You are on page 1of 6

Nivelul 4.Tracţiune în piolet. Tehnica de bază.

Exerciţiul 1: Utilizarea pioletului Loc: La baza unui perete de gheaţă (chiar mic) cu o înclinaţie superioară de 75º. Descriere: Păstraţi picioarele pe sol, şi apucaţi pioletul de partea cea mai joasă a cozii având grijă ca să fie întotdeauna întinsă chinga pioletului (fig.33).

Începeţi mişcarea aplecând pioletul în spatele umărului şi îndoiţi pumnul astfel încât să obţineţi un unghi de aproximativ 90º între mână şi antebraţ (fig.34, 35).

Mişcarea pleacă de la umăr, apoi progresiv braţul, antebraţul apoi pumnul urmând o axă rectilinie în raport cu peretele. În momentul impactului, pumnul se aruncă în faţă pentru a mări lovitura de “bici” şi priza de mână se relaxează pentru a nu frâna energia cinetică a pioletului. Repetaţi de mai multe ori exerciţiul, păstrând întotdeauna picioarele pe sol, cu o mână, apoi cu cealaltă. Nu depărtaţi prea mult cotul în raport cu umărul în momentul pregătirii mişcării. (fig.36)

1

sau coada a fost ţinută prea din interior. -Lipsa de încredere în poziţia pioleţilor. prindeţi-vă de aceştia. ridicând picioarele de pe sol. Exerciţiul 2: Extragerea pioletului Loc: La baza unui perete de gheaţă (chiar scurt).Greşeli tipice: -Pioletul nu se înfige deloc sau se înfige doar câţiva milimetri în gheaţă. Corectare: Nu vă limitaţi exclusiv să alegeţi un punct de impact. cu o înclinaţie de 75º. Dacă pioletul e înfipt la înălţimea umărului sau dedesubtul umărului. Descriere: După ce aţi înfipt pioletul mişcaţi-l cu o mişcare de înainte-înapoi unică faţă de axul ciocului. mişcarea pioletului nu a pornit din spatele umărului. Repetaţi exerciţiul pe un singur braţ. în momentul impactului a lipsit lovitura de bici a pumnului.37) -Pioletul penetrează gheaţa într-un loc nedorit. şi nu a implicat masele musculare potrivite. Cauza: Mişcarea de lovitură nu a urmat o axă rectilinie în raport cu peretele de gheaţă (fig.38) 2 . Cauza: Energia dată capului pioletului este prea slabă. -În momentul impactului ciocul pioletului virează lateral. plasaţi braţul în poziţia finală cu ciocul în contact cu gheaţa. Corectare: De la sol. Antrenaţi-vă lovind un semn făcut anterior în gheaţă. (fig. după înfigerea pioleţilor. ci. înainte de a începe mişcarea de lovire. e posibil să eliberaţi mâna de pe mâner şi extrageţi pioletul prin scurte smucituri de sus în jos cu palma situată sub lopăţică sau cap.

Ridicaţi picioarele de pe sol. Notă: Extragerea unui cioc tubular se va face prin rotaţii dreapta/stânga ale mânerului.40) şi (fig. la rândul ei. poate antrena ruptura ciocului. care provoacă o rotaţie care. Exerciţiul 3: Poziţia de bază şi utilizarea colţarilor Loc: Pereţi mici de gheaţă de aproximativ 70/75º Descriere: Împlântaţi cei doi pioleţi deasupra capului.39).41).Greşeli tipice: -Scoaterea pioletului prin mişcări dreapta/stânga (fig. Colţarul loveşte gheaţa perpendicular pe suprafaţa acesteia. 3 . menţineţi picioarele uşor depărtate. Talpa bocancului e menţinută aproape orizontală (fig. Forţa loviturii de picior trebuie dată în funcţie de tipul de gheaţă şi tipul de colţar folosit. Colţarii trebuie să penetreze gheaţa cu colţii din faţă. la aceeaşi înălţime.

adoptaţi poziţia următoare: genunchii uşor îndoiţi. -Colţarii (mai ales cei tradiţionali) au tendinţa de a ieşi din gheaţă. în acest caz al doilea rând de colţi anteriori creează efectul de pârghie. Acelaşi lucru se întâmplă dacă călcâiul e exagerat de ridicat. bazinul îndreptat în faţă.42) Aceasta e poziţia de bază.43). 4 . Greşeli tipice: -Colţarul nu se înfige şi ricoşează în gheaţă Cauza: Lovitura e dată cu prea multă energie. spatele înapoi şi umerii bine depărtaţi de perete (fig. practic în contact cu gheaţa. iar pioleţii servesc în principal la menţinerea echilibrului şi la evitarea alunecării pe spate. Greutatea corpului e în mare parte sprijinită pe membrele inferioare. colţarul nu trebuie mişcat. Piciorul nu e ţinut orizontal şi perpendicular pe gheaţă. Cauza: Călcâiul piciorului e prea sus în raport cu vârful şi exercită o pârghie care face să iasă colţii afară (fig.O dată plasate punctele de sprijin. O dată înfipt.

apoi nici unul.47) 5 . toată greutatea corpului este în tracţiune pe membrele superioare (fig. bazinul prea în spate. -Umerii sunt prea lipiţi de perete. Corectare: Pe o pantă mai puţin abruptă (65º). urcaţi utilizând un singur piolet.-Lipsa de încredere în poziţia colţarilor.45).44) -Pioleţii sunt înfipţi prea sus (fig. prea depărtaţi (fig.46) sau prea apropiaţi (fig.

cu mâinile sau picioarele tracţionând în pioleţi sau colţari şi deci având corpul lipit de perete. Greşeli tipice: -Înaintaţi deplasând piciorul mai repede decât mâna.Exerciţiul 4: Înaintarea de bază în traverseu Loc: Perete de gheaţă de aproximativ 70/75º de cel puţin 3 sau 4 metri lăţime. lateral şi uşor mai sus decât nivelul capului. păstrând mânerul cât mai vertical posibil.48-53). Descriere: Vă poziţionaţi într-o parte a peretelui. Pasul este astfel mare şi grăbit. fără să vă apropiaţi prea mult (fig. Mâinile şi picioarele se poziţionează de-a lungul a două linii paralele. înfigeţi pioletul într-o parte a traverseului dorit. Cu paşi mici pe colţii din faţă. Corectare: Faceţi paşi mici astfel încât centrul de greutate să se afle pe un picior de sprijin şi utilizaţi pioleţii doar pentru echilibru. iar greutatea corpului se plasează aproape integral pe picioare. -Faceţi paşi prea mari. 6 . totuşi. traversaţi orizontal pe lângă piolet astfel încât să ajungeţi cu piciorul în poziţie verticală faţă de mână. Scoateţi al doilea piolet şi înfigeţi-l la nivelul celuilalt. De la poziţia de bază.