Definisi bahan tayangan Media tayang atau media unjuran adalah peralatan elektronik yang dapat menayangkan atau

mengunjurkan satu imej di atas sekeping skrin tayangan besar atau yang bersesuaian dengan peralatan tayang tersebut.Peralatan-peralatan elektrik yang lazim terdapat untuk tujuan pendidikan termasuklah:     Projektor lutsinar. Projektor slide. Projektor legap. Projektor LCD.

Jenis-jenis projector Projektor lutsinar Projector lutsinar adalah merupakan sebuah alat pandang dengar yang boleh digunakan dalam keadaan bilik darjah biasa.Projektor ini merupakan satu alat bantuan mengajar dalam mencapai pengajaran yang lebih berkesan, di mana pelajar-pelajar akan menerima pembelajaran dengan cara melihat dan mendengar.

Panduan menggunakan ATL (alat tayang lutsinar)

3. 5. Skrin 1.Ini mungkin berbeza antara satu alat dengan alat yang lain. perkara berikut hendaklah diperhatikan: 1.Ia boleh ditayangkan menggunakan projector slaid untuk dipancarkan kepada skrin tayangan. 2. 8. 9.     Bersihkan ATL sekali-sekala di bahagian dalam piring cermin dan les Fresnal.Pita slaid mengandungi slaid (pandang/visual) dan pita rakaman (dengar/audio). disalin atau dilukis dan sebagainya. . Tegangkan skrin.Slaid boleh disediakan dengan menggunakan kamera.Matikan suiz sebelum mengubah ATL.5 m lebar bagi bilik untuk 40 orang. bukan pada imej di skrin.  Memahami jenama dan fungsi bahagian-bahagian projector yang digunakan. 7. Pancarkan imej ke dinding atau kain putih jika tidak ada skrin. Condongkan 40 darjah untuk elakkan kesan herotan (keystone). 4. Letakkan pada paras 70 cm dari lantai. Skrin tidak berkilat. Suatu unit ATL yang bergerak hendaklah menggunakan supaya senang dipindahkan dari suatu tempat ke tempat yang lain.Kebiasaannya pemidang slaid berukuran 2 inci X 2 inci atau 5 inci X 5 inci yang dimuatkan filem positif. Projektor slaid Projector slaid adalah satu jenis media unjuran yang merupakan sejenis transperansi positif berukuran kecil. Gunakan penunjuk pada transperasi. Belajar mengesan kerosakan pada mentol supaya boleh membaikinya sendiri. berhatihati ketika menggantikan mentol. Untuk tayangan yang baik.Jangan sentuh dengan tangan yang tidak berlapik kerana mentol mudah rosak kerana kelembapan tangan anda. 6. Mendapat sedikit cahaya. Semua tulisan dan lukisan mengikut saiz yang bersesuaian. Jangan terlindung supaya boleh dilihat oleh semua pelajar.

Projektor legap Projektor legap juga dikenali sebagai Episkop. perakam kamera dan permainan VCD atau DVD.Melalui kaedah foto. .Ia juga boleh disambung terus menggunakan peralatan lain seperti perakam video.Bahan legap adalah bahan yang tidak ditembusi cahaya. atau gambarfoto atau bahan bercetak pada kertas atau kad boleh diunjurkan diatas skrin. gambar. Projektor LCD LCD singkatan bagi perkataan Liquid Crystal Display untuk memancar imej lebih besar daripada monitor untuk kegunaan audian secara berkumpulan.Digunakan untuk mengunjurkan imej bahanbahan 2D berbentuk legap.Panel LCD disambung terus daripada computer dan apa sahaja yang muncul pada skrin monitor akan dipancarkan ke skrin besar.

Ciri-ciri projector LCD Nama Connector Ports Projector Control Panel Remote Receiver Lens Focus Ring Lens Zoom Ring Elevator Foot Button Lamp Monitor Operating Monitor Pemutar penyelaras lensa focus. Penyelaras lensa zoom. Penunjuk sama ada terpasang atau sedang menerima isyarat daripada alat kawalan jauh. . Control Penerima isyarat daripada alat kawalan jauh projector. Fungsi Tempat menyambung punca yang ingin dipaparkan. Power Cord Connector Power Switch Tempat menyambung wayar kuasa ke sumber elektrik. Pengoperasian projek LCD  Letakkan pada permukaan yang rata dan kedudukan yang rata pada skrin paparan. Butang penyelaras ketinggian kaki projector. Penunjuk lampu dalam projector sama ada menyala atau tidak. Tempat menghidupkan atau mematikan LCD. Menu operasi projector.

Laraskan Lens Focus Ring untuk mendapatkan imej yang lebih jelas. Pastikan tidak ada objek mudah terbakar berdekatan dengan projector.    Sambungkan kabel VGA LCD yang dibekalkan pada soket LCD ke computer. Install driver pada computer untuk mendapat ketepatan imej yang dipancarkan. Elakkan membuka dan menutup suis berulang kali semasa menggunakan. Penggunaan projector LCD sama seperti laptop dan desktop computer. Biarkan sementara projector tersebut untuk disejukkan sebelum mengangkat. REALIA Realia ialah alat mengajar yang klasik. Guru hanya perlu memberi penerangan tentang tulisan atau gambar yang ditayangkan. Jangan dedahkan pada kelembapan dan habuk.Realia terbahagi kepada dua bahagian iaitu:  Bahan hidup yang sebenar dan realitinya masih hidup di dalam dunia ini. Pusingkan butang kaki Elevator di bahagian hadapan untuk menyamakan ketinggian LCD. biarkan sekurang-kurangnya 15 saat sebelum menekan butang standby kali kedua. Memberi kesempatan kepada pelajar untuk bertanya hal-hal yang tidak difahami dari apa yang telah ditayangkan. Dapat mnenarik perhatian pelajar.Ia dapat menyimpan data dan dapat dibuka bila-bila masa sahaja. Berhati-hati semasa mengangkat dan jangan dijatuhkan kerana mengandungi kompunan yang mudah pacah. Antara kelebihan projector LCD dalam pendidikan: Kelebihan      Projektor LCD dapat menayangkan gambar dan tulisan yang bergerak. Panduan penjagaan       Selepas menekan butang standby untuk memadamkan lampu projector.Contohnya: .

Realia dapat dijadikan alat mengajar yang berkesan kerana pelajar boleh belajar secara praktikal menggunakan bahan-bahan yang realiti.Guru-guru juga mudah mendapatkan bahanbahan tersebut secara percuma. Tumbuh-tumbuhan.  Batu  Pasir  Tanah.  Dan sebagainya.Contohnya:  Tayamum  Wuduk .  Bahan bukan hidup.Contohnya:  Pelbagai jenis air.  Haiwan.  Dan sebagainya.

video. kamera Sebelum menonton television atau video:  Pratonton: Guru terlebih dahulu perlu menonton rancangan tersebut dan tulis perkara penting unbtuk dibincangkan dengan pelajar.Contohnya:  Tayamum.Contohnya:  Upin ipin=puasa Objektif: Untuk mengajar pelajar berpuasa. Television.  Guru tidak perlu mengubahsuai bahan tersebut kerana bahan tersebut adalah semulajadi.  Pelajar diminta untuk mencari tanah sendiri.  Tidak perlu pengubahsuaian.Contohnya:  Tanah.  Soalan panduan:Guru perlu memberi soalan panduan supaya pelajar lebih fokus. . air dan tumbuh-tumbuhan.  Berhenti untuk penjelasan:Berhenti atau menggerakkan secara perlahan untuk menerangkan istilah penting dalam rancangan tersebut. guru perlu berhenti untuk menerangkan istilah puasa. Semasa menonton television atau video:  Tidak ada gangguan:Rancangan tidak tersekat-sekat.Kelebihan realia  Aktiviti yang menarik.Contohnya:  Dalam upin ipin.

Selepas menonton television atau video:  Membuat perbincangan antara guru dan pelajar. Kelebihan:  Memaksimumkan pencapaian tujuan pembelajaran pada waktu yang singkat. Fungsi:  Meningkatkan produktiviti profesion pendidikan.Komputer juga merupakan satu sistem yang meliputi alat dan bahan media.  Rancangan boleh ditayangkan semula jika perlu atas permintaan pelajar. Komputer Komputer dalam bidang pendidikan ialah satu cabang disiplin yang mengutamakan kemahiran dan teknik moden dalam bidang pendidikan dan latihan.  Komputer sebagai alat pembelajaran.  Dapat merangsang minat belajar pelajar.  Komputer literasi. organisasi yang digunakan secara terancang bagi menghasilkan kecekapan dalam pengajaran dan keberkesanan dalam pembelajaran.  Guru dan pelajar boleh bagi komen. supaya pelajar lebih faham dan lebih menghayati apa yang ditonton. Kelebihan: .  Pelajar boleh berbincang atau bertanya kepada guru.  Pembelajaran melalui komputer.  Mengadakan sesi soal jawap untuk guru menguji sama ada pelajar focus atau tidak semasa menonton atau pelajar bertanya kepada guru. Objektif: Agar dapat mewujudkan satu suasana pengajaran dan pembelajaran yang lebih interaktif dan akan dapat meningkatkan kualiti pengajaran dan pembelajaran bersesuaian dengan perkembangan dan kemajuan teknologi masa kini.

 Laman sosial Laman sosial kini menjadi pengantara individu dengan individu yang lain untuk tujuan tertentu khususnya pendidikan.Internet juga merupakan perpustakaan besar yang di dalamnya terdapat jutaan informasi atau data. Membantu guru menyediakan bahan pengajaran yang lebih menarik. Kelebihan website dalam pendidikan. melalui web pelajar atau guru boleh mencari maklumat atau nota.Antara laman sosial yang menjadi pilihan imdividu sama ada pelajar atau guru ialah facebook. INTERNET Internet ialah sistem global dari jaringan komputer yang saling terhubung. twitter.  Website Web ialah sebuah tempat di internet yang mempunyai nama dan alamat.   Menyediakan sarana belajar kepada pelajar yang tidak terbatas dengan ruang dan waktu.  Meningkatkan motivasi. Guru boleh berinteraksi dengan pelajar dengan tidak terbatas dengan ruang dan waktu.Web tidak boleh dipisahkan dari internet.  Memudahkan guru menyimpan dan menyusun rekod pelajar. teknik dan gaya pembelajaran serta kefahaman pelajar.  Kemahiran berfikir para pelajar dan pemahaman tentang sesuatu konsep dapat dibina.Contohnya:  Slide show beserta dengan animasi dan gambar.  Memudahkan sesi pengajaran guru kerana guru dapat menjimatkan masa untuk menyediakan nota pengajaran lebih awal dan guru tidak bersusah payah menyalin nota. Kelebihan laman sosial dalam pendidikan. .Contohnya:  Dengan menggunakan microsoft access. friendster dan my space.

   Menjimatkan waktu proses pembelajaran.  Kefahaman dan penguasaan pelajar dalam pelajaran khususnya pendidikan islam meningkat. Menjimatkan kos pendidikan secara keseluruhan (infrastruktur. peralatan dan buku) . Kelebihan e-learning dalam pembelajaran. Kaedah perbincangan dengan menggunakan aplikasi laman sosial dapat meningkatkan kefahaman pelajar. Mengurangkan kos perjalanan.  E-Learning E-Learning atau e-pembelajaran ialah sistem pendidikan yang menggunakan aplikasi elektronik untuk belajar atau mengajar dengan media internet dan jaringan komputer.

Kelebihan  Boleh membuat kumpulan belajar di facebook. mengambil gambar.i-Phone boleh merakam. mengirim dan menerima emel. iPhone lebih mudah dibawa berbanding laptop dan pengguna khususnya pelajar atau guru boleh menggunakannya bila-bila masa sahaja. . i-pad I-pad ialah satu produk komputer.I-pad lebih kurang sama seperti i-phone tetapi saiznya berbeza. menjelajah web dan sebagainya.i-Phone i-Phone ialah garis smartphone.

Akhir sekali. aplikasi percuma yang dikenali sebagai iBooks diperkenalkan dimana seseiapa sahaja boleh mengarang atau menulis didalam buku teks interaktif. demikian dinyatakan oleh Phillip Schiller. McGraw-Hill dan Houghton Mifflin Harcourt. sebuah stor buku teks yang dikenali sebagai iBooks 2 diperkenalkan. Dalam satu lagi demo dari seorang pekerja Apple bernama Roger Rosner. Apple mendakwa akan menjadi rakan kongsi atau partner bagi berberapa syarikat buku teks terkemuka termasuklah Pearson. menunjukkan buku teks iPad yang membolehkan pelajar untuk menzoom ke gambar sel-sel. membuat pembedahan keatas seekor katak digital. “akan dapat membantu sesiapa sahaja dan di mana sahaja seseorang itu berada untuk mengambil kursus secara percuma”. guru boleh membuat perancangan pengajaran dan berhubung dengan muridnya melalui iPad. Keduanya. Timbalan President Pemasaran kanan dari Apple. Syarikat-syarikat ini akan membuat e-book untuk stor iBooks2 Apple. satu perisian atau aplikasi yang dikenali sebagai iTunes U juga dilancarkan. dalam perisian ini. Dalam demo yang dijalankan oleh Apple.Kelebihan I-pad Pertamanya. . Perisian baru iTunes U yang juga dimuat turun secara percuma. membuat catatan serta menyerlahkan (highlight) maklumat-maklumat yang penting. satu e-book telah dapat disiapkan dalam masa lima minit. ianya juga merupakan aplikasi percuma dan akan mengetengahkan kegunaan buku digital e-book untuk sekolah-sekolah.

Perkembangan terbaru ini tentunya akan dapat mempengaruhi pengajaran dalam bilik darjah. profesor dari University Waker Forest. Schiller. Buku berbentuk e-book bukan sahaja memaparkan teknologi terbaru tetapi juga boleh menjadi bahan rujukan yang berkesan kepada pelajar. „buku jenis lama adalah tidak mudah-alih (portable). Dalam satu kenyataan akhbar. tidak boleh kita membuat carian (search) padanya. . tambahan pula pelajar boleh membuat explorasi dan experimen sebanyak manapun kerana bahan experimen tidak akan pupus.Kesemua tindakan Apple ini menunjukkan kepada usahanya untuk membentuk semula industri buku teks. Syarikat itu dilaporkan telah cuba untuk berbincang dengan berberapa sekolah supaya menggunakan peranti iPad mereka. menyatakan bahawa „pendidikan bukan lah hanya ke satu arah sahaja‟ (one-way street). Walaubagaimanapun ada diantara kalangan pendidik yang mengecam Apple cuba untuk mengawal konten pendidikan. pembedahan terhadap seekor katak digital. mempermain-mainkan buku tradisional dengan menyatakan bahawa. Berdasarkan respon para pengamal pendidikan yang menyatakan bahawa kaedah baru Apple ini agak menarik dan menurut Jed Macosko. Kini pelajar tidak perlu lagi terlalu bergantung kepada bimbingan guru kerana maklumat yang ingin dicari senang untuk diperolehi. tidak tahan lama. tidak interaktif. contohnya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful