Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam

http://www.solat.pja.my

Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam

http://www.jomsolat.tk

1

Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam

http://www.solat.pja.my

Isi kandungan

Panduan Sifat Solat Nabi s.a.w.: Takbir Hingga Salam Niat Takbir Mengangkat kedua tangan Menundukkan kepala dan menghadap pandangan ke bumi (tempat sujud) Iftitah Taawwuz Membaca basmalah Al-Fatihah Bertamim Membaca surah Rukuk Iktidal (Bangkit dari rukuk) Sujud Zikir dan doa dalam sujud. Duduk antara dua sujud. Bacaan duduk antara dua sujud Rakaat kedua Duduk tasyahud/tahiyat awal Bacaan tasyahud/tahiyat Selawat Nabi s.a.w Berdiri ke rakaat ketiga Berdiri ke rakaat keempat Tasyahud akhir Memohon perlindungan sebelum berdoa Berdoa sebelum salam Mengucapkan salam Rujukan

Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam

http://www.jomsolat.tk

2

Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam

http://www.solat.pja.my

Panduan Sifat Solat Nabi s.a.w.: Takbir Hingga Salam
“Solatlah kamu seperti kamu melihat aku solat” [H.R. Bukhari] (Cara kita melihatnya adalah daripada hadis Nabi s.a.w yang sahih)

Niat
Niat ikhlas kerana Allah [H.R. Bukhari]

Takbir

Allahu akbar “Allah Maha Besar” [H.R. Muslim]

Mengangkat kedua tangan
(Pilih salah satu:)    Bersamaan ucapan takbir [H.R. Bukhari] Selepas takbir [H.R. Bukhari] Sebelum takbir

Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam

http://www.jomsolat.tk

3

Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam [H.R. Bukhari]

http://www.solat.pja.my

Mengangkat kedua tangan dengan jari lurus [H.R. Abu Daud]

(Pilih salah satu:)   Mengangkat setentang bahu [H.R. Bukhari] Mengangkat setentang telinga [H.R. Bukhari]

Meletakkan tangan kanan atas tangan kiri. [H.R. Muslim]

(Pilih salah satu:)   Meletakkan di pergelangan tangan [H.R. Abu Daud] Tangan kanan menggenggam tangan kiri [H.R. An-Nasa'i]

Menundukkan kepala dan menghadap pandangan ke bumi (tempat sujud)
[H.R. Al-Baihaqi]

Iftitah
[H.R. Bukhari]

Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam

http://www.jomsolat.tk

4

Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam (Pilih salah satu:)

http://www.solat.pja.my

Allaahumma baa’id baini wa baina kho-thooyaa ya kamaa baa-a’tta bainal masyriqi wal maghribi. Allaahumma naqqinii min kho-thooyaa ya kammaa yunaqqats tsaubul abya-dhu minaddanasi. Allaahummaghsil ni min kho-thooyaa ya bil maa i wals tsalji wal baradi. “Ya Allah! Jauhkanlah diriku dari kesalahan-kesalahanku sebagaimana Engkau telah menjauhkan timur dan barat. Ya Allah! Bersihkanlah aku dari kesalahan-kesalahanku seperti kain putih yang dibersihkan dari kotoran. Ya Allah! Sucikanlah diriku dari kesalahan-kesalahanku dengan air, dengan air dingin (air batu) dan embun” [H.R. Bukhari]

Allahu Akbar kabiiraw, wal hamdu lillaahi ka-tsiiraw, wa subhaanallaahi bukrataw wa a-shiilaa.

Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam

http://www.jomsolat.tk

5

tk 6 .” [H.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. Muslim] Wajjahtu waj-hiya lillazii fa-tharas samaawaati wal ar-dha haniifam [musliman] wamaa ana minal musy-rikiin. Inna shalaatii wa nusukii wa mahyaaya wa mamaatii lillaahi rabbil ‘aalamiin.solat. Mahasuci Allah pada pagi dan petang. segala puji yang begitu banyak hanya milik Allah.R.my “Allah Maha Agung lagi Maha Besar.jomsolat.pja. Allahumma antal maliku laa ilaaha illa anta [subhaa naka wa Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. Laa syariika lahuu wa bi-dzaalika umirtu wa ana awwalul mus-limiin.

Tuhan alam semesta. Oleh itu. Aku berada dalam kekuasaan-Mu dan aku kembali kepada-Mu. [Tiada tempat memohon keselamatan dan perlindungan dari siksa-Mu kecuali hanya Engkau semata. tiada sesuatu pun yang menyekutui-Nya. hidupku dan matiku semata-mata untuk Allah. Innahuu laa yaghfiruz zunu bailla anta.jomsolat. Berilah aku petunjuk kepada akhlak yang paling mulia kerana hanya Engkaulah yang dapat menjauhkan diriku dari akhlak yang buruk.] Engkau Mahamulia dan Mahatinggi. wash-rif ‘annii sayyi-ahaa laa yash-rifu ‘annii sayyi-ahaa illa anta labaika wa sa’daika.pja.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. [laa man jaa wa laa mal ja aminka illa ilaika] tabaarakta wa ta’aalaita astaghfiruka wa atuubu ilaika. [walmah diyyu man hadaita] anaa bika wa ilaika. wasy syarru laisa ilaika. aku mohon ampun kepada-Mu dan bertaubat kepada-Mu”. Aku telah menganiaya diriku dan aku mengaku dosa-dosaku. tiada Tuhan selain Engkau semata-mata. faghfir lii dzanbii jamii’aa.my bihamdika] anta rabbii wa ana ‘abduka.R. wal khairu kulluhu fii yadaika. Aku jawab seruan-Mu dan aku mohon pertolongan-Mu segala kebaikan di tangan-Mu. Ya Allah! Engkaulah Penguasa.tk 7 . Demikianlah aku diperintahkan dan aku termasuk orang yang pertama-tama menjadi Muslim. sedang segala keburukan tidak datang dari-Mu. An-Nasa'i] Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. [hanya yang terpimpin adalah orang yang Engkau beri petunjuk]. zhalamtu nafsii.solat. Sesungguhnya hanya Engkaulah yang berhak mengampuni semua dosa. [Engkau Maha Suci dan Maha Terpuji] Engkaulah Tuhanku dan aku hamba-Mu. wa’taraftu bi-dzambii. ampunilah semua dosaku. [H. ibadahku. Solatku. “Aku hadapkan wajahku kepada Tuhan Pencipta seluruh langit dan bumi dengan penuh kepasrahan [menyerahkan diri] dan aku bukanlah termasuk orang-orang musyrik.

“Aku berlindung kepada Allah dari syaitan yang terkutuk” [H.Sungguh Maha Berbahagia nama Engkau. serta aku memuji-Mu.” [HR Muslim] Taawwuz (Pilih salah satu:) A’uu-dzu billaahi minasy syai-thaanir rajiim. Abu Daud] Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. Maha Tinggi Kebesaran Engkau dan mengaku benar-benar bahawa tidak ada Tuhan selain Engkau.R.R. “Aku berlindung kepada Allah dari syaitan yang terkutuk.pja. dari tiupantiupannya dan dari hembusan-hembusannya.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www.” [H. dari goresannya. “Maha suci Engkau wahai Tuhanku.solat. Abu Daud] A’uu-dzu billaahi minasy syai-thaanir rajiimi min hamzihi wa nafkhihi wa naf-tsihi.my Sub-haanakallahumma wa bihamdika wa tabaa rakasmuka wa ta’aala jadduka wa laa ilaaha ghoiruka.tk 8 .jomsolat.

tk 9 . Abu Daud] Membaca basmalah Bismillaahir rahmaanir rahiim. Bukhari] Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www.R.pja.jomsolat. “Saya berlindung kepada Allah Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui dari syaitan yang kena rejam” [H.solat. Bukhari] Al-Fatihah [H.R.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www.my A’uu-dzu billaahis samii’il ‘aliimi minasy syai-thaanir rajiim min hamzihi wa nafkhihi wa naf-tsihi.R. “Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihi” [H.

Engkaulah yang kami sembah dan kepada Engkaulah kami meohon pertolongan.tk 1 0 . Shiraa-thol la-dziina an’amta ‘alaihim ghoiril magh-dhuubi ‘alaihim wa ladh dhaalliin.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. Bukan jalan orang-orang yang dibenci dan bukan pula jalan orang-orang yang sesat. Iaitu jalan segala mereka yang telah Engkau beri nikmat. Iyyaaka na’budu wa iyyaaka nasta’iin.pja. Ihdinash shiraa-thol mustaqiim. “Segala puji hanya kepunyaan Allah. Tuhan yang memelihara segala alam.” [al-Fatihah:1-6] Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. Yang mempunyai hari pembalasan. Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. tunjuki kami pada jalan yang lurus. Ya Allah.my Alhamdu lillaahi rabbil ‘aalamiin. Maaliki yaumiddin. Arrahmaanir rahiim.solat.jomsolat.

isyak.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. walaa ilaa ha illallah.solat.R.R.) [H. walhamdulillah. Abu Daud] Bertamim Aamin “Perkenankanlah permohonan kami. Muslim] Makmum hanya perlu mendengar bacaan imam ketika imam membaca dengan suara jelas (subuh. Ahmad] Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. tidak ada kekuatan dan kemampuan tenaga tanpa izin Allah. Muslim] Bacaan imam menjadi bacaan makmum‟ [H. Allah maha besar.pja.R.my Jika tidak menghafal al-Fatihah baca: Subhanallah. maghrib.” [H. walaa hau la wala quwwa ta illa billah.tk 1 1 . dan segala puji bagi Allah.” [H. wallahu akbar. “Maha Suci Allah.R. dan tiada Tuhan selain Allah.jomsolat.

solat.R. Asy-syamsi wadh-dhuhaha. Wal-layli idza yaghsya. [H. [H. al-Falaq. Iqra‟ bi „smi rabbika. [H.my Membaca surah Solat yang afdhal ialah yang lama berdiri. an-Nas.R.R. [H.at-Thur. [H.R. Bukhari] Bacaan solat subuh Nabi s.R.a.pja. [H. Sabbihisma rabbikal-a‟la.w Membaca surah yang panjang pada rakaat pertama dan surah yang pendek berbanding rakaat pertama pada rakaat kedua. Bukhari] Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. Kadang-kadang membaca surah al-Baqarah sehingga 60 ayat atau lebih. Ahmad] Membaca Al-Quran dengan suara yang indah.R. Muslim] Membaca satu surah untuk setiap rakaat.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. Zalzalah. Bukhari] Menganjurkan imam membaca surah yang tidak membebankan makmum. Bukhari] Surah al-Waqiah.tk 1 2 . Ahmad] Membahagi satu surah dalam satu rakaat.R. Qaf dan kadang-kadang membaca surah-surah yang pendek seperti at-Takwir.jomsolat. [H.

R. kemudian terus rukuk.R. [H.a. [H. Abu Daud] Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. Pada ayat “Musa wa Harun” atau pada ayat “Musa”.R.w Membaca surah yang panjang hingga semua orang dapat mengikuti jamaah. [H. An-Nasa'i] Surah al-Mukminun.R.R. [H. Bukhari] Bacaan solat zohor Nabi s. Muslim] Surah at-Tareq.my Surah as-Safat. Abu Daud] Kadang-kadang membaca surah pada rakaat ketiga dan keempat.tk 1 3 . [H. [H.R.R. al-Buruj. Ahmad] Surah ar-Rum.solat. Bukhari] Rakaat pertama solat subuh Nabi s. Muslim] Membaca pada rakaat pertama dan kedua lebih kurang 30 ayat yang lebih kurang sama dengan surah Sajadah (33 ayat). [H.R.a. [H.R.w pernah baca surah as-Sajadah dan rakaat kedua membaca surah al-Insan. baginda terganggu oleh batuk.pja.jomsolat.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam Surah Yasin. al-Lail dan surah-surah lain yang sama panjangnya. [H. Ahmad] http://www.

Bukhari] Rakaat ketiga dan keempat dibaca surah lebih pendek daripada surah yang dibaca pada rakaat pertama dan kedua. Bukhari] Membaca surah yang pendek yang digabungkan. Muslim] Kadangkala membaca al-Fatihah sahaja pada rakaat-rakaat tersebut dan kadangkala mendengarkan bacaan kepada makmum.R.solat.tk 1 4 .R.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. [H. [H. terkadang membaca surah Allaziina kafaru wa-saddu 'ansabilillah(Surah Muhammad) [H. Bukhari] Bacaan solat maghrib Nabi s. [H.R. [H.w Bacaan surah sama seperti solat zohor.a. Rakaat pertama beliau membaca surah lebih panjang dari rakaat kedua.R. [H. kira-kira separuh darinya. Ibnu Khuzaimah] Bacaan solat asar Nabi s. Ibnu Khuzaimah] Terkadang membaca surah-surah pendek.jomsolat.R.R.my Izaz Sama'un Syaqqat dan surah lain yang sama panjangnya.w Membaca surah-surah panjang atau surah sederhana.a. Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www.pja.

w Membaca surah sederhana panjang.tk 1 5 . Bukhari] Membaca dua surah yang terpanjang iaitu Al-A‟raf dan Al-An‟am. An-Nasa'i] Surah As-Syam dan surah lain yang sama panjangnya.R. [H.R.solat. Bukhari] Ketika musafir membaca surah At-Tin dalam rakaat pertama. [H. [H.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam [H.R.jomsolat. [H. [H.pja. [H.a. [H. Bukhari] http://www.R.R.my Surah at-Thur. Bukhari] Bacaan solat isyak Nabi s. [H. Bukhari] Rukuk Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www.R.R. Bukhari] Membaca surah Al-Anfal dalam dua rakaat. At-Tabarani] Membaca surah Al-Mursalat pada solat yang terakhir baginda.R.R. At-Tirmidzi] Membaca surah Insyiqaq dan sujud tilawah.

[H.a. Abu Daud] Tidak mendongak dan menundukkan kepala.R.[H.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam Selepas membaca surah. hampir sama.R.R.R. [H. At-Tirmidzi] Memanjangkan masa rukuk. meletakkan kedua tapak tangan pada lutut dan menekannya. Bukhari] Merengangkan jari. Bukhari] Merenggangkan dan menjauhkan siku dari rusuk. [H.[H.solat.pja. Nabi s. sujud dan duduk antara dua sujud yang dilakukan oleh Rasulullah s. Bukhari] Mengucapkan takbir “Allahu akbar”[H. berdiri sesudah rukuk.a. Bukhari] Bacaan rukuk (Pilih salah satu:) Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. Jarak waktu antara rukuk.R.jomsolat. Abu Daud] http://www.tk 1 6 . [H.R.w berhenti sebentar.R.w. Ibnu Hibban] Meluruskan punggung. [H. Bukhari] Rukuk. [H.R.R.my Mengangkat kedua tangan.

Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www.solat.tk 1 7 .) [H. “Mahasuci Tuhanku lagi Maha Agung dan segala puji bagi-Nya” (3 kali. “Mahasuci lagi Maha Kudus Tuhan semua malaikat dan roh”. Abu Daud] Subbuuhun qudduusur rabbul malaa-ikati war ruuh.my Subhaana rabbiyal a‟zhim.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www.jomsolat.”3X [H.R. [H. Abu Daud] Subhaana rabbiyal a’zhimi wabiham dih. “Maha Suci Tuhan-ku yang Maha Agung.R.R.pja. Muslim] Sub-haanakallaahumma wa bihamdika allahummaghfir lii.

R. [wamas takhollat bihi khodami lillaahi rabbil ‘aalamiin. wa mukhyi wa a’zmi. dan hanya kepada-Mu aku berserah diri Engkau Tuhanku. Pendengaranku. penglihatanku.R. Semua langkah semata-mata untuk Allah. tulang-belulangku dan urat-uratku tunduk kepada-Mu. tuhan seru sekalian alam”. (/ wa ‘izhomi) wa ‘asobi.my “Mahasuci Engkau. Wahai Tuhan! Segala puji bagimu wahai Tuhan dan ampunilah aku!”. “Ya Allah! Hanya kepada-Mu aku rukuk. kebesaran dan keagungan”. Bukhari] Sub-haana dzil jabaruuti wal malakuti.[anta rabbi] khosana laka wam ‘iwabasori.tk 1 8 . [H. Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. Abu Daud] Allaahumma laka raka’tu. hanya kepada-Mu aku beriman. wa laka aslamtu. “Mahasuci Tuhan yang memiliki keperkasaan. wal kib-riyaa-i wal a’-zhomat. [H.jomsolat. segala kekuasaan. akalku. wa bika aamantu.solat.pja.

Bukhari] Bangkit dari rukuk sambil mengucapkan: Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. penglihatanku. wa bika aamantu. “Ya Allah! Hanya kepada-Mu aku rukuk. tuhan seru sekalian alam”. uratku. Engkau Tuhanku.R. hanya kepada-Mu aku beriman. [H. Muslim] http://www. semuanya tunduk hanya kepada Allah. anta rabbii kha-sya’a sam’i wabasori wa damii wa lahmii wa azhmii wa ‘a-shobii lillaahi rabbil ‘aalamiin. darahku.solat. [H. pendengaranku.R. dagingku. An-Nasa'i] Iktidal (Bangkit dari rukuk) Mengangkat tangan seperti takbiratul ihram.my Allaahumma laka raka’tu.R. wa ‘alaika tawakkaltu.jomsolat.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam [H. hanya kepadaMu aku berserah diri dan bertawakkal.tk 1 9 . wa laka aslamtu. tulangku.pja.

Bukhari] Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www.R. Abu Daud] (Pilih salah satu:) Berdiri lurus sampai setiap ruas tulang belakang kembali pada tempatnya sambil mengucapkan: Rabbanaa wa lakal hamdu “Wahai Tuhan kami! dan Segala puji hanya untuk-Mu” [H. “Allah mendengar orang yang memuji-Nya” [H.my Sami’allaahu liman hamidah.R.solat.R.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www.tk 2 0 . Bukhari] Rabbanaa lakal hamdu “Wahai Tuhan kami! Segala puji hanya untuk-Mu” [H.pja.jomsolat.

” [H.R.tk 2 1 .jomsolat. wa mil-a maa syi’ta min syai-in ba’adu. suatu pujian yang banyak.] “Wahai Tuhan kami dan segala puji hanya milik-Mu. kamaa yuhibbu rabbunaa wayar dzho.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam Allaahumma rabbanaa wa lakal hamdu http://www.my “Ya Allah! Wahai Tuhan kami! dan Segala puji hanya untuk-Mu” [H.hamdan ka-tsiiran thayyiban mubaarakan fiihi.solat. Bukhari] Rabbanaa walakal hamdu. dan membawa keberuntungan [sebagaimana diridhai dan dicintai Tuhan kami]. baca salah satu di bawah: Mil-as samaawati wa mil-al ardhi. Bukhari] Sesudah membaca “Rabbanaa lakal hamdu” .R. [mubaa rakan ‘alaih. baik.pja. Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www.

tk 2 2 .Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www.R.R. wa mil-a maa syi’ta min syai-in ba’adu.my “Mencakup seluruh langit dan seluruh bumi dan segenap yang Engkau kehendaki selain dari itu” [H. Muslim] Ahlasanaa i walmajdi. “Mencakup seluruh langit dan bumi dan semua yang ada di antaranya dan mencakup semua yang Engkau kehendaki selain itu.R.” [H. “Yang berhak atas segala pujian dan keagungan. wa [mil-al ardhi.solat.jomsolat.” [H.pja. wa laa mu’kthiya limaa mana’k ta wa laa yanfa’u dzal jaddi minkal jaddu. tak ada yang dapat menghalangi apa yang Engkau berikan dan tidak ada yang dapat memberikan apa yang Engkau halangi dan tiada berguna kekuasaan bagi orang yang memilikinya atas siksa-Mu. Muslim] Mil-as samaawati. wamaa bainahumaa. la maani ’a limaa a‘ak thoita. Muslim] Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www.

[allahumma] la maani ’a limaa a‘ak thoita. seluruh yang Engkau kehendaki selain itu.solat. Kami semua adalah hamba-Mu. “Mencakup seluruh langit dan seluruh bumi. Engkau yang berhak atas segala pujian dan keagungan melebihi apa yang dikatakan oleh seorang hamba.jomsolat. [wahai Tuhan]. wa mil-al ardhi.” Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www.” [H. tiada yang dapat merintangi apa yang telah Engkau berikan [dan tiada yang dapat memberikan apa yang Engkau halangi] dan tiada bermanfaat kekuasaan bagi orang yang memilikinya atas . wa laa yanfa’u dzal jaddi minkal jaddu. siksa-Mu.my Mil-as samaawati. Muslim] Sujud Bertakbir ketika turun untuk sujud: “Allahu akbar.pja. wa mil-a maa syi’ta min syai-in ba’adu. Ahlasanaa i walmajdi. wakullunaa laka a’abdu.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. [wa laa mu’kthiya limaa mana’k ta].R.tk 2 3 . ahak khu maa khoo lal’abdu.

Bukhari] http://www. [H.jomsolat.R. An-Nasa'i] Meletakkan (mendahulukan) kedua tangan ke tanah (tempat sujud) sebelum meletakkan kedua lututnya.R. [H. [H. [H. Al-Baihaqi] Menghadapkan hujung jari kaki ke kiblat.R. Baihaqi] (Pilih salah satu:)   Meletakkan tangan setentang dengan bahu.solat.pja.R. [H. [H.R.R. Bukhari] Merapatkan tumit. Ibnu Khuzaimah] Menegakkan kaki.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam Allah Maha Besar [H. [H. Abu Daud] Memantapkan lutut dan hujung kaki [H. [H.tk 2 4 .R.R.R.my Kadang-kadang mengangkat kedua tangan ketika hendak sujud. Ibnu Khuzaimah] Meletakkan telapak tangannya dan membukanya serta merapatkan jari-jemarinya dan menghadapkannya ke arah kiblat.R. Baihaqi] Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. Abu Daud] Meletakkan tangan setentang dengan telinga.

R.tk 2 5 . [H.R.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. Ibnu Khuzaimah] Sujud dengan muka.R. [H.R.R. [H.solat. Muslim] Sujud dengan hidung menyentuh bumi. Abu Daud] Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. [H.jomsolat. (Pilih salah satu:) Sub-haana rabbiyal a’ala “Mahasuci Tuhan Yang Mahatinggi”. Muslim] Jauhkan lengan dari rusuk.R. dua lutut dan dua kaki. (3 kali) [H. Bukhari] Angkat kedua siku.pja.my Mengangkat kedua lengan [H. Ad-Daruquthni] Zikir dan doa dalam sujud. kedua tapak tangan.

my Sub-haana rabbiyal a’a la wabihamdih. dan dengan memuji-Mu wahai Tuhan. [H.R.R. [H.jomsolat. (3 kali) [H. “Mahasuci Engkau wahai Tuhanku.pja. “Mahasuci Tuhan Yang Mahatinggi dan segala puji bagi-Nya”.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. “Mahasuci lagi Maha Kudus Tuhan semua malaikat dan roh”. berilah aku keampunan!”.R. Tuhan Kami.tk 2 6 . Muslim] Sub-haanakallaahumma rabbana wa bihamdika allahummaghfir lii. Bukhari] Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www.solat. Abu Daud] Subbuuhun qudduusur rabbul malaa-ikati war ruuh.

Maha Berbahagialah Allah.pja. sajada wajhiya lilla-dzii khalaqahu wa shawwarahu [faah sana suwarahu] wa syaqqa sam a’hu wa ba-sorahu [fa] tabaarakallaahu ahsanul khaaliqiin. Tuhan yang paling baik dari segala yang mentaqdirkan(membuat rancangan pekerjaan)” [H.solat.” [H. akhirnya yang tampak dan yang tersembunyi.R.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. wa diqqahu wa jallahu. wa laka aslamtu. Muslim] Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. wa bika aamantu.R.kecilnya. awalnya. “Ya Tuhan-ku! Kepada Engkau aku sujud. Muslim] Allaahumma laka sajattu. “Ya Tuhan-ku.Telah bersujud mukaku—diriku—kepada Tuhan yang menjadikannya yang membentuknya. kepada Engkau aku beriman. wa awwalahu wa aakhirahu wa a’laniyyatahu wa sirrahu.tk 2 7 .[waanta rabbi].jomsolat. kepada Engkau aku menyerahkan diriku.my Allaahummaghfir lii dzambii kulluhu. yang membelah pendengarannya dan penglihatannya. ampunilah segala dosa-dosaku. besarnya.

solat. “Mahasuci Engkau. wahai Tuhan segala puji bagi-Mu tiada Tuhan kecuali Engkau”. kebesaran dan keagungan” [H.pja. Laa ilaaha illa anta.” “Mahasuci Tuhan Yang Maha perkasa dan memiliki segala kekuasaan.R.R.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www.tk 2 8 .my Sub-haanak[allahumma] wa bihamdika.jomsolat. Abu Daud] Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. [H. Muslim] Sub-haana dzil jabaruti walmalakuti wal kibriyaa i wal a’-zhomati.

Muslim] Sajadalaka wawaa di wa khoyaa li. “Bersujud kepada-Mu fikiranku dan angan-anganku. [H.my Allaahumma innii a’uudzu bi ri-dhooka min sa-kha-thika. Aku tidak sanggup menghitung pujian terhadap-Mu sebagaimana Engkau memuji diri-Mu sendiri” [H. Inilah kedua tanganku dan aku datang menyerahkan diriku dengan semua kesalahanku”. “Wahai Tuhan! Dengan keredaan-Mu aku berlindung dari kemurkaan-Mu dengan pengampunan-Mu aku berlindung dari siksa-Mu.solat. Aku mengharapkan nikmat-Mu kepadaku.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. wa aa mana bika fuaa di.jomsolat.R. Al-Hakim] Allahummaghfirli maa asrartu wamaa a’ lantu.tk 2 9 . a bu u binia’kmatika a’layya.Mu. An-Nasa'i] Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. [H. wa a’uzu bi mu’aafaatika min ‘uquubatika wa a’uu-dzu bika minka laa uh-shii tsanaa-an a’laika anta kamaa ats-naita a’laa nafsika. dengan perlindungan-Mu aku berlindung dari ancaman. “Ya Allah! Ampunilah aku atas segala dosa yang kulakukan secara sembunyi-sembunyi dan terang-terangan”.R. beriman kepada-Mu hatiku.pja. haazi yadi wamaa janaitu a’laa nafsi .R.

“Wahai Tuhan! Masukkan cahaya dalam hatiku. [waj ‘al fi nafsii nu ra]. dan letakkanlah cahaya di bawahku. [wafi lisaa ni nu ra].pja. dan letakkanlah cahaya di dalam diriku dan tajamkanlah cahaya untukku”.R. waj ‘al min tahti nura.my Allahummaj a’l fi kholbi nu ra. masukkan cahaya pada lisanku. waj ‘al min fau khi nu ra. di sebelah kiriku dan letakkanlah cahaya di hadapanku. masukkan cahaya pada pendengaranku. di sebelah kananku.tk 3 0 . Muslim] Duduk antara dua sujud. waj ‘al a maa mi nu ra. Bangun dari sujud sambil bertakbir. [H.solat. masukkan cahaya pada penglihatanku. waj ‘al fi basori nu ra.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. letakkan cahaya di belakangku. waj ‘al fi sam i’ nu ra. wa a’an yasaa ri nu ra. Bukhari] Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. wa a’ zhim li nu ra. [H. wa a’ n yamini nura.jomsolat.R. waj ‘al khalfi nu ra. letakkan cahaya di atasku.

jomsolat. Muslim] Duduk dengan tegak [H. An-Nasa'i] Menghadapkan jari-jemari kaki kanan ke arah kiblat [H.solat.R.R. Abu Daud] Menegakkan kaki kanan [H.pja.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www.R. membentangkan kaki kiri dan duduk di atasnya [H. Abu Daud] Duduk dengan lamanya sehingga orang menyangka telah lupa.tk 3 1 . Bukhari] Bacaan duduk antara dua sujud (Pilih salah satu:) Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www.R. An-Nasa'i] Kadang-kadang duduk di atas kedua tumit dengan menegakkan kedua tumit dan telapak kaki.R. Ahmad] Kemudian duduk iftirasy. [H.my Terkadang mengangkat kedua tangannya bersamaan dengan ucapan takbir [H.R. [H.R.

[war fa’nii] wah dinii. [angkatlah darjatku]. [lindungilah aku]. berilah aku petunjuk.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. At-Tirmidzi] Rabbighfir lii ighfir lii.R. [waj bujnii]. [H. “Ya Allah! Ampunilah aku.) Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. [wa ‘aafinii] war zuqnii. Kadang-kadang mengangkat tangan bersamaan dengan takbir.tk 3 2 .solat. kasihanilah aku. “Ya Allah! Ampunilah aku. ampunilah aku”. [jadikanlah aku sihat] dan berilah aku rezeki” [H.jomsolat. Abu Daud] Duduk istirehat Duduk tegak iaitu duduk di atas kaki kiri dengan tenang sampai tulang kembali ke posisinya.pja. Ibnu Majah] Kemudian sujud kedua seperti sujud pertama.R.my Allahhumma(Atau boleh dimulakan:Rabbi) Ighfir lii. war hamnii. (Sama seperti duduk antara dua sujud. [H.R.

. [H. Abu Daud] Bacaan tasyahhud ini diucapkan perlahan.R. seperti solat subuh.. [H..solat.R. [H..my Kemudian bangun dengan bertumpu pada kedua tangan untuk melanjutkan ke rakaat seterusnya. [H.R..R. [H.jomsolat. [H.” dan teruskan bacaan Al-Fatihah tanpa diam terlebih dahulu. duduk iftirasy iaitu seperti duduk antara dua sujud..R..R. Ahmad] Duduk tasyahud/tahiyat awal Solat yang dilakukan dua rakaat.R...pja.R. Bukhari] Rakaat kedua Ketika telah berdiri pada rakaat kedua Nabi mulakan dengan membaca “Allhmdulillah. An-Nasa'i] Hendaklah tumakninah dan hamparkanlah telapak kaki kiri(sama seperti duduk antara dua sujud).. Abu Daud] Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www.. Abu Daud] Meletakkan siku kanannya di atas paha kanannya. Muslim] Lakukanlah bacaan Al-Fatihah pada seluruh solat. kemudian bacalah tasyahud..tk 3 3 ..Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam [H. Bukhari] http://www. [H.

Abu Daud] Bacaan tasyahud/tahiyat (Pilih salah satu:) Attahiyyaatu lillaah.solat.R.my Letakkan telapak tangan kiri di atas lutut kiri dengan mengembang. genggam semua jari tangan kanan dengan mengacukan telunjuk ke kiblat dan mengarahkan pandangan mata ke telunjuk. Assalamu ‘alaika ayyuhannabiyyu warahmatullahi wabarakatuh. Muslim] Ibu jari memegang jari tengah [H.R. wash shalawaatu wath thayyibaat.R.tk 3 4 . Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. Asyhadu anla ilaaha illallahu wa asyhadu anna Muhammadan ‘abduhu wa rasuuluh. [H.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. [H.pja. Assalamu ‘alainaa wa ‘alaa ‘iba dillaahish shaalihiin. Muslim] Kadang-kadang boleh ibu jari dan jari tengah membentuk bulatan.jomsolat.

(a’bduhu warasuluh. segala kurnia. wahai Nabi.tk 3 5 . begitu pula rahmat Allah dan segala kurnia. pengagungan.” [H. wa [asyhadu] anna Muhammadan Rasulullah. begitu pula rahmat Allah dan segenap kurnia-Nya. Bukhari] Dalam riwayat lain ayat (rasululllah) diganti dengan . Aku bersaksi tiada tuhan kecuali Allah dan aku bersaksi sesungguhnya Muhammad adalah hamba Allah dan rasul-Nya. Semua perlindungan dan pemeliharaan untukmu.jomsolat. [A]ssalamu ‘alainaa wa ‘alaa ‘iba dillaahish shaalihiin. segala ucapan pengagungan dan pujian hanyalah milik Allah. [A]ssalamu ‘alaika ayyuhan nabiyyu wa rahmatullaahi wa baarakaatuh.Nya. “Segala ucapan penghormatan. dan pujian hanyalah milik Allah.my “Semua ucapan penghormatan.pja. Semoga perlindungan dan pemeliharaan diberikan kepada kami dan semua hamba Allah yang soleh [mencakup semua hamba soleh yang ada di langit dan bumi]. Semua perlindungan dan Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. wahai Nabi. Asyhadu anla ilaaha illallahu.solat.Maksud:hamba-Nya dan rasul-Nya) Attahiyyaatul mubaraka tus shalawaatu thoyyibaatulillah. Segala pemeliharaan dan pertolongan Allah untukmu.R.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www.

. [w]ash shalawaatu [w]ath thayyibaat.my pemeliharaan semoga diberikan kepada kami dan hamba-hamba Allah yang soleh. begitu pula kurnia Allah.” [H. Semua pertolongan dan pemeliharaan untukmu.wa asyhadu anna Muhammadan ‘abduhu wa rasuuluh.tk 3 6 .Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www.] Aku bersaksi bahawa Muhammad adalah hamba-Nya dan rasul-Nya. Aku bersaksi tiada tuhan kecuali Allah ['Tuhan Yang Tunggal'. Muslim] Attahiyyaatu lillaah.” [H.” [Begitu pula semua kurnia-Nya. tiada sekutu bagi-Nya. Aku bersaksi tiada tuhan kecuali Allah dan sesungguhnya Muhammad adalah utusan Allah.pja. Abu Daud] Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. “Segala ucapan penghormatan milik Allah.Assalamu ‘alainaa wa ‘alaa ‘iba dillaahish shoolihiin. wahai Nabi.jomsolat.R. begitu pula segala kurnia dan ucapan pengagungan. Assalamu ‘alaika ayyuhannabiyyu warahmatullahi [zidttu fiha] wabarakatuh .R. Asyhadu anlaa ilaaha illallah [wazidtufiha] wahdahu laa syarikalah.solat.] “Segala perlindungan dan pemeliharaan untuk kami dan hamba-hamba Allah yang soleh.

pja. segala kurnia.my Attahiyyaatu thayyibaatus so lawaatulillah. Assalamu ‘alaika ayyuhannabiyyu warahmatullahi wabarakatuh. Semua perlindungan dan pemeliharaan Allah untuk kami dan hamba-hamba Allah yang soleh.a.jomsolat.tk 3 7 . 'Segala ucapan penghormatan. Aku bersaksi bahawa tiada tuhan kecuali Allah (Tuhan Mahatunggal. begitu pula rahmat dan semua kurnia Allah. Muslim] Selawat Nabi s. wa asyhadu anna Muhammadan ‘abduhu wa rasuuluh. Asyhadu anlaa ilaaha illallah (wahdahu laa syarikalah).R. An-Nasa'i] (Pilih salah satu:) Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www.w Baca selawat pada tasyahud pertama dan akhir. segala ucapan pengagungan dan pujian hanyalah milik Allah. wahai Nabi. Semua perlindungan dan pemeliharaan untukmu. Assalamu ‘alainaa wa ‘alaa ‘iba dillaahish shoolihiin. [H.R. tiada suatu apa pun yang menjadi sekutu-Nya) dan aku bersaksi sesungguhnya Muhammad adalah hamba-Nya dan rasul-Nya.' [H.solat.

Berikanlah kurnia kepada Muhammad dan keluarga Muhammad sebagaimana Engkau telah memberikan kurnia kepada [Ibrahim dan] keluarga Ibrahim.jomsolat. berikanlah rahmat kepada Muhammad dan keluarga Muhammad sebagaimana Engkau telah memberikan rahmat kepada Ibrahim [dan keluarga Ibrahim].pja.[wa aali ibrahim]. kamaa baa rakta a’laa [ibrahim.my Allahumma sholli a’laa Muhammad.tk 3 8 . innaka hamidun majid. wa baarik a’laa Muhammad. wa] aali ibrahim. innaka hamidun majid. Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Mahaagung. Ahmad] Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www.R. Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Mahaagung. wa a’laa aali Muhammad. “Ya Allah.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www.” [H. kamaa sollail ta a’laa ibrahim.solat. wa a’laa aali Muhammad.

pja. Ya Allah. isteri-isterinya. wa a’laa aali Muhammad.tk 3 9 . berikanlah rahmat kepada Muhammad dan keluarga Muhammad sebagaimana Engkau telah memberikan rahmat kepada [Ibrahim dan kepada] keluarga Ibrahim. innaka hamidun majid.R. innaka hamidun majid “Ya Allah. keluarganya. allahumma baarik a’laa Muhammad. isteri-isterinya. Berikanlah kurnia kepada Muhammad. innaka hamidun majid. berikanlah rahmat kepada Muhammad. wa a’laa] aali ibrahim. keluarganya.” [H.wa a’laa] aali ibrahim. Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Mahaagung. Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Mahaagung.my Alaahumma shalli ‘alaa Muhammad. wa a’ laa Muhammad. wa baarik ‘alaa Muhammad. wa a’ laa azwaa jihi wa zurriyatihi.solat. wa a’ laa azwaa jihi wa zurriyatihi. wa a’ laa aali baitihi. berikanlah kurnia kepada Muhammad dan keluarga Muhammad sebagaimana Engkau telah memberikan Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. kamaa shollaita ‘alaa Ibrahiim. kamaa sollail ta a’laa [ibrahim. wa a’ laa ahli baitihi.jomsolat. wa a’laa aali Muhammad.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. kamaa baa rakta a’laa [ibrahim. innaka hamidun majid. “Ya Allah. dan keturunannya sebagaimana Engkau (Allah) telah memberi rahmat kepada keluarga Ibrahim. Ahmad] Allahumma sholli a’laa Muhammad. dan keturunannya sebagaimana Engkau (Allah) telah memberikan kurnia kepada keluarga Ibrahim. Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Mahaagung. kamaa baa rak ta a’a laa a’laa aali Ibrahiim.

Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www.pja. Bukhari] Allahumma sholli a’laa Muhammad [annabiyyil ummiyyi]. Innaka hamidun majid. wa baarik a’laa Muhammad [annabiyyil ummiyyi].” [H. dan kepada keluarga Muhammad sebagaimana Engkau telah memberi rahmat kepada [keluarga] Ibrahim dan berilah kurnia kepada Muhammad. berikanlah rahmat kepada Muhammad.my kurnia kepada [Ibrahim dan kepada] keluarga Ibrahim. dan keluarga Muhammad sebagaimana Engkau telah memberi kurnia kepada [keluarga] Ibrahim di seluruh alam. kamaa sollail ta a’laa [aali] ibrahim.R.solat. “Ya Allah.R. wa a’laa aali Muhammad.jomsolat. Muslim] Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. kamaa baa rakta a’laa [aali] ibrahim fil a’a lamin. wa a’laa aali Muhammad. [Nabi yang ummi].tk 4 0 .” [H. Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Mahaagung. Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Mahaagung. [Nabi yang ummi].

kamaa baa rakta a’laa ibraahim.pja. [kepada] para isterinya. [wa a’alaa aali ibraahim]. berikanlah rahmat kepada Muhammad. Bukhari] Allahumma sholli a’laa Muhammad. “Ya Allah.Mu dan rasul-Mu. wa baarik a’laa Muhammad.jomsolat. [wa a’laa aali Muhammad]. dan anak keturunannya sebagaimana Engkau telah memberikan kurnia kepada [keluarga] Ibrahim. kamaa sollail ta a’laa [aali] ibrahim.tk 4 1 . kamaa sollail ta a’laa [aali] ibrahim. [H. innaka hamidun majid. wa baarik a’laa Muhammad. dan berikanlah kurnia kepada Muhammad. hamba-Mu dan rasul-Mu].Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www.R. wa [a’laa] azwaajihi wazurriyya tihi. kamaa baa rakta a’laa [aali] ibrahim.R. Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Mahaagung. “Ya Allah.my Allahumma sholli a’laa Muhammad.solat. hamba. wa [a’laa] azwaajihi wazurriyya tihi. sebagaimana Engkau telah memberikan rahmat kepada [keluarga] Ibrahim dan berilah kurnia kepada Muhammad. a’bdika warasulika. Bukhari] Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. [dan keluarga Muhammad] sebagaimana Engkau telah memberikan kurnia kepada Ibrahim [dan keluarga Ibrahim].” [H. [kepada] para isterinya dan anak keturunannya sebagaimana Engkau telah memberikan rahmat kepada [keluarga] Ibrahim. [a’bdika warasulika]. berikanlah rahmat kepada Muhammad.

wa a’laa aali Muhammad. kamaa sollailta wa baa rakta a’laa ibrahim. innaka hamidun majid. Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Mahaagung. Bukhari] Berdiri ke rakaat keempat Bangun sambil mengucapkan takbir Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. Bukhari] Kadang-kadang mengangkat tangan bersamaan dengan takbir. berikanlah rahmat kepada Muhammad dan keluarga Muhammad dan berikanlah kurnia kepada Muhammad dan keluarga Muhammad sebagaimana Engkau telah memberikan rahmat dan kurnia kepada Ibrahim dan keluarga Ibrahim. “Ya Allah.solat.tk 4 2 . An-Nasa'i] Berdiri ke rakaat ketiga Bangun sambil mengucapkan takbir [H.R.jomsolat.” [H. [H.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. wa baarik a’laa Muhammad. wa a’laa aali Muhammad.my Allahumma sholli a’laa Muhammad.R.pja.R. wa aali ibrahim.

R. [H.R. [H.solat.R.my Kadang-kadang mengangkat tangan bersamaan dengan takbir.jomsolat. An-Nasa'i] Meletakkan tapak kaki kiri di bawah paha dan betis [H.R.R. Bukhari] http://www. An-Nasa'i] Tasyahud akhir Duduk di atas paha [H.R. Bukhari] Meletakkan paha kiri ke lantai.R.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam [H. [H.pja. Bukhari] Solat subuh sama seperti tasyahud awal [H. Muslim] Bacaan tasyahud dan selawat sama seperti tahiyat awal.R.tk 4 3 . Muslim] Merapatkan dan meletakkan tapak tangan kiri di atas lutut. Muslim] Kadang-kadang menghamparkan tapak kaki kanan. Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. Abu Daud] Menegakkan tapak kaki kanan [H.R. [H.

wa a u’uzubikamin fitnatil masiihid dajjaal. aku berlindung kepada-Mu dari dosa-dosa dan terbelit hutang. wa a u’uzubikamin fitnatilmahyaa walmamaati. allahumma inni a u’uzu bika minalmak sami wal maghram. [H. “Ya Allah. Ya Allah. aku berlindung kepada-Mu dari fitnah Dajjal.my Memohon perlindungan sebelum berdoa Allaahumma innii a ’uu-dzu bika min ‘a-dzaabil qabri. Abu Daud] Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. Bukhari] “Memohon syurga kepada Allah dan berlindung dari siksa neraka.jomsolat.R.R.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www.solat.pja.R.tk 4 4 .” [H. aku berlindung kepada-Mu dari azab kubur. Bukhari] Berdoa sebelum salam Memilih mana-mana doa yang disukai (afdhal memilih doa yang ada dalam hadis yang disukai) [H. aku berlindung kepada-Mu dari fitnah hidup dan mati.

“Ya Allah. wamin syarrimaa lam a’ mal [ba ‘adu] “Ya Allah. Ahmad] Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www.R.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. hitunglah (amal)ku dengan perhitungan yang mudah.jomsolat.tk 4 5 . An-Nasa'i] Allahumma haa sib ni hisaa ban ya sir.pja.” [H. “ [H. aku berlindung kepada-Mu dari akibat-akibat buruk perbuatan yang telah aku lakukan [Kerugian dari kesalahan yang telah kulakukan atau kerugian dari kebaikan yang belum kulakukan.R.solat.my Allaahumma innii a ’uu-dzu bika min syarrimaa a’miltu.] dan yang belum aku lakukan.

aku memohon kepada-Mu.” (orang yang membaca doa ini akan diampunkan dosanya) [H. “Ya Allah. [inni as aluka] [aljannata.tk 4 6 . [wahai] Pencipta langit dan bumi.R. tiada beranak dan tiadadiperanakkan. tiada tuhan kecuali Engkau. wahai Tuhan Yang Mahaberdiri sendiri.solat. [tiada sekutu bagi-Mu]. [almannanu] [yaa] ba di‘alsamaa ti wal ardz.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. walam yakun lahu kufuwan Ahad. “Ya Allah. ya Allah. sesungguhnya aku memohon kepada-Mu bahawa segala puji adalah milikMu.my Allahummainni as aluka yaa Allah( riwayat lain: billahi) [alwwhidi] Al a hadissoma dillazi lam yalid walam yu lad. Wahai Tuhan Yang Mahahidup. antagh fira lii zunu bi. wa a ‘uuzubika minannar]. Wahai Tuhan Yang Mahaagung dan Maha Pemurah.pja. yaa zal jala liwal ikram yaa hayyu yaa qayyum. laa ilaaha illa anta [wahdaka la syarikalaka]. innaka antal ghofu rurrahim.” (Orang yang berdoa dengan doa ini akan diberi) [H. tempat makhluk bergantung. [Maha Pemberi kurnia]. kerana Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. Bukhari] Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www.jomsolat. tiada suatu apa pun yang menyamai-Nya. ampunilah segala dosaku. [sesungguhnya aku memohon] [syurga kepada-Mu dan berlindung kepada-Mu dan siksa neraka]. Abu Daud] Allahumma inni as a luka bianna lakalhamd. [Tuhan YangMahatunggal].R.

tidak ada Tuhan kecuali Engkau.tk 4 7 . wamaa arraftu.” [H.R.” Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www.pja. Al-Hakim] Mengucapkan salam (Dengan berpaling ke arah kanan sehingga terlihat pipi kanan yang putih): As-salamu 'alaikum wa-rahmatullah “Mudah-mudahan Allah mencurahkan kesejahteraan atas dirimu demikian pula rahmatNya. an talmuqaddimu. wamaa anta a’alamu bihi minni. laa ilaaha illa anta. Muslim] Mengucapkan salam [H. Engkau lebih tahu tentang hal itu daripadaku. Engkaulah yang terdahulu dan Engkaulah yang terkemudian. wamaa asrartu wamaa a’lamtu. wanatal mu akkhiru.jomsolat.R. wamaa akkortu. ampunilah segala dosaku pada masa lalu dan akan datang.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. yang aku lakukan dengan sembunyi-sembunyi atau yang aku lakukan dengan terang-terangan dan apa saja perbuatanku yang berlebihan. “Ya Allah.solat.my Allahummaghfiruli maa qaddamat.

my Dan mengucapkan salam ke kiri pun sama. [H. “Dan keberkatan” [H.pja.my atau admin@jomsolat. [H. Sebarang kesilapan dalam ebuku ini bolehlah emel kepada solat@pja.jomsolat. Muslim] Rujukan Kitab Muhammad Nashiruddin Al Albani Kitab T.solat. Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. Abu Daud] Kadang-kadang mengucapkan sahaja ketika berpaling ke kiri.R.tk 4 8 .R. Hasbi As-Siddieq Dan lain-lain.R.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www.tk untuk memaklumkan pembetulan. An-Nasa'i] “As-salamu 'alaikum” Terkadang mengucapkan salam sekali sahaja dengan ucapan: “As-salamu 'alaikum” dengan sedikit memalingkan wajah ke kanan”.R. Muslim] Kadang-kadang baca tambahan “Wa barakatuh”.M. [H.

a.jomsolat.a.a. Kemudahan Dalam Sifat Wuduk Rasulullah s. Ketahui Panduan Sifat Solat Nabi Dari Sebelum Salam Hingga Selepas Salam (bergambar) Isi Kandungan: Syarat-syarat solat Penekanan dalam solat Bersuci: Mandi wajib Bersuci: Wuduk Bersuci: Tayamum Bersuci: Khuf Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam Zikir selepas solat Dibolehkan di dalam solat Larangan di dalam solat Sujud sahwi Peringatan bagi orang yang meninggalkan solat Faedah solat Kewajipan solat berjamaah Solat Jumaat Semuanya RM50 RM10 PERCUMA kepada beberapa orang sahaja.w.a. 9. 2.w. Perihal Sujud Sahwi Rasulullah s.a. Panduan Musafir Rasulullah s.w.a. Masalah-masalah dan Persoalan-persoalan Berkaitan Solat Rasulullah s.w.a. 10.pja.w. oleh Muhammad Nashirudin Al-Albani Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www.a. 4.solat. Cenderahati: 10 ebuku (ebook) untuk melengkapkan solat anda. Terhad! Percuma Cara Solat Nabi s. Zikir Selepas Solat Fardhu Rasulullah s. Solat Jumaat Rasulullah s.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www. Solat Tahajud dan Witir Rasulullah s. Solat Hari Raya Rasulullah s.a. 1. 7.tk 4 9 .w.a.w.a. 6.w.w. Solat Jamak dan Qasar Rasulullah s.w.my Lengkapkan solat anda. 8.a.w. 3. Solat Tarawih Rasulullah s. Solatlah dengan khusyuk dan mengikut Nabi s.w. 5.

tk 5 0 .solat.tk Sumbangan/hadiah: Nama : MOHAMAD AFIZA BIN HAMZAH No akaun Maybank:107096329224 No akaun Bank Islam:07052020155386 *(Selepas masukkan sumbangan/hadiah.pja.my Kaedah Permintaan: Dapatkan ebuku tambahan percuma: Sila emel permintaan anda kepada: solat@pja. sila emel kepada solat@pja.jomsolat.my untuk menerima ucapan terima kasih) Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www.Panduan Sifat Solat Nabi: Takbir Hingga Salam http://www.my Atau emel kepada: admin@jomsolat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful