P. 1
503 Veliki Rzav Tajne Ribolova

503 Veliki Rzav Tajne Ribolova

|Views: 14|Likes:
Published by Verica Janicijevic

More info:

Published by: Verica Janicijevic on Dec 23, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/11/2013

pdf

text

original

Veliki Rzav - tajne ribolova

Reč o jednoj od najlepših planinskih reka zapadne Srbije besprekorno čiste i pitke vode .Veliki Rzav je po oceni mnogih, koji su ga bar delimično upoznali, jedna od najlepših reka zapadne Srbije. Ovo je izrazito divlja reka koja svojim nemirnim tokom preseca i spaja Ivanjicku, Užičku, Požešku i Ariljsku teritoriju. Celim svojim tokom nosi kristalno bistru vodu visokog kvaliteta.

Veliki Rzav nastaje na Ivanjičkoj teritoriji u dnu planine Mučanj, tačnije kod sela Močioci od dva planinska potoka, Jamčice i Presečke reke. Ovaj deo nastanjuje sitna potočna pastrmka i poneka podivljala dužičasta pastrmka prebegla iz okolnih ribnjaka.

Idući nizvodno, Veliki Rzav prima jednu malo jaču pritoku, Ljubišnicu. Na delu oko ušća i nizvodno do kanjona moguće je loviti mahačem. Ovde je priroda malo pitomija, a riblji fond bogatiji, pa je ovo mesto za ljubitelje šunjanja i provlačenja...idelano za svakog „wild water“ mušičara. Na Ljubišnici tačnije na njenom izvoru, nalazi se veći pastrmski ribnjak iz koga često beže ribe koje zbog nedostatka hrane silaze u Veliki Rzav i nije nikakvo iznenadenje pored krupne potočare uhvatiti baš krupnu dužičastu pastrmku.

1/4

Godinama je ovo mesto bilo poštedeno ribolovaca. pljata. Teren je izuzetno zanimljiv i pogodan za ribolov mahačem. bila bi ovo reprezentativna lipljanska voda. da ne razočara i ograniči ribolovce ulaskom u jedan od neprohodnih kanjona na čijem izlazu se nalazi Visocka banja. strujaroša i nesavesnih ribolovaca. što prikazuje i postavljeni putokaz. tacnije desnim putem koji se odvaja kod škole. Taj deo pored potočne pastrmke nastanjuje i krkuša. Sa glavnog puta se odvaja desno. Teren je izuzetno zanimljiv i preporučujem ga svakom ljubitelju divljine. Da nije bilo mrežaroša. Izuzteno lep teren. Teren koji sledi nizvodno od banje je idealan za mušičarenje. Tereni oko Radoševa pogodni su za mušičarenje. Razlog za to je loš makadamski put koji vodi do sela. Nizvodno nailazimo na ušce Katušnice još jedne izuzetno lepe reke bogate sitnijom potočnom pastmkom koja redovno silazi u Veliki Rzav. ipak preporucujem da se informišu kod meštana. ali krajem leta bolje su se pokazale stinije imitacije na 2/4 . pa zbog obilja hrane ima i više ribe koja je krupnija. sve cešći peševi.tajne ribolova Nizvodno od ušća Ljubišnice Veliki Rzav ne bi bio ono što jeste. ali nije retkost u prolećnom delu uloviti i neku krupnu ribu. Uglavnom se lovi krupnijim muvama velicine 8 i 10. a zatim izlaskom na breg desnim makadamskim putem nekoliko kilometara nizbrdo do mosta u selu Gureši. a što je najbitnije prohodan sve do sela Radoševo. Uprkos svemu.Veliki Rzav . prepun brzaka. Nekoliko kilometara nizvodno moguce je pecati. Ovaj teren pored nabrojanih vrsta naseljava i lipljan. godine. Ovde je moguce doci skretanjem sa glavnog puta iz Arilja u selu Kruščica. To su primerci od 20-25cm. Prosecna lovna dužuna je 30-35cm. lipljan se i dalje mresti uspešno što svedoce i sitni primerci od 10-15cm. virova i preliva a što je najbitnije dobra koncentracija lipljana koji je ovde veštackim putem ubacen davne 1981. Do Radoševa je moguće doći asfaltnim putem koji vodi iz Arilja preko sela Kruščica. Ova plemenita riba je na Rzavu zaštićena i svaki ulovljeni primerak obavezno se neoštećen vraca nazad.Sledeća atraktivna destinacija jeste teren oko sela Gureši. Za one koji prvi put dolaze. Iz jakih bukova u mirnije matice sa gomilom prepreka ova reka krije uglavonom sitniju potočnu pastrmku koje ima dosta. ali su hvatani i dosta veci primerci. ali tesnaci i visoke litice uslovljavaju ribolov mahacem.

ali 3/4 . U dubinama virova i jakih matica leže krupni primerci potočne pastrmke a sve češce srećemo i klena.Veliki Rzav . a jedini moguci način je lov teškim nimfama na brojevima 6-10. Ovaj srednji tok znatno je bogatiji ribom. a lipljana je u ovom delu dosta. nalazi se gornja granica mušicarskog revira „Bosa noga“. Krupni lipljenovi su preko dana uglavnom u jakim bukovima pa je lov nimfama znatno uspešniji. ali mnogo manje nego sto Rzav zaslužuje. Teren je zantno pitojimi. Nizvodno se nalazi još jedan neprohodni kanjon poznat pod imenom Orlovača gde se i završava naše putovanje kroz selo Gureši. Sledeci za mušicare interesantan teren je oko sela Vrane gde se uliva jedna od dužih Rzavskih pritoka. Roga. Deo ispod akumulacije je jako kratak. Prištavica. a sve češci su ulovi lipljana. Jako lep deo. gde se u samom centru okreće desno do istoimene banje. Kako sezona odmiče i nivo vode smanjuje. sve do večeri kada i on krene da kupi insekte sa površine. Jedno iznenađenje je i to da ovaj deo naseljava. Pastrmke u ovo delu ima. tularaša ili krznokrilaca. veštački uneta mladica koja je dobro napredovala i prirodnim putem se mresti. Nizvodno se nalazi akumulacija Ševelj. prolazi kroz naselje i znatno je zagaden do uliva u Moravicu gde Rzav završava svoj šezdesetdvokilometarski put. Druga solucija je put iz Arilja preko sela Svrackovo do Roga. pogodan za mušičarenje i prohodan nizvodno do najveceg sela pored Rzava. koja je izgradena 1956. Do ovog terena moguće doći na nekoliko načina. U rano proleće pastrmka je obično u dubinama jakih bukova gde se čisti od parazita. Revir se redovno poribljava sitnijom potočnom pastrmkom.tajne ribolova brojevima 12 i 14. godine za potrebe vodosnabdevanja i time prekinula slobodno kretanje ribe iz Moravice u Rzav i obratno. a nastanjuju ga insekti iz rodova jednodnevki. riba postaje aktivnija na površini. kamenjarki i vodenih račića-gamarusa. Živi svet u Rzavu je raznovrstan. tačnije od na ušcu malog u veliki Rzav. Krupniji primerci skrivaju se u bukovima ispod kafića pa ih tu treba i tražiti. Nizvnodno nekoliko kilometara. izuzetno pristupačan i pitom obećava uspeh. prvi je iz Užica niz Prištavicu preko Vrana do Drežnika i Roga koje povezuje dobar makadamski put.

loviti lipljana. Tamno crvena i Žuta kamenjarka. Zecje uvo. osa. a to ne treba propustiti! Izvor Zlatko Knezevic musicarenje.. Peter Ross. Fazanov rep u suvoj verziji porebran bakarnom žicom ili bordo koncem.tajne ribolova uglavnom sitniji primerci dok su oni krupni i dalje oprezni i moguće ih je prevariti suvim imitacijama tek pred sam mrak...com 4/4 . Uvek lovne nimfe su: Martovka. BWO.. PMD. U maju i junu riba postaje aktivnija pa je i ribolov suvim mušicama znatno uspešniji naročito period rojenja velike kamenjarke kada sva riba postaje hlapljiva. . Padavac... uživati punim plućima. Fazanov rep. Aleksandra. jer ova reka ima dušu. Velika kamenjarka.. Velika majska. od suvih Adams.Mokre mušice mogu da se pokažu dosta dobro u letnjim jako toplim popodnevnim periodima. Kočijaš. Od strimera preporuka je Wooly Bugger i imitacije peševa. crni i braon mrav.Veliki Rzav . fazanov rep u mokroj verziji. Nije greška doci na Rzav.. loviti najlepšu pastrmku jarkih boja i izrazitih pega. dovoljno je udahnuti svežinu divljine. Maslinjusa. piti čistu i kristalno bistru vodu visokog kvaliteta. a od njih u uži izbor ulaze: Profesor. Sunderuša.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->