You are on page 1of 4

De Alliantie 16

Op de valreep van 2013


We hebben vast een voorschot genomen op Ouderjaarsavond. Een groepje Vietnamezen die in Nederland hebben gestudeerd, bakt elk jaar om deze tijd appeltaarten en oliebollen. De buren zullen zich likkebaardend hebben afgevraagd wat die overweldigende rijkdom aan exotische geuren betekenden. Zeker van die allochtone buurman ... Een Vietnamees kookfeest betekent: iedereen neemt ingredienten mee, en neemt actief deel aan de productie. Onderwijl het laatste nieuws uitwisselend en grappen makend over wat & wie er zoal mis is in dit land. En dat zijn zo meteen twee verschillen: koken gaat hier collectief, en klagen doen we met een kwinkslag.

Hopstaken International
Kwartaalbriefing over Hopstakens activiteiten december 2012
Loeks profiel op LinkedIn: http://www.linkedin.com/in /loekhopstaken

Reacties: loek@hopstaken.com of loek.hopstaken@gmail.com

In deze Alliantie:
Oliebollen en Appeltaart in Saigon (1) WakaWaka & Haiti (2) Royal Business (2) Kerst in de Tropen (3) Bezoek aan Nederland in 2013 (4)

Ik heb de appeltaart en de oliebollen aan uitgebreide smaaktesten onderworpen. Resultaat: beide een 10+. NB: de ovenwanten zijn origineel Amsterdams.

Gelukkig Nieuw Jaar!

Het is veel belangrijker om mensen te bestuderen dan boeken.


La Rochefoucauld

Hopstaken International
Saigon, 26 december 2012

2. WakaWaka!

De Alliantie 16 december 2012

De actie om daklozen in Haiti te helpenClintons Global Initiativeheeft in ons land een mooi initiatief opgeleverd. De bedenkers en promotors van de WakaWaka Lightde inmiddels bekende lamp die werkt op een krachtige zonnecelheeft een opvolger: de WakaWaka Power. Iedereen die er een koopt, geeft tegelijk een WakaWaka Light aan Haiti. Initiatiefnemer Maurits Groen (op de foto met BC) heeft me er een paar meegegeven. Het idee is bedrijven te vinden die zeg, 5.000 WakaWakas willen kopen voor een zeer zacht prijsje, om die vervolgens weg te geven aan gezinnen in verafgelegen gebieden waar electriciteit ontbreekt. In Vietnam heb je het dan over een slordige 4,5 miljoen mensen. Kinderen doen hun huiswerk bij krakkemikkige olielampjes, die vaak branden en brandwonden veroorzaken. Lampolie kost natuurlijk geld, zonne-energie niets. Wanneer je wilt meedoen met de Haiti actie, en alvast intekenen voor de WW Power (die in mei geleverd wordt), ga dan naar www.kickstarter.com. De rest wijst zich vanzelf. Voor meer informatie: www.wakawakafoundation.org www.wakawakalight.com Moge 2013 het jaar van de Lichtbrengers worden! Loek Hopstaken

Een van mn vaste stekken in Saigon is Royal Business School. Jaarlijks geef ik er zon 6 of 7 cursussen, elk 5 avonden. Deze groep heeft zojuist Presentatie-vaardigheden afgerond. Een RBS-collega die geregeld invliegt is Prof. David Snyder, marketing docent aan het Canisius College in Buffalo, NY.

Hopstaken International

3. Kerst in de Tropen

De Alliantie 16 december 2012

Dankzij het vernuft van de namakers kunnen we ons veel geld en moeite besparen. Misschien sparen we ook wel wat milieu. Neem nou de kunst-kerstbomen. Die kun je jaar in, jaar uit hergebruiken. Onze kerstboom gaat nu vier jaar mee. Mijn vrouw Jane heeft hem dit keer behangen met stoffen lijstjes, waarin fotos van onze goedlachse dochter Lara Lien. Die lijstjes zijn gemaakt door mevrouw Miu Miu in Nha Trang. Kosten: 90 cent per stuk. Inmiddels is de foto van de kerstboom via Facebook de wereld, en in het bijzonder Vietnam10.500.000 facebookersovergegaan. Gevolg: mevrouw Miu Miu werkt nu met wachttijden. Maar ... velen maken die lijstjes nu ook na. Met andere woorden, Jane is een trendsetter in dit land waar namaak regel is. Kerst in Vietnam heeft twee verschijningsvormen. Katholieken gaan massaal naar de mis, terwijl bedrijven, en dan vooral de winkels, zich uitleven in spetterende kerstversieringen. Zoals hieronder Hitachi, in een van de warenhuizen. Dit soort displays dient als decor voor ouders die hun kinderengehuld in kerstmanpakjesop de digitale plaat willen vastleggen. Versieringen zijn doorgaans copy & paste van Amerikaanse of Engelse originelen. Dus bergen kunstsneeuw, levensgrote kerststallen, miljoenen lichtjes en klatergoud. Mooi? Mwoah. Intussen maken kerstmannen op scooters het verkeer in de stad nog onveiliger. Ondanks alle uitbundigheid is Eerste Kerstdag

een gewone werkdag. Nieuwjaarsdag stelt hier weinig voor. Het wachten is op Tet, het Vietnamees Nieuwjaar. In 2013 op 9 februari. Maar dan gaat het hele land een kleine week uit zn dak bij eet en drankgelagen met familie en vrienden. Voor die tijd werkt iedereen zich uit de naad om projecten af te ronden, delen de verkeersagenten bekeuringen uit ook al heb je niets verkeerds gedaan, en moet je goed uitkijken voor straatrovers. Want met Tet willen de Vietnamezen flink uitpakken. En dat kost geld.

Hopstaken International

4. Raad & Daad

De Alliantie 16 december 2012

Loek Hopstaken publiceert De Alliantie voor Nederlandse relaties, en


The Dutch Vietnam Management Supporter voor Vietnamese & internationale relaties. Overzichten (pdf) van Hopstakens diensten zijn beschikbaar in Nederlands & Engels. Wilt u De Alliantie doorsturen naar een relatie? Graag! Alle nieuwsbrieven staan op www.scribd.com. Email: loek@hopstaken.com of loek.hopstaken@gmail.com.

Hoe kan ik u helpen?


Gepokt en gemazeld op de gebieden Personeel, Organisatie en Communicatie, inmiddels internationaal, is uw vraag mijn vraagstuk. Inmiddels put ik uit 37 jaar ervaring bij het vinden van maatwerk-oplossingen.

Ongeveer 313 dagen per jaar beschikbaar


Normaal gesproken ben ik zowel in voor als najaar enkele weken in Nederland. Maar ook daarbuiten sta ik tot uw beschikking. Voor tenminste 12 dagdelen (workshops, consultancy, seminars, coaching) kom ik over naar Nederland. Reis en verblijfkosten Nederland-Vietnam zijn dan inclusief; reiskosten binnen Nederland, evt. autohuur en logies op locatie niet. Graag tijdig afspreken, in verband met boeken van de vlucht, intake en voorbereiding. Dit kan eenvoudig via skype (id = mrloek) of per email (loek@hopstaken.com).

Een Geslaagd 2013!


Van 29 april - 31 mei 2013 ben ik in Nederland.
De Alliantie is samengesteld door Loek Hopstaken. (1)
Gouden Leeuw 628 1103 KN Amsterdam Zuidoost Mobiel: *84 9 0888 9450

(2)
62/44 Duong So 6, P.5, Q. Go Vap Ho Chi Minh CityVietnam Mobiel: *84 9 0888 9450
Proel: www.linkedin.com/in/loekhopstaken

Email: loek@hopstaken.com of loek.hopstaken@gmail.com website: www.hopstaken.com