gaze naturale a avut.Olandezii sau descendenți ai poporului olandez sunt de asemeni găsiți în comunitățile de migranți în toată lumea. care este mare în comparație cu multe alte țări europene.81m(5ft 11in)pentru barbatii adulti si 1.Australia.491.Majoritatea populației din Olanda este de etnie olandeză. pământ arabil Olanda (inclusiv sectorul olandez al Mării Nordului) deţine mai mult de jumătate din resursele de gaze naturale ale UE-15 ceea ce îi conferă o poziţie importantă din punctul de vedere al asigurării surselor de energie la nivel comunitar.2 Resursele Umane Olanda are o populație estimată la 16. Olandezii sunt printre cei mai inalti din lume.0% surimanezi. sud molucani) 2.Randstad are o pupulație de 7 milioane de locuitori și este a 6-a zonă metropolitană cea mai mare din Europa. 1. De la 1950 până la 2000 populația a crescut în continuare de la 10. Rezervele sunt estimate la aproximativ 1.1. necesară pentru înlocuirea naturală a populației.Acolo sunt aproape 3 milioane de africani descendenți din olandezi care traiesc 10 . de 200 – 570 miliarde m3.cu o inaltime medie de aproximativ 1.61 miliarde $ ( 2009) 3.1 la 10. din care jumătate pentru consumul propriu.000 locuitori. neconfirmate încă.254/km pătrat)doar dacă terenul este luat în calcul.Olanda este a 25-a țară cea mai dens populată din lume cu 395 de locuitori pe kilometru pătrat(1. dar cu mult sub rata de 2.Capitolul III : Analiza resurselor 3.0 milionane de locuitori. petrol.în special în Canada. nisip şi pietriş.Conform recensământului din 2006 din SUA mai mult de 5 milioane de americani susțin originea olandeza totală sau parțială.0% alții. dar creșterea populației a scăzut comparativ cu cei 50 de ani precedenți. sare.Randstad este cea mai mare conurbație a țării situată în partea de vest și conține cele mai mari patru orase:Amsterdam în provincia Olanda de Nord.4% indonezieni(indo-olandezi. o contribuţie importantă la prosperitatea Olandei. Speranța de viață este mare: 82 de ani pentru femei și 77 pentru bărbați. 2.

398.POPULAŢIE: Amsterdam (capitala) 1.052 bărbaţi/ femei SUB 15 ANI: 1.02 bărbaţi/ femei 65 DE ANI ŞI PESTE: 0.76 bărbaţi/ femei TOTAL POPULAŢIE: 0.484.4% ( bărbaţi 5.33 emigranţi/ 1000 locuitori ( 2011) LOCUL ÎN LUME: 35 URBANIZARE: POPULAŢIA URBANĂ: 83% ( 2010) RATA URBANIZĂRII: 0.507/ femei 1.59 decese/ 1000 nou-născuţi vii LOCUL ÎN LUME: 192 11 .85 decese/ 1000 locuitori ( 2011) LOCUL ÎN LUME: 75 RATA EMIGRAŢIEI: 2.în Africa de Sud.008 milioane.042/ femei 5.9 ani ( 2011) RATA DE CREŞTERE DEMOGRAFICĂ: 0.371% ( 2011) LOCUL ÎN LUME: 163 RATA NATALITĂŢII: 10.044 milioane.dar majoritaea au plecat din țară. STRUCTURA PE VÂRSTE: 0-14 ANI: 17% ( bărbaţi 1.În 1940 existau 290.3 ani FEMEI: 41.463) 15-64 ANI: 67.8% rata anuală de creştere ( 2010-15) ORAŞE IMPORTANTE.408) 65 DE ANI ŞI PESTE: 15.141.466.624.1 ani BĂRBAŢI: 40.218/ femei 1. Haga (sediul guvernului) 629.369) ( 2011) VÂRSTA MEDIE: TOTAL: 41. Rotterdam 1.732.000 ( 2009) RAPORTUL DINTRE SEXE: LA NAŞTERE: 1.98 bărbaţi/ femei ( 2011) RATA MORTALITĂŢII INFANTILE: POPULAŢIA TOTALĂ: 4.23 nou-născuţi/ 1000 locuitori ( 2011) LOCUL ÎN LUME: 189 RATA MORTALITĂŢII: 8.05 bărbaţi/ femei 15-64 ANI: 1.00 europeni și euroasieni în Indonezia.6% ( bărbaţi 1.

68 ani LOCUL ÎN LUME: 35 BĂRBAŢI: 77.5% din PIB ( 2006) LOCUL ÎN LUME: 45 12 .66 copii născuşi/ femeie ( 2011) LOCUL ÎN LUME: 175 ALFABETIZARE: DEFINIRE: cei de peste 15 ani care ştiu să scrie şi să citească TOTAL: 99% BĂRBAŢI: 99% FEMEI: 99% ( 2003) NUMĂR ANI ŞCOLARIZARE: TOTAL: 17 ani BĂRBAŢI: 17 ani FEMEI: 17 ani CHELTUIELI CU EDUCAŢIA: 5.BĂRBAŢI: 5.07 decese/1000 nou-născuţi vii SPERANŢA DE VIAŢĂ LA NAŞTERE: POPULAŢIA TOTALĂ: 79.06 ani FEMEI: 82.08 decese/ 1000 nou-născuţi vii FEMEI: 4.44 ani RATA FERTILITĂŢII: 1.

Industria grea: rafinarea petrolului. este in prezent cel mai important din lume . constructia de nave si avioane.Capitolul IV : Industria .precum si unele metale speciale ca indiu. a confectiilor si a berii.Industria electrotehica si electronica este reprezentata indeosebi prin concernul 'Philips'. care asigura circa 11% din intregule export al tarii. culturile de sera).Sectorul metalelor neferoase este reprezentat printr-o serie de intreprinderi importante producand aluminiu ( 123 mii tone anual ). Principalele ramuri industriale sunt industria constructoare de masini.V'. dar centre industriale importante sunt si Ijmuiden.dragi . trabucurile.b.215.Primul loc in sectorul agricol este ocupat de cresterea vitelor cu un apotr de 67.grupul anglo -olandez cu acest profil.) plaseaza Olanda pe locul III printre tarile Pietei comune .5% din valoarea productiei globale a 13 . a mobilei si a hartiei. pamantul arabil 33% si gradinaritul 5% ( dintre care 7100 ha.Industri alimentara se situeaza pe locul al doilea an cadrul industriilor manufacturiere.1 Industria şi agricultura INDUSTRIA Olanda este o tara cu o industrie moderna si dezvoltata. platforme de foraj . ) cositor 7 ( mii tone ) . Turismul 4. Agricultura . ginul si berea fabricate in Olanda.Se constuiesc vase pentru cabotaj sau navigatia interna . Amsterdam si Kijmegen . a produselor textile.plumb ( 45mii tone ) zinc (60mii to.In conditile aratate . fabricile de otel si constructoare de masini se concentreaza in zona de coasta. utilizate in agricultura .cu o productie de 3% din productia mondiala . dar si aici s-a ajuns la limita la care extindera urbana a depasit ritmul recuperarii de noi terenuri. dupa cum bine primite pe piata internationala sunt automobi-lele DAF. conservele de legume. mai ales in Rotterdam. si mai mult de jumatate circa 5 ha. Amsterdamul este centrul mondial al prelucrarii si al comertului cu diamante. produsele de cacao si de ciocolata. Constuctia aeronautica s-a afirmat prin avioanele de transport turbo-propulsoare ale uzinelor 'FokkerN.toate aflate pe malurile unor rauri .Din suprafata totala de 2.r. electronica. Santierele navale sunt concentrate indeosebi la Rotterdam si la Amsterdam. O alta cale de dezvoltare a agriculturii este extinderea suprafetelor cultivabile . circa 90% dintre acestea avand intre 2-2.5 ha. productia otelului.000de tone. producerea titeiului.t. rezultatele agriculturii olandeze s-au obtinut datorita cultivariiintensive a terenurilor arabile si a unei specializari foarte accentuate in sectorul cresterii vitelor si a horticulturii.sau canale. Sunt foarte populare cascavalurile. iar 'Unilever ' . Industria metalurgica si electrotenica utilizeza 25%din personalul angajat in industrie si prezinta un profil foarte variat. AGRICULTURA Agricultura Olandei este una dintre cele mai performante din lume este intemeiata pe mica proprietate privata aupra pamantului. iar constructi de vase ( 3/4 mil .Densitatea popilatiei influenteza ansa puternic dimensiunea fermelor individuale . pasunile ocupa 62% .000 ha.Productia acestei ramuri industriale este ddirijata catre pietele externe in proporsie de circa 25%. petroliere cu capacitate depasind 200.

În ultimii ani. 3/5 din suprafata terenurilor agricole ) si nu acopera consumul intern . ovaz) ocupa o suprafata redusa (c. poţi vizita şi alte locuri din partea de vest a ţării.2 Turismul Olanda. sau doar farmecul relaxant al unui vechi oraş European.agriculturi olandeze fata de 18% partea horticulturii. secara. oraşul a depus eforturi considerabile în a împiedica asemenea abuzuri şi de a-şi menţine în acelaşi timp atmosfera comodă şi placută. oameni prietenoşi şi unde poţi face tot felul de cumpărături. in forte pana in crahul din feb. a fost de-a lungul timpului subiectul multor picturi şi alte opere de artă. la preturi reduse . de exemplu.Olanda isi avea asigurata plasarea in conditii avantajoase a acestui produs . canale adorabile care traversează orasul. unde veti găsi vânzători ambulanţi de brânză. o ţară surprinzătoare.orz . Culturile cerealiere (grau . Astfel. Le poţi cumpăra în celebrele Coffee Shops. 1673schimbul caruia importa penrtu cosumul intern . Însă Olanda înseamnă şi mai mult: oraşe moderne combinate cu sate tradiţionale. îmbrăcaţi în costume tradiţionale. de la cei mai tineri până la cei mai vârstnici.In aceasta situatie . Crestera vitelor este concentrata indeosebi in provincile din nord si din vest. respectiv cu circa 30% mai ridicat decat Franta) creand si un disponibil pentru export. În aprilie toate lalelele sunt înflorite. turiştii vor fi plăcut surprinşi să descopere că cele 12 provincii olandeze oferă păduri întinse şi bogate.Olanda situandu-se pe primul loc in exportul mondial de branzeturi si de lapte condesat. culturile de sfecla de zahar satisfac in intregime consumul intern ( care atinge cifra de 50 kg de zahar pe locuitor . Amsterdam este un oraş frumos din Tarile de Jos cu o arhitectură impresionantă. Dar cultura Olandei nu se găseste numai în cele peste 1000 de muzee. 4.bine meritata de altfel . ci şi pe stradă. Este adevărat ca vinderea marijuanei şi a hashish-ului s-a legalizat. spre detrimentul celorlalţi. Din nefericire. muzee bogate în cultura zilelor noastre dar şi în fascinanta istorie. E important să faceţi distincţia între expresiile Coffee Shop şi Café.Reputatia Olandei ca mare producatoare de produse lactate este foarte veche . Poţi face o excursie de o zi la Keukenhof. elegante boutiquri şi cafenele îmbietoare. Mulţi turişti vizitează Amsterdamul pentru a se bucura de o atitudine mai libertină faţă de droguri. superbe rezervaţii naturale si nu în ultimul rând pajişti întinse pline de vestitele lalele viu colorate. petrecerile. peşte şi alte produse specifice. fie că acesta preferă cultura şi istoria. unii turişti profită de această libertate şi cred ca nu vor fi luaţi la răspundere pentru faptele lor. Primăvara e sezonul cel mai bun al anului în care să vizitezi orasul.In schimb . circa 40% din productia de lapte este industralizata in vederea exportului. faimoasa gradină de lalele a Olandei şi cu această ocazie. dealuri ondulate cu podgorii de viţă de vie. cu un un peisaj tipic şi nenumărate atracţii.Olanda fiind cea mai mare exportatoare de oua de pe piata mondiala .In prezent . untul de Delft sau cel de Leida bucurandu-se de o larga preferinta pe piata internationala. Faima Olandei . este legata de de culturile sale de flori indeosebi de culturile de lalele. Oraşul satisface gusturile fiecărui călător.Aceasi atentie este acordata cresterii pasarilor . untul din Anglia si Irlanda. care se traduc în limba română prin 14 .

cel mai vechi oraş fortificat al Olandei. Turnul Spatial Euromast (184 m. În centrul oraşului Haga se află cateva cladiri guvernamentale drăguţe. înaltime). creatorul lui Miffy. De ceva timp. conace statale (aparţinand unor ambasadori şi ambasade) şi muzee bune (Mauritshuis. Cele mai multe demolări au avut loc de fapt în timpul reconstructiilor. cea mai mare clădire comercială din lume. unde a avut loc Operaţiunea Market Garden în cel de-al doilea război mondial şi unde traversarea Rinului s-a dovedit a fi prea dificilă pentru forţele aliate. are expoziţii temporare din toate formele de exprimare artistică şi culturală. Muzeele nu lipsesc din acest oraş. Treziţi-vă devreme pentru a asista la Licitaţia de Făină Aalsmeer (Bloemenveiling Aalsmeer). Unii sunt de părere că oraşul a fost doar un teren de joacă unde arhitecţii şi-au pus în practică ideile. Alte obiective şi atracţii turistice din Olanda: Faceţi o excursie pâna la Arnhem în sud-estul Olandei. Prima expresie denotă un loc în care este permis sa fumezi droguri. în provincia Olanda de Sud. La muzeul Boymans-van-Beuningen este expusă o colecţie de pictură. iar De Doelen este o locaţie minunată pentru muzica clasică. a trebuit înălţat de cateva ori pentru a-şi păstra poziţia de cea mai înaltă clădire din oraş. In 1940 germanii au bombardat oraşul în încercarea de cucerire rapidă a Olandei. iar a doua. iar la fiecare doi ani un festival de fotografie. însă dacă vrei să vezi mai multe. cu atmosfera sa foarte atractivă. Îndreptaţi-vă spre sud-estul îndepărtat al ţării. Panorama Mesdag) ce aparţin de Amsterdam şi Rotterdam. este locul ideal de a ieşi seara. creat de faimosul arhitect Rem Koolhaas. Rotterdam a surclasat Amsterdamul şi este acum numarul unu în privinţa vieţii de noapte. Turnul are un lift care se roteşte şi în care poti sta jos şi privi oraşul şi peisajul portuar. Ţările de Jos. staţiuni atrăgătoare cu faleze pline de viaţă dar şi un binecunoscut şi frecventat casino. Pentru cei mai mulţi este suficientă o zi. simbolul oraşului. Kunsthal. reşedinţa Familiei Regale. sculptură şi design care merită să fie văzută. Laurentiu şi Casa Albă. Oraşul port mare şi modern a renăscut ca pasărea Phoenix din cenuşa celui de-al doilea război mondial. un loc unde poţi servi o ceaşcă de cafea sau un pahar de bere. Numai trei clădiri din centru au supravieţuit în mod miraculos: primăria. Haga. situată aproape de Amsterdam. Rotterdam este un oraş portuar. Institutul olandez de Fotografie şi Arhitectură se află chiar langă centru şi are o multime de galerii. însă asta doar face din el un oraş inovator în privinţa arhitecturii. portul este şi cel mai mare. Thalialounge este locul preferat. un oraş de o deosebită eleganţă ce oferă turiştilor pieţe colorate. ai nevoie de mai multe zile.acelaşi cuvânt: cafenea. Astăzi Rotterdam este cel mai modern oraş din Olanda. 15 . pentru a vedea arhitectura medievală din Maastricht. dedicat operei lui Dick Bruna. În februarie are loc Festivalul Internaţional de Film. Fiind unul dintre cele mai aglomerate din lume. Desi Rotown este cunoscut pe plan internaţional. Atracţiile principale includ bisericile Sfanta Fecioară şi St Servatius Nu rataţi spectaculosul turn al catedralei şi centrul istoric din Utrecht. oraş care se laudă cu un muzeu nou. biserica Sf. cu turnurile sale care se înalţă pe clădirile de afaceri din centru.

Cele mai bune sunt Waagplein în Alkmaar. Plimbaţi-vă în oraşul istoric Gouda. Urmăriţi talentul lucrătorilor de porţelan la atelierul de olărie regal din Delft. deschisă în fiecare vineri din aprilie până în septembrie şi Gouda. Vă puteţi deplasa între acestea cu feribotul. oraş în care mai puteţi vedea un centru dedicat artistului Johannes Vermer. Analiza Swot Puncte tari -turismul este o ramura a economiei extrem de dezvoltata. În zonele rurale puteţi admira aceste flori din martie până la jumătatea lunii mai. multa . Amenintari . o fabrică de saboţi. o fermă de brânză. constructori de bărci şi câteva muzee. 16 . Priviţi spectacolul din pieţele de brânză. Conduceţi pe Afsluitdijk. o barieră de 30km construită în anii 1930 pentru a separa Zuiderzee de Marea Nordului. În satul Zaanse Schans puteţi face o incursiune în trecut. . Cele mai spectaculoase se află la Haarlem. mori de vânt funcţionale.Admiraţi lalelele Olandei.populatiei in curs de imbatranire .potential energetic mare din cauza . la 20km de vest de Amsterdam. urmând Harta Brânzei care vă va duce spre diverse atracţii. Mergeţi cu liftul de mare viteză al Euromast şi luaţi cina la 100m înălţime. celelate resurse de subsol lipsind sau fiind nesimnificative . pentru a vedea case tradiţionale. Oportunitati Puncte slabe -pozitia sub nivelul marii poate aduce mari inundatii .cel mai mare producator de gaze naturale al Europei . . in special cresterea animalelor . -nu are multe resurse de subsol cea mai importanta resursa fiind gazele naturale . -reteaua de transport maritim foarte dezvoltata.datorita faptului ca se afla sub nivelul pozitiei statului fiind sub nivelul marii marii . la 20km sudest de Rotterdam. odata cu cresterea apelor oceanului poate produce energie hidroelectrica foarte planetar se vor produce mari inundatii . Insulele Waden sunt o destinaţie populară. .agricultura foarte dezvoltata .

html http://www. 1973 http://ro.S.C4.scientia.com/doc/30165596/olanda 17 .BIBLIOGRAFIE Claudiu-Viorel Savulescu ( 2004 ) . colectia In jurul Lumii Horia C. Olanda – Ghid Turistic . .scribd.83 http://www.Buc.ro/scientia-geographica/109-cia-the-world-factbook-in-limbaromana/1789-olanda-harta-geografie-populatie-guvernare-economie-telecomunicatiitransporturi-sistem-aparare-nationala.wikipedia. Negut "Enciclopedia statelor lumii" Buc.editura Enciclopedica Româna . editura Vremea .org/wiki/Olanda#Politic. Matei.1996 Nicolae Cordoneanu "Olanda " .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->