O zi in pantofii de asistenta medicala

Asistentele medicale in ziua de lucru indeplinesc mai multe functii diferite. Ele sunt mame, babysitter, medici prost platiti, profesionişti instruiţi medical, aducatoare de viaţă, portari suprasolicitat, si terapeuti pentru cei care au cu adevărat nevoie de ele. Multi oameni vad in mod ciudat viata unei asistente medicale şi se foarte puţini isi dau seama cât de greu este să fi o asistentă medicală. Dar să aruncăm o privire la o zi obisnuita din viata de asistente medicale.

Raportarea

Ziua de service a unei asistente medicale incepe in functie de tura in care este programata de asistenta sefa sau de numarul de ore pe care trebuie sa le efectueze , acestea difera intre 8 ore sau 12 in functie de sectia unde activeaza. Programul de lucru incepe cu predarea serviciului intre asistenta medicala care iese din tura si cea care urmeaza sa intre in tura. Asta daca colega care te schimba nu intirzie, sa ne punem in pielea celei care a lucrat o noapte si mai trebuie sa mai ramina, este foarte obositor, iar aceasta predare se face la patul bolnavului, insa uneori nu se intimpla asa si se face pe scari sau la poarta spitalului. Cind se face la patul bolnavului se intimpla de multe ori sa avem de-a face cu intreruperi, deoarece se termina o perfuzie si trebuie schimbata, sau se agraveaza un bolnav, sau uneori apare medical de salon cu noi indicatii , lucru care iti cam deregleaza bioritmul, adica nu mai reusesti sa te incadrezi conform planului de ingrijire.

Tratamentul, inregistrarea functiilor vitale in foi
Odată ce raportarea s-a terminat obiectivul pentru o asistentă medicală este de a obtine timp pentru a complecta foile de tratamentsi de observatie. Foile de tratament repreznta schiţă pentru activităţile ce urmeaza a fi efectuate pacientului în timpul programului de lucru. Aceasta consta in administrare de medicamente sau schimbarea unui bandaj, masurarea temperaturii, cintarire sau pregatirea pentru investigatii fie ele atit clinice cit si paraclinice. În timpul zilei munca este mult mai intensa decit in timpul noptii. Complectatrea foilor de observatie este o atributie foarte importanta, dar adesea ajung pe locul doi, deoarece mai importante sunt nevoile imediate ale pacienţilor.

1

Ture
Dupa intrarea in tura, vom intra in fiecare salon pentru a cintari, termometriza fiecare bolnav si pentru a afla care au fost problemele din cursul noptii, uneori pacientii nu spun ce problem au pentru a nu deranja asistenta din tura de noapte. In timpul rundei de dimineata prin saloane, se poate observa ca unul din pacienti a facut reactive alergica dupa administrarea tratamentului de dimineata, verificam ce medicament a fost administrat avind caietul de raport cu noi, anuntam repede medical si administram medicatia prescrisa. Aceasta a fost prima problema din una din multele zile de asistenta medicala, in decursul anilor apar multe din aceste probleme.

De vorbă cu Doctori
Daca reactia este mai grava bolnavul va fi transferat la sectia de terapie intensiva, aici uneori suntem primiti bine, insa se mai intipla sa fim primiti cu reticenta, problema este insa sa acordam ingrijire cit mai rapida bolnavului. Apoi, uneori există medici care nu par să aibe nevoie de asistenta medicala. Acesti medici, deşi mici în procente, sunt de multe ori medicii care reusaesc sa iti strice toata ziua. Purtindu-se în acelaşi timp urât auzundu-I mormăind lucruri cum ar fi "Nu ştii ce vorbeşti despre," sau "Când vreau părerea ta o voi cere " Este un fel de respect rezervat pentru un profesionist de înaltă calificare sa se poarte asa cu o asistentă medicală.

Pacienţii mai mult
Ziua continua cu ingrijirea celorlati pacienti, recoltari de probe pentru laborator, alte investigatii si tratamente, daca nu se poate deplasa la baie trebuie ajutat pacientul ,o asistenta medicala trebuie sa se ocupe si de educatia sanitara a pacientului, sa stea sis a discute cu el, insa nici de acest lucru nu are timp de multe ori din caua volumului mare de lucru. O zi de munca in spital este foarte obositoare , mai ales daca in timpul orelor de service apar si problem neplacute, uneori poate asistenta medicala are problem acasa, este obosota, ursuza, este bolnava , insa sa nu uitam ca orice problema ar fi in viata unei asistente medicale ea va trebui sa pastraze intotdeauna o atitudine pozitiva sis a fie tot timpul cu zimbetul pe buze pentru a insufla incredere pacientului.

Breaktime sau pauza de masa
In cele din urma o pauza oricind este bine venita , oricine are nevoie sa manince sau sa bea o cafea, de ce nu chiar sa fumeze si o tigara, dar de cele mai multe ori acest lucru nu este posibil si atunci ori incerci printe picaturi sa imbuci cite ceva si daca nu reusesti iti vine uneori sa te iei cu miinile de cap si ramii nemincat pina la iesirea din tura. De multe ori cam asa ramine mincarea , pentru ca nu este timp , munca este multa si personalul este putin, trebuie sa faci munca pentru inca 2-3 asistente medicale , si la un moment dat ajungi sa te simti slabita sis a nu mai dai randamentul dorit.

Renunţarea la timp
Si iata in sfirsit a venit si termenul orar de schimbare a turei, dupa caz 8 ore sau 12 ore, cu 30 de minute inainte se incepe efectuarea raportului cu ce s-a intimplat pe parcursul zilei, parca incepi sa fi mai incintata ca urmeaza sa mergi acasa.

2

Dar surpriza tocmai cind sa spunem ca ziua e gata si ne pregatim sa mergem acasa, sutem anuntate cum ca colega intirzie si tocmai atunci unul din pacienti prezinta stare de rau, mergem sa vedem ce se intimpla , chemam medical de garda , si avem senzatia ca luam ziua de la inceput ca si cum am fi la inceput de zi, chiar daca uneori ne vine sa impuscam pe cineva, continuam sa salvam vieti, pentru ca acesta este rolul nostrum.

Recompensa sau bucuria unei zile de lucru
De cele mai multe ori o asistenta medicala merge acasa fara macar un “multumesc”, pentru tot ce face in cursul zilei, de multe ori primeste insulte sau amenintari, insa in aceasta meserie nu ai voie sa ai resentimente trebuie sa fi bucuroasa ca ai facut tot ce a trebuit pentru un semen de-al tau, este o bucurie imensa cind un pacient dup ace a fost internat in stare grava dup ace ai ajutat la insanatosirea lui pleaca acasa sanatos, uiti de toate problemele cu care te-ai confruntat pe parcursul internarii sale in spital, Niciodata nu trebuie sa astepti o recompense, recompense ta ca asistenta medicala este faptul ca ai ajutat la insanatosirea unui pacient , sa nu uitam ca nu suntem nemuritori sau ca suntem sanatosi tun, oricind putem ajunge si noi pe cealalta baricada , si avem nevoie si noi de ingrijire , asa cum ne place noua sa fim ingrijiti asa sa acordam si noi ingrijire in meseria care am ales-o sis a spui a meritat sa mai treaca inca o zi din viata mea de asistenta medicala, am facut bine.

Concluzie:
Sa fi o asistentă medicală este o mindrie. Cu toate acestea, dacă ne bucuami de grija pentru alţii, şi suntem răbdători în majoritatea situaţiilor, atunci cind oferim ingrijire inseamna ca este o mare vocaţie pentru tine. Sa nu uitam cuvintele spuse de Florence Nitghtingale “Nursingul este o artă. Necesită devotament exclusiv, pregătire temeinică, talent, ca orice pictor sau sculptor. Ce este mai mult? Să ai de-a face cu pânza de pictură sau cu marmura sau să ai de-a face cu organismul viu, cu fiinţa umană – templul duhului lui DUMNEZEU?” Florence Nightingale - 1860

3