P. 1
Malaysia Dalam Dunia Yang Berubah

Malaysia Dalam Dunia Yang Berubah

|Views: 0|Likes:
Published by Khairul Anuar

More info:

Published by: Khairul Anuar on Dec 28, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/30/2013

pdf

text

original

ADEA 1114 MALAYSIA DALAM DUNIA YANG BERUBAH

TAJUK: ISU BANJIR KILAT DI LEMBAH KLANG
NAMA PENSYARAH:

DR. GOH HONG CHING
NAMA TUTOR:

PUAN SARIPAH BINTI OSMAN

NAMA PELAJAR: MOHD SHAZRUL HAKIMI BIN AHMAD SHUKRI MOHD. KHAIRUL ANUAR BIN KASIM NOR HAFIZ BIN ZAKARIA MUHAMMAD FAHMI BIN BUKARI (AED 120012) (AED 120010) (AED 120020) (AEU 120009)

TARIKH HANTAR …………………….

Pada tahun 1971 telah banjir kilat yang paling buruk dalam sejarah Malaysia di Kuala Lumpur. Kesemuanya akan membawa kesan negatif terhadap sosioekonomi dan kehidupan seharian penduduk setempat. .PENGENALAN Banjir kilat ialah satu fenomena di mana banjir yang berlaku dalam tempoh yang singkat atau dalam tempoh beberapa jam sahaja. Mereka boleh berlaku dalam beberapa minit atau beberapa jam hujan yang berlebihan. Pada 3 Disember 2011 telah berlaku banjir kilat yang buruk sejak banjir kilat terburuk pada 1971 yang telah kira-kira 250 kenderaan terperangkap dan 100 premis perniagaan dimasuki air. dan jalan-jalan bandar. Malah menyebabkan Perdana Menteri Malaysia pada masa itu ialah Tun Abdul Razak mengumumkan darurat bencana di Kuala Lumpur. Kejadian banjir kilat juga terjadi di kawasan-kawasan lain. .Impak kemusnahan akibat banjir kilat sangat besar kepada penduduk setempat dari segi ekonomi dan politik. Banjir kilat ini telah mengorbankan 32 orang dan menyebabkan 180 000 orang terjejas. Perkara ini terjadi kerana curahan hujan yang lebat dalam jangka masa yang singkat terutamanya di kawasan bandar. Banjir kilat biasanya berlaku di kawasan bandar yang berturap seperti sekitar Lembah Klang. Banjir kilat biasanya berlaku selepas hujan lebat yang melalui sungai.

Hal ini demikian kerana fenomena ini dapat diatasi dengan lebih berkesan dan sistematik. Langkah ini boleh mencegah berlakunya banjir kilat. Air hujan akan melimpah sekiranya sistem perparitan yang dibina gagal menyalirkan air dengan berkesan. Sisa tersebut sepatutnya dikumpul dan dilupuskan di tapak pelupusan yang disediakan dan bukannya dibuang sewenang-wenangnya ke sistem pengairan. masyarakat perlulah menjalankan gotong-royong membersihkan saliran yang tersumbat. . Banjir kilat juga terjadi kerana sistem perparitan yang tidak sistematik. dan sistem perhubungan. Sisa pembuangan binaan yang menjadi salah satu punca utama masalah banjir kilat haruslah diuruskan dengan berkesan. infrastruktur. Pihak berkuasa perlu membina kolam tebatan bagi mengahalang limpahan air dari sistem perparitan.KIESIMPULAN Banjir kilat di Lembah Klang telah memberi impak yang sangat mendalam terhadap sosioekonomi penduduk di sekitar Lembah Klang seperti kemusnahan harta benda. Masyarakat secara umumnya harus mengambil pengajaran akibat daripada banjir kilat ini agar tidak berulang kembali. Bagi mencegah banjir kilat. Pendedahan pengetahuan mengenai banjir kilat terhadap masyarakat umum sangat penting supaya impak negatif dapat dielakkan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->