Hamei

Humulus lupulus - amei, cumulau, curpan, hamei salbatic, himei, himel, maiuga, maluga, mei, muluga, peste padure, tofolean, tolefan, vana de hamei, vita de hamei

hameiDenumirea plantei: Hamei (Humulus lupulus)

Denumiri populare: amei, cumulau, curpan, hamei salbatic, himei, himel, maiuga, maluga, mei, muluga, peste padure, tofolean, tolefan, vana de hamei, vita de hamei.

Ecologie si raspindare:

Hameiul creste spontan, agatat de arbori, la marginea padurilor, in poienite; prefera regiunile bogate in precipitatii, soluri cu textura mijlocie, profunde, bogate in calciu, cu PH-ul alcalin: O mai puteti intalni crescand in tufisuri, dea lungul apelor curgatoare si pe garduri.

Perioada de vegetatie: Infloreste in lunile de vara: iulie-august:

Perioada si organul de recoltare: se recolteaza numai conurile femele prin ciupire, cu pedunculul sub 1 cm, cand au culoarea verzuie de la sfarsitul lunii august si inceputul lunii septembrie, uscandu-se la umbra, la temperatura camerei. Conurile bune de recoltat se cunosc dupa culoarea verde sau verdegalbuie si bracteele alipite.

Ceaiul de hamei are si insusiri ana-frodisiace (calmant al excitatiilor sexuale). usurarea activitatii digestive. Pentru spalaturi vaginale se recomanda ca infuzia sa se prepare din 8 g de planta la 100 ml apa clocotita. florile adunate toamna se pun in saltelele celor care nu pot dormi. Unii autori il recomanda ca diuretic. Se foloseste infuzia calduta. care se realizeaza din flori si foi. tuberculoza. . cu flori si frunze se fac lautori contra rofiilor si a altor bube pe cap. in cursul unei zile). Se lasa sa se racoreasca acoperit. trichomoniaza Retete: Calmant nervos: o lingurita si jumatate de conuri la 200 ml apa clocotita (se bea fractionat in 3 reprize. aducand efecte binefacatoare in guta. calmarea excitatiilor sexuale. Pentru uzul extern: in cazul seboreei ca si a acneei se prepaa astfel: 4-5 g de planta la 100 ml apa clocotita. apoi se aplica sub forma de comprese. insomnii. Uz extern: vaginita. Daca se doreste a fi folosit ca somnifer se infuzeaza doar o lingurita de conuri la 200 ml apa clocotita citeva ore si se bea seara inainte de culcare. In popor hameiul se utilizeaza ca cataplasme contra durerilor. guta. afectiuni renale.Boli in care se utilizeaza: Uz intern: anorexie.

Hameiul intra in compozitia ceaiului calmant si sedativ. . Pentru combaterea acneelor si seboreei tenului se recomanda comprese cu o infuzie de 4%. Cercetarile mai noi atribuie hameiului proprietati bacteriostatice.reumatism si boli de ficat. in special in tuberculoza. Infuzia facuta din 10 g conuri de hamei la 100 g apa si folosita sub forma de spalaturi vaginale ajuta la distrugerea protozoarului Trichomonas vaginalis.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful