You are on page 1of 3

2.Kebenaran Islam difahami dgn jelas yaitu sejarahnya dan juga ajarannya ...

- Islam memiliki sejarah yg jelas bahkan proses pewahyuan yg diterima Rosul selama 22 thn, 2 bln dan 22 hari, Begitu juga dgn kehidupan Rosul dari sejak kecil hingga wafat sejarahnya sangat jelas. - Islam memberikan keterangan yg hrusdipercayai tanpa hrus dilakukan penelitian karena sudah pasti benar. Contohnya : Proses kejadian manusia telah diteliti para ahli ternyata memang benar seperti yg ada dlm Alquran padahal kita tahu bahwa zaman dahulu tidak ada lab & alat2 canggih. -Jika dibandingkan dgn agam lain ( maaf yoo ) agama Kristen yg menyatakan Jesus anak Tuhan. kalau Tuhan beranak seharusnya Jesus tidak mati karena ingin menolong ummatnya .. he he kalau ada yg mengatakan mana Tuhan Ummat Islam masak gak kelihatan; maka kita jawab bahwa Allah itu ada dan sifatnya ghoib .. kalau kamu percaya adanya jin, syetan, malaikat padahal itu juga tdk kelihatan dan utk itu kenapa ente ragu tentang adanya Allah Lihat saja orang kesurupan apa yg terjadi ... jawabnya sama ente .. udh dulu yoo capek

2. arti kebenaran merupakan nilai utama dlm kehidupan manusia sbg nilai2 yg menjadi fungsi rohani yg artinya sifat manusia selalu berusaha mencari kebenaran. Jika manusia mengerti dan memahami kebenaran, sifat asalnya terdorong utk melaksakan kebenaran itu dan sebaliknya jika pengetahuan dan pemahaman ttg kebenaran tanpa melaksanakannya maka konflik kebenaran akan mengalamipertentangan batin. Karena dlm kehidupan manusia sesuatu ug dilakukan hrs diiringi dgn kebenaran dan dlm menjalani kehidupan manusia tdk akan bosan mencari kenyataan dlm hidupnya yg selalu ditunjukkan oleh kebenaran.

Peranan dan Fungsi Syahadah 1. Merupakan dasar bernilainya Dienul Islam. (Ibrahim 14:24-26) 2. Merupakan pembeza antara Muslim dan Kafir. 3. Merupakan syarat mutlak masuk jannah/syurga. Telah bersabda Rasulullah saw: Barangsiapa yang bersyahadah tiada ilah kecuali Allah dan Muhammad Rasulullah, maka Allah mengharamkan jasadnya untuk disentuh api neraka. (Hadis Riwayat Muslim) 4. Merupakan kunci atau syarat diterima sesuatu ibadah/ amalan. (Al Furqan 25:23) 5. Merupakan syarat untuk mendapatkan syafaat dari Rasulullah saw pada hari kiamat. Telah bersabda Rasulullah saw : Manusia yang paling beruntung mendapatkan syafaatku pada hari kiamat adalah barangsiapa yang mengatakan ‘lailahailallah’ secara ikhlas dari hati dan jiwanya. (Hadis Riwayat Bukhari) 6. Merupakan syarat jaminan perlindungan harta, jiwa dan kehormatan manusia.

PERANAN AQIDAH Aqidah yang salimah dan shahihah memainkan peranan penting dalam pembentukan masyarakat Islam hari ini. Iltizam terhadap kandungan syahadah. maka ia akan tetap tertutup bagimu. Ada pengetahuan dan keyakinan atas kebenaran dan ketetapan apa yang disaksikan (syahadah). tidak dikufuri dan hanya Dia patut ditaati. “Bukankah syahadah lailahailallah itu merupakan kunci jannah? Beliau menjawab. menulis atau berkata pada diri sendiri. 2. Gerigi yang dimaksudkan itu ialah syaratsyarat syahadah Berikut merupakan syarat-syarat syahadah (oleh Al Qohthoni. Kita menafikan semua ilah selain Allah dan menetapkan bahawa hanya Allah sebagai ilah. Sebagaimana yang dijelaskan dalam al-Quran yang bermaksud: "Yang demikian (sifat-sifat dan kekuasaan-Nya) ialah Allah Tuhan kamu tiada Tuhan (yang disembah .” (Riwayat Bukhari).W. bagi-Nya tempat kembali. Memberitahu. Syarat-Syarat Sah Syahadah Syaikh Wahhab bin Munabbih pernah ditanya. hanya Dia sahaja yang layak disembah dan tidak boleh diingkari. mengkhabarkan dan menjelaskan persaksian orang-orang lain. 3. Tanpa aqidah yang suci. Aqidah tauhid yang dimaksudkan di sini ialah mentauhid serta mengesahkan Allah S. Ia menjadi teras dan ruh terhadap kewujudan agama Islam. yang harmoni dan bebas dan bebas daripada unsur-unsur jahiliah maka kita perlu memahami dan mengkaji aqidah tauhid yang sebenarnya. 4. “Benar. Dia layak diajukan kesyukuran. Dia adalah Tuhan pemelihara setiap perkara. Untuk mewujudkan sebuah masyarakat Islam. kafir mengkafir dan sebagainya yang hanya akan meruntuhkan masyarakat Islam.Akibatnya berlakulah berbagai-bagai pencerobohan terhadap hak asasi manusia jenayah. Al Wala’ Wal Ba Pengertian Syahadah Lailahailallah Kalimah ini bermaksud ‘tiada ilah selain Allah’. mengimani Tuhan Yang Maha Esa. Mengikrarkan syahadah dengan disaksikan orang lain dengan berbicara.Peringkat-Peringkat Syahadah 1.T. Aqidah juga menjadi benteng seseorang mukmin agar tidak dipengaruhi oleh anasir-anasir yang boleh mencermarkan kesucian aqidah dalam masyarakat hari ini. Kalimah ‘tiada ilah’ bermaksud bahawa kita menafikan atau menolak semua bentuk sembahan lain selain daripada Allah. Kalimah ‘selain Allah’ pula bermaksud kita menetapkan bahawa yang disembah (ma’bud) itu hanyalah Allah semata-mata dan meyakini bahawa tiada sekutu bagi Allah. pentadbir semua urusan. Ini sebenarnya mencakupi konsep ‘Nafy wal Itsbat’ (penafian dan penetapan). tetapi tidak ada kunci melainkan ia pasti memiliki gerigi. Apabila engkau datang membawa kunci yang ada geriginya. Namun jika tidak. masyarakat Islam tidak akan wujud. maka jannah itu akan terbuka bagimu. pembunuhan.

. .apabila akidah nya baik maka baik juga hubungan seseorang kepada sang pencipta dan apabila akidah nya rusak maka rusak juga hubungan kita kepada sang pencipta.dengan sebenar-benarnya). melainkan Dia yang menciptakan tiap-tiap sesuatu. sangat penting karena akidah itu menujukan ketaatan seseorang kepada sang pencipta.Intinya kita harus menjaga akidah kita tetap baik. Dialah yang mentadbirkan segala-galanya..agar hubungan kita kepada sang pencipta tetap baik." (Surah al-An-Am:102) Mengapa aqidah penting.. Oleh tiu beribadatlah kamu kepada-Nya dan (ingatlah).