You are on page 1of 2

U današnjem evanđelju čitamo i slušamo kako Ivan dolazi Isusu tužiti se na nekog čovjeka koji u Isusovo ime djeluje

. Isus ne osuđuje tog čovjeka ved dapače govori : Tko nije protiv nas,za nas je. Učenici ga u čudu slušaju i on nastavlja u svom govoru riječima koje pomalo sablažnjavaju ali skrivaju u sebi duboku poruku koju svaki slušatelj mora otkriti. Isus kaže : neka čovjek odsiječe ruku ili nogu i neka iskopa oko. Ne misli Isus doista tako. On želi poučiti da i neka draga,srcu prirasla stvar može čovjeku biti teret ako ga vodi u propast. Sjetimo se brojnih otkrida ,djela velikih ljudi,atomske bombe,dinamita … Sva su ta djela trebala biti iskorištena na drugačiji način. Ali poslužila su kao sredstva ubijanja. I ljudski jezici nisu bolji. Koliko puta čujemo kako netko lijepo govori a iza tih lijepih riječi skriva pogrde . Nije li bolje takva jezika riješiti se? Ili ruke koja ubija tisude? Moderna znanost i medicina danas se trude bolesnomu nadoknaditi organ ili „prišiti“ udove da bi ljudsko tijelo bilo što sposobnije i što cjelovitije. Trudi se olakšati čovjeku život i pomodi mu u njegovoj skrbi za sebe i obitelj. Zato nas Isusove riječi vode i drugačijim putem. Ne moraju značiti da čovjek treba sakatiti se zbog grijeha i djela koje je počinio. Kad bi tako bilo,danas bi svijet bio sakat,obezglavljen,mutav. Isus daje savjet. Odsjedi ruku znači pružiti je bližnjemu i dati je za bližnjega,biti mu u službi. Davati se do kraja. Odsjedi nogu znači koračati putem kojim drugi ne može. Hodati uz bok čovjeku i nositi ga u najtežim trenucima. Iskopati si oko znači vidjeti tuđu nemod,biti njegovo oko kad on to ne može,poučiti ga i predočiti mu sliku svijeta koji ga okružuje. Često se uz parkirališna mjesta može vidjeti poruka „ Ako si uzeo moje mjesto,hodeš li i moju invalidnost?“ Nije to slučajna poruka , ona upravo govori o ovome. Tko je spreman na jedan dan preuzeti njihovu invalidnost,biti njihova ruka ,oko ili jezik? Današnji čovjek bi se trebao zagledati u takve ljude jer oni su poput ovih iz evanđelja. Ljudi koji su svoju invalidnost stavili u drugi plan i žele živjeti poput dobrih i Bogu vjernih ljudi. Na kraju , poklanjam vam priču u kojoj se svatko može pronadi :
Jedne noći neki čovjek usni san u kojem je vidio sebe kako korača plažom s Gospodinom. A po nebu su prolazili prizori iz njegova života. I primijeti uza svaki prizor tragove dvaju para stopala u pijesku : jedni pripadahu njemu, drugi Gospodinu. Kad mu se prikazao i posljednji prizor ,okrene se i pogleda stope u pijesku. Puno puta uza stazu njegova života pojavljivao se samo jedan trag stopala. A bijaše to,opazio je ,u najtežim i najtužnijim životnim trenucima. Budući da ga je to uznemirilo,upita Gospodina : " Gospodine ,rekao si da ćeš uvijek hoditi sa mnom odlučim li jednom slijediti Te. A primijetio sam da se upravo uz najteže trenutke u mom životu pruža samo jedan trag stopala. I ne razumijem zašto bi me ti ostavio onda kad sam te najviše trebao ."

A odgovori Gospodin: " Sine moj.drago moje dijete. A ono doba. doba tvojih iskušenja i patnji. koje prati samo jedan trag stopala u pijesku. bijaše to onda kad sam te nosio u naručju." . volim te i nikad te ne bih napustio.