You are on page 1of 4

Problema identificata in acest studiu de caz o reprezinta Gestionarea operatiunilor exterioare ale companiei McDonalds in India Cauze: - Strategia

de pret a concurentei de pe piata indiana de fast-food - Pretul ridicat la inchirierea sau cumpararea de spatii imobiliare - Costuri mai ridicate generate de adaptarea produselor McDonalds la cultura specific indiana(ex: existenta a doua bucatarii separate, - Nivelul de trai scazut al indienilor - Perceptia gresita a populatiei asupra companiei, ca fiind o marca premium, si nu una accesibila tuturor - Riscul politic – grupurile de rezistenta impotriva companiilor straine. - Investitii crescute in marketing, prepeonderent pentru campanii auto-vizuale, ca urmare a a numarului mare de dialecte si a gradului scazut de alfabetizare. - Investitii in dezvoltarea unor lanturi proprii de distributie ( in special in ceea ce priveste legumele) Efecte - Riscul de saturatie a pietei – avand in vedere acoperirea oraselor mari si totodata piata de desfacere relativ redusa in comparatie cu populatia tarii - Recuperarea greoaie a investitiilor avand in vedere politica de expansiune continua

Generarea de solutii alternative
1. Continuarea campaniei de extindere in acelasi ritm ca si pana acum Avantaje: Acoperirea unor arii mai mari ale pietei Cresterea vanzarilor si consolidarea pozitiei pe piata Notorietatea mai mare fata de competitori Prezenta unui lant de distributie bine organizat, care sa permita nu doar distributia semipreparatelor in India, cat si in celelalte restaurante din tarile asiatice.

-

Consolidarea pozitiei actuale si cresterea notorietatii brand-ului .Cresterea vanzarilor in contextul expansiunii bine monitorizate . Riscul de a fi perceput ca fiind un brand premium de consmuatorii cu venituri reduse proveniti din zonele mai putin dezvoltate.- - Dezavantaje: Reinvestirea continua a profitului Costurile ridicate pe care le implica o dezvoltare de asemenea dimensiuni ( costuri implicate de transportul semipreparatelor. Scaderea sumei cheltuite pe client - - 2. de inchiriere/cumparare a spatiilor.Posibilitatea cresterii consumului mediu/vizitator . Stagnarea expansiunii Avantaje: Investitiile realizate pana in prezent se pot recupera intr-o perioada mai scurta Generarea de profit intr-un timp mai scurt\ Eliminarea riscului de supraoferta/ de saturare a pietei Posibilitatea cresterii vanzarilor nu atat prin marirea numarului de consumatori. Extindere selectiva\ Avantaje: .traficul mare de turisti) .Absorbtia de noi clienti din zone cu potiential ridicat ( aeroporturi.Posibilitate de satisfacere completa a cererii in crestere . ci prin realizarea unui consum mai ridicat/consumator Dezavantaje: Dificultatea atingerii unui numar mai mare de consumatori\ Dificultatea cresterii vanzarilor in viitor\ Riscul de orientare a consumatorilor catre concurenta locala Dificultatea realizarii unor economii de scala 3.

\sol 2. pot fi reduse prin implementarea de solutii care sa ajute la obtinearea avantajelor competitive.Acoperirea regionala mai restransa Alegerea solutiei optime Solutia aleasa este nr.Riscul de recuperare mai greoaie a investititiilor . crescand totodata si standardele de lucru. avand capitaluri putine si acumulate greu.Costurile operattionale suplimentare\ . Recuperarea investitiilor va fi pe o perioada mai lunga de timp. Fata de sol. Extinderea la costuri ridicate. prin implementarea avantajelor din solutia optim aleasa. Stagnarea expansiunii\\ Fata de punctul 1 permite atragerera de clienti intr-un cadru monitorizat. evitanduse investitiile care pot genera pierderi. Iar compania McDonald's este interesata mai degraba de afaceri pe termen lung.3 care imbina avantajele celor 2 solutii anterioare Sol 1. Nr 2 prezinta un mare avantaj si anume cel de posibilitate de crestere si de expansiune ( cresterea valorii totale a operatiunilor) Implementarea Se ocupa costin. nu prea sunt obisnuiti cu investitii pe termen lung si nu suporta pierderi ani in sir. dar in acelasi timp va fi una sigura.Dezavantaje: . Minimizarea costurilor operationale si imbunatatirea eficienta prin automatizarea si simplificarea fluxurilor si proceselor de lucru. . Minimizarea dezavantajelor: Costurile operationale suplimentare.

- . Revizuirea şi actualizarea cu regularitate a surselor de aprovizionare durabila trebuiesc facute constant pentru a ne asigura ca indeplinesc constant standardele impuse de firma pentru a putea avea constanta pe piata. printr-o gama noua de produse ce va satisface poftele clientilor fideli si nu numai.Acoperirea regionala se va extinde odata cu atragerea de noi clienti. Se fac eforturi de a lucra cu furnizori dedicati principiilor universale de a desfasura activitatea intr-o maniera responsabila si etica pentru o mai buna dezvoltare regionala.