You are on page 1of 1

MOMENTELE SUBIECTULUI OPEREI LITERARE Subiectul operei literare este constituit din succesiunea faptelor, a evenimentelor la care participa

personaje literare caracterizate tocmai prin intermediul intamplarilor relatate. Se intalneste in operele epice si dramatice. Are mai multe momente (parti): Text suport : Iarna

E iarnă. Primii fulgi de zăpadă mari şi pufoşi au căzut. Natura s-a îmbrăcat în haine noi albe, totul în jur este curpins de o mare nesfârşită de alb. Elena, Andreea şi Larisa stau la geamul unei ferestre şi admiră frumuseţea copleşitoare a iernii. Privind tabloul pe care Iarna il picta cu atâta măiestrie Elenei i veni o idee. -Fetelor, de ce stam în casă?Haideţi afară să ne dăm cu sania şi să facem un om mare de zăpadă . Zis şi făcut.Fetele se îmbrăcară şi porniră la săniuş.După ce urcară dealul,Larisa şi Andreea erau nerabdatoare sa-şi încerce noile săniuţe.Uitându-ne împrejur ne era imposibil să distingem siluete şi forme clare din acea mare infinită de zăpadă.Ascultând glasul vântului ... -Uraaaa! Nu se mai vedeau decât urmele lăsate de săniuţe. Ajunse la poalele dealului cele trei prietene se hotarâră unde să-şi contruiască omul de zăpadă.Lângă un brad singuratic părea locul perfect.Aşa,nici bradul şi nici Omul de zăpadă nu vor fi singuri.S-au pus imediat pe treabă . Spre seară aproape au terminat.Singurul lucru care lipsea:nasul din morcov al omului.Elena aduse saniuţa ,iar Larisa se urcă pe aceasta.În încercarea de a fixa nasul acestuia,Larisa alunecă şi cazu peste omul de zăpadă.Nu mai rămasese nimic, doar un morman mare de zăpadă .

I. Expozitiunea sau expozitia (partea introductiva in care autorul prezinta locul, timpul actiunii si unele dintre personaje); : E iarnă. Primii fulgi de zăpadă mari şi pufoşi au căzut. Natura s-a îmbrăcat în haine noi albe, totul în jur este curpins de o mare nesfârşită de alb. Elena, Andreea şi Larisa stau la geamul unei ferestre şi admiră frumuseţea copleşitoare a iernii. II. Intriga (momentul sau faptul important care determina intreaga desfasurare a actiunii:
Privind tabloul pe care Iarna il picta cu atâta măiestrie Elenei i veni o idee. –Fetelor,de ce stam în casă? Haideţi afară sa ne dăm cu sania şi să facem un om mare de zăpadă .

III. Desfasurarea actiunii (partea cea mai intinsa, care cuprinde faptele, intamplarile determinate de intriga); Zis şi făcut.Fetele se îmbrăcară şi porniră la săniuş.După ce urcară dealul,Larisa şi Andreea erau nerabdatoare sa-şi încerce noile saniuţe... IV. Punctul culminant (partea care cuprinde momentul de maxima incordare, de intensitate in desfasurarea actiunii);: .În încercarea de a fixa nasul acestuia,Larisa alunecă şi cazu peste omul de zăpadă. V. Deznodamantul (ultima parte, care cuprinde sfarsitul actiunii, al evenimentelor). Nu toate operele literare au momente ale subiectului in aceasta ordine (de exemplu, romanele politiste).: Elena şi Andreea au ajutat-o pe Larisa să se ridice ,iar cele trei prietene au pornit spre casă ,spunându-şi că n u vor uita prea uşor această iarnă.