PANDUAN MENGUASAI PELAJARAN MELALUI TEKNIK PETA MINDA (MIND MAP

)

BAHAGIAN 2
Oleh: Nik Ahmad Nik Yaacob Pengurus Operasi YaKIST

TUJUAN PETA MINDA
 Teknik Peta Minda bertujuan membantu anda memudahkan pengambilan nota-nota pembelajaran dan meningati isu-isu pelajaran berkenaan. Melalui peta minda, anda mudah mengenalpasti dan memahami strukturstruktur ilmu pendidikan yang anda ikuti. Contoh : GEMUK. Apa yang anda belajar mengenai GEMUK?

Kurang makanan lemak 3 Kurang makanan bergoreng 3 400 Juta manusia 3 Banyak makan buahan 3 CARA ATASI 2 GEMUK 1 JUMLAH MANUSIA GEMUK 2 Banyak makan sayuran 3 Banyak exercise 3 Cukup tidur 3 Keturunan 3 Timbul penyakit dan lain-lain 3 MASALAH DIHADAPI 2 PUNCA GEMUK 2 Banyak tidur 3 Makan berlebihan 3 Lebih kalori dalam badan 3 Kurang exercise 3 Simpan banyak lemak dalam badan 3 .

Isu induk (GEMUK) diletakkan di tengah-tengah muka surat.Lihat bagaimana anda dapat memahami mengenai kegemukan melalui struktur-struktur yang ditunjukkan oleh Peta Minda. Ianya ditulis dengan huruf besar ”GEMUK”. Contoh : CARA ATASI. Dari isu induk (1). Anda boleh menggunakan apa sahaja warna yang anda fikir sesuai. Ianya bergerak dari ilmu induk (Ruang 1) dan berpecah ke bahagian (2). PUNCA GEMUK.  Semua isu di bahagian (2) ini juga ditulis dalam huruf besar. Hijau). Adalah dinasihatkan supaya anda mengguna warna yang terang (Biru. MASALAH DIHADAPI dan sebagainya. Merah. ianya bergerak ke isu bahagian (2) yang menyokong isu induk. Warna ini berbeza dari warna-warna lain yang akan digunakan untuk Peta Minda. Ianya diletakkan di ruang yang diwarnakan khas untuknya. PERGERAKAN PETA MINDA Lihat bagaimana Peta Minda ini bergerak. bahagian (3) dan seterusnya. Contoh : PUNCA GEMUK 2 CARA ATASI 2 GEMUK 1 Berlari 4 BANYAK EXERCISE 3 Aerobic 4 MASALAH DIHADAPI 2 Joging 4 BAGAIMANA ANDA MERANGKA UNTUK MEMBANTU KEFAHAMAN ANDA MENGENAI ILMU YANG ANDA CARI?   Lihat semula Peta Minda di atas. JUMLAH MANUSIA GEMUK. Bagaimana ianya dirangka.   .

 Gunakan warna-warna yang sama dengan warna yang anda gunakan di bahagian (2). Contoh : PUNCA GEMUK (Kuning). CARA ATASI (Hijau). MASALAH DI HADAPI (Biru). Caranya:  Tulis isu di bahagian (3) dengan menggunakan huruf kecil. CONTOH-CONTOH PETA MINDA Terdapat kaedah lain untuk mempratikkan teknik Peta Minda. Patutlah diingatkan bahawa teknik Peta Minda ini diamalkan bagi membantu anda memudahkan daya ingatan anda dalam mencari.  Dari isu di bahagian (2). Perhatian Jangan guna warna yang sama terdapat di bahagian isu induk. . anda terus bergerak ke isu-isu sokongan di bahagian (3). Joging Aerobik (Kuning). Contoh : CARA ATASI (Kuning)  Banyak Exercise (Kuning)  Berlari. Orang-orang barat suka mengamalkan sistem saraf seperti berikut : 4 Joging 4 Berlari 3 Banyak Exercise 2 CARA ATASI GEMUK 1 4 Aerobik Teknik ini juga boleh anda gunakan jika ianya lebih menyenangkan anda untuk mengingati ilmu-ilmu yang anda pelajari. mengesan dan meluahkan semula ilmuilmu yang anda pelajari. Setiap isu di bahagian (2) ini menggunakan warna-warna yang berlainan untuk membantu anda mendapat gambaran yang jelas mengenai satu-satu isu berkenaan.

SELAMAT BELAJAR ! .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful