Iedera

Denumire stiintifica: Hedera helix Fam. Arabiaceae

Denumiri populare: borostean, iarba zburatorului, fanchin, harlet, iedera celor frumoase, iedera de padure, iedera zanelor, sarcie, sardar.

In traditia populara: lastarii contin o substanta coloranta galbena cenusie, de aceia se folosea la vopsit. Frunzele se foloseau la buboaie, umflaturi, uime. Ceaiul din ramurile inflorite se lua ca leac pentru tuse si aprindere de plamani, precum si ca febrifug contra nadufului si vatamaturii. Bine fiarta, se folosea la umflaturi, scrantituri si fracturi, ale caror legaturi se fixau cu scandurele.

Se mai folosea contra racelii si reumatismului. In Moldova, se sorocea, apoi se fierbea si se spalau bolnavii in ea. Contra durerilor de cap, se faceau legaturi cu zeama din frunza de iedera si varza sarata. Decoctul plantei intregi se lua ca astringent, contra diareei si a scurgerilor de sange, precum si pentru naduf. Decoctul plantei se mai folosea la durerile de ficat si de burta.

Compozitie chimica: frunzele contin hederine, hederozida, rutozid, rutinozid, acid clorogenic, acid etarogenic, acid cafeic, scopolamina, saponine, zaharuri, beta-caroten, alfa-tocoferoli, substante estrogene, o triterpena pentaciclica, saruri minerale. Lemnul contine: o cetona poliacetilenica, gumirezine, falacarinona, saruri minerale, etc. Actiune farmacologica: antispastic si expectorant pentru aparatul respirator, analgetic, depurativ, colagog, favorizeaza aparitia menstruatiilor. Externanalgezic, vulnerar, vasoconstrictor si hemolitic.

Se va pune apoi in sticlute de capacitate mai mica. raie. tuse. Atunci se va folosi amestec in parti egale de tincturi si se va tampona zona afectata cu o vata inmuiata in aceasta tinctura de mai multe ori pe zi. boli de urechi cu infectii sau puroi. boli de ficat. Se vor fierbe timp de 10 minute dupa care se va strecura. Se vor tine la temperatura camerei timp de 15 zile. luxatii. Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: abcese. Se va lua din aceasta tinctura de trei ori pe zi cate 15-20 de picaturi diluate in putina apa. Se pot face cure de mai lunga durata cu efecte foarte bune. sciatica. mialgii. flux menstrual intarziat. vergeturi. bronsite. ulcere cronice atone rebele. reumatism. Se vor strecura apoi in cada. Dupa 15 zile se va strecura. timp in care se va agita de mai multe ori pe zi. -O mana de frunze si ramurele tinere se vor pune la 5 litri de apa. edeme. -4 linguri de frunze la un litru de apa se vor fierbe timp de 15 minute la foc domol apoi se vor strecura. crampe abdominale. Se va pune peste acestea alcool alimentar de 70°. Se vor fierbe timp de 2 ore. dar se mai poate folosi cu mare succes si in cazul caderii parului. matreata. inflamatii acute. inchise ermetic. scurgeri cu sange. scabie. arsuri. Se vor folosi extern. Extern se poate combina tinctura cu tinctura de ardei iute. . pediculoza (paduchi). ulceratii dureroase. fracturi. nevralgii. veruci. unde se va sta timp de 30 minute. obezitate. -Tinctura din frunze si ramurele tinere maruntite. Se va putea bea 2-3 ceaiuri pe zi.Preparare: -Se vor pune 2 lingurite de frunze si ramurele tinere la 250 ml apa. parestezii. erizipel. -Cu plante fierte se poate pune cataplasma calda pe locurile afectate de celulita. insolatii. Combinatia aceasta este foarte utila in special la celulita si alte afectiuni. Se vor lua atat cat incap intr-o sticla fara sa se indese. adenita. bataturi. celulite.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful