theindustry.

ro

http://theindustry.ro/2012/09/cum-sa-ti-cumperi-faima-pe-facebook/

Cum sa-ti cumperi faima pe Facebook (ghid practic)
Facebook e văzut ca un spaţiu curat și democratic, însă în lupta pentru atenţia publicului se petrec o mulţime de lucruri imorale. Am găsit patru metode prin care firmele sau politicienii își truchează popularitatea. Suntem într-o mare cursă a like-urilor. Civilizaţia occidentală a fost pusă în genunchi de ideea că viitorul e pe Facebook și dacă vrei să ai loc în el trebuie să apese cât mai mulţi oameni, de cât mai multe ori, pe un link micuţ și albastru pe care scrie Like. Studenţii la ASE nu se pot simţi inteligenţi dacă lumea nu dă like la statusul-cugetare pe care l-au postat la 4.00 dimineaţa. Domnișoarele bot-de-raţă au nevoie de like-uri pe pozele decoltate din club ca să-și confirme feminitatea. Firmele care vând cremă de ghete au nevoie fanpage cu mii de oameni, că așa a auzit patronu’ că-i bine. Politicienii vor să arate ce moderni sunt și ce susţinere populară au. Dar ce te faci când ești un plicticos, când pe nimeni nu interesează tâmpeniile pe care le postezi? Când nici măcar pozele cu pisici și îndemnurile disperate la like&share dacă ești de acord!!! nu mai sunt de ajuns? Fii fără grijă, societatea capitalistă are răspunsul la toate. Poţi să cumperi like-uri! O fac politicieni, firme, vedete, chiar și proiecte miniere! Să-ţi truchezi susţinerea populară e o formă de manipulare. De ce să aibă ei monopolul? Vă vom arăta cum se face, cu menţiunea că treburile astea ajută doar la șmenuri. Un om onest n-are decât de pierdut din ele. Am documentat patru tehnici folosite pentru injectarea de like-uri artificiale. Le-am botezat așa: 1. Șobolanii de liceu; 2.Șobolanii roboţi; 3. Hecării; 4. Postacii politici.

1. Șobolanii de liceu
Când a început campania pentru primăria Capitalei, un lucru bizar s-a întâmplat pe pagina de Facebook a principalilor candidaţi: numărul fanilor a explodat, însă majoritatea veneau din Bangladesh! “Ce e vina mea dacă sunt deștept și frumos?”, spunea Prigoană luat la întrebări de Realitatea. În realitate, însă, chiar și un politician mai puţin chipeș ar fi obţinut același rezultat dacă intra pe un site ca socialkik.com, unde poţi să cumperi 1000 de fani

un tânăr din Orșova. Mai bine îţi construiești comunitatea de fani postând conţinut interesant. doar pentru a strânge și ei puncte). Și nu doar ei fac asta: site-ul a recunoscut acum puţin timp că 8. cu poze și date culese de pe site-uri sociale. Băieţii au reușit să creeze automat 102 de conturi false. Vali Dragomir. pe care apoi poţi să le “cheltuiești” alimentând cu like-uri pagina ta (care e. manager cu comunicarea pentru Europa. care o să atragă oameni interesaţi pe bune de pagina ta.com. un monstru numit Sistemul Imunitar Facebook. patru cercetători (printre care și un român) de la Universitatea British Columbia din Canada au făcut un studiu numit “Reţeaua Socialboţilor: Când boţii socializează pentru faimă și bani”. la fel de ușor cum ai cumpăra aplicaţii de iPhone. Forumul Softpedia e plin de anunţuri cu “vând like-uri”. Îţi irosești banii. Poţi să ieși mult mai ieftin dacă angajezi un puștan să facă aceeași treabă. ce spunem către cumpărătorii de publicitate și proprietarii paginilor e – de ce ai vrea să cumperi like-uri? Ăștia-s oameni fără vreo afinitate pentru brandul sau produsul tău. mi-a răspuns așa: “Companiile astea care vând like-uri nu ne încalcă regulile. și au ordonat armatei de roboţei să-și facă 3000 de prieteni și să le colecteze datele personale. A creat cel mai performant sistem anti-spam. Tehnica pe care o folosesc ei e simplă: intră pe un site ca addmefast. Unii mai descurcăreţi ajung să lucreze cu vedete.” Dacă știi un pic de programare. pe bani buni.000 de acţiuni ale utilizatorilor. care verifică în fiecare secundă 650. Cu toate astea. Site-ul le livrează la foc continuu pagini la care ei dau like. dar dacă te apuci să negociezi îi combini și la juma’ de preţ – majoritatea sunt băieţi amărâţi. livrată altora care dau click fără să se uite. Preţul e 10€ la 1000 de fani. cercetătorilor le-a fost ușor să ocolească zidul de apărare. . la rândul ei. Timp să ai… I-am întrebat pe cei de la Facebook dacă au ceva împotriva vânzătorilor de like-uri. a povestit tărășenia pentru CanCan ca să se răzbune pe cântăreţul Adrian Sina.asiatici cu 39$. care se descrie ca un “social exchange network”. căruia spune că i-a livrat 50. Șobolanii roboţi Anul trecut. poţi să treci la nivelul următor: 2. odată ce i-au învăţat obiceiurile. Ian Mackenzie. Pentru fiecare click primești puncte.7% dintre utilizatori sunt falși.000 de fani și n-a primit a doua tranșă de bani. Facebook încearcă să se apere de chestiile astea. Însă.

invitându-i și pe ei să dea like. Pagina lor a ajuns la 550. Ei au ajuns în timp record la 494. Aplicaţiile cu zodii. trebuie să intre în scenă… 3. în ultimul timp.Același principiu e folosit și pentru a genera valuri de like-uri. mulţi dintre ei fiind aduși fără să știe de către șapte aplicaţii cu titluri ca “Vezi ce sărut ai!” sau “Câţi copii vei avea”. Postacii politici În luna ianuarie. grupările ecologiste din România au luat foc după ce au descoperit că Orașul Minier (un joc popular de pe Facebook. meserii sau suflete pereche sunt aproape întotdeauna vehicule de umflat pagini. pagina oficială a televiziunii România TV. Totuși. Hecării Acum mai bine de un an. organizaţiile de tineret ale PDL au primit ordin să facă o contra- . în timpul protestelor. clonă de FarmVille) te convinge să dai like la Proiectul Roșia Montană. dar numărul persoanelor care interacţionează propriu-zis e la nivelul uneia de 10 ori mai mici.000 de fani. New York Times și Washington Post au aplicaţii dedicate. E ca o armată personală… Însă. aplicaţia “Câte persoane sunt îndrăgostite de tine acum?” te pune să apeși pe un buton de like înainte să vezi “rezultatul”. tot mai multe aplicaţii au fost create doar pentru profita de naivitatea oamenilor. în care încarci lista de conturi și-i dai comenzi să bombardeze cu like-uri o pagină sau o postare. Oricine poate folosi un progrămel cum ar fi Codename:like. 4. ca și multe alte site-uri oneste. utilizatorii se conformează îndemnului. apoi îl postează pe timelineul tău și al prietenilor. Ţepe. like-urile vin de la roboţi. te punea să-i dai like. iar like-ul se contoriza practic ca un vot pentru proiectul de minerit. e una dintre cele mai mari din România. De exemplu. nu de la persoane. Ca să joci jocul.000 de fani. Pagina la care dau like e de fapt RTV NET. pagina companiei care vrea să exploateze cu cianuri aurul din Apuseni. orice ai face. Unele dintre ele anunţă că trebuie să dai un like unei anume pagini ca să le poţi utiliza. Însă. Facebook a introdus aplicaţiile ca o metodă de a integra activitatea ta de pe alte site-uri în profilul de social media. Dacă vrei să racolezi cu arcanul oameni reali. ceea ce le face în regulă formal vorbind.

sincer înverșunaţi. în urmă cu/ câţiva ani. “Fiecare judeţ trebuie să facă 500 de like-uri pe care trebuie să le dovedească apoi. adresa de mail şi adresa de facebook a celui ce a dat like. îi învăţau să invadeze comentariile site-urilor de știri. îţi distrugi notorietatea și printre cei reali. Nici măcar pozele cu pisici drăgălașe n-o să te mai salveze :* . trimiţându-mi un tabel cu numele.” Așa sună un mesaj intern. Facebook are un algoritm numit EdgeRank. cumpăratul de like-uri rămâne o minciună.campanie de susţinere a președintelui Băsescu. e o minciună care poate să-ţi distrugă pagina. cu atât algoritmul îţi face postările mai proeminente. Dacă injectezi o mulţime de fani fictivi sau dezinteresaţi. în destule cazuri. Astfel. Fiecare tânăr trebuia să-și facă norma de like-uri. mobilizându-și oamenii din subsoluri la fel cum. Cu cât un procent mai mare dintre fanii tăi interacţionează cu pagina. prin care decide la câţi dintre fanii tăi să arate ce postezi și cât de sus în newsfeed să-ţi plaseze mesajele. care a scăpat în presă. Concluzia Una peste alta. Celelalte partide nu s-au lăsat mai prejos. Mai mult. Utilizatorii ăștia sunt reali și. altfel riscând sancţiuni. Facebook a devenit în timpul scandalurilor politice un mediu aproape la fel de otrăvit ca televiziunile de știri.