You are on page 1of 4

KELABIT PENGENALAN Kelabit merupakan salah satu etnik atau suku yang terdapat di Malaysia.

Suku ini terhasil disebabkan oleh perpecahan kategori etnik atas beberapa faktor contohnya tempat dan bahasa. Kawasan yang diduduki oleh suku Kelabit ini juga merata dan tidak hanya tertumpu di satu-satu tempat sahaja. Oleh itu, budaya yang ada pada mereka juga sedikit berbeza dan bergantung pada tempat tinggal mereka. PERISTILAHAN Kelabit berasal daripada perkataan Pa Labid. Pa Labid merupakan satu nama tempat. Perkataan ini telah tersalah dengar oleh salah seorang pegawai kerajaan pada masa itu. CORAK KEHIDUPAN DAN ASAL-USUL Tanah air mereka, kini dipanggil Kelabit Highlands, adalah cukup banyak dataran besar yang dikelilingi oleh satu siri puncak gunung yang dilitupi hutan. Berada pada ketinggian antara 3400-6000 kaki di atas paras laut di sudut utara-timur Sarawak, wilayah mereka menjangkau ke tepi Sarawak iaitu pusat yang membahagikan Borneo sepanjang tengah. Di sisi lain suku ini terletak di negeri Indonesia Kalimantan, yang dahulunya sebahagian daripada Borneo Belanda. Salah satu suku kaum terkecil di Sarawak, dan kini, cawangan Orang Ulu, jumlah penduduk Kelabit kira-kira 6000 orang mewakili hanya 0.4% daripada penduduk Sarawak sebanyak 1.5 juta, hanya 0,027% juta 22 Malaysia. Kurang daripada satu pertiga daripada mereka tinggal di tanah tinggi. Selebihnya telah berpindah ke bandar, untuk melanjutkan pelajaran, untuk mencari pekerjaan, dan sebagainya. Dalam kawasan perumahan puak, kebanyakan Kelabit tinggal di rumah panjang.Bario Asal, rumah panjang asal (sehingga tahun 1963, rumah panjang sahaja) pada apa yang kini dipanggil Bario, memanjang di wilayah dari pelbagai Tama Abu ke Sungai Dabpur. Dataran ia terletak di atas, dan rumah panjang itu sendiri, telah diketahui kepada Kelabit sebagai Lemba'a (tempat yang benar-benar basah). Anggota Pasukan Khas Z yang dibuat penurunan payung terjun ke kawasan ini pada tahun 1945 dan menubuhkan HQ mereka di sana. Penentuan kawasan ini beroperasi sebagai "The Plains Bah", mereka melancarkan kempen gerila menentang tentera Jepun dengan bantuan pahlawan Kelabit. Apabila perang tamat, Kelabit akhirnya memasuki arus perdana kehidupan abad ke-20. Dalam pengiktirafan perkhidmatan perang, pahlawan banyak dari rumah panjang ini telah dianugerahkan pingat dan hiasan. Dan landasan kapal terbang yang dibina untuk perkhidmatan usaha perang menjadi, dan masih kekal, satunya pintu masuk ke wilayah Kelabit. Tidak lama selepas perang, kumpulan mubaligh tiba, chastised Kelabit terus terang untuk cara pagan hidup mereka, memusnahkan banyak artifak budaya dan menukarkan mereka ke dalam agama Kristian, hampir secara beramai-ramai. Sekitar masa itu juga, terbinanya sekolah pertama. Sarawak kemudian tanah jajahan British. Pada tahun 1963, Sarawak menyertai Tanah Melayu sebagai negeri lain dalam Persekutuan yang baru ditubuhkan di Malaysia. Indonesia meletakkan tuntutan

kebanyakan mereka tinggal di kawasan pedala. dataran tinggi Kerayan-Kelabit. mereka memakai topi kon. AGAMA Kebanyakan suku ini menganut agama Kristian. pada tahun 2002. Di bahagian pinggang mereka. mereka telah menggunakan bahasa kebangsaan iaitu Bahasa Malaysia. Mereka juga memakai topi tengkorak yang berwarna terang dan kening mereka akan dipantis bagi tujuan kecantikan. dengan tentera Indonesia memasuki Sarawak dan menyerang puak orang yang tinggal di sepanjang kawasan sempadan. Hal ini disebabkan mereka mempunyai rambut yang panjang dan kemudian akan disanggulkan yang mana akan dipin dengan pin logam atau tanduk. Hal ini telah menjadikan telinga mereka lanjut ke bawah sehingga ada yang mencecah bahu. ahli komuniti Sidang Injil Gereja Borneo telah berkembang daripada Misi Evangelis Borneo dan telah membina banyak gereja di kawasan Apo Duat di Sarawak. sebahagian mereka tinggal di luar kawasan dataran tinggi iaitu di persisiran sungai Miri. Tindikan di telinga mereka akan dihiasi dengan cincin telinga yang diperbuat daripada tembaga yang berat. Limbang dan Miri Sarawak. bagi menerangkan aktiviti dan organisasi gereja kepada orang ramai. Namun. titik dan garisan iaitu dari buku lali sehingga ke peha. Secara signifikannya.wilayah ke Sarawak dan mula apa yang kini dikenali sebagai konfrontasi. telah berkahwin dengan orang Islam dan seorang yang tidak diketahui yang tinggal di Bario dan perkara ini berlaku atas dasar yang tidak jelas. Bahasa kebangsaan ini telah digunakan dalam urusan gereja contohnya. Ada juga sebahagian daripada mereka yang menghiasi tindikan tersebut dengan memakai taring harimau. Hal ini berlaku pada tahun 1950-an ketika Misi Evangelis Borneo dan ketika Kebangkitan 1972. iaitu bagi yang menggunakan bahasa Apo Duat. manakala sebahagian mereka lagi tinggal di Kalimantan Timur. Namun begitu. Suku ini terpisah mengikut tempat. Mereka juga mempunyai tindikan di telinga yang mana telah ditusuk semasa mereka masih bayi lagi. Brunei dan Sabah. Bahasa merupakan salah satu faktor pemisahan tempat tinggal Kelabit. Bagi wanita pula. mereka akan mencacah tatu di bahagian kaki. KESIMPULAN . suku ini terdapat di Sarawak. setelah kedatangan Kristian di Sarawak. LOKASI TUMPUAN Suku Kelabit ini tertumpu di bahagian Malaysia Barat atau di Borneo. Namun begitu. tergantung pedang atau parang lama beserta sarungnya. Hampir keseluruhan badan mereka akan dicacah dengan tatu yang berbentuk lacework. BAHASA Bahasa yang digunakan ialah Apo Duat. semua suku Kelabit-kecuali beberapa bilangan kecil. Hal ini menjadikan mereka seolah-olah memakai sarung kaki yang berwarna biru-hitm. mereka menganggap sudah sampainya waktu untuk mereka menjadi Kristian yang sejati. BUDAYA Bagi lelaki kaum Kelabit. pada akhir tahun 1880-an dan awal 1990-an.

Oleh itu. Pengikut ajaran Mahayana cenderung melihat sutra-sutra Mahayana sebagai lebih bermanfaat dari segi rohani berbanding pendekatan bukan Mahayana terhadap Dharma.kelabit. London: The British Museum.net/kelabits/infrastructure. Source of Kelabit of Sarawak. Namun begitu sepatutnya pihak kerajaan menggiatkan lagi pembangunan bagi suku Kelabit. BUDDHISME MAHAYANA DI MALAYSIA PENGENALAN Buddhisme Mahayana di Malaysia merupakan penganut agama Buddha yang bermazhab Mahayana. Bikhu berasal daripada bahasa Pali-digunakan bagi merujuk kepada pengikut ajaran Buddha yang meninggalkan alam rumah tangga serta kaum keluarga bagi mengamalkan cara hidup yang bebas daripada ikatan duniawi.html Janowski. Srimala Sutra mengakui bahawa Buddha pernah berkata bahawa ketaatan kepada Mahayana memang lebih unggul dari segi kemurniannya berbanding mengikut jalan Sravaka atau Pratyekabuddha. Perpecahan tersebut berpunca daripada perbezaan tafsiran kepada hukum yang ditetapkan oleh Buddha. Satu pihak berpendapat bahawa hukum tersebut terutama sekali hukum kecil dan sampingan boleh dipinda sesuai denga keadaan tempat dan masa sementara itu golongan satu lagi tetap patuh sepenuhnya kepada hukum asal seperti yang ditetapkan oleh Buddha.Suku kaum Kelabit ini masih terpelihara sehingga kini. yang merangkumi kepercayaan menyeluruh yang bercirikan penerimaan sutra Mahayana baru selain kitab Agama yang terdahulu. The Forest. serta peralihan dalam tujuan dan konsep asas agama Buddha. Aliran Mahayana dilihat sebagai semakin mendalami Dharma Buddha. Mahayana ialah sebuah struktur keagamaan dan falsafah yang besar. Golongan yang mahukan penafsiran semula dibuat ke atas hukum Buddha dipanggil Mahayana manakala golongan lagi satu yang bersifat ortodoks dipanggil Thevarada. RUJUKAN http://www. PERISTILAHAN Antara istilah yang jarang digunapakai di Malaysia namun lazim di Indonesia ialah ‘bikhu & biara’. LOKASI TUMPUAN . ASAL-USUL Perpecahan mazhab di kalangan pengikut Buddha berlaku kira-kira satu abad setelah mangkatnya Buddha. M. (2003). khazanah istilah agama Buddha dalam Bahasa Melayu agak terhad kerana agama Buddha menjadi anutan golongan etnik yang bahasa ibundanya bukan bahasa Malaysia. Di Malaysia.

Terdapat perbezaan utama antara penganut Buddha Cina dan penganut Buddha Siam. S. Salah satu perkara yang menonjol ialah dari segi pemakaian. Y. agama Buddha mempunyai jumlah penduduk yang terbesar.Sebenarnya sebahagian besar penduduk rantau Asia Tenggara tergolong ke dalam dua tradisi agama terbesar di dunia iaitu Buddhisme dan Islam. Y. bahkan ajaran asal Budhha diterjemahkan ke dalam bahasa tempatan dan penyebaran ajaran Buddha dalam mazhab Mahayana disampaikan dengan perantaraan bahasa setempat. (1964). . What Buddhists Believe. (1993). CORAK KEHIDUPAN Mazhab Mahayana memberikan penekan berlainan kepada ajaran asal Buddha. agama Buddha tidak menjadi agama terbesar di Malaysia namun ia masih bole diamalkan secara bebas. mazhab Mahayana lebih bersifat terbuka dan tantric berbanding Thevarada yang mana mereka lebih cenderung kepada ciri ritus keupacaraan. Selain itu. Bangi: UKM. sementara di bahagian kepulauan Asia Tenggara pula. K. Ismail. Berbeza dengan mazhab Thevarada yang mana bahasa Pali tidak mendapat kedudukan utama sebagai bahasa suci. Orang tempatan Cina iaitu golonagan Mahayana. M. Dari segi pemikiran pula. kecuali Semenanjung Tanah Melayu yang meliputi Malaysia Barat dan wilayah-wilayah selatan Thailand. Ishii. KESIMPULAN Walaupun. termasuk Malaysia dan wilayah selatan Thailand. agama Islam mempunyai jumlah pengikut yang ramai. Di bahagian tanah besar. KL. Sejarah Sangha Thai. Singapore: Institute of Southeast Asian Studies. Buddhisme and Ethnicity. dikatakan bahawa banyak hukum asal Buddha diberikan penafsiran baharu yang disesuaikan dengan keadaan semasa dan setempat. RUJUKAN Dhammananda. (1993). akan memasukkan unsur-unsur adat Ciana dalam beragama namun tidak bagi penganut Buddha Siam.