You are on page 1of 2

Câmpul magnetic al Pâmântului ar putea influenţa climatul planetei

Scris de Marţi, 13 Ianuarie 2009 02:45 - Ultima actualizare Marţi, 13 Ianuarie 2009 03:03

Modificările climatice la care asistăm ar putea fi produse nu numai de emisiile umane de dioxid de carbon, dar şi de variaţia câmpului magnetic, conform unui studiu a doi cercetători danezi care observă o corelaţie între intensitatea câmpului magnetic din ultimele cinci mii de ani şi intensitatea precipitaţiilor la tropice. Studiul a fost publicat luni, 12 ianuarie, în revista ştiinţifică americană Geology.

S-ar putea datora încălzirea globală şi câmpului magnetic al Pământului? Doi cercetători danezi au identificat o corelaţie între variaţiile câmpului magnetic în ultimii 5.000 de ani şi cantitatea de precipitaţii la tropice, studiu publicat in revista Geology din SUA. Credit imagine: NASA.

Cei doi cercetători că oamenii influenţează climatul prin emisiile de dioxid de carbon, dar subliniază că sunt mai mulţi factori în joc, iar câmpul magnetic ar putea fi unul dintre aceştia. Interesant că acum aproape un deceniu, un alt cercetător tot danze, Svensmark, a elaborat o teorie conform cărăra încălzirea globală ar putea fi produsă şi de radiaţiile cosmice ce provin in galaxia noastră, teorie care se opune teoriei oficiale cum că încălzirea globală este produsă de emisiile de dioxid de carbon în atmosferă. Câmpul magnetic al Pământului este cel care ne protejează de aceste radiaţii şi periodic, la câteva zeci de mii de ani, câmpul magnetic îşi schimbă polaritatea, ducând la perioade relativ scurte în timpi geologici când vieţuitoarele de pe Terra sunt bombardate de radiaţiile galactice şi solare care sunt dacă nu ucigătoare, cel puţin aducătoare de malformaţii grave.

O conexiune există aşadar între câmpul magnetic şi protecţia de radiaţii cosmice.

Articol scris pentru www.StiintaAzi.ro . Puteţi afla mai multe pe Physorg .

1/2

Câmpul magnetic al Pâmântului ar putea influenţa climatul planetei
Scris de Marţi, 13 Ianuarie 2009 02:45 - Ultima actualizare Marţi, 13 Ianuarie 2009 03:03

{loadposition articole_inrudite}

2/2