Şezând vulpea cu botul întins pe labele de dinainte. “Bun! Gândi vulpea. Făcându-se ziua albă. Şi îndată iese de sub tufă şi se lungeşte în mijlocul drumului. vulpea iese la marginea drumului şi se culcă sub o tufă. gândindu-se cear putea să mai facă să găsească ceva de mâncare. îi vine miros de peşte. ca şi cum ar fi fost moartă. în lungul drumului. Atunci ea ridică puţin capul şi.Era odată o vulpe vicleană. zăreşte venind un car tras de boi. ca toate vulpile. . Iaca hrana ce-o aşteptam eu”. Ea umblase o noapte întreagă după hrană şi nu găsise nicăiri. uitându-se la vale.

” Boii pornesc. apucă vulpea de după cap şi. crezând că-i moartă cu adevărat.Carul apropiindu-se de vulpe.. ţăranul ce mâna boii o vede şi. ca s-ajungă degrabă acasă şi să ieie pielea vulpii. Ce frumoasă caţaveică am să fac eu nevestei mele din blana istui vulpoiu!” Zicând aşa. se uită la ea de aproape şi. zice:”Bre!. văzând că nici nu suflă. târândo până la car.da’ cum naiba a murit vulpea asta aici?! Tiii!. strigă la boi: “Aho! Aho!” Boii se opresc. .. se opinteşte ş-o aruncă deasupra peştelui.. Ţăranul vine spre vulpe. Apoi strigă la boi:”Hăis! Joian.. Ţăranul mergea pe lângă boi şi-i tot îndemna să meargă mai iute. cea! Bourean.

începe a aduna peştele de pe drum. Ţăranul mâna. îl duce la bizunia sa şi începe a mânca. cu mare grabă. bine…şor! sare şi ea din car şi. că taa…re-i mai era foame! . vulpea a şi început cu picioarele a împinge peştele din car jos. cum au pornit boii. După ce l-a strâns grămadă. După ce hoaţa de vulpe a aruncat o mulţime de peşte pe drum. carul scârţâia şi peştele din car cădea. îl ia.Însă.

cumătră! Ti!! …da’ ce de peşte mai ai! Dă-mi şi mie.Tocmai când începuse a mânca. că doar nu pentru gustul altuia m-am muncit eu. te rog. cumătră.Învaţă-mă. ca mine.Bună masa. şi-i avea peşte să mănânci. . că taa…re mi-i poftă! . iaca vine la dânsa ursul.Ia mai puneţi pofta-n cuiu. cumătre. că eu nu ştiu cum se prinde peştele. . Dacă ţi-i aşa de poftă. du-te şi-ţi moaie coada-n baltă. .

atunci smuceşte vârtos spre mal şi ai să scoţi o mulţime de peşte. cumătre! da’ nu ştii că nevoia te duce pe unde nu-ţi e voia şi te-nvaţă ce nici nu gândeşti? Ascultă cumătre: vrei să mănânci peşte? Du-te deseară la băltoaga cea din marginea pădurei. poate îndoit şi-ntreit decât am scos eu.Alei. vârâ-ţi coadan apă şi stăi pe loc. fără să te mişti. . până despre ziuă.Atunci vulpea rânji dinţii şi îi zise ursului : .

şi-nciudat pe vulpe că l-a amăgit. Şi. . ursul. şi prinde coada ursului ca într-un cleşte. sărmanul urs. se duce s-o ucidă în bătaie. smunceşte o dată din toată puterea. nemaiputând de durerea cozei şi de frig. de îngheţa limba-n gură şi chiar cenuşa de sub foc. aleargă-n fuga mare la băltoaga din marginea pădurei şi-şi vâră-n apă toată coada!.Ursul. În acea noapte începuse a bate vânt răce. în loc să scoată peşte.. De la o vreme. nemaizicând nicio vorbă. rămâne făr’ de coadă! Începe el acum a mormăi cumplit ş-a sări în sus de durere.. Îngheaţă zdravăn şi apa din băltoagă.

şi când văzu pe urs că vine făr’ de coadă.Dar şireata vulpe ştie cum să se ferească de mânia ursului. se înciudează şi mai tare şi se răpede iute spre copac. cumătre! Dar ţi-au mâncat peştii coada. gura scorburei fiind strâmtă. ca să scoată vulpea afară şi să-i deie de cheltuială… . dar. auzind că încă-l mai ie şi în râs.Hei. începu a striga: . Atunci el caută o creangă cu cârlig şi începe a cotrobăi prin scorbură. Ea ieşise din bizunie şi se vârâse în scorbura unui copac din apropiere. ori ai fost prea lacom ş-ai vrut să nu mai rămâie peşti în baltă? Ursul. ursul nu putea să încapă înlăuntru.

cumătre! nu trage. că tragi de copac…”. Şi iaca aşa a rămas ursul pâcâlit de vulpe ! Ş-am încălecat pe-o şa şi v-am spus povestea aşa. ea striga: ”Trage. că-mi rupi piciorul!” În zadar s-a necăjit ursul. ea striga: “Văleu. . nătărăule! mie nu-mi pasă.Dar când apuca ursul de piciorul vulpei. iar când anina cârligul de copac. de-i curgeau sudorile. că tot n-a putut scoate vulpea din scorbura copacului.

.

.

.

.

.

.

Surse: Nidokidos.ro Înv. Google.org. Rus Magdalina Colegiul Economic “Emanuil Gojdu” Hunedoara .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful