You are on page 1of 28

AHLI KUMPULAN

NOOR AZURAIDA BT SALLEH NOOR `ALIAA BINTI CHE SAMSIAH BINTI HASSAN 142684 142382 142285

HINDUNISME Antara agama tertua di dunia yg merupakan ciptaan manusia. Tidak mempunyai pengasas Agama Hindu telah bermula di India sejak kira-kira tahun 3500 SM. Ajaran Hindu terawal : 4 Kitab Veda Rig Veda Yajur Veda Setiap veda mempunyai 4 bahagian; Mantra Brahmana Aranyaka Upanishad Sama Veda Antharva Veda

1. Kewujudan satu Tuhan yang maha esa dan teragung.


Tuhan teragung di dalam veda teragung = Brahman Terdapat dewa-dewi yang wujud daripada Tuhan teragung & mereka mengendalikan pelbagai tugas serta mempunyai banyak tanggungjawab bagi menjaga segala ciptaan Tuhan.(Dewa Brahma, Dewa Siva dan Dewa Vishnu. Menurut agama Hindu, Tuhan (Brahma) ialah tuhan yg satu ttp diwakili dalam berbagai-bagai aspek & dikenali dengan pelbagai nama spt Krishna & Visnu serta boleh menjelma dalam pelbagai rupa @ bentuk mengikut persepsi penganut Penjelmaan Brahma yang dipuja oleh penganut agama Hindu ialah Triniti Hindu, iaitu Brahma, Vishnu dan Siva. Bentuk penyembahan : dimenifestasikan dalam pelbagai bentuk tuhan & boleh dilihat dari sudut elemen magik (primitive magic).

2. Dharma
Dharma (tanggungjawab sosial) bermaksud memberi sokongan antara satu sama lain atau holding or supporting. Ini menjadi prinsip asas dalam kehidupan manusia dan ajarannya dibukukan dalam karya Dharmasastras.

. Dharma dijadikan hukum dan hukum yang paling berpengaruh ialah Law of Manu (penulisnya ialah MANU) yang menulis Laws of Righteous Conduct.
Dharma tidak bersifat universal dan pelaksanaannya ditentukan oleh sistem kasta.

Law of Manu menggariskan hukum mengenai sistem atau


peraturan kasta yang dibahagikan kepada 4 peringkat.

pemikir, cendikiawan, sami & pencari Brahman.

BRAHMANA

raja dan perwira negara Pedagang & Peniaga


KSHATRIYA

VAISHYA SUNDRA

buruh dan petani, untouchables

3. Karma
Berkaitan kelahiran semula yang ditentukan oleh kehidupan masa lalu (sama ada baik @ buruk)

Setiap roh (atma) individu dilahirkan semula sebagai memberi peluang kepada roh menebus segala dosanya & menikmati segala pahalanya.
Selagi roh itu tidak menebus dosanya, ia tidak dapat mencapai mokhsa (tidak perlu lagi melalui proses kelahiran semula) Pusingan kelahiran semula merupakan suatu penderitaan (samsara) & setiap penganut Hindu akan berusaha mencapai mokhsa dengan mengelakkan perbuatan dosa, menambahkan pahala, menguatkan iman & sembahyang. Mokhsa hanya dapat dicapai apabila atma (roh) bersatu dengan Tuhan @ Brahman.

4. Ahimsa
sikap hormat dan peka kepada benda bernyawa yang dianggap penting dalam hidup.

Maksud

Prinsip ini penting dalam etika Hindunisme & berkait rapat dengan Prinsip Hindunisme yg tidak memakan benda bernyawa (vegetarian).

5. Bhakti (pemujaan tuhan)


Pengaruh Bakhti di kalangan penganut Hindunisme adalah dari benua India. Ajaran konsep ini terkandung di dalam karya sastra yang bernama Puranas.

Konsep bakhti juga menerangkan upacara agama, sejarah dan tanggungjawab sosial.
Bhakti menerangkan beberapa perkara utama iaitu; fungsi pemusnahan oleh dewa @ dewi salah silah dewa @ dewi sejarah kedatangan kaum Aryan sejarah perkembangan dinasti Aryan.

6. Trimurti
Konsep ini berfokus kepada; Dewa Siva - dewa pemusnah, Dewa Vishnu - dewa pengekal (preserver) Dewa Brahman - dewa pencipta.

Trimuti atau tri-morphic bermaksud wujudnya elemen kesucian dalam 3 bentuk @ jelmaan iaitu; *Agni (melambangkan api), *Indra (air) *Surya (matahari). 3 bentuk jelmaan ini juga wujud dalam Siva, Vishnu & Brahman.

Sambungan Siva adalah dewa paling popular dan merupakan tuhan pemusnah, kematian dan penyakit. Pengikut Siva dikenali sebagai Shaivisme. Trimurti juga menggambarkan pengaruh tuhan Devi (isteri Siva) yang diberi nama Parvati dalam keadaan baik dan Kali dalam keadaan bengis.

PERKAHWINAN
A) Merisik

Beberapa aspek perlu diberi perhatian seperti faktor


etnik, sub etnik, kasta dan agama.

Tidak ketinggalan juga faktor status ekonomi dan status


sosial yang merangkumi aspek umur, tahap pendidikan, jenis pekerjaan, etika dan moral, rupa paras dan latar belakang juga turut diambil kira. langsung dan juga tidak langsung

Matlumat-matlumat seperti ini diperolehi secara Ada kalanya orang tengah yang dipanggil tirumana
taraga akan membantu dalam kerja-kerja merisik.

Tetapi kini peranan tersebut telah diambil oleh ajen-ajen


perkahwinan yang berdaftar. b) Upacara majlis perkahwinan dilakukan oleh pendanda. memulakan upacara perkahwinan dgn bersembahyang bertujuan untuk memohon restu kepada Tuhan dulang berisi atchatai dibawa kepada hadirin.

menyarungkan cincin dijari kaki

Pengantin disatukan

MAKANAN
Terkenal kerana ianya kaya dengan rempah ratus seperti
cili, cengkih, kayu manis, jintan putih dan sebagainya. seperti thosai, chappati, paratha, roti canai dan idli. Goreng.

Pelbagai jenis roti yang dibuat daripada tepung gandum

India- Muslim pula terkenal dengan Nasi Beriani dan Mee


Hidangan lain termasuklah kurma, ayam tandoori dan
kari kepala ikan, putu mayam, laddu, athi resam, maruku dan jalebi.

Roti Canai

Pharata

Idli

Tandoori

Putu Mayam

Tosai

Laddu

Marukku

Chapatti

Athi Resam

Jalebi

PERAYAAN
1) Deepavali

atau Diwali dikenali juga sebagai pesta cahaya - dianggap simbol kebaikan menumpaskan kejahatan, cahaya menumpaskan kegelapan. Pesta Cahaya, ia disambut dengan cahaya & lampu oleh penganut Hindu.

a) Persiapan Deepavali
Perlulah membersihkan rumah mereka, hiasan seperti kolams dibuat & lampu vilakku dipasang. Mempercayai bahawa Dewi Laksmi ialah Dewa kekayaan & kemakmuran akan datang melawat rumah mereka pada masa itu.

b) Hari Deepavali
segala pertelingkahan akan dilupakan manakala kemaafan akan mendapat penghargaan.

mereka akan bangun awal


bertujuan untuk upacara mandi minyak iaitu simbol kepada penyucian diri.

Kemudian mereka akan menuju ke kuil untuk bersembahyang sepanjang hari mereka akan berkunjung ke rumah saudara dan sahabat handai.

2) Pesta Thaipusam
Dianggap sebagai perayaan keagamaan Hindu dan lazimnya dirayakan oleh mesyarakat Tamil iaitu ketika bulan penuh mengikut bulan Thai yakni Jan./Feb.

Manakala pusam pula merujuk kepada bintang yang terletak pada kedudukan tertinggi semasa perayaan ini.

3) Perarakan kavadi (beban).


Kavadi yang paling ringkas ialah menjujung sebelanga susu sementara yang paling rumit ialah mencucuk kulit dengan memggunakan pencucuk vel.

Upacara keagamaan ini boleh disaksikan di Kuil Sri Maha Subramniar, Lok Kawi iaitu jaraknya terletak sejauh 25 km daripada Kota Kinabalu.

4) Pesta pongal
- Perkataan 'pongal' adalah bermaksud 'masa menuai' dan ia menandakan masa untuk mereka menuai hasil tanaman mereka di masa lalu. a) Di pagi hari pada pesta Pongal - biasanya kaum wanita akan mengemas rumah dan menghiasi rumah dengan 'kolem'. b) Hari kedua semasa Pongal ialah hari 'Surya - khas untuk Dewa Matahari. Upacara yang dilakukan: memasak beras bersama susu lembu, untuk dipersembahkan kepada Dewa Matahari. c) Hari ketiga - Hari yang dikhaskan untuk haiwan lembu. - Ia dipanggil hari 'Mattu'. d) Hari terakhir Pongal - kawan-kawan yang berjauhan datang untuk melawat. - Perayaan Pongal ini bolehlah dianggap hari masyarakat Hindu mengukuhkan ikatan sesama mereka.

ADAT RESAM
a) Melenggang perut
Diamalkan di kalangan keluarga diraja & juga rakyat jelata apabila kandungan ibu itu genap tujuh bulan. Diadakan kenduri-kendara dan upacara mencecahkan garam ke mulut kanak-kanak.
Upacara ini bersamaaan dengan adat Hindu yang mencecahkan madu & minyak sapi kepada bibir bayi oleh Brahamin supaya bayi itu panjang umur & mendapat kebahagiaan di dalam hidupnya.

b)

Bertindik telinga

Cara upacara itu dilakukan juga dibezakan


di antara golongan raja dengan rakyat jelata. Adat yang berlaku di istana lebih rasmi dan meriah. Kenduri-kendara akan dilakukan

PAKAIAN
Lebih dikenali dengan warna-warna terang & kaya dengan benang emas, perak, labuci dan juga batu-batu permata. Contoh: Di hari perkahwinan lelaki India memakai dhoti dilengkapi dengan turban manakala wanitanya memakai sari. Wanita remaja mengenakan skirt labuh 'Ihenga' juga dipadankan dengan baju pendek Lelaki Punjabi menggayakan dhoti @ kurta & wanitanya mengenakan salwar-khameez-dupatta iaitu seluar dengan baju labuh yang diperindah dengan sulaman benang emas dan labuci.

Masyarakat India di Malaysia ialah antaranya kaum lelaki memakai pakaian penari Bhangra Punjabi dan wanita memakai pakaian gadis kampung Punjabi.

Pakaian golongan biasa dari Gujerat iaitu bagi kaum lelaki yang mana seluarnya dari kain satin dan baju dari sutera. Sari, merupakan busana tradisional. Pakaian lainnya ialah pakaian lelaki Kurta Pyjama, yang terkenal di India, baju Lehenge atau Ihenga pakaian kaum wanita iaitu baju pendek dan dipadankan dengan skirt labuh.

KESIMPULAN
Ajaran hindunisme banyak mempengaruhi nilai-nilai dan
kehidupan masyarakat India di Malaysia yang sangat berpegang pada adat resam dan kepercayaan Hindu.

Antara pengaruh Hindu yang jelas dapat dilihat di

Malaysia ialah pengaruhnya contohnya dari segi perkahwinan, makanan, perayaan adat resam, pakaian dan alat muzik yang melengkapi kehidupan mereka seharian.