You are on page 1of 9

I.

Prezentare Companie:
Puma este una dintre companiile de top din lumea sportului mondial, detinand puternice linii in ceea ce priveste designul si productia pentru incaltari, haine si accesorii. O companie ce se bazeaza pe concepte ca creativitate si sustenabilitate, sprijinind si ramanand devotata principiilor de a fi corecti, cinstiti, pozitivi si creativi in deciziile luate si actiunile intreprinse, Puma incepe de la 'sport' si incheie cu 'moda'. Marcile sale 'Sport Performance' si 'Lifestyle' includ categorii ca fotbalul, atletismul, sporturi moto, golf si navigatie. Marca 'Sport Fashion' include colaborari cu branduri de designeri renumiti ca Alexander McQueen, Mihara Yasuhiro si Sergio Rossi. Grupul Puma detine brandurile Puma, Cobra Golf si Tretorn. Compania, fondata in 1948, isi distribuie produsele in peste 120 de tari, are peste 9.000 de angajati in intreaga lume si sedii la Herzogenaurach (in Germania), Boston, Londra si Hong Kong.

II. Primii pasi spre succes :
Drumul catre success al grupului Puma incepe cu adevarat nu o data cu infintarea primei fabrici sau o data cu primul succes recunoscut pe plan mondial, ci in 1920, atunci cand doi tineri cizmari din Hertogenahaurah, Germania, confecţioneaza prima pereche de incălţăminte sportivă. Fratii Rudolph si Adolf (supranumit si Adi) Dassler erau atat de fixati pe ideea de a imbunătăti performantele atletilor cu ajutorul incăltămintei lor, incat si-a atasat fabrica in spatele casei lor, pentru a se putea gandi la orice oră. Doar patru ani mai tarziu, in 1924, acestiea infinteaza, in acelasi oras, compania numita 'Gebruder Dassler Schuhfabrik'; cul alte cuvinte 'Fabrica de Incaltaminte Fratii Dassler' . Incălțămintea fratilor Dassler si-a gasit drumul spre Jocurile Olimpice de la Amsterdam din 1928 și apoi de la Los Angeles unde cațiva atleți au caștigat medalii folosindu-i produsele, insa primul adevarat success a fost obtinut in anul 1936, atunci cand Jesse Owens castiga patru medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Berlin purtand incaltarile Dassler. Per total, numerosi atleti de talie mondiala ce poarta pantofi sport Dassler castiga 7 medalii de aur si cinci de bronz si doboara 2 recorduri mondiale si 5 olimpice. La scurt timp dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial, desi afacerea continua sa dea roade si sa fie un adevarat succes, parteneriatul dintre cei doi frati nu mai era la fel de solid ca si la inceput. Contrazicerile privind viitorul companiei au culminat la jumatatea anulor '40, o data cu parasirea afacerii de catre Rudolf. Acesta s-a mutat peste rau si si-a deschis propria firma de incaltaminte sport, devenind rivalul declarat al fratelui sau, Adi. Compania lui Adi a luat numele de Adidas, iar in 1948 Rudolf si-a inregistrat noua sa fabrica cu numele de Puma. Aceasta este inregistrata oficial la 1 octombrie 1948, iar in acelasi an, prima gheata de fotbal Puma, “Atom”, este lansata pe piata. La scurt timp de la fondarea companiei, Rudolf Dassler reuseste sa conceapa cu succes o gheata de fotbal cu crampoane insurubate, in colaborare cu experti ca Sepp Herberger. Lansarea ghetei “Super Atom”, prima din lume cu crampoane insurubate. Aceasta este scoasa pe piata de Dassler in 1952 si marcheaza inceputul unei relatii de durata si incununata de success intre Puma si fotbal.

III. Analiza STEEP
O modalitate de structurare a informaţiilor preliminare despre starea sistemului organizaţional esteanaliza STEEP. Analiza STEEP a fost propusă iniţial ca analiză a mediului organizaţiei şi este numită şi astăzi de majoritatea manualelor de management drept analiză macro-environmentală . Acronimul STEEP este o categorizare a dimensiunilor mediului extern al organizaţiei, care sunt relevante pentru o analiză. Domeniile STEEP sunt: S-social, T-tehnologic, E-economic, E-ecologic, P-politic. Vom analiza pe scurt modul în care fiecare dintre acestea au influenţat activitatea companiei Puma pe cele trei nivele de profunzime temporală : trecut- perioada de început a organizaţiei, prezent şi viitor.

S. Componenta sociala se referă la caracteristicile contextului social în care organizaţia
activează. În trecut : Rudolf Dessler a pus bazele afacerii imediat după primul razboi mondial, într-o perioadă de reconstructie, de reorientare şi în general de evoluţie economică. Oamenii erau intersaţi din ce în ce mai mult de sport, de concursurile sportive, interes culminant în perioada de după cel de-al doilea razboi mondial şi până la începuturile anilor ‘90, când sportul era pentru toată lumea unul dintre hobby-urile preferate, aspect fructificat de Dassler. În 1920 încălţămintea sport produsă de fratii Dassler se vindea doar în oraşul Herzogenaurach, ca in 1928 piaţa lor de desfacere sa se exinda la nivel paneuropean. iar în 1932 compania fratiilor Dassler pătrunde pe piaţa americană. - incaltamintea sport se adresa în mod special segmentului tânăr masculin, segment afectat foarte mult de pierderile de vieţi omeneşti din timpul celor două războaie mondiale. Cucerirea publicului feminim a fost un pas important ce a urmat in drumul catre succes, Ca urmare a implicarii femeilor in economie si viata politica, implicit a cresterii puterii lor de cumparare, au aparut articole sportive personalizate pentru sexul frumos, iar aspectul pur sportiv a inceput sa fie caracterizat, intr-o anumita masura, de tot mai multe elemente provenite din din sfera modei. Pentru publicul in continua crestere al companiei echipamentul sportiv incepe sa nu mai fie caracterizat doar de cuvinte precum viteza, durabilitate, performanta, adaptabilitate, ci si de termeni precum creativitate, aspect, design, schimbare. Aceasta perioada este caracterizata de o crestere a veniturilor populatie ce a determinat o crestere a nivelului de trai, deci, o societate orientata tot mai mult spre achizitii de produse noi, straine, renumite, toate acestea avand un impact pozitiv asupra evolutiei si dezvoltarii companiei. În prezent : Sportul continuă să fie una dintre modalitaţile de petrecere a timpului liber, sportul de performanţă este într-o continuă creştere peste tot în lume. Mai mult decat atat, activitatea sportiva zilnica este recomandata si promovata prin spoturi publicitare atat de faimosi nutritionisti cat si de celebritati de pretutindeni – 'stilul de viata sanatos' fiind tot mai puternic comercializat. Cu toate acestea insa, fenomenul de ”îmbătrânire a populaţiei” resimţit în Europa, SUA şi în ţările asiatice provoacă o reducere a cererii pentru articole sportive fata de anii precedenti, iar recenta criza economica a accentuat diferentele in ceea ce privest nivelurile de venituri ale diverselor clase sociale; astfel incat, chiar daca dorinta de a achizitiona produse noi a ramas, relativ la aceleasi niveluri ca in anii

precedenti, puterea de cumparare a majoritatii consumatorilor a scazut considerabil. In viitor : Cu siguranţă oamenii vor dori să-şi îndeplinească cât mai multe dintre nevoile de relaxare, de odihnă, iar pentru mulţi acest lucru înseamna sport. Este foarte probabil ca ideea de 'viata sanatoasa' prin sport sa fie tot mai mediatizata, deci tot mai populara in randul maselor, si avand in vedere ca este preconizata o crestere puternica a populatiei globului, pana la duplarea sa, aceasta atitudine s-ar putea dovedi foarte benefica pentru toate companiile de profil. In pofida tendintei de globalizare, o strategie de particularizare a produsului s-ar putea dovedi extrem de benefica – adaptarea produsului la specificul cultural al unei anumite regiuni ar putea duce la o loializare a consumatorilor.

T. Componenta tehnologică a mediului are un impact major atât asupra producţiei,
pentru funcţionarea eficientă, cât şi asupra aspectelor de dezvoltare strategică a organizaţiei. In trecut : Din momentul in care prima gheata de fotbal Puma, “Atom”,confectionata din panza, este lansata pe piata la 1 octombrie 1948, compania a urmarit imbunatatirea continua a articolelor comercializate prin folosirea de noi materiale (tot mai usoare si mai durabile), noi formate mai aerodinamice si comode, noi tehnologii de producere si standarde tot mai inalte, devenind o companie caracterizata de creativitate si dorinta continua de inovare. In 1952 Rudolf Dassler reuseste sa conceapa cu succes o gheata de fotbal cu crampoane insurubate, in colaborare cu experti ca Sepp Herberger. Lansarea ghetei “Super Atom”, prima din lume cu crampoane insurubate. Aceasta este scoasa pe piata de Dassler in 1952. La mai putin de un deceniu, pantoful de atletism “Mexico 1968” uimeste prin talpa lui inovativa cu perii – 68 de peri mici, lungi de doar 4mm, aflati in zona din fata a piciorului: numerosi atleti americani care au purtat pantoful au stabilit recorduri mondiale noi cu doar cateva saptamani inainte de inceperea jocurilor din Mexic. Cu toate acestea, conform asociatiei, pantoful este considerat “prea periculos” si este astfel interzis, iar atletilor le sunt revocate recordurile. In timpul Campionatului Mondial din Mexic din 1970, Pele - “Jucatorul turneului” - coduce echipa Braziliei spre castigarea titlului purtand legendara gheata de fotbal, “Puma King”. In 1976, Puma lanseaza tehnologia S.P.A., iar in 1982, Armin A. Dassler inventeaza talpa Puma Duoflex. In 1992, sunt lansati pantofii sport pe sistemul Puma Disc, care aveau ca scop imbunatatirea mobilitatii sportivilor. Aceste inovatii si popularizarea data de sportivii celebri care au purtat echipament Puma, au crescut vanzarile atat de mult incat au plasat compania Puma AG pe locul trei in lume, dupa Nike si Adidas, la nivel de echipament sportiv, loc pe care si-l pastreaza pana azi. Anii 1980 sunt dominati de explozia tenisului, declansata de Boris Becker si spectaculoasa lui victorie de la Wimbledon in 1985. Fiind cel mai tanar jucator german, fara handicap, acesta castiga turneul, purtand pantofi Puma si folosind o racheta Puma. La Jocurile Olimpice din 1996, Puma starneste un scandal printr-o campanie creativa pentru lentile de contact. Puma este primul brand de sport care imbina sportul si moda, semnand un contract de colaborare cu designerul Jil Sander in 1998. In prezent : Puma se gaseste pe locul trei in ceea ce priveste cota de piata la nivel mondial, dupa detinatorul locului intai, Nike, si al locului doi, Adidas, compania isi distribuie produsele in peste 120 de tari si are peste 9.000 de angajati in intreaga lume.

Dupa lansarea cu succes a initiativei Puma The Creative Factory in noiembrie 2010, prin care consumatorii isi puteau personaliza online perechea de pantofi dorita, urmata apoi de editia limitata de jachete personalizate “T7 by Akcent”, Puma isi extinde povestea designului personalizat cu ‘Love thy Planet’. Anul acesta in cadrul evenimentului Puma – The Creative Factory, ce a avut loc in Romania, am fost invitati sa ne jucam cu Inko-dye A, un colorant-vopsea produs de Lumi, cerneala ce se activează la lumina naturală a soarelui sau la o lampa cu ultraviolete si care permite personalizarea in conditii “casnice” a tricourilor de bumbac prin folosirea unor metode de aplicare obisnuite (pensula, spray, rola, aerograf, degete:). De asemenea se pot imprima pe tricouri si fotografii printate pe un mediu transparent trasferul facandu-se destul de simplu prin expunere la ultraviolete si apoi stoparea procesului de activare a vopselei de pe tricou spalandu-l in apa obisnuita. Grupul Puma seteaza in mod constant tendinte noi si isi extinde gama de branduri in cele mai spectaculoase feluri: ca furnizor profesional de echipament in sporturi auto (Ferrari, Renault), prin contractele de colaborare din design si moda (de ex. Alexander McQueen), cu tricourile sale senzationale pentru echipa nationala de fotbal a Cameronului (fara maneca si dintr-o bucata), ca furnizor al echipei jamaicane de atletism, ca sponsor al Campionilor Mondiali din 2006 (Italia) si ca furnizor de imbracaminte de moda pentru golf. In 2008, Puma ridica panzele pentru prima data inscriind propriul iaht la una dintre cele mai lungi si mai dificile curse din lume – Volvo Ocean Race. In viitor : Compania va continua să desfăşoare activitaţi de perfecţionare şi dezvoltare tehnologică, pentru a face faţă concurenţei şi mediului tehnologic dinamic, avand ca obiectiv eficientizarea producţiei şi păstrarea reputaţiei de inovator dobandită de-a lungul timpului. Pentru a putea recastiga cota de piata pierduta in fata rivalilor sai factorii de decizie ai organizaţiei trebuie sa cunoască schimbările ce se produc in mediul tehnologic şi modul in care noile tehnologii pot servi satisfacerii nevoilor consumatorilor. Pe de altă parte, in implementarea unor inovatii, organizaţia trebuie să fie atentă la modul in care ii poate afecta pe utilizatori şi ar duce astfel la apariţia neincrederii şi opoziţiei acestora. Compania Puma a anunțat recent că prevede, în cazul său, sfârșitul erei în care pielea este folosită pentru incaltaminte. Această decizie a fost luată în urma impactului dezastruos a utilizării pielii în încălțăminte asupra mediului înconjurător. Compania adoptă un trend clar - utilizarea pielii ca material de baza pentru încălțăminte face ca emisiile de carbon ale companiei să fie mari, din cauza chimicalelor folosite pentru tratarea acesteia. În plus, pielea de vită prelucrată emite mari cantități de carbon. Chiar în sediile și fabricile Puma au fost introduse zilele în care carnea nu se află în meniu (zilele de luni). Grupul Puma va continua sa fie o companie dedicata muncii care poate ajuta lumea, sprijinind creativitatea si sustenabilitatea si ramanand devotata principiilor de a fi corecti, cinstiti, pozitivi si creativi in deciziile luate si actiunile intreprinse. Mai mult decat atat, intru-cat compania a fost preluata de catre conglomeratul francez PPR, ce detine Gucci si alte marci de lux, ne putem astepta la influente tot mai puternice din lumea modei in ceea ce privesc produsele din gama Puma.

E. Componenta economică a mediului indică distribuţia şi modalitatea de folosire a
resurselor. La nivel golbal, principalii concurenţi ai Puma pe piaţa echipamentelor sport sunt: Nike si Adidas. Conform celui mai recent studiu publicat de Zelist Monitor referitor la preferintele

consumatorilor, situatia este prezentata in felul urmator:

Pe primul loc in social media este brandul Nike, care a reunit 11.095 de mentionari si 23.355 de impresii estimate (cu un share of voice de 32,11%), urmat de Adidas cu 10.004 mentionari si 18.965 de impresii (share of voice de 28,92%). Pe locul al treilea urmeaza Puma, cu 7.465 de mentionari si 31.303 de impresii (share of voice de 21,48%), brandul fiind mentionat pe canale de comunicare cu un impact mai mare, ceea ce i-a conferit cel mai mare viewership din topul celor trei. Cele mai multe discutii legate de brandurile de articole sport au loc pe Facebook, acesta fiind canalul de comunicare cu cel mai mare numar de mentionari ale brandurilor analizate. In presa cele mai multe mentionari au fost despre Adidas, pe bloguri, pe Twitter si pe forumuri s-a vorbit cel mai des despre Nike, iar Puma conduce pe Facebook. In trecut: Inceputul anilor '50 s-a dovedit o perioada foarte prolifica pentru principalul rival Puma, Adidas ce a devenit o afacere mult mai mare si profitabila Una dintre marile greseli pe care le-a facut Rudolf a fost sa se certe cu antrenorul echipei de fotbal germane. Acest lucru i-a permis lui Adidas sa sponsorizeze Germania in World Cup din 1954, cand, spre uimirea tuturor, Germania de Vest a batut Ungaria. Adi Dassler a aparut imediat in toate ziarele, iar pantofii sai sport se vedeau in picioarele jucatorilor germani in toata lumea. Din acel moment Adi a inceput sa primeasca scrisori din intreaga lume de la persoane care vroiau sa vanda pantofii Adidas in tarile lor. Oricat de bine facuti erau pantofii Puma, a fost nevoie de multi ani sa intre pe piata internationala si sa ajunga din urma pe Adidas. In 1951, produsele firmei incep sa ajunga pe pietele externe din Elvetia si Statele Unite, iar in 1962 sunt deja exportate in peste 100 de tari din intreaga lume. Din 1970, Puma ii sponsorizeaza constant pe cei mai buni sportivi din lume, printre care Pele, Maradona, Serena Williams sau Schumacher. In prezent:

In ziua de azi, compania are peste 9000 de angajati si un volum de vanzari de peste 900 milioane de Euro, cea ce demonstreaza puterea si popularitatea marcii pe pietele din intreaga lume. Pe langa produsele de incaltaminte sport, compania si-a diversificat oferta, adaugandu-si in portofoliu haine, lenjerie, costume de baie sau o gama variata de parfumuri, adresate atat adultilor, barbati si femei, cat si copiilor. Colectiile Puma sunt o combinatie perfecta de eleganta si sport, create din materiale de inalta calitate, cum ar fi bumbacul sau pielea de caprioara, in culori la moda, precum si in clasicile alb, negru sau maro. Puma este de asemenea sponsor al atletului jamaican usain bolt.In statele unite ale americii compania Puma este cunoscuta mai ales pentru pantofii de basket din piele de caprioara “clyde” dar si pentru parteneriatul cu joe namath. Compania detine deasemenea si 25 % din brandul american Logo Athletic care este licentiat de catre liga profesionista de baschet si asociatia ligilor de fotbal. Din 2007 Puma a fost parte a grupului francez de lux PPR. Cu toate acestea, insa, astigurile Puma au scazut cu 10% in trimestrul al doilea al acestui an, pana la 45,2 milioane euro, in ciuda vanzarilor aproape constante, din cauza deprecierii dolarului american. Rezultatele in scadere inregistrate de producatorul german de echipamente sportive au fost puse si pe seama cheltuielilor de productie ridicate. Vanzarile au inregistrat o scadere de 0,7 procente, pana la 542,8 milioane euro. In viitor:

E. Componenta ecologica:
In trecut: Conceptul ce a stat la baza infiintarii companiei a ramas mai actual ca niciodata: articole sport de cea mai buna calitate atat pentru sportivii de performanta cat si pentru mase realizate cu cele mai inalte tehnologii in domeniu din materii prime de calitate obtinute din surse sutenabile. Astfel, in prezent Puma desfasoara proiecte in parteneriat cu Wildlife Works, lider R.E.D.D. (Reducing Emissions from Deforestation and Degradation) in Kenya asigurand comunitatii din Kasigau atat locuri de munca cat si o sursa de dezvoltare durabila prin utilizarea bumbacului organic si fair-trade in producerea tricourilor Puma. In prezent: Puma a lansat linia de tricouri personalizate ‘Love thy Planet’. Tricourile sunt produse în parteneriat cu compania Wildlife Works, ce are angajaţi care provin din Kasigau, Kenya. Puma, prin acest proiect, nu numai ca ofera locuri de munca, dar pregătirea angajaţilor şi veniturile constante generate de fabrică ajută familii întregi din această comunitate să depăşească pragul sărăciei. Pe lângă toate astea, toate textilele sunt produse din bumbac organic şi bumbac fair-trade. In viitor: Compania Puma a anunțat recent că prevede în cazul său, sfârșitul erei în care pielea este folosită pentru încălțăminte. Această decizie a fost luată în urma impactului dezastruos a utilizării pielii

în încălțăminte asupra mediului înconjurător. In viitor putem estima continuarea preocuparii pentru protecţia mediului şi acordarea unei atenţii sporite problemelor legat de poluare prin dezvoltarea sistemelor de management al mediului inconjurător.

P. Componenta Politica:
In trecut : Succesul Puma a mers mana in mana cu succesul sportivilor care au purtat pantofi Puma in diverse competitii, cum a fost cazul fotbalistului Pele, care a castigat de trei ori Cupa Mondiala incaltat in pantofi Puma. De asemenea, la Jocurile Olimpice din Mexic, patru atleti au adus acasa medalii pe care le-au castigat purtand echipament Puma, Tommie Smith, Lee Evans, Willie Davenport si Bob Seagren. Pantofii Puma au devenit extrem de populari si pentru sponsorizarile sportivilor Diego Maradona, Lothar Matthaus, Johann Cruijiff si Enzo Francescoli. Celebrul logo al companiei, o Puma sarind, a fost introdus abia in 1968, logo care a ramas pana in ziua de azi. O data cu moartea lui Rudolf Dassler, conducerea companiei revine in totalitate fiului sau Armin A. Dassler, care a renumit compania Puma AG Rudolf Dassler Sport. In prezent : Adidas şi Puma nu mai sunt de mult firme de familie, ci adevărate imperii, în fruntea cărora sau perindat manageri de top din lume. Bernard Tapie sau Robert Louis – Dreyfus, la Adidas şi Jochen Zeitz – un copil minune al businessului – la Puma, sunt nume respectate, care au globalizat afacerile celor doi coloşi germani. O mare parte din producţie este externalizată, iar brand-urile sunt atât de bine implementate în piaţă încât mulţi clienţi nu au idee că Puma, de pildă, una dintre cele mai cautate mărci pe piaţa asiatică, este de fapt germană. In viitor : Protejarea drepturilor de proprietate intelectuală va fi o preocupare viittoare pentru companie, intru-cat produsele sale, prin popularitatea lor, prezinta un risc inalt de contrafacere. Această analiză care imbină situaţiile trecute, prezente şi viitoare care au influenţat, influenţeaza şi vor influenţa organizaţia din punct de vedere social, tehnologic, economic, ecologic şi politic, poate constitui punctul de plecare pentru diagnoza organizaţională, care va ajuta la luarea deciziilor optime in vederea adaptării companiei la schimbările mediului.

III. Analiza SWOT

S. Punctele tari (strengths):
S1. Notorietatea marcii la nivel international, fiind recunoscuta ca una dintre companiile de top din domeniul vietii sportive S2. Acumularea unei vaste experience in domeniu, firma infiintata in anul 1948 S3. Calitatea excelenta a produselor oferite S4. Asocierea cu personalitati internationale ce au primovat aceasta marca S5. Folosirea unor tehnologii avansate in procesul de productie S6. Design-ul inovator, unic, creativ ce adesea atrage o gama vasta de consumatori tineri S7. Gama diversificata de produse (incaltaminte, imbracaminte, echipament sportiv, accesorii etc.) S8. Departament de cercetare si dezvoltare foarte bun – companie axata pe creativitate si inovatie S9. Principalul producator al echipamentelor sportive in ceea ce privesc cursele de masini – Formula One si NASCAR S10.Parteneriate cu celebre companii precum Ferrari si BMW

W. Punctele slabe (weaknesses):
W1. Pretul ridicat al produselor oferite, adeseori inaccesibil claselor sociale cu venituri mici, iar uneori chiar si celor cu venituri medii (cu toate acestea insa, intr-o anumita masura poate fi considerata si o strategie de marketing) W2. Compania se adreseaza preponderent tinerilor, ceea ce duce la o limitare a segmentului de piata W3. Mult mai putine magazine de desfacere in marile centre comerciale in comparatie cu principalii competitori (stoc limitat de produse disponibil consumatorilor) W4. Competitie foarte puternica din paretea rivalilor Adidas si Nike W5. Cu toate ca ofera o gama variata de produse in ceea ce privesc sporturile precum fotbalul si tenisul, compania neglijeaza aproape in totalitate domenii cum ar fi basketball-ul, inotul etc. W6. Resurse financiare restranse, comparativ cu rivalii – Nike si Adidas W7. Promovare deficitara – spoturi tv extrem de rare, nu exista campanii adecvate de promovare W8. Neadaptarea produsului la specificul pietei – furnizarea unui singur produs pentru toate pietele W9. Comercializarea unei game foarte diversificate de produse (de la ghete pentru fotbal pana la imbracaminte, parfumuri, ochelari de soare, accesorii etc) – in ochii consumatorilor poate duce la pierderea identitatii companiei

O. Oportunitati (opportunities):
O1. Cresterea pietei globale sportive O2. O atitudine generala tot mai favorabila in ceea ce priveste sportul si fenomenul sportiv – promovarea puternica a conceptului de “viata sanatoasa prin sport” O3. Folosirea unor evenimente sau competitii sportive pentru promovare – Cupa Mondiala, turneul

Wimbledon etc. O4. Promovarea online ca metoda extrem de eficienta de advertisment si totodata extrem de accesibila din punct de vedere financiar O5. Asocierea cu noi designeri – companie deschisa la nou ce poate coopera cu usurinta cu cei mai in voga designeri sau cu cele mai renumite celebritati O6. Adaptarea si personalizarea produselor pentru fiecare piata in parte O7. Marca in pas cu moda ce are o imagine buna in ochii femeilor si al copiilor O8. Tendinta din “cultura urbana” de utilizare a incaltamintei si imbracamintei pentru sport ca haine de zi sau ca moda urbana O9. Cresterea numarului de femei care practiva sport recreational

T. Amenintari (threats):
T1. Situatia economica actuala – recesiunea diminueaza posibilitatiile de extindere T2. Produse cu un grad foarte ridicat de contrafacere si imitare T3. Competitori ce ofera aceeasi gama de produse la un pret mult redus T4. Competitori – Nike si Adidas – ce dispun de resurse financiare mult mai numeroase T5. Deszoltarea de noi sporturi – dezvoltarea sportului in general poate atrage noi competitori pe aceasta piata T6. Cei ce produc sub licenta pot alege sa nu mai produca sub marca Puma