P. 1
Factori Tampon Care Cresc Eficienta Mecanismelor de Aparare in Situatiile de Boala

Factori Tampon Care Cresc Eficienta Mecanismelor de Aparare in Situatiile de Boala

|Views: 0|Likes:

More info:

Published by: Stanciu Gabriela Mihaela on Jan 07, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/07/2013

pdf

text

original

Factori tampon care cresc eficienț a mecanismelor de apărare în situaț iile de boală

Un pacient confruntat cu boala văzută ca un „impas existențial” își va construi diferite strategii adaptative menite să-l ajute să facă fața situației. Aceste strategii sunt dependente de doi factori: 1. Factorii intraindividuali Ex. Tipul de personalitate, vârsta, statusul educațional 2. Factorii interpersonali Ex. Familia, suportul social, credința religioasă Familia Familia și sănătatea Familia oferă un context microsociabil stabil în care fiecare individ, de-a lungul ciclului vieții, are propriile experiențe privind sănătatea și boala, în care fiecare este influențat și influențează, la rândul său, pe ceilalți. În familie putem primi sau oferi grijă și suport, putem împărți informații despre sănătate, putem adopta comportamente sanogenetice sau lua decizii privind tratamentul. Dacă inițial, la debutul vieții copilul va fi atașat de mamă, atașamentul matern fiind o funcție biologică vitală, mai târziu copilul se va atașa de persoanele familiare ce-i vor conferi un mediu constant și previzibil, propice pentru a-și forma o bază sigură, protejată, pentru a-și explora lumea interioară și exterioară. Experiențele securizante din copilarie așează fundamentele pe care să se capacitatea copilului de a se simți în siguranță, de a stabilii relații interpersonale semnificative și de încredere. În caz contrar copilului îi poate fi afectată capacitatea de a-și modula emoțiile. Spre exemplu un copil izolat de societate prin spitalizare la varsta de 1-2 ani va deveni anxios față de străini și se agață de mamă, iar intors acasă va fi mereu speriat sau stressat când va fi lăsat singur. Dacă în copilărie familia de provieniență este de o importantă vitală la maturitate aceasta își pierde din atribuții în prim plan trecând familia nou-formată.S-a observat chiar că indivizii căsătoriți sunt mai sănătoși fizic și psihic, au mai bune rate de supraviețuire după boală și trăiesc mai mult decât cei necăsătoriți. De asemenea studiile arată că în cadrul cuplului bărbații beneficiză mai mult de suportul oferit de parteneră, iar absența acestuia poate determina adoptarea unei comportament cu risc precum alcoolismul. Femeile, de pe altă parte, deși pot adopta și ele un comportament cu risc cum ar fi alcoolismul mascat, în general au tendița de a se scufunda în depresie ca urmare a unei relații defectuoase.

stimă de sine . stressul și boala Stressul este un factor important în viața unei persoane. părinți având tendința să-și neglijeze propria sănătate pentru a oferi mai multe copiilor.generează sentimente de valoare. dar pot influența și negativ copilul mic. prin adoptarea unor atitudini sau impunerea unor norme. iar peroanele cu probleme în căsniie au un distress mai mare decât cei necăsătoriți. iar familia poate acționa atât ca și sursă de stress cât și ca un tampon împotriva stressului. sugestii. evaluări. Femeile au o influențe mai mare în modelarea și întărirea comportamentelor sănătoase la copil. Boala poate determina imbunătățirea funcționării familiei. 2. informațional.se referă la capacitatea de a oferi informații. afectiv. un ajutor practic și informații referitoare la situația amenințătoare. Uneori frații mai mari pot servi drept exemplu. emoțional. de exemplu copilul va prelua modul de periaj al dinților al mamei. O altă situație care generează stress în familie este aceea în care solicitările financiare depășesc cu mult resursele familiei. de ajutor fizic sau financiar 3. a reflex al emancipării de sub tutela parentală. instrumental. de respect. S-a observat ca implicarea familiei în tratamentul pentru hipertensiunea arterială crește complianța la tratament.aduce sentimente de afecțiune. personele divorțate spre exemplu au un risc mai mare de boli acute și cronice.Comportamente sănătoase în familie Familia poate influența comportamentul față de sănătate în diferite moduri. sfaturi utile în procesul de decizie 4. Suportul social Suportul social reprezintă ansamblul relațiilor interpersonale ale unui individ care îi procură acestuia o legătură afectivă pozitivă. Poate fi de mai multe tipuri: 1. modelarea conduitelor sau administrarea unor sancțiuni în caz de neconformare. Așadar familia rămâne prima sursă de convingeri și comportamente sănătoase. Rolul familiei nu este important doar în cazul copiilor dar și în cel al adulților.presupune furnizarea de servicii. prietenie. Spre exemplu atunci când aflarea veștii ca va avea un copil va determina mama fumătoare să renunțe la acest copil măcar pe perioada sarcinii dacă nu chiar definitiv. De asemenea siguranța și funcționaliatea relației familiale joacă un rol important în situațiile de boală. simpatie etc. material. Familia. De asemenea un cuplu de fumatori ce au un copil vor încerca să-și ascundă obiceiul nesănătos pentru ca să nu existe riscul să fie preluat acest comportament de copil. informarea .

de suport si speranță care îi ajută să facă față situației. Reducerea depresiei.Suportul social are rol în menținerea stării de sănătate. persoanele vârstnice cu suport social scăzut au o rată a mortalității de 2-3 ori mai mare decât cele cu suport social bun iar barbații cu infarct miocardic izolați social și cu nivele crescute de stress au risc de deces de patru ori mai mare decât cei cu nivel scăzut de stress și contacte sociale. mai sănătoasă. El ajută individul să facă față stressului și să-i amortizeze efectele. Spre exemplu s-a observat că o persoană religioasă este mai longevivă. O capacitate mai bună de a face față bolii. creșterea încrederii în sine. scăderea ratei suicidului. Un individ religios are o dublă dezvoltare. Implicarea religioasă poate oferi suport social celor izolați social. Așadar suportul social este benefic prin el însuși iar lipsa sa este un generator de distress. inducerea unor stări afective. cât și în plan vertical. a speranței și optimismului. Modularea echilibrului psihic Ex. Fenomenul religios se răspândește intens în perioade măcinate de lupte. Recuperarea în boală Ex. diminuarea emoțiilor negative și a anxietății. Dacă pentru o persoană atee suferința este văzută ca fiind absurdă și nejustificată și vor adapta un refugiu facil cum ar fi consumul de alcool sau de droguri. Se observă o diferență și în modul în care o persoană religioasă și o persoană atee privesc suferința. Prevenirea consumului de alcool. droguri. Credinț a religioasă Numeroase studii au arătat că există o legătură între apartenența la o religie și starea de sănătate. pentru o persoană religioasă suferința are un sens și poate fi oportunitatea de a aduce la suprafață ce are un om mai bun. de boli sau de calamităși naturale. cultivarea stabilității familiale si a satisfacției maritale 2. Rolul pozitiv al credinței religioase: 1. rate mai scăzute de deces în cancer. Spre exemplu femeile cu suport social ridicat au un număr scăzut de complicații la naștere. reducerea duratei de spitalizare. această dublă dezvoltare putând explica efectele sanogenetice ale religiei. găsirea unui scop și semnificații în viață 3. scăderea incidenței complicațiilor . transcedental. Comunitatea religioasă autentică crește nivelul de fericire și stabilitate psihică scăzând riscul de suicid în cadrul indivizilor inadaptați social. scăderea colesterolului. prevenirea comportamentului sexual riscant. atât în plan orizontal ca individ bine adaptat. chiar si persoanele care nu sunt religioase găsind in credință o sursă de alinare. mai echilibrată. Favorizarea comportamentelor salutogenetice Ex. fără a fi agresiv. Acest comportament reflectă faptul că unul dintre factorii de coping este credința religioasă. prin moderație privind numărul de parteneri. are o complianță mai bună la tratament și trece mai ușor peste experiențe traumatizante decât o persoană atee. o mai bună funcționare a sistemului imun.

Stanciu Mihaela. cum ar fi refuzul unui transplant. neacceptarea transfuziilor. grupa 77. de exemplu stereotipul credința singură este suficientă pentru a te vindeca.Cu toate acestea aderarea la un cult religios ultraconservator prezintă un potențial nociv pentru sănătatea fizică și psihică a adepților săi deoarece paradigma cultului poate interfera cu deciziile medicale . seria VIII . dezacordul privind avortul. poate să-i inducă pacientului o gândire de tip fatalist sau controverse spirituale cauzatoare de stress ce vor agrava starea de deterioarare a sănătății. poate genera convingeri care să intre în dezacord cu îngrijrea medicală sau chiar să conducă la abandonarea tratamentului.Gabriela. refuzarei imunizării.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->