Apa

Molecula vieţii

Structura apei Stări de agregare Circuitul apei Proprietăţile apei Mesajele apei Ştiaţi că. . Laurian” Botoşani prof. 5.APA MOLECULA VIEŢII Cîmpanu Alexandru... 3.T. 4. îndrumător Prăjinariu Mihaela 1. 6. Şotropa Alexandru Colegiul Naţional “A. 2.

H O :  H H2O H Se formează două legături covalente polare O-H. .STRUCTURA APEI Fiecare moleculă de apă este alcătuită din doi atomi de hidrogen legaţi prin legătură covalentă polară de un atom de oxigen la un unghi de 105 grade şi formează împreună un dipol tipic. H:O: . 8O: 1s22s22p4 1 .. H: 1s1. .. . În lipsa unei legături de hidrogen nu ar mai exista oceane şi nici viaţă pe Terra. printr-o legătură de hidrogen. este un dipol. Molecula de apă este covalentă polară. atomii de hidrogen sunt legaţi de cei de oxigen mult mai slab ca cei din interiorul unei singure molecule (de 20 de ori mai slab). Între mai multe molecule de apă.

solidă şi gazoasă. Ca orice structură cristalină. deplasându-se repede în toate direcţiile. . dar pentru că sunt ţinuţi în reţea de forţe foarte puternice. aceasta este oarecum rigidă.Moleculele unui lichid sunt aproape una de alta. moleculele sunt întotdeauna foarte mobile. Starea gazoasă În gaze.În gheaţă se găseşte un număr aproape dublu de legături de hidrogen decât în apa lichidă. de aceea gazele pot curge. permiţând doar vibraţii. însă forţele de atracţie dintre ele nu sunt atât de puternice ca acelea din solide. Starea solidă . Forţele care ţin moleculele laolaltă sunt foarte slabe. Ei se află într-o permanentă vibraţie. Starea lichidă . dar nu şi o deplasare liberă ca în cazul stării lichide. .Între atomii unui solid există legături foarte puternice.STĂRI DE AGREGARE Apa este una dintre puţinele substanţe care există în toate cele trei stări de agregare: lichidă. ei nu se pot mişca liber.

CIRCUITUL APEI .

Densitatea apei variază în funcţie de temperatură: t0C ρ (g/cm3) 0 0.0000 10 0. Legătura de hidrogen este electrostatică. Legăturile de hidrogen se realizează între moleculele care conţin hidrogen legat covalent de un element puternic electro negativ care are volum mic şi electroni neparticipanţi. Apa este lichidă într-un interval mare de temperatură (00C şi 1000C). Moleculele care sau asociat la un anumit moment se pot desprinde pentru a se asocia din nou: .9982 Cauza anomaliilor densităţii este gradul diferit de asociere moleculară. Stare de agregare Culoare Incolor(în straturi groase este albastru) Miros Gust Pt Pf Densitatea la 40C Conductibilitate electrică Lichid Inodor Insipid 00C 1000C 1g/cm3 izolator Cele două temperaturi extreme ale apei.9997 15 0. Aceste propietăţi se numesc “anomaliile apei”.9998 4 1. de solidificare respectiv de fierbere la presiune normală. Această anomalie este atribuită asocierii moleculelor de apă prin legături de hidrogen.9991 20 0. mai mult slabă decât legătura covalentă şi nu implică punerea în comun de electroni. constituie 00C şi 1000C în scara Celsius.PROPRIETĂŢILE APEI a) Propietăţile fizice ale apei. Apa prezintă o serie de propietăţi de celelalte hidruri ale nemetalelor vecine în sistemul periodic.

nH2O == (H2O)n H H H -----: O – H --------: O – H ----------: O – H . . La îngheţare se formează o a doua legătură de hidrogen la atomul de oxigen. Se ştie că la +40C apa are ρ max= 1 g/cm3 ceea ce se datorează faptului că apa este formată din (H2O)2. Ea poate fi descompusă la peste 10000C sau cu ajutorul curentului electric: 2H2O = 2H2+ O2 Apa este foarte reactivă din punct de vedere chimic. cazanele. . Aşa se explica de ce se sparg conductele. Apa în stare de vapori este formată din molecule libere (n= 1). Ea reacţionează în anumite condiţii cu metalele. sticlele când îngheaţă apa în ele şi de ce se crapă pietrele de ger. . motiv pentru care gheaţa are o structură afânată care determină creşterea volumului şi scăderea densităţii. . Prin îngheţare apa îşi măreşte volumul cu 9%. nemetalele. Majoritatea lichidelor îşi măresc volumul de solidificare. oxizii bazici. aceasta presupune existenţa a doua legături de hidrogen. . b) Propietăţile chimice ale apei Experimental s-a demonstrat că apa este o combinaţie chimică foarte stabilă. . oxizii acizi. cu unele săruri.

dar şi "mi-e silă de ţine" sau "Adolf Hitler".MESAJELE APEI Apa are un mesaj foarte important pentru noi. "mulţumesc". Rezultatele au fost total diferite. Apa ne spune să privim foarte adânc în noi înşine. Fiecare dintre noi a văzut cristale de apă: se numesc fulgi de zăpadă. Prin intermediul unor tehnici extrem de simple. atât cea din noi cât şi cea din afară noastră. Gândurile despre propria noastră persoană. de fapt. în condiţii de laborator. emoţiile noastre. A repetat ulterior experimentul în nenumărate feluri. a luat o mostră de apă dintr-un izvor japonez. dr. chiar cu apa introdusă în sticle pe care a lipit diferite etichete inscripţionate cu cuvinte precum "iubire". în timp ce gheaţă se topea. direcţia în care ne deplasăm atât în plan fizic. Spre surpriză lui. Ce a făcut. Cât de incredibil e acest lucru! . Cuvintele pe care le adresăm celor din jur. apa din sticlele inscripţionate cu cuvinte frumoase a produs cristale absolut superbe. aspiraţiile noastre. au un impact inclusiv la nivel molecular. Apoi. după care. Ştim deja că viaţă omului este direct dependenţă de calitatea apei. aceeaşi mostră a oferit-o unui preot buddhist. i-a fotografiat structură moleculară. Atunci când facem asta prin intermediul oglinzii apei. sub un microscop puternic. cât şi spiritual şi intelectual. Masaru Emoto? Pe scurt. modul în care ne relaţionăm la ei prin sentimente. Zăpada cade pe pământ de milioane de ani. Emoto a folosit fotografierea la microscop a cristalelor de apă care se formează la dezgheţarea mostrei de apă analizate. în timp ce apa din sticlele pe care au fost scrise cuvinte urâte a produs cristale total deformate şi hidoase. mesajul devine foarte clar. şi a repetat experimentul. aflate la îndemână oricui. a îngheţat-o până la -25 de grade. care a binecuvântat-o. toate influenţează starea de sănătate.

Experimentele lui Emoto demonstrează faptul că apa ascultă rugăciunile noastre. asupra mediului. Apa desenează structura emoţională a unui cuvânt Apa nepurificata transmite corpului mesajul pe care îl conţine.cât mai multe cuvinte vindecătoare. pare una dintre cele mai incredibile descoperiri ale secolului XXI. la responsabilitatea pe care o avem asupra noastră.neprofitabile pentru sănătatea corpului nostru. Masaru Emoto a descoperit că molecula de apă îşi schimbă formă şi în funcţie de vibraţiile transmise de muzică. . poate transmite corpului mesajele haotice şi . să ascultăm muzică vindecătoare şi să auzim . modificându-şi structura. trebuie să bem mai multă apă. deja. aşa cum a fost prezentată în imagini.Gândiţi-va doar pentru câteva clipe la implicaţiile acestei descoperiri. Trebuie să reţinem că aceleaşi extraordinare experimente au arătat că apa reproduce formele emoţionale ale alimentelor .atât de la propria noastră conştiinţă. asupra celor din jur. cât şi de la cei din jur . trebuie să vedem imagini cât mai plăcute în jurul nostru. Aşadar. Iar structura apei poluate sau a apei de la robinet.probabil .

: 1. Apa “dulce”.2%). însă. 5.us . urmate de gheţari/calote glaciare/etc (1.lx.001% sub formă de vapori. foarte mult în funcţie de zonă). iar 0.9% se găseşte ĩn subteran.02% din totalul apei de pe Terra şi se găseşte ĩn râuri. utilizată de majoritatea organismelor de pe Terra. Manea – Resursele mărilor şi oceanelor (Editura Politică) Wikipedia. de exemplu) îşi sporesc resursele de apă potabilă desalinizând apa oceanelor/mărilor în unităţi speciale denumite uzine de desalinizare ? Aproximativ 24% din capacităţile de desalinizare existente pe glob se afla in Arabia Saudită? Peste 70% din apa consumată aici provine din aceste uzine de desalinizare. • Deşi populaţia lumii a crescut (şi creşte ĩn continuare) exponenţial ĩn ultimele secole. http://moleculelevietii.. Luminiţa Ursea – Chimie manual clasa a IX-a (Editura Humanitas) Gheorghe I. reprezintă doar 0..Ştiaţi că.ro Silviu Neguţ – Geografie manual clasa a X-a (Editura Humanitas) Cristian Tache. noi avem acum la dispoziţie aceeaşi cantitate de apă pe care o aveau şi primii homo sapiens sapiens. 3. lacuri etc. ? Mai mult de 94% din apa de pe Pământ are un înalt grad de salinitate? Nivelul mediu al salinităţii apei pe glob este de 35% (variază. Cea mai mare uzină de desalinizare din ţara este Shuaiba Desalination Plant care produce 150 de milioane de m³/an ? Cea mai mare uzină de desalinizare din lume este Jebel Ali Desalination Plant. iar anumite ţări (cum ar fi Cipru. 2.8%) ĩn timp ce 0. cu o producţie totală de peste 300 de milioane m³/an? Această remarcabilă construcţie se regăseşte ĩn Emiratele Arabe Unite ? • • • Bibliografie: 1. 4. resursele de apă au rămas aceleaşi? Astfel.460 petatone (1 petatonă = 1015 tone)? • Apa acoperă aproximativ 71% din suprafaţa pământului? Cea mai mare parte a apei de pe glob se găseşte ĩn oceane (97.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful