Agihan Bidang dan Hasil Pembelajaran Mengikut Bulan Tahun 1 BULAN 1 MINGGU 1 ITEM Aspek 1: Persepsi Estetik Irama

1.1.1 Detik HASIL PEMBELAJARAN ARAS 1 Mengenal pasti detik lagu yang diperdengar dengan betul. CADANGAN AKTIVITI / CATATAN Membuat gerakan atau perkusi badan untuk merasa detik lagu yang diperdengar.

Aspek 2: Pengalaman Muzikal 2.1 Nyanyian 2.1.2 Menyanyi secara Muzikal Tempo

ARAS 1 (a) Menyanyikan lagu dengan betul mengikut tempo, melodi dan ekspresi.

Menyanyikan pelbagai jenis lagu secara solo atau kumpulan.

2

Aspek 1: Persepsi Estetik Irama

ARAS 1 Mengenal pasti tempo lagu yang diperdengar dengan betul.

Mendengar dan menyanyi lagu-lagu dalam berlainan tempo. Mengecam tempo lambat dan tempo

1.1.2 Tempo Tempo lambat; Tempo cepat

cepat. Menyatakan tempo lagu-lagu yang diperdengar atau dinyanyikan.

Aspek 2: Pengalaman Muzikal 2.1 Nyanyian 2.1.2 Menyanyi secara Muzikal Tempo

ARAS 1 Menyanyikan lagu dengan betul mengikut tempo, melodi dan ekspresi. Menyanyi secara hafalan mengikut tempo.

3

Aspek 1: Persepsi Estetik Irama 1.1.3 Corak Irama Nilai not- Not Panjang; Not Pendek

ARAS 1 Mengecam nilai not yang dimainkan secara terasing, dengan betul.

Mendengar contoh not panjang dan not pendek. Memainkan corak irama menggunakan alat perkusi ringan berdasarkan skor. Menyatakan nilai not yang

diperdengar. Aspek 2: Pengalaman Muzikal 2.1 Nyanyian 2.1.2 Menyanyi secara Muzikal Melodi ARAS 1 Menyanyikan lagu dengan betul mengikut tempo, melodi dan ekspresi. 4 Aspek 1: Persepsi Estetik Irama 1.1.3 Corak Irama Rentak Mac ARAS 1 Mengenal pasti rentak Mac dalam lagu yang diperdengar dengan betul. Mendengar, menyanyikan, memainkan lagu-lagu berentak Mac. Membuat gerakan mengikut detik berdasarkan lagu berentak Mac. Menyanyi secara hafalan mengikut melodi.

1.2 Menyanyi secara ARAS 1 Menyanyikan dengan betul pic “so” dan “mi” secara berpandu. Membuat latihan solfa dengan pic “so” dan “mi”.2 Menyanyi secara Muzikal Ekspresi ARAS 1 Menyanyikan lagu dengan betul mengikut tempo. . Menyanyi secara hafalan mengikut dinamik dan mud. memainkan pic tinggi / rendah.2. Pic Rendah dengan betul.Aspek 2: Pengalaman Muzikal 2.1 Nyanyian 2.1 Nyanyian 2. membunyikan.1. melodi dan ekspresi. ARAS 1 Mengenal pasti aras pic tinggi dan rendah pada bunyi yang diperdengar secara terasing Aras Pic – Pic Tinggi. Membuat gerakan berdasarkan aras pic yang dimainkan.1 Pic Mendengar. Aspek 2: Pengalaman Muzikal 2. Mengecam aras pic yang dimainkan. 2 1 Aspek 1: Persepsi Estetik Melodi 1.

1 Nyanyian 2.Muzikal Pic. mi 2 Aspek 1: Persepsi Estetik Melodi 1.solfa so .2. Contoh sifat suara: nyaring 3 Aspek 1: Persepsi Estetik ARAS 1 Mengajuk bunyi yang diperdengar. . rendah ARAS 1 Mengenal pasti jenis suara yang terdapat dalam muzik nyanyian yang diperdengar dengan betul. lembut tinggi. Mendengar pelbagai bunyi daripada berlainan sumber. ARAS 1 Menyanyi dengan postur yang betul.1 Teknik Menyanyi Postur Latihan postur duduk dan berdiri. Menyanyi pelbagai jenis lagu.2 Warna Ton Suara garau halus Aspek 2: Pengalaman Muzikal 2.1.

Mendengar pelbagai bunyi daripada berlainan sumber.2 Melodi 1.2 Warna Ton Suara Mengenal pasti warna ton empat jenis bunyi yang diperdengar dengan betul.1 Teknik Menyanyi Sebutan ARAS 1 Menyanyi dengan sebutan lirik yang jelas.Melodi 1. 4 Aspek 1: Persepsi Estetik 1.1 Nyanyian 2. Latihan sebutan berirama. Contoh sifat suara: nyaring garau .1.2 Warna Ton Bunyi – Haiwan. Aspek 2: Pengalaman Muzikal 2. Membuat latihan sebutan perkataan.2. Alam Sekitar ARAS 2 Menyatakan dengan jelas sifat suara yang terdapat dalam muzik nyanyian yang diperdengarkan.2.

2.2 Warna Ton Bunyi. Alam ARAS 2 Mengenal pasti warna ton enam jenis bunyi yang diperdengarkan.1.Haiwan . Mengajuk bunyi yang diperdengar.1 Penerokaan Bunyi ARAS 1 Mengajuk satu contohan bunyi haiwan.2 Melodi 1. Mengecam dan mengenal pasti bunyi. tinggi.1 Bunyi haiwan. Mengajuk bunyi dengan menggunakan suara.halus lembut Aspek 3: Ekspresi Kreatif 3. bunyi alam sekitar dan suara manusia dengan betul. Bunyi alam sekitar dan suara manusia 3 1 Aspek 1: Persepsi Estetik 1. 3. rendah Mendengar bunyi daripada pelbagai sumber bunyi. dengan betul. . Meneroka bunyi daripada pelbagai sumber.

bunyi alam sekitar dan suara manusia.Haiwan .2. Mengajuk bunyi dengan menggunakan suara. Meneroka bunyi daripada pelbagai sumber. Mengajuk bunyi yang diperdengar.1 Bunyi haiwan.2 Warna Ton Bunyi. 3. Bunyi alam sekitar dan suara manusia . Alam ARAS 3 Mengenal pasti warna ton lapan jenis bunyi yang diperdengar dengan betul. dengan betul. 2 Aspek 1: Persepsi Estetik 1.Sekitar Aspek 3: Ekspresi Kreatif 3.1 Penerokaan Bunyi ARAS 2 Mengajuk dua contohan bunyi haiwan. Mendengar bunyi daripada pelbagai sumber bunyi.2 Melodi 1. Mengecam dan mengenal pasti bunyi.1.

bunyi alam sekitar dan suara manusia.Sekitar Aspek 3: Ekspresi Kreatif 3.1 Bunyi haiwan. Mengecam dan mengenal pasti bunyi.1 Penerokaan Bunyi 3. 3 4 CUTI SEKOLAH Aspek 1: Persepsi Estetik Ekspresi ARAS 1 Memberi respon terhadap Mendengar dan menyanyikan lagu yang mempunyai contoh dinamik . dengan betul. Bunyi alam sekitar dan suara manusia ARAS 3 Mengajuk lebih daripada dua contoh bunyi haiwan. Mendengar bunyi daripada pelbagai sumber bunyi.1. Mengajuk bunyi dengan menggunakan suara. Meneroka bunyi daripada pelbagai sumber.

Memainkan alat perkusi dengan dinamik lembut dan kuat.1. Memberi respon melalui gerakan terhadap dinamik lembut dan kuat.1 Menghayati Konsep Muzik Ekspresi ARAS 1 Memberi respon yang sesuai terhadap sebuah lagu yang diperdengar berpandukan konsep muzik yang dipelajari.1 Dinamik Lembut Kuat dinamik pada lagu yang diperdengar dengan betul. Memberi reaksi terhadap lagu/muzik secara lisan atau gerakan. 5 Aspek 1: Persepsi Estetik ARAS 1 Memberi respon yang sesuai Mendengarkan dan menyanyikan lagu-lagu mud riang. lakaran dan refleksi terhadap lagu/muzik yang didengar. .3. sedih dan Membuat catatan. lembut dan kuat.1 Muzik Nyanyian 4.1. Aspek 4: Penghargaan Estetik 4.

1 Muzik Nyanyian 4. sedih dan bersemangat. Membuat catatan.3. lakaran dan refleksi terhadap lagu/muzik yang didengar.1. Memberi reaksi terhadap lagu/muzik . Sedih .2 Mud Riang .1 Menghayati Konsep Muzik ARAS 1 Memberi respon yang sesuai terhadap sebuah lagu yang diperdengar berpandukan konsep muzik yang dipelajari. Contohnya: Riang – Kuning Sedih – Hitam Bersemangat – Merah Memberi respon melalui gerakan terhadap mud riang. Bersemangat terhadap mud lagu yang diperdengar. Aspek 4: Penghargaan Estetik 4.Ekspresi 1. Memilih warna yang sesuai untuk mewakili mud. bersemangat.

Ekspresi 4 1 Aspek 2: Pengalaman Muzikal 2.1 Nyanyian 2. Aspek 1: Persepsi Estetik Melodi 1. Latihan postur duduk dan berdiri.1 Pic Aras Pic – Pic Tinggi.1. membunyikan. memainkan pic tinggi / rendah.2. . 2 Aspek 2: Pengalaman Muzikal 2. Mengecam aras pic yang dimainkan.1 Teknik Menyanyi Postur ARAS 1 Menyanyi dengan postur yang betul. Membuat latihan sebutan perkataan. Menyanyi pelbagai jenis lagu.1 Nyanyian ARAS 1 Menyanyi dengan sebutan lirik Latihan sebutan berirama. Membuat gerakan berdasarkan aras pic yang dimainkan. Mendengar. secara lisan atau gerakan. Pic Rendah ARAS 1 Mengenal pasti aras pic tinggi dan rendah pada bunyi yang diperdengar secara terasing dengan betul.

1 Teknik Menyanyi Sebutan Aspek 1: Persepsi Estetik 1. Mengajuk bunyi yang diperdengar. melodi dan ekspresi. Menyanyi secara hafalan mengikut tempo.2 Warna Ton Suara yang jelas. 3 Aspek 2: Pengalaman Muzikal 2.2 Menyanyi secara Muzikal Tempo Ekspresi ARAS 1 Menyanyikan lagu dengan betul mengikut tempo.1 Nyanyian 2. Aspek 4: Penghargaan Estetik Membuat catatan. Menyanyikan pelbagai jenis lagu secara solo atau kumpulan. dinamik dan mud.1. lakaran dan refleksi terhadap lagu/muzik yang .2 Melodi 1. ARAS 1 Mengenal pasti warna ton empat jenis bunyi yang diperdengar dengan betul.2. pic.1.2.

4 Aspek 2: Pengalaman Muzikal 2.1 Menghayati Konsep Muzik Ekspresi Tempo ARAS 1 Memberi respon yang sesuai terhadap sebuah lagu yang diperdengar berpandukan konsep muzik yang dipelajari. Aspek 1: Persepsi Estetik Mendengar.1. . Memberi reaksi terhadap lagu/muzik secara lisan atau gerakan. Menyanyi pelbagai jenis lagu.solfa so . Latihan postur duduk dan berdiri.1 Muzik Nyanyian 4. mi ARAS 1 Menyanyi dengan postur yang betul.1. membunyikan.2 Menyanyi secara Muzikal Pic.1 Nyanyian 2. didengar.4.

2. Mengecam aras pic yang dimainkan. Aspek 1: Persepsi Estetik 1.2 Melodi ARAS 1 Mendengar. membunyikan. Membuat latihan solfa dengan isyarat tangan Curwen.1. Membuat gerakan berdasarkan aras pic yang dimainkan. Membuat latihan solfa dengan pic “so” dan “mi”.2 Menyanyi secara Muzikal Pic. mi ARAS 2 Menyanyikan dengan betul melodi mudah yang mengandungi pic “so” dan “mi” secara berpandu. Pic Rendah 5 1 Aspek 2: Pengalaman Muzikal 2.1.2 Melodi ARAS 1 Mengenal pasti aras pic tinggi dan rendah pada bunyi yang diperdengar secara terasing dengan betul.solfa so .1 Nyanyian 2.2. memainkan pic tinggi / rendah. Menyanyikan lagu yang mengandungi pic “so” dan “mi”.1 Pic .1 Pic Aras Pic – Pic Tinggi. 1. 1. memainkan pic tinggi / rendah.

Membuat gerakan berdasarkan aras pic yang dimainkan.2 Warna Ton Bunyi. mi ARAS 3 Menyanyikan dengan betul melodi mudah yang mengandungi pic “so” dan “mi”. Aspek 1: Persepsi Estetik ARAS 2 1.2.2 Melodi Mengenal pasti warna ton enam 1. Alam Sekitar jenis bunyi yang diperdengarkan. Mengajuk bunyi yang diperdengar. Pic Rendah Mengenal pasti aras pic tinggi dan rendah pada bunyi yang diperdengar secara terasing dengan betul.Haiwan .solfa so . dengan betul. Membuat latihan solfa dengan isyarat tangan Curwen. Menyanyikan lagu yang mengandungi pic “so” dan “mi”.Aras Pic – Pic Tinggi . Membuat latihan solfa dengan pic “so” dan “mi”. Mengecam aras pic yang dimainkan.1. 2 Aspek 2: Pengalaman Muzikal 2. .1 Nyanyian 2.2 Menyanyi secara Muzikal Pic.

1 Irama 1.2 Tempo Tempo lambat. .1 Teknik Memegang/ Mengendalikan ARAS 1 Memegang alat perkusi3 dengan teknik yang betul. Menyatakan tempo lagu-lagu yang diperdengar atau dinyanyikan.1. Memegang dan membunyikan alat perkusi secara konvensional. Aspek 1: Persepsi Estetik 1. Mendengar dan menyanyi lagu-lagu dalam berlainan tempo.2. Tempo cepat ARAS 1 Mengenal pasti tempo lagu yang diperdengar dengan betul. Mengecam tempo lambat dan tempo cepat.2 Permainan Alat Perkusi 2.3 Aspek 2: Pengalaman Muzikal 2. Meneroka alat muzik secara bebas dari segi cara memegang dan membunyikannya.

membuat gerakan kreatif dan mendengar muzik.4 6 1 2 3 MINGGU PEPERIKSAAN CUTI SEKOLAH CUTI SEKOLAH Aspek 2: Pengalaman Muzikal 2. Aspek 1: Persepsi Estetik 1. Mendengar dan menyanyikan lagu yang mempunyai contoh dinamik lembut dan kuat.2 Permainan Alat Perkusi 2. Memainkan alat perkusi dengan dinamik lembut dan kuat.3 Ekspresi 1. Memberi respon melalui gerakan .2.1 Teknik Memainkan Aras 1 Memainkan alat perkusi mengikut teknik yang betul.3. Memainkan alat perkusi sambil menyanyi.1 Dinamik Lembut Kuat ARAS 1 Memberi respon terhadap dinamik pada lagu yang diperdengar dengan betul.

2 Permainan Alat Perkusi 2.1.1 Irama 1. Memainkan alat perkusi untuk mengiringi nyanyian dan muzik instrumental. 4 Aspek 2: Pengalaman Muzikal 2.2.2 Bermain Alat Perkusi Secara Muzikal ARAS 1 Memainkan tekanan dengan betul dalam lagu bermeter 2 4 44 . Memainkan alat perkusi untuk mengiringi nyanyian dan muzik instrumental.2. ARAS 1 Mengenal pasti detik lagu yang diperdengar dengan betul.terhadap dinamik lembut dan kuat. Membuat gerakan atau perkusi badan untuk merasa detik lagu yang diperdengar.2 Bermain Alat Perkusi Secara Muzikal Detik Aspek 1: Persepsi Estetik 1.1 Detik ARAS 1 Memainkan detik dengan betul mengikut tempo yang ditetapkan.2 Permainan Alat Perkusi 2. 5 Aspek 2: Pengalaman Muzikal 2.

Not Panjang.1 Irama ARAS 1 1.3. Mendengar contoh not panjang dan not pendek. 7 1 Aspek 2: Pengalaman Muzikal 2. Not Pendek Mengecam nilai not yang dimainkan secara terasing.1 Keseimbangan ARAS 1 Mengekalkan keseimbangan suara dengan baik ketika menyanyi dalam kumpulan secara berpandu.3 Kriteria Persembahan 2.3 Corak Irama Nilai not. . Menyanyikan pelbagai jenis lagu secara berkumpulan. dengan betul.Tekanan 2an. 4an Aspek 1: Persepsi Estetik 1.1. Memainkan corak irama menggunakan alat perkusi ringan berdasarkan skor. Menyatakan nilai not yang diperdengar.

Haiwan .1 Keseimbangan ARAS 1 Mengekalkan keseimbangan bunyi dengan baik ketika memainkan alat perkusi dalam kumpulan secara berpandu. Aspek 1: Persepsi Estetik 1.2. Mengenal pasti warna ton lapan jenis bunyi yang diperdengar dengan betul.2 Melodi 1.3 Kriteria Persembahan 2.2 Warna Ton Bunyi. Memainkan pelbagai jenis lagu secara berkumpulan. Mengajuk bunyi yang diperdengar.3 Ekspresi ARAS 1 Memberi respon yang sesuai Mendengarkan dan menyanyikan lagu-lagu mud riang. sedih dan .3.ARAS 3 Aspek 1: Persepsi Estetik 1. Alam Sekitar 2 Aspek 2: Pengalaman Muzikal 2.

Mendengar bunyi daripada pelbagai sumber bunyi. sedih dan bersemangat. bersemangat. Mengecam dan mengenal pasti bunyi. Sedih .2 Mud Riang .1 Penerokaan Bunyi 3.1 Bunyi haiwan.1. Contohnya: Riang – Kuning Sedih – Hitam Bersemangat – Merah Memberi respon melalui gerakan terhadap mud riang. bunyi alam sekitar dan suara manusia.1.3. Bunyi alam sekitar dan suara manusia ARAS 1 Mengajuk satu contohan bunyi haiwan. Bersemangat terhadap mud lagu yang diperdengar. 3 Aspek 3: Ekspresi Kreatif 3. Memilih warna yang sesuai untuk mewakili mud. Mengajuk bunyi dengan . dengan betul.

Meneroka bunyi daripada pelbagai sumber.2 Melodi 1. Alam Sekitar ARAS 2 Menyatakan dengan jelas sifat suara yang terdapat dalam muzik Mendengar pelbagai bunyi daripada nyanyian yang diperdengarkan.Haiwan.2 Warna Ton Bunyi.menggunakan suara. rendah 4 Aspek 3: Ekspresi Kreatif ARAS 2 Mendengar bunyi daripada pelbagai . berlainan sumber. Aspek 1: Persepsi Estetik 1.2. Contoh sifat suara: nyaring garau halus lembut tinggi.

Mengajuk bunyi dengan menggunakan suara. dengan betul. Mendengar bunyi daripada pelbagai sumber bunyi. Alam Sekitar ARAS 2 Mengenal pasti warna ton enam jenis bunyi yang diperdengarkan. bunyi alam sekitar dan suara manusia.1 Penerokaan Bunyi 3. 8 1 Aspek 3: Ekspresi Kreatif 3.1. Meneroka bunyi daripada pelbagai Aspek 1: Persepsi Estetik 1.2.1 Bunyi haiwan. Mengecam dan mengenal pasti bunyi. Mengajuk bunyi yang diperdengar.3.1.2 Melodi 1.Haiwan . . sumber bunyi. sumber.1 Penerokaan Bunyi 3.1 Bunyi haiwan. Bunyi alam sekitar dan suara ARAS 3 Mengajuk lebih daripada dua contoh bunyi haiwan. Bunyi alam sekitar dan suara manusia Mengajuk dua contohan bunyi haiwan. dengan betul.2 Warna Ton Bunyi. Mengecam dan mengenal pasti bunyi. bunyi alam sekitar dan suara manusia.

Alam Sekitar ARAS 3 Mengenal pasti warna ton lapan jenis bunyi yang diperdengar dengan betul.2 Improvisasi 3. Meneroka bunyi daripada pelbagai sumber.2 Warna Ton Bunyi.2. Aspek 1: Persepsi Estetik 1. 2 Aspek 3: Ekspresi Kreatif 3. Mendengar contoh corak irama.1 Corak Irama ARAS 1 Memberi jawapan yang sesuai dengan membalas satu corak irama yang diperdengar. Mengajuk bunyi dengan menggunakan suara. Mengajuk bunyi yang diperdengar. Membalas corak irama menggunakan perkusi badan dan alat perkusi ringan. Mengecam kad imbasan ikon corak irama yang dimainkan atau diperdengar.2 Melodi 1.Haiwan .manusia dengan betul. .2.

Membalas corak irama menggunakan perkusi badan dan .Not Panjang.2. Mendengar contoh corak irama.1 Irama 1. Mendengar contoh not panjang dan not pendek. Not Pendek ARAS 1 Mengecam nilai not yang dimainkan secara terasing.1 Corak Irama ARAS 2 Memberi jawapan yang sesuai dengan membalas dua corak irama yang diperdengar. Mengecam kad imbasan ikon corak irama yang dimainkan atau diperdengar. dengan betul.2 Improvisasi 3. Memainkan corak irama menggunakan alat perkusi ringan berdasarkan skor.1. Menyatakan nilai not yang diperdengar.3 Corak Irama Nilai not.Aspek 1: Persepsi Estetik 1. 3 Aspek 3: Ekspresi Kreatif 3.

Mendengar contoh corak irama.2 Improvisasi 3. memainkan lagu-lagu berentak Mac.alat perkusi ringan.1. ARAS 3 Memberi jawapan yang sesuai dengan membalas tiga corak irama yang diperdengar.1 Irama 1. Aspek 1: Persepsi Estetik 1.1 Corak Irama ARAS 1 Mengenal pasti rentak Mac dalam lagu yang diperdengar dengan betul. . Mendengar. Membalas corak irama menggunakan perkusi badan dan alat perkusi ringan.2.3 Corak Irama Rentak Mac 4 5 CUTI SEKOLAH Aspek 3: Ekspresi Kreatif 3. Membuat gerakan mengikut detik berdasarkan lagu berentak Mac. menyanyikan. Mengecam kad imbasan ikon corak irama yang dimainkan atau diperdengar.

1 Muzik Nyanyian 4.2. 9 1 Aspek 4 : Penghargaan Estetik ARAS 1 4. lakaran dan refleksi terhadap lagu/muzik yang didengar.Aspek 2: Pengalaman Muzikal 2.1 Menghayati Konsep Muzik Warna Ton Memberi respon yang sesuai terhadap sebuah lagu yang diperdengar berpandukan konsep muzik yang dipelajari. .2 Permainan Alat Perkusi 2.2 Bermain Alat Perkusi Secara Muzikal Tekanan 2an.1. Memberi reaksi terhadap lagu/muzik secara lisan atau gerakan. Membuat catatan. 4an ARAS 1 Memainkan tekanan dengan betul dalam lagu bermeter 2 4 44 Memainkan alat perkusi untuk mengiringi nyanyian dan muzik instrumental.

Membuat catatan.Aspek 1: Persepsi Estetik 1.1 Muzik Nyanyian 4. . Memainkan alat perkusi dengan dinamik lembut dan kuat.3. 2 Aspek 4 : Penghargaan Estetik ARAS 1 4. Memberi reaksi terhadap lagu/muzik secara lisan atau gerakan.1 Dinamik Lembut Kuat ARAS 1 Memberi respon terhadap dinamik pada lagu yang diperdengar dengan betul.3 Ekspresi 1. Memberi respon melalui gerakan terhadap dinamik lembut dan kuat.1 Menghayati Konsep Muzik Tempo Memberi respon yang sesuai terhadap sebuah lagu yang diperdengar berpandukan konsep muzik yang dipelajari. lakaran dan refleksi terhadap lagu/muzik yang didengar. Mendengar dan menyanyikan lagu yang mempunyai contoh dinamik lembut dan kuat.1.

3 Aspek 4 : Penghargaan Estetik ARAS 1 4. lakaran dan refleksi terhadap lagu/muzik yang didengar.1 Menghayati Konsep Muzik Ekspresi Memberi respon yang sesuai terhadap sebuah lagu yang diperdengar berpandukan konsep muzik yang dipelajari. Menyatakan tempo lagu-lagu yang diperdengar atau dinyanyikan.2 Tempo Tempo lambat. .1.1.1 Irama 1. Membuat catatan.1 Muzik Nyanyian 4. Mendengar dan menyanyi lagu-lagu dalam berlainan tempo. Tempo cepat ARAS 1 Mengenal pasti tempo lagu yang diperdengar dengan betul. Mengecam tempo lambat dan tempo cepat. Memberi reaksi terhadap lagu/muzik secara lisan atau gerakan.Aspek 1: Persepsi Estetik 1.

lakaran dan refleksi terhadap lagu/muzik yang didengar.Aspek 1: Persepsi Estetik 1. 4 Aspek 4 : Penghargaan Estetik ARAS 1 4.1 Muzik Nyanyian 4. Memilih warna yang sesuai untuk mewakili mud.2 Mud Riang . sedih dan bersemangat.1. Bersemangat ARAS 1 Memberi respon yang sesuai terhadap mud lagu yang diperdengar.3 Ekspresi 1. . sedih dan bersemangat. Memberi reaksi terhadap lagu/muzik secara lisan atau gerakan.3. Membuat catatan. Mendengarkan dan menyanyikan lagu-lagu mud riang. Contohnya: Riang – Kuning Sedih – Hitam Bersemangat – Merah Memberi respon melalui gerakan terhadap mud riang.1 Menghayati Konsep Muzik Memberi respon yang sesuai terhadap sebuah lagu yang diperdengar berpandukan konsep muzik yang dipelajari. Sedih .

3 Ekspresi 1. Bersemangat ARAS 1 Memberi respon yang sesuai terhadap mud lagu yang diperdengar. sedih dan bersemangat.3. Sedih .Ekspresi Aspek 1: Persepsi Estetik 1. Contohnya: Riang – Kuning Sedih – Hitam Bersemangat – Merah Memberi respon melalui gerakan terhadap mud riang. Mendengarkan dan menyanyikan lagu-lagu mud riang. sedih dan bersemangat. 10 1 2 MINGGU ULANGKAJI MINGGU ULANGKAJI .2 Mud Riang . Memilih warna yang sesuai untuk mewakili mud.

3 4 11 1 2 MINGGU ULANGKAJI CUTI RAYA HAJI MINGGU ULANGKAJI MINGGU PEPERIKSAAN AKHIR 3 4 5 CUTI SEKOLAH CUTI SEKOLAH CUTI SEKOLAH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.