P. 1
Fisa de Tablou

Fisa de Tablou

|Views: 1|Likes:
Published by Anemona Ciupitu

More info:

Published by: Anemona Ciupitu on Dec 31, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/31/2012

pdf

text

original

Fişă de tablou

Ştefan Luchian – Anemone (1905-1907)

Ciupitu Anemona Univesitatea Bucureşti, Facultatea de Istorie Secţia Istoria artei, anul III

Autor: Luchian.10.2003 – Tezaur Deţinător: Muzeul Naţional de Artă al României – Bucureşti Număr inventar: 797 . Ştefan Titlu: Anemone Tip: Pictură Material: Ulei pe pânză Tehnica: Pictare Dimensiuni: 42x43 cm Datare: 1905-1907 Ordin de clasare: 2821/10.

apoi la Munchen. în ultimă instanţă. Luchian reprezintă reacţia cea mai puternică împotriva tendinţelor semănătoriste. este membru fondator al societaţii artistice Ileana. Farmecul simplu al peisajelor de pe malul Prutului şi-a pus amprenta asupra biografiei lui Luchian. ci un proces de cunoaştere a acesteia şi de autocunoaştere. a fost frânt. Modernitatea pe care Ştefan Luchian o aduce în pictura românească este cel mai bine surprinsă în înţelegerea pe care artistul o acordă raportului dintre artist şi natură. prematur. Pictura nu este pentru el mijlocul de reproducere mimetică a naturii. la Stefăneşti. un sat (astazi oras) in judeţul Botoşani. Convertind natura în sinteze liniare şi acorduri cromatice strălucitoare. in 1916. Luchian se afirma ca unul dintre cei mai valoroşi pictori din epocă. al cărui elan exprimând bucuria pe care o trezeşte contactul cu lumina pură a zilei. Luchian exprimă spiritul său liric. considerat . Ştefan Luchian a dominat pictura românească de la inceputul secolului al XX-lea. într-o operă aflată sub semnul contemporaneităţii. Doi ani mai târziu. care a sintetizat în mod original unele tendinţe artistice ale timpului său. temperament dinamic. a fost student al Academiei Regale de Arte Frumoase. în arta sa pictorii români descoperind îndemnul pentru culoare şi sinteză constructivă. Incă din 1892. al cărei scop era dezvoltarea artei dincolo de convenţiile academice. Anul 1896 marchează Expoziţia artiştilor independeţi. continuând pe calea deschisă de Grigorescu şi Ion Andreescu. primul pictor român modern. Picturile cu flori. Între 1885 si 1889. unul dintre cele mai bogate capitole ale operei sale. intre 1891 si 1892. Ştefan Luchian a studiat la Şcoala de Belle Arte din Bucureşti. Născut la 1 februarie 1868. Si-a desăvârşit studiile la Academia Julian din Paris.Date despre autor: Ştefan Luchian este pictorul care l-a facut pe Nicolae Grigorescu să exclame: În sfârşit. organizată in ţară. timp de un an. Luchian devine în scurt timp una dintre cele mai interesante personalităţi artistice ale artei româneşti. împreună cu alţi colegi de breaslă. precum şi calităţile sale de mare colorist. expunând la societatea Tinerimea artistică. sunt cele în care se realizează desăvârşirea măiestriei artistului. unde. am şi eu un succesor! şi pe care Iosif Iser îl socotea cel mai român dintre pictorii noştri.

la vârsta de treizeci şi trei de ani. alături de peisaje. Fiecare anemonă are câte două. Simbolistica florilor lui Luchian este una vastă. Luchian işi concentrează. optimiste ori resemnate – având limbaj şi afectivitate omeneşti. natura pe care o iubea atât ajungea în camera sa de suferinţă. Prin ele. Sintetizarea dramatică este impulsionată de nevoile interioare.” Totodată. Când. rămânând un produs cu totul original al timpului său. Descrierea tabloului şi interpretare: In lucrarea Anemone. îi scria Luchian prietenului său. prea peste puterile mele". transformând-o într-un gen de sine stătător în pictura românească. Laura Cocea îşi aminteşte în însemnările sale: "Florile rare i le aducea Cioflec. începând cu dragostea pentru viaţă. artistul va extrage esenţa cu o construcţie vie şi picturală dobândită doar din câteva trăsături de penel. spre exemplu. singurul model. le comanda el în Italia. trei nuanţe ale aceleiaşi culori. Luchian este cel care dezvoltă tematica florilor. Florile alcătuiesc un capitol însemnat al operei lui Luchian. profunzimea observaţiei acesteia şi identificarea stărilor sale intime cu transformările ei. Ele sunt investite cu capacitatea de a exprima stări sufleteşti – pot fi vesele ori triste. e prea greu. peisajele îi devin inaccesibile. iar printre acestea florile albe dau . Florile au adus în atelierul artistului întreaga natură concentrată în perfecţiunea lor. dragostea sa faţă de natură. devenindu-i. fiind înclinat către simplitate şi seninătate. astfel.„genialul interpret al acestui motiv. întreaga atenţie asupra florilor. Ştefan Luchian contempla în pictura sa bucuriile vieţii şi aducea laudă lucrurilor din natură. spre sfârşitul vieţii. sufleteşti de a ajunge ca şi Beethoven în “Simfonia a IX-a” la o bucurie dobândită peste suferinţă. Anemonele. iar umbra şi lumina sunt redate prin intensităţi diferite ale pastei. exprimând. dorinţa de libertate în natură şi până la metafore legate de rostul picturii şi rolul artistului. din cauza bolii. Astfel. "cred că e ultima încercare pe care o mai fac cu peisajele. în vara lui 1909 pe când se afla la Moineşti. arta sa se îndepărtează de aria estetică a acestei direcţii. Virgil Cioflec. În tablou. pastelurile sale ajungând la o măiestrie inegalabilă. admiraţia perfecţiunii naturii. florile roşii ale vieţii contrastează cu cele violet ale morţii.

În chipul Anemonelor totul este viu şi nu există nici o tulburare pământească. Următoarea etapă este una de intensă strălucire. după umila mea părere. ci ele devin un simbol vizual. cât florile primăverii. într-un fel foarte sincer. Octavian Paler afirma: A vedea florile lui Luchian fără a şti ce se află în spatele frumuseţii lor ar echivala cu gestul de a smulge dinlăuntrul corolei anemonelor grăuntele de frig. de . chiar dacă aceste flori par a fi proaspăt culese şi răspândind parfumul lor propriu. cu un colorit profund şi dureros. anemonele au înflorit din lacrimile Afroditei pentru frumosul Adonis. anemona este cea care intruchipeaza cel mai bine. Transparenţa culorilor este dusă spre o latură spiritualizatoare. tragicul destin al pictorului Ştefan Luchian. una dintre cele mai bune lucrări ale expoziţiei. ale cărui sclipiri de vervă şi aproape de geniu par a se fi desprins din sufletul pictorului în petalele anemonelor”. care abundă în nuanţe şi reflexe. reînviere . Acestea sunt asemănătoare florilor din ceramica şi din scoarţele populare. ucis de Ares. Dintre toate florile pe care le-a pictat. În ziua când acestea înfloresc. împreună cu culorile neutre. Adonis revine la Afrodita pentru a cunoaşte fericirea şi bucuria. vorbeste despre dragoste si despre moarte. temperamentul unui artist. suprapusă în straturi succesive. Una dintre cele mai frecvent întâlnite armonii în această primă perioadă a picturii sale cu flori este cea obţinută prin alăturarea violetului şi a verdelui. Legenda spune că anemona. Atenţia artistului se concentrează asupra florilor. atât în corole cât şi în fundaluri. murind şi înviind odată cu natura şi cu anii. ele exprimă. verdele şi violetul. Luchian nu reproduce tonurile găsite în lumea obiectivă. floarea lui Adonis. Flori tratate cu mână de maestru. roşul fiind de asemenea folosit cu generozitate. Caracterul efemer al acestei flori suave se relevă chiar din nume. În mitologia.extincţie. anemonele sunt simbolul primăverii şi al tinereţii. Pasta.linişte şi seninătate.despărţire. numeroasele opere reprezentând prilejuri de verificare a teoriei celor trei forţe cromatice: roşu pătrunzător. Potrivit uneia dintre versiunile legendei. Expuse la “Tinerimea Artistică” în 1908 au trezit aprecieri printre care într-o cronică din ziarul “La Roumanie” se scria: “Anemonele sunt. care in limba greaca înseamna vânt. este modelată într-o textură învolburată. Despre compozţiile florale ale lui Stefan Luchian. Adonis este sortit să trăiască vremelnic. despre dualitatea regăsire . la nivel simbolic.

.noapte. Despărţirea creaţiei lui Luchian de suferinţa lui Luchian ne-ar priva de cel mai clar exemplu din pictura noastră că suferinţa nu dă talent. care face ca petalele să ardă şi mai intens. dar pune un om talentat la o răspântie de unde poate ieşi un învins sau un învingător.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->