Ghid de instalare

... 4 Capitolul 3.......................................................................... 2 Capitolul 2.................................................. Instalare server................................. 5 Capitolul 4..... Instalare client ............................................... Cerinte minimale ........... Verificari de efectuat .............................CUPRINS Capitolul 1........................................................................................................... 10 Ghid de instalare Pagina 1 din 13 ..................................................................

Software Sistem de operare:  Microsoft Windows (Windows XP sau mai recent).com/Sqlserver/2005/en/us/express-down. Ghid de instalare Pagina 2 din 13 .postgresql.  2 GB hard disk.html#downloads  PostgreSQL (minim 8.Capitolul 1. Windows Server 2005 sau Windows Server 2008 este necesar minim Microsoft SQL Server Express 2005 sau Microsoft SQL Server 2005  MySQL (minim 5. Windows 7. Cerinte minimale Pentru utilizarea aplicatiei va recomandam urmatoarele configuratii minimale:  SERVER: Hardware  512 MB RAM.mysql.org/download/ Nota: Alegerea tipului bazei de date ramane la latitudinea dumneavoastra. Pentru download vizitati: http://dev.0) . Server baze de date (oricare din cele de mai jos):  Microsoft SQL Server (minim Microsoft SQL Server Desktop Engine sau Microsoft SQL Server 2000).1. Pentru download ultima versiune vizitati: http://www.aspx Nota: In cazul utilizarii sistemelor de operare Windows Vista.microsoft.1) .com/downloads/mysql/5. Pentru download vizitati: http://www. Key Soft nu isi asuma raspunderea pentru pierderi de orice tip cauzate de functionarea incorecta a sistemului de baze de date folosit.

Software Sistem de operare:  Microsoft Windows (Windows XP sau mai recent). Ghid de instalare Pagina 3 din 13 . CLIENT: Hardware  RAM – conform cerintelor sistemului de operare (minim 128 MB).

). conectarea la serverul SMPT trebuie facuta fie fara autentificare. Existenta unui protocol de comunicatii de tip TCP/IP intre masina server si masina/ masinile client.  Clientul poate accesa Serverul pe portul specificat la instalarea serverului.  Pentru functionarea notificarilor prin e-mail (daca este cazul). trebuie sa va puteti conecta la IPul si pe portul specificate la instalarea serverului. o Mysql client in cazul utilizarii serverului de baza de date MySQL. (daca folositi una dintre aceste baze de date) trebuie sa se regaseasca in variabila de sistem PATH. Ghid de instalare Pagina 4 din 13 .  Daca accesati Serverul de la distanta (Internet / WAN). firewall-ul antivirusului.Capitolul 2. etc. Nota: Calea spre binarele clientului mysql.  Clientul poate accesa Serverul in retea. respectiv postgresql. o SQL native client in cazul utilizarii serverului de baza de date Microsoft SQL server 2005 sau 2008 sau. va recomandam sa efectuati urmatoarele verificari prealabile:  Masina server si masina/ masinile client indeplinesc cerintele minimale descrise in capitolul 1. fie cu autentificare de tip “Plain” sau “Login”. precum si din partea echipamentelor hardware existente (Exemplu: firewall-ul sistemului de operare.  Pe masina pe care urmeaza sa fie instalat serverul aplicatiei exista: o ODBC Driver in cazul utilizarii serverului de baza de date Microsoft SQL server 2000 sau. o Psql client in cazul utilizarii serverului de baza de date PostgreSQL sau. Verificari de efectuat Pentru parcurgerea instalarii in bune conditii. firewall-ul router-ului. Existenta permisiunii de conectare pentru portul utilizat la efectuarea conexiunii intre masina server si masina/ masinile client din partea software-ului de securitate instalat.

Figura 2 Ghid de instalare Pagina 5 din 13 . 2) Se selecteaza limba ce se doreste sa fie utilizata pe parcursul instalarii si se apasa “Next”. Instalare server Pentru instalarea serverului aplicatiei sub sistemul de operare Windows. trebuie urmati pasii: 1) Se ruleaza fisierul executabil “nume_aplicatie-versiune-Windows.exe” din locatia in care acesta a fost descarcat.Capitolul 3. Figura 1 3) Se apasa butonul “Next” pentru a trece la pasul urmator.

renuntati la instalarea aplicatiei! Figura 3 5) Se selecteaza calea unde urmeaza sa fie instalata aplicatia. Recomandarea noastra este ca acesta sa fie citit in intregime. Daca nu sunteti de acord cu prevederile acestuia. folosind butonul “Browse”. Se apasa “Install”. Acordul de licentiere reprezinta intelegerea contractuala dintre dumneavoastra si Key Soft. Figura 4 Ghid de instalare Pagina 6 din 13 .4) Citirea si acceptarea acordului de licentiere prin apasarea butonului “I Agree”. Acordul reprezinta acceptul dumneavoastra referitor la utilizarea aplicatiei in conditiile impuse de Key Soft.

Microsoft SQL Server 2000. Daca se opteaza pentru instalarea aplicatiilor in directorul “C:\Program Files\Nume aplicatie” se recomanda rularea serverului si a clientului prin Click dreapta->”Run as Administrator”. 6) Pe parcursul instalarii va apare fereastra din figura 5. se recomanda instalarea aplicatiei in directorul “C:\Nume aplicatie”. in functie de tipul de server SQL existent pe masina pe care se efectueaza instalarea.  Daca serverul SQL se afla pe masina pe care se efectueaza instalarea.Nota: Din cauza existentei drepturilor de “Administrator” in sistemele de operare Windows Vista. Server baza de date (Database Server):  Se introduce numele serverului SQL ce va fi utilizat de catre aplicatie. “(localhost)” – pentru Postgress si MySQL. Figura 5 Trebuie completate toate campurile. PostgreSQL sau MySQL). care pot impiedica functionarea suitelor software instalate in directorul “C:\Program Files”. Microsoft SQL Server 2008. b. se recomanda utilizarea unei structuri de baze de date cu larga utilizare (Microsoft SQL Server Desktop Engine.  In cazul in care exista mai multe servere SQL instalate in reteaua din care masina face parte. acestea se vor regasi in lista de selectare. Pagina 7 din 13 . dupa care se apasa “Install”: a. Microsoft SQL Server Express 2005. Windows 7 si Windows Server 2008. Microsoft SQL Server 2005. se completeaza campul cu:   Ghid de instalare “(local)” – pentru toate tipurile de Microsoft SQL server. Database type (Tip baza de date):  selectie din lista. Microsoft SQL Server Express 2008.

f. e. Port:  se completeaza portul pe care clientii il vor folosi pentru conectarea la serverul aplicatiei. h. g. d.  daca se doreste folosirea aplicatiei doar pe o singura statie. Network (Multi-user) (Retea):  se bifeaza in cazul in care se doreste folosirea aplicatiei pe mai multe statii de lucru interconectate (intr-o arhitectura client-server).c. cu scopul unei identificari mai usoare.  se recomanda utilizarea numelui aplicatiei ca nume pentru baza de date. daca aceasta nu exista.  poate fi utilizat orice port nefolosit de alte aplicatii la momentul instalarii. Nota 2: Se poate reveni asupra setarilor efectuate doar la pasii 2. 3. aceasta optiune se debifeaza. cu scopul unei identificari mai usoare.  se propune automat numele de utilizator (username-ul) implicit pentru fiecare tip de server. Aceste informatii vor fi utilizate la conectarea clientilor. 4 si 5 folosind butonul “Back” Ghid de instalare Pagina 8 din 13 . dar poate fi modificat in functie de necesitati. Database (Baza de date):  se completeaza numele bazei de date ce se doreste a fi utilizat. Password (Parola):  se completeaza parola folosita pentru autentificarea la serverul SQL. Username (Nume utilizator):  se introduce Numele de utilizator (Username-ul) folosit pentru autentificarea la serverul SQL (stabilit in cadrul instalarii acestuia).  se recomanda folosirea portului 1815 (cel propus automat de catre aplicatie) in cazul in care nu este utilizat. Instance (Instanta):  se completeaza denumirea aplicatiei din punct de vedere al serviciilor (aceasta se va regasi ca un serviciu in cadrul sistemul de operare Windows). Nota 1: In orice moment pe parcursul instalarii aceasta poate fi anulata apasand butonul “Cancel”.  se recomanda utilizarea numelui aplicatiei ca nume pentru serviciu.  trebuie sa retineti IP-ul masinii server si portul folosit la instalare. va fi creata in mod automat.

Pentru prima autentificare se vor utiliza urmatoarele informatii: Nume utilizator (Username): admin.7) Apasati “OK” pentru a termina instalarea aplicatiei. Parola (Password): admin. Figura 6 8) Felicitari! Aplicatia a fost instalata cu succes! Se ruleaza din “Start->Programs->Nume aplicatie->Nume aplicatie”. Figura 7 Va recomandam sa modificati parola dupa prima autentificare! Ghid de instalare Pagina 9 din 13 .

Daca aplicatia nu va functiona in retea. Figura 1 Ghid de instalare Pagina 10 din 13 . Instalare client Clientul se instaleaza doar in cazul in care se opteaza pentru utilizarea aplicatiei in retea. Pentru instalarea clientului aplicatiei sub sistemul de operare Windows.exe. nu este nevoie sa fie instalat clientul separat. Kitul serverului instaleaza automat un client pentru aplicatie. 2) Se selecteaza limba ce se doreste sa fie utilizata pe parcursul instalarii si se apasa “Next”.Capitolul 4. trebuie urmati pasii: 1) Din directorul in care kit-ul de instalare a fost descarcat se ruleaza fisierul executabil nume_aplicatie-versiune-Windows Client.

renuntati la instalarea aplicatiei! Ghid de instalare Pagina 11 din 13 . Figura 2 4) Citirea si acceptarea acordului de licentiere prin apasarea butonului “I Agree”. Acordul reprezinta acceptul dumneavoastra referitor la utilizarea aplicatiei in conditiile impuse de Key Soft.3) Click “Next”. Acordul de licentiere reprezinta intelegerea contractuala dintre dumneavoastra si Key Soft. Daca nu sunteti de acord cu prevederile acestuia. Recomandarea noastra este ca acesta sa fie citit in intregime.

Click “Install”. Windows 7 si Windows Server 2008.Figura 3 5) Selectare cale unde urmeaza sa fie instalat clientul. folosind butonul “Browse”. care pot impiedica functionarea Ghid de instalare Pagina 12 din 13 . Figura 4 Nota: Din cauza existentei drepturilor de “Administrator” in sistemele de operare Windows Vista.

6) Apasati “OK” pentru a termina instalarea aplicatiei. se recomanda instalarea aplicatiei in directorul “C:\Nume aplicatie”.101:1815) Figura 6 Va recomandam sa modificati parola dupa prima autentificare! Nota: IP-ul serverului si portul de acces sunt neceasare numai la prima autentificare.suitelor software instalate in directorul “C:\Program Files”. Figura 5 7) Felicitari! Aplicatia a fost instalata cu succes! Se ruleaza din “Start->Programs->Nume aplicatie->Nume aplicatie”. Server: IP-ul masinii server si portul utilizat la instalarea serverului aplicatiei sub forma: IP:port (Exemplu: 192. Ghid de instalare Pagina 13 din 13 .0. in campul server se va regasi denumirea aplicatiei. Pentru prima autentificare se vor utiliza urmatoarele informatii: Nume utilizator (Username): admin. Parola (Password): admin. Ulterior.168. Daca se opteaza pentru instalarea aplicatiilor in directorul “C:\Program Files\Nume aplicat” se recomanda rularea serverului si a clientului prin Click dreapta->”Run as Administrator”.