Edutus Főiskola

Kereskedelem és Marketing Szak
Levelező Tagozat

„Illuminati Marketing” - avagy ami a média mögött van

Készítette: Molnár Eszter

Budapest, 2012

1

„Nekünk nem az a dolgunk, hogy megadjuk az embereknek, amit akarnak, hanem eldöntsük, mit kéne akarniuk.” (Richard Salant CBS ex-elnök)

2

Tartalomjegyzék

I. II.

Bevezetés Mi az az „Illuminati”?
II.1. Hogy alakult ki ez a fogalom? II.2. Hogyan alakítják a mindennapjainkat?

4 6
6 9

III.

A kutatás leírása
III.1. A kutatás célja III.2. A kutatás tervezése III.3. Adatgyűjtés III.4. Adatok elemzése a hipotézisek tükrében

18
18 19 19

IV. V.

Felhasznált Irodalom Mellékletek

26 27

3

de mégis mi a fontossága a marketing számára? Nos. miszerint létezik egy háttérhatalom. bár nem épp közvetlenül: ha az emberek elvesztik a megélhetésüket. mintha felgyorsultak volna az események: válságok követik egymást. The SpectacularAchievements of Propaganda”. a figyelemelterlés: „The primary element of social control is the strategy of distraction which is to divert public attention from important issues and changes determined by the political and economic elites. rádió. a válasz a címben rejlik: Illuminati marketing.. internet.. Már régóta foglalkoztat a téma. Ezek után felmerül az olvasóban a kérdés. illetve.I. 1997:23) Megfigyelése azon alapszik. Bevezetés Napjainkban úgy tűnik sokaknak.) hatása által. vagyis az 4 . ha napvilágot látnak különféle összeesküvés elméletek. hogy az emberek elfogadják a nézeteiket. így nem csoda. Együttesen ezt a „társaságot” hívjuk Illuminati-nak (vagyis felvilágosultaknak). Mindez egyértelmű. országok mennek csődbe és a pénzügyi piacok is hanyatlásba kezdtek. Noam Chomsky amerikai nyelvész. hogy az elit így tereli el az emberek figyelmét a fontosabb dolgokról. hogy mindez hogyan mutatkozik meg a mindennapjainkban? A válasz egyszerű: a média (tv. filozófus szerint viszont teljesen más szerepköre van a médiának. egyrészt úgy tudunk árut eladni. ami a háttérből irányítja a szálakat. mondhatnánk. nem fognak fogyasztani. Az emberek többsége egyfajta magyarázatot keres a világunkban zajló dolgokra. mivel ők is egyfajta „marketingkommunikációs eszközökkel” érik el céljukat. A média is kettős célt szolgál: informálja a közvéleményt és persze „elad” termékeket. hogy mesterséges igényt keltünk az emberekben és az így keletkezett igény merül ki a fogyasztásban. tehát csökken a vásárlóerő. Mindez első hallásra nem tűnik szoros kapcsolatban a marketing fogalmával. Így már más értelmet nyer a cím. by the technique of flood or flooding continuous distractions and insignificant information. sajtó. a háttérhatalom eléri különféle eszközökkel. mégpedig. Richard Salant idézetét éppen ezért kétféleképpen tudjuk értelmezni: a marketingnek kettős feladata van.”(Chomsky: „Media Control.

De ez az álom mind illúzió. mint amit a médiában látunk. tényleg be kell előtte dobnunk néhány pohár Smirnoff-ot? 5 . Ahogy Chomsky is megfogalmazta: a lényeg az. vásárlási folyamat lépéseiről. i-phone-t vegyünk. mivel sokak számára homály. filmek) prezentált illúziót és könnyen akceptálja is. melyek azt igyekszenek alátámasztani (esetleg megcáfolni).legyen a legfontosabb. hogy lássuk a valóságot. Az első részben tisztázom az „Illuminati” fogalmát. hogy az emberek többsége elhiszi a médiában (reklámok. hogy ezt ellenőrizzük. vagy. videoklipek. ábra Smirnoff-hirdetés: is azt fejezi ki. Tehát a kérdés a következő: képesek vagyunk-e mögé látni a dolgoknak. 1. Aztán hipotéziseket állítok fel a vásárlással kapcsolatos tipikus attitűdökről. hogy valójában kik is ők és mi is a céljuk. hogy minél több árucikket vegyünk és olyan életről ábrándozzunk. médiahasználati szokásokról. reklámokkal kapcsolatos attitűdökről. kvalitatív kutatást kell alkalmazni. magazinok. hogy milyen ruhát. hogy a látszat néha csal és az ördög mindig a részletekben rejlik. hogy minél trendibbek legyünk.

hogy kiterjeszti hatalmát Európán kívül. őket szolgálja. Köztudott. 1773-ban Frankfurtban össze is hívta az akkori 12 legbefolyásosabb elit család résztvevőit és felvázolta előttük elképzeléseit.1 Hogyan alakult ki ez a fogalom? A fogalom megértéséhez a 18. aki hamarosan elkészítette a világuralom megszerzéséhez szükséges lépéseket (bankkölcsönök lévén eladósítani országokat).II. úgy döntött. Ezek után a Megvilágosodottak Rendje (Order of Illuminati) szövetségbe lépett az okkult tanokat valló Szabadkőművesekkel és elkezdődött az Új Világrend-mozgalmuk. de mindez nem volt még elég neki. amely arra hivatott. századig kell visszamennünk. szeptemberi kiadás. Ebben az időszakban az egész kontinens az ő bankjainak volt már eladósodva. az akkori egyik legbefolyásosabb sarja a Rothschild családnak. mert bosszút akart állni gyerekkori sérelmeiért. hogy az elit tagjait helyezze a társadalom élére és mindenki. aki rangban alattuk van. 42-3. (Hihetetlen Magazin.old) 6 . majd kinevezték Adam Weishaupt-ot. amikor is Mayer Amschel Rothschild. egészen 1773-ig. Mi az az „Illuminati”? II. hogy (askenázi) zsidó származású és abban az időben negatív diszkriminációban részesült. hogy megalapít egy olyan társaságot. 2012. ezért is akart egyfajta elégtételt venni és fejébe vette.

threats of financial ruin (…) even death”. kell-e ennél jobb marketing? Milliók kezében fordul meg ez a címlet minden nap és mit sem sejtünk róla. Andre Carrington Hitchcock „The Synagogue of Satan” című művében részletesen kitér eme titkos szervezet működésére. hogy meg kell szerezni a média feletti irányítást és hamis információt közvetíteni a társadalomnak illetve az üzenetet. mivel ki kell emelni azon diákokat.ha pedig ki akarnának lépni vagy ellenük cselekedni.2. akkor megfenyegetni őket: „use monetary and sex bribery to obtain control of men in high places. at that time the only mass-communications 7 . hogy meggyőzzék a közvéleményt. ábra Az Illuminati megalapításáról az 1933-ban kiadott amerikai egydolláros is megemlékezik. Ezenfelül a piramis alján a dátum: MDCCLXVI=1776. (Hitchcock. akik jól szituált családból valók és kivételes tehetséggel rendelkeznek. hogy csakis egy világ-kormány lenne képes véget vetni a háborúknak. hogy csak egy világ-kormány lehet a megoldás: „to obtain absolute-control of the press. int he various levels of all governments and (…) to be held in bondage by (…) blackmail. 2007:10-11) Ezt követné a koncepció az oktatás megreformálásáról. akiknek dolguk. (11) És a végső fázis az lenne. ellentéteknek: „the faculties of colleges and universities are to cultivate students possessing exceptional mental ability as well as belonging to well-bred families (…) are to be used as agents and placed behind the scenes of all governments as experts and specialists”. tetején az Illuminati legfontosabb szimbólumával: a mindent látó szemmel. Az egydolláros bankó kibocsátása tehát egyfajta megünneplése az Illuminati létrehozásának. Jellegzetesség a 13 emelet magas piramis. érdekes még a 2 szlogen: Annuit Coeptis=”vállalkozásunkat siker koronázza” és a Novus Ordo Seclorum=Új Világrend (Hihetetlen:42). Először is meg kell vesztegetni magas beosztásban lévő embereket minden kormányból. majd egyfajta ösztöndíjjal segíteni fejlődésüket és belőlük lennének a szakértők.

hogy szinte nincs olyan hely a világon. megfigyelő kamerákat. Ez a hatalmas pénzügyi eszközökre támaszkodó szervezett magánhatalom már nemcsak maga alá gyűrte a pénztelen és más vonatkozásban is eszköztelen civil társadalmat. majd erre elfogadtatunk a társadalommal szigorúbb szabályokat. ahol ne lehetne hamburgert kapni. Ezért is fordulhat az elő. amely formálisan még a népszuverenitás ellenőrzése alatt áll és létezik a pénzvagyon tulajdonosainak öröklődésen. mint a „globalizáció” és a különféle multi. mondván mindez az ő biztonságuk érdekében történik: „let it unfold and intensify urban violence. hogy van egy gyengülõ. miközben az emberek elszegényednek: Ami az államelméletet illeti. Drábik János „szervezett magánhatalom”-nak nevezi és felhívja a figyelmet arra. A pénzoligarchia a hitelpénz kreálás jogát megszerezve. aminek köszönhetően a pénzügyi oligarchia egyre csak gazdagodik. ha abból indulunk ki. meg. a korrupció különbözõ rafinált formáin keresztül kiterjesztett befolyását a közhatalomra is. (12) És hogy vajon mennyire is jártak tagjai sikerrel? Nos. hogy egy egységes világkép fog kialakulni. hogy van mindenhol Coca Cola még annyira nem is lenne zavaró. ha nem azt sugallaná. kooptáción alapuló és koordináltan működő szervezett magánhatalma. A média célja pedig mindezt elfogadtatni az emberekkel különféle marketingeszközökkel. sorvadó közhatalom. (Drábik János: „Novus Ordo Seclorum” írása) A napjainkban is oly divatos hangzású kifejezések. hogy az országoknak szép lassan fel kell adniuk nemzeti identitásukat. majd megoldást kell rá ajánlani.media which distributed information to the public (…) to make the masses believe that oneworld government is the only solution to the world’s many and varied problems”. amely már teljesen kivonta magát a népszuverenitás kontrollja alól.és transznacionális cégek megjelenése is mind-mind azt sugallja. Dr. a kamatrendszer bevezetésével adót szed a társadalomtól. amely így évente 2-3 hónapot ingyen neki dolgozik. hogy megnöveljük az utcai erőszak előfordulását. Igaz ez a tény. Legegyszerűbb példa rá. hogy a kamatrendszer bevezetése óta szembesülünk válságokkal. mindennapi életünkben tapasztalhatjuk: szinte nincs olyan ember. or arrange for bloody attacks in 8 . elég sok következménye van annak. hanem beépített emberein. aki ne lenne eladósodva. mint ahogy Chomsky is megállapította „10 Strategies of Manipulation by the Media” írásában: első lépésben problémát kell létrehozni. mert végső soron ez a cél.

Szinte ne telne el nap. hogy ne találkoznánk valamilyen formában logókkal (háztartási cikkeken. azonban szimbolikus (esetleg okkult) jelentésükkel azonban nem vagyunk tisztában. hirdetéseken. sport eseményeken). II.2 Hogyan alakítják a mindennapjainkat? A kérdésre a válasz nagyon is kézenfekvő: egy teljesen hétköznapi példa rá a céges logók. ruhákon. A logók kialakítására rengeteget költenek egyes cégek és ennek következtében kiterjedt kutatásokat is folytatnak 9 . autókon.order that the public is the applican’s security laws and policies to the detriment of freedom”. tv-ben.

of Purification of the lower nature. némi átalakítással. Kérdés persze az.” (Gaskell: Egyptian Scriptures Interpreted Through the Language of Symbolism Present in All Inspired Writings) Ezt a szimbólumot számos autómárka is felhasználta. tégy a közepébe egy feliratot (vagy egy „szem”-et) és megkapod az Illuminati logót. jelentése pedig G. nem meglepő. azonban mindez rejtve marad a közvélemény előtt. A recept egyszerű: végy egy szárnyas napkorongot. A. Ezek a kutatások alkotják a marketing magját. neuro-pszichológiát és a biológiát is. hogy a tökéletes lélek. szárnyra kap és egyesül Istennel: „It is the symbol of perfect Aspiration towards the Divine. megtisztulva az alantas természetétől. hogy mi célja van a logók mutogatásának? Egyszerű a válasz: az elit erődemonstrációja. voila! 10 . melyek két jelképet használnak fel logójukban: a szárnyas napkorongot és a „vesica piscis”.formájuk kialakításában (többségüket a „Rockefeller Chicago School” végzi. ugye?) beleértve a kognitív tudományokat. Gaskell szerint annyit tesz. and of final ascent into union with the One. A szárnyas napkorong egyiptomi eredetű jelkép. Nézzünk is pár nagyon ismert márkát.

11 .

hal (piscis) alakú. Onnan kapta a nevét. ahol a két kör metszi egymást. ami összeér. John Yarker szerint ez a forma jelképezi az újjászületést illetve Szűz Mária anyaméhét is. többek közt feminin genitáliát. számos ruhacég használja manapság. hogy a rész. 12 .A vesica piscis formája két kör. de más misztikus jelentést is tulajdonítottak már neki. (Yarker: The Arcane Schools) Későbbi adaptációja a Szabadkőművesek pecsétjében történt meg és talán szexuális konnotációjának köszönhetően.

13 .

Alfa Romeo Nem éppen családbarát szimbólum benne a sárkány. igaz sokan ezt (többek közt én is eddig) lángcsóvának néztem. hogy meggyőzzék az embereket. de elnézve a régi logókat. melyek milliókat költenek PR-ra. hogy némi corporate identity munkával és marketinggel. utálja a családodat és a kutyádat is. Néhány cég azonban nem rejti véka alá. Honlapján is megtekinthető néhány ismert cég logójának furcsasága. megváltoztatták: 14 .Ha már logóknál tartunk. hogy milyen családbarát szándékaik vannak. meg kell említenünk David Icke kutatásait is az Illuminati-ról. hogy ő utál téged. Vannak cégek. aminek a szájából egy ember lóg ki. könnyen hiszem. annak világra törő uralmáról és előfordulásáról különféle logókban.

Vodafone 15 . amin egy sárkány látható. Mondjuk egy oroszlán vagy unikornis még mindig jobban mutatna. de ez van.Romano Cattaneo nevéhez fűződik az új logó tervezete 1910-ből és a Visconti család címere ihlette meg. amint gyereket eszik. mint egy sárkány.

vajon miért? Mindenesetre nem ártana némi változást belevinni.Sokan kritizálták a Vodafone logóját is a benne található 3db 6-os szám miatt. mivel kísértetiesen hasonlít a Ku Klux Klán keresztjében található vércseppre: Bechtel 16 .

azt üzeni . Richard Cassaro gyűjteményéből: 17 .hogy övék az egész világ.Elvileg nem szorul különösebb magyarázatra. Az amerikai imperializmus (és az Új Világrend) vívmánya. És még néhány. BP vagy a United Fruit kizsákmányoltak országokat. Perkins exgazdasági bérgyilkosként dolgozott évtizedeken át az amerikai államnak és feladata volt. mint a Bechtel. hogy meggyőzze országok vezetőit. hogy engedélyt adjanak beruházásokra. szegénység és eladósodás. bár különféle leírások szerint van benne némi igazság (ezt sugallja a vörösre festett víz is). Ennek azonban súlyos ára volt: környezetszennyezés. hiszen ahogy a kép is mutatja. ha elolvassuk John Perkins „Confessions of an Economic Hitman”(Egy gazdasági bérgyilkos vallomásai) című könyvét. hogy hatalmas cégek. Akár egy gonosz figura logója is lehetne egy rajtfilmből. Sokat megtudhatunk ezen cég sötét múltjáról. példának.

A kutatás leírása 18 . okkultisták.. Ennek tudatában sokkal több hatalommal bírnak. (Butler.] speaks to the subconscious mind of man through the archaic images of its symbols and rituals. Ezek a szimbólumok olyan rejtett emlékeket idéznek fel bennünk. rituálék által kerül megszólításra: „ It is known that the Unconscious.De mégis mi a célja a logóknak? W.] Magic [. ha belegondolunk. amiket már rég elfeledtünk. mint a Szabadkőművesek is. E.. Power and Purpose) Jelentősége akkor válik fontossá. egyféle hipnotizálás. III. whether personal or collective works by means of pictures or images... Butler szerint mágikus hatásuk van. mint azt sejtenénk. [. and thereby produces those ―changes in subconscious which the magician seeks”. Magic. de kulturális tudatunkban még benne van. It’s Ritual. miszerint a tudattalanunk ilyen archaikus szimbólumok. speech being a comparatively recent development. tehát ismerik a mágia fortélyait. mert a tudattalanunkra leginkább képek formájában lehet hatni. hogy az olyan társaságok.

hogyan fognak vélekedni róla.III. ezek az alábbiak: -értékek -vásárlási szokások -márka(hűség) -médiahasználat -szabadidőtöltés A kutatás módszerének kvalitatív kutatást választottam. fogyasztással kapcsolatos tipikus attitűdjeinek megismerése. Hipotéziseim alapját a már bemutatott logók adják. mi az attitűdjük a vásárlással kapcsolatban. mivel arra szeretnék választ kapni hogyan gondolkodnak a megkérdezettek. mivel így lehetőség van egy problémát jobban megérteni. hogyan viszonyulnak a reklámokhoz illetve egyes márkákhoz. vajon tényleg felismerjük-e a rejtett szimbolikát ezekben az ősi jelekben. énekesekkel. továbbá ötleteket is nyerhetek. hogy a megkérdezettek nem ismerik fel az okkult tartalmakat a képekben. az olimpia kabaláival és ezek a következők lennének: feltételezem. felhasználva a szekunder eredményeket. milyen javaslataik lennének. hogy a jelképek mentesüljenek az okkult tartalmaktól.2 A kutatás tervezése Összegyűjtöttem hipotézisem alapján azokat a kérdésköröket. továbbá kíváncsi vagyok arra. melyekre választ szeretnék kapni. III. kiegészítve filmplakátokkal. A kutatás során interjút is készítek. 19 . majd az így kapott eredmények alapján ellenőrzöm eredményeimet.1 A kutatás célja (a probléma meghatározása) A fiatal korosztály (átlagban 20-35 év) vásárlással. milyen motivációk húzódnak meg döntéseik mögött. hogy miután fellebbentem a fátylat róluk.

3 Adatgyűjtés 20 .III.

com http://vigilantcitizen.blogspot. önkéntes mintavétellel. hogy online érhetőek el anyagok ebben a témában. hogy mindenki kifejtse a véleményét a témáról. ami számszerűsítené. A megfigyeltek ismerőseim köréből kerülnek ki.com/ http://azigazsag. 21 . elég.com/hardtruth/13_33_freemason_sig. de ezek inkább felvilágosító jellegűek. de a fórumok sokkal interaktívabbak.Ennek a témának a nehézsége abban áll.html http://www.hu/2008/01/freemason-illuminati-control-over. mint Drábik János vagy Hitchcock könyve. illetve vannak felvilágosító youtube videók is.htm http://www. sok közülük meg is szűnt. hogy hányan hisznek az efféle Illuminati médiának. Többek között ezért is választottam ezt a témát. hogy felnyissam többek szemét az igazságra. ahol bárki hangot adhat véleményének. Nem célom.proboards. A hátránya az.cgi?board=conspiracies&action=print&thread=3809 http://troolyunbelievable.theforbiddenknowledge. amit a média közvetít.com/index.php Ezek a fórumok arra adnak lehetőséget. Egyre elterjedtebb az a jelenség is. Alapkiindulásnak a szakirodalmat választottam. ha sikerül elérnem. hogy konkrét feljegyzések nem készültek. Ilyen oldalak: www. mivel az ilyen oldalakat ellenőrzés alatt tarthatnak.davidicke. ők reprezentálják az alapsokaságot és persze szociográfiai szempontból is különfélék. továbbá létezik sok fórum is. melyben bemutatják a háttérhatalom létezését. A másik nehézség az.com/vigilantreport/occult-symbols-in-corporate-logos-pt-1/ http://hauntedtavern. bár létezik különféle szakirodalom.hu/az-igazsag.richardcassaro. éppen ezért ezek képezik nálam az alapot. hogy a dolgok mögé lássanak és kétkedve fogadják mindazt. hogy meggyőzzek másokat. hogy sokan fogadják ezeket szkeptikusan. hogy marketing szempontból nem került még felmérésre.

harmonikus emberi kapcsolatok illetve az egészség. Tv2. karrier. kiegészítve saját ötleteimmel. Az olyan márkák mint Tesco. éppen ezért elektronikai cikkeknél internetes fórumokon illetve ismerősöktől érdeklődünk az 1 lásd: http://www. Megdöbbenésemre. Kérdőívemet két csoportba soroltam: az első rész által akartam pontosabb képet kapni a megkérdezettek vásárlási szokásairól. Alapját Kis Katalin 2005-ös dolgozata a „Marketingkommunikáció szingliknek” című dolgozata szolgáltatta. További meglepő tény. Spar. Sony Ericson. Levi’s. Ez azért is volt lényeges. hogy kinek a véleményét fogadjuk el.4. révén mindenki elfoglalt és a mindennapjaik rohanásból állnak. Nézzük meg elsőnek a kérdőívek elemzését! Az első részben rangsorolni kellett azokat a dolgokat. melyek a legfontosabbak az életünkben: első helyen végeztek olyan fogalmak. a többség is hasonlóan vélekedhet. illetve egy binomiális eloszlásból kiindulva. Penny. hogy milyen a kirakat és a bolt berendezése. hozzáállásukról a különféle márkákat illetően. mint a család. Kossuth rádió vagy Fiat. a vásárlással kapcsolatos szinonimák felsorolásánál senki nem említette. mellyel arra voltam kíváncsi. Ezért is tekintsük ezt egy „nem reprezentatív felmérésnek”. Ezzel a problémával számoltam is. Milka.III. Adatok elemzése a hipotézisek tükrében A kérdőíveknél felhasználtam rangsorolási technikát és vélemény kifejtést egyaránt és elküldtem minden ismerősömnek. Old Spice. Tibi csoki a nem éppen kedvelt márkák körét szaporították. Sokaknál nem fontos. hogy szükséges rossz lenne. Vásárlási szokásoknál az is meghatározó. mivel mindenkinek a vásárlás egyet jelent a felhőtlen kikapcsolódással.richardcassaro. hogy a megkérdezettek inkább kisebb üzletekben szeretnek vásárolni és nem a plázákban. mert mindennapjainkban a márkák és reklámok által találkozunk Illuminati jelképekkel. a munka. Nem utolsó sorban mutattam néhány logót meg jelképet az olimpiáról.com/sinister-corporate-symbols 22 . mivel ő alapos kérdéseket tett fel a vásárlási szokásokkal kapcsolatban. A második részben különféle ősi szimbólumokat sorakoztattam fel. hogy a vásárlási környezet nem befolyásolja őket a vásárlásnál. azonban a 130 emberből csak 40 küldte vissza kitöltve. A kedvelt márkák felsorolásánál elsősorban a „felkapott” márkák végeztek vezető helyen: BMW. ki ismeri fel benne a tipikus Illuminati jelképeket. Talán ez is magyarázat arra. miszerint a felismerésük „belénk van kódolva” és ezáltal ragad meg az emlékezetünkben. Richard Cassaro feltételezései alapján1.

hogy „fa”.old) 23 . Reklámokkal leginkább pedig a tv-n. Boston: Bedford/St. miszerint tudattalanunkban élnek ezek a szimbólumok és ezért ismerjük fel őket. újságon és rádión kívül már a fájlmegosztó oldalakon is mint a youtube találkozhatunk. autómárka. Elmélete szerint a nyelv felfogható egyfajta jelrendszerként. Ezért fordulhat elő. frappáns és figyelemfelkeltő. A szimbólum a jelölő és amire asszociálunk vele kapcsolatban (lendületes. valamint az egyiptomi fáraók szimbólumát. 832. tartósság. mint jelről a „Nature of the Linguistic Sign” című cikkében. rögtön megjelenik egy fa képe előttünk 2. Martin’s Press. de a megkérdezettek 20%-a ismerte csak fel őket. fiatalos. Sokak szerint legyen lendületes. tehát él még a „szájhagyomány” mint reklám hatékonysága. intenzív (ezeket az opciókat főleg a férfiak említették). hogy ebbe a témakörbe tartozhat Ferdinand Saussure nyelvész professzor kutatása is a nyelvről. Márkák szempontjából nem igazán márkahűek. hogy ha meghalljuk a szót. The latter is not the material sound. akkor könnyen juthatunk arra a következtetésre. but the psychological imprint of the sound. erős. ami annyit tesz. valamire asszociálunk. 1998. Meg kell említenem. a purely physical thing. a jó ár és a megbízhatóság teszi a márkát igazán jóvá. A céges logóknál mutattam néhány igen ismert jelképet. Ha ezt a felfogást alkalmazzuk. Ez annyit tesz. Saussure ezt signifier –nek(jelölő) és signified-nak(jelölt) nevezi. Többnyire azonban tudatos vásárlónak bizonyultak megkérdezettjeim. mert nem gondolnak el. de ezen felül a második kérdésben felsorolt jellemzők számos tárházával találkoztam a kérdőívek elemzése során. Ferdinand. hogy helyesen döntöttek-e egy vásárlás után és többnyire nem csoportosan mennek „shoppingolni”. hogy legyen rövid. hogy sokat adunk a külsőségekre.adott termékről. Afféle modern életmódot sugall. vagyis egy szó hallatán. épp ezért költünk sokat ruhákra. kisebb mértékben pedig egészséges életmódra. míg mások szerint legyen egyedi. hogy a jel magában foglal egy fogalmat és egy asszociációt (hang-kép). hogy ez a módszer működik a céges logók szimbolikájánál is. Azonban felismerni vélték „a sátánisták jelképé”-t. the impression that it makes on our senses”( Saussure. mert az ár játssza a döntő szerepet és persze a minőség. “Nature of the Linguistic Sign. 2 „The linguistic sign unites.” In The Critical Tradition: Classic Texts and Contem-porary Trends. David H. A reklámokat illetően.…stb) az lesz a jelölt és ezáltal bármikor felismerjük. but a concept and a sound-image. Richard Cassaro kutatásait vettem alapul. utazásra. esetleg némi humorral fűszerezve. not a thing and a name. egészséges (ezt főleg a nők választották). Richter. Ed. hogy pszichológiai úton működik és képet vált ki bennünk. elektronikai cikkekre. mindenki egyet értett abban.

Egyik ismerősöm a logókhoz fűzött megjegyzése érdekes volt: azt írta.Nos. hogy mégis felismerik (igaz kis mértékben) a szimbólumokat és Illuminati-tartalmat társítanak hozzájuk. mert van fontosabb is. Szerettem volna többekkel is találkozni. amikor is négy ismerősömmel beszéltem meg találkozót és osztották meg véleményüket a témáról egyenként. az én kutatásom azt bizonyította. ha az emberek nem akarnak nyilatkozni. A legutolsó képösszeállítás mindenféle logót és képet tartalmaz. mert sokan csak végignézték a logókat és mivel nem volt mind ismerős. hogy amerikai. Ez is azt igazolja. ha jobban meg akarjuk őket ismerni. Elméletemet igazolni látszik. mégis utána kell járni. a megtévesztés – a 24 . de arra sajnos nem volt mód. többen indokolták azzal. hogy aki fel akarja ismerni. tehát többségében amerikai cégek terjeszkedését szimbolizálják. hogy valaki mit is gondoljon. a Mitsubishi jelképe. internet) és nincs más mód a tájékozódásra. mint átlagos érdeklődési körrel rendelkezett. A vizsgálat legérdekesebb része az interjúkészítés volt. Az igazat megvallva. hogy nem szentelnek kellő figyelmet eme jelenségeknek. kicsivel több. melyekben egy közös van: a háromszög és a szem mint jelkép. ott vannak a mindennapi gondok. miszerint milyen logókban ismerik fel ezeket. Tehát az „átlagember” nem gondolkodik sokat rajtuk és nem ismeri fel őket. egyszerűen elsiklottak rajtuk. Ezt csak kevesen ismerték fel. mint ahogy régen a vallás volt és leginkább ismert emberekkel lehet befolyásolni. mert nem értek rá egyéb elfoglaltságokra hivatkozva. az képes rá. ami teljesen nyilvánvaló. a pentagramra. Első körben kíváncsi voltam. de sokan ügyet sem vetünk arra. hogy nehéz valamit úgy vizsgálni. hogy mit vegyünk illetve a hírekkel hogyan vezetnek minket félre. én sem ismertem volna fel régen ezeket a szimbólumokat. illetve a szabadkőműveseket említették. mint „gyarmatosítás”. rádió. újság. a deltoid pedig a Renault autóé. hogy az átlagemberek mostanság információikat a médiából szerzik (tv. hogy mi a véleményük a média (félrevezető) hatásairól. Egyik ismerősöm szerint a média a „tömegek ópiuma”. Továbbá azt is említette. hogy mindegyik logóban az a közös. az elsőre (a Mitsubishi-féle jelképre) a lyoness logóját asszociálták. mert bár itt vannak a szemünk előtt. Ezen felül. mert őt hajlamosak vagyunk követni. hogy aki felismerni vélte őket (néhányan vallási jelképet véltek felfedezni bennük). Viszont többen az ebből származó logókra asszociáltak: a 3 „szirom”. Kérdésemre. hogy a reklámok mennyire befolyásolják. értem ezalatt. mint a Texaco olajvállalat logója. Ezek után megértem a statisztikai hivatalok munkatársait. A másik fontos szempont a „figyelemelterelés.

a kereskedelem. mint amit én is gondolok: „A globalizáció számomra egy világméretű folyamatot jelent. Eme fogalom akkor nyer értelmet számunkra. Véleményem szerint a világmárkák elterjedésével és a nemzetközi szervezetek (mint az EU) térhódításával egy globális világrend felé közelítünk. hogy tudatában vannak a valóságnak. a lényeg a hírverés: „Nem csak a reklámoknak. elméletben létező világbirodalom. hanem a sajtónak és mindennek aminek reklám vagy hír értéke van. Minden ország. mint a Bibliában szereplő Bábel tornya. amit neves egyszerűséggel az egykori Brit Birodalom imperializációjával tesz egyenlővé. amiben részletesen megfogalmazza az újkori gyarmatosítást. de amin inkább csodálkozik. Igaz van is erre egy mondás Drábik Jánostól: „hinni annyit jelent. önálló döntésképesség. mint a falusi embereknél a pletyka. Elméleteim bizonyítják. hogy az élet látszólag könnyebbé válik. de inkább maradnak az álomvilágban. mert így nem tudtam befolyásolni a véleményüket. hogy az emberek könnyen befolyásolhatók és könnyű velük elhitetni egy álomvilágot. hanem mert tartottam attól. békés egymás mellett élés (bár számomra ez mindig illúzió fog maradni). melynek befolyása kiterjed a világ minden szegletébe (…) Igaz. mint ahogy egy interjúalanyom fogalmazta: „szuverén országok eladósítása. mert szerinte félrevezeti csak az embereket. ha elolvassuk John Perkins könyvét (Confessions of an Economic Hitman).cél nem foglalkozzanak a főbb problémákkal. az a „ekonómiai kolonializáció”. nemcsak azért. a pénzügyi tranzakciók. és az utazás. ami a régi világra jellemző: szuverenitás. de végül is ezzel együtt lassan elpusztul minden. mint nem akarni tudni”. gazdasági függetlenség.” A legjobb megfogalmazás. Az ókori rómaiak pontosan tudták ezt: ’Kenyeret és cirkuszt a népnek!’” Abban mindegyikük egyet értett. amivel a globalizációt illették. A következő dolog. az nem tartja őrültségnek ezt az elképzelést. vagy az is lehet. amiben a véleményüket kértem a globalizáció kérdésköre. hanem pénzeszsákokkal”. hogy aki utána olvas a dolgoknak és nem hisz el mindent feltétel nélkül. ezáltal befolyás alá vonása – azaz – ma Európában már nem harckocsikkal rohannak le egy országot. el kell altatni őket. mert az kevésbé fájdalmas. más néven a gazdasági gyarmatosítás. minden nép egyetlen globális massza legyen és így könnyen válik irányíthatóvá.” Egyik interjúalanyom említette. hogy pont azért nem olvas sajtót. Ezt bizonyítja a következő 25 . Persze eme véleményemet palástoltam interjúalanyaim előtt. Beszélgetéseim során rávilágítottak arra a tényre. Meglepődésemre mégis olyat meséltek. amivel már sok fórumon szembesültem: az emberek szkeptikusságával. aminek következtében kialakul egy láthatatlan. hogy a bulvársajtónak nagyobb sikere van. hogy a média olyan. Az utolsó kérdéskör egy esetleges „háttérhatalom” létezését foglalta magába. mint a „normál”-nak.

IV. 1998. de kezük mindig elért a kormányzati szintekig.) szám Hitchcock. „Media Control. amikor már a vallási hovatartozás már nem volt annyira domináns. Martin’s Press. akik csak „bábok” és nem ők hozzák a tényleges döntéseket. Dr. hogy biztosak benne. Andrew Carrington. Szeptember (131. A. Az újkorban tovább bővült a kör.” Említették továbbá. Az itt tevékenykedő bankárok. The Open Pamphlet Series. János. Saussure. David H. hogy egy „láthatatlan kéz” irányít minden eseményt a háttérből és erre példaként említették a politikusokat. kerülték a nyilvánosságot. 832-835. Felhasznált Irodalom Chomsky. The Spectacular Achievements of Propaganda”. “Nature of the Linguistic Sign. 1991. „The Synagogue of Satan”.megfogalmazás is: „A koraújkorban. Drábik. G. amikor megindult a pénzügyi fejlődés. RCP. „Egyptian Scriptures Interpreted Through the Language of Symbolism Present in All Inspired Writings” Hihetetlen Magazin. megjelentek az uralkodó mellett a ’szürke eminenciások’. 2012. „Novus Ordo Seclorum” Gaskell. Ed. Noam. akik látszólag a háttérben meghúzódtak. kialakultak a modern bankok elődei. 26 . és minden kormányzatnak szüksége volt megfelelő pénzügyi háttérre. Ferdinand. családok már meghúzódtak a háttérben. de a valóságban az uralkodó titkos tanácsadói voltak. Boston: Bedford/St. 2007. Richter. 1997.” In The Critical Tradition: Classic Texts and Contem-porary Trends.

. Mellékletek VI. -szükséges rossz -szórakozás -kellemes időtöltés -felfedezés -közömbös -egyéb:……………………………………… 27 . értékek sorrend család karrier anyagi biztonság egészség munka harmonikus emberi kapcsolatok valahova tartozás életöröm fiatalság teljesítmény erkölcsi tartás Mi a fontos az életedben? Állíts fel fontossági sorrendet! Karikázd be a megfelelő mondatbefejezést! (többet is választhatsz) A vásárlás számomra….V.

gyengéd.stb) -Nagyobb összegű vásárlásnál kikéred valaki véleményét? 28 . erős. egyedülálló. kellemes. kényelmes. lágy..Húzd alá azokat a szavakat. ropogós. praktikus. melyek leginkább megragadják figyelmedet egy reklámban! friss. elegáns. lendületes. új. egészséges. újság. természetes.. intenzív. gyors. Milyen márkák jutnak eszedbe az egyes kijelentések kapcsán? kedvelt márka Édesség Autó Ital(alkohol) Telefon Üzlethálózat Ruházat Testápolás Tévéadó Benzinkút Rádióadó elutasított márka Vásárlási szokások -Általában milyen üzletekben vásárolsz? -Tájékozódsz vásárlás előtt? (internet. szórólap. azonnali. egyéb:……………………………………………………. light. egyedi. megbízható.

újság. fények.. ital.stb...) -Mennyire befolyásol a csomagolás? -Mely márkákhoz vagy legrégebb óta hűséges? -Mitől jó egy márka? -Van kedvenc reklámod? Mi tetszik benne? -Milyen egy jó reklám? -Igényled. hogy a te célcsoportodnak külön készítsenek reklámot/promóciót? -Milyen médiumban fogadod legjobban a reklámot? (mozi. sport.) -Vásárlás után szoktál azon gondolkodni. öltözködés.image. plakát. szórakozás. illatok.. zene..-Mi az.) 29 . hogy helyesen döntöttél-e? -Egyedül vagy társaságban szoktál vásárolni? -Mennyire befolyásol a vásárlás környezete? (kirakat. tv. rádió.. étel. amire hajlandó vagy magasabb összeget is kiadni? (utazás.

Céges logók (kicsit másképp) Mi jut eszedbe a következő szimbólumokról? 30 .

Milyen logókban láttad már az előző szimbólumokat? Mi a furcsa a következő logókban? 31 .

32 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful