You are on page 1of 10

CAP I. REPARAREA MECANISMULUI MOTOR I.1. REPARAREA ORGANELOR FIXE REPARAREA BLOCULUI MOTOR.

Dup demontare blocul se spal i se cur ntr-un solvent; canalele de ungere se desfund (dup scoaterea dopurilor) i se sufl cu aer comprimat, apoi se supune unui control pentru depistarea defeciunilor. Acestea pot fi (Fig.1): # Deformarea sau corodarea suprafeei de asamblare a blocului de chiulas 1; * planeitatea se verific cu o rigl de control (prin fanta de lumin) i introducerea unei lame calibrate ntre rigl i suprafaa blocului. Se admite o abatere maxim de 0,1 mm pe toat lungimea. Se verific, totodat, suprafeele prelucrate dac nu au coroziuni; coroziunile accentuate se rectific pe maini de verificat planeitatea. Se poate ndeprta un strat de maxim 0,25 mm. Fisurile, crpturile sau spargerile 2,3,4, de diferite forme i mrimi de pe suprafeele laterale. Depistarea se face prin proba de presiuni hidraulice pe stand special, la presiunea de 4 bari. Repararea se poate realiza prin mai multe procedee, cnd fisurile nu depesc lungimea de 15-20 mm: * se face prin sudur acetilenic cu bare de font FC 20; * acoperirea cu rini epoxidice ; * etanarea cu soluii uor fuzibile pentru fisuri mici; * etanarea fisurilor mici pe suprafee prelucrate cu soluii metalice speciale sauap de sticl; * metalizarea cu zinc topit (pulverizat cu aer la 6 bari); * sprturile se pot suda oxiacetilenic sau electric. # Uzura gurilor filetate 5,6, pentru prezoane sau uruburi se nltur prin refiletare la cot, reparaie sau montare cu buce speciale; * prezoanele rupte n bloc se extrag prin diverse metode: defiletarea cu ajutorul unor dornuri conice sau zimate, extractoare, piulie sudate etc.. # Locaurile cuzineilor 8, pentru lagrele paliere uzate sau deformate se remediaz prin alezare la treapt de reparaie. # Locaurile lagrelor arborelui cu came 7, prin uzare vor avea conicitate i ovalitate fa de fusurile arborelui. Remedierea const n demontarea i montarea altora corespunztoare cotei de reparaie, ncepnd cu cele intermediare. # Locaul tacheilor, care se uzeaz, se alezeaz la cota de reparaie sau se preseaz buce, iar alezarea se face la o cot nominal.

Uzura sau deteriorarea suprafeei de ghidare 9, a locaurilor pentru cmile de cilindru. # Repararea cilindrilor. Forma geometric a cilindrilor se modific fie datorit cauzelor termodinamice, n timpul funcionrii motorului, fie unor ageni chimici. Uzura este accentuat n partea superioar a cilindrului, formnd un prag.

Fig. 1.Locurile posibile de apariie a defectelor la: a- bloc motor, b- chiulas

Uzura cilindrilor este neuniform: o uzur conic n lungime, numit conicitate, i o uzur oval, pe diametru, numit ovalitate. Constatarea se poate face vizibil, prin msurarea cu ceasul comparator cu cadran
Fig. 2.

Remedierea const n repararea i hornuirea cilindrilor. Blocul motor cu cilindrii nedemontabili se fixeaz direct pe masa mainii de alezat, iar cmile de cilindru cu ajutorul unor dispozitive. Dup alezare cilindrii se spal i se supun controlului care impune: lips de pete sau rizuri, conicitate i ovalitate n limite admise. Cmile de cilindrii se monteaz n blocul motor prin presare cu dispozitive speciale, dup ce s-au aezat inelele de etanare n canalele respective i s-au centrat n lcaul lor. Blocul motor cu cilindri nedemontabil se poate construi i realiza la cot normal; cilindrii se pot aleza de 2-3 ori sau chiar ase cote de reparaie.
2

REPARAREA CHIULASEI Dup demontare se face curirea ei n soluii alcaline la cald sau cu produse dizolvante. Urmeaz controlul vizual pentru depistarea defeciunilor care pot fi: fisuri, ciupituri sau sufluri pe suprafeele laterale, suprafeele interioare ale ghidurilor, deteriorarea orificiilor filetate. * repararea fisurilor i crpturilor 1, se face ca la blocul motor; * refacerea etanrii orificiilor, prezoanelor i tijelor mpingtoare 2; * suprafaa de contact cu blocul 3, cnd este deformat se reface pe maini de rectificat planeitatea; nu se admite ndeprtarea unui strat metalic mai gros de 0,25-0,50 mm. * ghidurile de supap uzate 4, 5, se alezeaz la cote de reparaie folosind supape cu tija majoritar n diametru , uzura locaurilor pentru ghidurile supapelor de admisie i evacuare 6,7. Cnd se depete ultima cot de reparaie, se nlocuiesc cu altele noi, care se preseaz cu un dorn special n locul celor vechi. * scaunele supapei 10,11, care nu asigur etanarea se lefuiesc cu supapele respective cu ajutorul unui dispozitiv ventuz, . Dac uzura este accentuat, se frezeaz cu o frez special, conic la 40. Frezarea este urmat de o rabotare cu past. * scaunele de supap mare se rectific cu pietre abrazive adecvate, antrenate de maini electrice portabile, uzura suprafeei de aezare a injectorului 12. Verificarea etanrii se face cu petrol turnat pe supapele montate n scaunele lor. Chiulasa se rabateaz dac are spturi, crpturi ale camerei de ardere, paraziti sau mai mult de 10 sufluri. REPARAREA COLECTOARELOR DE ADMISIE I EVACUARE Defeciunile cele mai frecvente sunt: deformrile suprafeelor de asamblare cu chiulasa, care se rectific plan, iar garniturile se inlocuiesc 13; tirbirile i crpturile sudate se rectific; deteriorarea sau deformarea orificiilor pentru uruburile de montaj 14. I.2. REPARAREA MECANISMULUI BIEL-MANIVEL Se face cu ocazia reviziilor, reparaiei accidentale sau repararea curent a motorului.

Sunt reparaii de mai mare amploare i cuprind: nlocuirea pistoanelor, repararea bolurilor de piston, repararea bielelor, repararea arborelui cotit, nlocuirea semicuzineilor. nlocuirea pistoanelor se execut dup demontarea chiulasei i curarea de calamin; se demonteaz, apoi, segmenii, siguranele bolurilor i, n sfrit, bolturile. Pistoanele se cur de calamina depus i se spal cu un solvent.
Fig. 3. Uzurile pistonului a- dimensiunea iniial a canalului pentru segment; U1, U2 uzurile canalului pentru segment; U3- uzura mantalei

Pistoanele uzate nu se repar, ci se nlocuiesc cu altele noi. La montaj se va respecta cota de supranclzire a pistoanelor. Repararea pistoanelor ( fig.3 ) Uzurile pistoanelor sunt determinate de aciuni mecanice i termice. n mod normal , se produc uzuri la : -canalele de segmeni ( n special la segmentul superior), datorit temperaturii ridicatei a presiunii cu care acioneaz segmenii asupra flancurilor lor. -mantaua pistonului, datorit frecrii cu suprafaa de lucru a cilindrului -locaul bolului din umerii pistonului, datorit forelor care trebuie s le transmit. Repararea bolurilor de piston se execut numai la cele cu uzuri mici pe suprafeele de contact dintre umerii pistonului i piciorul bielei. Verificarea se execut prin msurarea bolurilor i alezajelor din umerii pistoanelor i bucelor bielei, de la acelai set , controlnd jocurile admise. Operaia se poate realiza prin metodele: - rectificare la o treapt de reparaie; - cromare dur la cot nominal; - majorarea diametrului prin refulare la cald. Rectificarea se face pe maini de rectificat fr vrfuri. nlocuirea cu boluri recondiionate se face innd cont de trepte de reparaie. nlocuirea segmenilor se impune ori de cte ori este demontat ambelajul, pentru c nu se mai pot monta n poziia iniial. Cauzele uzurii: - frecarea normal cu cilindrii i n canalele pistonului; - eroziunea nominal datorit impuritilor din ulei; - montaj necorespunztor; - cocsare.
4

Remedierea const n nlocuirea cu alt set de segmeni la cot nominal sau reparaie corespunztoare. n practic, uzurile segmenilor se apreciaz dup creterea fantei, a jocului dintre segment i canalul din piston sau dup scderea greutii segmenilor. n fig. 4 a- se reprezint verificarea fantei segmentului, iar n fig. 4 b, jocul dintre segment i canalul din piston. Repararea bielei se face dup demontare, curire cu solvent. Defeciunile posibile ce apar sunt: ncovoierea, tensionarea tijei, micorarea distanei lungimii dintre axele piciorului i corpului bielei. ncovoierea i tensiunea se constat prin verificarea cu un dispozitiv special; axele capului i piciorului bielei s fie n acelai plan i paralele. - Biela deformat se ndreapt cu o pres n cazul ncovoierii sau cu un dispozitiv special numit menghin; - Buca de biel i lcaul ei uzat se repar astfel: se depreseaz buca veche, se monteaz alta prin presare i se face alezarea la treapt de reparaie. Uzura lcaului pentru semicuzinei necesit alezarea lcaului i montarea de semicuzinei cu diametrul exterior majorat.
Fig.4. Verificarea la segmeni: afanta: 1- calibru de interstiii; 2- segment; b- jocul dintre segment i canalul din piston; 1- segment; 2- piston; 3 -calibru de interstiii

Sunt situaii n care este necesar ajustarea fantei care se realizeaz cu un disc abraziv fig.5) sau cu o frez special.
Fig. 5. Dispozitiv pentru ajustarea fantei segmentului 1- segment; 2-disc abraziv; 3- buton blocare a platoului rotitor; 4- platou rotitor; 5- linie de referin; 6- manivel de antrenare a discului abraziv

Repararea bielei se face dup demontare, curire cu solvent. Defeciunile posibile ce apar sunt: ncovoierea, tensionarea tijei, micorarea distanei lungimii dintre axele piciorului i corpului bielei (fig.6).

ncovoierea i tensionarea 1 se constat prin verificarea cu un dispozitiv special; axele capului i piciorului bielei s fie n acelai plan i paralele. Biela deformat se ndreapt cu o pres n cazul ncovoierii sau cu un dispozitiv special numit menghin; - Buca de biel i locaul ei uzat 2, 3, se repar astfel: se depreseaz buca veche, se monteaz alta prin presare i se face alezarea la treapt de reparaie. Uzura locaului pentru semicuzinei 4 necesit alezarea lcaului i Fig.6. Locuri posibile de apariie a defectelor la biela motorului D 797-05 montarea de semicuzinei cu diametrul exterior majorat. - Biela cu uzura lateral a capului 5, se recondiioneaz prin ndreptarea suprafeelor i folosirea unor cuzinei cu lime mai mare. uruburile deteriorate se nlocuiesc cu altele noi. - nlocuirea bielei se face cnd are fisuri sau rupturi. Repararea arborelui cotit. Dup funcionare ndelungat apar defeciuni ca: ncovoierea i torsionarea 1, uzura fusurilor 2, uzura n lungime a fusului palier central 3, uzura canalului de pan , uzarea locaului bucei arborelui primar 4, btaia suprafee Fig. 7. Locurile posibile de apariie a defectelor arborelui la motorul DACIA 1310 frontale de fixare a pinionului arborelui cotit 6, uzarea filetului pentru rac 7,uzura orificiilor filetate, de la flanele de fixare a volantului, modificarea lungimii fusurilor de biel 8 i a fusurilor paliere 9, btaia frontal a flanei de prindere a volantului 5. Dup demontare se cur cu solveni i se desfund canalele interioare de ungere; se verific torsiunea i ncovoiereape o plac de control. Determinarea ovalitii i conicitii fusurilor se face cu micrometrul, stabilindu-se i treapta de reparaie. ncovoierea i rsucirea se nltur prin: ndreptarea arborelui cotit la rece cu o pres hidraulic.

Uzarea fusurilor este cauzat de: aciunea forelor centrifuge, frecarea cu suprafeele cuzineilor, impuritile din ulei, linia de arbore nclinat. Remedierea const n rectificarea fusurilor pe maini de rectificat arbori cotii. Rectificarea final este finisarea. Orificiile de ungere se teesc la margine, canalele se spal i se sufl cu aer comprimat; cnd rectificarea a atins cota maxim, se recondiioneaz prin majorarea diametrului fusurilor folosind una dintre metodele: - metalizarea cu aliaje dure, apoi rectificare i lustruire; - ncrcarea prin sudare n mediu gazos de protecie; - ncrcarea prin vibracontact cu electrozi care se pot cli, apoi rectificare i lustruire; - cromarea poroas, rectificare, lustruire; canalul de pan uzat se ncarc cu sudur prin vibracontact i se preseaz un altul decalat la 90. Lcaul bucei arborelui primar uzat se recondiioneaz prin depresarea bucei de bronz i se monteaz alta cu diametrul exterior majorat. Uzura filetelor se reface la trepte de reparaie. Btaia frontal a flanei se nltur odat cu ndreptarea arborelui. Rebutarea arborelui are loc atunci cnd pezint fisuri, crpturi pe fusuri, care nu dispar la rectificare. nlocuirea semicuzineilor arborelui cotit se face cnd motorul este demontat pentru a se putea efectua msurtori ale fusurilor i semicuzineilor i const n abaterile fa de jocurile precise. Semicuzineii se nlocuiesc cu alii noi la teapt corespunztoare diametrului rectificat al fusurilor. Acetia se aaz n locauri; se aeaz arborele i se strng capacele. La biele procesul este asemntor, verificarea fcndu-se pentru fiecare semicuzinet n parte. nlocuirea semicuzineilor se face cnd acetia nu mai corespund treptelor de reparaie, suprafaa interioar este deteriorat sau proeminenele de fixare sunt distruse. Depresarea i asamblarea agregatelor se va face numai cu prese universale sau speciale.

CAP II. LUCRRILE I OPERAIILE DE NTREINERE A MECANISMULUI MOTOR Operaia Control- verificare 1. Verificarea btii lagrelor paliere 2. Verificarea btii lagrelor de biel 3. Verificarea btii pistoanelor 4. Verificarea btii bolului 5. Verificarea etaneitii mbinrilor 6. Verificarea fixrii pe cadru (asiu) 7. Verificarea fumului de evacuare 8. Verificarea compresiei cilindrilor Strngeri Strngerea chiulasei Strngerea capacului culbutorilor Strngerea carterului inferior Strngerea galeriei de admisie i a conductelor de admisie a aerului Strngerea galeriei de evacuare i a conductelor de evacuare a gazelor 1. 2. 3. 4. Zilnic, la plecarea n curs i la napoierea din ultima curs Periodicitatea, km echivaleni

Zilnic, vizual i cu aparatur la fiecare 20 000 km La fiecare 20 000km La 500 km La fiecare 5000 km

La fiecare 10 000 km

II.1 LUCRRI DE NTREINERE LA ORGANELE FIXE Operaiile de ntreinere tehnic a mecanismului motor sunt relativ simple i au o periodicitate mare. Ele conin lucrri de control, verificare i strngere, efectuate conform cu indicaiile ntreprinderii constructoare. Principalele lucrri de ntreinere se refer la strngerea chiulasei, controlul compresiei din cilindri, determinarea strii tehnice a grupului cilindru-segmenipiston fr demontarea motorului, precum i la verificarea btii lagrelor paliere, lagrelor de biel, pistoanelor, bolului. STRNGEREA CHIULASEI Aceast operaie se execut la motoarele DACIA 1310 dup primii 500 de km de rulaj (la motoarele noi sau ieite din reparaie) sau dup fiecare remontare. SCULE FOLOSITE: cheia dinamometric - permite msurarea efortului de strngere, asigurnd uniformitatea strngerii.
8

MOTORUL DACIA 1310

Momentul de strngere (Nm) 55-65

2. Strngerea uruburilor de fixare a chiulasei trebuie s se fac ntr-o anumit ordine, de la mijloc spre extremiti, evitndu-se ondularea ei, care ar duce la lipsa de etaneitate. Strngerea se face uor, fr ocuri, cu un efort de strngere dozat: -n prima etap se strng toate uruburile cu 1/2 - 1/3 din valoarea prescris a momentului - a doua etap este precedat de o slbire cu un sfert de tur a uruburilor, dup care se strng cu efortul maxim II.2. LUCRRI DE NTREINERE ALE ORGANELOR MOBILE VERIFICAREA COMPRESIEI n procesul funcionrii motorului, se produc o serie de modificri n starea tehnic a grupului pistonsegmeni-cilindru care se verific cu un aparat numit compresometru sau compresograf. Acest aparat msoar presiunea din cilindrii motorului la sfritul compresiei. Compresograful este un compresometru care are n plus un sistem de nregistrare a valorilor presiunii, si nregistreaz variaia compresiei pe o diagram special. se nclzete motorul la temperatura de regim se oprete motorul i se demonteaz toate bujiile sau injectoarele se introduce forat conul de cauciuc al compresografului n alezajul bujiei (respectiv injectorului) se nvrte motorul cu demarorul, clapeta de acceleraie fiind deschis la maxim, pn cnd acul nregistrator al compresografului nu se mai mic se descarc compresograful prin apsarea vrfului supapei se deplaseaz foaia de diagram n alt poziie i se continu operaia la cilindrii urmtori

INTERPRETAREA REZULTATELOR TIP MOTOR MAS PRESIUNE DE COMPRESIE INADMISIBIL (impune ADMISIBIL repararea grupului pistoncilindru-segmeni) 8-19 bari Sub 8 bari

BUN Peste 12 bari

Prin verificri periodice se pot constata urmtoarele: 1. Presiunea de compresie scade egal la toi cilindrii - Uzuri care apar la grupul cilindru-segmeni-piston 2. Presiunea de compresie poate scdea numai la unul sau doi cilindri -supapa strmb, nepenit sau fr joc la culbutor - garnitur de chiulas perforat (de obicei scade compresia la doi cilindri alturai) - riz pe cilindru, produs de bol - segmenii de compresie rupi sau cocsai - piston gurit (topit) 3. Presiunea de compresie poate s creasc - raportul de compresie este crescut prin depuneri de calamin n camera de ardere sau prin subierea garniturii de chiulas La motoarele n stare bun, nu se constat diferene de presiune ntre cilindrii motorului mai mari de 0,5 bari.

10