You are on page 1of 37

Forrskzpont trtnelem

Szray Mikls

Trtnelem II.
kzpiskolk, 10. vfolyam

Nemzeti Tanknyvkiad

I. A kzpkor virgzsa s hanyatlsa


1. A ppasg s a nmet-rmai csszrok kzdelme
NYUGAT-EURPA AZ J VEZRED KSZBNAz ezredforduln szinte minden vltozatlanul folytatdott ami a kora kzpkorban elkezddtt: a keresztny vilg kiteljesedse, a jobbgysg kialakulsa, a hbri viszonyok megszilrdulsa, a mezgazdasgi fejlds kibontakozsa. Mikzben a felsznen alig-alig ltszottak a vltozsok, az elbbi folyamatok amelyek a kvetkez leckkben megelevenednek elttnk alapveten trendeztk Eurpa arculatt s megvltoztattk kontinensnk helyt a vilgban. A kolostorokat, lovagvrakat, vrosokat s katedrlisokat megteremt j kultra egyben a mai Eurpa alapjainak szletst is jelentette. A NMET-RMAI CSSZRSG S AZ EGYHZI REFORMA Nmet-rmai Birodalom a XI. szzadbanEurpa legjelentsebb hatalmvvlt.Ez sszefggtt a csszri hatalom megersdsvel. A tartomnyi felpts birodalomban (lsd az brt) a bizonytalan hsg vilgi nagyhbresekkel (pl. a tartomnyok ln ll hercegekkel) szembena csszrok hatalmakt tnyezn nyugodott:a sajt tartomnyukon,ahol a legnagyobb birtokosok voltak,s az egyhzi hbreken.Az rsekek, pspkk engedelmesen szolgltk az uralkodkat, mivela fpapi kinevezsek jogt, az invesztitrt a birodalom minden tartomnyban csszrok gyakoroltk.A csszrok egybknt dnten beleszltak a ppk megvlasztsba is: beleegyezsk nlkl senki sem kerlhetett Szent Pter rksgbe.

A IX. szzadra ugyanakkoraz egyhz tekintlye cskkent.Fpapjai hbrurakknt viselkedtek, papjai, szerzetesei is a vilgi dolgok fel fordultak (munka, gyarapods, lvezetek).Az egyhz megjulst clz reformokaz ezredforduln a franciaorszgiCluny[klni]bencs kolostorbl indultak ki.Az jts hvei helyrelltottk a kolostorokban a fegyelmet, a szerzetesek figyelmt ismt a hitlet fel fordtottk. Elvetettk az egyhzi mltsgok megvsrlsnak gyakorlatt (szimnia), s kveteltk a vilgi papsg ntlensgnek (clibtus) bevezetst. AZ INVESZTITRA HBORK (XIXII. szzad)A ppasg az egyhzi megjulst politikai tartalommal is megtlttte: laztani kvnta fggsgt a vilgi (csszri) hatalomtl.A ppk appavlasztst a csszrokat kizrva a bborosok kezbe kvntk adni,s aNmetrmai Csszrsgban ismaguknak kveteltk az invesztitra jogt.A ppasg kvetelseinek VII. Gergely ppa (10731085) az egykori clunyi szerzetes adott hangot (1075). VII. Gergely nemcsak az egyhzat kvnta megersteni, hanem az egyhzon bell a ppk hatalmt is.A csszrsgaz egyhz megjulst tmogatta,a ppasg kvetelseitazonbana birodalom egysgnek megrzse rdekben elutastotta.A csszri hatalom ugyanis rszben az egyhzi nagyhbreseken (teht az invesztitra jog gyakorlsn) alapult. IV. Henrik csszr(10561105) szembeszllt Gergely trekvseivel. A birodalmi gylsen a hozz h nmet fpapok kzremkdsvelmegfosztotta a Gergelyt a ppai mltsgtl. A ppa vlaszul kitkozssal sjtottaaz uralkodt. Kikzstette a keresztnyek kzssgbl, s gy a neki tett hbri fogadalmak is rvnyket vesztettk. A kikzstett uralkodnak alattvali nem tartoztak engedelmessggel. A csszr megalzkodsra knyszerlt (Canossa-jrs, 1077), a ppa pedig a keresztny tantsok szellemben knytelen volt feloldani az egyhzi bntetst. A megbocsts utn rvidesen a harcok ismt fellngoltak. Egyik fl sem engedett a kvetelseibl. Gergely s Henrik utdai kztta harcok vltakoz eredmnnyel folytak.1122-benWormsbana ppasg s a csszrsgkonkordtumot (a vilgi hatalom s a ppasg kztti viszonyt szablyoz szerzdst)kttt:megosztottk az invesztitra jogt.A fpapok egyhzi-lelki hatalmukat a ppktl kaptk, de a fpapi hbrbirtokokba a csszr iktatta be ket. gy a birodalombanaz egyhzi vezetk tovbbra is a csszr hbresei maradtak. A megllapodst mindkt fl a maga javra kvnta fordtani. Ennek kvetkeztben a harcok vtizedekre kijultak. Dnt gyzelmet azonban egyik fl sem tudott kicsikarni. A ppasg s a csszrsg kzdelmnek eredmnyeknt a katolikus Eurpbana ppasg,s ezltalaz egyhz megrizte fggetlensgt a vilgi hatalommal szemben.nll hatalmi tnyez maradt, mintt adva ezzel a ksbbiekben ahhoz, hogy ms trsadalmi csoportok (nemessg, polgrsg) is nll hatalmi tnyezv szervezdjenek.

A PPASG FNYKORAA ppasg vilgi hatalma,befolysa a XIII. szzadban,III. Ince fpapsga idejn(11981216)teljesedett ki.Az egyhzfnek azonban szembe kellett nzne az egyhz vilgi hatalma, gazdagsga ellen fellp mozgalmakkal. Azokat a mozgalmakat, melyek kszek voltak egyttmkdni az egyhzzal a hit megjtsban, a ppa felkarolta. A XIII. szzad elejn Rma tmogatsvalmegalakultak akrisztusi szegnysget hirdet koldulrendek:az Assisi Szent Ferenc ltal alaptottFerenc-rends a Szent Domonkos nevhez fzdDomonkos-rend.Az j rendek tagjai, a ferencesek s a domonkosok a np kztt, a vrosokban ltek, prdikltak, tantottak, s valban koldulsbl tartottk fnn magukat. Azokat a mozgalmakat amelyek az skeresztnysgre hivatkozva az egyhz hierarchijt s a fennll trsadalmi viszonyokat tagadtk, eretneknek nyilvntottk.Az eretnek csoportok (albigensek, valdensek, bogumilok) kvetelsei kztt megjelent a trsadalom alaprtkeinek, a csaldnak, a tulajdonnak a tagadsa is. A mozgalmak fanatikusai ezrt gyakran az egsz trsadalom rdekeivel kerltek szembe. A ppasg 1215-ben (a IV. laterni zsinaton) az eretnekek felkutatsra ltrehoztaaz inkvizcit. Azegyhzi brsg a korszak brsgi gyakorlatnak megfelelen knvallatst is alkalmazott. A rmai jogfelfogssal szemben llt, hogy a knvallatsnak kitett gyanstottaknak kellett rtatlansgukat igazolni, s nem a vdlnak bnssgket. A NMET-RMAI BIRODALOM A XIIIXIV. SZZADBANAz invesztitra kzdelmek fokozatosan alstk a csszri hatalmat, s nmet fldna csszri cm nvlegess vlt. A birodalom egyre tbb tartomnyra esett szt,amelyeket egy-egy nagy hbrr fejedelmi cmmel, szinte fggetlen uralkodknt irnytott. A XIII. szzad msodik felben vtizedekig gyakorlatilag be sem tltttk csszri mltsgot. A fejedelmek vglHabsburg Rudolfszemlyben olyan csszrt vlasztottak (1273), akitl nem kellett tartaniuk, mivel csaldja nem birtokolt jelents terleteket. Rudolfcljappen az volt,hogy a csaldi birtokllomny nvelsvel erstse hatalmt.Csaldjnak adomnyozta az osztrk tartomnyokat (Ausztrit s Stjerorszgot), amelyek a korbban ott uralkod csald kihalsa miatt vltak szabadd. A szerzemny biztostsa rdekben kerlt szembe a terletet meghdt II. Ottokr cseh kirllyal (Csehorszg ekkor a Nmet-rmai Birodalom rsze volt). Rudolf magyar segtsggela morvamezei csatban legyzte Ottokrt(1278). A Habsburg-dinasztia ezzel megkezdte tbb vszzados uralmnak kiptst a trsgben. A Habsburgokat kveten kzel egy vszzadra aLuxemburgi-dinasztiraszllt a csszri korona. A Luxemburgiak megszereztk a cseh kirlysgot.IV. Kroly(13461378)kiadta a Nmet Aranybullt(1356). Ebben a korbbi gyakorlatot trvnybe foglalva a csszrvlasztst ht vlasztfejedelem jogv tette,s e fejedelmeket fggetlen uralkodknak ismerte el sajt tartomnyaikban. Az Aranybulla ezzel szentestette a Nmet-rmai Birodalom szttagoltsgt.

2. A keresztes hadjratok
AZ ELS HADJRAT MEGHIRDETSEA kzpkorra jellemzvallsi buzgalomjele volt a hit terjesztsnek ignye s a nvekv rdeklds a szent helyek irnt. Elterjedt aszentek s ereklyik tisztelete.Egyre tbben zarndokoltak elKrisztus srjhoz Jeruzslembe.Az utat neheztette, hogy a vros (s a Krisztus letnek helyszneit jelent Szentfld) mr vszzadok ta muzulmn kzben volt. A nyugati keresztnysg feje,II. Orbn ppa1095-benhadjratot hirdetett a Szentfld felszabadtsrt,s a rsztvevknek bnbocsnatot grt. A ppa hta mgtt az ersd Nyugat-Eurpval abban is remnykedett, hogy a muzulmnok ltal szorongatott, s 1054 ta kln ton jr, biznci szkhely keleti keresztnysg a tmogats fejben elfogadja a ppasg vezet szerept a keresztny vilgban. A hadjratok alkalmasnak ltszottak arra, hogymrskeljk ahbrisg s a nyugat-eurpai rklsi rend miatt bekvetkez folytonoshatalmi kzdelmet, anyugodt letvitelt mr szinte lehetetlenn tevfosztogatsokat. Nyugaton ugyanis csak az elsszltt fik rkltk a birtokokat. A msod-, s harmadszltt lovagok egyre nagyobb szmban kerestek meglhetst a nagyhbresek fegyveres ksretben, de uraik csak egyms jobbgyainak, vagy a vrosok polgrsgnak kifosztsbl tudtk eltartani ket. Az egyhz is sikertelenl prblt gtat vetni a folyamatos hborskodsnak azzal, hogy a ht bizonyos napjain tiltotta a hadakozst (Treuga Dei Isten bkje).A keresztes hadjratok a felhalmozdott katonai ert kelet fel tereltk.Az embereket elssorban hitk hajtotta, de vonzotta a mess Kelet gazdagsga, a zskmny, az j fldek megszerzsnek vgya. KERESZTES HADJRATOKA ppa felhvsramegmozdult egsz Nyugat-Eurpa.A keresztes lovagi seregek egyrsztszrazfldn,a Duna vlgyn t Biznc rintsvel, msrszta Fldkzi-tengeren hajzvanyomultak kelet fel. Mr az els hadjrat eredmnyre vezetett.A

muzulmn knnylovasok nem tudtak ellenllnia nyugat-eurpai hadszati jtsnak:a pnclos lovagoknak.(Lsd a 9. vfolyamos tanknyv 171. s 176. oldalt.)A keresztesek elfoglaltk Jeruzslemet(1099), s berendezkedtek a Kzel-Kelet megszerzett keskeny part menti svjban. A keresztesek sikereiben szerepet jtszotta muszlim vilg megosztottsga. Az els gyzelmek utn azonban hossz harcokra kellett felkszlnik. Amuzulmn ellentmadsokra nyugatrl jabb hadjratot indtottak, de ezzel csak ksleltetni tudtk az sszeomlst. Klnsen veszlyess vlt a helyzet, amikorSzaladinegyiptomi szultn (11711193) Szrit s Mezopotmit birodalmhoz csatolta, s szent hbort hirdetett a keresztnyek ellen.Csapatailegyztk a lovagokat (1187), majdvisszafoglaltk Jeruzslemet.Vlaszul a ppa jabb hadjratot hirdetett, m hiba vett ebben rszt tbb eurpai uralkod kztk a lovagregnyek kedvelt alakja, Oroszlnszv Richrd angol kirly , Jeruzslemet nem tudtk visszafoglalni. A sikertelensgek elvakult, fanatikus vlaszt eredmnyeztek. gy vltk, hogy ami a bns lovagoknak nem sikerlt, azt az rtatlan gyermekek megvalsthatjk. Agyermekek hadjrata(1212) termszetesen tragikus vget rt. A gyerekek jelents rsze mr az t sorn elpusztult vagy rabszolgasorba kerlt. Akadtak jzanul gondolkod emberek is, akik sok flrevezetett gyermeket megmentettek, mint pldul Brindisi kiktvrosnak pspke, aki visszafordtotta ket. A KERESZTES LLAMOKA lovagoka meghdtott tengerparti terleteken hazai viszonyaiknak megfelelen rendezkedtek be.Hbri felpts llamokat hoztak ltre.Elsknt a Jeruzslemi Kirlysg alakult meg, a tbbi keresztes llam pedig ettl hbri fggsben volt. A Szentfldn kibontakoz hbrisg sajtos vonsokat mutatott. A folytonos hbors helyzet miatta hbres lovagok kevsb voltak alrendelve az uralkodnak, s jobban beleszlhattak az llamgyekbe.Az uralkod korltozsnak gondolata a ksbbiekben Eurpban is mintul szolglt az uralkodkkal szemben fellp vezet rteg szmra. A folyamatos harc a fegyveres szerzetesrendek, az n.lovagrendekmegalakulst eredmnyezte (templomosok, johannitk, Nmet Lovagrend). A lovagrendekegyestettk a szerzetesi s a lovagi eszmnyeket(kzssgi let, szigor vallsi s egyb szablyokkal, harckszltsg). Hatalmas szentfldi s eurpai birtokaik jvedelmbl tartottk fenn vraikat s seregeiket. A XIII. szzadban a ppasg sztnzsre mg indultak keresztes hadjratok, azonban a helyzeten ezek sem vltoztattak. A kudarc elfordtotta a lovagsgot a kzdelemtl, s Eurpa uralkodit is hatalmi harcok ktttk le. A keresztesek szvetsget ktttek az Irnt s Mezopotmit elznl mongolokkal, de mr ez sem segtett.A keresztesek nem tudtk tartani magukataz iszlm erivel szemben, s rvidesen elesett az utols keresztny erd is (Akkon, 1291).

A HADJRATOK HATSAIA keresztesek szlltst, utnptlsuk biztostst, a megszerzett kincsek felvsrlst az itliai kereskedvrosok, elssorban az egymssal is vetlked Genova s Velence vgeztk. Az lre trVelence a kereszteseket gazdasgi s hatalmi cljai szolglatba lltotta.Pldul a Biznci Birodalomban a XII. szzadig fknt a genovaiak befolysa rvnyeslt. m Velence elrte, hogy a negyedik keresztes hadjrat (12021204) cljaKonstantinpoly elfoglalsalegyen. A vros elfoglalsval a keresztesek gazdag zskmnyt szereztek, a velenceiek pedig tvettk Bizncnak a levantei kereskedelemben betlttt szerept. A Biznc romjain ltrejv keresztes llamot (Latin Csszrsg) a grgk a genovaiak segtsgvel megdntttk (1261), de Biznc nagyhatalmi helyzete vgkpp megrendlt. Az itliai vrosokgyelbb az arab, majd a biznci kereskedket szortottk ki a Kzel-Kelet s Eurpa kztti levantei kereskedelembl.A keletrl behozott luxuscikkek (fszerek, selyem) haszna ettl fogva az itliai vrosokat gazdagtotta. Nem vletlen, hogy a kvetkez vszzadokbanEurpa leggazdagabb, legnagyobb npsrsg, vrosias terletv szak-Itlia vlt. A keresztes hadjratok sornaz eurpaiak megismertk a keletiek rszben az korbl rklt knyelmesebb, kifinomultabb letmdjt. A nyugat-eurpai a vagyonos rtegek sok mindent tvettek ebbl. Az j szoksok, azignyesebb letvitel az ltzkdstl a btorzaton t a szrakozsig piacot jelentett a kereskedelem s az ipar szmra.A gazdasgra lnkten hatottak az tvett termnyek s mdszerek,pldul a rizs termesztse vagy a szlmalom alkalmazsa. A XI. szzadban a fejlett arab tudomny kzvettette Eurpnak az antik hagyomnyokats India kultrjt (alkmia, arab szmok). Ezltal a hadjratok szerepet jtszottak a XII. szzadtl megindul kulturlis fellendlsben.

3. A vrosok kialakulsa
GAZDASGI FELLENDLSA kora kzpkorban megindulmezgazdasgi fejlds(j eszkzk, kt- s hromnyomsos gazdlkods) az ezredfordult kvetenEurpa egyre nagyobb trsgeire terjedt ki.A folyamatot segtette az ghajlat melegebb vlsa, mely az szakabbi tjakon is javtotta a termels feltteleit. Anvekv hozamokkvetkeztbengyorsan ntt a kontinens npessge(a XI. szzadi 38 millirl a XIII. szzad vgre 75 millira). A mdszerek terjesztsben jelents szerepet jtszottak fejlett, a tlnpesed terletekrlkivndorl telepesek,ahospesek(vendgek). Segtsgkkel jutottak el a magasabb szint termelsi ismeretek a ritkn lakott vidkekre. Mivela mezgazdasgban egyre tbb lett a felesleg, ismt meghatroz vlta gazdasgi letbenaz rutermels s a pnzgazdlkods.Ez sztnzst adott az iparnak is, s a XIXII. szzadban valsgostechnikai forradalombontakozott ki. Szles krben elterjedtek avzimalmok. A vz energijt azonban nem csak gabona rlsre hasznltk. A vzikerk forg mozgst egyenes vonal mozgss talakt tallmnyokkal (pl. a btyks tengely) lehetv vlt, hogya vzikerk ergpknta kzmves mhelyekben is zembe lljon: kalapcsokat, frszeket mozgatott, fjtatkat zemeltetett. A VROSOK SZLETSEAz kori vrosok a npvndorls korban jrszt elpusztultak. Akirlyi s az egyhzi kzpontokkrl ugyan sokan letelepedtek, de ezek a teleplsek nem rendelkeztek semmifle nllsggal. A hbri trsadalomban a vilgi ember vagy a jobbgyok vagy a nemesek kz tartozott. Miutn a tvolsgi kereskedelem a kora kzpkorban sem sznt meg,elszr a tvolsgi kereskedk alaptottak kzssgeketszemlyk s ruik vdelme rdekben.Ezekhez, a bizonyos nllsggal rendelkez telepekhezcsatlakoztakaz rutermels kvetkeztben szaporodkzmvesek.A kereskedk vezetsvel j,szervezettebb kzssgeket,kommunkathoztak ltre.A kommunk a fldbirtokosokkal szemben pnzzel, s ha kellett ervel iskiharcoltk nllsgukat,a vrosi nkormnyzatot. A VROSI NKORMNYZATAvrosi nkormnyzatkivvsa lnyegben olyankivltsgokmegszerzst jelentette, amelyek fggetlentettk a vroslakkat a feudlis rendszer jobbgyfldesr kztti ktttsgeitl. A vros jogilag is elklnlt krnyezettl. A vrosi polgrokszabadon vlaszthattk brikat,vagyis sajt joghatsgot hozhattak ltre.Egy sszegben rttk le adjukatfldesuruknak s a kirlynak. Maguk vlaszthattk plbnosukat. A nagyobb vrosok rvidesen csak az uralkodtl fggtek. Az nkormnyzat rvna vrosi polgrkztes helyet foglalt el a kzpkor trsadalmban:nem volt nemes, de jobbgy sem. A vros ln abr vagy a polgrmesterllt, akit avrosi tancsvlasztott. Kezdetben a tancsban csak a leggazdagabb rteg (patrciusok), akereskedkkpviseltethettk magukat. A polgrsg zmt alkot hzzal s mhellyel rendelkez iparosmestereka XIII. szzadra

kivvtk, hogy beleszlhassanak a vros irnytsba. A vroslakk tbbsgt a vrosi politikbl kizrtszegnyek (plebs)alkottk. Alkalmi munkbl ltek, s soraikat folyamatosan gyaraptotta a jobb meglhets remnyben a falvakbl bekltz jobbgysg. A CHEKA kzmvesekszakmnknt(takcsok, pkek, szabk stb.)rdekvdelmi szervezeteket, cheket hoztak ltre. A chekteljes jog tagjaiaz nll mhellyel rendelkezmesterek.A mesterr vls hossz folyamat eredmnye volt. Elszr vekig kellettinasknt szolglni, egy mester mellett, aztnlegnyknt dolgoznia mester mhelyben. Ha a legny kitanulta a szakma fortlyait, hosszvndorton, idegen vrosok mestereinek a tudst is el kellett sajttania.A mestervizsgtremekmunka elksztshez ktttk,ami nagy felkszltsget ignyelt. (Helyenknt a ktelezen elrt lakoma kltsgei is neheztettk a mesterr vlst.) E bonyolult rendszer megakadlyozta a mesterek szmnak tlzott nvekedst, de aszakmai sznvonalat is biztostotta. A chek termkeinek zmt a vros s a kzvetlen krnyk (a vonzskrzet) lakossga vsrolta. Korltozni kellett a megtermelhet ru mennyisgt, hogy minden mester meg tudjon lni.Igyekeztek kikszblni a chen belli versenyt,ezrt aprlkosan szablyoztk a munkaidt, a munkafolyamatot (felhasznlt anyagok, szerszmok, alkalmazottak szma) s az rakat. Mindezszigor minsgi elrsokat is jelentett.Achen kvli iparzket, az n.kontrokat ldztk.A piac bvlst a chek gy kvettk, hogy az anyachekbl kivltak a specializld szakmk (pl. kovcsmestersgbl a tkszt mestersg). A chek fontos szerepet jtszottak a vros letben.Vllaltk egy-egy vrosfal-szakasz rzst, a rend fenntartst a vrosban, nnepeken chenknt vonultak fel, tmogattk a vrosi egyhzat. Szocilis feladatokat is ellttak, pldul gondoskodtak az elhunyt chtagok csaldjrl. LET A VROSBANA vrosokat vdelmi clokblfallal vettkkrl. (A vrosfal ptse is a kivltsgok egyike volt.) A falakkal hatrolt szk terletenemeletes hzakat ptettek, melyek kztt keskenysiktorokkanyarogtak. Ugyanakkor a korszakbannem alkalmaztak csatornzst,az llatok s az emberek szennyt legfeljebb az es takartotta el. A falak kz zsfolt lakossgot ezrtjrvnyoktizedeltk. A XI. szzadtla vrosok szma Nyugat-Eurpban s Itliban gyorsan ntt.A XIII. szzadban mr Kzp-Eurpban is megjelentek a vrosok.A nyugati vrosokelssorban a krnykket lttk el, ezrt szemben a Kelet tvolsgi kereskedelemre plt metropoliszaival kzepes mretekvoltak. Az tlagos lakossgszm 4-5000 krl mozgott. A tvolsgi kereskedelembe is bekapcsold, rumegllt joggal rendelkez nagyvrosok 10-15 000 embernek adtak otthont. Nyugat-Eurpban a vrosok jelentsgt nvelte, hogy minden vidkenviszonylag egyenletesen helyezkedtek el. A KERESKEDELEMA kzpkorbana helyi kereskedelem szorosan kapcsoldott a termelkhz.Az lelmiszereket a parasztok maguk vittk a vrosokba, s rultk ahelyi piacokon. A kzmvesek szintn a piacokon vagy mhelyeikben rtkestettk termkeiket. Az ruk ezst- s aranypnzekrt cserltek gazdt. A korszak kereskedi alapveten a tvolsgi kereskedelmet bonyoltottk.Ez nagy kockzattal jrt, de buss hasznot eredmnyezhetett szmukra. A szrazfldi kzlekeds kezdetlegessge s kockzatos volta miatt ahol lehetett, tovbbra is vzen szlltottk az rukat. A kereskedelmi tvonalak kialakulshoz jelents mrtkben hozzjrultak azarndoktvonalak,amelyeknek szlls- s vsrhelyei biztonsgot s egyben piacot biztostottak. A kzpkorban is a kelettel folytatottlevantei kereskedelemvolta legnagyobb jelentsg.Ezt az tvonalat a keresztes hadjratok sorn az itliai vrosok, elssorban Velence s Genova uraltk.Eurpa gazdasgi megersdst jelzi, hogy a keletifszerek s luxuscikkekellentteleknt az arany mellett kisebb mrtkben iparcikkek is megjelentek (fegyverek, poszt, brsony). Jelents kereskedelmi tvonaljtt ltrea Balti-tenger trsgben.A fejletlenebb szaki s keleti vidkekrlnyersanyagokat s lelmiszert(heringet, prmeket, gabont, viaszt, ktrnyt, fmeket, borostynt) vittek nyugatra. Ezen ruk ellenrtkeknt szakNmetorszg s Flandria vrosaibliparcikkeket(poszt, fegyverek, szerszmok) szlltottak. Egyre nagyobb jelentsgv vlt az Anglibl szlltott gyapj, mely a flandriaitextiliparlegfontosabb alapanyagv vlt. A balti kereskedvrosok rdekeik biztostsraszvetsgre lptek egymssal(Hanza szvetsg, 1161). A kt tengeri tvonalat (Levante, Hanza) aszrazfldi kereskedelemkttte ssze. Kezdetben az tvonal megkerlte az Alpokat, s az rucikkek a Prizstl keletre elhelyezked terlet,Champagne[sampany] vsrain cserltek gazdt. Ksbb, az Alpok hginak (Szent Bernt-hg) megnyitsa utn adlnmet vrosok(pl. Augsburg) piacai is meglnkltek. Kzp-Eurpa szintn a nmet vrosokon (Bcs) keresztl kapcsoldott a tvolsgi kereskedelemhez.

4. A rendisg szletse
AZ ANGOL RENDI LLAMNormandia hercege,I. (Hdt) Vilmos(10661087) francia lovagjai ln tkelt Britanniba. 1066-banHastingsnl[hjsztingz]legyzte az angolszsz uralkodt,majd fokozatosan az egsz orszgot meghdtotta. Az elfoglalt fldeket a kirly lovagjainak adomnyozta. A szigeten ezzel Vilmosmeghonostotta a hbrisget.A megismert nyugati tpus hbri rendszertl eltren azonban Angliban nem alakult ki a hbri lnc. Minden vazallus kzvetlenl a kirlytl kapta birtokait, s gy neki tartozott hsggel. A hbresek ktelessgeit az uralkod pontosan elrta, gyAngliban ers kirlyi hatalom jtt ltre.Az angol uralkodk a fpapokbl s fnemesekbl ll kirlyi tanccsal egytt kormnyoztak. A oklevlkiadst kln hivatal, a kancellria vgezte. A grfsgokat (megyk) a kirly ltal kinevezett mltsgok (sheriffek) irnytottk. Vilmos csaldjnak kihalst kvetenaz angol fnemessg a franciaorszgi Anjou [anzsu] tartomny grfjt, II. (Plantagenet) Henriket (11541189) ismerte el kirlynak [plentedzsnet]. Ezzelaz angol uralkod,mint Anjou grfjaa francia kirly hbrese lett.gy az angol kirly belesodrdott a franciaorszgi prtharcokba. A francia hadjratoktl tvolmarad hbreseitlpnzbeli megvltst(pajzspnzt) szedett, amelyen zsoldosokat fogadott (fleg jszokat). A hbresek katonai szerepnek cskkense Angliban tovbbra is fenntartotta az ers kirlyi hatalmat.

AZ ANGOL RENDISG KIALAKULSAII. Henrik utdai a Robin Hood trtnetbl kzismert I. (Oroszlnszv) Richrd s Fldnlkli Jnos elvesztettk a csald franciaorszgi birtokait. A franciaorszgi veresgek a nemessg elgedetlensghez vezettek. A fnemessg1215-ben a Magna Charta Libertatum(Nagy szabadsglevl) kiadsra knyszertette az uralkodt (Fldnlkli Jnost). A Chartaa fnemessg, a lordok szmra beleszlst biztostott a hatalomba, s felruhzta ket az ellenlls jogval.A kirly ezutn nem vethetett ki adt a kirlyi tancs beleegyezse nlkl, s a nemeseket bri tlet nlkl nem fogathatta el. Amikor a kirly megsrtve a Chartt nknyesen adt vetett ki,a fnemessg fellzadt(1264) s kzsen lpett fel az uralkodval szemben.sszehvtk a parlamentet,amely eredetileg kis ltszm tancskoz testlet volt a kirly mellett. Most azonbanvalamennyi fnemes, valamint a lovagok s a polgrok vlasztott kpviselimeghvt kaptak. Teht mindazok kpviseltettk magukat, akik valamilyen kivltsggal rendelkeztek.

A fnemessg lzadsa elbukott, de tovbb lt, s a XIII. szzad vgremegersdtt a kirlyi hatalom korltozsnak a gondolata.Ebben szerepet jtszottak az invesztitra kzdelmek s a keresztes hadjratok hatsai. Az j felfogs szerint az orszg gyei valamennyi orszglakosra tartoznak. Orszglakoson a kivltsgokkal rendelkezket (fpapok, furak, majd ksbb lovagok s polgrok) rtettk.Az rdekeiket rvnyesteni kpes, azonos jog, azonos rdek trsadalmi csoportokat rendeknek nevezzk.Angliban a papsg s a fnemessg (lordok) mellett a lovagok, a vrosok megersdst kveten pedig a polgrsg is rvnyesteni tudta politikai rdekeit, teht k alkottk a rendeket. AmikorI. Edwardnak (12721307), Wales s Skcia meghdtjnak pnzre volt szksge hborihoz,sszehvta a parlamentet(1295). Ettl kezdve az uralkod Anglit a rendekkel egytt irnytotta,kialakult a rendi monarchia. A SZTTAGOLT FRANCIAORSZGA Karolingok kihalsa utn aCapeting-dinasztiaszervezte jj az egykori nyugati frank terleteken a kirlyi hatalmat. Uralmuk tnylegesen csak Prizs krnykre (Ile-de-France) terjedt ki. Az orszg jelents rszt alkot tartomnyokat (Normandia, Bretagne, Anjou, Champagne) a nagyhbresek nllan igazgattk. Bonyoltotta a helyzetet, hogy az angol kirlyok francia tartomnyokat is uraltak. AFranciaorszg egysgrt s a kirlyi hatalom nvelsrt(kzpontosts)folytatott kzdelemben a francia kirlyok az angol uralkodkkal is szembekerltek. A CapetingII. Flp gost(11801223) fegyveres erveltrte meg a nagyhbresek hatalmt.Harcai sorn a kirly a nagyhbresekkel szembenll erkre, az egyhzra s az ersd vrosokra tmaszkodott.Az angolokraisveresget mrt,s kiszortotta ket orszgbl (1214). Dl-Franciaorszgra pedig az albigens eretnekek elleni hadjratban terjesztette ki a kirlyi hatalmat.

A FRANCIA RENDISG KIALAKULSAA kirlyi hatalom megerstsnek jabb lpsekntmegtiltottk, hogy a kirlyon kvl brki pnzt veressenFranciaorszgban (XIII. szzad kzepe). Nvekv jvedelmeik rvn a kirlyzsoldosokbl ll testrsget hozott ltre.IV. (Szp) Flp(12851314) a posztipara rvn gazdag Flandrit is meg akarta hdtani.A flandriai vrosokzsoldosai azonbanlegyztkFlp lovagjait (1302). Az uralkod jvedelmei nvelse rdekben megadztatta a francia egyhzat, emiattszembekerlt a ppasggal.Szorult helyzetben a kirlysszehvta akorbban mr tartomnyi szinten mkdrendi gylst.Anglitl eltren itta papsg kln rendetalkotott a nemessg s a polgrsg mellett. A rendi kormnyzs a kirlyi hatalom megersdst eredmnyezte.Franciaorszg a XIV. szzadra Eurpa nagyhatalmai kz emelkedett.Ezt elsegtette a Nmet-rmai Birodalom hanyatlsa. Az ers Franciaorszga ppasgot is a befolysa al vonta.A XIV. szzad elejn a ppasg a franciaorszgiAvignonba[avinyon]tette t szkhelyt(avignoni fogsg, 13091377). A ppai trnra francia ppk kerltek, akik az ers francia kirlysgra tmaszkodva igyekeztek megersteni az egyhzon belli hatalmukat.

A RENDI DUALIZMUS FELPTSEA rendi kormnyzs lnyegea hatalom megosztsa a kirly s a rendekkztt, azaza rendi dualizmus.A rendi kormnyzslegfbb szerveaz orszggyls(Angliban a parlament) volt. A rendi gylsre a kirly hvta meg a rendeket, sa kirllyal egytt hozta a fontosabb trvnyeket. A rendek legfbb joga az admegajnlsvolt, s ezzel ersen korltozhattk az uralkod mozgsszabadsgt. Kialakultakegy- s a ktkamars rendi gylsekaszerint, hogy a rendek egyttesen (egykamars) vagy kln (ktkamars) tancskoztak s szavaztak.Az angol parlament ktkamarsrendszer volt: alordok hzbanszletsk vagy tisztsgk alapjnszemlyesenjelenhettek mega fnemesek s fpapok, az alshzba a lovagok s a jmd polgrok kpviselivlaszts tjn kerltek be.A francia rendi gyls egykamars volt:a hrom rend,a papsg, a nemessg s a polgrsgugyan kln lsezett, deegyttesen szavazott. A vgrehajt hatalom(klgyek, hadsereg, pnzgyek irnytsa) n. felsgjogot kpezett, tehta kirly irnytsa alatt llt.Tudnunk kell, hogy a korszakban csakfels szintenintztk ezeket az gyeket kirlyi alkalmazsban ll hivatalnokok. (A nhny tucat hivatalnok dnt tbbsgben maga is a papi vagy a nemesi rend tagja volt.)A kzpszint kzigazgats a rendi irnyts alattll nkormnyzatok (grfsg vagy megye, vros) kezben volt, ami mg nagyobb slyt adott a rendi orszggylsnek. A rendekjogilagkorltoztk az uralkodkat,ugyanakkor az uralkodknaklehetsgk nyltarra,hogya lovagokra s a polgrokra tmaszkodvavisszaszortsk a fnemessg s az egyhz hatalmt.

5. Vlsg s fellendls. Nyugat-Eurpa a XIVXV. szzadban


GAZDASGI VLSG A XIV. SZZADBANA XIV. szzad els felben Nyugat-Eurpatbb vszzada tartfejldse megtorpant,majd tmenetihanyatls kvetkezett be.vrl vrehnsgekpuszttottak. A bajt tbb tnyez egyttes jelentkezse eredmnyezte. A npessg gyorsabban ntt, mint a mezgazdasgi termels, vagyis a fld nem tudta eltartani a nvekv lakossgot. Rontotta a helyzetet, hogy a termels nvelse rdekben gyenge minsg fldeket is feltrtek, amelyek azonban rvidesen kimerltek. A vlsgot elmlytette, hogyaz ghajlat hidegebbre fordult.A vltozshoz a mezgazdasg csak lassan tudott alkalmazkodni, romlottak a termseredmnyek. Az hezstl legyenglt emberek tmegeit ragadta el a pldtlan kiterjeds s hevessgpestisjrvny. A gygythatatlan krt 1347-ben genovai hajsok hurcoltk be Keletrl Eurpba, s puszttsa csak 1450-ben sznt meg. (A kvetkez vszzadokban a pestis egy-egy terleten rendszeresen felttte fejt. A npessg egy rsze azonban vdettsget szerzett, gy az ldozatok szma cskkent.) A pestis a gazdasgi vlsghoz hasonlan elssorban Dl- s Nyugat-Eurpt sjtotta, mg Kzp- s Kelet-Eurpban kisebb vesztesget okozott.Eurpa npessgea XIV. szzadban 75-80 millirl 55-60 milliracskkent.A vlsgidszakot slyosbtottak a korszak nagy hbori. A SZZVES HBOR (13371453)IV. (Szp) Flp halla utn nem sokkalkihalt a Capetingek frfiga.A trn oldalgon a Valois-csaldra [valo] szllt.A francia trnra lenygi rklsre hivatkozva az angol kirly,III. Edward (13271377)is ignyt tartott.A hbor kirobbansban a trnviszly mellett a textilipara rvn gazdagFlandria feletti uralomkrdse is szerepet jtszott. Az angolokFlandriban trtek elre, slegyztk a francikat.A francik sorozatos veresgeik utn jelents terleti engedmnyeket tettek. Franciaorszgban a hadseregek dlsai s a pestis elviselhetetlenn tette a vrosi s falusi szegnysg helyzett. A hbors veresge miatt tekintlyt vesztett nemessggel szembenparasztfelkelsrobbant ki (1358), melyhezPrizs npe is csatlakozott. A felkelst kezdeti sikerek utn mint a kzpkorban mindegyiket levertk.Az erre kap francia kirlysgaz angolokatnhny kikt (Calais, Bordeaux, La Rochelle) kivtelvelkiszortotta Franciaorszgbl.A kt fl fegyversznetet kttt (1375). A harcok a XV. szzad elejn ismt fellngoltak.Az angolok jra tmadsba lendltek, s legyztk a francia seregeket. Elesett Prizs is, a francia trnrks, a ksbbi VII. Kroly dlre meneklt. Az angolok mr Orlans-t [orlean] ostromoltk, mikor egy ifj parasztlny,Jeanne dArc[zsann dark]angolellenes mozgalmat indtott.Jeanne dArc-ot ltomsai vezettk, s isteni eredet kldetstudata ert nttt a francia seregekbe. Felmentettk Orleans-t, majd Rheimsig, a francia koronz vrosig nyomultak elre. Jeanne d Arc lma teljeslt,VII. Krolyt francia kirlly koronztk,m a lny rvidesen fogsgba esett (1430), s az angolok kezbe kerlt.Jeanne dArc,a tmegeket megmozgat fanatikus kezdett knyelmetlenn vlni mind az angol, mind a francia vezet rteg szmra. gy az angolok a francia egyhz

kzremkdsveleretnekknt mglyn meggettk(Rouen, 1431). A francia gyzelmek hatsraaz angolok franciaorszgi uralma hamarosan sszeomlott.A megszlet bkben (1453) egyedl Calais-t [kal] tudtk megtartani. Az angolok kizsvel prhuzamosanKroly a helyi hatalmassgokat is megtrte.A fnemessgtl megvonta a katonatarts jogt, s zsoldoshadsereget lltott fel. Utdaifolytattk a kzpontostst,s jabb terleteket csatoltak Franciaorszghoz (Burgundia nyugati rsze, Provance s Bretagne). A RZSK HBORJA (14551485)A nagypestisjrvnyAnglit is elrte, s a szigetorszgban is hatalmas puszttst vitt vgbe. A npessgszm a XIV. szzad vgre 4 millirl 22,5 millira cskkent, amimunkaerhinytidzett el.A hinyz munkskezeket a birtokosok kedvezmnyekkel biztostottk. Az elnptelenedett fldeket a parasztok brlkknt mvelhettk meg. Aszabadabb brli viszonymellett a sokak szmra mg meglevjobbgyi fggsgmg terhesebbnek tnt. Radsul a szzves hbor terhei miatt a hatalomademelsre knyszerlt. Mindezek miatt Dlkelet-Anglibanparasztfelkelsrobbant ki, amely gyorsan terjedt az orszgban (1381). A felkelst levertk. A kvetkez vszzadban azonbanaz angol parasztsg egyre nagyobb rsze kerltjobbgyi fggs helyett a hatkonyabb munkt biztostbrli viszonyba. A hbors veresg utn Anglibantrnharcoktrtek ki kt hercegi dinasztia (York-hz s Lancaster-hz) kztt. A rzsk hborjban (a Yorkok cmerben fehr, a Lancesterekben piros rzsa volt) a vres leszmolsok miatt sok fnemesi csald kihalt. Ennek is ksznhet, hogya trntvglmegszerzTudor-hzbeli [tydor]VII. Henrik(14851509) gyorsan helyrelltotta a rendet, s a bkre vgy parlament tmogatsvalmegerstette a kzponti hatalmat. A RECONQUISTAvszzados harcok (reconquista) nyomn a XIII. szzad vgre az Ibriai-flsziget muzulmn lakit (a mrokat) a flsziget dli rszre szortottk vissza. A hossz hborskods ellenre a trsga keresztny s a muzulmn kultra klcsnhatsnak sznterv vlt. A mroktl visszahdtott terletekenhrom kirlysg alakult: Portuglia, Kasztlia s Aragnia.Mindhromra jellemz volt azers rendi hatalom. Kasztliai Izabella s Aragniai Ferdinnd hzassgamegteremtette azegysges Spanyolorszgot (1479). A kirlyi hatalom megersdtt, visszaszortottk a fnemeseket (pl. megtiltottk a magnhadseregeket). Az j llam nvekv erejt mutatja, hogy rvidesen elfoglaltk az utols mr tartomnyt, Granadt (1492). GAZDASGI FELLENDLSNyugat-Eurpa gazdasga aXV. szzadban ismt gyors fejldsnek indult.A fellendls kzpontjv(centrum) a tvolsgi kereskedelmi utak tallkozsnl fekvFlandria vlt,posztgyrtsa rvn. (A poszt a tvolsgi kereskedelem egyik f rucikke volt.) E folyamatot erstette, hogy a korszakban az Atlanti-cenon keresztltengeri sszekttetsjtt ltrea Hanza s a levantei kereskedelem kztt.Az ceni hajzs j, hosszabb utak megttelt lehetv tev, nagy vitorlafellet, htskormnyos haj (karavella) kifejlesztst eredmnyezte. A gazdasgi fellendlstjabb tallmnyokmegszletse s elterjedse is jelezte. Apuskapora korszakban mg nem forradalmastotta a hadviselst, de elksztette annak talakulst. A lassan kszl s drga kzzel rt knyvek (kdexek) csak kevesekhez juthattak el. A nmetGutenbergaknyvnyomtatsfeltallsval (Mainz, 1450) lehetsget teremtett az informcik minden korbbinl gyorsabb ramlsra.

6. Kzp-Eurpa I. Csehorszg s a huszitizmus


KZP-EURPA FOGALMAAtrtnelmi rgikat minden korban meghatrozott trsadalmi, gazdasgi s kulturlis tartalmak jellemzik. Ahogy ezek az sszetevk vltoznak, gy mdosulnak a rgik hatrai is. A kzpkorban Kzp-Eurpa a Nyugat s a Kelet kztt hzd trsg. Keleten s dlenakatolicizmus s az ortodoxia kztti vlasztvonal jelli ki a hatrt(a keleti lengyel s magyar hatr). E hatron tl nem fedezhetk fl a nyugati vilg jellemzi: a rendisg, az nkormnyzattal rendelkez vrosok, a chek, az egyetemek, a gtika stb. Kzp-Eurpa nyugati hatrnak meghzsa nem ilyen egyrtelm. A korszakbanCseh-, Lengyel- s Magyarorszg nyugati hatra a vlasztvonal.Kzp-Eurpban ritkbban helyezkedtek el a vrosok, alacsonyabb a npsrsg, kevesebb volt a ch s az rstud stb. Az azonban megllapthat, hogy e trsget szorosabb szlak fztk a nyugati vilghoz, mint a keletihez. Kzp-Eurpa a XIXIII. szzadi fejlds eredmnyeknt a XIV. szzad vgre egyre jobbankzeledett a nyugati modellhez(pl. vrosok kialakulsa, rendisg). Ebben szerepet jtszott az is, hogy a pestisjrvny s az azt kvet gazdasgi visszaess a trsget kevsb rintette. CSEHORSZG A XIXIV. SZZADBANCsehorszg a XI. szzadban a Nmet-rmai Birodalom rszv vlt, a cseh fejedelmeka csszrok hbreseivoltak. A csszri hatalom gyenglse kvetkeztbena cseh fejedelmi csald(Pemysl) nvelte nllsgt smegszerezte a kirlyi cmet.Legjelentsebb uralkodjuk, II. Ottokr (12531278) az osztrk hercegi csald kihalsa utn elfoglalta az osztrk tartomnyokat (Ausztrit, Stjerorszgot, Karintit). Az j nmet-rmai csszr, Habsburg Rudolf azonban legyzte II. Ottokrt (1278), s elvette tle ezeket a tartomnyokat (1. lecke, x. oldal). A Pemyslek kihalst kveten a nmet-rmai csszri cmet megszerz Luxemburg-csald tagjai kerltek a cseh trnra. (Ez az orszg lett csszri hatalmuk bzisa.)IV. Kroly(13461378) a Nmet Aranybulla kiadja uralkodsa idejn lte fnykort a kzpkori Csehorszg.Az uralkodPrgban egyetemet alaptott (1348). Felgyorsult anmet telepesek(hospesek) beramlsa, akik erdket irtottak ki, vrosokat alaptottak, bnykat nyitottak. Elterjedt ahromnyomsos gazdlkods,a vrosokban megersdtt aches ipar. Az rchegysgben fellendlt abnyszat, s Csehorszg Eurpa legjelentsebb ezsttermeljv vlt. VALLSI REFORMTREKVSEK A KATOLIKUS EURPBANA XV. szzad elejn a ppasg hatalmt a megersd rendi monarchik, erklcsi tekintlyt a keresztny elvekkel ellenttes anyagiassga sta al. Az avignoni fogsg vge, a ppa visszatrse Rmba (1378) nem javtott, hanem inkbb rontott a helyzeten. A francia fpapok Avignonban ellenppt vlasztottak. A nyugati vilg megoszlott a kt ppa kztt, amitnagy nyugati egyhzszakadsnak (13781417) neveznk. Immregyhzi krk is brltk a ppasgot, svltozsokat,reformokat kveteltek.A ferencesek egyes csoportjai ostoroztk a ppk fnyzst. John Wyclif (13201384) [viklif] angol prdiktor s oxfordi tanr ktsgbe vonta a ppasg vezet szerept, eltlte az egyhz vilgi hatalmt, gazdagsgt s kvetelte az anyanyelv igehirdets bevezetst. A HUSZITA HBORKCsehorszgbanHusz Jnos(13691415) prgai prdiktor hirdette az j tanokat. Husza Biblihoz nylt vissza, s elvetette mindazt amire a szent knyvben nem tallt utalst.Eltlte az egyhz s a ppa vilgi hatalmt, gazdagsgt. Megkrdjelezte a papsg Isten s emberek kztti kivteles kzvett szerept. Kvetelte, hogyne csak a papok ldozhassanak kt szn alatt,vagyis a kenyeret (Krisztus testt) s a bort (Krisztus vrt) szolgljk ki a vilgi hvknek is. A papsg kivteles helyzete elleni tmads volt acseh

nyelv istentiszteletszorgalmazsa is. A cseh trsadalomban szles krben elterjedtek Husz eszmi. A nmetrmai uralkod, Luxemburgi Zsigmond (14101437) kezdemnyezsre sszelkonstanzi zsinat(14141418) j ppa vlasztsvalfelszmolta az egyhzszakadst.Zsigmond aki felismerte az egyhz megreformlsnak fontossgt azt remlte, hogy a zsinat a reformokra is hajlik. Ezrt bntatlansgot biztost menlevelet adott Husz Jnosnak, hogy a zsinaton tisztzzk nzeteit. A zsinat azonban elzrkzott a reformoktl.Huszt eretneknek nyilvntottk s1415-ben mglynmeggettk. Hallhre kilezte akatolikus- sanmetellenessget Csehorszgban. A csehek nem voltak egysgesek. A nemessg s a mdosabb polgrsg, az n.kelyhesek(az elnevezs a kt szn alatti ldozs jelkpre, a kehelyre utal)mrskeltebb nzeteket vallottak (az egyhzi vagyon elkobzsa, kt szn alatti ldozs, a nmetek kizrsa a kirlyi tancsbl).Avrosi s falusi szegnysgbl toborzdtboritk kvetelsei jval radiklisabbakvoltak (vagyoni s trsadalmi egyenlsg, a csald tagadsa stb.). Az egymssal szembenll kt csoportot Zsigmond tmadsa kovcsolta egysgbe. AmikorZsigmondmegrklte a cseh trnt is (1420), a csehorszgi nmetekre s egyb orszgainak (Nmet-rmai Birodalom, Magyarorszg) lovagjaira tmaszkodva, ppai jvhagyssalhadjratot hirdetett a huszitk leversre.1420-tl szmos sereg indult a huszitk ellen, de mindegyik veresget szenvedett. A huszitk gyzelmt elsegtette a korszakban modernnek szmthuszita harcmodor:a fegyelmezett gyalogosok tmege s a huszita szekrvr alkalmazsa. A kudarcok hatsraZsigmond aki gyes diplomata volt megegyezett a kelyhesekkel.A kelyhesek elfogadtk a ppa fsgt. Cserbe engedlyeztk szmukra a kt szn alatti ldozst. A megegyezst kvetena tboritk teljes veresget szenvedtek(Lipany, 1434). gy Zsigmond biztostotta nmagnak a cseh trnt. A huszita hbork gyorstottk a rendek kialakulst. A cseh nemessg megersdtt, gya XV. szzad kzepre Csehorszgban is ltrejtt a rendi monarchia.

7. Lengyelorszg s Kelet-Eurpa a XIXV. szzadban


A SZTTAGOLT LENGYELORSZGA XI. szzadot kveten a lengyel uralkodcsald (Piastok) tagjai tbbszr felosztottk fiaik kztt az orszgot. EmiattLengyelorszg tartomnyokra esett szt(Kis-Lengyelorszg, Nagy-Lengyelorszg, Mazvia stb.). Az orszg eszmei egysgt a lengyel katolikus egyhz tartotta fenn. A szttagolt Lengyelorszgban a XIII. szzad vgre kialakulban volt a szabad kltzs jobbgysg, s megjelentek a nyugati tpus vrosok, a chekkel. Mindkt folyamatban jelents szerepet jtszottak anmet telepesek.A nyugati peremterletek (Szilzia s Pomernia) a Nmet-rmai Birodalom rszv vltak, s lakossgukat is dnten nmetek alkottk. Nagyveszlyt jelentettLengyelorszg fggetlensgreaBalti-tenger partvidkn letelepedettNmet Lovagrend.A lovagokat az ott l pogny poroszok megtrtsrt hvtk be, azonban a lovagrend kzpontostott katonallama tlzottan megersdtt. LENGYELORSZG EGYESTSE A RENDISG KIBONTAKOZSAA szttagoltLengyelorszgotI. (okietek) Ulszl,Kis-Lengyelorszg fejedelmeegyestette a XIV. szzad els vtizedben.A tbbi lengyel tartomny fejedelmeit s a fnemessget a kznemessgre s a katolikus egyhzra tmaszkodva knyszertette egyttmkdsre. Dinasztikus kapcsolatot ptett ki a magyarorszgi Anjoukkal: lenyt, Erzsbetet I. Kroly magyar kirlyhoz adta nl. Fia,III. (Nagy) Kzmr(13331370)orszgos hivatalok fellltsval(kancellria, orszggyls)erstette meg az orszg egysgt.A szakkpzett hivatalnokrteg biztostsa rdekben alaptotta akrakki egyetemet (1364).Kzmr hatalma mrnemcsak fldbirtokain,hanem a bnyajvedelmeken, vmokon s egyb adkonalapult,ami a gazdasg fejldst tkrzi. (Ezeket a kirlyi jogon szedett jvedelmeket reglknak nevezzk.) Kzmrt unokaccse,I. (Nagy) Lajosmagyar kirly kvette a trnon (13701382). A kt orszg kzttperszonlunijtt ltre. Ez olyan kapcsolat, amelyben a kirly szemlye kzs, de a kt llam teljes mrtkben fggetlen maradt egymstl (ms az adzs, a trvnyek stb.).Lajos megerstette a lengyel nemessg jogait(kassai privilgiumok, 1374), hogy tmogassk uralmt. A nemesi szabadsgok (nemesi admentessg, orszggyls jogkre) biztostsaa lengyel rendisgkibontakozsnak a kezdettjelentette. Lajos halla utn a lengyel trn kisebbik lnyra, Hedvigre szllt. A lengyel brk a kirlylnyt a litvn fejedelemhez, Jagell Ulszlhoz adtk felesgl. A hzassg rvnLengyelorszg s Litvnia egyeslt,s Eurpa legnagyobb terlet llamv vlt. A megersdttLengyelorszg 1410-ben Grnwaldnl legyzte,majd rvidesen fennhatsga al vontaa Nmet Lovagrendet. A hatalmas orszgbana nagy ltszm nemessg befolysa egyre ntt,s a rendek az uralkodt a rendi jogok kiszlestsre knyszertettk (1454). KELET-EURPA A XIXII. SZZADBANA Kelet-Eurpa erds vidkein elterl Kijevi Nagyfejedelemsg a XI. szzadbanrszfejedelemsgekre bomlott (Kijev, Novgorod, Halics stb.). Kelet-Eurpa hatalmas pusztasgait a korszakbannomd trk npeklaktk, akik Magyarorszgot s a kijevi fejedelemsgeket is zaklattk betrseikkel. Nagyobbvrosokcsaka tvolsgi kereskedelemmel rintkez szaki terletenjttek ltre. A prmkereskedelembl ersdtt meg s vlt nllv a Hanzval kereskedNovgorod. A gazdag kereskedvros a XIII. szzadbansikeresen szllt szembe a Nmet Lovagrenddel(Nva, 1240)s a svdekkel(Csd-t, 1242). A MONGOL HDTS AZ ARANY HORDAA XIII. szzad elejn Bels-zsia mongol trzseit a tehetsgesDzsingisz knegyestette. A lovas nomd trzsek erejt hdtsokra hasznlta fel:Kna s Kzp-zsia elfoglalsval hatalmas birodalmat hozott ltre.A behdolt nomd npek csatlakoztak, s gy a hdtk ereje egyre nvekedett. A mongol hadak rvidesen rtrtek Kelet-Eurpra. A Batu kn vezetsvel tbb csata megvvsa utn elfoglaltk Kijevet (1240), majd Magyarorszgra tmadtak. A mongol-tatrok s a velk l nomd trk npekberendezkedtek a kelet-eurpai sztyeppvidken.A mongol vilgbirodalomrl leszakadva nll llamot hoztak ltre, az Arany Hordt.A szlv fejedelemsgeket adfizetjkk tettk.A tatr uralom visszavetette Kelet-Eurpa fejldst.Az orosz fejedelemsgek erforrsait adztatssal vontk el, a vrosok nem fejldtek. Nhny vszzadra az orosz vezet rteg szorosabb szlakkal ktdtt a mongolokhoz, mint Eurphoz. A klnbz vezrek (knok) nllsodsi ksrletei miattXIV. szzadban az Arany Horda egysge meggyenglt.A birodalom bomlst felgyorstotta a Timur Lenk vezetsvel a ltrejtt j kzp-zsiai mongol birodalom tmadsa. Az Arany Hordaa XV. szzad kzepre hrom knsgra hullott szt(Kazanyi, Asztrahnyi s Krmi). A MOSZKVAI FEJEDELEMSG FELEMELKEDSEA tatrok ltal adfizetsre ktelezett orosz fejedelemsgek egymssal is folytonos harcban lltak.A XIII. szzad msodik felben kezdett kiemelkedni a Moszkvai Fejedelemsg.Moszkva urai a tatr knoknak segdkeztek a tbbi fejedelemsg fkentartsban. Jutalmulelnyertka nagyfejedelmi cmet, s ezzela tatroknak jr adk beszedsnek jogt,ami tovbb nvelte befolysukat. III. Ivnnagyfejedelem (14621505) felesgl vette az utols biznci csszr nvrt, s Biznc valaminta keleti keresztny egyhz

vdelmezjneknyilvntotta magt.Kzpontostott hivatalokat hozott ltre. Ezekben a tle fggszolgl nemesekteljestettek szolglatot. A szolgl nemesek birtokait az uralkod elvehette, gy hivatalnokknt s katonaknt is felttlen engedelmessget vrhatott el tlk. Nyugati mintra modernizlt hadseregre tmaszkodva III. Ivnfelmondta az adfizetst a tatroknak.A tatrok tmadst indtottak, de a Don mentn felsorakoz kt sereg nem bocstkozott harcba (1480).Az orosz llam fggetlenn vlt a tatroktl. Az orosz llamfejlds sajtosutat jrt be. A keleti keresztnysghez tartozs miatt kevsb rtk a nyugati hatsok, ezzel szemben a biznci, illetve a tatr modell kzvetlen pldaknt szolglt. Itt nem jtt ltre a hbrisg, majd a rendisg.Az uralkodk korltlan hatalommal rendelkeztek(despotizmus).

8. A Balkn s az Oszmn Birodalom


BIZNC HANYATLSA S BUKSA A XI. szzad elejre Biznc ismt megersdtt. A tvolsgi kereskedelem elegend pnzt, a szolglati birtokkal rendelkez katonai rteg megfelel fegyveres ert biztostott ehhez. A birodalomkiterjesztette hatalmt a Balknra s Kis-zsia jelents terleteire. A birodalom Mnuel csszr uralkodsa idejn (11431180) lte utols fnykort. A csszr halla utn bels harcok kezddtek. A csszrvrosban ntta levantei kereskedelmet mindinkbb kisajttitliai vrosok befolysa. A keresztes hadjratok eleinte segtsget nyjtottak Bizncnak az ismtld muzulmn tmadsok visszaversben.Velenceazonbankihasznlta keresztes hadjratokat,s az egyik keresztes hadat vette rKonstantinpoly elfoglalsra(12021204), hogy gy nvelje hatalmt a trsgben.AKis-zsiba szorulBiznci Csszrsgj fl vszzad mlva Genova segtsgvelvisszafoglalta Konstantinpolyt(1261). A vros kereskedelmi szerept amely a birodalomnagyhatalmi helyzettbiztostotta azonbannem sikerlt helyrelltani.Biznc a jvben mr nem tudott gtat szabni a keletrl jv trk tmadsoknak s a balkni npek nllsodsi trekvseinek. A birodalom mindinkbb fvrosa falai kz zrkzott. A BOLGR S A SZERB LLAMA bolgrok a XII. szzad vgn fellzadtak Biznc ellen, s megalaktottkamsodik bolgr crsgot. Az j bolgr llam fnykora idejn,a XIII. szzadban a Balkn jelents rszre(Trkia, Makednia, Albnia)kiterjesztette hatalmt.A bels harcok azonban rvidesen az orszg rszekre szakadshoz vezettek. Szerbiaa Dinri-hegysg vonulatai kztt,a mai Koszov vidkn jtt ltrea XIXIII. szzadban. A hegyekkel tagolt vidkenkisebb kzpontok(zsupnsgok) alakultak. A kis fejedelemsg a XIII. szzadban megrizte fggetlensgt Magyarorszggal s Bulgrival szemben. Bulgria hanyatlst kihasznlvaa XIV. szzadban tmenetileg jelents terleteket egyestett.A rvid virgzst kveten a szerb llam alkotelemeire hullott szt AZ OSZMN BIRODALOM FELEMELKEDSEAXIII. szzadban a mongol terjeszkeds elliszlm vallsnomd trk trzsekrkeztek Kiszsia nyugati terletre. Eleinte ms uralkodk megbzsbl katonskodtak. A harcos npllamt Oszmn vezr szervezte meg a XIII. szzad vgn.Megklnbztetsl a krnyez trk npektloszmn-trkknek neveztk magukat.Gyors terjeszkedsket elsegtette a Biznc hanyatlsa miatt a trsgben kialakult hatalmi r. Oszmn utdai,a szultnok despotikus hatalmat(korltlan egyeduralmat)ptettek ki.A trkknyugati s keleti irnyban egyarnt terjeszkedtek.Megszereztk Kis-zsia nyugati vidkeit, s a Balkn kis llamainak egyms elleni harct kihasznlva megvetettk lbukat Eurpban is (1354). A BIRODALOM FELPTSEA muszlim birodalomereje elssorban llamszervezetn nyugodott. A teljesen kzpontostott hatalom mg a fejletlen terletekerforrsaitisa hadsereg szolglatba tudta lltani. Elvben a birodalom egsz terlete a szultn tulajdont kpezte.A fldek egy rszt a szultn sajt kezelsben tartotta (khsz birtokok).A fldek dnt rszt a szultnknnylovas katoninak,a szphiknak adta katonai szolglat fejben.(Gyakorlatilag ez termszetbeni zsold volt.) A szphik felttlen hvei lettek az uralkodnak, mert tle fggtt meglhetsk. Birtokukat a szultn brmikor visszavehette, nem rkthettk azt. A birtokadomny nagysga a szolglat arnyban cskkent vagy nvekedett. A trk hader elitalakulatt a janicsrok adtk.Ezt agyalogosalakulatot jrszt tnevelt, muszlimm vlt keresztny gyerekekbl szerveztk. A janicsrok llandan katonai kzssgben ltek, kemny kikpzst s j fegyverzetet kaptak. (Ltszmuk a XV. szzad vgre elrte a 20 000 ft, s mr felszereltk ket puskval.) A szphi birtokok nyilvntartst, a janicsrok zsoldjnak elteremtst csakfejlett hivatalszervezetbiztosthatta. A pnzgyeket a korabeli eurpai llamokat messze meghalad szervezettsg hivatal intzte. Azadszedk(defterdrok) tzvenknt az egsz birodalom terletn felmrtk a fellelhet jvedelmeket. A kzpont szmra ezek azsszersokszolgltak alapul a szolglati birtokok kiosztsnl s az adk megllaptsnl. A birodalom terlett tartomnyokra (vilajet) osztottk. A vilajet ln beglerbg (vagy pasa) llt. A szultnok felttlen hatalmt szolglta, hogyvezet tisztsgviselv elszeretettel emeltek fel rabszolgkat.A jrszt idegen szrmazs embereket azutn brmikor flrellthattk. A kegyvesztettek a szultn felszltsra gyakran nknt vetettek vget letknek (amikor megkaptk a selyemzsinrt). A rendszer a vezet rteg szmra nem biztostott ellenllst a szultni akarattal szemben. Az iszlm orszgokban nem volt kln vilgi trvnykezs, a brk (kdik) a Korn alapjn tlkeztek. Ezrt fontos, hogya szultnok a birodalom vallsi vezeti (kalifa) is voltak. A VILGBIRODALOMAzOszmn Birodalom llamszervezeteaz ers hadsereg fenntartsra plt ki. Az llamszervezetcsak akkor mkdtt jl, ha a hdtsok folyamatosak voltak.Az j terletek kifosztsa, adztatsa tartotta el a hadsereget s a hivatalszervezetet, a terleti nvekeds nvelte a kioszthat szphi birtokok mennyisgt, gy a birodalom katonai erejt. I. Murd szultn(13591389)Rigmeznl 1389-ben legyzte a szerbeket.Az szaki szerb terleten magyar tmogatssal tovbb ltez szerb fejedelemsg sorsa ezutn a magyartrk harcok fggvnyv vlt. A szerbek veresge utnaz oszmn tmadsok mr Magyarorszgot is elrtk. Zsigmond magyar kirlyellentmadssal vlaszolt. Az egsz Eurpbl toborzott lovagi serege azonbanNikpolynl veresget szenvedettI. Bajezid szultn hadaitl (1396). A trkk megersthettk helyzetket a Balknon. Magyarorszgot nhny vtizedre Timur Lenk tatr hadainak tmadsa tehermentestette (ankarai csata, 1402). A tatroktl elszenvedett veresget azonban az oszmnok gyorsan kihevertk, s folytattk hdtsaikat.II. Mohamed(14511481)hadai 1453-ban elfoglaltk Konstantinpolyt.Ezzel a birodalom zsiai s eurpai fele kztti kapcsolat szabadd vlt, a balkni hdtsok megszilrdultak. A XV. szzad msodik feltl Magyarorszgra nehezedett a trk elleni vdekezs teljes slya. KorbbanBosznia, Szerbia s Havasalfldmg tkz llamokknt hzdtak a kt hatalom kztt, a szzad vgre azonban mindegyikktrk hbress vlt. Magyarorszg hatrai kzvetlen vdelmre knyszerlt.A harc kimenetelt elre vettette, hogy a despotikus trk llam amgy is jval nagyobb erforrsait jobban tudta mozgstani, mint a magyar rendi llam.

9. A kzpkor mveldse
A SKOLASZTIKAA kora kzpkori visszaess utn aclunyi mozgalomhatsra a szellemi let is fellendlt. lnkten hatott a kzpkori szellemi letre, hogy arab kzvettssel a keresztes hadjratoknak is ksznheten egyre tbbet ismertek meg azkori filozfusokmvei kzl. Elssorban Arisztotelsz gondolatai hatottak temkenytleg a kzpkori tudomnyokra. Az kori blcseleten alapul keresztny filozfia a skolasztika.Clja a hitelvek tudomnyos bizonytsa, a vilgrl szerzett tapasztalok beillesztse a keresztny vallsi rendszerbe. Az elnevezs onnt ered, hogy kezdetben a hit krdseivel a kolostori iskolkban (scholkban) foglalkoztak. A hit s a tudomny sszeegyeztetse nem volt knny. Sokan a tudomnyos vizsgldst a hit megkrdjelezsnek tartottk.Aquini Szent Tams(12251274) domonkos rendi szerzetes thidalta a problmt:a hitel foglalkoz tudomnyt, a teolgit elvlasztotta a tbbi tudomnytl.Mg a tudomnyok a termszettel foglalkoznak s eszkzk a logikus gondolkods, addig a teolgia a termszetfltti krdseket vizsglja, amelyeknl a vgs magyarzatot csak a hit adhatja meg. Tams azelsbbsgeta hittudomnynaktartotta fenn. Ezzel megvdte a tudomnyokat a vallsi indttats tmadsoktl, s biztostotta fejldsket.Aquini Szent Tams gondolatai elsegtettk a skolasztika tovbbfejldst.

AZ EGYETEMEKAz egyhzi s vilgi (llam-) gyek intzse egyre tbb szakembert ignyelt. Az ignyek kielgtsre jelentek meg a XII. szzadbanaz egyetemek, a legmagasabb szint tudst ad oktatsi intzmnyek.Minden egyetem (universitas)nkormnyzattal rendelkezett, melyet a tanrok ltal vlasztott rektor vezetett. A kzpkori egyetemek egyhzi szervezetknt mkdtek, alaptsukat a ppa engedlyezte. A vrosokhoz hasonlankemny kzdelemben vvtk ki nllsgukata helyi egyhzi s vilgi hatalommal szemben, a ppasgra vagy a kirlyi hatalomra tmaszkodva. Az egyetem polgrai, a tanrok s a dikok egyarnt az egyetem trvnyszke al tartoztak.Az egyetemi oktatk dnt tbbsge egyhzi szemlyvolt, kztk jelents szmban tallunk domonkosokat. Elsknt Itliban (Bologna), majd Prizsban, Oxfordban jttek ltre egyetemek. A XIII. szzadban azutn sorra alakultak Cambridge-ben [kembridzs], Padovban s msutt is, a XIV. szzadra pedig az egyetemek mr behlztk Nyugat-Eurpt, s megjelentek KzpEurpban is. Az egyetemekenegysges tananyagot oktattak,mely a tudomny kzs nyelve (latin) mellett hozzjrult a kzpkori Nyugat- s KzpEurpa szellemi egysghez.A teljes egyetemet ngy fakults(egyetemi kar)alkotta:a szabad mvszetek, a teolgia, az orvosi s a jogi kar. Az els fakults az alapozst szolglta, elvgzsemesteri(magisteri) cmet adott. Az alapok elsajttsa utn lehetett a teolgiai, az orvosi vagy a jogi fakultson tovbbtanulnis doktori cmetszerezni. Az alapozst jelentht szabad(szabad emberhez mlt)mvszetkt rszbl llt. Atriviumtrgyai a grammatika (latin nyelvtan s kori latin rk olvassa), a retorika (latin beszd s fogalmazs) s a dialektika (a vitatkozs, rvels mvszete), aquadrivium az aritmetika (szmtani alapmveletek), a geometria (szerkesztsek), az asztronmia (csillagszat, egyhzi nnepek idejnek meghatrozsa, fldrajzi ismeretek) s a muzsika (egyhzi nekek). A korszak tudomnyossgra mg atekintlytiszteletvolt jellemz. A vitkat a klnbz nagy tekintly szerzk mveinek megllaptsai dntttk el.A tudsok a tapasztalatra, az egyni megfigyelsre csak elvtve alapoztak. A LOVAGI KULTRA S LETVITELA pnclos lovagi hadvisels a kora kzpkorban alakult ki, s a keresztes hbork korban lte virgkort. A XIVXV. szzadban a tzfegyverek s a zsoldos hadvisels lassan kiszortotta. Alovagg vlshossz tanulsi folyamat eredmnye volt. A nemesifjak gyermekkntaprdnak lltak egy nagyr udvarba, ahol elsajttottk a fegyverek hasznlatt s a lovagi let szablyait. Afegyverhordozkamasz mr elksrhette urt a csatba. Alovagg avatsnneplyes szertarts, amelyen a jellt urtl megkapta fegyvereit, s eskt tett a lovagi szablyok betartsra. A lovag egsz lete a harc gyakorlsval telt: a hbork szneteiben vadszatok s lovagi tornk szolgltk ezt a clt. A nyugat-eurpai nagyri udvarokban alakult ki a lovagi letidel.A f ernyeka harchoz s a hbri ktelkhez kapcsoldvaaz er, a btorsg, az gyessg s a hsgvoltak. Az egyhz hatsra ezek magasztosabb eszmkkel is kiegszltek, pldul a gyengk, a nk (Mriakultusz), az elesettek vdelmvel. A lovagias viselkeds szablyai, a htkznapokban csak ritkn rvnyesltek, mgis elrelpst jelentettek a nyers er kultuszhoz kpest.A lovagi idelok jelentek meg a lovagi kltszetben,amelynek tmi a hsi nfelldozs, az eszmnyi hlgy szpsgnek s jsgnak dicsrete. A ROMN S A GTIKUS STLUS PTSZETA XI-XII. szzadban bontakozott ki Nyugat- s Kzp-Eurpbanaromn stlus.Nevea rmai hagyomnyok kvetsre utal. A romn ptszet a rmai minta nyomn aflkrves dongaboltozatot alkalmazta. A templomokat, vrakattmr falak,kislrsszer ablakokjellemeztk. A templomok szerkezete a rmaibazilikkat kvette: kzpen kiemelked fhaj, oldalt a kt alacsonyabb oldalhaj. A XII. szzad vgtl j stlus jelent meg: agtika.Az elnevezs a kvetkez stlusirnyzat, a renesznsz idejn szletett, amely a kzpkort az korhoz kpest visszaessnek tekintette, gy mvszett a barbr gtoknak tulajdontotta.A fdmek s a tetzet terhtmr nem az egsz falfellet, hanem csupnaz plet vzt ad pillrek s az azokat oldalrl erst tmpillrek tartottk.Ezltal a falakonhatalmas ablakokat nyithattak. A gtika a kerek boltozatok helyett acscsves boltozatokat rszestette elnyben. A homlokzatokon kedveltk a romn stlustl rkltrzsaablakot, amelynek kr alak fellett kkllk osztjk fel. Minden felletet igyekeztek faragssal dszteni s sznezni. gy a hatalmas ablakokba sznes lomvegek kerltek, melyek a napfnyben csodlatos (mennyei) sznhatst eredmnyeztek. A gtikus pleteket lgies szobrokis dsztettk.

A RENESZNSZA renesznsz (jjszlets), amely j letfelfogst s mvszeti stlust jelentett,az antik vilg jrafelfedezsenyomn bontakozott ki a XIV. szzadi Itlia vrosaiban. A tlvilgra tekint kzpkori vilgszemllettel szemben a renesznszaz evilgi letre sszpontostott.Az let rmeit bnnek, ksrtsnek tart, nsanyargatsra hajlamos kzpkori felfogst felvltottaaz let lvezetre, a fldi boldogsgra val trekvs.Az istennel szembeni alzat helyettaz embert dicstette,az egyni teljestmnyeket a mvszetben s a tudomnyban egyarnt.Az embert kzppontba llt vilgszemlletet humanizmusnak(humnus = emberi)nevezzk.A humanizmus s a renesznszaz ptszetbenjjlesztette azantik elemeket (kupola, grg oszlopok, az pletek vzszintes tagolsa),a tudomnybanteret adott amegfigyelsnek, a ksrletezsnek.A mvszetekben a vallsi tmk mellettmegjelentek azantik tmk(pl. a mitolgia) s a fldi (emberi) problmk. A renesznsz a XIV. szzadban az itliai polgrsggal fondott ssze. A XV. szzadra korstlusknt elterjedve Eurpban mr nem hordozott trsadalmi tartalmat: polgrok, nagyurak s kirlyok egyarnt a kvetiv vltak.

10. let a kzpkorban

A KZPKORI EMBERA kzpkori ember lett,szletst, munkjt, nnepeit s hallt ismeghatrozta a vallsos hit, a vallsi elrsok.A valls mellettaz embereket jogllsuk klnbztette megegymstl: mskppen lt a fr, a lovag, a polgr vagy a jobbgy. A kpet rnyalja, hogy a trgyalt korszak t vszzadot lel t. Br a gazdasgi fejlds nem gyors tem, mgis egszen ms krlmnyeket biztostott a XI. szzad, mint a XV. szzad. Tudnunk kell azt is, hogy Eurpa egyes terletei (rgii) kztt a hasonlsgok mellett jelentsek voltak az eltrsek. LAKSVISZONYOKEzen a tren jelents vltozsok figyelhetk meg a kzpkor vszzadai alatt. A jobbgyokflig fldbe vjt kunyhi helyettelterjedtek afbl s kbl plt hzak.A hbrisgre jellemz belhbork miatt a furak igyekeztek lakhelyeiket megersteni. Ez avrptszetfejldshez vezetett. Kezdetben csak egyetlen magaslaktornyotemeltek, melyben az alsbb szinteken a szolgk, majd a ksret, s feljebb az r s a csaldja lt. Ksbbjabb tornyokpltek, amelyeketfalakkalktttek ssze. A falakon bell palotaszrnyakat emeltek, helyet adva a fri udvartartsnak. A btorok kzl mg a vagyonosabbaknl is csak az gy, a pad, az asztal s a karosszk jelent meg. Ldkban tartottk ingsgaikat, s a ldk egyben lhelyl szolgltak. A btorok termszetesen a korszak stlusjegyeit (romn, gt, majd renesznsz) viseltk magukon. A vastag fal vrakat s kastlyokat nehezen tudtk kifteni. A kandallk nem adtak elg meleget. Emiatt kedveltek voltak a krpitok, a sznyegek s a prmek. A vilgtst az korhoz hasonlan fklyk s mcsesek biztostottk. AZ TKEZSAz lelmezs alapvet krds volt a kzpkorban. Egy vkony fels rteget leszmtva az emberek mg a jobb terms vek idejn se jutottak az idelis mennyisg lelemhez,ltalnos volt az alultplltsg.A korszakban ritkn lehetett kvr embert ltni, nem vletlen, hogy a testesebb alkat lett a szpsgidel. Az asztalra kerl teleket dnten meghatroztk az vszakok (mikor, mi termett). Tli idszakban a kevs llat miatt kevesebb hs fogyasztottak. Az tkezsbena jmdaknl a hs, a jobbgyoknl a gabonbl kszlt telekvoltak tlslyban. A bzakenyr a korszak els felben mg inkbb csak a nemessg asztaln fordult el. A jobbgyok trendjben gyakori volt aksa,amelyet klnbz gabonaflkbl (kles, tnkly, rozs) ksztettek. (A darlt gabont vzzel ppp fztk.) Erre hs csak ritkn, az nnepnapokon kerlt. Az ivvizekkel terjed betegsgek, az sott kutak hinya miatt aki tehette, vz helyett knny bort fogyasztott. ltalban kzs tlbl tkeztek a fri asztaloknl is , s az eveszkzk kzl ekkor mg csak a kst hasznltk. A keresztes hadjratok hatsra terjedt a nemessg, majd a jmd polgrsg krben az ignyesebb tkezs. A fri lakomk megszmllhatatlan fogsbl lltak, a vadflk tucatjait tlaltk fel a hossz rkig tart rendezvnyeken. A nagyri asztaloknl az teleket fszerekkel zestettk, s nem maradtak el az dessgek sem. A korszakban destszerknt alapveten a mzet hasznltk. AZ LET S A HALLA kzpkor embere mskppen vlekedett letrl s hallrl, hiszen az elmls mindennapjai rszt kpezte.Az tlagletkor alacsonyvolt,risi mret volt a csecsem- s a gyermekhalandsg.A gyermekek fele csecsemknt vagy kisgyermekknt, mg tves kora eltt meghalt. Az asszonyok jelents hnyada nem lte tl az els szlst, sok volt az rva gyermek. A kzpkorban egy-egy terletengyakran puszttottak jrvnyok,amelyek ellen az egyedli vdekezs a jrvny sjtotta terlet lezrsa, elszigetelse volt. Nem ismertk a betegsgek okait, ezrt az emberek kiszolgltatottnak reztk magukat. A mindennaposnak szmt hatalmaskods, erszak s a gyakori hbork kvetkeztben az emberlet nagyon olcsnak szmtott. Kzpkori felfogs szerint a kegyetlen bntetsek brtak elrettent ervel. Emiatt gyakran vgeztek csonktsokat (orr, fl, szj, kz stb.), knzsokat s knzsokkal egybekttt kivgzseket (karba hzs, kerkbetrs stb.). A kivgzsek pp az elrettents miatt nyilvnosan zajlottak, s ltvnyossgszmba mentek. A CSALD, A NK S A GYERMEKEK HELYZETEA katolikus Eurpban a trsadalom alapegysge a csald volt. Acsaldfogalmt a mainl szlesebb rtelemben hasznltk: ltalbantbb nemzedk lt egytt. A kzpkorbana nka frfiak mellettalrendelt helyzetben voltak:nem lehettek a politika, a kultra szerepli, s tbbnyire nem rszesedtek nllan a vagyonbl sem. Ez akkor is gy van, ha a korszak msodik felben bizonyos orszgokban a sajtos krlmnyek miatt egyes nk jelents politikai szerephez jutottak. Ugyanakkor a kora kzpkorhoz kpesta nk megbecsltsge ntt:mr nem az eredend bn okozjnak tartottk a ni nemet, megjelent a lovagi nidel, ersdtt a Mria-kultusz. A kzpkorban msknt gondolkodtak agyermekekrl is, mint napjainkban. Mai rtelemben nem is volt gyermekkoruk, mivel egszen kicsi korbanapr felnttknt kezeltkket. Ezt jl kifejezi a gyerekek ruhzkodsa: a felnttekvel megegyez, csak kisebb mret ruhadarabokat viseltek. Alapveten klnbztt a fik s a lnyok helyzete, neveltetse. Mg a lnyokat a felesg- s az anyaszerepre, addig a fikat a katonskodsra, a hivatalviselsre vagy a gazdlkodsra ksztettk fel. Az alsbb nprtegek gyermekei mr igen fiatal korukban rszt vettek a munkban. A nemesifjak aprdknt fri udvarokban, az iparosok gyermekei inasknt, tbbnyire a csaldjuktl tvol nttek fel. AZ NNEPEKA fldi let mlandsgt naponta tl kzpkori emberek letben nagyon fontos szerepet jtszottakaz nnepnapok.A jeles napokdnt tbbsge a vallshoz kapcsoldott,szmuk tbbszrse volt a ma szoksosnl. (A ma minden dolgoznak jr szabadsg helyett ezek biztostottk a pihenidt.) Az nnepekidpontja, az nnepi szoksok, elrsoks a munka ritmusa, a gazdlkods sajtossgai kztt szoros sszefggs volt.J plda erre a hsvt eltti bjt, amelynek sszer oka, hogy takarmnytermels hjn a tl kzeledtvel az llatllomny jelents rszt vrl vre levgtk. A vrosok vsraihoz, a szrethez, az aratshoz egyhzi nnepek is ktdtek.

II. A magyar kzpkor


11. A magyar kirlysg els szzada
A MAGYAR EGYHZSZERVEZETKIPTSEI. (Szent) Istvn(9971038) a trnrt folytatott harcokban kiterjesztette hatalmt az egsz orszgra, s a fldek jelents rsze (kzel ktharmada) kirlyi birtok lett. A mlyen vallsos Istvn tudta, hogy Magyarorszgot elssorban a keresztnysg kapcsolja Eurphoz, ezrt a trn biztostsa utnhozzkezdett a nyugati tpus (latin) egyhzszervezet kialaktshoz.A keresztnysg terjesztse, az egyhzszervezet kialaktsa szorosan sszefondott az j llamszervezet kiptsvel. Azegyhzmegyk (pspksgek) kialaktsamr kzvetlenl Istvn megkoronzsa utn megkezddtt. A kirly az egyhzat hatalmasfldadomnyokkal erstette meg, s trvnyeiben biztostotta a mkdsi feltteleit. Elrta atizedmegfizetst, vagyis a terms egy tizedt a pspksgek szedtk be. Elrendelte, hogyminden tz falu ptsentemplomot.A pogny hittl, szoksaitl nehezen elszakad lakossgot trvny erejvel is rszortotta a keresztny vallsgyakorlatra (bjtk, gyns, rszvtel a vasrnapi misn). Az esztergomi pspksget a ppa rseksgg emelte, s ezzel Istvn akaratnak megfelelen a magyar egyhzszervezet fggetlenn

vlta nmet birodalmi egyhztl. A magyar katolikus egyhzln az esztergomi rsek llt.Ksbb Kalocsa is rseki rangra emelkedett, s ezutn a kt rseki tartomnyhoz tartoztak a pspksgek. (Alaptsuk valszn sorrendje: Veszprm, Gyr, Pcs, Eger, Gyulafehrvr, Csand, Vrad, Vc.) A trtssel s tantssal is foglalkoz Benedek-rend mr Istvn apja, Gza idejben beteleplt az orszgba. Az egyhzszervezs idejnsorra ltesltek a bencs kolostorok(Pannonhalma, Pcsvrad), s Istvnkivltsgokkalsegtette a szerzetesi let felvirgzst (pl. hatalmas terleten a pannonhalmi aptsg szedhette be a tizedet). Fokozatosan Magyarorszgon is ltrejttek a pspki szkesegyhzak mellett mkdkptalanok.Ezek a testletek (tagjai a kanonokok)a pspkk munkjt segtettk(szertartsok lebonyoltsa, rsos tevkenysg, oktats). Magyarorszgon sajtos szerepet is betltttek a kptalanok: az oklevlkiadsbanhiteles helyknta korszak kzjegyzsgeiknt mkdtek. A KIRLYI VRMEGYKA nemzetsgi-vrsgi alapon mkd hatalmi berendezkeds sztzzsa utna kirly terleti alapon nyugv kzigazgatsi egysgeket hozott ltre: a vrmegyket.Ezekahatalmt biztostkirlyi vrak krlalakultak ki, elszr az orszg kzps terletn, majda kirlyi hatalom megersdsvel prhuzamosan a peremterleteken is.. Akirlyi vraka hozzjuk tartoz kirlyi birtokokkal alkottk avrispnsgokat, lkn azispnnal.Az ispn rendelkezsre lltak aszolgallapot vrnpeks akatonskod vrjobbgyok.(Ezek tulajdonkppen a vr elltst s katonai feladatokat is vgz vrnpek tisztjei voltak.) A vrispnsgok lttk el a kirlyi udvartatst is: a kirly idnknt felkereste a vrakat, s ksretvel fellte a birtok termnyeit. A fontosabb kirlyi vrak letteka vrmegykkzpontjai. A vrmegye olyan terleti egysg, amely a kirlyi birtokok mellett magba foglalta az egyhzi s a magnfldesri birtokokat is. A vrmegykln amegysispnoklltak. (A megysipn a megye kzpontjt jelent vr ispnja.) A vrmegynek nem volt kln appartusa, mkdst a kirlyi birtokok szervezete (vrak, vrispnsgok) biztostotta, ezrt kirlyi vrmegynek neveztk. Az ispnok s a megysispnok szemlyestettk meg helyi szinten a kirlyi hatalmat:brskodtak, kezeltk a kirlyi jvedelmeket(a jvedelem harmadt megkaptk)s katonai vezetk voltak. Az ispnok amennyiben a kirly kzelben tartzkodtak a fpapok mellett rszt vetteka kirly munkjt segt legfbb hatalmi testletben,a kirlyi tancsban.A legmagasabb vilgi mltsg a kirlyi udvar ispnja, andorispnvolt. A kirlyi hadsereg alapjt a kirlyi vrak fegyveresei jelentettk(vrjobbgyok, vrnpek), akiket ispnjuk vezetett a kirlyi hadban. Rajtuk kvl a vrmegyk terletn ltek olyan szabad birtokosok, akik nem tartoztak az ispn alrendeltsgbe. Ezta kirlynak kzvetlenl alrendeltrtegetvitzeknek, ksbb a kirly szolginak (szervienseknek) neveztk. A TRNUTDLS KRDSESzent Istvn llamszervez munkjt segtette akedvez klpolitikai helyzet.Keletrl a nomd besenyk tmadsai lassan csillapultak, s egyre tbbszr kisebb csoportokban telepltek be az orszgba. A Nmet-rmai Birodalmat Istvn felesge, Gizella rvn rokoni dinasztia vezette. Amikor egy msik uralkodhz kerlt hatalomra,nmet tmadsrte az orszgot. Istvn a felgetett fld taktikjt alkalmazta, ssikerlt visszavernie a nmeteket (1030). Istvn llampt tevkenysgt vratlan esemny sodorta veszlybe.A trnrks, Imre herceg vadkanvadszaton lelte hallt(1031).Istvnnak gy j utdrl kellett gondoskodnia, olyanrl, aki folytatja llam- s egyhzszervez munkjt. Nvre gyermekt, a Velencben nevelkedOrseoloPtert jellte ki utdjnak. A mr nagybeteg uralkodmegvaktattaunokatestvrt,Vazult,hogy mint uralkodsra alkalmatlan szemlyt, kizrja t az rklsbl. Vazul hrom fia, Andrs, Bla s Levente elmenekltek az orszgbl.Kezdett vette a XI. szzadi trnviszlyok korszaka. TRNVISZLYOKAtrnrt folykzel harmincveskzdelemsorn tbb kirly vltotta egymst. Az uralkodk, hogy tborukat biztostskfldadomnyokkal jutalmaztk hveiket. Ez cskkentette a kirlyi birtokllomnyt, s hozzjrult a fldbirtokos rteg megersdshez. A belviszlyok sorn a szembenll felekkls tmogatst is ignybe vettek(pl. a nmet-rmai csszrokt). Emiatt fennllt annak a veszlye, hogy az orszg hbri fggsbe kerl. Az j magyar llam erejt mutatja, hogy a trnviszlyok idszakban is kpes volt megrizni fggetlensgt. A vezet rteg ellenttei lehetsget knltaka lesllyed szabadokfelkelsre (1046). A lzadk,akiket a bksi Vata vezetett,a keresztnysget azonostottk az ket fgg helyzetbe hoz j renddel, ezrta pognysgot akartk visszalltani.Templomokat gyjtottak fel, papokat gyilkoltak le. A pognylzadsnak ldozatul esett Imre herceg nevelje, Gellrt csandi pspk is. A belviszlynak tmenetileg vget vetett a Pter ellen fellpI. Andrs(Vazul fia) trnra kerlse. Andrs gyzelme rdekben felhasznlta a pognylzads katonai erejt, a trn megszerzse utn azonbanfelszmolta a mozgalmat. I. Andrs (10461060) ccse, Bla segtsgvelvisszaverte a nmet tmadsokat(Vrtes hegysg: 1051, Pozsony: 1052). A kirly osztozott ccsvel a hatalomban: Bla hercegsgknt (duktus) megkapta a kirlysg harmadt.A duktus fellltsval az rpdok a trnviszlyokat kvntk elkerlni.Az orszg peremterletein kialaktott hercegsgek (Nyitra, Bihar) elsegtettk a peremterletek benpestst s az llamhatalom kiterjesztst az egsz Krpt-medencre. A duktus nem vetett vget a belviszlyoknak, mivel a hercegeket hveik harcra tzeltk, hogy megszerezzk az orszgos mltsgokat, s az ezzel jr birtokokat. Andrs s Bla, majd az fiaik (Salamon, Gza s Lszl) kztt jbl sjbl fellngolt a trnrt folytatott kzdelem,melybe az invesztitra hbork eltt utoljra mg a Nmet-rmai Birodalom is bekapcsoldott.

12. Az j rend megszilrdtsa


A KIRLYI HATALOM MEGSZILRDTSAAz vtizedes trnviszlyokon Bla kisebbik fia, a lovagi ernyekrl hres Lszl lett rr.I. (Szent) Lszl(10771095)megszilrdtotta az orszg bels rendjt s kls helyzett.gyesen hasznlta ki az orszg rdekben a ppasg s a csszrsg kzdelmt (invesztitra hbork). Ennek eredmnyeknt a ppa hozzjrultIstvn kirly, Imre herceg s Gellrt pspk szentt avatshoz (1083). Ez nvelte az orszgban a keresztnysg s a kirlyi csald tekintlyt. Lszla megszilrdul orszg erejre tmaszkodva a rokoni szlakat kihasznlva meghdtottaa Dinri-hegysg szaki rszn elterl fiatal kirlysgot,Horvtorszgot(1091). Zgrb kzponttal j pspksget alaptott. A vitz uralkodsikeresen verte vissza a keletrl betr nomdokat(kunok, besenyk). Eredmnyei s szemlyes btorsga rendkvl npszerv tettk, s alakja szmos mondban, legendban a mai napig tovbb l. AZ TALAKUL TRSADALOMA XI. szzad vgre az egykori trzsi-nemzetsgi vezetk (Cskok, Abk) s a bevndorolt lovagok (Hont, Pzmny) leszrmazottaibl a fpapi rend mellett kialakult a vilgi nagybirtokos rteg.A trnharcok sorn a hatalmas kirlyi birtokok rovsra nveltk fldjeiket. A trsadalom kzprtegt asajt fldbirtokkal rendelkez szabadokalkottk, akik fldjeiket szolgikkal mveltettk meg. Valamennyi fldbirtokos arra trekedett, hogy a birtokn lket fggsgbe vonja. gyaszabadok tmegei akiknek nem

volt fldjk, vagy elvesztettk azt lesllyedtek, szolgltatsokra knyszerltek(munka s termny). A XI. szzadi magyar trsadalomban a legfbb vlasztvonal mg mindig a szabadok s a szolgk kztt hzdott. Megszletben volt azonban egyj alvetett rteg,melyeta fleg termnyszolgltatsra ktelezett szabadok s a szolgkalkottak. Ezek a fldesrtl hasznlatra kapott fldn gazdlkodtak. Az talakuls hossz folyamat volt, s ez id alatt szmos tmeneti llapot ltezett. A szabadok egy rsze, hogy elkerlje az alvetst, az orszg peremterleteire vndorolt (kborlk), ahol mg nem alakult ki a magnfldesri hatalom. SZENT LSZL TRVNYEILszla kor alapvet problmit trvnyekkel is igyekezett megoldani, melyeket a kirlyi tanccsal egyttmkdve adott ki.Trvnyei kiemelten vdtk a magntulajdont.Erre azrt volt szksg, mert az j rend ell a peremvidkekre menekl npessg, a kborlk meglhetsk rdekben lopni knyszerltek. Lszl kemnyen fellpett ellenk. Trvnyei szerint, ha a szabad ember egy tyk rtke felett lopott, tettrt halllal lakolt. Ugyanakkor elrta a kborlk befogst s leteleptst. Az uralkod trvnyeibenerstette az egyhzat(pl. ismt rendelkezett a tizedrl) sfellpett a pogny szoksok ellen.Ez az si hitvilg nyilvn egyre gyengl jelenltre utal. KNYVES KLMNLszl hallt kveten rvid trnharc utn (Knyves) Klmn szerezte meg a trnt (10951116). A papnak nevelt uralkod a kor szoksainak megfelelen igyekezett hdtsokkal gyaraptani orszgt. Megprblta elfoglalni a sztes kijevi llam nyugati tartomnyt (Halics), m uralmt a Krptok keleti oldaln nem tudta megszilrdtani. Klmn dlnyugaton folytatta az elretrst, smegkezdte a dalmt vrosok(Trau, Zra, Spalato)hdoltatst.Az jlatin nyelven beszl dalmtok nem fejtettek ki ellenllst, mivel Klmn nem csorbtotta nllsgukat, de vdelmet biztostott szmukra a vetlytrs Velencvel szemben. Az egyhzszervezst befejezve Klmn megalaptotta a nyitrai pspksget. KLMN TRVNYEIKlmn is trvnyekkel kvnta elsegteni a bels nyugalom megszilrdulst. Rendelkezseiben Lszl trvnyeihez hasonlan a magntulajdon vdelmellt a kzppontban. A viszonyok javulst jelzi, hogyKlmn enyhtett Lszl trvnyeinek szigorn.Mr csak egy ngylb llat rtknl nagyobb vagyon ellopsrt szabtak ki hallos tletet. A lesllyed szabadok szkse, kborlsa tovbbra is gondot okozott. A megoldst Lszlhoz hasonlan az erszakos leteleptsben ltta. Avilgi vezet rtegmegersdst mutatja, hogy Klmn trvnyepnclos vitzek killtstrja el szmukra. Teht kpesek voltak elteremteni e kltsges fegyverek s felszerels rt. Ugyanakkor az uralkod igyekezett a trnviszlyok kvetkeztben megcsappant kirlyi birtokllomnyt ptolni. Elrendelte, hogy a figon kihal nemzetsgek birtokai visszaszlljanak a kirlyra (hramlsi jog). ISMTLD TRNVISZLYOKA Klmn hallt kvet fl vszzadotfolytonos trnharcokjellemeztk. A kegyetlen belviszly (megvakts, tmeges gyilkossgok stb.) ellenre orszg tovbb fejldtt. A birtokadomnyok rvn folytatdott a vilgi vezet rteg megersdse, a szabadok lesllyedse s az orszg gazdasgi talakulsa. A bels viszlyok ismtlehetsget adtak a kls beavatkozsra.Az jra erre kap Biznc (Mnuel csszr) tmenetileg megszerezte a Szermsget. Abiznci befolysersdst az is mutatja, hogy a gyermektelen csszr (akinek az desanyja Szent Lszl lenya, Piroska volt)szorosabbraakarta fonnia dinasztikus kapcsolatot az rpdokkal.Utdjul jellte, s magval vitte Bizncba Bla herceget (1063), hogy felksztse a csszri szerepre. m miutn Mnuelnek fia szletett, Blt flrelltottk. A ksbb Magyarorszg trnjt biznci segtsggel megszerzIII. Bla(11721196) uralkodkntgyesen felhasznlta a biznci udvarban szerzett tapasztalatait.

13. A kirlyi hatalom megrendlse


A KANCELLRIA FELLLTSAIII. Blabiznci tapasztalatait kamatoztatvamegszilrdtotta a kirlyi hatalmat.Az rsbelisg kiterjesztsvel modernizlta az llamigazgatst. A kirlyi oklevelek kiadsraltrehozta a kancellrit.Az j hivatal ln a kancellr llt, szemly szerint ltalban az esztergomi rsek. A fogalmazvnyokat a jegyzk, a szveg tisztzst az rnokok vgeztk. Bla elrendelte, hogy a kirly szemlye eltt megtrgyalt gyeket foglaljk rsba (1181). Ezutn ugrsszerenmegntt a kiadott oklevelek szma(peres gyek, birtokadomnyok). GAZDASGI FEJLDS NVEKV KIRLYI JVEDELMEKA XII. szzadban az llattartssal szembenelretrt a fldmvels.(Egyenlre a legelvlt rendszer.) Ezzel prhuzamosandntv vlt a leteleplt letmd,ltrejtt nhny vros s az apr falvak ezrei. A lakossg bsgesen tpllkozhatott, mert az alacsony npsrsg miatt tovbbra a bsggel volt megmvelhet fld, valamint a vizek s az erdk gazdag vadllomnya is rendelkezsre llt.Az orszg npessge gyorsan gyarapodott(kzeledett a ktmillihoz). A trsadalmi s gazdasgi fejldst elsegtettk a nyugatrl rkez bevndorlk, a hospesek (vendgek). A XII. szzad kzepn telepltek be nmet fldrl az els nagyobb szsz kzssgek a Szepessgbe s Erdlybe. Aszszok s ms hospesek alaptottk az elsnyugati rtelemben vett, vagyisnkormnyzattal rendelkez vrosainkat(Esztergom, Szkesfehrvr). Az svnykincsek kzl az rpd-korbana svolt a legjelentsebb, amelynekkereskedelmbl az uralkodk jelents hasznot hztak.Voltak arany- s ezstbnyink is. Egyre tbb rucikkel kereskedtek a vsrokon. A tvolsgi kereskedelmet s a pnzgyleteket izmaelitk (mohamedn etnikumok gyjtneve) s zsidk bonyoltottk. A kirlyi birtokllomny cskkense s a gazdasg fejldse kvetkeztben a kirlyi birtokok jvedelmvel szembenntt a kirlyi felsgjog alapjn szedett, n. regl jvedelmek arnya.A reglk kzl alegjelentsebb a pnzvltsbl szrmaz jvedelem(kamara haszna) volt: a rgi rmeket vente j pnzre cserltk, s ezrt bevltsi illetket kellett fizetni. (Az illetk esetenknt 50% is lehetett, teht az j rmkrt az uralkod ennyi felrat kvetelt.) A gazdasg, a kereskedelem fejldse nvelte avmokbl szrmaz jvedelmet. II. ANDRS AZ J BERENDEZKEDSIII. Bla halla utn fiai kztt trnviszly robbant ki. Vgl II. Andrs (12051235) fejre kerlt a korona. A majd tz vig tart bels harcokban a hvek megnyerst szolgl adomnyok tovbb cskkentettk a kirlyi birtokllomnyt. mAndrs a trn megszerzse utn is mrtktelenl osztogatta hveinek a birtokokat.Birtokpolitikjt j intzkedseknek nevezte. Hangoztatta, hogy az adomnyozs legjobb mrtke a mrtktelensg.A kirlyi fldbirtokok terletemr III. Bla idejre megcsappant (Bla adomnyozta el elszr egy egsz vrmegye minden kirlyi birtokt), II. Andrs idejn azonbanjelents mrtkben lecskkent.Ezltalvlsgba kerlt az a Szent Istvn ta kialakult rendszer, amelyben a kirlyi hatalom a kirlyi fldbirtokon(a vrispnsgokon)nyugodott.Ketts problma jelentkezett: hogyan teremtsk el a kirlyi udvar fenntartshoz s az uralkod hadjrataihoz szksges anyagi javakat, illetve hogyan rvnyesljn a kirlyi akarat az orszg irnytsban. A pnzgyi nehzsgeket az uralkod a reglkbl szrmaz bevtelek emelsvel kvnta megoldani. A kirlyi jvedelmek kezelst j mltsgra, atrnokmesterre bzta.A reglkazonban az orszg a gazdasgi fejldse ellenresem tudtk ptolni a birtokok eladomnyozsa miatt kies jvedelmeket.Emiatt a kirly az venknti pnzvlts sorn apnzrontshoz folyamodott, vagyis az j pnz az elz vinl kevesebb nemesfmet tartalmazott. A biztos bevtel rdekbenzsid s izmaelita(magyarorszgi

mohamedn)pnzembereknek adta brbe a vmokat s a s kereskedelmt.Ezek az intzkedsek szles krben elgedetlensget szltek. Az elgedetlensget fokoztk Andrs kltsges hadjratai(Halics, Szentfld). A hadvisels azrt is egyre kltsgesebb vlt, mert a birtokadomnyok kvetkeztben a vrkatonasgon alapul kirlyi hader vlsgba kerlt. Az uralkod rknyszerlt, hogy a furak magnhadseregeit, bandriumait vegye ignybe hadjratai sorn, ami a kirlynak vagy pnzbe vagy jabb adomnyokba kerlt. Abirtokaik, fegyveres erejk s tisztsgeik rvnkiemelked furak megklnbztetve magukat ms fldbirtokos rtegektl ekkortlbrknak neveztk magukat. AZ ARANYBULLA MOZGALOMA brk nem egyformn kaptak birtokokat s tisztsgeket, az idegenbl rkezett kirlyn, Gertrd rokonai s kegyencei viszont feltn mrtkben. Ezrta juttatsokbl s a mltsgokbl nem rszesl brkharagja Gertrd s megjutalmazott rokonai fel irnyult. Az elgedetlenek a Pilisbenmeggyilkoltk a kirlynt(Bnk ndor, 1213). A kirlyi hatalom megrendlst jelzi, hogy a kirly csak nhny sszeeskvt bntetett meg. Elgedetlenek voltak akisebb birtokosokis, mert a kirly nagy birtokadomnyai veszlyeztettk szabadsgaikat. A kirlyi vrakat (vrispnsgokat) megszerz brk ugyanis arra trekedtek, hogy az addig csupn a kirlynak alrendelt katonskod rteget, a szervienseket (kirly szolgi) a sajt szolglatukba knyszertsk. Amagnfldesri hatalom al kerls veszlyemg nagyobb volt a vrjobbgyok esetben. Azadomnyozsbl kimaradtelgedetlen brka szerviensek s a vrjobbgyoktmegeire tmaszkodva 1222-ben a szkesfehrvri trvnylt naponaz rdekeiket biztost oklevl(bulla)kiadsra knyszertettk a kirlyt.Ezt aranypecstjrl Aranybullnak neveztk. Az Aranybullamegtiltotta egsz vrmegyk adomnyozst, a mltsgok halmozst, az idegenek birtokszerzst s hivatalviselst. A bulla 31. cikkelye (ellenllsi zradk) feljogostotta a brkat s a fpapokat az ellenllsra, amennyiben a kirly megszegi az oklevlben foglaltakat. A legtbb cikkelyamozgalom f erejt adszervienseknek kedvezett.Fbb kedvezmnyeik: admentessgk megerstse, bri tlet nlkl nem foghatk el, engedlyk nlkl mg a kirly sem szllhat meg birtokaikon, a vgrendelkezs szabadsga, csak az orszg vdelmben ktelesek hadba vonulni, a hatrokon kvl csak a kirly kltsgn katonskodnak. Az egyhz rdekei nem rvnyesltek az Aranybullban,st egyes terleteken srelmek is rtk a papsgot (pl. a tized pnzben szedsnek tilalma). Emiatt a fpapok a bulla megjtsra knyszertettk az uralkodt (1231). Az j oklevlbl kimaradt a tized pnzben val szedsnek tilalma, s az ellenlls jogt az esztergomi rsekre is kiterjesztettk. A ksbbiekben azonbanaz uralkodsem az els, sem a msodik Aranybullban foglaltakatnem tartotta be,mert egyre inkbb az t tmogat bri csoport befolysa al kerlt, s tovbb folytatta birtokadomnyoz politikjt.

14. A tatrjrs
A BELPOLITIKAI HELYZETII. Andrs halla utn az apja politikjt lesen brlIV. Blalpett a trnra (12351270).Arra trekedett, hogy visszalltsa a kirlyi hatalom tekintlyt,ezrthozzltott az apja ltal eladomnyozott kirlyi birtokok visszavtelhez.Nem volt tekintettel senkire, sorra kerltek a brknak, a szervienseknek, st a vrjobbgyoknak adomnyozott birtokok is. A vezet rteg mindegyik csoportjval szembekerluralkod tmasz nlkl maradt.Fokozta az irnta rzett ellenszenvet nhny olyan intzkedse, amely a kirlyi tekintlyt formlisan erstette. A kirlyi tancsban elgettette a brk szkeit, gy a fpapok s hercegek kivtelvel senki sem lhetett le a kirly jelenltben. Mg korbban a brk elzetes bejelents nlkl a kirly el jrulhattak, Bla krelemhez kttte ezt. Amikor Julianus bart hrt hozott a kzelg tatr (mongol) veszedelemrl (1237), Bla a vdelem rdekben lelltotta a birtokvisszavteleket. A brk, st a szerviensek jelents rsze azonban tovbbra is ellensgesen viszonyult az uralkodhoz. Fokozta a bels feszltsget, hogya tatrok ell menekl kunok egy rszebebocstst krtaz orszgba.Az uralkod nehz helyzetbe kerlt. Visszautasts esetn szmthatott erszakos betrskre. Ha viszont befogadja a kb. 40 000 kunt, szembe kell nznie a nomdok s a leteleplt magyarok kztt esetleg kialakul viszlyokkal. Miutn az orszg vdelme rdekben szksge volt a kun knnylovassgra, Bla a bebocsts mellett dnttt. A kun kirly, Ktny npvel egytt nvleg keresztny hitre trt, s az Alfld ritkbban lakott terleteire vonult. A kunok azonban nomd mdon ltek (lovaik lelegeltk a vetst, nket raboltak el felesgnek), ami folyamatosan sszetkzsekhez vezetett a magyar lakossggal. A kirly a vits gyekben nem dnthetvn msknt tbbnyire a kunok prtjt fogta, gytovbb mlylt a kirly s az alattvali kztti ellentt. A TATRJRS (12411242)Amikor a tatrok Kijevet is elfoglaltk (1240), Bla segtsgrt fordultEurpa keresztny uralkodihoz. m azokat egymssal folytatott kzdelmeik, bels problmik ktttk le, snem reztk fenyegetve orszgukat.Egyedl az osztrk rgrf rkezett meg, kisebb erkkel. 1241-ben a tatrok hrom irnybl trtek Magyarorszgra.A Vereckei-hgn rkez mintegy 60 000 fs hadat Batu kn vezette. A jobbszrny Lengyelorszgot, majd Morvaorszgot dlva szaknyugatrl, balszrnyuk Erdlyen t trt az orszg belseje fel. Bla fegyverbe szltotta az orszgot (krlhordoztk a vres kardot). A kirllyal elgedetlen magyar elkelk azonban csak lassan gylekeztek (bri s fpapi bandriumok, a vrmegyk hadereje, szerviensek).Batu a Vereckei-hgnl elsprte a magyar vdket,s akadlytalanul vonult az orszg szve fel. Ekzben Pesten a tatroktl val rettegs a tmegzavargsokat eredmnyezett. A np nem tett klnbsget a nomd kunok s a tatrok kztt. A kunokat tatr kmeknek tart tmeg legyilkolta Ktnyt kirlyt s ksrett.A kunokdl fel indulva, rabolva, puszttvakivonultak az orszgbl.Emiatt tovbb gyenglt a magyar vdelem. A tatr elrsk Pestig trtek elre, majd a Sajig csaltk a Pest alatt sszegylt magyar sereget.Muhi kzelben, 1241. prilis 11-n a tatrok megsemmist veresget mrtek a magyar hadseregre.Az elesett katonkon kvl a csatatren veszett el az orszg vezetinek jelents rsze. A kirly is csak nehezen, ksrete nfelldozsa rn tudott elmeneklni a harcmezrl. Elbb osztrk fldn keresett menedket. m az osztrk rgrf kihasznlva a magyar uralkod szorult helyzett, elvette kincseit s nhny megye tadsra knyszertette.Bla Dalmciba meneklttovbb, ahol a szigetre plt Trau vrba zrkzott. A veresg s a kirly tvozsa nyomn az orszg vdtelenl, kiszolgltatva llt a tatr hadak eltt. A np mocsarakban, erdkben keresett menedket az ldkl s pusztt tatrok ell.A jl megerstett kvrak(Trencsn, Pozsony, Komrom, Flek)vdelmet nyjtottakaz oda meneklknek. A tatrok a tl belltval a Dunntlra trtek. Kzponti irnyts hinyban itt is csak nhny kvr tudott ellenllni (Esztergom, Szkesfehrvr, Pannonhalma).1242 mrciusban a tatrok foglyok tmegt magukkal hurcolva vratlanul kivonultak az orszgbl. A PUSZTTS MRTKEAZ ORSZG ETNIKAI VISZONYAIA tatrjrs risi embervesztesget okozott. Termszetesen pontos adatok nem llnak rendelkezsnkre, dea trtneti demogrfia 50 s 20% kzttire becsli a vesztesget(az orszg lakossga megkzeltette a kt milli ft a tatrjrs eltt). A pusztts a hadak vonulsa mentn volt a legnagyobb. Mivel elssorban a magyarsg lt ezeken a vidkeken,a tatrjrs kedveztlenl

hatott az orszg nemzetisgi sszettelre(etnikai viszonyaira) is. A npessgvesztesg ptlst IV. Bla jelents mrtkben klfldiek behvsval oldotta meg (msodik honalapt). A kvetkez vszzadokban a lakossgon bell a magyarsg arnyt 80% krlire becslik. Magyarorszgon mr a tatrjrs eltt is ltek nemzetisgek. Az szaki hegyekben szlvok (a ksbbi szlovkok sei), a Szepessgben s Dl-Erdlyben szszok. Sztszrtan keletrl beteleplt nomdok (besenyk, kunok) helyezkedtek el, akik gyors temben sszeolvadtak a magyarsggal. Ugyanakkor a magyarsg egyre inkbb benpestette a Krpt-medence lakatlan szls terleteit. A tatrjrs vesztesgei meglltottk a magyarsg vndorlsta peremterletekre.E vidkekrebevndorlkat teleptettek: szakon cseheket s lengyeleket, Erdlyben romnokat.Az Alfld benpestse rdekbenIV. Bla visszahvta a kunokat(Nagy-kunsg, Kis-kunsg), s ekkor telepltek le ajszoka Jszsgban. A kunok s jszok a korbbi nomd npekhez hasonlan egy-kt vszzad alatt beolvadtak a magyarsgba. BLA POLITIKJA A TATRJRST KVETENIV. Bla tartott a tatrok jabb tmadstl, ezrt szaktott korbbi politikjval, s a megbklst kereste az elkelkkel. A birtokvisszavtelek helyett jelents adomnyokat juttatott hveinek. A korbban tiltottvrpts felttele lett a birtokadomnyoknak,hogy minl tbb kvrat emeljenek. A tatrjrs alatt ugyanis bebizonyosodott, hogy a vrak hatkony vdelmet nyjtanak. S valban, tmeges vrpts indult meg az orszgban. Hasonl okokbltmogattaa kirlya vrosfejldst,s a vrosok kfallal trtn megerstst (Buda).

15. A kirlyi hatalom meggyenglse


A BRK S A FAMILIARITSIV. Bla adomnyozsi politikja s a vrptsek a brk jelents megersdshez vezettek. Kedvezett nekik az reg kirly s fia kztt kitrt hborskods. Abrk egyre nagyobb sszefgg birtokokuraiv vltak. Tereblyesed birtokaik krnyezetben egyes csaldok befolysa megntt (Cskok, Kszegiek, Knok).Aszomszdsgukban lkisebb birtokosok (pl. a szerviensek) knytelenek voltak behdolni, a br szolglatba llni.Igazgattk a nagyr valamelyik birtokt, irnytottk bandriumt. Mint ksretnek tagjai,a br csaldjhoz, famlijhoz tartoztak,ezrt e rendszert familiaritsnak nevezik. Familirisok intztk a brk orszgos mltsgaibl add gyeket is, gya magyar llamszervezetet tsztte a familiarits.A familiarits nhny jellemzjben hasonlt a Nyugaton megismert hbrisghez, de sokban klnbzik is attl. Pldula familiris birtokt a kirlytl,s nem urtlkapta,s a familiris viszony nem rkldtt. A NEMESSG KIALAKULSAA kirlyi birtokok magnkzre kerlsvel a kirlyi vrmegye bomlsnak indult, sa szervienseknehz helyzetbe kerltek. Az Aranybulla ugyan megerstette jogaikat, de a vrmegyben meg kellett vdenik magukata brk hatalmaskodsval szemben. A kirlytl megynknt brskodsi kivltsgot szereztek(az els ilyen a Zala megyei szerviensekneknek killtott kehidai oklevl, 1232). A brktl fggetlenlszolgabrkat (a kirly szolginak, a szervienseknek a brja) vlaszthattak peres gyeik intzsre. Ezzel vszzados fejlds vette kezdett:a vrmegye alapjamr nem a kirlyi birtok, hanem fokozatosana megyben l birtokosok (nemesek) nkormnyzati jogokat szerz kzssgelesz. A terlet s feladat vltozatlan, de mr nem kirlyi vrmegyrl, hanemnemesi vrmegyrl beszlnk. A XIII. szzad msodik felre a szerviensek jogi helyzete megszilrdult. Az1267-es trvnyekben mrnemeseknek neveztk ket, s a szkesfehrvri trvnynapokonmegynknt vlasztott kveteikkel kpviseltethettk magukat,ami a nemesi megye megersdst jelzi. A kialakul nemessgbe beverekedte magt a vrjobbgyok egy vkonyabb csoportja is. A korabeli magyar trsadalombanjelents azoknak a npcsoportoknak szma melyekkollektv szabadsggal brtak.Nem kerltek fldesri joghatsg al, s kivltsgaik fejben a kirlynak fegyveres szolglattal, kzsen megfizetett adval tartoztak. Fldjeik fggetlenek voltak a vrmegyktl, sajt kzigazgatsi egysgekre, n.szkekre tagoldtak. Ilyenek voltak azerdlyi szszok,a tatrjrs utn letelepltkunoksjszok, valamint a hatrvdelmi szerepet elltszkelyek. A JOGILAG EGYSGES JOBBGYSG KIALAKULSAA XIII. szzadban folytatdotta lesllyed szabadok, a szolgk s a hospesek sszeolvadsa,egyj, szolgltatsokra ktelezett trsadalmi rtegkialakulsa. A tatrjrs felgyorstotta ezt a folyamatot. A hatalmas embervesztesg kvetkeztben kevs volt a munkskz, a fldbirtokosok kedvezmnyekkel csalogattk birtokaikra a parasztokat (tbb vi admentessg, szabad kltzs joga). gy a rgebben szolgai llapotban lk is jobb feltteleket tudtak kiharcolni maguknak.Az j rteg, a jobbgysg,nevt a lesllyed vrjobbgyoktl kapta, s helyzete nagyjbl olyan volt, mint a nyugat-eurpai jobbgysg. A jobbgy birtokosa(s nem tulajdonosa)telknek.Ez utn rja le szolgltatsait (az egyhznak, a fldesrnak s az llamnak). A jobbgyura joghatsga alatt llt,peres gyeit az n. riszken a fldbirtokos dnttte el.Ha el akart kltzni fldesura birtokrl, megtehette:szolgltatsai teljestse utn ingsgaival egytt szabadon tvozhatott. A TARTOMNYRI HATALOM KIBONTAKOZTSAIV. (Kun) Lszl(12721290) gyermekknt kerlt a trnra, gya hatalom a brk kezbe kerlt.Az orszgban anarchikus llapotok jttek ltre. Az egymssal harcol birtokosok falvakat, vrosokat gettek fel. A felnvekv kirly ksrletet tett a hatalmnak visszaszerzsre (a brkkal szemben az egyhzra s a nemessgre tmaszkodott).A brkkal szembekerl egyhziaka Nyugatrl ismert rendi mintt alkalmazva akartk felszmolni az lesed belviszlyt. Rkos mezejresszehvtk az orszglakosok(fpapok, brk, nemesek, kunok, szszok)gylst(1277), s a kirlyi tekintly tiszteletben tartsra kteleztk a brkat. Az elfogadott trvnyeknek azonban az uralkod nem tudott rvnyt szerezni. A kirly szmra egyedl a kunok hadereje jelentett komoly tmaszt.(Anyja kun leny volt.) 1278-ban kun csapatokkal Habsburg Rudolffal szvetsgben tudta legyzni a cseh uralkodt, Ottokrta morvamezei csatban. Gyzelmemegakadlyozta, hogy Magyarorszg nyugati hatrn egy ers birodalom jjjn ltre. gy tnt, a fiatal uralkod szmra kunok jelentetik az egyetlen eslyt a kirlyi hatalom megerstsre. Az orszgba rkezppai kvet azonbanapognykodkunok erszakos megtrtsre knyszertette Lszlt.A kunok lzadst a brk vertk le (1282). A meghasonlott Lszl pogny szoksokat vett fel, s rvidesen kun brgyilkosok oltottk ki lett (1290-ben). Az rks nlkl elhunyt uralkodtIII. Andrskvette a trnon (12901301). Andrs kirlyi szrmazst, gyjogt a magyar trnra sokan ktsgbe vontk,ami tovbb gyengtette a kirlyi tekintlyt. gyes politikval sikerlt uralmt elfogadtatni, s a nagyobb brk tmogatst megnyerni. A kirly hatalma azonban ekkor mr a brktl fggtt. Egyes brk egsz orszgrszek felett szerzetek hatalmat. Befolysuk al vontk az itt l nemessget, s a kirlyi, egyhzi s vilgi birtokok egy rszt magukhoz ragadtk. Udvartatsuk, hadseregk, nll klpolitikjuk volt.A hatalmukat tbb megyre kiterjeszt, s terletkn az uralkodi jogokat is kisajtt brkat tartomnyuraknak, kiskirlyoknak nevezzk.A legjelentsebb tartomnyr a Felvidk szaknyugati rszt ural Csk Mt volt. A tartomnyurak kezben sszpontosultak az orszgos fmltsgok is (ndor, vajda, bnok).

A kirlyi hatalom megerstsnek folyamatt megakasztotta III. Andrs halla,1301-ben. Andrssal frfigon kihalt az rpd-hz,ami minden eddiginl hevesebb trnharcokat jelentett. Az orszg a sztess szlre sodrdott.

16. I. Kroly, a reformer kirly


HARC A TRNRTAz rpd-hz kihalst kveten jult ervel folytatdtak atrnharcok. A szmos lenygi trnkvetel kzla npolyi Anjou-hzhoz[anzsu]tartoz I. Kroly kerlt ki gyztesen,akit a magyar trtnelemben Kroly Rbertknt is szmon tartunk. A kamasz Anjou Kroly a dlvidki tartomnyurak tmogatsval mr 1301-ben Esztergomban megkoronztatta magt. gyes politikai rzkkel a tartomnyri hatalom felszmolsban rdekelt fpapokra s a nemessgre tmaszkodott, s orszgos tisztsgek fejben nhny kiskirly is elismerte hatalmt (Aba Amad, Borsa Kopasz, Csk Ugrin). Ksbb a ppa nyomsra jabb tartomnyurak fogadtk el uralkodnak (Csk Mt, Kszegi Henrik). Az 1308-ban Pesten tartott gyls kirlly vlasztotta, s r egy vvel Budn megkoronztk. Ezutn azonban mg egy koronzs kvetkezett (1310), mert a XIII. szzadra kialakult akoronzsi rendszerint csak azt ismertk el egyrtelmen kirlynak, akinekSzkesfehrvron, az esztergomi rsektette fejrea Szent Koront. A TARTOMNYRI HATALOM FELSZMOLSAI. Kroly(13081342) csak fokozatosan, a tartomnyri hatalom felszmolsval tudta uralmt megszilrdtani. Ebben a hossz kzdelemben akrcsak a korona megszerzsben a fpapsgra, a nemessgre s nhny vros polgrsgra tmaszkodhatott. Kroly a helyzethez igaztotta a mdszereit. A legersebb tartomnyurakat (pl. Csk Mtt) nem hborgatta, viszont akiket lehetett, kijtszott egyms ellen. Msokat rszedett (pl. Kn Lszltl a vajdai mltsg gretvel szerezte meg a koront). Gyarapod hveit gazdagon megjutalmazta. Ha alkalom knlkozott, fegyverhez is nylt. Az ersd Krolyhozegyre tbben csatlakoztak a tartomnyurak familirisai kzl.Amikor a kassaiak szembekerltek az Abkkal, nem habozott az uralmt egybknt elismer tartomnyrral szemben a vros mell llni. Arozgonyi csatban a szsz polgrokkal sszefogva gyzte le az Abkat(1312). Kroly fokozatosan kiterjesztette hatalmt az egsz orszgra. Fegyverrel trte meg a Kszegiek s a tiszntli Borsa Kopasz hatalmt.A tartomnyurak nem fogtak ssze ellene, ezrt sorra legyzte ket.Legjelentsebb ellenfele, Csk Mt fldjre azonban csak annak halla utn tehette r a kezt (1321). A KIRLYI HATALOM POLITIKAI ALAPJAIKroly a tartomnyurak leversvelmegnvelte a kirlyi birtokllomnyt.Ugyanakkor adomnyokkal az t tmogat familirisokblj, a szemlyhez h bri rteget hozott ltre(Garaiak, Laczfiak). Az j fnemeseket nemcsak a hla kttte az uralkodhoz. A brk jvedelmnek nagyobbik rsze a kirly ltal nekik adomnyozott mltsgokbl (ndor, vajda, trnokmester stb.) szrmazott. Ezekkela mltsgokkalugyanisegytt jrt bizonyos kirlyi vrak s fldek birtoklsa(n. honor birtokok). Mivel e mltsgokat gyakran jraosztotta az uralkod,a brk jvedelmei jelents rszben az uralkod kegytl fggtek.A hsges brk s Kroly familirisai lvezhettk akirlyi udvarfnyt, lovagi klssgeit. Krolyers kirlyi bandriumot tartott fenn hatalmnak biztostsra. Az orszg hadereje a kirlyi had mellett a bri s a vrmegyei bandriumokbl, valamint a kun knnylovassgbl llt. KROLY GAZDASGI REFORMJAIA kirlyi udvar s a hadsereg kltsgei egyarnt megkveteltk a jvedelmek nvelst. A reglkbl szrmaz bevtelek emelst az orszg gazdasgi fejldse s svnykincsekben (arany, s) val gazdagsga tette lehetv. Krolya nemesfmbnyszat fellendtserdekben bnyszokat teleptett az orszgba. A fldbirtokosokat is rdekeltt tette a bnyszatban. A korbbi gyakorlattal ellenttbenfldesri birtokon is engedlyezte rcbnyk nyitst.(Rgebben az terlet, amelyen bnyt fedeztek fel, csere tjn a kirly lett.)A fldbirtokosokgy bnyikblmegkaptk abnyszok ltal fizetettbnyabr,az urbura (ltalban a kitermelt fm tizede)harmadt.(A bnyabr ktharmada tovbbra is a kirlyt illette.) A legnagyobb hasznot a kirlyi nemesfm-monoplium biztostottaa kirly szmra. Nemesfmmel csak a kirly kereskedhetett.Akitermeltnemesfmetezrt nyers llapotbanbe kellett szolgltatni a kirlyi kamarkhoz(kincstri hivatalok), ahol vert pnzt adtak rte cserbe. A pnzrmkkel azonban jval kevesebb (40-50%-kal) nemesfmet adtak vissza, a beszolgltatottnl. Kroly intzkedsei nyomn fellendlt a bnyszat a Garam mentn elterl vrosokban: Krmcbnyn, Selmecbnyn, Besztercebnyn. Magyarorszg Eurpa f aranytermeljv vlt.Az uralkodpedig hatalmas jvedelmekhez jutott, srtkll aranypnzt(aranyforint)verethetett. Az rtkll pnz megjelensvel a kirly elvesztetteaz venknti pnzbevltsbl szrmaz bevtelt (kamara haszna). Ennekptlsrakivetette a kapuadt(1336), melyet a jobbgyok portnknt (kapunknt) fizettek (18 dnr). A pnzben fizetend ad bevezetst az tette lehetv, hogy a jobbgy mr el tudta adni termnye egy rszt a piacon.Az rutermels kibontakozsval s a pnzgazdlkods fejldsvel megersdtek a vrosokis. Magyarorszgon kevs nyugati tpus vros jtt ltre (olyan, amelyben megjelentek a chek). Ilyenek voltak a nagy nllsggal rendelkez, fallal krlvettszabad kirlyi vrosoks abnyavrosok.A vrosok zmt afldesri joghatsg alattll mezvrosokalkottk. Ezek mezgazdasgi jelleg vrosok, korltozott nllsguk legfbb eleme azegy sszegben trtn adfizetsvolt. A gazdasg fejldse biztostotta a tvolsgi kereskedelmet megadztatharmincadvmsikert.A klkereskedelembena berkez iparcikkekrt (szvetek, fegyverek, egyb fmruk)Magyarorszgdnt mrtkbenaranypnzzel srszbenlelmiszerekkel(lmarha, bor)fizetett. KROLY KLPOLITIKJAKroly megksrelte az rpdok korban a magyar kirlysgtl fgg tartomnyok felett visszaszerezni a hatalmat. Kiterjesztette a befolyst a Duna menti vrakra (Nndorfehrvr), Havasalfldn azonban kudarcot vallott (1330). Igyekezett rokoni kapcsolatokat kipteni az eurpai uralkodcsaldokkal, s j viszonyt polni Magyarorszg szomszdaival.A lengyelokietekUlszl lenyt,Erzsbetetvette felesgl.Avisegrdi kirlytallkozn (1335) megbktette a cseh (Luxemburg Jnos) s lengyel (okietek Kzmr) kirlyt: a lengyelek elismertk Szilzia elvesztst. Visegrdon a cseh uralkodval megllapodott az rumegllt joggal rendelkez Bcset elkerl kereskedelmi tvonal megnyitsrl. A terv azonban jrszt meghisult, mert a kereskedelmi tvonalak kialakulsban gazdasgi s fldrajzi tnyezk, s nem a politikai dntsek jtszottak szerepet. Dinasztikus politikja eredmnyekntKroly biztostotta, hogy elsszltt fia, Lajos rklje a lengyel trnt. Kisebbik gyermeke,Andrsignyta npolyi trnrahzassgi szerzdssel alapozta meg.

17. Az Anjouk fnykora s buksa


NAGY LAJOS KLPOLITIKJAA trnt serdlknt elfoglalI. (Nagy) Lajosra (13421382) h brkat s telt kincstrat hagyott Kroly kirly. Azonban mr uralkodsa kezdetn rszakadt azatyjtl rklt dinasztikus politikagondja. Hatalmas sszeget (6 tonna ezst s 5 tonna arany) kellett fizetnie azrt, hogy az avignoni ppai udvar elismerjeccst, Andrsta npolyi trn rksnek. m a krds ezutn sem rendezdtt, mert Andrstfelesge Itliban meggyilkoltatta.Lajosa kor elvrsainak

megfelelen nem hagyhatta megtorlatlanul a mernyletet, s a trnignyrl sem mondhatott le.Kt hadjratot(13471348, 13501352)indtott Npolyba.Csapatai mindkt alkalommal elfoglaltk a vrost, de a tvoli tartomnyt a magyarok nem tudtk megtartani.A npolyi rksgrt folytatott kzdelem kimertette a kirlyi kincstrat. Hossz uralkodsa alattLajos szmos hbort viselt(Velence, Havasalfld, Moldva stb.). Ezek eredmnyekppenaz orszgot dlen s keleten hbres llamok vettk krl.A hadjratokban a kirlyi hader mellett a bri bandriumok is rszt vettek, gy megersdtek a bri csaldok. Ugyanakkor a brk Lajoshoz hallig teljes mrtkben hek maradtak. III. Kzmr hallval (1370)Lajosra szllt a lengyel trn.A kt orszg kzttperszonlunijtt ltre: csak a kirly szemlye volt kzs, egybknt a kt llam mindenben nll maradt (sajt fmltsgok, trvnyek, kzigazgats stb.). Lajos a lengyel brkkal egytt kormnyzott. Megerstette a lengyel nemessg jogait (kassai privilgiumok, 1374), hogy tmogassk t. Az uralkod a ppa felkrsrea Balknon a bogumil eretnekek ellen kzdtt.A bogumilok elleni szellemi harchoz kapcsoldikaz els magyar egyetemalaptsaPcsett(1367). AZ 1351-ES TRVNYEKAz eredmnytelen itliai hadjratok s a katonk ltal Magyarorszgra behurcolt pestis okozta bels feszltsg levezetsre Lajos1351-benorszggylst hvott ssze.Megjtottk a nemessg Aranybullban megfogalmazott szabadsgjogait(admentessg, trvnyes tlet nlkl nem foghat el, hza srthetetlen, csak az orszg vdelmre kteles hadra kelni). Egy ponton azonban vltoztattak az Aranybulla rendelkezsn:a szabad rkts (vgrendelkezs) jogt elvettk.Ellenkezleg, a birtokot tilos volt elidegenteni, az a nemzetsgen bell aprl fira szllt. A Lajos ltal trvnyestettsisg vdte a nemesi birtok egysgt, s megvta attl, hogy esetleg brk kezre jusson.A figon kihalt nemzetsgek birtokai ahramlsi jogrvn a kirlyra szlltak vissza. gy az j rendelkezs biztostotta a kirlyi fldbirtokllomny folyamatos utnptlst. A ksbbiekben ez tette lehetv az uralkodknak, hogy hveiket birtokokkal jutalmazzk. Az 1351-es trvnyeka kilenced(kilencedik tized)bevezetsvel egysgestettk a jobbgyok fldesri szolgltatst.A trvny minden fldesurat ktelezett a kilenced beszedsre. gy biztostotta a nemessg szmra a jobbgyok munkaerejt, mivel ezutn a nagybirtok nem tudta kedvezmnyekkel elcsbtani jobbgyaikat. Kimondtk azegy s ugyanazon nemesi szabadsgelvt. Ennek rtelmben jogilag egyenl lett volna br s nemes. A rendelkezsnek soha nem tudtak rvnyt szerezni, de hozzjrult a nemessg ntudatnak nvekedshez. Az 1351-es trvnyek vszzadokra meghatroztk a magyar jog fejldst. A trvnyek tkrzik, hogy a magyar trsadalom mr alapveten a nyugati mintkhoz hasonult.A papsg mellett jl meghatrozhatan krvonalazdott a brk s a nemessg csoportja.Befejezdtt ajogilag egysges,szabad kltzsjobbgysgkialakulsa. A KIRLYI HATALOM MEGRENDLSELajosnak nem szletett fi rkse, gy a trnutdls biztostsa rdekben lenyainak megfelel frjrl kellett gondoskodnia. A Magyarorszgot rkl Mrinak Luxemburgi Zsigmondot (IV. Kroly fit) sznta.Mrit megkoronztk, a brk egy rsze azonban msik (egy frfi) jellt mgtt sorakozott fl.A trnviszlybana brk rdekcsoportokba, ligkba szervezdtek,ami jelentsen nvelte erejket. j jelensg, hogy nemessg is sznre lpett. Igaz mg nem nll erknt, hanem az egyik bri liga mgtt felsorakozva. A vres kzdelembl vglMria frje, Zsigmond(13871437)s az t tmogat brk kerltek ki gyztesen.Ugyan Zsigmond elnyerte a trnt, a kirlyi hatalom azonban jelentsen meggyenglt, merta kirlyi vrak nagy rsze a brk rkbirtokv vlt.Az orszg vrainak alig 20%-a maradt kirlyi kzben. A KIRLYI HATALOM HELYRELLTSAZsigmondgyes politikval lpsrl lpsre erstette meg hatalmt.Ellenfelei egy rszt ervel knyszertette meghtrlsra, msokkal szvetsgre lpett.Amikor Mria balesetben meghalt, Zsigmond Cillei Borblt vette felesgl, gy rokonsgba kerlt a nagy hatalm bri csalddal. A Zsigmondot tmogat liga (Garaiak s Cilleiek) egysgt jelkpezte aSrknyos lovagrendmegalaptsa (1408). Zsigmond a hramlsi jog rvn a koronra visszaszll birtokokat felhasznlvahozz h idegeneket s magyar nemeseket emelt bri rangra(Ozorai Pip, Rozgonyiak). Zsigmond a brkkal szembenigyekezett elsegteni a nemessg rendd szervezdst.Nvelte szerepket a vrmegyben, s meghvta kpviseliket az orszggylsekre. A brktl (fnemesektl) val megklnbztetslekkortl nevezik a birtokos nemeseket kznemeseknek. A szabad kirlyi vrosok s bnyavrosok gazdasgi fejldstaz uralkod szmos intzkedsseltmogatta.Az ersd vrosokban szvetsgest ltott (pl. 1405-ben tancskozsra hvta kpviseliket). Kivltsgokkal (rumegllt jog, vsrtartsi jog), a mrtkrendszer egysgestsre tett ksrlettel igyekezett ersteni a helyzetket. Ez az trekvse azonbana vrosok viszonylagos gyengesgemiatt csak rszsikereket hozott. A XV. szzadban a szabad kirlyi vrosok mellettgyors fejldsnek indultak afldesri joghatsg alatt llmezvrosok.Ezek az elssorban mezgazdasgi rutermelssel foglalkoz teleplsek a vrosi kivltsgoknak csak szkebb krvel rendelkeztek (pl. az adt egy sszegben fizettk). Ez is elegend volt ahhoz, hogy a jobbgyi munka eredmnyesebb legyen, s itt fejldjn a leggyorsabban a mezgazdasgi rutermels.

18. Harcban a trkkel


A TRK ELS ROHAMAAz 1390-es vek elejtl j ellensg jelent meg az orszg dli hatrain, a trk. Kisportyz csapataikpuszttottak s raboltak. Az orszgot vszzadok ta sikeresen megvd magyar nemessg ellentmadsra sarkallta az uralkodt.Zsigmond 1396-ban jelents magyar s eurpai lovagsereggel indtott tmadst az Oszmn Birodalom ellen.Az Al-Dunnl, Nikpoly kzelbena lovagok teljes veresget szenvedtekI. Bajezid hadaitl. A veresget az okozta, hogy a lovagsg fegyelmezetlensge miatt nem rvnyeslhettek a pnclos hadvisels elnyei a knnylovas trkkkel szemben. Szerencsre nem sokkal Nikpoly utn Timur Lenk mongol hadai legyztk a trkket (Ankara, 1402). Az oszmn hdtsok egy idre lelltak, ami lehetsget teremtett a Magyarorszg szmra is a trk elleni vdelem megszervezsre. Zsigmond a nikpolyi veresgbl levonta a tanulsgot: a megjul trk betrsekkel, portykkal szemben hatkonyabb, s folyamatos vdelmet biztost hadseregre van szksg. Atemesvri orszggylsen (1397) elfogadtk, hogya nemeseknek minden 20 jobbgy utn ki kell lltaniuk egy knnylovas katont.E rendelkezsnagy ltszm lland hadert teremtett volna,a nemesek kltsgn.Az intzkeds azonban meghaladta az orszg teherbr kpessgt. Hiszen a korszakban a Magyarorszgnl fejlettebb nyugati llamok sem tudtak hasonl hadert fellltani. Ksbb enyhtettek az elrson: 33 jobbgytelek utn kellett egy katont lltani, m az n.telekkatonasgrendszere hasonlan gazdasgi okokbl nem valsult megteljes mrtkben.

A trk elleni vdekezs kulcsaa dli vgvri vonal kiptsevolt. A vrak ptsnek s fenntartsnak kltsge jrszt a veszlyeztetett vgvidkre hrult. Ezen tlZsigmond igyekezettbefolysa al vonni, az orszgtl dlre es llamokat (Bosznia, Szerbia, Havasalfld, Moldva), s gytkzznt ltrehozni Magyarorszg s az Oszmn Birodalom kztt.A szerbekkel val egyezsg tjnmagyar kzbe kerlt Nndorfehrvr,amely ers vrval a dli vdelem kulcsa lett. Ostrommal sem tudta azonban megszerezni a trktl a fontos dunai vgvrat, Galambcot. (Ezen a ponton a trk kzvetlenl elrte a magyar hatrt.) Zsigmond idejben 11 j vgvr plt dli hatrainknl. Az pts s a vrak fenntartsa hatalmas anyagi ldozatot kvetelt az orszgtl, dea vgvri vonal egszen 1521-ig megvdte az orszgot az trkkel szemben. TRNHARCOK A RENDISG MEGERSDSEZsigmond halla utn lenya, Erzsbet frjre,Habsburg Albertre szllt a trn (14371439), akit a brk egy rsze tmogatott (GaraiCillei liga). Az j uralkod a dlvidki brkat s a mgttk felsorakoz kznemessget az orszggylsen csak komoly engedmnyekkel tudta maga mell lltani. Folytatdott a kirlyi vrak s birtokok eladomnyozsa:a kirly mr csak egy volt az orszg legnagyobb birtokosai kztt. Az ismt tmad trk ellen Albert hadjratot indtott. Seregben vrhasjrvny trt ki, melynek a kirly is ldozatul esett. Ismt fellngoltak a trnharcok, melybl a lengyel kirly,I. (Jagell) Ulszl(14401444) kerlt ki gyztesen. Ulszlt a dlvidki brk tmogattk, merta lengyelektl segtsget remltek a trk ellen.A helyzetet bonyoltotta, hogy Albert zvegye, Erzsbet gyermeket szlt, s a csecsemt hveivel V. Lszl nven megkoronztatta. Ezutn fival Bcsbe meneklt rokonhoz, III. (Habsburg) Frigyeshez.A Habsburgok fenntartottk V. Lszl trnignyt,s Erzsbet kezben maradt a Szent Korona, valamint a kirlyi vrak jelents rsze. HUNYADI JNOS TRK ELLENES HBORIA havasalfldi nemesi csaldbl szrmaz Hunyadi Jnost Zsigmond emelte fel, mikor lovagjai kz fogadta. Zsigmond ksretben megfordult Itliban s Csehorszgban, megismerte a zsoldos s a huszita harcmodort. Hunyadi Jnos Jagell Ulszlt tmogatva emelkedett a brk kz:elnyerve a szrnyi bnsgot, az erdlyi vajdasgot, a temesi ispnsgot s a nndorfehrvri kapitnysgot. Tisztsgei rvnaz orszg haderejnek jelents rszvel rendelkezett.Ezek a mltsgok egyben a trk elleni vdekezs vezetjv is avattk. Hunyadi eredmnyesen vdte meg a rbzott orszgrszeket. Kitartst mutatja, hogy amikor az Erdlybe betr trkkel szemben elszrMarosszentimrnl veresget szenvedett(1442),nem adta fela harcot. A lakossgot is fegyverbe szltva tjt llta a foglyok tmegvel elvonulni kszl ellensgnek,s gyzelmet aratott.A foglyok gy elkerltk a rabszolgasorsot. Gyzelmei kvetkeztben Hunyadi npszersge klnsen a kznemessg krben rendkvl megntt.Az ifj kirllyaltmad hadjratra szntk el magukat.1443 szn35 000 fs magyar, lengyel s dlszlv sereg indult a trk fvros, Drinpoly, fel. Azt remltk, hogy sszel a trk nem tudja mozgstani ferit. Tbb gyzelmet arattak, de a tl bellta, a Balkn hgi s az egyre kemnyebb trk vdekezshrom hnapnyi harc utn visszafordulsra knyszertette a magyar sereget. (Ez volt az n. hossz hadjrat.) Hunyadi sikereit a lovagi, a huszita s a knnylovas hadviselstvzsnek ksznhette. Pnclosai fegyelmezetten hajtottk vgre utastsait, gyesen alkalmazta a szekrvrat s a portykat. Mivel a trk sereg Kis-zsiban is le volt ktve, s tartani lehetett a keresztny hatalmak trk ellenes sszefogstl, a szultn bkt krt a magyar kirlytl.Az 1444 nyarnmegktttbke(a szultn Drinpolyban, Ulszl nagyvradon rta al) komoly eredmnyt hozott:a trk kirtette Szerbit. A kirly s Hunyadi gy lttk, itt az alkalom arra, hogy a trkt kiszortsk az egsz Balknrl. A ppa is j hadjratra sztnzte az uralkodt.1444 szn a bkeszerzdst megszegve Ulszl s Hunyadi jabb hadjratot indtott.Segdhadak hjn csak kisebb erkkel rendelkeztek. A ppai gret ellenre az itliai hajk nem akadlyoztk meg az zsiai trk hadsereg tkelst Eurpba. gy a ktszeres tlerben lev szultni seregtlHunyadi Vrnnl veresget szenvedett.A csatban a magyar sereg jelents rsze s a kirly is odaveszett. HUNYADI KORMNYZSGAA kirly hallt kveten orszggylst hvtak egybe, ahol a Habsburg-prti GaraiCillei liga s a Hunyadi liga egyezsget kttt.Hunyadi elismerte V. Lszl kirlysgt, ellenlbasaipedig a korszak orszggylsein tmegesen megjelen kznemessg nyomsnak is engedve hozzjrultak Hunyadi kormnyzv vlasztshoz(14461452). Hunyadi a gyermekkirly mellettszinte a teljes uralkodi jogkrt gyakorolta.Kormnyzsga idejn a tbbi brhoz hasonlan tovbb gyaraptotta birtokait (26 vr s 4 milli hold fld).Az llam s sajt bevteleit(kb. 220 000 arany) azonbanaz orszg vdelmre fordtotta. 1448-banHunyadi jabb tmad hadjratot vezetett a trk ellen. Hadait nem sikerlt egyestenie a trk ellen felkel albnokkal, radsul a szerb fejedelem (Brankovics) elrulta. Vgl hromnapos kemny csatbanveresget szenvedett Rigmeznl. A NNDORFEHRVRI DIADAL1453-ban II. Mohamed bevette Konstantinpolyt. Az ezt kvet vekben Szerbia ismt trk kzbe kerlt, ami jelezte a trk elrenyomuls irnyt.1456-ban a szultni sereg Nndorfehrvrt vette ostrom al.Az orszg belsejbe vezet dunai utat vigyz erssga magyar vdelem legfontosabb lncszemevolt. A vrat htezer embervel Szilgyi Mihly (Hunyadi Jnos sgora) vdte. Kls segtsg nlkl nem tudta volna tartani magt. Hunyadibandriuma s a Dlvidk nemessgea vr felmentsre indult.Segtsgkre volt a ppa megbzsbl trk ellenes keresztes hadat szervez Kapisztrn Jnos, olasz ferences szerzetes. A trk veszlyt kzvetlenl megtapasztal Dlvidk npe tmegesen vonult a keresztesek zszlaja al. Hunyadi a Dunn ltestett trk hajzrat ttrve jutott be seregvel a vrba. Nhny nap mlva, a keresztesek tletszer tmadst kihasznlva kitrt a romos vrfalak kzl, slegyzte a szultni hadat. Hunyadia gyzelem utn nem sokkalldozatul esett aseregben elharapzpestisjrvnynak.Nndorfehrvr megvdse risi jelentsg,hiszen a vrtrk kzre kerlse vdhetetlenn tette volnaa dli hatrvonalat, s gy vgs soronazegszorszgot.

19. Hunyadi Mtys a rendek ln


A TRN MEGSZERZSEHunyadi Jnos halla utnkijult a hatalmi vetlkedsaz V. Lszl mgtt ll bri liga (Garaiak s Cilleiek) s a Hunyadiak kztt. Az uralkod nem akarta megersteni a trkver idsebb fit, Hunyadi Lszlt apja mltsgaiban, melyeken pedig a Hunyadi liga hatalma nyugodott. Vlaszul Nndorfehrvr vrban a Hunyadiak emberei megltk az uralkod bizalmast (Cillei Ulrikot).A kirlybntetlensget grt a Hunyadiaknak, de ksbb, amikor Budn tartzkodtak, rizetbe vetette a kt Hunyadi fit.Lszlt lefejeztette, Mtyst fogsgban tartotta. V. Lszl Magyarorszgon nem rezte magt biztonsgban a mg mindig ers Hunyadi ligval szemben, ezrt Prgba ment (cseh kirly is volt). Magval vitte Mtyst is. Itt vratlanul meghalt. Ezt kveten a Hunyadi liga ln llSzilgyi Mihly(Hunyadi Jnos sgora)a kznemessgre tmaszkodva elrte, hogy az orszggyls 1458 janurjban kirlly vlasszaa Prgban raboskodHunyadi Mtyst. A cseh kirly (Podjebrd Gyrgy) vltsgdj fejben s a lenyval, Katalinnal kttt eljegyzs utn hazaengedte Mtyst. A mvelt s rtermett ifj a trn elfoglalst kvetenflrelltotta Szilgyi Mihlyt,akit az orszggyls t vre vlasztott mell kormnyznak. Ezutnvisszaverte III. (Habsburg) Frigyes s az t tmogat brk tmadst.Mtys az els idszakban adomnyokkal (birtokok s

tisztsgek) nyerte meg ellenfeleit egy rszt, a makacskodkat pedig apja seregvel verte le.A Szent Korona azonban egyelre Frigyes kezben maradt. EGYTT A RENDEKKELMtysa Hunyadi lignak s a kznemessg tmogatsnak ksznhette trnjt.Ezrt, kezdetbena rendekkel egyetrtsbenkormnyzott,s folytatnia kellett apja trkellenes politikjt. Idkzben ismtmegkezddtek a dli vgvrrendszer elleni trk tmadsok.A trkk elfoglaltk Szendrt, majd rtrtek a magyar hatrt vd utols, mg nem trk hbres tkzllamra, Bosznira. A magyar hadak Boszniba vonultak, m akiegyenltett erviszonyokmiattse a trk, se Mtys nem kockztatta meg a dnt tkzetet.A magyar kirly megelgedett azzal, hogyvisszavette a trktl Jajca vrt(1463). Bosznit kettosztottk: az szaki rszn magyar, a dlin trk vgvrrendszer plt ki. A RENDEK HTTRBE SZORTSAMtys hogy teljes jog uralkod legyen kivltotta a Szent Koront III. Frigyestl(1463). (80000 forintot fizetett, hogy a koront s Sopront visszakapja.) Megkoronzsa utn a kirlyegyre kevsb vette figyelembe a nemessg rdekeit.Az orszggylseken a sajt akaratt knyszertette a rendekre (pl. j adk). Az llamigazgats megreformlsakor a rendi hivatalok szerepnek cskkentsre, az egyedl tle fgg hivatalok erstsre trekedett.A kirlyi tancs korltozsardekben egyestette a titkos s a fkancellrit, s lre a bizalmast helyezte. A brsgokon nvelte aszakkpzett tlmesterekszmt. A bri mltsgnak szmt fkincstarti tisztsget megszntette. Helyrekznemesi s polgri szrmazs kincstartkat nevezett ki, akiket kzvetlenl irnythatott. (A kincstartk kzl pl. Ernuszt Jnos budai zsid polgr, Hand Gyrgy mezvrosi polgr, Nagylucsei Orbn jobbgy volt.)Mtys reformjai nem vltoztattk meg a rendi kormnyzs rendszert, de a tisztsgviselk szorosabban fggtek a kirly szemlytl. Mtys is alkalmazta a Zsigmond idejn bevlt mdszert: a bri csaldok kihalsval a koronra visszaszll birtokok eladomnyozsvalj, szemlyhez h bri rteget prblt ltrehozni(Kinizsi Pl, Bthoryak, Szapolyaiak). URALKODI JVEDELMEKTervei megvalstshoz Mtysnak nvelni kellett jvedelmeit. Magyarorszg a XV. szzadban sokat fejldtt, emelkedett a npessgszm (3,5-4 milli f), s klnsen a mezvrosokban ntt az rutermels. Ennek ellenrea kirlyi jvedelmeket csak a parasztok adinak jelents emelsvel lehetett nvelni.A kirlyi birtokokrl szrmaz jvedelmek arnya jelentsen cskkent. A regljvedelmeken bell is elmozduls figyelhet meg az Anjou-korhoz kpest: a bnya- s vmjvedelmek vesztettek jelentsgkbl a jobbgyokat terhel adk mellett. Mtys a kapuad helyettbevezette a fstpnz(1467). Ezzel az adalapot a jobbgyportkrl a kisebb egysget jelent jobbgyi hztartsokra helyezte, gy nvelve berkez ad mennyisgt. Legnagyobb bevtelt a rendszeresen(gyakran vente ktszer is)beszedett rendkvli hadiad(1 forintot telkenknt)jelentette. (Ezt az adt az orszggylsnek kellett megszavaznia.) A kincstr jvedelme a Zsigmond-kori 200 000 forintrl 500 000 (a hadiad ktszeres beszedse esetn 750 000) forintra nvekedett. Mtys jvedelmei eurpai sszehasonltsban is jelentsnek szmtottak. A jval nagyobb Trk Birodalom uralkodja a XV. szzadban 1 800 000 forinttal, a francia kirly pedig Mtyshoz hasonl nagysg bevtelekkel rendelkezett. A FEKETE SEREGMtys jvedelmeinek emelkedsvel prhuzamosan ptette kia ksbb fekete seregnek nevezett zsoldos hadert. A sereg jelents rszt (15-20 000 f) igyekezettllandan fegyverben tartani,br ezhatalmas kltsget jelentett(egy nehzlovas 3 aranyat, egy gyalogos 2 aranyat krt havonta). gy a bevtelek jelents rszt a fekete sereg emsztette fel. Mtys a rendek ltal megszavazott adkbl tartotta el zsoldoshadseregt, de azteljes mrtkben az uralkod irnytsa alatt llt.Ez a sereg nemcsak a hdtsokat szolglta, hanem nvelte a kirly erejt a rendekkel szemben. A fekete sereg magjt az egykori huszitk alkottk, akiket Mtys a zsoldjba fogadott. Katonit s vezreit (Haugwitz, Magyar Balzs, Kinizsi Pl) csehek, nmetek s magyarok alkottk. A hadsereg modernnek szmtott a korszakban, miveljelents gyalogsga is volt. Rendelkezett gykkal is, br Mtys a khajt gpeket tbbre tartotta.

20. Hunyadi Mtys a renesznsz uralkod


RENESZNSZ UDVARMtys kornak mvelt uralkodi kz tartozott. Tbb nyelven beszlt, rt s olvasott, szerette a knyveket. Mr uralkodsa els felben gondot fordtott udvarra, jelents gtikus ptkezseket indtott el Budn. Mtys a kor szoksa szerintdinasztit szeretett volna alaptani.Diplomcija mindent megtett annak rdekben hogy els felesge halla utn , egy rgi eurpai uralkodhzzal kerlhessen rokonsgba. Ez feledtethette volna, hogy nem voltak kirly sei. Tbb sikertelen prblkozs utn vgla npolyi kirly(I. Ferdinnd)lenyt, Beatrixot nyerte el felesgl(1476). Az Itlibl rkez Beatrixnak jelents szerepe volt abban, hogya magyar kirlyi udvarban meghonosodott a renesznsz mveltsg s letvitel.Az udvar pompja, a budai s a visegrdi palotk az j kirlyi hz fnyt hirdettk. A fenntartsukra fordtott kltsgek a hadsereg utn Mtys kiadsainak a legnagyobb ttelt jelentettk.Renesznsz ptkezsekre kerlt sora budai s a visegrdi palotban.Az pleteket mrvnnyal burkoltk, szobrokkal dsztettk, s mltn vltottak ki csodlatot a klfldiekbl.A magyar urak tbbsge viszont ellenszenvet rzett a kifinomult udvar irnt,mert Beatrix rkezse utn megsznt az uralkod s alattvali kapcsolatnak kzvetlensge. Mtysa korszak szoksaihoz kpesthatalmas(2000-2500 ktetes)knyvtrat gyjttt ssze.A mves, kzzel rt knyveket dszes ktsk utncorvinknak [korvink] nevezik. Mtysaz udvarba hvott szmos olasz humanistt,mint Vitz Jnos egykori iskolatrst, Galeotto Marzit vagy Antonio Bonfinit. NYUGATI HDTSOK SATRK POLITIKAMtysa trk ellencsak vdekezett,nem kockztatott meg nagyobb tmad hadjratot.Nem akart a trkkel hossz s kltsges hborba bonyoldni.A vgvri rendszert megerstette:a vrakat feljtottk, a katonk rendszeresen megkaptk zsoldjukat. Az uralkod a trk elleni hadjratok helyetta cseh trn megszerzsrt indtott hbort(1468). Erre rgyet adott, hogy a cseh kirly, Podjebrd Gyrgy huszita (kelyhes) volt.A cseh hadjratok vltakoz eredmnnyel folytak.Mtysa katolikus s nmetlakossg Morvaorszgban s Szilziban tudta megvetni a lbt, az ittenirendek cseh kirlly vlasztottk(1469). A zmben csehek lakta Csehorszggal azonban nem boldogult. Gyrgy halla utna csehek Jagell Ulszlt ltettk a cseh trnra,akivel Mtys hossz harcok utn kompromisszumos bkt kttt (1479). Mtys s Ulszl klcsnsen elismertk egyms cseh kirlysgt, s az orszgot megosztottk.Mtys lett Morvaorszg, Szilzia, Ulszl birtokolta Csehorszgot. Miutn a nmet-rmai csszr, III. (Habsburg) Frigyes megrettenve Mtys sikereitl nem ismerte el cseh kirlynak,Mtys megtmadta Ausztrit.(Ez volt a Habsburgok trzsterlete.) A Frigyes elleni hbor kisebb megszaktsokkal Mtys hallig tartott. A fekete seregelfoglalta Bcsetis (1485).

A nyugati harcok teljes mrtkben lektttk a fekete sereg erejt, s a nyugati tartomnyokbl szrmaz erforrsokat.Mtys ksrletet tett a nmet-rmai csszri cm megszerzsre.A hatalmtl tart nmet rendek azonban Frigyes mg lltak, s annak fit,Mikst vlasztottk nmet kirlly(1486). Kltsges nyugati hbori s a rendek httrbe szortsa miatthvei egy rsze is szembefordult Mtyssal.gy egykori nevelje, az esztergomi rseki szkbe ltetett Vitz Jnos is ellene szervezkedett (1471). Az sszeeskvk kztk Janus Pannonius pcsi pspk Jagell Kzmrt hvtk meg a trnra. Mtysaz sszeeskvs vezetinek egy rszt adomnyokkal megnyerte, majda mozgalmaterlyes fellpsselelfojtotta.Politikjn azonban nem vltoztatott, s egyre inkbb a szemlytl fgg, az akaratt felttlenl vgrehajt emberekkel vette magt krl. A magyar nemessg a cseh s osztrk hborknl fontosabbnak tartotta volna a trk elleni hbort. Nyomsukra, svlaszul a trk betrsekre a kirly hadat indtott a Dlvidken.Elfoglalta a katonai szempontbl jelentktelen Szabcs vrt (1476), s gyzelmt krniksai hatalmas diadalknt lltottk be. Amikor egy nagyobb trk had Erdlyre tmadt,Bthori Istvn erdlyi vajda Kinizsi Pl segtsgvel Kenyrmeznl visszaverte a betolakodkat(1479). A trk betrsi ksrleteket a Mtys-kori vdelmi rendszer a ksbbiekben is ellentmadsokkal torolta meg (pl. Kinizsi tbb kisebb hadjrata). Azonban az uralkod szabad kezet kvnt biztostani nyugati politikja szmra, emiatta trkkel bkre trekedett.t vre bkt kttt a szultnnal (1483), amit a magyar kirlyok egszen 1520-ig tbbszr megjtottak. Ez termszetesen nem valdi bkt jelentett, csak a nagyobb hadjratok sznetelst. A TRNUTDLS KRDSEAz ifj Mtys a korona visszaszerzsrl trgyalva (1463) mg knnyedn elfogadta azt a felttelt, hogy ha fi utd nlkl hal meg, a magyar trn Frigyes, vagy utd lesz Ksbb azonbanaz utdls egyre nagyobb gondd, s politikjnak kzponti krdsv vlt.Mtys Beatrixszal kttt hzassga is gyermektelen maradt. Emiatt egy bcsi polgrlnytl szletettfia,Corvin Jnos szmra igyekezett biztostani a trnt.Corvin Jnos a kor szoksai szerinttrvnytelen gyermeknek,ezen kvl alacsony szrmazsnakszmtott.Mtys a fitaz orszg leghatalmasabb birtokosv tette. Fia utdlst kvntk szolglni az n.ndori trvnyek(1486). A ndort fia remlt tmogatjt a kirly helyettesv tette, kirlyvlasztskor neki juttatta az els szavazatot. A kznemessg megnyerse rdekbenmegerstette a szolgabrk s az alispnok szerept a vrmegyben. Mtys 1490-es halla utn a magyar nemessget arra trekedett, nehogy hozz hasonl uralkod kerljn a trnra. Hvei kzl szinte senki sem llt a fia, Corvin Jnos mell. gy a hallt kvet trnharcbl korbbi ellenlbasa Jagell Ulszl cseh kirly kerlt ki gyztesen.

21. A kzpkori magyar mvelds


CSATLAKOZS A NYUGATI KULTRKRHZSzent Istvn llamalapt tevkenysgnek kulcselemea keresztnysg felvtelevolt. A gyors hatalmi s politikai vltsegytt jrt a korbbi magyar hitvilg s az ehhez kapcsold mveltsg felszmolsval.Mindez azt eredmnyezte, hogy ma csak fltevsek lteznek az si magyar hitvilgrl. A keresztnysg eltti magyar mveltsgnpi kultrv vlva tovbb lta regsk nekeiben, majd npmondinkban s npmesinkben. A kulturlis megjulst erstette az egyidejleg vgbement trsadalmi, teleplsi s gazdasgi modellvlts is. RSBELISG S OKTATSAz llamalaptstl kezdden a magyar mvelds sszefondott a nyugati keresztny kultrval, s ezrt vltozsaiban annak korszakvltsait kvette. A kor kultrja s rsbelisge isa latinhoz s a katolikus egyhzhozktdtt ez a kapcsolat csak a korszak vgre lazult meg. Jelents kulturlis szerepe volt aszerzetesrendeknek. Az llamalapts krl haznkba rkez bencsek utn szinte minden katolikus szerzetesrend meghonosodott haznkban, gy a XII. szzadtl a ciszterciek (Zirc, Blaptfalva) s a premontreiek (Csorna, Lelesz, Jsz), a XIII. szzadtl pedig a koldul rendek (ferencesek s domonkosok) is. A XIV. szzadban megjelent egy magyar alapts szerzetesrend is, a plosok. Az rpd-korbanaz rsbelisg elssorban az oklevelekhez ktdtt(kivltsglevelek, adomnyok, szerzdsek stb.).Az okleveleket egyhzi szemlyek ksztettk,tartalmilag az irat kiadjnak akarata, formailagaz oklevlkiads kttt szablyai szerint.A kirlyi kancellria ltrejtttl kezdve (XII. szzad vge) az oklevelek szma egyre gyorsabban nvekedett. Az oklevelek kiadsban s gyjtsben kiemelked szerepet kaptak a kzpkori Magyarorszg kzjegyzsgei, ahiteles helyek. Szintn egyhzi szemlyek rtk a hosszabb llegzet mveket, pldula szentek lett bemutat legendkat (Istvn, Imre, Gellrt stb.). A magyar kzpkor jelents emlkei a gesztk, azok a trtneti munkk, amelyek sznesen beszlik el a viselt dolgokat. A kzpkorbanmegjelent a magyar nyelv rsbelisg(nyelvemlkek pl. a tihanyi aptsg alaptlevele, a Halotti beszd, az magyar Mria-siralom), dea kultra latin nyelv maradt.A renesznsz idszakra a vezet rtegen bell szlesedett az rni-olvasni tuds, azonban a XV. szzadban a renesznszt is a latin jellemezte haznkban. Az oktats a nyugati pldkat kvette:kolostori s szkesegyhzi iskolkalakultak ki. Ennek ksznheten a XI. szzad kzeptl a kulturlis s adminisztratv feladatkrkben a klfldieket egyre inkbb magyar papok s szerzetesek vlthattk fel. A XI. szzadtl kezdveszmos magyar dik jrt klfldi egyetemekre:Prizsba, Bolognba, majd Krakkba, Bcsbe. Tbb kirlyunk ksrletezett magyar egyetem ltrehozsval: Nagy Lajos Pcsett (1367), Zsigmond budn (1395), Mtys Pozsonyban (1467). Ezek az alaptsok azonban nem tudtak megersdni, s gy a kzpkor folyamnnem jtt ltre lland egyetem Magyarorszgon. PTSZETA magyar kzpkorban csodlatos pleteket emeltek, azonban a magyar trtnelem viharai, klnsen a trk hdoltsg szztven ve ezek jelents rszt romba dntttk (fleg a mai orszgterleten). A palotkat, templomokat, kolostorokat, majd a vrakat s a polgrhzakat is Magyarorszgon egyre inkbb a kbl (kisebb rszben tglbl) ptettk.A XI. szzadban romn stlusban ptkeztek, a XII. szzad vgtl kezdett terjedni a gtika. A renesznsz ptszet csaka korszak vgn,a kirlyi udvarbanjelent meg, s innen radt szt a ksbbiekben. Napjainkban kevs memlk hordozza csupn egyetlen stlus jegyeit (pl. romn stlus az esztergomi kirlyi kpolna, gtikus a kolozsvri Szent Mihly templom). Az pleteket ugyanis sokszor tptettk, bvtettk, vagy elemi csapsok, s gyakrabban hbors puszttsok utn kellett jjpteni. Gyakran tallkozunk olyan templommal, melynek magja, a szently XI. szzadi kis romn krtemplom, ehhez gtikus hajkat ptettek, majd renesznsz rszekkel gazdagtottk. Az pletekhez kapcsoldott a szobrszat s a festszet.Ezek alkotsaibl mg kevesebb maradt fenn. Az rpd-kor festszetrl templomainkbancsodlatos freskrszletek(pldul a Szent Lszl mondakrt feldolgoz brzolsok) segtenek kpet alkotni.A budai vrmvszigtikus szobrairlcsak az elmlt vtizedek feltrsai utn szerezhettnk tudomst. Sajnos Mtys udvarnakrenesznsz dsztmvszetrl(szobrok, mozaikok stb.) iscsak a tredkek alapjnalkothatunk kpet. A legtbb fennmaradt alkots az orszg egykori

trk nem jrta peremvidkein tallhat. TRTNETRS S TRTNETRKMagyarorszgon az rpd-korban szletett mega trtnetrs,mely a kor szoksai szerintelssorban az uralkodcsaldoknak lltott emlket.Az els trtneti munkk szorosan egymsra pltek, az tiratokat, tfedseket sokszor csak a forrskritika tudja elklnteni egymstl. Els trtneti mvnk, az n.sgesztaszerzjt nem ismerjk. Magrl a gesztrl is csak ksbbi tiratokbl szereztnk tudomst, mert a trk korban elpusztult. Az els teljes egszben fennmaradt munka, aGesta Hungarorum(A magyarok viselt dolgai, 1200 krl). Alkotjnak kilte talnyos. A szerz magt P. mesterknt emlti, ezrt a trtnetrsAnonymusnak (nvtelen) nevezte el. Feltehetleg III. Bla kirly jegyzje volt, s regnyes formban dolgozta fel a honfoglals s a letelepeds trtnett. Mvben kora viszonyait vettette vissza a honfoglals szzadokkal korbbi esemnyeire. IV. (Kun) Lszl udvari papja,Kzai Simontrtneti munkjaszintnaGesta Hungagorumcmet viseli (1280-as vek). A nyugati egyetemeket megjrt Kzai az strtnettl Kun Lszlig vzolja fel korbbi munkkat is felhasznlva a magyarok trtnett. Mvben nyugati forrsok s a magyar nphagyomnyok alapjn feldolgozza ahunmagyar rokonsgot, szerepelteti a csodaszarvas mondt. Kzainl megjelenik anemesi ntudat,az akkori anarchikus viszonyok kztt a kirly s a rendek egyttmkdst tartotta idelisnak. A XIV. szzad kzepn kszlt a sznpomps miniatrkkal (pl. inicilk) dsztettKpes Krnika. (A miniatra a kdexlap dsztseinek kis kpek, dsztmotvumok sszefoglal neve, a inicil a dszes kezdbet.) Szerzjnek a kilte bizonytalan. Tbb kutat az Anjouk udvari papjnak,Klti Mrknak tulajdontja a mvet. A Kpes Krnika szerzje korbbi gesztk szvegt gyrta egybe, egsztette ki, gy elssorban sajt korra, a XIV. szzad el felre br komoly forrsrtkkel. Szintn az Anjou-korban alkotottKkllei Jnos,aki megrktette I. (Nagy) Lajos kirly lett. Mve csak tiratokban maradt rnk. A XV. szzadbl tbb trtnetrt ismernk. Kzlk kiemelkedikThurczy Jnos(14101490), Mtys brsgnak egyik tlmestere. Korbbi mveket is felhasznlva, fkntoklevelekre s sajt lmnyeire alapozvarta meg trtneti munkjt (Chronica Hungarorum). Tbb forrsm gy a mr emltett Kkllei-szveg mellett neki ksznhetjk Rogerius Siralmas neknek (XIII. szzad) a megrktst. A kznemesi szrmazs Thurczy munkjt akznemesi ntudathatja t.

III. A kora jkor


22. A nagy fldrajzi felfedezsek
A LTVNYOS VLTOZSOK KORAA kora jkorban a kzpkorhoz kpest felgyorsulnak s tfogbb vlnak a korbbi vszzadokban elindul folyamatok. Alig kt vszzad alatt gykeresen talakul az eurpai trsadalom s a gazdasg. A hitjtssal s az erre adott vlaszokkal megvltozik Eurpa vallsi trkpe. A korszak vgre a tudomny a vltoz vilgfelfogs mr a hitletet is megkrdjelezik. S mindezek kzepette Eurpa kiterjeszti hatalmt szinte minden kontinensre. A VLTOZS KNYSZERE S LEHETSGEAXV. szzadban fejldsnek indulnyugat-eurpai gazdasgnagy mennyisgben ignyelte a nemesfmekbl vert pnzrmket.A keletrl rkez rucikkek fogyasztsa ntt, s mivel ezek ellenttele tbbnyire a pnz volt, a Kelet szinte kiszivattyzta Eurpbl a nemesfmeket. A levantei kereskedelem kltsgeit tovbb nveltk a trsget ural oszmn-trkk ltal megemelt adk. Neheztette a helyzetet, hogy a korszakban kezdtek kimerlni a magyarorszgi s csehorszgi nemesfm bnyk. A gondokkal a renesznsznak is ksznheten egy j, sa problmk megoldsra nyitottabb Nyugat-Eurpa nzett szembe.Fejldtt a tudomnyos let. Ptolemaiosz s ms kori grg fldrajztudsokat felidzvea Fldet ismt sokan gmb alaknaktartottk (pl. Toscanelli, 1474). A levantei trsg s a Hanza kztti tengeri sszekttets olyantechnikai jtsokat tett szksgess,amelyek megteremtettk az ceni hajzs elfeltteleit.Ilyenek pldul a jl kormnyozhat, magas oldalfal, nagy vitorlafellet hajk (karavella), a tjkozds j eszkzei (tjol, Jkob botja). Nem mellkes, hogy a tapasztalt, a messzi vizeknek btran nekivg hajsok szma is ntt. A PORTUGL S SPANYOL FELFEDEZSEKAportugl hajsokmr a XV. szzad kzeptl egyre tvolabb merszkedtek Afrika partjai mentn az arany s a fszerek megszerzsnek remnyben. Egyre dlebbre hajztak az ismeretlen vizeken. BartolomeoDiaz elrte Afrika legdlibb pontjt,a Jremnysg fokt (1487), majdVasco da Gama Afrika megkerlse utn eljutott Indiba(1498). A portuglokkereskedelmi telepeket hoztak ltre Indiban, majd keletebbre hatolva Knban is (Macao). Nagyobb terleteket nem vehettek birtokba, mivel az eurpaiak mg hossz nem tudtk alvetni sem gazdasgilag, sem katonailag zsia npes s fejlett orszgait. risi jvedelemre tettek szert azonbana levantei kereskedelem megkerlsvel,mert gyaz araboktl magukhoz ragadtk fszerkereskedelem hasznt.A keleti luxuscikkekrt Indiban s Knban az eurpaiak tovbbra is csak nemesfmmel tudtak fizetni. A tudomny lltsain fellelkeslve, a technika eredmnyeit felhasznlva, a spanyol kirlyn tmogatsval indult el a mess Kelet fel az olasz tengersz,Kolumbusz Kristf.A passztszelet kihasznlva kt hnapos fraszt s egyre remnytelenebbnek tn t utn,1492ben elrte az amerikai kontinens elterben fekv Bahama-szigeteket.Tovbbi tjai sorn felfedezte Kubt s Hispaniolt, majd a kzpamerikai partvidket. Abban a hitben halt meg, hogy Indiba rkezett. Honfitrsa, a kontinensnek nevet adAmerigo Vespucci ismerte fel, hogy j fldrszt fedeztek fel. A mess haszon remnyben az els felfedezket sokan kvettk.A Fld els krlhajzsraa fszerszigetek fel rvidebb utat keresMagelln tett ksrletet(15191521). A kapitnyt a bennszlttek a Flp-szigeteken megltk, de egyik hajja Afrika megkerlsvel visszajutott Eurpba. Amerika felfedezserisi jelentsggel brt: itt bontakozott ki agyarmatosts.Az j kontinensen ellenttben Afrikval termszetes llapotban s tmegesen fordultak el anemesfmek.Hatalmasltetvnyek kialaktsra alkalmas fldeklltak rendelkezsre. (Az ltetvny nagy terlet, amelyen egyfle vel nvnyt termesztenek.) S mindez az eurpaiak szmra zsival ellenttben birtokba vehetvolt. Az itt tallhat kultrk technikai s trsadalmi szempontbl sokkal alacsonyabb szinten lltak (a legfejlettebbek is csak az egyiptomi birodalom fokn), mint az eurpaiak. Ugyanakkor fejlettebbek voltak Afrika trzseinl, melyek felett a korszakban nem tudtk kipteni gyarmati rendszerket a hdtk. AZ INDIN KULTRK S MEGHDTSUKAz amerikai kontinenst a mongoloid raszhoz tartoz indinok npestettk be mg az utols jgkorszak vgn. Azindin npessgklnbz szint kultrkat hozott ltre a kontinensen. A kzp-amerikai Yukatn-fszigeten egykor virgzmaja kultra(piramisok, fejlett matematikai s csillagszati ismeretek) az eurpaiak rkezse idejre mr lehanyatlott. Azaztkoka XV. szzadban hoztk ltre a Kzp-Amerika nagy rszre kiterjed birodalmukat.Intenzv fldmvelst folytattak, kukorict, babot, tkt, paradicsomot, kakat, gyapotot s dohnyt termesztettek. Fvrosukban, Tenochtitlnban hatalmas pleteket emeltek. Adespotikus llama meghdtott npektlemberadt kvetelt a tmegesen bemutatott ldozati szertartsokhoz.

Azinkkaz Andok hegyeibenteraszos, ntzses mvelst folytattak. Fejlett ptszettel s matematikai ismeretekkel rendelkeztek. llamukat a Nap fiaknt tisztelt inka vezette. Adespotikusuralkod hatalmas birodalmat hozott ltre, de fegyvereik fbl s kbl kszltek. A kontinenst elsknt birtokba vev spanyol hdtk,a konkvisztdorok(hdtk) elspr katonai flny birtokban (az indinok nem ismertk a fmeket, a puskaport, st a lovat sem)kis csapatokkal is gyorsan elfoglaltk az slakk hatalmas birodalmait.Nhny vtized alatt elpuszttottk a magas szint indin kultrkat. Cortez tszz katonval hdoltatta az Aztk Birodalmat (15191521). Az inkkat pedig Pizarro mindssze 150 emberrel igzta le. A spanyolok (s Brazliban a portuglok)bnykat s ltetvnyeket ltestettek.A kegyetlen bnsmd, s mg inkbb az eurpaiak ltal behurcolt betegsgek (ezekkel szemben az slakk szervezete nem tudott vdekezni) az indin npessg tmeges pusztulshoz vezettek.A munkaert Afrikbl elhurcolt feketkkel biztostottk. A VILGKERESKEDELEM KIBONTAKOZSAAz jvilgbl Eurpba beraml nagy mennyisg nemesfmaz arany s az ezst lertkeldshezvezetett. Tbb arany- s ezstrme kerlt forgalomba. Mindezek hatsraemelkedtek a mezgazdasgi s az ipari termkek rai(n. rforradalom). A piacok bvlse s az rak nvekedse ugyanakkorjelents mrtkben sztnzte a termelst s a kereskedelmet. Amerikbl nemesfmet s gyarmatrut (gyapot, cukor, dohny) szlltottak Eurpba, mg az reg kontinensrl elssorban iparcikkek megrakott hajk indultak visszafel. Eurpbl a cukorbl ksztett alkoholt s iparcikkeket exportltak Afrikba. Ezekrt ott rabszolgkat vsroltak, akiket Amerikba, az ltetvnyekre szlltottak. Ez a gazdasgi krforgs vlt akibontakoz vilgkereskedelemmotorjv. Az zsival rgta folytatott kereskedelem az cenon t szintn fellendlt, a kapcsolat lnyege azonban nem vltozott. Eurpa aranyat adott a keleti fszerekrt s luxuscikkekrt (knai selyem, porceln stb.). Az j tengeri tvonalakj kiktk virgzstindtottk el: ilyen pl. Lisszabon s Amszterdam. A kereskedelem megknnytsre ltrejttek a tzsdk (pl. Antwerpen, 1531). Ezekben az intzmnyekben nagy ttelben, rumintk alapjn lehetett zletet ktni. A levantei kereskedelem lass hanyatlsnak indult, s fokozatosan talakult. A XVII. szzadtl a tvol-keleti fszerek helyett mr a KzelKelet nyersanyagai vndoroltak Eurpba, iparcikkekrt cserbe.A Hanza forgalma fellendlt,s russzettele sem vltozott:KeletEurpbl lelmiszereket(gabona)s nyersanyagokat(fa)szlltottak a nyugati iparcikkekrt cserbe.

23. Reformci s katolikus megjuls


EGYHZ S REFORMA katolikus egyhz trtnete sorn szmos vlsgot lt t. Klnbz mozgalmak jttek ltre az egyhzi hitlet tisztasgnak megerstsre (clunyi reform, Gergely reformjai, koldulrendek). A konstanzi zsinaton (14141418) ugyan sikerlt felszmolni az egyhzszakadst, de a mlyrehat egyhzi reformokat (Wyclif s Husz) elvetettk. A XV. szzad vgrea renesznsz ppai udvar a pompa, a fnyzs s a vilgi lvezetek egyik kzpontjv vlt.X. Le ppa a rmai Szent Pter-szkesegyhz ptsi kltsgeitbcscdulkrustsval kvntk fedezni. A nmet fpapok pedig mltsguk megvsrlst kvntk ily mdon biztostani. A hvek szmra a tisztttz (a bocsnatos bnkrt trtn tlvilgi vezekls) elkerlse rdekben korbban is rultak bcs-, vagyis bnbocst cdulkat. A XVI. szzad elejn azonban nyilvnvalv vlt, hogy a cdulkatcsupn az anyagi haszonszerzs miattruljk. Mindezek fokoztk az embereknek a ppasggal s az egyhzzal szembeni elgedetlensgt. LUTHER MRTON S EGYHZALuther Mrtongoston-rendi szerzetes rmai zarndoklata sorn meggyzdtt a ppai udvar anyagiassgrl s erklcsi vlsgrl.1517. oktber 31-n Wittenbergben kzztette az egyhz megjtst clz elkpzelseit.Az egyhz rszrl teljes elutastsban rszeslt, ezrt a kvetkez vekben kibontakozott a Luther nevhez ktd j felekezet, azevanglikus (luthernus) egyhztantsa s szervezete. Luther reformtrekvseiben abibliai alapokra tmaszkodott. Ezrtlefordtotta nmetre a Biblit,hogy szlesebb tmegek szmra hozzfrhet legyen. Felfogsa szerintaz ember egyedl Isten kegyelmbl, a hit ltal dvzlhet.Ehhez nincs szksg egyhzi kzremkdsre. Elvetette az egyhz gazdagsgt s fnyzst. Emiatt lemondott az egyhzi adkrl, s prtolta az egyhzi birtokok vilgi kzbe kerlst (szekularizci).Tagadta a ppa klnleges hatalmts a szerzetesrendek szksgessgt. Nvelni kvnta a vilgiak, s cskkenteni az egyhziak szerept a hitletben. Ezrt prtolta a kt szn alatti ldozst. A katolikusok ht szentsgbl (keresztsg, brmls, oltriszentsg, bnbocsnat, egyhzi rend, hzassg, utols kenet) csak kettt (keresztsg, rvacsora) tartott meg. A ppa kitkozta Luthert, majd V. (Habsburg) Kroly nmet-rmai csszr is ellene fordult.Acsszrral szembenll, Luther nzeteit prtolfejedelmektiltakoztak (protestltak innen a protestns elnevezs), sa reformtor mg lltak.Blcs Frigyes szsz vlasztfejedelem dacolva a ppval s a csszrral Wartburg vrban oltalma al vette a Biblit fordt Luthert. Az j tanok gyors trhdtst rendkvli mdon elsegtette aknyvnyomtatselterjedse. A csszr s a protestns fejedelmek kztt kitrt avallshbor.Miutn a felek kimerltek az ldkl kzdelemben,megktttk az augsburgi vallsbkt(1555). Az egyezsg rtelmbena fejedelmek szabadon vlaszthattak vallst,s alattvaliknak is kvetnik kellett ket (cuius regio, eius religio = aki a fld, az a valls). A bkt kveten az szaki s a keleti nmet terleteken a luthernusok kerltek tbbsgbe. Az evanglikus hit nmet fldn kvl Skandinviban vlt uralkodv, s jelents pozcikat szerzett Ausztriban, valamint Csehorszg s Magyarorszg nmet ajk lakossga krben. A KLVINI REFORMCIA reformci msik jelents irnyzatnak ltrehozsaKlvin Jnosnevhez fzdik. Francia volt, de a katolikusok brlata miatt a Svjcba kellett meneklnie. TanaitA keresztny valls tantsacm mvben dolgozta ki (1536). Azj vallsi kzssg(felekezet),a reformtusokhittteleit s szervezeti felptstGenfvrosnak prdiktoraknt alaktotta ki. Klvin Lutherhez hasonlan a Biblia tantsaihoz nylt vissza, de jelentsebb mrtkben eltvolodott a katolikus hagyomnyoktl. A f krds szmra is az dvzls. Klvin szerint azonban ez nem a hit krdse, mertIsten elre kivlasztotta(predesztinlta),hogy ki jut dvssgre, s ki krhozatra. (Ez az eleve elrendels, vagy predesztinci tana.) Az emberek pedig hittel s tisztes letvitellel fejezhetik ki, hogy bznak Istenben s az dvzlskben. Klvin szigoranelvetette az egyhzi fnyzst.A klvinista templomokat egyszer bels jellemzi (tiltottk a festmnyeket is).A dolgos letet megbecslte,s nem tiltotta a munkval szerzett pnz klcsnzse utn a tisztes kamat szedst (az uzsort eltlte).A klvini (reformtus) egyhz nem ptett ki hierarchit.Minden kzssg nllan tevkenykedett. A vezetsbe avlasztott vilgiak(presbiterek) is beleszlhattak. Klvin elfogadta, hogy az uralkodk hatalma Istentl szrmazik. De jogosnak tartotta a np vlasztott vezeti rszrl a hatalmval visszal, zsarnokk lett uralkod elmozdtst. Klvin azellenrztt hatalmat tartotta kvnatosnaks a np zsarnoksgt is eltlte. A klvinizmus Svjcban, Nmetalfldn, Magyarorszgon, Skciban s Angliban tbbsgbe kerlt, s elterjedt Franciaorszgban is.

AZ ANTITRINITRIUSOKAz jtsi lzban a reformcinak egyre tbb irnyzata jtt ltre. Egy spanyol orvos,Servet Mihly[szervt] az skeresztnyi hagyomnyokat keresve egy egyszerbb egyistenhithez trt vissza.Elvetette a szenthromsgot, azaz Krisztus isteni termszett s a Szentllek ltezst.A szenthromsg tagadkatantitrinitriusoknak vagyunitriusoknak nevezzk. Jelentsebb szerepet csak Lengyelorszgban s Erdlyben jtszottak. Egyhzz Erdlyben szervezdtek. ELLENREFORMCI KATOLIKUS MEGJULSA katolikus egyhz harcolt a reformci ellen, de hozzltott az egyhz megjtshoz is. A harcot s a reformot egyttesen jelent mozgalmat ellenreformcinak vagy katolikus megjulsnak nevezzk. Az ellenreformcit a ppasg mellett a jelents ert kpviselkatolikus nagyhatalmak(Habsburg Birodalom, Franciaorszg) tmogattk. A megjuls fruma atridenti zsinatvolt (15451563). A zsinaton fellptek a reformci ltal is brlt visszssgok ellen:betiltottk a bcscdulk rustst,a vallsi lethezmlt erklcsi normkat szabtak a papoknak s a fpapoknak. Szintn a reformcit kvetveiskolkat snyomdkat hoztak ltre. Nagy gondot fordtottak a hitletre, ismt tisztztk a hittteleket. Kitartottak a katolicizmus hagyomnyai mellett:nem csorbtottk a ppk hatalmt, a szentek tisztelett s megerstettk a szerzetesi mozgalmat. Loyolai (Szent) Ignc megalaptottaa jezsuita rendet (1540), amelyf feladatnak a katolicizmus vdelmt tekintette.A tagjaitl katonai fegyelmet kvetel, ersen kzpontostott rend ln a generlis llt. A reformci tapasztalatait felhasznlva nagy hangslyt fektettek az oktatsra, s magas sznvonal iskolkat hoztak ltre. A kpzett jezsuitk hatsra szmos kirly, fnemes s egyszer ember trt t a katolikus hitre (katolizlt). A katolikus egyhz kemnyebb eszkzkkel is lt. A ppasgismt letre hvta az inkvizcit(1542), amely a katolikus orszgokban lpett fel az j tanok hirdetivel szemben. Ltrehoztkatiltott knyvek jegyzkt(index), s ezek olvassa egyhzi bntetst vonhatott maga utn. A reformcival szembeni kzdelemben szerepet szntak a klssgeknek, a pompnak is.A katolicizmus megjulsval egytt szletett meg az j korstlus, a barokk.Ez a stlus az ptszetben amonumentlismretekkel az ember kiszolgltatottsgt, az pttet hatalmt kvnta megjelenteni. A kpzmvszeti alkotsok rzelmi tlftttsge,mozgalmassga, a fnyek s rnykok misztikus jtka jl kapcsoldott a hvek megnyerst szolgl szertartsokhoz . A katolikus megjuls meglltotta a reformci terjedst.A katolikus llamhatalom segtsgvel Franciaorszgban, Csehorszgban, Ausztriban s rszben Magyarorszgon ismt a katolicizmus lett a vezet szerep.

24. A spanyol Habsburgok felemelkedse s hanyatlsa


A SPANYOL ABSZOLUTIZMUS KIALAKULSAA Kasztlia s Aragnia egyeslsvel ltrejv (1479) rendi felptsSpanyolorszg Amerika felfedezsvel nagyhatalomm vlt.Nagyjbl ebben az idszakban lett egyltvnyosan gyarapod csaldi birodalom rszeis. A XV. szzad vge ta fleg hzassgi politikval egyre jabb tartomnyokat s orszgokat megszerz Habsburgok egyike, Kroly ugyanis rkls tjn a spanyol koront is a fejre tehette. I. Kroly(16161556) Amerika aranybl fnyes udvart, az uralkodtl fggzsoldosseregets flottthozott ltre.Erre az erre alapozvavisszaszortotta a rendeket.llamban a dntseket az uralkod ltal kinevezett titkrok ksztettk el, a vgs szt azonban az uralkod mondta ki. Ezzelj kormnyzati rendszer jtt ltre, az uralkod felttlen hatalmn alapul abszolutizmus.A katolikus egyhz s az inkvizci tmogatta a protestantizmussal szemben fellp uralkod trekvseit, de megrizte politikai nllsgt. BERAML GAZDAGSG SSZEOML GAZDASGSpanyolorszgbaznltta gyarmatok kincse, kztkaz arany.Ez az eurpai tlagnlmagasabbra emelte a spanyolrszintet. Emiattclszerbb volt behozni (importlni) a termkeket,mint helyben ellltani. gya gazdagsgnem a fejldst, hanema gazdasgi hanyatls forrsv vlt.A fnemesek a szntfldekbl juhlegelket alaktottak ki, ahol a kitn gyapjat ad juhok legeltek. A feldolgozatlan gyapjt Nmetalfldre vittk ki (exportltk), ahonnan textilipari ksztermkeket importltak, magas ron. A meglhetsket vesztett parasztok s vroslakk tmegei vndoroltak ki a gyarmatokra. A Habsburgok birodalmakiterjedse s nagyhatalmi helyzete rvn szinteminden eurpai hborban rdekelt volt.Kroly hadseregnek fenntartsra mg a gyarmatok kincsei sem bizonyultak elegendnek. Ezrt magasadkkal sjtottk a lakossgot,ami felgyorstotta a hanyatlst. Az ademelsben az uralkodt mr nem tudtk korltozni a rendek.Az abszolutizmus Spanyolorszgban rontotta a gazdasg helyzett. A HABSBURG VALOIS PRHARCA Habsburgok tekintlye miattKrolyt a Nmet-rmai Birodalom csszrv is megvlasztottk(ezen a trnon V. Kroly, 15191556). A kezben sszpontosul risi kiterjeds birodalom flelmet vltott ki szomszdaibl. Kezdett vette az eurpainagyhatalmi vetlkedsj korszaka. Kroly elszr I. (Valois) Ferenc (15151547) francia uralkodval kerlt szembe, akinek orszgt a Habsburg-terletek (Nmetalfldtl Spanyolorszgig) gyrbe zrtk.A Habsburgok s a Valois-ok[valok] elskntItliban csaptak ssze.A spanyol zsoldosok legyztk a lovagi hagyomnyokat rz francia sereget. A Habsburgoktovbbiterjeszkedstl tart hatalmak(Franciaorszg, Velence, Miln, Firenze s a ppa)szvetsget ktttek(cognaci liga, 1526). Franciaorszg Spanyolorszggal szemben mg a muzulmn Trk Birodalommal is kapcsolatot keresett. A szultn ugyan megtmadta a Habsburg-terleteket (elssorban Magyarorszg fell), de ez nem segtetta francikon: a XVI. szzadbanalulmaradtakV. Krollyal szemben. Kiszorultak Itlibl, br nhny vrost megkaparintottak a Nmet-rmai Birodalombl (pl. Verdun). II. FLP ABSZOLUTIZMUSAV. Kroly nem tudta megvalstani lmt, az egysges, katolikus Eurpt. St a reformci terjedsvel Eurpa (s benne a Nmet Birodalom) mg megosztottabb vlt, gyKroly lemondott trnjrl. Fia,Flp(15561598)rklte a spanyol trnt, Itlit s a gyarmatokat.(A nmet-rmai csszri cm s a dunai tartomnyok ccsre, I. Ferdinndra szlltak.)Flp abszolt hatalmt a tancsokon keresztl gyakorolta:ezek gykrk szerint vagy terletenknt fellltott kzponti hivatalok voltak. Munkjukat az llamtancs hangolta ssze, amelyen az uralkod elnklt. Minden gyet rsban intztek. Flp uralkodsa alattSpanyolorszg vitathatatlanul Eurpa legersebb katonai hatalmv vlt. Spanyolorszg a Fldkzi-tenger medencjben felvette a harcot az oszmnokkal.A lepanti csatban(1571) a ppasggal s Velencvel szvetsgbenmeglltottk a trk elretrst a tengeren.Folyamatos hbori miatt Flp is magas adkkal sjtottk a lakossgot, ami egyre jobban alsta a spanyol gazdasg helyzett. HOLLANDIA LTREJTTENmetalfld mr a XIII. szzad ta Eurpa egyik legfejlettebb terlete volt.A nagy fldrajzi felfedezsektovbberstettka trsggazdasgt.A rendi nkormnyzattal br tartomnyok kzl a dliekben a fleg a latin (francia) nyelvvallonok,mg az szakiakban a germn eredetflamandokvoltak tbbsgben. Nmetalfld a XV. szzad vgnHabsburg fennhatsgal kerlt, ami biztostotta a terlet egysgt. A tartomnyok haszonlvezi lettek a spanyol uralomnak, mivel a

Spanyolorszgba irnyul export rvnide ramlott a gyarmatokrl rkez nemesfm. A spanyol hatalom s a nmetalfldi tartomnyok viszonya akkor romlott meg, mikoraz udvarnagymrtkbenemelni kezdte az adkat.Tovbb mlytette az ellentteket, amikor a protestns (fleg flamand) tartomnyokbanmegkezdtkaz inkvizci bevonsvala katolicizmus terjesztst. Az elgedetlensg letrsreFlpAlba herceget kldte Nmetalfldre (1567), akikatonai eszkzkkel kvnta letrni az ellenllst.A spanyol zsoldosok szmos vrosban vrfrdt rendeztek. A kegyetlensgek egysgbe kovcsoltk a spanyol uralommal szemben a tartomnyok lakossgt. Az elgedetlensg lreOrniai Vilmosherceg llt.Vezetsvel a felkelk szrazfldn vdekeztek, a tengeren tmadtak.A vesztesgek nyomn a spanyolok engedmnyeket tettek. Ezrt a dli jrszt vallon s katolikus tartomnyok kiegyeztek Flppel.Az szaki klvinistktovbb harcoltak, smegktttk az utrechti szvetsget(1579). Nmetalfld kettszakadt:a dli rszen megersdtt a spanyol uralom,szakonviszont egyj, fggetlen llamszvetsgformldott ki, amelyet a legersebb tartomnyrl Hollandinak neveztek el. Miutn az angolokkal is szembekerl Flp hajhada veresget szenvedett (a nagy armada pusztulsa, 1588), a gyenglSpanyolorszg elismerte Hollandia fggetlensgt(1609). Spanyolorszg a tengeri hatalmaktl (Anglia s Hollandia) elszenvedett veresgek s a folytatd gazdasgi hanyatls kvetkeztben lassan elvesztette nagyhatalmi szerept. HOLLANDIA FELEMELKEDSENmetalfld szaki rsznfejlett mezgazdasgbontakozott ki. A tengertl elhdtott fldeket a parasztok is megvsrolhattk, gy ezeken feudlis ktttsgek nlkl termeltek. Parasztok s nemesek egyarntbrmunkt alkalmazva belterjes, sok munkt ignyl, de nagy hasznot hajt termelsre trtek t(pl. zldsgek, gymlcs, tulipn). Az ipar is lendletesen fejldtt,klnsen a kivitelre termel gazatok (pl. textilipar) s a hajgyrts. A termels bvtst akadlyoz chek helyett befektethet pnzzel (tkvel) rendelkez vllalkozkbrmunksokat alkalmaz, s j munkaszervezsi formkat bevezet zemeket (manufaktrkat) hoztak ltre. gy mind a mezgazdasgban, mind az iparban feudlis ktttsgektl mentes, vllalkozson alapul rendszer bontakozott ki. Nmetalfld ipara angol s spanyol gyapjt, kelet-eurpai ft, lent s kendert dolgozott fl, teht a hajzs mindig is fontos volt a gazdasg szmra. A fejlett hajpts s a tapasztalt hajsok miatt a fggetlenn vlt kis orszgvezet szerepet jtszotta kzvett kereskedelemben.A ms orszgok ruival megrakott holland hajk gyakran megfordultak a portugl, az angol s a nmet kiktkben. Hollandia a vilgtengereken is elre trt. A XVII. szzadban a holland hajsoksorra hoztk ltre gyarmataikat. A Holland Kelet-Indiai Trsasg az Indonz-szigetvilgban terjeszkedett, szak-Amerikban megalaptottk j-Amszterdamot (a mai New York), s megvetettk lbukat Afrika dli cscskben, Fokfldn. A vilgtengereken azonban Hollandia rvidesen egy msik feltrekv tengeri hatalommal, Anglival kerlt szembe.

25. A Tudorok kora Angliban


A TKS TERMELS KIBONTAKOZSAA nagy fldrajzi felfedezsek jelents fejldst idztek el Angliban.Az rak nvekedse s a piac bvlse a termels fel irnytotta a tkt,vagyis a befektethet pnzeket, hiszen nagyobb nyeresget lehetett remlni a termelsbl, mint a klcsnzletekbl. Az talakuls a mezgazdasgban indult meg, mivelmegntt az igny az lelmiszerek s atextiliparnak nyersanyagot adgyapj irnt.A juhtenysztsnek melynek kedvezett az ceni ghajlat Angliban rgi hagyomnya volt: mr a XIII. szzadban szlltottak gyapjt Flandriba. A nagyobb haszon remnybena fldbirtokosokegyre tbb helyena kzs fldek(pl. legelk)s a brlk parcellinak egyre nagyobb rszt sajt kezelskbe vettk.A folyamatotbekertseknek nevezzk (elkertettk a fldjeiket). A bekertseket elsegtette, hogy Angliban a jobbgyi ktttsgek mr korbban brli viszonny alakultak. (A jobbgyot trvnyesen nem lehetett elzni fldjrl, a brleti viszony ellenben megszntethet.) Mivel a nemessg is adzott, a parasztok elzse miatt az llamot nem rte kr, ezrt az uralkod nem gtolta a folyamatot. A bekertseka fejlettebb dlkelet-angliai terleteken kezddtek, s onnan terjedtek el. A tks gazdasg kibontakozshoz hasonlan a XVI. szzadban indultak meg, segszen a XVIII. szzad vgig tartottak,teht hossz trtnelmi folyamatrl beszlhetnk. Az rutermelsbe bekapcsoldnemesi rteg, azjnemesek(dzsentrik)s afldjeiket megtartjmd parasztokbrmunksokat alkalmaztak. Vagyistks vllalkozkk vltak.A bekertsek miatt egyre kisebb terlet maradt lelmiszertermelsre, ezrt szntfldeken egyre termelkenyebb mdszereket alkalmaztak. Az iparbanis jelents vltozsok jtszdtak le. A kereslet nvekedse nyomn a textiliparba befektet vllalkozk a vrosokban mkd cheket megkerlve a parasztok olcs munkaerejt akartk kihasznlni. Nyersanyaggal lttk el az otthonaikban dolgoz parasztokat, s a ksztermket rtkestettk. (Ez az n. kiadsi s felvsrlsi rendszer.)A piac bvlsvel a vllalkozkmhelyeket, n.manufaktrkat hoztak ltre, ahol brmunksokat alkalmaztak.A munkaert a vrosi szegnyek s a bekertsek sorn a meglhetsket elveszt parasztok biztostottk. A manufaktrbana munkafolyamatot apr rszekrebontottk fel, s az minden rszmunkt ms-ms munks vgzett. A rszmunkkat egyszer volt megtanulni, gy nem volt szksg hossz id alatt megszerezhet szaktudsra, ugyanakkorntt a termelkenysg.A nagy tmegben igaz, a ches termkeknl gyengbb minsgben ellltott rukolcssguk miattversenykpesnek bizonyultak. A KIRLYI HATALOM MEGSZILRDTSAA rzsk hborjt kveten ltrejtt ers kirlyi hatalmatVIII. Henrik(15091547) tovbb nvelte. Fhivatalnokait alacsony sorbl emelte fel (hentes, szegkovcs stb.). Aszemlytl fgg vezetkfelttlenl vgrehajtottk akaratt, s ha kellett, kvetkezmnyek nlkl megszabadulhatott tlk. Angliban tehtsajtos abszolutizmusalakult ki. Mindig a kirly akarata rvnyeslt, dea rendi intzmnyek(parlament, grfsgok)iszavartalanulmkdtek.Azuralkodta parlamentben egyre nagyobb teret nyerjnemesek tmogattk.Az llam ugyanis nem grdtett akadlyt a bekertsek el. A fldjeikrl elztt, csavargv vlt parasztokat a trvnyek szigorval knyszertette ket munkavllalsra, ami a manufaktratulajdonosoknak kedvezett.Anglia,szigetorszg lvn,nem knyszerlt fenntartani kltsges szrazfldi hadsereget, s gy nem is terhelte magas adkkal az alattvalkat. VIII. Henrik,amikor a ppa nem hagyta jv vlsi szndkt, elszakadt Rmtl, snll angol egyhzat(anglikn egyhz)hozott ltre(1534).Az anglikn egyhz feje a kirlylett. (A fembereknek erre eskt kellett tenni, ellenkez esetben eretnekknt kivgeztk ket.) Egyebekben megmaradt a rgi egyhzi hierarchia (pspksgek). Az angliknoka katolikus hitelvektl s klssgektl kezdetben nem tvolodtak eltlsgosan, br elvetettk a szentek tisztelett s anyanyelvi igehirdetst vezettek be. Feloszlattk a szerzetesrendeket, s ezek fldjt, vagyont kirustottk. I. ERZSBET URALKODSAVIII. Henrik lenya,I. Erzsbet(15581603) uralkodsa alattkibontakozottaz angliai klvinistk,a puritnok mozgalma.A puritnok meg akartk tiszttani a vallsi tanokat a katolikus maradvnyoktl (a sz latin jelentse: megtiszttani), sa

hierarchikus pspksgek helyett egyhzi nkormnyzatokat akartak.A kirlyn nem tmogatta a puritnokat, de a vezetse alatt llanglikn egyhz rszben a puritnok hatsra eltvolodott a katolicizmustl,s rgztette sajt hitelveit. Erzsbet a parlamenttel egyetrtsben kormnyzott.Ezt rszben a kirlyi hatalom s a vezet rteg gazdasgi rdekszvetsge biztostotta.A kirlyn monopliumokatadott klnbz kereskedelmi trsasgoknak. A monopoljog kizrlagos kereskedelmi jogot jelentett egy-egy terleten, pldul ilyet kapott Dl-zsiban a Brit Kelet-Indiai Trsasg (1600). Ez a kirlyi udvar szmra bevtelt, a kereskedknek pedig a hatalom vdelmt nyjtotta gazdasgi tevkenysgkhz. Erzsbetklpolitikja megfelelt a tks vllalkozk gazdasgi rdekeinek. Anglia tengeri hatalmt akarta erstenia versenyt (konkurencit) jelent spanyolokkal s francikkal szemben. Az angol hajhadat jrszt vllalkozk szereltk fel. A spanyol hajkat fosztogatkalzokkirlyi felhatalmazssal,tisztes kereskedknt tevkenykedtek (Drake kapitny). Zskmnyuk egyarnt gyaraptotta a kincstrat s a vllalkozkat. Miutn az angolok ellenfelei katolikusok voltak, a tengereken foly kzdelem vallsi sznezetet is kapott. A kalzok tmadsai nyomn II. Flp tmadsra sznta el magt. Aspanyol flotta(a Nagy Armada) azonban1588-ban veresget szenvedetta Drake kapitny vezette mozgkonyabb angol flotttl.Angliaezt kvetentengeri nagyhatalomm vlt. A XVI. szzadban Anglia gazdasga gyorsan fejldtt, ntt a npessg (hromrl ngy millira). talakulban volt az orszg trsadalma. A fejlettebb dli terleteken mr atks vllalkozk s brmunksokalkottk a lakossg jelents rszt. A fejlds kzpontja,London tbbszzezres nagyvross ntt.Ugyanakkor szakon mg szinte rintetlen volt a feudlis jelleg trsadalmi szerkezet. A Tudor-kor fejldse az letmdban s a kultrban is szrevehet.Vidken pomps nemesi udvarhzak pltek, de a parasztok hzai is knyelmesebb vltak. Javult a lakossg tpllkozsa: tbb hst s zldsget-gymlcst ettek. Ntt az iskolzottsg szintje, mg a falusiak krben is. Az iskolkban (ellenttben a szerzetesi iskolkkal) gyakorlatias ismereteket oktattak. Egyre tbben olvastak knyveket. A Tudorok kora Shakespeare [skszpr] kora is. Hres londoni sznhzban, a Globe-ban [glb] ktezren is nzhettk az eladsokat, de ms vrosokban is mkdtek sznhzak.

26. Polgrhbor Angliban s az alkotmnyos monarchia ltrejtte


A STUARTOK KORAErzsbet hallt kvetena skt Stuartokkerltek Anglia trnjra (I. Jakab, 16031625, I. Kroly 16251649).Ksrletet tettek a parlament mellzsre.A udvar francia s spanyol tmaszt keresve kzeledett a katolicizmushoz, ami alattvalik tbbsgnek az ellenszenvt vltotta ki.A puritnok szemben lltak a Stuartok abszolutisztikus trekvseivel,s gy a vallsi ellenttek politikai tartalommal teltdtek meg. A Stuartok nknyesen kormnyoztak,de jabb adkat a parlament jvhagysa nlkl nem vethettek ki, gy folyamatosan pnzgyi nehzsgekkel kszkdtek.Jvedelmeiket monopliumok rustsvals a korbban feledsbe merlt kirlyi haszonvtelek (reglk) feljtsvalprbltk nvelni.Az elgedetlensg tovbb ntt (mert pl. a monopoljogok emeltk az rakat), de a pnzgyi problmkat nem sikerlt megoldani. AmikorI. Kroly jabb adk megszavazst krte, a parlament a helyzetet arra hasznlta ki, hogy megerstse sajt jogait(1628). Hatrozatban rgztettk (Jogok Krvnye), hogy csak a parlament ltal engedlyezett jvedelmek trvnyesek, s csak trvnyes bri tlet alapjn lehet brkit lefogni.I. Krolyezt kveten hossz ideignem hvta ssze a parlamentet. AZ ABSZOLUTISZTIKUS KORMNYZS CSDJEI. Kroly nknyes kormnyzsa miatt egyre feszltebb vlt a belpolitikai helyzet. Ekkorskt alattvali fellzadtakellene.Krolynak hadseregre volt szksge, hogy leverje a lzadkat. Ez pnz nlkl lehetetlen volt, ezrtknytelen volt sszehvni a parlamentet(1640 tavasza). A kpviselk azonban elszr srelmeik orvoslst kveteltk, mire Kroly dolgavgezetlen feloszlatta a parlamentet, majd knyszerhelyzetben ismt sszehvta (1640 sze). A parlament ekkor kimondta feloszlathatatlansgt, s a parlamentnek felels kormnyt, a monopliumok eltrlst valamint a puritn gylekezetek teljes szabadsgt kvetelte. A POLGRHBOR KORA(16421648) I. Kroly az ellenszegl parlamenttel szemben erszakhoz folyamodott: le akarta tartztatni a hangad kpviselket.London npeazonbana parlament mell llt.A kirly meneklsre knyszerlts elhagyta a fvrost (1642).Megkezddtt a polgrhbor az uralkod s a parlament kztt. Krolyszaknyugat Anglia gazdasgilag fejletlenebb, hagyomnyos trsadalmi felpts vidkeire tmaszkodva indtotta meg a harcot.Kezdetben gyzelmet aratott.A parlamentben a kirllyal kiegyezsre trekv mrskeltek (jrszt a vagyonos kereskedk s az jnemesek) a veresgek kvetkeztben httrbe szorultak.Anylt harcot vllalradiklis puritnok(jrszt a jmd parasztsg s a vrosi kzprteg)Oliver Cromwell[kromvel]vezetsvel fanatikus hadsereget szerveztek(vasbordjak). Cromwell j hadvezrnek bizonyult, a parlamenti erklegyztk a kirlyt.A kirllyal megegyezni ksz mrskelteket Cromwell nyomsra kizrtk a parlamentbl. A testlet megszavazta a kirly kivgzst (1649).Anglia kztrsasg lett. CROMWELL KZTRSASGACromwella kirly kivgzst eltl mrskeltekkel s a tovbbi vltozsokat (pl. a jogegyenlsg teljes kiterjesztst, vagyonkzssget) kvetel radiklis csoportokkal szemben csaka hadseregre tmaszkod diktatrval tarthatta fenn hatalmt.Felszmolta a diktatrval szembeszegl parlamentet. Cromwell diktatrjavgs sorona vllalkoz csoportok gazdasgi rdekeit szolglta.Az angol kereskedelmet vdtea hajzsi trvny(1651), amely kimondta, hogy Angliba csak angol hajk, vagy a sajt orszguk termkeit szllt hajk szllthattak rut. Ezzel kiiktattk a holland kzvett kereskedelmet. A trvny miatt kitr tengeri hborbanAnglia legyzte Hollandit,s ezzel a legersebb tengeri hatalomm vlt. Cromwellelfoglalta Skcit svres harcok rnrorszgot,megvalstva az angol uralmat a szigeteken. A hdts risi lehetsget teremetett az angol vllalkozk szmra. Az rek kisajttott fldjeit angol zletemberek olcsn felvsroltk, nyomorba dntve az r-sziget lakit. AZ ALKOTMNYOS MONARCHIA MEGSZLETSECromwell halla vget vetett a kztrsasgnak. A polgrhbors idk s egy kisebbsg erszakos uralma utn a tks vllalkozk biztonsgra s nyugalomra vgytak. Ezrt a kirlyi tekintlyben bzvavisszahvtk a Stuartokat(restaurci). A Stuartok gretet tettek a parlamenttel val egyttmkdsre. Ezt kezdetben be is tartottk, azonban ksbb francia tmogatsban bzva ismt ksrletet tettek az abszolutizmus bevezetsres a katolicizmus szerepnek nvelsre. Az angol vezet rteg a kirlysghoz ragaszkodott, de az abszolutizmust elutastotta. A parlament ellenszeglt, saz uralkodt megfosztottk hatalmtl. A trnra a holland protestns Orniai Vilmost(16881702)hvtk meg.A dinasztiavltstdicssges forradalomnaknevezik (1688). Az j uralkodval a parlament elfogadtatta a Jognyilatkozatot (1689).A Jognyilatkozat biztostotta a polgri szabadsgjogokat(szemlyi-, gylekezsi-, valls-, sajt- s szlsszabadsg stb.),s rgztette a parlament ellenrzst a vgrehajt hatalom felett.Ezzel megszletett a trvnyhoz testlet ltal ellenrztt kirlyi hatalom, azalkotmnyos monarchia. A kvetkez vtizedekben alakult ki az alkotmnyos kormnyzs gyakorlata. Az uralkod kzvetlenl nem szlhatott bele a

hatalomgyakorlsba (a kirly uralkodik, de nem kormnyoz).A trvnyeket a vlasztott kpviselkbl ll parlament hozta(trvnyhoz hatalom),saz uralkod ltal kinevezett, dea parlamentnek felels kormny hajtotta vgre(vgrehajt hatalom). A parlament tagjait (a kpviselket) azok vlaszthattk meg, akik meghatrozott vagyonnal rendelkeztek (cenzus). A kpviselk politikai csoportokat (prtokat) alkottak. A parlament s a kormny j egyttmkdse rdekben gyakorlatt vlt, hogy a kormnyt a kirly a parlamentben tbbsgben lev csoport jelltjeibl vlasztotta ki. Az uralkod politikai lehetsgeit is trvnyek szablyoztk: feloszlathatta a parlamentet, j vlasztst rt ki s alrta (szentestette) a trvnyeket. Az alkotmnyos monarchia rendszere a polgri szabadsgjogok mellett biztostotta a vllalkozs szabadsgt. gy elsegtette az angol gazdasg fejldst s a trsadalom polgrosodst.

27. A francia abszolutizmus


A KIRLYI HATALOM TMENETI MEGRENDLSEA XVI. szzad elejre tbb vszzados kzdelem eredmnyeknt Franciaorszgban ers,kzpontostott kirlyi hatalomjtt ltre. Ezzel prhuzamosan, a tartomnyok beolvasztsvalersdtt Franciaorszgegysge. I.(Valois)Ferenc(15151547) hdt trekvsei Itliban a spanyol Habsburgok ellenllsn elbuktak. Aklpolitikai kudarcokmegrendtettk a kirlyi hatalmat.A kzponti hatalom ellenes fellpsek sszekapcsoldtak a reformci trnyersvel.Tbb vtizedesvallshborvette kezdett (15621598) a katolikusok s a francia klvinistk, a hugenottk kztt. A klvini reformci elssorban a vrosi szegnysg krben valamint a dli orszgrszekben terjedt el. A klvinistk ln Bourbon [burbon] csald llt. A kzdelem rendkvl kegyetlen volt. A legvresebb esemnyekre tbb ezer hugenotta legyilkolsra Bourbon Henrik eskvjn kerlt sor, Prizsban (Szent Bertalan jszakja, 1572). A vallshbor sorn kihalt a Valois-hz. A kirlyi csalddal oldalgon rokon Bourbon Henriket vlasztottk Franciaorszg kirlyv.IV. Henrik(15891610) a trn elnyerse rdekbenttrt a katolikus vallsra(Prizs megr egy mist!), s vget vetett a vallsi kzdelmeknek.A nyugalom rdekbentrelmi rendeletet adott ki(nantes-i ediktum, 1598). Ebben megerstette a katolikus egyhz helyzett, de korltozottan biztostotta a hugenottk szmra a vallsgyakorls lehetsgt. A francia kirlyi hatalom jrszt a parasztsg adin nyugodott (a nemessg admentessget lvezett), ezrt Henrik megakadlyozta a parasztok angliaihoz hasonl elzst fldjeikrl. gy a fld nem vlhatott tks tulajdonn.A mezgazdasgban nem indult el a tks talakuls,s ez akadlyozta az ipar fejldst is.Az abszolutizmus kiptsre trekv kirlynak ugyanakkor szksge volt a jvedelmek nvelsre, ezrttmogatta a gazdasg fejlesztst,gy a manufaktrk alaptst. Miutn a nemessg kpezte a legnagyobb vsrlert, a luxusipar indult fejldsnek. XIII. Lajos(16101643) llamminiszterre, Richelieu [risli] bborosra tmaszkodva tovbb erstette a kirlyi hatalmat, s 1614-tlmr nem hvta ssze a francia rendi gylst.A francia abszolutizmusban a hivatalvisels sajtos formja jtt ltre:a hivatalokat megvsroltk.gy az llamnak a hivatalnoki kar fizetse nem csak kiadst, hanem jvedelmet is jelentett.A francia polgrsga vllalkozsokbl nyertpnztszvesen fektette be hivatalok vsrlsba.A befektets nyeresgt a hivatallal elnyerhet javak s az alattvalk ltal fizetett kenpnzek jelentettk. A fbb hivatalok viseli letk vgig nemesi rangot is nyertek (talros nemessg). A NAPKIRLY URALMA XIV. Lajos(16431715) nagykorsgt kvetenkzvetlen irnytsa al vonta az llamgyeket.A feladatok vgrehajtsa miniszterei, llamtitkrai kezben sszpontosult, deminden lnyeges dntst a kirly hagyott jv.Helyi (tartomnyi s vrosi) szinten az igazgats a rendek kezben maradt, de akirlyi kldttek(intendnsok) rvnyestettk a kirlyi akaratot. A kzponti hatalom tehtvidkenis ellenrizte a rendi jelleg kzigazgatst. Az orszgot nhny ezer emberrel irnyt XIV. Lajos a prizsi tmegtl biztonsgos tvolsgra, de a fvros kzelben, Versailles-ban [verszjban] hatalmas palotaegyttest pttetett.Versaillesnem pusztn fnyzen berendezett pletkomplexum, hanem hatalmi kzpont,a francia politikai s trsasgi let kzpontja lett.Lajos a fnyz kirlyi udvaron keresztl maghoz lncolta a francia arisztokrcit. Szemmel tartotta, s kltsges letmdra szortotta, amit kirlyi adomnyokkal tmogatott. (Mivel tle eredt minden hatalom, rang s dicssg, Napkirlynak neveztk.) A Napkirly prtolta a mvszeteket. Udvarnak pompja a hatalmt volt hivatva hirdetni klfldn s belfldn egyarnt. Eurpa uralkodi s fnemesei sorra pttettk a Versailles-t utnz palotkat XIV. Lajos az llam egysge rdekbenvisszavonta a nantes-i ediktumot(1685). A protestnsok katolizltak, vagy elhagytk az orszgot. A protestns iparosok kivndorlsa jelents gazdasgi vesztesget okozott Franciaorszgnak, s lnktette a befogad Nmetalfld s Poroszorszg gazdasgt. GAZDASGPOLITIKA, HADSEREGAz abszolt llam az udvar s a hadsereg fenntartsa rdekben a gazdasg fejlesztsre trekedett. A korszakban az llam lehetsgei nagyon korltozottak: csupn vmokkal, adkedvezmnyekkel, szerny mrtk tmogatsokkal befolysolhatta a gazdasgot. Lajos minisztere,Colbert[kolber]magas vmokkal vdte a hazai ipart a klfldi versenytrsaktl,ugyanakkoralacsony vmokkal segtette az exportot.A nyersanyagok esetben ppen ellenkezleg jrt el. Alacsony behozatali vmokkal biztostott a hazai ipar szmra olcs nyersanyagokat, s magas vmokkal rte el, hogy a hazai nyersanyagok az orszgban maradjanak. Gazdasgpolitikai elkpzelseit a gazdasgtrtnetmerkantilizmusnak nevezi. Az llam klcsnkkel is tmogatta a manufaktrk ltestst.A gazdasg lnktse rdekben fejlesztettk az infrastruktrt: pl. a szlltst megknnyt csatornkat ptettek. A hader biztostst szolglta, hogy adkedvezmnyben rszestettk a tbbgyermekes csaldokat. Lajos az llam nvekv bevteleire tmaszkodvaj tpus hadsereget hozott ltre, az n.regulris hadsereget. Ez lland hadsereg,hivatsos tisztekkel s folyamatosan toborzott legnysggel.A katonk nem kaptak magas zsoldot, s hossz idej szolglatra kteleztk ket. A legnysget (kzkatonk) kikpeztk a harcra, szigor fegyelem alatt tartottk, egyenruhba ltztettk, s kaszrnykban szllsoltk el. A tisztek szmra fegyvernemenknt tisztiiskolkat szerveztek, ahol magas szint kpzs folyt. Az j tmeghadsereg llandan kszenltben llt, fegyelme s kikpzettsge lehetv tette a fegyvernemek sszehangolst. Ezltala regulris hadsereg flnybe kerlt a hagyomnyos zsoldos hadsereggel szemben. NAGYHATALMI POLITIKAA nagy npessg, az erforrsokat sszpontost abszolt kirlyi hatalom s a regulris hadseregFranciaorszgot a kontinens legersebb nagyhatalmvtette.Eurpbanfleg aszttagolt Nmetorszg rovsra terjeszkedett(Elzsz, Lotaringia). Lajos clja a termszetes hatr, vagyis a Rajna elrse volt. A nmetorszgi terletfoglalsokat az osztrk Habsburgok prbltk megakadlyozni. A francik aHabsburgokkal val hatalmi vetlkedsben amely ksbb a megresed spanyol trnrt is folyt felhasznltk az Oszmn Birodalmat is. A Habsburgok azonban szvetsgesre leltek a francia hatalmi tlsly (hegemnia) ellen fellp tengeri hatalmakban. XIV. Lajos Franciaorszga rszt vett agyarmatostsban is. A francik megvetettk lbukat Kanadban s a Mississippi vlgyben, melyet Lajos utn Louisinnak [lujzina] neveztek el. A XVII. szzadban kezddtt meg a francia behatols Indiba. Franciaorszg szmra azonbana legjelentsebb kereskedelmi haszonahagyomnyoslevantei kereskedelembl szrmazott,mely az Oszmn Birodalommal kialaktott barti viszonynak volt ksznhet. A Kzel-Keletre francia iparcikkeket szlltottak, nyersanyagok s

nemesfmek ellenben. A francia kormnyzat nagyobb fontossgot tulajdontott a levantei trsgnek, mint a hossz tvon nagyobb jvedelmeket s jelentsebb hatalmi helyzetet biztost tvoli gyarmatoknak.

28. A Nmet-rmai Birodalom s a Habsburgok dunai monarchija


AZ OSZTRK HABSBURGOKA Habsburg-hz a XVI. szzadban mr vszzadok ta birtokolta Ausztrit, s anmet-rmai csszri cmtbbnyire a csaldon bell rkldtt. V. Kroly ccse, I. Ferdinnd1526-ban korbbi hzassgi szerzds rvn megszerezte acseh s a magyar koront. A magyar koronval azonbana trk elleni vdekezs terheis a Habsburgokra szllt. Magyarorszg egsz terlett nem tudtk megvdeni, de nem kis anyagi ldozat rn meglltottk a trk elretrst, s tarts vdekezsre rendezkedtek be. V. Kroly lemondsa utna Habsburg-hz kettszakadt:II. Flp,a spanyol galaptja rklte a nagyobb s gazdagabb rszt (a spanyol, az itliai, a nmetalfldi terletek valamint a gyarmatok). I. Ferdinnd s azosztrk ga dunai orszgok s a nmet-rmai csszri cm birtokba jutott. I. Ferdinnd(15261564) egy birodalomnak alig nevezhet orszgegyttest rklt: minden orszgban, tartomnyban virgkort lte a rendisg, s a kirlyi hatalom tekintlye a mlypontra jutott. Ferdinnd s utdaiigyekeztek egysges birodalomm szervezni orszgaikat, s nvelni a kirlyi hatalom szerept.Ferdinnd az egsz birodalomban hatalommal rendelkezkzponti hivatalokathozott ltre (Udvari Kancellria, Udvari Kamara, Udvari Haditancs). Az alacsony kirlyi bevtelek (aminek oka rszben a gazdasg fejletlensge) nem tettk lehetv ers lland hadsereg fenntartst, gya tartomnyok rendi klnllsa srtetlen maradt.A XVI. szzadban a Habsburgok arendi hatalommegosztsszablyai szerint uralkodtak. Ugyanakkor sikerlt egyben tartani kzp-eurpai birodalmukat, st a trk elrenyomulsnak is gtat szabtak. A katolikus Habsburgokorszgaikbantmogattk az ellenreformcit,mert a kzponti hatalom erstsnek eszkzt lttk benne. Abszolutizmusra val trekvskkel szembena rendek a reformcitis fegyverl hasznltk. A HARMINCVES HBOR (16181648)A XVII. szzad vilghborjnak kitrshez tbbfle rdekellentt vezetett. Egyrszt szemben lltak egymssal a Habsburgok s birodalmuk protestns rendjei (pl. csehek, osztrkok, magyarok). Msrszt a Habsburgok s a Nmetrmai Csszrsg protestns fejedelmei. Harmadrszt a Habsburgok s a Nmet-rmai Csszrsg meggyengtsben rdekelt szomszdos hatalmak (Dnia, Svdorszg, Franciaorszg).A hbort alapveten hatalmi ellenttek robbantottk ki, deszerepet jtszottak a vallsi ellenttek is, ezrt klnsen az elejn vallshborrl is beszlhetnk. Ahbortzsoldosseregekvvtk, melyekiszonyatos puszttst vgeztek,hiszen utnptls hjn az ltaluk megszllt terlet kirablsbl fedeztk szksgleteiket. A hbor f hadszntere, Nmetorszg elvesztette lakossgnak kzel a felt. A hbor els, cseh szakaszbana csehek megtagadtk az abszolutizmusra trekv II. Ferdinnd megkoronzst (1618), s rendi kormnyzst vezettek be. Egy nmet protestns fejedelmet vlasztottak meg cseh kirlynak. 1620-ban azonban a cseh rendek Prga kzelben, Fehrhegynl veresget szenvedtek a csszri zsoldosoktl. Felszmoltk a rendi intzmnyeket, a protestantizmust, sCsehorszg a Habsburgok rks tartomnyv vlt. A msodik szakaszban a dn kirly avatkozott be a protestns nmet fejedelmek oldaln. A dn szakasz ismt a Habsburgok gyzelmt hozta, jrszt a zsenilis hadvezrnek, Wallensteinnek ksznheten. A hbor harmadik, svd szakaszban II. Gusztv Adolf svd kirly rt el sikereket parasztokbl toborzott, regulris hadseregvel. A kirly azonban elesett egy csatban, s ezutn gy tnt a svdek is elvesztik a hbort. Amikor a harcol felek pnzgyileg mr kimerltek, a hborba bekapcsoldott Franciaorszg (negyedik, francia szakasz), amely Nmetorszg szttagoltsgban volt rdekelt, s eurpai vezet szerepre (hegemnira) trekedett. Richelieu a hatalmi rdekekrt flretve a katolicizmus gyt a protestns fejedelmek oldaln avatkozott be, s ez eldnttte a hbor kimenetelt. A Habsburgok bkre knyszerltek.A hbort lezr vesztfliai bke(1648) megerstette az augsburgi vallsbkt, biztostotta a nmet fejedelmek nllsgt, s ezltalszentestette a Nmet-rmai Birodalom szttagoltsgt.Franciaorszg jabb terleteket ragadott el Nmetorszgtl (Svdorszg is jelents terleteket kapott). Nmetorszgban a Habsburgok hatalma nvlegess vlt. Ugyanakkora Habsburg Birodalomban a hbor a rendek veresgvel zrult.Ausztriban s Csehorszgbankiplhetett az abszolutizmus,mely biztostotta a dunai monarchia nagyhatalmi helyzett. A SPANYOL RKSDSI HBOR (17011714)A harmincves hbort kvetenXIV. Lajos Franciaorszga folytatta az elretrst a Rajna mentn,s ez szintefolyamatos hborskodshoz vezetett. Elfordult, hogy Habsburgok dunai monarchija ktfrontos hborra knyszerlt a francik s a francikkal szvetsges Oszmn Birodalom szortsban.A XVII. szzad vgreazonban megersdtt a Habsburg abszolutizmus, megszerveztk a regulris hadsereget s kiztk a meggyenglt trkket Magyarorszgrl. Ezltala Habsburgok ereje megnvekedett,s a francik mr nem szmolhattak a trk tmogatssal. A Habsburg-dinasztia spanyol gnak kihalsa utn (1700),mind XIV. Lajos, mindaz osztrk Habsburg Birodalom ln llI. Lipt(16571705)a sajt jelltjt kvnta a spanyol trnra ltetni.Spanyolorszg s Franciaorszg egyeslsnek lehetsge,a francia hegemnia veszlyeAnglit s Hollandit a Habsburgok mell lltotta. Ismt egsz Eurpt lngba bort hbor robbant ki: Spanyolorszg, spanyol Nmetalfld, a Nmet-rmai Birodalom s szak-Itlia fldjn dlt a harc. A Habsburgok szmra nehzsget okozott, hogy Magyarorszgon kitrt a Rkczi-szabadsgharc, amelyet XIV. Lajos termszetesen tmogatott. A spanyol rksdsi hbor kezdetn a francia seregek trtek elre a bajorokkal szvetsgben. ma hchstadti csatban(1704)az osztrk s angol csapatok gyzelmemegfordtotta a hadi helyzetet. Hossz, kiegyenltett kzdelem utna francik vglkimerltek, sdnt veresget szenvedtek(1709). A hbor ideje alatt elhunyt I. Lipt, majd fia I. Jzsef is. gy az egyetlen trnra ltethet Habsburg, Kroly egyszerre lett a spanyol s az osztrk rksg vromnyosa.A tengeri hatalmak(Anglia s Hollandia)nem akartk, hogy az osztrk s a spanyol birodalom egy kzbe kerljn.Emiatt a megszlet bkkben (1713)XIV. Lajos unokjt ismertk el spanyol kirlynak,azzal a kiktssel, hogy Spanyolorszgot nem egyesthetik Franciaorszggal.Angliaugyanakkorbirtokba vette Gibraltrts a rabszolga-kereskedelem monopliumt. Az osztrk Habsburgok egy vvel ksbb (1714) ktttek bkt a francikkal. A spanyol rksgblAusztria megszerezte spanyol Nmetalfldet, Milnt s Npolyt,de Franciaorszg maradt Elzsz. A Napkirly rviddel lte tl lmai sszeomlst, az eurpai francia hegemnia kudarct.

29. Vltozsok Eurpa kzps s keleti feln a XVIXVII. szzadban


A CENTRUMTL KELETREA nagy fldrajzi felfedezseket kveten Eurpa kzps s keleti terletei fokozott mrtkben kapcsoldtak be a

kereskedelembe, lelmiszer- s nyersanyagszlltsaikkal. Ez anyagi haszonnal jrt, ugyanakkor a tks vllalkozsok itt nem tudtak kibontakozni, s az ipar nem fejldtt. (A vrosok fejletlensge miatt a ches ipar sem volt ers.) Az alapvet trsadalmi s gazdasgi viszonyok vltozatlanok maradtak. A trsg lemaradt a gazdasgi s trsadalmi fejlds kzpontjv (centrumv) vl Nyugat-Eurptl. Peremterlett (perifriv) vlt, amely a centrum lelmiszer- s nyersanyagelltja, illetve iparcikkeinek fogyasztpiaca lett. LENGYELORSZG HANYATLSA LengyelorszgbananvekvNyugatra trtn lelmiszer- s nyersanyagszlltsok elsszm haszonlvezje az ers rendi jogokkal rendelkez nemessg volt.Az rutermelsbe bekapcsold birtokosok gy jutottak tbb termnyhez, hogy a kzs fldek, st rszben a jobbgytelkek rovsramegnveltk majorsgaikat(sajt kezels birtokaikat).Az eladsokbl szrmaz pnztazonbannem fektettk be,nem fordtottk birtokaik korszerstsre, hanem inkbb felltk. Fldjeiketbrmunka helyetta jobbgyaikkal mveltettk meg: emeltk arobotmunkamennyisgt. A mezgazdasgban felhalmozott pnzek jmdot teremtettek a lengyel nemessg szmra, de nem indtottk el ezt a rteget a polgrosods tjn. A nemesi rutermels gya jobbgyi ktttsgek megszilrdulshozvezetett, mivelarobotterhek ell meneklni akarjobbgysgot megfosztottk a szabad kltzs jogtl(rks jobbgysg). Amezgazdasgi rutermelsbl meggazdagodf- s kznemessg tovbb ersdtt a kirlyi hatalommal szemben.A Jagell-hz kihalsa utn (1572)kiszlestettk a rendek alkotmnyos jogait:szabadon vlaszthattak kirlyt, az uralkod rendszeresen sszehvta orszggylst s a rendek hatrozhattk meg az adk mennyisgt. A rendekBthori Istvnerdlyi fejedelmet vlasztottk meg kirlynak (15751586). Az ers kez Bthori egytt tudott mkdni a rendekkel, s visszaverte a Baltikumban tmad oroszokat. A XVII. szzadban a rendi jogok tovbbi bvtse anarchikus viszonyokhoz vezetett.Az llam s a trvnyhozs mkdst leginkbb a szabad vt(liberum veto) jognak feljtsaakadlyozta.E jog rtelmben trvnyt csak az orszggylsen rsztvev sszes nemes egyetrtsvel lehetett elfogadni. Brmelyik nemes megvtzhatta a trvnyjavaslatokat. A nagy terlet orszgot mindinkbb a nemessgbels harcai ktttk le. Ezekbe sokszorbeavatkoztak az abszolt hatalmat kipt szomszdok:Svdorszg, Oroszorszg, Ausztria s Poroszorszg. A szzad msodik felben mr jelents lengyel terletek kerltek orosz fennhatsg al. OROSZORSZG NAGYHATALOMM VLSAIV. Ivn(15331584) a szolglati birtokok rendszerre tmaszkodvatovbb erstette a kzponti hatalmat. Kmletlenlfellpett az si nemesi birtokosok(bojrok)ellen.Az orszg bels terletein fekv fldjeiket elvette, s a szolgl nemeseknek adta. Kegyetlen despotikus hatalmt gyakori kivgzsek, nknyeskedsek jeleztk.Felvette a csszri (cri)cmet(1547), ami kifejezte, hogy hatalmi s vallsi tren is Biznc rksnek tekinti birodalmt.Kijratot akart szerezni a Baltitengerhez,m hdtsait Bthori Istvn a svdekkel s a dnokkal szvetkezve visszaverte. A tatrokat legyzve a birodalomhoz csatolta Kazanyt, majd Asztrahnyt. Ezzel Oroszorszgmegszerezte a Volga medencjt,terlete megktszerezdtt. Megindult a kegyetlen elnyomsban l orosz fldmvesek meneklse az jonnan elfoglalt pusztkra. E folyamat eredmnyeknt vlt Oroszorszg hatalmas terlet s npessg birodalomm. Az Ivn hallt kvet zavaros bels viszonyokon aRomanov-dinasztialett rr (1613). Folytatdott a terjeszkeds Ukrajnban s Szibriban.I. (Nagy) Pter(16891725)felismerte, hogy Oroszorszg hatalmt csak a nyugat-eurpai mintk tvtelvel biztosthatja. Kmletlen mdszerekkel, a hagyomnyokat figyelmen kvl hagyvaltott hozz az orszg talaktshoz.Klfldi mesterembereket hvott az orszgba,manufaktrkat alaptott (ezek egy rszben a jobbgyok robottal dolgoztak),ers flotta s korszer hadseregfejlesztsbe fogott. Despotaknt nem rdekelte, hogy alattvali egyetrtenek-e clkitzseivel. A bojrokat is engedelmessgre knyszertette. A nemesek s a kishivatalnokok gyermekeit oktatsra ktelezte. Reformjai eredmnyeknt az orosz nemessg szoksaiban, ltzkdsben hasonltani kezdett a nyugatihoz. Mg jobban elmlylt a szakadk a francis mveltsg vezet rteg s az orszg tbbsgt alkot jobbgysg kztt. Pterklpolitikjnak egyikclja volt, hogyOroszorszg szmrafagymentes, egsz vben hasznlhat kiktket szerezzen.Ennek rdekben nem riadt vissza a hdtstl, idegen npek leigzstl. A dl fel irnyul hadjratokkal azorosztrk hbork hossz sort indtotta el.Nem sok eredmnyt rt el, gy vgs clja, a fldkzi-tengeri kijratot jelent tengerszorosok (Boszporusz s a Dardanellk) meghdtsa hallakor mg igen tvolinak tnt. A fontos balti-tengeri kereskedelmi tvonaltl a XVII. szzadban Svdorszg zrta el Oroszorszgot.Abalti trsgben hegemnit kialaktsvdeket az szaki hborban(17001721)gyzte le.Ez tette lehetv, hogya Nva torkolatbanmegalaptsas forgalmas kiktv fejlesszeSzentptervrt(1703). AZ OSZMN BIRODALOM FNYKORA S HANYATLSAAz Oszmn Birodalom a XVI. szzad elejn Mezopotmia, Szria s Egyiptom elfoglalsval megktszerezte terlett. Mekka megszerzse utn a szultnok felvehettk a kalifa cmet. A terjeszkeds rvn megvmolhattk a levantei kereskedelmet, s ntt a kioszthat szphi birtokok mennyisge, gya birodalom gazdasgilag s katonailag is rendkvli mrtkben megersdtt. A fnykortI. (Trvnyhoz) Szulejmnuralkodsa (15201566) jelentette. A szultn az eurpai hatalmi harcokba beavatkozvameghdtotta Magyarorszg kzps rszt.Ezutn msfl vszzadon t magyar fldn tkztt meg a trk s a Habsburg Birodalom. A magyarorszgi vdekezst megknnytette, hogy a trkk gyakran ktfrontos hborra knyszerltek:keleten folyamatos harcban lltak a perzskkal. A levantei kereskedelem hanyatlsval a trk llam jvedelmei is cskkentek. Az Eurpval folytatott kereskedelem talakult, az Oszmn Birodalom a Nyugat nyersanyagszlltjv, s ksztermkeinek piacv vlt. A nemesfmek kiramlottak a birodalombl. A trkkkereskedelmi kedvezmnyeket adtakelszr a franciknak, majd a velenceieknek s az angoloknak. A kereskedelemben vgla francik szereztk meg a vezet szerepet.A trk despotizmus (pl. magnfldtulajdon hinya) akadlyozta a gazdasgi fejldst, gy a fejld Eurphoz kpest a birodalom egyre gyenglt. A XVI. szzad msodik felben lezrultak a hdtsok (1571, Lepanto).A terjeszkeds megakadsa alapjaiban rengette meg a birodalmat:az j fldek hinya s az elmaradt zskmny miatt a hadsereg s az llamszervezet mr nem mkdtt olajozottan. A gazdasgi vlsg kvetkezmnyei a hadseregben is jelentkeztek: nem fizettk a zsoldot, lazult a fegyelem. A vlsgon tmenetileg az albn szrmazs Kprl Mehmed nagyvezr kegyetlen mdszerekkel lett rr (megszilrdtotta a fegyelmet, helyrelltotta a szolglati birtokok rendszert). A hanyatls folyamatt azonban nem tudta meglltani.A Habsburgok a XVII. szzad vgn felszabadtottk Magyarorszgot.Az Oszmn Birodalom helyzett slyosbtotta, hogy ekkor mr nem csak a Habsburgokkal, hanemOroszorszg hdt trekvseivel is szembe kellett nzne.A birodalomegyre inkbb csak vdekezni tudott, s lassanelvesztette nagyhatalmi helyzett.

30. Mvelds s letmd a kora jkorban


A TUDOMNYOK S A VILGKP VLTOZSAA XVXVII. szzadi vltozsok s a tudomnyos eredmnyek hatsra a korbban megkrdjelezhetetlennek vlt igazsgok meginogtak. A vilgkp megvltozsbanlen jrt a csillagszat, a trkpszet.Ezek nlkl nem bontakozhattak volna ki a nagy fldrajzi felfedezsek. Kopernikusz(1473-1543) lengyel csillagsz a Fld (geocentrikus vilgkp) helyetta Napot tekintette a vilgegyetem kzpontjnak(heliocentrikus vilgkp). Mvt kortrsai alig ismertk, a ksbbi csillagszok s fizikusok azonban szmtsokkal igazoltk lltsait. Az olasz GalileoGalilei(1564-1642)ksrleteivel(szabadess, ingamozgs, bolygk mozgsa)bizonytottaKopernikusz felfogst. Ezzel kihvta maga ellen az inkvizcit, amely elgondolsai visszavonsra knyszertette. (Ennek ellenre szlligv vlt mondsa: s mgis mozog a Fld!) Kiemelked jelentsg voltaz angolIsaacNewton(1643-1727) [jszek nyton] munkssga. Newtonaz ltalnos tmegvonzs s a mechanika trvnyeinek megalkotsvalnemcsakrtelmezett tbb korbbi felismerst(pl. a bolygk mozgst), de matematikailag lerhatv tette a termszet fontos jelensgeit (pl. mozgsok).A mechanika(a testek mozgsval s egymsra hatsval foglalkoz tudomny)egysges rendszerbe foglalsval risi hatst gyakorolt a termszettudomnyokra s a filozfira.A vilg nagyot vltozott, a vallsi ellenttek kora lezrulban volt. Newton Angliban mr szabadon fejthette ki gondolatait. VLTOZ TRSADALOM- S LLAMKPA vltoz vilgban az llam szereprl vallott nzetek is megvltoztak.Machiavelli(14691527)a fejedelemi hatalom mindenhatsgt hirdette,s az emberek kormnyzsban a hideg szmtst, az rdekek mrlegelst vlte clravezetnek. Elvetette az erklcsi megfontolsokat, s azt vallotta, hogya cl szentesti az eszkzt.Ms alapon, a hatalom isteni eredetre s katonai szempontokra hivatkozva indokolta a kirlyi hatalom korltlansgt XIV. Lajos nevelje, Bossuet (bossze, 16271704) A korszakban akrcsak az korban Platn szmos szerz prblta meg lerni az idelis llamot s trsadalmat. Kiemelkedik e munkk kzl Morus Tams (14771535) Utpija (Seholnincs orszg), Campanella (15681639) Napllama s Francis Bacon (bkn, 1561-1626) j Atlantisza. Ezekbenmegvalsthatatlanlmokat (utpikat) olvashatunk. Szerzik, mikzben egy-egy problmt orvosolni akartak (tulajdon, eloszts), olyanmerev rendszereket talltak ki, amelyek a megfogalmazott cl ellenre avgletekig,s sokszor embertelenlkorltoztk a szabadsgot. Angliban s Hollandiban, ahol a gyors trsadalmi s gazdasgi vltozsokkal egy-kt nemzedk alatt lehetv vlt a szabad vllalkozs s megszletett az ellenrztt hatalom, a gondolkodk a kialakult viszonyok rtelmezsre, javtsra vllalkoztak. A holland HugoGrotius(grciusz, 15831645) gy vlte, hogya kzssg tagjailemondanak jogaik egy rszrlaz egyttls kedvrt, ezzel mintegy szerzdst ktnek egymssal. Vlemnye szerint a hatalom forrsa a szerzdst kt emberek akarata. ThomasHobbes(hobz, 15881679) szerintaz llamot az emberek trsadalmi szerzdsselhoztk ltre,hogy legyzzk a kezdetekre jellemz anarchit(mindenki harct mindenki ellen). Vlemnye szerint az emberek nzk, akiket csak az rdekeik mozgatnak (ember az embernek farkasa). Emiattlegjobb az abszolt llam,ahol a polgrok a hatalomra ruhzzk jogaikat. Az llam joga eldnteni mi a j, s mi a rossz, mi a klnbsg a valls s a babona kztt. Ugyanakkor a hatalom megvdi az alattvalkat a tmadsoktl s jogsrelmektl. JohnLocke(lak, 16321704) a dicssges forradalom Anglijban llamelmletbenaz alkotmnyos monarchit lltotta pldakpl.Felfogsa szerintminden ember rendelkezik veleszletett termszetes jogokkal, melyek egy rszrl lemonda trsadalom mkdkpessge rdekben (trsadalmi szerzds). Az llamnak cserbe biztostania kell az alapvet emberi jogokat (jog az lethez, a szabadsghoz s a tulajdonhoz) s azt, hogy a polgrok ellenrizhessk a hatalmat. Ha az uralkod a trsadalmi szerzdst semmibe veszi, a npnek jogban ll felbontani a szerzdst, s elmozdtani t. Locke a szerzdst nem tartotta kteleznek az egynre nzve. Abban a korban mg valban lehetsg nylt a kilpsre a trsadalombl: az ember kivndorolhatott hazjbl, vagy visszavonulhatott a termszetbe, mint a kor hres regnynek hse, Robinson Crusoe. J JELENSGEK A MINDENNAPOKBANA kora jkorrengeteg j kihvst jelentett: pl. felfedeztk Amerikt, j nvnyek jelentek meg, vallsi ellenttek osztottk meg az embereket, talakulban volt. a trsadalom s a gazdasg. Mindezek a jelensgek azonbankezdetben csak a fejlett terletekenvoltak tapasztalhatk, s a korszak vgre is csak Eurpa terletnek tredkt hatottk t. A kontinens nagy rszn a lakossg a korbbi lett lte, megprblta tvszelni a hbork puszttsait, vagy a XVII. szzadban az ghajlat lehlsvel (kis jgkorszak) beksznt jabb hnsgeket. A fejlds lre Nyugat-Eurpa (Anglia, Hollandia) kerlt (centrum). Az iparosod terletekena jogi klnbsgek helybe fokozatosan a vagyoniak lptek.Nvekedni kezdtek a vrosok.1500-ban mg csak ngy 100 000 fnl npesebb vros volt Eurpban, mg szz v mlva mr tizenkett.talakulban volt a vrosi let.Az ptanyagok kzl a fa helyett eltrbe kerlt a k s a tgla. Egyre tbb helyen burkoltk az utakat s a jrdkat. Elterjedt a kmnyek ptse, melyekkel a fts nagyobb meleget adott s biztonsgosabb vlt. Az kor ta letntvrostervezsismt eltrbe kerlt, melyet a vrosok gyors nvekedse knyszertett ki. A zegzugos utakat nhol tvgtk, az vrosokban egsz vrosnegyedeket bontottak le. Sokszor egy-egy nagyobb katasztrfa (pl. a londoni tzvsz) is elsegtette a folyamatot, miutn a vrosfalak tovbbra is szkre szabtk a teret. A nyomtats s a papripar fejldsvel jelents mrtkbenemelkedett a kiadott knyvek s jsgok szma.A mvelds s a szrakozs sszefondott,kvhzaknyltak, egyre tbb sznhz mkdtt. Az j jelensgek elnyeit leginkbb a fels, s rszben a kzprtegek lvezhettk. A tisztlkods (higinia) szerept a tudomny is csak rszben ismerte fel, a megvalsts felttelei pedig mg hinyoztak. Az emberek tovbbra is ritkn tisztlkodtak, a vrosokat szenny bortotta el.A npessget hnsgek s jrvnyok tizedeltk;a lakossg fele tovbbra sem rte meg a felntt kort. A korszak azrt is sajtos, mert sok vltozs (pl. a krnyezet talaktsa, a hadsereg megjulsa, az ers llam kiplse) ppen csak elkezddtt ekkor, s a kvetkez szzadban vlt jellemzv.

IV. Magyarorszg a kora jkorban


31. Az nll Magyar Kirlysg buksa
A KIRLYI HATALOM SSZEOMLSA II. (Jagell) Ulszl(14901516) gy nyerte el a koront, hogy a magyar rendek krlbstyztk jogaikat: az uralkod nem szedhetett rendkvli hadiadt, megfogadta, hogy sajt kltsgn vdi meg az orszgot s a rendekkel egytt kormnyoz. Nem csupn a kirly erlytelensgn mlott, hogy eldeivel ellenttben nem tudtamegersteni a kirlyi hatalmat.Mtys uralmt kveten egyetlen trsadalmi csoport sem volt igazn rdekelt ebben.Mtys magas adi pedig kimertettk az orszg gazdasgt. A kirlyi jvedelmekrvid id alatt 200 000 aranyforintraapadtak(mely nmagban is kevs lett volna a vgvri rendszer fenntartsra),a kirlyi birtokok terlete tovbb cskkent.Afekete sereget nem tudtk eltartani, mirezsoldos hader felbomlott. A RENDI KORMNYZSA kirlyi hatalom tmogatsban korbban rdekelt kznemessg bzva sajt erejben az orszggylseken

nll erknt lpett fel a brkkal szemben.A brk a kirlyi tancson keresztl irnytottk az orszgot.Megszereztk a rendkvli hadiad beszedsnek jogt, s jelents bandriumokat lltottak fel.A kznemessg a vrmegykbensa jrszt Rkos mezejn tartottorszggylseken prblta ellenslyozni a brk hatalmt. A kznemesek egyik vezetje, az tlmestersgbl ndorsgig emelkedWerbczy Istvnjogi munkjban,a Hrmasknyvben(Tripartitum, 1514)sszefoglalta a szoksjogots kornak rendi jogfelfogst. Mve alapvet jogforrsknt szolglt egszen 1848-ig. Werbczy a nemesi szabadsgjogokat az Aranybulla s az 1351-es trvnyek alapjn fogalmazta meg. Felfogsa szerintaz orszgot a Szent Korona testesti meg, melyet a rendek s az uralkod kzsen alkotnak(Szent Korona-tan). Sajtos trsadalmi szerzdsnek rtelmezi, hogya rendek lemondtak jogaik egy rszrla kirly javra, de megmaradt a joguk a trvnyalkotsra s a szabad kirlyvlasztsra. A rendi kzdelmekbena kznemessgegy npszer br,Szapolyai Jnos mgttsorakozott fel. Szapolyai az orszg legnagyobb birtokosaknt s erdlyi vajdaknt ignyt tartott a koronra. Mikor a kirlyt szlts rte, az orszggyls Szapolyai rdekben elfogadtaa rkosi vgzst (1505). Ebben kimondtk, hogycsak magyar szlets kirlyt emelnek a trnra.Ulszl s abrk Szapolyaival szemben aHabsburgokhoz kzeledtek. A kt uralkodhzhzassgi szerzdst kttt(eszerint Jagell Anna Habsburg Ferdinnddal, Habsburg Mria Jagell Lajossal lp hzassgra). A DZSA-FLE PARASZTHBOR, 1514A brk s a kznemesek ereje kioltotta egymst, emiatt az orszggylsi hatrozatok nem valsultak meg, az orszg kormnyzsa egyre nehezebb vlt. A kznemessg egyedl a jobbgysg rovsra tudott eredmnyeket elrni. A jmd rutermel parasztsg jvedelmt kvntk megcsapolni, mikorbevezettk a mezvrosokban is a fejenknti adzst.A parasztok vadszati s halszati tilalma pedig a jobbgysg legszegnyebb rtegeit sjtotta. Ksrletet tettek a szabad kltzs korltozsra is A nemesek korltoz trekvsei gyorstottk a jobbgysg helyzetnek folyamatos romlst.A Mtys idejn jelentsen megemelt adk ugyanis az uralkod halla utn sem cskkentek szmotteven, csak mr nem a kirlyi udvar bevteleit gyaraptottk. Ilyen viszonyok kztt hirdette kiBakcz Tamsesztergomi rsek appai felhvstkeresztes hadjratra.A rendek elleneztk a tervet, mert fltek a parasztsg felfegyverzstl, msrszt nem lttk idszernek a trk megtmadst. rdekellentteik miatt azonban nem tudtak hatkonyan fellpni a keresztes had toborzsa ellen. A gylekez keresztesek lre nem lltottak tekintlyes, elkel szrmazs vezrt. A trk elleni harcokban kitnt egyszer vgvri katont,Dzsa Gyrgyt neveztk ki a keresztesek vezrnek.A gyorsan nvekv ltszm s egyre elgedetlenebb tmegtl megrettenve a nemesek lelltottk a szervezst, de mr ks volt.Az Alfld mezvrosaiban a hangulat egyre inkbb a nemessg ellen fordult.A parasztok nemesi udvarhzakra trtek.A keresztes hadjratbl jobbgyfelkels lett.A jobbgyok ellenszeglsnek vallsi oka is volt: gy reztk az urak megakadlyozzk, hogy tegyenek valamit az dvzlsrt, amikor fel akartk oszlatni a keresztes hadat A jobbgyok fseregt Temesvrnla fri prt vezreBthori Istvn verte le,politikai ellenlbasa,Szapolyai Jnos segtsgvel.A felkels vezetit knhallra tltk. Megtorl trvnyekkel sjtottk az egsz jobbgysgot:elvettk szabad kltzsi s fegyverviselsi jogt, s heti egy nap robotra kteleztk ket. A VGVRI VONAL SSZEOMLSAA trk kzel-keleti trnyerse felbortotta a mr korbban is inkbb az Oszmn Birodalom javra billen eregyenslyt a dli hatrvidken. Tovbb rontotta a helyzetet a magyar kirlyi hatalom meggyenglse: emiatta vgvrak llaga egyre romlott,s a fizetetlen katonk sztszledtek. Ulszl kzeledse a Habsburgokhoznem biztostott vdelmet a trkkel szemben. St, mivel a szultn is csatlakozott a Habsburg-ellenes hatalmi szvetsghez,inkbb veszlyt jelentett Magyarorszgra.Addig, amg a Trk Birodalmat a keleti terjeszkeds kttte le, portykon kvl nem rte tmads az orszgot, s a Mtys idejben kttt bkt tbbszr megjtottk. A gyermekknt trnra kerlII.(Jagell)Lajos(15161526) udvara az llandsult a belpolitikai zrzavarbannem fordtott kell gondot a trk veszly diplomciai elhrtsra(a bkt sem jtotta meg).I. Szulejmntmadott, shadai elfoglaltk Nndorfehrvrt(1521. augusztus 29.). Az orszg nyitva llt a trk eltt. A magyarok egyetlen hatsos vdelmi intzkedst az jelentette, hogyTomori Plkalocsai rseket kineveztk a Dlvidk (AlsMagyarorszg) fkapitnyv. A harcos fpapkisebb sikereket elrt, m a katonai helyzetet nem tudta megfordtani:sorra kerltek trk kzre a dlvidki vgvrak (pl. Orsova, Szrny, Ptervrad). 1526-ban Szulejmn60 000 katonvalismt tmadst indtott.A kirly harcba hvta az orszg nemeseit, de a brk s a kznemessg csak lassan gylekezett.A mohcsi skonTomori Pl vezetsvel a 20-25 000 fs magyar sereg nem vrva be a horvtorszgi s a cseh segdhadakat s Szapolyai Szegednl llomsoz seregt ksrletet tett a trk meglltsra.1526. augusztus 29-n a csata nhny ra alatt a magyarok teljes veresgvel vgzdtt.A katonai vesztesgeken kvla magyar brk s fpapok jelents rsze is elesetta harcban.A kirlymenekls kzbena Csele-patakba veszett. Szulejmn a csatt kveten bevonult a vdtelenl hagyott Budra. Csapatai a vrat kiraboltk, a vrost felgettk. A trkk tjba kerl np fejvesztve meneklt. Mivel Buda megtartsa kltsges, s katonai szempontbl veszlyes lett volna (a szultn tudott pl. Szapolyai seregrl), Szulejmn mg ebben az vben elvonult, foglyok tzezreivel.Az orszgazonban kirly s vgvri vonal hjnkiszolgltatottan llt a trk hdtssal szemben.

32. A kiszolgltatott orszg


AZ ORSZG KETTSZAKADSAII. Lajos utd nlkl halt meg, de a magyar trnra tbb jelentkez is akadt.Elszr Szapolyai Jnos szerezte meg a koront(15261540), a rkosi vgzsre hivatkozva, a kznemessgre, sajt hadra s birtokaira tmaszkodva.Majd a brk megvlasztottk I. (Habsburg) Ferdinndot(15261564). Dntsket az is befolysolta, hogy a Habsburg uralkodtl kls segtsget remltek a trk ellen. I. Ferdinnd a btyjtl, V. Krolytl kapott seglyen zsoldosokat toborzott s Szapolyait Lengyelorszgba zte. m a pnz elfogyott, Ferdinnd zsoldosai sztszledtek, Szapolyai pedig visszatrt Erdlybe.Az orszg kettszakadt. Szapolyai a trktl krt s kapott tmogatst.A magyar trtnelemben elszr fordult el, hogy a bels harc sorn az egyik fl a trkhz fordul.A szultn beavatkozsa a magyar belgyekbe megerstette az orszg kettosztottsgt. A HATALMI EGYENSLY TERHE ALATTSzulejmn1529-ben hadjratot indtott Ferdinnd ellen. A hbresv vltSzapolyainak tadta az elfoglalt budai vrat.Ezutnsikertelen ksrletet tettBcs bevtelre.A kvetkez trk hadjrat ismt Bcs ellen irnyult (1532). V. Kroly ekkor Ferdinnd segtsgre sietett, s jelents birodalmi erk gylekeztek Bcs alatt (100 000 zsoldos). Szulejmn nem mert megtkzni a csszri haddal. Hogy leplezze ertlensgt, egy hnapon t ostromolta Kszeget, amelynek vrt a Jurisics Mikls s maroknyi katonja vdte hsiesen. Kroly zsoldosai nem mozdultak Bcs all. Az 1532-es hadjrat egyrtelmv tette, hogya kt nagyhatalom nem br egymssal.Nem kpesek kiszortani egymst Magyarorszgrl.

Miutn azonban egyikk sem mondott le az orszgrl,a harc llandsult. A brk s a kznemessgalkalmazkodott a helyzethez:hol az egyik, hol a msik vetlked fl prtjra lltak attl fggen, hol lttk biztostva a jvjket. A kt kirly,I. Ferdinnd s Szapolyai Jnos Vradon megllapodst kttt(1538). Ebben elismertk egyms kirlysgt. UgyanakkorSzapolyai az utdai nevben lemondott a hatalomrl, hogy az orszg egyeslhessena Habsburgok jogara alatt. Az megllapods titkos volt, hiszena szultn nem fogadta volna el,hogy a Habsburgok egyestsk Magyarorszgot. AZ ORSZG HROM RSZRE SZAKADSASzapolyai Jnos hallt kvetenhvei, Frter Gyrgy s Trk Blint az elhunyt uralkod fit,a csecsem Jnos Zsigmondot vlasztottk kirlly. Ferdinnda vradi egyezsgre hivatkozvamagnak kvetelte az egsz orszgot.Ismt fellngoltak a harcok. Ferdinnd hadvezre Budt is megostromolta, de a trk segtsg kzeledtre elvonult (1541). A vr al rkezSzulejmnnem bzott abban, hogy a csecsem kirly s hvei hossz tvon meg tudjk tartani az orszgot, ezrt 1541. augusztus 29n seregemegszllta Budt. Az orszg kzps rsze kzvetlen trk uralom al kerlt.Jnos Zsigmondnak a szultn tengedte a Tisztl keletre es orszgrszeket.Magyarorszg hrom rszre szakadt. KSRLETEK AZ ORSZG EGYESTSRE A VRHBORKBuda eleste a trks politikt folytat magyar vezetk kudarct jelentette. Legjelentsebb kpviseljk, az orszg keleti felt irnytFrter Gyrgymenteni prblta a helyzetet. Aztremlte, hogy amsik utat kvetve, aHabsburgokra tmaszkodva helyrellthatja az orszg egysgt.Ennek rdekben megllapodott a nyugati s szaki terleteket birtokl Ferdinnddal a keleti orszgrsz tadsrl (gyalui egyezmny, 1541). Felttelknt Buda visszafoglalst szabta. Amennyiben Ferdinnd erre kpes, gy a keleti orszgrszt is meg tudja tartani a trkkel szemben. Ferdinnd hadai azonban veresget szenvedtek, st a trk foglalt el egy sor vrat (Esztergom, Szkesfehrvr). Egy vtized mltn Frter Gyrgy felttelt feladva mgismegkezdte a keleti orszgrsz tadst.Ferdinndazonbanekkor sem tudott megfelel erket felvonultatni.Frter Gyrgy ezrt leplezni prblta terveit a trk eltt. Ferdinnd zsoldosai ezt rulsnak vltk, s meggyilkoltk t. Frter Gyrgy hallt kvetenrvid idre Ferdinnd irnytsa al kerlt a keleti orszgrsz. A szultnebbe nem nyugodott bele, shadjratot indtott a trk uralom visszalltsra.A trk hader 1552-bena Tiszntlt kvnta elfoglalni,hogy jobban elvlassza egymstl a nyugati s a keleti terleteket. A hadjrat jrszt elrte cljt: trk kzbe kerlt Ngrd megye (pl. a Szondi Gyrgy vdte Drgely), a Temeskz (a Losonczy Istvn vdte Temesvr) s a Tisza kzps vidke (Szolnok).Csak Eger hs vdi tudtk Dob Istvn vezetsvel a trk sereg tmadst visszaverni.A vdk nfelldozsa sehol sem volt hibaval. A trk ferk a nagy tvolsg miatt Magyarorszgon korltozott ideig hadakozhattak, gy minden vrvvsra fordtott nap nvelte a kvetkez vr eslyt az ellenllsra, s minden vr megtartsa egy kisebb orszgrsz megmeneklst jelentette. AZ LLANDSULT EGYENSLYAz 1552-es hadjrat utn kisebb tmadsokat kveten 1566-banindtott hadjratota trka magyarorszgi hadszntren. Az egyik seregGyula ellen vonult,a fsereggelpedig Szulejmn a mocsarak ltal vdettSzigetvrat zrta ostromgyrbe.A vrat Zrnyi Mikls horvt bn hsiesen vdte, s csak hossz ostrom utn kerlt trk kzre.Zrnyi hsi hallt halt,de az ostrom ideje alatt elhunyt az ids szultn is. Szulejmn hallval lezrult az Oszmn Birodalom nagy hdtsainak kora. Utdabeltta, hogy nem kpes kiszortani az orszgbl a Habsburgokat. gy a kt nagyhatalommegkttte a drinpolyi bkt(1568), mely szentestette Magyarorszg megosztottsgt, s a fennll katonai erviszonyokat. A Habsburg uralkodnak azonban a bkessgrt vi adt kellett fizetnie a szultnnak.

33. A hrom rszre szakadt orszg


A HDOLTSGAz orszg kzps, trkk ltal megszllt terlett hdoltsgnak nevezzk. E terletrea trkk kiterjesztettk sajt trvnyeiket s kzigazgatsukat(vilajetek, szandzskok). A hdoltsgln a budai vilajet vezetje, a budai pasa llt,aki mozgsthatta a tbbi magyarorszgi vilajet katonai erejt. A hdoltsgot atrk vgvri vonalmintegy 30-40 ezer katonja vdte. E vrrendszer a trk szmra is risi megterhelst jelentett, melyet a magyarorszgi bevtelek (adk stb.) nem fedeztek. Az elfoglalt terleteken a magyar nemessget elzve szphi szolglati birtokokat hoztak ltre.Az Alfld gazdag mezvrosai(Kecskemt, Nagykrs stb.)khsz birtokknt a szultn tulajdonba kerltek: ez a helyzet vdelmet s kiszmthatbb adzst jelentett. A magyar jobbgysg terheinl figyelembe vettk a korbbi adviszonyokat. Az adzsrl az adszedk a birodalom ms terleteihez hasonlan pontos nyilvntartst vezettek. Magyarorszgot ellenttben a Balknnal a trkk nem tudtk a sajt kpkre formlni.Ennek egyik oka, hogy a hdoltsghbors terletmaradt, ahol llandak voltak a kisebb nagyobb sszecsapsok (br a bke miatt ezt hivatalosan tiltottk).A magyar lakossg nem trt t tmegesen az iszlmra.A magyar parasztokperes gyeiketa trk brsgok helyett jrszta magyarvgvrakba hzdvrmegyknlvagy az ltaluk ltrehozott nvdelmi szervezeteknl, a parasztvrmegyknlintztk.A magyar llamhoz val ktdst erstette aketts adzsis. A hdoltsgbl elztt nemessg a vgvri vitzekkel messze dlen is beszedette korbbi jrandsgainak egy rszt. gy a vidk magyarsga elklnlt a trktl, csak kevesen lltak trk szolglatba.A vrak s vrosok vltak csak trkka birodalombl ide telepl, vegyes sszettel lakossg rvn. A trk npessg jelenltt frdk, dzsmik s minaretek jeleztk ezek nhny vrosunkban ma is llnak. AZ ERDLYI FEJEDELEMSGErdly a kzponttl val tvolsga miatt mra kzpkori magyar kirlysgban klnll tartomnyvolt,amelyeta kirly ltal kinevezett br,a vajda irnytott.1437 tasajtos rendi szerkezettel brt (magyar megyk, szkely s szsz szkek). Az orszgrsz nem esett a trk hdts f irnyba. Emiatta trk megelgedettaszmra olcsbb, lland trk rsget nem ignylhbres viszonnyal.Helyzete Hasonltott Havasalfldhz s Moldvhoz, de a kt dunai fejedelemsgnl az erdlyi nagyobb nllsggal brt. Az erdlyi fejedelmeket nema trkvlasztotta, csak megerstette mltsgukat, svi adt rtt ki a tartomnyra. Erdly ln kezdetbenJnos Zsigmondllt, aki a rendezte viszonyt a Habsburgokkal (speyeri szerzds, 1570).Lemondott vlasztott magyar kirlyi cmrl, cserben elismertk Erdly fejedelmnek.Halla utn a hatalmat megszerzBthori Istvn(15711586) mr fejedelemknt uralkodott Erdlyben. Az erdlyi fejedelmek jelents hatalommal brtak.Az erdlyi fnemessg birtokai kisebbek voltak a magyarorszgi fri birtokoknl, s az erdlyi egyhzi birtokok is a fejedelmek kezbe kerltek a reformcit kveten. Nvelte a fejedelmek erejt, hogy az erdlyi rendek megosztottak voltak (hrom nemzet) s a gyakran sszehvott orszggylsen a fejedelem ltal meghvottak tbbsgben voltak a vlasztott kvetekhez kpest. gyaz erdlyi orszggylsek nem kpezteka magyarorszgihoz hasonl ers ellenslyt a fejedelmi hatalommal szemben. A KIRLYI MAGYARORSZGA XVIXVII. szzadban az Adritl Erdlyig flkrben hzd, a magyar kirlyok fennhatsga alatt ll

terletetkirlyi Magyarorszgnak neveztk.A Habsburgok formld dunai monarchijbanMagyarorszg szerepe egyre inkbb a trk tmadsok visszaverse lett. A trk feltartztatsa rdekbenj vgvri vonalat ptettek kia hossz hatr mentn (Kanizsa, Gyr, Eger). A vrptsek hatalmas anyagi terheit csak a kirlyi udvar tudta vllalni. A vdelem kzpontjait az egy-egy nagyobb vrra tmaszkodfkapitnysgokjelentettk. A Habsburg uralkodk nagy birodalmat irnytottak. gya magyar kirlysg hivatalaielvben fggetlenl mkdtek, de a magyar kirlyok a birodalom vezetikntdntseiket a kzponti hivatalok kzremkdsvel hoztk.Jl pldzza ezt a magyar pnzgyek irnytsra Pozsony kzponttal ltrehozott Magyar Kamara. Jogilag nem volt alrendelve az Udvari Kamarnak, azonban gyakorlatilag mgis gy mkdtt.Egyedl a hadgyek kzponti irnytsratudtak az egsz birodalomra kiterjed hatskr hivatalt fellltani,az Udvari Haditancsot. A magyar rendek a trkkel szemben rszorultak a birodalom ms orszgaibl szrmaz pnzseglyekre, gy hajlottak az egyttmkdsre. Ugyanakkor ragaszkodtak a Jagell-korban kivvott rendi jogaikhoz. Az orszggyls s a vrmegyk jelentsge nem cskkent, ezltala kirlyi Magyarorszgon rvnyeslt a rendi dualizmus rendszere.St a folytonos hbork kvetkeztben a nemessg (klnsen a fnemessg) katonai jelentsge s politikai befolysa megntt. A REFORMCI MAGYARORSZGONA reformcilutheri irnyzata 1517-et kveten hamarosan megjelent az orszgban. Elssorbana szsz vrosokbans nhny bri udvarban. Nmet jellegnl fogva kezdetbena nemessg zme ellenszenvvel fogadta.Ksbb a szsz vrosokon kvl a Felvidk magyar s nmet lakossga csatlakozott a lutheri tanokhoz. A magyarsg jelents rsze a klvini reformci hvv vlt.A klvini egyhznkormnyzati felptse kzel llt a magyar rendi gondolkodshoz.A heves hitvitk hatsra Luther hvei kzl ksbb tbben a klvini irnyzat kvetiv vltak. A hdoltsgban is zmmel a klvini (reformtus) valls terjedt el. Magyarorszgon Debrecenben (klvinista Rma) alakult ki jelents reformtus kzpont, itt tevkenykedett a magyar reformci kiemelked alakja, Mliusz Juhsz Pter. Erdlybena felekezeti megoszls rszben kvette a rendi tagoltsgot. Erdly s a hozz tartoz Partium (a Magyarorszgtl elfoglalt rszek)magyar megyi a klvinizmushoz csatlakoztak, stteret hdtott kzttk azunitrius(antitrinitrius) irnyzat is.A szszok a lutheri tanokat kvettk, mga szkelyekjelents rsze h maradtkatolikushithez. A grgkeleti valls romnokra nem terjedt t a reformci egyetlen irnyzata sem. Erdlybena felekezetek tbbnyire bkben ltek egyms mellett. Ennek htteret adtak az erdlyi orszggylseken tbb alkalommal is elfogadotttrvnyek a vallsi trelemrl.A rendelkezsek az n.bevett vallsok(katolikus, evanglikus, klvinista, unitrius) szmra biztostottk a szabad vallsgyakorlatot, s tiltottk a felekezeti ellensgeskedst.

34. A Bocskai-szabadsgharc
A TIZENT VES HBOR (15911606)A drinpolyi bkt (1568) kveten a vgvri vonal mentn llandsultaka kisebb sszecsapsok.Ezek a rajtatsek (portyk) egyre gyakoribb vltak, ami ahbor kirobbanshoz vezetett.Az n.tizent ves hbora trk tmadsval kezddtt, mire vlaszul Habsburg Rudolf (15761608) ksrletet tett a trk kizsre Magyarorszgrl. A keresztny erk els sikereit a magyar vgvri katonasg rte el.Felszabadtottk a ngrdi vrakat(Flek, Drgely, Ngrd). A rg nem ltott gyzelem risi lelkesedst vltott ki. Belpett a hborba Bthori Zsigmond erdlyi fejedelem is. Az erdlyi rendek, flve a trk bosszjtl, csak a fejedelmi knyszer hatsra egyeztek bele a dntsbe. Az erdlyi hadak fvezre,Bocskai Istvn legyzte a fejedelemsg megbntetsre rkez trk sereget(Gyurgyev, 1595). Fordulatot hozott a hborban, hogya trkkrvid ostromot kvetenbevettka jl felszerelt, s nmet zsoldosokkal is megerstettEger vrt(1596). Majd az egyestett kirlyi s erdlyi haderMezkeresztesnlsszecsapott a trk ferkkel. Avres csatbanelszr a keresztny had megfutamtotta a trkt. m amikor a magukat mr gyztesnek hv keresztny katonk fosztogatni kezdtek,avisszatrtrkk gyzelmet arattak. A veresggela trk kizsnek terve kudarcot vallott.A korbbiakhoz kpest az erviszonyok a Habsburg Birodalom javra mozdultak el, de ez mg kevsnek bizonyult a gyzelemhez. A vltakoz szerencsvel foly, s mgsokig elhzd hbor iszonyatos puszttssal jrt, egsz vidkek nptelenedtek el. Afldnfutv vl np egy rszezskmnyrt harcol, rabl, pusztt zsoldosnak,hajdnak llt,tovbb nvelve ezzel a lakossg szenvedseit. A veresgek hatsra az erdlyiek ki akartak lpni a hborbl. Cljukat megneheztette a hatrozatlan Bthori Zsigmond fejedelem, aki tbbszr lemondott, majd visszatrt a trnra.Erdly kivlst a hborbl a csszr megakadlyozta.Megbzsbl elszr Vitz Mihly havasalfldi vajda, majd Basta csszri generlis csapatai dntttk romba a fejedelemsget. A SZABADSGHARC KIROBBANSAAz elhzd hborbana Habsburg kormnyzatminden anyagi forrsa kimerlt. Az Udvari Kamara a trk ellen harcol magyar furak vagyonnak megszerzsvel prblt enyhteni anyagi gondjain.Tbb magyar fr ellen indtottak felsgrulsi pert, amely f s jszgvesztssel fenyegette a perbe fogottat. Ezzel prhuzamosan az udvarerszakos ellenreformciba kezdett, sorra vettk el a protestnsok templomait. Az orszggylsen a rendek tiltakoztak, mire Rudolf meg akarta akadlyozni a vallsi krdsek orszggylsi trgyalst. E lpsvel az egsz magyar rendisget szembelltotta a politikjval. A fegyveres felkels akkor robbant ki (1604), mikor a Tiszntl legnagyobb birtokost,Bocskai Istvnt is le akartk fogni. Hajdkat kldtek elfogsra, m a klvinista zsoldosoktlltak a fr oldalra.Megvltoztak az erviszonyok, s nhny ht mlva sorra megnyitottk kapuikat Bocskai hadai eltt a Felvidk vrai s vrosai. A kvetkez v nyarn mr Bcs krl portyztak Bocskai hajdi. BOCSKAI FEJEDELEMSGE S A BKKRvidesenBocskai ellenrzse al kerlt Erdly s a kirlyi Magyarorszg jelents rsze,sa rendekmindkt orszgban fejedelmkk vlasztottk.Bocskai hozzltott az orszg get problminak megoldshoz. Vget kellett vetni a pusztt hbornak. Ehhez a kt nagyhatalmat r kellett brnia a bkre.A trkkezdettlBocskai mell llt,hiszen szmra kedvez volt, hogy korbbi ellenfelei egymsra tmadtak. Bocskainak is szksge volt a trk tmogatsra, de tartott attl, hogy ennek fejben terleteket kell majd tadnia a trknek. Ezrtelutastotta a szultn ltal kldtt hbri fggst jelent korontRkos mezejn. Dntst az is indokolta, hogy a Habsburgok sohasem nyugodtak volna bele magyarorszgi fejedelemsgbe, ami llandstotta volna a hbort. Mivel a Habsburg Birodalom is kimerlt, Bocskai kvetei Mtys fherceggelmegktttk a klcsns engedmnyeken alapul(kompromisszumos)bcsi bkt(1606). A felkels lezrult. Bocskai lemondott magyar fejedelmi cmrl. Az udvar pedig a bntetlensgen tl garantlta a rendi jogok tiszteletben tartst, Erdly korbbi helyzetnek visszalltst, a nemessg, a polgrsg s a vgvri katonk szabad vallsgyakorlatt. Ezutn Bocskai kzvettsvelmegszletett a Habsburgok s a trkk kztti bkeis (zsitvatoroki bke, 1606), amely a fennll viszonyokat (status quo) szentestette. Fontos eredmny, hogy a Habsburgok ezentl nem fizettek vi adt a szultnnak.

A bke rdekbenorvosolni kellett a hajdk gyt,mert puszttsaik miatt a nemessg mr kiirtsukat kvetelte, mg a fejedelemnek szksge volt a katonai erejkre. Bocskainak sikerlt hossz tv megoldst tallni. A bks mindennapokbl kiszakadt, elztt emberekneklehetsget adott a trsadalomba val visszailleszkedsre.E katonarteget egyttesen a szkely szabadsghoz hasonlan felszabadtotta a jobbgyi llapotbl,kzs(kollektv)nemessget adomnyozott nekik.Jelents rszket leteleptette pusztv vlt birtokain. Ezzel nemcsak a fosztogat elemek szmt cskkentette, hanem mivel a kollektv szabadsgrt katonskodniuk kellett jelents hadert is biztostott magnak. A RENDISG FNYKORAA Bocskai hallt kvet idszakbana Habsburg udvarbanszokatlan mdontrnviszlyrobbant ki. Rudolf ugyanis ismt a trk ellen kszldtt s a protestnsok jogainak csorbtsra trekedett, veszlyeztetve ezzel a bkk eredmnyeit. Mtys fherceg a magyar hajdk fegyveres erejt felhasznlva arra knyszertette btyjt, Rudolfot, hogy lemondjon a magyar s az osztrk trnrl (1608).II. Mtys(16081619) a magyar nemessg megnyerse rdekbenaz orszggylsen megerstette a rendek jogait.A bcsi bke megjtsn tl az orszggylsismt ndort vlaszthatottaz uralkod ltal jellt kt katolikus s kt protestns magyar fr kzl. A magyar rendisg a fnykort lte,az uralkod a rendek jvhagysval kormnyozta az orszgot. A nemesi trsadalom talakulban volt.A XVII. szzad elejre megsznt a familiarits. A fnemessg gyeit intz nemesek mr fizetsget kaptak, s lazultak a kznemessget a furakhoz kapcsol ktelkek. A vltozst tbb tnyez idzte el, pldul jelents szerepe volt ebben a kznemessg gazdasgi megersdsnek.

35. Erdly aranykora s buksa


BETHLEN GBOR FEJEDELEMSGEErdlyben a bcsi bkt kveten Bthori Gbor foglalta el a fejedelmi szket. Nem vett tudomst az orszg s a nagyhatalmak bkevgyrl, s hdtsba kezdett (Havasalfldn). Miutn a zaboltlan fejedelem femberei vagyont s felesgeit sem kmlte, korbbi hve, Bethlen Gbor trk segtsggel flrelltotta. Bethlen Gbor(16131629), aki trnjt a szultnnak ksznhette, rszben engedett a trk kvetelsnek: visszaadta a tizent ves hborban felszabadtott kt vr egyikt, Lippt. Lpse Erdlyben ellenllst vltott ki, ugyanakkor ezzelmegszerezte a trk felttlen tmogatstmind bel-, mind klpolitikja szmra. Bethlen szilrd kormnyzatot,ers fejedelmi hatalmat hozott ltre.Biztostotta a bels nyugalmat: visszaadta a szszoknak a Bthori Gbor ltal elfoglalt Szeben vrost. Visszavette az eladomnyozott fejedelmi birtokok egy rszt. A fejedelmi hatalom erstse rdekbennvelte az adkat.Intzkedseivel igyekezett segteni a gazdasg fejldst. Bnyszokat hvott be a Felvidkrl, habn mestereket fogadott be Csehorszgbl (ez egy sajtos protestns csoport),vmokkal vdte a hazai termelst.Ugyanakkora legjelentsebb termkek(szarvasmarha, mz stb.)kivitelrellami monopliumot vezetett be. Gyulafehrvrott fnyes udvart alaktott ki, jelents ptkezsekkel. Palotjban mvszeket s tudsokat gyjttt maga kr. Udvarnak pompja Hunyadi Mtyshoz hasonlan fejedelmi hatalmt s gazdagsgt is jelkpezte. BETHLEN A HARMINCVES HBORBANBethlen a cseh s a magyar rendek krsre bekapcsoldott a harmincves hborba. A szultn felttlen hvnek tekintette, s engedlyezte hadjratt. Bethlengyorsan meghdtotta a Felvidket,mert a vrak magyar rsge csatlakozott hozz.A magyar rendek kirlyukk vlasztottk(Besztercebnya, 1620). Bethlen azonbantisztban volt azzal, hogy nem egyestheti Erdlyt s a kirlyi Magyarorszgot,mert ezt sem a trk, sem a Habsburgok nem trtk volna el. Szembeslnie kellett azzal is, hogy a magyar rendek nemcsak a Habsburgok, hanem az kzpontost trekvseivel is szembeszllnnak. A csehek fehrhegyi veresgt kvetenBethlen bkt kttt a Habsburgokkal(Nikolsburg, 1621). Lemondott magyar kirlyi cmrl, cserbemegerstettk a bcsi bkt,s lete vgigmegkapott ht kelet-magyarorszgi vrmegyt.Bethlen mg ktszer kapcsoldott be a harmincves hborba, s a harcok lezrsaknt mindannyiszor megjtottk a bcsi bkt.Hadjratai biztostottk a magyar rendek jogait.Ez nagy eredmny, mert a harmincves hbor sorn a Habsburgok dunai monarchijuk ms tartomnyaiban visszaszortottk a rendeket. I. RKCZI GYRGYBethlen Gbor halla utn hadvezre, a Partium legnagyobb fldbirtokosa,I. Rkczi Gyrgy(16301648) szerezte meg a fejedelmi cmet. A buzg klvinista fejedelem lnyegbenfolytatta Bethlen politikjt.A bks viszonyok kztt a fejedelemsg tovbb ersdtt. Rkczi kapcsolata a trkkel hvsebb vlt, mert tbbszr kitrt a szultn hadba hv parancsa ell. Az vatos fejedelema harmincves hborbais csaka protestns uralkodk krsre,a trk jvhagysvallpett be.Hadi sikereit ltva a trk az engedlyt visszavonta, gy Rkczimegkttte a linzi bkt(1645). Ebben ismt megerstettk a bcsi bkt, dekiterjesztettk a vallsszabadsgot a jobbgyokra is.A megllapods jelentsgt az adja, hogy a rendi jogok s a vallsszabadsg kiterjesztsre akkor kerlt sor, amikor a Habsburg Birodalom nyugati feln mr kiplt az abszolutizmus, s az ellenreformci felszmolta a protestantizmust. A fejedelem vsrlssal, hzassgktsvel s a linzi bke ltal biztostott adomnyok rvn megktszerezte a Rkczi-birtokok terlett.A Rkcziak Magyarorszg legnagyobb birtokosaiv vltak.I. Rkczi Gyrgy udvara klssgeiben szernyebb volt, mint Bethlen, de a klvinista iskolk fejlesztsre nagy gondot fordtott. A FEJEDELEMSG BUKSAApja hallt kvetenII. Rkczi Gyrgy(16481060) zkkenmentesen vette t a hatalmat. Virgz fejedelemsge erejre tmaszkodva gy rezte, a trktl fggetlen, nll politikt folytathat.Szultni engedly nlkl tett ksrleteta lengyel trn megszerzsre(1657).Hadjrataazonbankudarccal vgzdtt.St az erdlyi hadsereg tatr rabsgba kerlt, Erdly katonai er nlkl maradt. A Kprl nagyvezrek idejn tmenetileg megersdOszmn Birodalom bosszhadjratot indtott.Rkczi nem ismerte fel, hogy a fejedelmi cmrl val lemondsa megbkthette volna a trkt. Emiatt vekig tart hbor kezddtt, mely ismt romba dnttte Erdlyt.Elesett Vrad(1660), s ezzel a Partium jelents rszt is a hdoltsghoz csatoltk. A trk kegyelmbl vgl a kzpbirtokosApafi Mihly(16611690) kerlt a fejedelemsg lre. A terletnek kzel a felt elveszt, hadak ltal feldlt Erdly ln Apafi csakszk bels s kls mozgstrrel rendelkezett.Ennek kvetkeztben tartzkodott a klpolitikai bonyodalmaktl.Erdly nem vllalhatta tovbb azt a szerepet, amelyet Bethlen s a Rkcziak idejn betlttt:nem lehetett ers tmasza a magyarorszgi rendeknek, s nem vlhatott Magyarorszg jvbeni egyeslsnek kiindulpontjv.

36. A kirlyi Magyarorszg a XVII. szzadban


PZMNY PTER A KATOLIKUS MEGJULSA XVI. szzad vgre Magyarorszgon a katolikus valls nagymrtkben visszaszorult. A Habsburg-dinasztia tmogatta a katolikus egyhzat, de ezzel csak azt rte el, hogya nemessg a katolicizmusbana rendisg ellensgt,a bcsi abszolutizmus tmogatjt ltta. A csehek veresge utnazonbana magyar furak egy rszemegrettent, s birtokadomnyok,

hivatalok remnybenvisszatrt a katolikus hitre. A XVII. szzad els felben rte el Magyarorszgota katolikus megjulsi mozgalom, amelyneksikerben nagy szerepe volt Pzmny Pter(16701637)tevkenysgnek.Pzmny erdlyi klvinista csaldbl szrmazott, de ifjknt ttrt katolikus hitre, s belpett a jezsuita rendbe. A trtmunkban az els eredmnyeket a nyugat-magyarorszgi fnemessg krben rte el. Amikoresztergomi rsek lett(1616), mint az orszg egyik fmltsga,killt a magyar rendi jogokrt bebizonytvaezzel,hogy katolikus is kpviselheti a birodalmon belli sajtos magyar rdekeket.j mdon kzeledett Erdlyhez is.Megrtetteaz erdlyiek trkkel szembeni kiszolgltatottsgt,Erdly szerepta magyarorszgi rendek jogainak vdelmben. Pzmny tudta, hogy a trtmunkban fontos szerepe van a sznvonalas oktatsnak, a vitknak s az emberekre hat klssgeknek (lsd a 40. leckt). ZRNYI MIKLS PLYJAA katolikus fnemessg kiemelked alakja voltZrnyi Mikls(16201664), a szigetvri hs ddunokja. Felismerte az Oszmn Birodalom gyenglst, selrkezettnek ltta az idt a trk kizsre.A felszabadt hbor elindtst kezdetben Zrnyi a Habsburg-dinasztitl vrta. Miutn ebben csaldott II. Rkczi Gyrgyt tekintette a trk elleni harc lehetsges vezrnek, m Erdly buksa utn csaldnia kellett. Meggyzdse volt, hogya magyar rendeknek jelents szerepet kell vllalniuk a trk kizsben,ha meg akarjk tartani vezet szerepket az orszgban.A trk elleni harcot szolglta klti-ri tehetsgvelis. Mveiben (pl. Szigeti veszedelem, Mtys kirly letrl val elmlkedsek, Az trk fium ellen val orvossg) ahsi pldkmellett felvzolta aznllnemzeti hadseregmegteremtsnek szksgessgt. Zrnyi Mikls horvt bnkntmindennapos kzdelemben lta trkkel.Amikor II. Rkczi Gyrgy hallt kveten a szultn rablhada Erdlyre tmadtak, kvetelte a katonai beavatkozst. Amikor a nagyvezr bevette Magyarorszg egyik legmodernebb vrt, rsekjvrat (1663), egyedl a Zrnyi csapatai tmadtak r az ostromlkra. Hadvezri tehetsgt bizonytotta 1664-es tli hadjrata (janurfebrur), amikor a trk utnptls szempontjbl rendkvli jelentsg eszki hidat is sikerlt felgetnie. I. Lipt(16571705) birodalmi rdekbl fontosabbnak tartotta a trk elleni harcnl a francikkal folytatott kzdelmet, gyMagyarorszgon bkt akart.Emiatt a kirly nem jellte Zrnyit, a trk elleni felszabadt hbor kvetkezetes kpviseljt a ndorvlasztson. A magyarorszgi csszri erk fvezrnek sem t nevezte ki, hanem felttlen hvt, Montecuccolit [montekukkoli].A trk tvesen gyengesgnek vlte Lipt bklkeny politikjt.Tmadst indtott(1664),de Montecuccoli Szentgotthrdnl flnyes gyzelmet aratotta trk sereg fltt. Bebizonyosodott, amit Zrnyi is sejtett: a nyugati hadszat s haditechnika (fegyelem, fegyverzet) fejldsvel lertkeldtt a XVI. szzadi szinten ll trk hader. Ennek ellenrea csszr bkt krt, hogy folytathassa a francik elleni hbort.Avasvri bke (1664) gyztes csata ellenre trk kezn hagyta az elesett magyar vrakat. A SIKERTELEN FNEMESI SSZEESKVSA vasvri bkemegktse mlysgesenfelhbortotta a magyar nemessget.Klnsen a katolikus fnemessg zgoldott, amely rszben azrt volt hsges az uralkodhoz, mert erlyesebb trk ellenes fellpsre szmtott. A feszlt helyzetbenZrnyi Miklst vadszbaleset rte(1664). Zrnyi hallval a rendek elvesztettk legtekintlyesebb, a hadvezetshez is rt vezetjket. Pedig get szksgk lett volna rtermett vezetre, mert a birodalom nyugati feln kipl abszolutizmus s a trk meggyenglse az erviszonyokat a Habsburgok javra billentette. A legfbb rendi mltsg, a ndor (Wesselnyi Ferenc) a szultnnak ajnlotta fel hbrl Magyarorszgot (1666). Klns fordulat, hiszen ppen azrt kerlt szembe a Habsburgokkal, mert azok nem harcoltak kell kvetkezetessggel a trk ellen. A szultn nem fogadta el az ajnlatot, mirea fnemesek tbb sszeeskvst is szttek Lipt ellen.Kiltstalan helyzet volt ez, hiszen azzal a hatalommal szemben lptek fel, amelytl a trk kizst egyedl vrhattk. Hatrozatlansgukban, s hogy politikjnak veszlyeire figyelmeztessk az uralkodt, tbbszr felfedtk eltte terveiket.Lipt megbocstott,mert a katolikus fnemesek jelentettk magyarorszgi bzist. Egy jabb sszeeskvskorazonban vratlan fordulat trtnt. Az uralkod, miutn tmenetileg bkt kttt a francikkal, lefogatta az sszeeskvket (1670), stbb fnemest(Zrnyi Pter, Frangepn Ferenc, Ndasdy Tams)kivgeztetett.(A legnagyobb birtokokkal rendelkez fr, I. Rkczi Ferenc lett 400 000 arannyal az desanyja vltotta meg.) I. LIPT KSRLETE AZ ABSZOLUTIZMUS BEVEZETSREA fri sszeeskvsre hivatkozvaLipt felfggesztette a magyar rendi alkotmnyt.Nem nevezett ki j ndort, elbocstotta a magyar vgvri katonasgot s az adkat tbbszrsre emelte. A rendek elleni fellpst sszekttte aprotestnsok elleni tmadssal is, ami fokozta az orszgban az elgedetlensget. Az abszolutizmus bevezetsnek ksrlete azonban Magyarorszgon kudarcot vallott.Az adkat rvidesen cskkenteni kellett, mert nem lehetett beszedni azokat. Meggondolatlan lpsnek bizonyult, hogy a katolikus fnemessgtl a protestns vgvriakig a magyar trsadalom szinte minden csoportjt egyszerre lltottk szembe az udvarral.Az ldztt nemesek s a vgvri katonka Magyarorszggal hatroserdlyi terleten gylekeztek, segyre komolyabb ert kpviseltek.Magukat bujdosknak, kurucoknak neveztk.Apafi Mihly fejedelem katonailag nem tmogatta ket, de eltrte jelenltket. gy a Partiumbl trhettek be portyzni a kirlyi Magyarorszgra. A kuruc mozgalom jelentsen megersdtt, amikora Felvidkrl meneklt fiatal fr,Thkly Imre llt az lre.A XIV. Lajossal ismt hborba keveredI. Lipt nyugalmat akartMagyarorszgon. Orszggylst hvott ssze (Sopron, 1681), amelyenvisszalltottk a rendi alkotmnyt.Ndort vlasztottak, s a protestns vallsgyakorlatot is engedlyezte az uralkod, igaz, korltozottan (megynknt kt helyen). A nemessg jelents rsze elfogadta Lipt engedmnyeit.A kurucokazonbanelutastottk a megegyezst,mivel az srelmeiket csak rszben orvosoltk. A francia udvar s a trk is mgjk llt.Thkly Imre a Felvidk kzps s keleti feln, Kassa kzponttal ltrehozta a kuruc fejedelemsget,amit a Porta (a szultni udvar) is elismert. Thkly kitn szerveznek bizonyult. A Rkczi-birtokokra tmaszkodva ti. felesgl vette Zrnyi Ilont, I. Rkczi Ferenc zvegyt biztostotta az llam mkdst.Az orszg immr ngy rszre szakadt.

37. A trk kizse Magyarorszgrl


A TRKK TVES HELYZETMEGTLSEThkly sikereit a Porta a Habsburg Birodalom gyengesgeknt rtkelte.Az Oszmn Birodalom bels vlsgt katonai sikerrel kvnta ellenslyozni, ezrthatalmas sereg indult Bcs ostromra(1683). A trk gyengesgt mutatta, hogy a tmad er jelents rszt a fgg viszonyban lv llamok hadereje tette ki (tatrok, erdlyiek, kurucok, romnok). A csszr elhagyta Bcset, melyet feljtott vdmvek s kzel 20 000 katona vdett. Mikzben a trk had kzeledett, Lipt segtsget krt, s kapott a lengyel kirlytl (Sobieski Jnostl) s szmos nmet fejedelemtl. A felment seregekLotharingiai Kroly fvezrletvel dnt veresget mrtek az ostromlkra.Majd kvetve a nagyvezr megtpzott hadt, nhny hnappal ksbb ismt legyztk a trkt, svisszafoglaltk Esztergom vrt. BUDA VISSZAVTELEA gyzelmek risi lelkesedst vltottak ki a keresztny vilgban. A mg mindig bkre hajlI. LiptXI. Ince ppa anyagi (10 milli forint) s diplomciai (XIV. Lajost fegyversznetre vette r) segtsge nyomna hbor folytatsa mellett dnttt.A ppa

tmogatsvalmegalakult a trkellenes Szent Ligaa Habsburg Birodalom, Lengyelorszg s Velence rszvtelvel (1684). A magyar trtnelem egyik tragikus ellentmondsa, hogy a magyarsg, amely vszzadok ta a harcban llt trkkel, a felszabadt hbor kezdetn a ndor s nhny nemes kivtelvel a trk oldaln llt.Thkly s a kurucokugyanisa csszriak ellen harcoltak.Az egyik trk fvezr elfogta a kuruc fejedelmet, hogy a bkrt cserben kiszolgltassa a csszrnak (1685). I. Lipt azonban mr bzott a gyzelemben, s elutastotta az alkut. A kurucok zme pedig fejedelmt elhagyva a csszr zszlja al llt. A harcok sorn a magyarok rszvtele egyre ntt, de nem nll, rendi vezets katonai erknt csatlakoztak, ami politikailag rendkvl kedveztlen volt. A felszabadt hbor dnt fordulatt Buda visszafoglalsa hozta 1686-ban.Lotharingiai Kroly hadai kztk magyar katonkkal s a nmet fejedelmek csapatai kthnapos vres ostromban foglaltk el a vrat a hsiesen vdekez trktl. A keresztny seregek ezutn ellenllhatatlanul trtek elre.A mohcsi sk kzelben legyztk a szultni ferket (Nagyharsny, a msodik mohcsi csata, 1687), majd visszafoglaltk Nndorfehrvrt (Belgrdot). A kvetkez vben mr mlyen benyomultak a Balknra. Felcsillant a trk Eurpbl val kizsnek remnye. A FRANCIA TMADS A HBOR ELHZDSAXIV. Lajos megrettenve a Habsburgok tlzott megersdstl a ppnak tett grett megszegvehtba tmadta a dunai monarchit.A csszr jelents erket csoportostott t nyugatra,s ez lehetv tette a trk ellentmadst.Ez kzel egy vtizeddel meghosszabbtotta a hbort.A harcok ismt Magyarorszgon folytak, mrhetetlen szenvedst s puszttst okozva. A Habsburg Birodalomazonban killta a ktfontos hbort:nyugaton megvdte hatrait, s eredmnyesen folytatta a kzdelmet a trkkel.A tehetsges hadvezr,Savoyai Jen Zentnl(1697) jabbdnt gyzelmet aratotta trk ferk felett. Az Oszmn Birodalom a slyos veresg, s erforrsainak kimerlse miatt bkt krt. A dunai monarchia a hborban szintn fellte tartalkait, gy1699-ben megktttka trkkel akarlcai bkt.Magyarorszg a Temeskz kivtelvel felszabadult,s Erdly is Habsburg fennhatsg al kerlt. ERDLY BETAGOZDSA A BIRODALOMBAA meggyenglt Erdlyt a tizent ves hborval ellenttben nem vontk be a felszabadt hborba. Aminta kt nagyhatalom kztti eregyensly amely annak idejn ltrehozta a klnll Erdlyt megsznt, az nll fejedelemsg sorsaismegpecsteldtt.Buda bevtelt kveten Lotharingiai Kroly hadai megszlltk. Apafi Mihly halla utn I. Lipt lett Erdly fejedelme. Oklevlben biztostotta, hogy tiszteletben tartja a fejedelemsg hagyomnyait, felekezeti, rendi berendezkedst s az itteni birtokviszonyokat (Diploma Leopoldinum, 1691).Erdlyt nem egyestettk Magyarorszggal:ezt ekkor sem az uralkod (nem kvnta ersteni a magyar rendeket), se az erdlyi rendek (fltek szabadsgaik elvesztstl) nem akartk. A jvben a fejedelemsget az erdlyi fnemesek kzl kinevezettkormnyz(guberntor)irnytotta a kirly nevben.Hatalmt az itt llomsoz csszri hadsereg biztostotta. A RENDEK S AZ URALKODA trkt I. Lipt csapatai ztek ki az orszgbl. Emiatt a rendek s az uralkod kztti mr korbban a dinasztia javra vltoz egyensly tovbb romlott a rendek rovsra. Ezzel is magyarzhat, hogy a Buda visszafoglalsa utn megtartott orszggylsen (1687)a rendek lemondtak szabad kirlyvlasztsi jogukrl s az Aranybulla ellenllsi zradkrl. Az udvar a magyar rendisg visszaszortsban, a katolicizmus terjesztsben s a birodalom anyagi csdjnek elhrtsban volt rdekelt.A korbbi hdoltsg terlettezrt nem kapcsolta vissza a magyar vrmegykhez, hanemj szerzemnynek minstette, s az Udvari Kamara irnytsa al helyezte.A magyar birtokosok csak akkor kaphattk vissza fldjeiket, ha az jszerzemnyi Bizottsg eltt hitelesen, okmnyokkal igazoltk tulajdonukat, s megfizettk a birtok rtknek 10%-t kitev fegyvervltsgot. A magyar nemessg rdekeit srtettk ezek az intzkedsek.Csorbtottk a rendi jogokat (megyk mellzse), s szmukra anyailag is htrnyosak voltak. Olaj volt a tzre, hogy a katolikus egyhz a fegyvervltsg megfizetse nlkl kapta vissza a birtokait, s az udvar a hadseregszlltkat jrszt magyarorszgi birtokokkal fizette ki. (Igaz, az udvarh magyar furak is kaptak birtokokat.) A trk hbork vgeztvela kurucokat s a volt vgvri katonkatszlnek eresztettk. Ezeket a katonai szolglataik rvn kivltsgokat lvez rtegeketjobbgyi sorba kvntk tasztani.Ezt a sorsot szntk a kunoknak s a jszoknak is. A hbor ltal megnyomortott orszgbanmegemeltk az adkat.Radsul agarzdlkod katonkaz elltsuk (porci) rgyn a kivetett adk tbbszrst kizsaroltk.Mindez szinte az orszg egsz lakossgt szembelltotta a dinasztival.

38. A trk kor mrlege


NPESEDSI HELYZETAkt vszzadon t dl hbork,a gyilkols, a rabsgba hurcols, a hbor nyomban jr jrvnyok s hnsgekhatalmas embervesztesget okoztak. Az orszg Mtys korabeli 3,5-4 milli fre becslt lakossga nhny szzezerrel cskkent, mikzben ez id alatt Eurpa lakossga tlagosan 50-60 szzalkkal nvekedett. A tnyleges vesztesg teht risi volt. Korbban gy vltk, a pusztuls folyamatos volt. Napjainkban a tudsok inkbb gy gondoljk, hogya nagyobb hadjratok idejn kvetkezett be visszaess,s bksebb idkben a npessg lass nvekedse figyelhet meg.A tizent ves hbor okozta az els jvtehetetlen vesztesgeket.Majd az Erdly sszeomlsa krli harcok (16581664), vgl az elhzd felszabadt hbork jrtak slyos npessgcskkenssel. A npessg pusztulsa elssorban a hadak tjba es terleten jelentkezett.Egyes vidkek teljesen elnptelenedtek, msutt akr nhetett is a llekszm.Az utakat kijell folyk krnyezett, leginkbb a Duna mentt, s ltalban az alfldi terleteket rtk a nagyobb krok. (A megmarads lehetsgt itt csak a mocsarak biztostottk.) Ezeket a terleteket alapveten a magyarsg lakta, ezrta vesztesgekiselssorban a magyar npessget rtk. Ahegyekben l szlovkokat, ruszinokat, romnokat kevsb rintette a npessgcskkens. Kt vszzad alatt az elnptelenedett terletekrebevndorlkis rkeztek: Erdlybe romnok, a Dlvidkre szerbek.Mindezsszessgbena magyarsg arnynak cskkenshez s az etnikai(a npek kztti)hatrok megvltozshoz vezetett. A pontos viszonyokat a llekszmhoz hasonlan nem lehet megllaptani, de a Mtys-kori 80%-rl a XVIII. szzad elejre 70-60%-ra cskkenhetett a magyarok arnya. Ugyanakkor a korszakbana nemzetisgi ktdsnl mg meghatrozbb volt a trsadalmi s a vallsi hovatartozs.

A TELEPLS S A TJ PUSZTULSAA npessggel egytt a teleplsek is elpusztultak. A vgvri vonalon s attl dlre a virgz vrosokbl vgvrak lettek (Esztergom, Buda, Veszprm stb.). A templomokat bstykk alaktottk. A lakossg egy rsze a harcok miatt elpusztult vagy elmeneklt. A trk dlta terletekeneltnt az rpd-korban kialakult aprfalvas teleplsszerkezet.A Dlvidken a lakossggal egytt nyomtalanul veszett el vszzadok munkjnak gymlcse. AzAlfldkzps rszein alakossg beteleplt a nagyobb mezvrosokba(Szeged, Kecskemt, Debrecen stb.), melyek jobb vdelmet biztostottak a portykkal szemben. Ahol a teleplsek eltntek, ottfelhagytak a fldmvelsselis. A szntk helyt legelk, de sok esetben az ingovny vagy a futhomok foglaltk el. Az egykori erdk nem telepltek jj, st a hadak kiirtottk az Alfld maradk erdsgeit is.

TRSADALMI VLTOZSOKA trk hbork jelents mrtkben befolysoltk a kor trsadalmi mozgsait. Nem ersdtt, st a vrosok pusztulsvalinkbb gyenglt az amgy is ertlen magyarorszgi polgrsg.Magyarorszgon nem jelentek meg a manufaktrk, pedig a korszak vgre Kzp-Eurpa nyugati feln (pl. Ausztriban, Csehorszgban) mr mkdtek ilyen zemek.A ches keretekrintetlenl tovbb ltek.A pnzt nem forgattk vissza a kockzattal jr termelsbe, hanem knnyen mozgathat tvstrgyakat vagy fldet vsroltak rajta.A vagyont biztonsgosan csak fld formjban, esetleg nemesfm trgyakban lehetett megrizni az utdok szmra.Emiatta furakjabbbirtokokat vsroltak,s nveltk kincseiket. Anem nemesi szrmazsak, ha valamilyen vllalkozs (tbbnyire kereskedelem) rvn meggazdagodtak,fldvsrlssal prbltak a nemessg soraiba emelkedni.gy vltak a magyar arisztokrcia tagjaiv az eredetileg marhakereskedelemmel foglalkoz Thklyek vagy a Garam menti bnyszatban rdekelt Thurzk. A nemesi trsadalom erviszonyaiban jelents vltozsok trtntek.Megnttamagnhadseregekkel s vrakkal rendelkezfnemesek slya.A bri cm tartalma megvltozott.A Habsburg uralkodk, mint csszrok birodalmi rangokat: hercegi, grfi, bri cmeket adomnyoztak hveiknek.gy a br mr nem az orszgos tisztsgeket visel nagyurakat jelentette, hanem a fnemessgen bell a legalacsonyabb rangot.A nemessg arnya megntt a trsadalmon bell,fknt a hbors idkben trtnt adomny nlkli nemestsek rvn. A kznemessg rendd szervezdsvel megsznt a familiarits.A kznemessg egyre nagyobb szerephez jutott a vrmegykben. A XVII. szzad kzepre egyre inkbb rzkelhetek voltaka nyugat- s a kelet-magyarorszgi nemessg kztti klnbsgek,melyeket a szzad vgi n. kuruclabanc ellentt elfutrnak tekinthetnk. A nyugatiak zme katolikuss vlt, alapveten szemben llt a trkkel. Mg a keletiek megmaradtak protestnsnak, s nem lvn a trk hatalom torkban, hajlottak az egyttmkdsre a trkkel. A hbors viszonyok megnveltk akollektv nemessggel br, katonskod rtegek szerept. A szkelyek mellett megjelent a hajdsg s a vgvri katonk vitzl rendje. A jobbgysg helyzete terletenknt vltozott.A hbor miatt a nemesek nem tudtak rvnyt szerezni az 1514-ben trvnybe foglalt rghz ktsnek. Emiatta jobbgykltzskrdsta vrmegyk hatskrbeutaltk (1608). GAZDASGI VLTOZSOKA Magyarorszgot a nagy fldrajzi felfedezsek nyomn kialakulrrobbanskedvezen rintette, mivela mezgazdasgi termkek kivitele nagyobb haszonnal jrt.Az orszg korbban is pozitv klkereskedelmi mrlege mg kedvezbb lett. A mezgazdasgi kivitel nvekedse ellenslyozta a nemesfmbnyszat cskkenst. Magyarorszg a XVI. szzadban kzvetlen nyugati s szaki szomszdaival kereskedett: Lengyelorszggal, Csehorszggal, Ausztrival, Bajororszggal s szak-Itlival. A korabeli kzlekeds Nyugat-Eurpval nem tette lehetv a nagyobb mret rucsert. Kedvezen hatott a magyar lelmiszerexportraa nyugati szomszdsgban bekvetkez npessgnvekeds.A kzlekedsi nehzsgek miatt a legjelentsebb magyar kiviteli termkk a lbon kihajthat szarvasmarha (szrke marha) vlt.A korszak sikergazatt a marhakereskedelem jelentette.A szrke marha rideg tartst a hbork sem akadlyoztk, mert a kzeled ellensg ell msik legelre lehetett hajtani a jszgot. A szntfldi mvels visszaszorulsa pedig nvelte a legelterletek nagysgt. A marhakereskedelem a XVI. szzad msodik felben lte virgkort: vente kzel 200 000 marht szlltottak klpiacokra. A XVII. szzad hbori s a kis jgkorszak a felvevpiacok npessgnek jelents cskkenst eredmnyeztk, gy a kivitel mennyisge visszaesett. Magyarorszgon a marhakereskedelem fontos sszekt kapocs volt a klnll orszgrszek kztt, s kapcsolatot biztostott a klflddel. Hiszen az llatokat a DunaTisza-kze s a Tiszntl pusztin hizlaltk, innen a marhakereskedk (tzsrek) a hajtattk a piacok fel. Itt a kereskedst mr magyar nagybirtokosok folytattk. A virgz zletbl a vmok rvn a kt szembenll nagyhatalom is kivette a rszt.

39. A Rkczi-szabadsgharc
A SZABADSGHARC KITRSEII. Rkczi Ferenc az egyik legtekintlyesebb fnemesi csaldbl szrmazott.sei a magyar fnemessg legjelentsebb csaldjaibl szrmaztak (Bthoriak, Zrnyiek), s szmos fejedelmet tallunk kzttk. Rkczi gyermekknt vett rszt nevelapja, Thkly Imre hadjrataiban. Mikor desanyja, Zrnyi Ilona feladta Munkcs vrt (1688) a csszriaknak,elszaktottk a csaldjtl.Egy csehorszgi jezsuita kolostorban nevelkedett, s csak ksbb, ifjknt trhetett vissza orszgrsznyi birtokaira. Az ifj Rkczia Tokaj-hegyaljn kitr kuruc felkels idejn(1697)Bcsbe meneklt,nehogy az udvar eltt gyanba keveredjk. A lzads leverse utn hazatrt. Bartja s ksbbi harcostrsa Bercsnyi Mikls felvidki fnemes dbbentette r a magyarorszgi helyzet tarthatatlansgra. Ettl kezdve lete f cljnak tekintette hazja szolglatt.Bercsnyivel a Habsburgok elleni szervezkedsbe kezdtek.Miutn az orszg erejt elgtelennek tltk egy felkelshez, a Habsburgok rgi ellensghez,XIV. Lajoshoz fordultak.Szndkuk leleplezdtt.Rkczit brtnbe vetettk,s lett csak gy tudta megmenteni, hogyLengyelorszgba szktt. A Habsburgok elleni felkelsre a spanyol rksdsi hbor teremtett lehetsget,mert kivontk az orszgbl a csszri hadsereg jelents rszt. Ekkor vllalta el Rkczi a Lengyelorszgban t felkeresTisza-vidki, zmben parasztokbl ll felkelkvezetst. Rkczitudta, hogy mozgalma csak akkor lehet eredmnyes, ha a nemessg is csatlakozik. Hogy a klnbz srelmek miatt elgedetlen nemessget s jobbgysgot egy tborban tartsa,a felkels zszlajra tzte a rendi srelmek orvoslst, a katonnak ll jobbgyoknak pedig hajdszabadsgot grt.A nemessg tmeges csatlakozst kvetena kuruc hadaka nagyobb vrak kivtelvelelfoglaltk a Felvidket s a Tiszntlt.A katolikus Rkczi sikerrel szortotta httrbe a felekezeti ellentteket is. A KURUC HADSEREGA kuruc hadsereggyorsan megszervezdtt (ltszma 1705 s 1708 kztt 75 000 krl mozgott). A hader magjt a trk kor hboriban edzdtt egykori kurucok adtk. Ennek megfelelen a seregellenllhatatlan volt a portykban, a rajtatsekben, de volt nem kpes nagyobb csatk megvvsra.Itt ugyanis az sszehangolt hadmozdulatok, a fegyelem vezethetett volna eredmnyhez.A magyar katonasg harci rtke kisebb volt, mint a regulris csszri csapatok.(Ahogyan korbban a trkk is htrnyba kerltek a csszriakkal szemben.) Rkczi igyekezett a fegyelem erstsvel, tisztkpzssel s a felszerels fejlesztsvel javtani a helyzeten. Alapvet vltozst azonban nem sikerlt elrnie, mg a francia segtsggel sem. (XIV. Lajos kezdettl tmogatta Rkczit. Pnzseglyeibl fegyvert s zsoldosokat fogadtak, a francia tisztek pedig rszt vettek a kuruc katonasg kikpzsben.) A szabadsgharc idejna szmbeli flnyben lv, mozgkony kuruc hadak ellenriztk az orszg jelents rszt. A nagyobb vrak tbbsge mindvgig csszri kzen maradt.A vrakba szorult csszri katonasg szinte szabadon tcsoportosthatta az erit. Ennek kvetkeztben a hadi helyzet bizonytalan volt,Erdly s a Dunntlpldultbbszr is gazdt cserlt. A szabadsgharc sorsa vgs sorona nyugati hadszntrendlt el.A francik kezdeti elretrst az osztrkangol haderHchstdtnl [hhstett]meglltotta(1704). A francik, s ezzel a Rkczi-szabadsgharc gyors gyzelemnek a lehetsge megsznt. A csszri erk azonban mg jelents mrtkben le voltak ktve nyugaton, gya kuruc hader tovbbi sikereket tudott elrni.A francik jabb veresgei (1709) utnnveltk Magyarorszgon a csszri erk ltszmt,ezltal katonailag megpecsteldtt a felkels sorsa.

KURUC ORSZGGYLSEKA magyarorszgi rendek a szabadsgharc idejn elszrSzcsnybentartottak orszggylst (1705). Miutn a dinasztival folytatott bketrgyalsok nem vezettek eredmnyre, gondoskodni kellett a felszabadtott terletek irnytsrl s llamszervezetrl. A lengyel pldt kvetverendi szvetsget(konfdercit)ktttek, s vezrl fejedelemm vlasztottk Rkczit. A fejedelem tmogatsra s ellenrzsre egyvezet testletet hoztak ltre, a Szentust. Fellltottk a kancellrit s a Gazdasgi Tancsot,amely a hadsereg elltst segtette. A fegyverhiny enyhtse rdekben sszehangoltk a fegyvergyrtst. A legnagyobb gondot az elhzd hbor miatti pnzszke okozta, melyet nem sikerlt megnyugtat mdon megoldani. Adt nem vetettek ki, akibocstott rmk(libertsok) jrsztrzbl kszltek,gy csekly rtket kpviseltek. Az vtized msodik felre egyre nagyobb kls s bels nehzsgek veszlyeztettk a szabadsgharc sikert.A nemessgmind nagyobb rszeaz j uralkodval,I. Jzseffel (17051711)trtn megegyezst szorgalmazta,s srelmezte a kuruc katonaelemek slynak nvekedst. A problmkat Rkcziaz nodi orszggylsenkvnta (1707) megoldani.Kimondtk a Habsburg-dinasztia trnfosztst.Rkczi azt remlte, hogy ez a lps megakadlyozza a rendek s az udvar kiegyezst, s XIV. Lajos hivatalosan elismeri a kuruc llamot szvetsgesnek. A trnfoszts a trgyalsok lehetsgt valban kizrta, de nem hozta meg a remlt francia tmogatst, st az egyre rosszabb helyzetbe kerl XIV. Lajos a pnzseglyek folystst is beszntette. Az orszggylsen a pnzgyi helyzet javtsa rdekbenadt vetettek ki, melyet a nemessgnek is fizetnie kellett.A Turc megyei kvetek tiltakoztak, mire a jelenlev kuruc tisztek nyilvnosan felkoncoltk ket.Az orszggylsen trtnteks az elfogadtatott trvnyekeltvoltottk a kuruc mozgalomtl a nemessg jelents rszt. KATONAI VERESG MEGEGYEZSES BKEA kuruc ferk Trencsnnl veresget szenvedtek a ltszmra jval kisebb csszri seregtl (1708). A veresget slyosbtotta, hogy a kuruc had jelents rsze sztszledt, s nem harcolt tovbb az egyre kiltstalanabb vl gyrt.A fejedelem a srospataki orszggylsen(1708) a hajdszabadsg gretnek megerstsvelprblta a jobbgysgot mozgstani.A hbor szenvedsei s a bevezetett adk miatt azonban a jobbgysg is egyre inkbb kedvt vesztette. A csszri hadsereg szma ltszmt nveltk, mg a kuruc sereg folyamatosan apadt. A hadak egyben tartst neheztette, hogypestisjrvnytrt ki. jabb veresgek nyomn afelkel hadak szakkelet-Magyarorszgra szorultak vissza,gy egyre szklt bzisuk. Rkczi kls tmogatsban bzott.Varsban szerzdst kttt I. Pter crral (1707).m tnyleges segtsget nem kapott,hiszen a kuruc mozgalmat az orosz cr csak a svdek elleni hborjban (szaki hbor) kvnta felhasznlni. A crnak nem llt rdekben, hogy a kurucok tmogatsa kedvrt a Habsburgokban jabb ellensget szerezzen magnak. Ksbb is csak azrt trgyalt jbl a kurucokkal (1710), hogy Rkczi segtsgvel elkerlje a dlrl jv trk tmadst, mely erit elvonta volna a svd hbortl. Rkczi lengyelorszgi megbeszlseiI. Pterrellehetv tettk, hogy Krolyi Sndor kuruc tbornok kezbe vegye a csszriakkal foly trgyalsok irnytst.I. Jzsef s Savoyai Jen, az Udvari Haditancs elnke a tarts rendezs rdekben a rendeknek tett engedmnyekre is hajlandnak mutatkoztak. A trgyalsok sikert azzal is biztostani akartk, hogy Plffy Jnos szemlyben egy csszrh magyar (labanc) furat neveztek ki a csszri hader lre. Hossz alkudozs kvetkezett, melyben a Krolyinak adott szemlyes kegyelemtl eljutottak a kzkegyelemig s a rendi jogok visszalltsig.A Szatmrban alrt bkeszerzds(1711) a kurucok katonai veresge ellenreteljestett j nhny kuruc kvetelst: az uralkod biztostotta a rendi jogokat s a szabad vallsgyakorlatot,az jszerzemnyi Bizottsgot megszntettk. A szabadsgharcban val rszvtelrtsenkit nem vontak felelssgre,ha elismerte a Habsburg uralkodt. A rendeknek azonban bele kellett nyugodniuk a dinasztia trnyersbe: nem lltottk vissza a szabad kirlyvlasztst s az ellenllsi zradkot. A szatmri bke alrsa utna kuruc sereg a majtnyi skon letette zszlit,kifejezve ezzel, hogy a harc vget rt. A Rkczi-szabadsgharc legfbb eredmnye, hogya trk elleni felszabadt hbork sorn a Habsburgok javra eltold erviszonyokon a rendek mdostani tudtak. Klcsns engedmnyeken nyugv megllapods (kompromisszum) rvn Magyarorszgonfennmaradhatott a rendi dualizmus.Ugyanakkor az orszg a korbbiaknl ersebben betagozdott a Habsburg Birodalomba. EMIGRCIBAN Rkczi elutastotta a szatmri bkt,nem krt kegyelmet, gy elvesztette hatalmas birtokait. Elszr Franciaorszgban, majda trkorszgi Rodostban lt emigrciban.A fejedelem megprblt minden nemzetkzi konfliktust felhasznlni a szabadsgharc gynek jjlesztsre. Prblkozsai nem jrtak sikerrel, azonban kitartsa jelentsszerepet jtszott abban, hogy a Habsburgok lnyegben betartottk a szatmri bkben vllaltakat.A fejedelem hamvait a XX. szzad elejn (1906) hazahoztk, s a kassai dm altemplomban temettk el jra.

40. Mvelds s letmd a kora jkori Magyarorszgon


A REFORMCI HATSAIA magyarorszgi reformci elindtottaa magyar nyelv rsbelisg virgzst.Bibliafordts (Kroli Gspr, Vizsoly, 1590), zsoltrosknyvek s rpiratok jelentek meg. A hitterjesztk rvn az rsos mvek a korbbiakhoz kpest sokkal szlesebb rtegekhez jutottak el. Ezltal s ahitvitkltal is fejldtt a magyar nyelv.A rszekre szakadt orszgban a kibontakoz anyanyelvi kultra jelentette az egyik sszetart kapcsot.A vallsi tartalm knyvek mellett magyar nyelv trtneti munkk s szemlyes visszaemlkezsek (memorok) is szlettek (pl. Forgch Ferenc vagy Bethlen Mikls). Kln ipargg vlt a nyomdszat:nyomdksora jtt ltre (Srvr, Srospatak, Debrecen stb.). A reformci Magyarorszgon is magas sznvonal iskolarendszert hozott ltre.Hres iskolk,gynevezettkollgiumok(Gyulafehrvr, Kolozsvr, Vrad, Debrecen s Srospatak) egsz orszgrszek oktatst lttk el. A protestns dikok nyugati protestns egyetemeken (pl. Wittenbergben) tgthattk ltkrket. A magyar mveldstrtnet kln fejezete kapcsoldik Erdly aranykorhoz.Bethlen Gbora kultra bkez tmogatjnak (mecnsnak) bizonyult.Gyulafehrvron fiskolt alaptotts felkarolta a hres erdlyi iskolkat (Nagyenyed, Kolozsvr). A kultra tmogatsbanI. Rkczi Gyrgysem maradt el eldjtl. A klvinista nagyr az udvari fnyzsre nemsokat ldozott, az iskolkraannl tbbet. A XVII. szzad kzepn az akkor Erdlyhez tartozSrospatakona hres morva pedaggus, Jan Komensk (latinosanComenius) a legkorszerbb pedaggiai mdszereket vezette be.A fejedelmek segtettk a tehetsges dikok klfldi tanulmnyait.Sokan kzlk ksbb az erdlyi mvelds meghatroz alakjaiv vltak. Hazatrt HollandiblApczai Csere Jnos,hogy magyar nyelven tanthassa a korszer tudomnyokat. Apczai meghonostotta Erdlyben a korszak kedvelt mfajt:magyar nyelv enciklopdit,a tudomnyokat sszefoglal mvetalkotott.Pldjval nem llt egyedl: szintn nyugati karrierjt ldozta fel az egykori nagyenyedi dik,Miszttfalusi Kis Miklsnyomdsz. Erdlybe hazatrve magyar nyelv Biblit, Szenci Molnr Albert zsoltrait s bcsknyvet adott ki. A KATOLIKUS MEGJULSA XVII. szzadban Magyarorszgon is jelentkezett a katolikus megjuls. A hit terjesztsbenPzmny Pterkiemelked szerepet sznt az oktatsnak:szmos iskola ltestsefzdik a nevhez. alaptotta a nagyszombati egyetemet (1635), amely mig folyamatosan mkdik (jogutdja a budapesti Etvs Lornd Tudomnyegyetem). Magyar nyelvvitairatai barokk irodalmunk

kiemelked alkotsai.A katolikus egyhz is fontos eszkznek tartotta a knyvnyomtatst. Megszletett akatolikus bibliafordtsis (Kldi Gyrgy, 1626). A vallsos elmlylst s az erklcsk javtst szolgltk a szentek letrl megjelentetett lersok s a dikokkal eljtszatott szndarabok (iskoladrmk). A katolicizmus elretrsvel meghonosodott haznkban abarokk templomptszet,melynek els kiemelked alkotsa a nagyszombati rseki templom volt. PTSZETA magyar ptszet a kora jkorban is az eurpai korstlusokat kvette.AXVI. szzadban tovbb terjedt a renesznsz, majd a XVII. szzadban a barokk vlt uralkodv.A legignyesebb pletek a templomok s a kastlyok voltak, de sok szp polgrhzat is emeltek. A hbork sajtos ptszeti emlkei a vrak. A korbbi gtikus vrak a korszakban mr nem nyjtottak megfelel vdelmet. Magas, vkony falaik nem lltak ellen a tzrsgnek, kis alapterletk pedig nem tudta befogadni a nagyobb ltszm rsget. Emiattaz j s az tptett vrakat alacsonyabb s szles falak jellemeztk.A kirlyi Magyarorszgon s Erdlyben a legkorszerbb vrakat emeltk. Az-, majd jolasz vagy flesbstykkal elltott erssgek vastag falaikkal hossz ideigellenlltak a tzrsgi tznek,s a kazamatikban elhelyezett gytelepek oldalaz tzet zdtottak a tmadkra. A trk ltal megszllt vrakban, vrosokbanfrdk, imahelyek(dzsmik s minaretek) pltek, keleties jelleget adva a korbban keresztny teleplseknek. VGVRI LETA hbork s a bks veket jellemz portyz hadvisels a trsadalom minden rtegnek letmdjra kihatottak.A hall, a pusztts a mindennapok tapasztalatv vlt.Msfl vszzadon t nemzedkek pt munkja idrl-idre a hbork martalkv vlt.A trsadalmi megalztats rg elfeledett formi vltak ismt fenyeget valsgga kortrsak szmra. Magyar csaldok tzezreit hurcoltk el, s adtk el a csaldtagokat egymstl elszaktva a Trk Birodalom rabszolgavsrain. Sajtos letformt alaktott ki a hbork ltal letre hvott vitzl rend. Avgvri katonkelssorban a hdoltsgbl meneklt nemessgbl toborzdtak. Meglhetsket a katonskods jelentette, ugyanakkor a zsoldot csak elvtve kaptk meg (se pnz, se poszt). Emiatta trktl eltanult portyz taktika a meglhetsket szolglta.Sokszor cselt vetettek a trknek, az egykori fldbirtokosok megbzsbl beszedtk a hdoltsgiaktl az adt. hezs, hall s gyakorta a fogsg jellemezte mindennapjaikat. A katonk kzl sokan a kezdetleges orvosi ellts miatt nem ltk tl a kisebb sebeslseket sem. A bels szerveket rt srlsek a biztos hallt jelentettk. Az letben maradt, de rokkantt vlt katonk pedig nem tudtk eltartani magukat.